Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2023 14:58

Η «άγνωστη» βιταμίνη που χαρίζει μακροζωία – 10 τροφές που την περιέχουν

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ονομάζεται βιταμίνη της νεότητας και της ομορφιάς αφού προφυλάσσει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση, θωρακίζει την καρδιά και τα οστά. Εμπεριέχεται σε διάφορους αγαπημένους ξηρούς καρπούς. Ανακαλύψτε την!

Ήδη γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης C αλλά και της βιταμίνης D στη θωράκιση του οργανισμού, ωστόσο και η βιταμίνη Ε, μια όχι και τόσο ευρέως γνωστή βιταμίνη, έχει βασικό ρόλο στη μακροζωία και τη διατήρηση της νεανικής όψης.

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε περικλείει διαφορετικές ωφέλιμες ενώσεις για τον οργανισμό. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο περιοδικό Free Radical Research, έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό μας, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρά και προκαλούν ασθένειες αυξάνοντας τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες. Τα οφέλη της όμως δε σταματούν εκεί:

Ισχυρό ανοσοποιητικό

Η συστηματική λήψη της βιταμίνης Ε βελτιώνει και τις ανοσολογικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, η βιταμίνη Ε συμβάλλει στη ρύθμιση της παραγωγής και της λειτουργίας μιας σειράς λευκών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Τέλος, οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες συμβάλλουν και στην καταπολέμηση των αλλεργιών, σύμφωνα με άλλο ερευνητικό υλικό.

Υγιές και νεανικό δέρμα

Η βιταμίνη Ε δημιουργεί επίσης ένα προστατευτικό πλέγμα γύρω από το δέρμα ενάντια στη φωτογήρανση από την υπεριώδη ακτινοβολία, σύμφωνα με το Journal of Molecular Medicine. Προστατεύει όμως αποτελεσματικά και από άλλες δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα, η λεύκη και η ακμή, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο PLoS One.

Δυνατά οστά

Η οστεοπόρωση μπορεί επίσης να προληφθεί από τις επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης Ε, σύμφωνα με διαφορετικές μελέτες. Εκτός όμως από τη φθορά των οστών, μια ακόμα πάθηση που εμφανίζεται με το γήρας είναι η σαρκοπενία. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research, η βιταμίνη Ε μπορεί να καθυστερήσει την απώλεια της μυϊκής μάζας και δύναμης, καθώς και να ενισχύσει την ανάπλαση των μυών.

Καρδιαγγειακή υγεία

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Human Hypertension, η χορήγηση βιταμίνης Ε λειτουργεί ως ρυθμιστής της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλη μελέτη, βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στη ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές δημοσιευμένης μελέτης στο Cureus, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η λήψη της βιταμίνης Ε οδηγεί στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων ή και του θανάτου από καρδιοπάθεια.

Πόσο θα πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως;

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για άτομα άνω των 14 ετών είναι 15 mg. Ωστόσο, γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται 19 mg, ενώ τα παιδιά έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις, ξεκινώντας από 4 mg για τα βρέφη και ανεβαίνοντας στα 11 mg από την ηλικία των εννέα έως 13 ετών.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε

Ηλιόσποροι: 10 mg ανά μερίδα
Αμύγδαλα: 7,3 mg ανά μερίδα
Φουντούκια: 4,3 mg ανά μερίδα
Κουκουνάρια: 2,7 mg ανά μερίδα
Φιστίκια: 2,4 mg ανά μερίδα
Αβοκάντο: 2,1 mg ανά μερίδα
Κόκκινη γλυκιά πιπεριά (ωμή): 1,9 mg ανά μερίδα
Abalone (θαλάσσια σαλιγκάρια): 3,4 mg ανά μερίδα
Σολομός: 2 mg ανά μερίδα
Πέστροφα: 2 mg

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2023 11:50

Σχετικά Άρθρα

  • Μακροζωία: Ο τύπος διατροφής που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής
    Μακροζωία: Ο τύπος διατροφής που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής

    Υιοθετώντας αυτό το μοτίβο διατροφής, θα μπορούσαμε να απολαύσουμε περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

    Θα μπορούσαμε να ζήσουμε περισσότερο, εάν τρώμε λιγότερο; Πιθανώς η αυθόρμητη απάντηση να είναι «ναι», είναι όμως και αυτή που δίνει νεότερη μελέτη, με μια σημαντική ανατροπή. Οι επιστήμονες από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Calico Life Sciences και το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα βιοϊατρικής έρευνας The Jackson Laboratory διαπίστωσαν ότι δεν έχει σημασία μόνο η μείωση των θερμίδων, αλλά και το πόσο καλά προσαρμόζεται το σώμα στις διατροφικές αλλαγές, όπως στις περιόδους νηστείας.

    Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, έδειξε πώς διαφορετικές μορφές διατροφικού περιορισμού μπορούν να παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής, σε πειραματικά ποντίκια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματά τους όχι μόνο επιβεβαιώνουν τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων που παρατείνουν τη ζωή, αλλά αποκαλύπτουν επίσης ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, ακόμη και χωρίς να μειωθεί η συνολική πρόσληψη θερμίδων.

    Το πείραμα στο εργαστήριο

    Στην ερευνά τους στο εργαστήριο, εξέτασαν εκτενώς 937 θηλυκά ποντίκια με γενετικές διαφορές. Τα τρωκτικά χωρίστηκαν σε πέντε διατροφικές ομάδες: μία με απεριόριστη πρόσβαση στην τροφή, δύο με θερμιδικούς περιορισμούς (60% και 80% των βασικών θερμίδων) και δύο με διαλειμματική νηστεία (μία ή δύο διαδοχικές ημέρες την εβδομάδα χωρίς τροφή). Στη συνέχεια, τα ποντίκια παρακολουθήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με τακτικές αξιολογήσεις της υγείας τους και εξετάσεις αίματος.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο ο περιορισμός των θερμίδων όσο και η διαλειμματική νηστεία παρέτειναν τη διάρκεια ζωής των ποντικιών, με αποτελέσματα ανάλογα με το βαθμό του περιορισμού. Ειδικότερα, τα ποντίκια με 40% περιορισμό θερμίδων έζησαν περίπου εννέα μήνες περισσότερο από εκείνα που είχαν τη δυνατότητα να τρώνε όσο ήθελαν. Αυτό ισοδυναμεί με την παράταση της ανθρώπινης ζωής κατά πάνω από μια δεκαετία!

    Ακόμα, όμως, πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα στα ποντίκια που ακολούθησαν τη διαλειμματική νηστεία. Τα ποντίκια που έμειναν νηστικά για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα παρουσίασαν επίσης σημαντική παράταση της διάρκειας ζωής, με εκείνα που έκαναν τη νηστεία για δύο ημέρες να ζουν περισσότερο από εκείνα που ακολούθησαν τη νηστεία για μία ημέρα. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι κατανάλωναν σχεδόν την ίδια ποσότητα τροφής συνολικά με τα αντίστοιχά τους χωρίς περιορισμούς.

    Οι επιδράσεις στη συνολική υγεία

    Οι ερευνητές δεν μέτρησαν απλώς τη διάρκεια της ζωής των ποντικιών, αλλά ανέλυσαν και την κατάσταση της υγείας τους σε όλη τους τη ζωή. Εξέτασαν τα πάντα, από τη σύνθεση του σώματος και τους μεταβολικούς ρυθμούς μέχρι τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τις γνωστικές ικανότητες. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση τους επέτρεψε να σχηματίσουν μια λεπτομερή εικόνα για το πώς ο διατροφικός περιορισμός επηρεάζει όχι μόνο τη διάρκεια ζωής, αλλά τη συνολική υγεία και τη γήρανση.

    Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα ήταν ότι πολλά από τα οφέλη για την υγεία που συνήθως συνδέονται με τον διαιτητικό περιορισμό, όπως ο βελτιωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης και η μείωση του σωματικού λίπους, δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στην πραγματικότητα, ορισμένα ποντίκια που ακολουθούσαν περιορισμένη διατροφή έζησαν περισσότερο παρά το γεγονός ότι παρουσίασαν μικρότερη βελτίωση σε αυτούς τους τυπικούς δείκτες υγείας.

    Η ανακάλυψη αυτή αμφισβητεί τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι ο περιορισμός των θερμίδων παρατείνει τη ζωή κυρίως μέσω της εξουδετέρωσης των αρνητικών επιπτώσεων της παχυσαρκίας. Αντίθετα, υποδηλώνει ότι ο διατροφικός περιορισμός μπορεί να λειτουργεί μέσω πιο σύνθετων μηχανισμών που δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως.

    Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές εντόπισαν αρκετούς απροσδόκητους παράγοντες πρόβλεψης της μακροζωίας. Για παράδειγμα, τα ποντίκια που διατηρούσαν το σωματικό τους βάρος κατά τη διάρκεια περιόδων στρες έτειναν να ζουν περισσότερο, όπως και εκείνα με υψηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων ανοσοποιητικών κυττάρων στο αίμα τους.

    Τα μειονεκτήματα

    Ωστόσο, η μελέτη καταδεικνύει επίσης τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα του ακραίου διατροφικού περιορισμού. Τα ποντίκια που ακολουθούσαν τη δίαιτα με 40% περιορισμένες θερμίδες, ενώ ζούσαν κατά μέσο όρο περισσότερο, παρουσίασαν επίσης σημαντική απώλεια άλιπης σωματικής μάζας και αλλαγές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τα καταστήσουν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Μακροζωία: Πόσα χρόνια κερδίζουν όσοι δεν το βάζουν κάτω στα δύσκολα
    Μακροζωία: Πόσα χρόνια κερδίζουν όσοι δεν το βάζουν κάτω στα δύσκολα

    Η έκφραση «ατσάλινος χαρακτήρας» δεν είναι καθόλου τυχαία - Μπορεί, όμως, να θωρακίσει και την υγεία;

    Υπάρχουν άνθρωποι που στα δύσκολα δε τα βάζουν κάτω. Κι εκείνοι που συνεχίζουν να χαμογελούν, παρά τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κερδίσει επάξια τον θαυμασμό μας και όχι μόνο. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο BMJ Mental Health, οι άνθρωποι με «ατσάλινο χαρακτήρα» φαίνεται να εξασφαλίζουν και μερικά επιπλέον χρόνια ζωής.

    Οι καλές δεξιότητες αντιμετώπισης, ιδίως στα τελευταία χρόνια της ζωής, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη διαχείριση μακροχρόνιων ασθενειών και αναπηριών. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας τα δεδομένα περισσότερων από 10.500 συμμετεχόντων ηλικίας 50 ετών και άνω σε μια αμερικανική μελέτη υγείας. Η μελέτη μέτρησε την ψυχική ανθεκτικότητα μέσω κλιμάκων που αξιολογούσαν χαρακτηριστικά όπως η επιμονή, η ηρεμία, η αίσθηση του σκοπού και η αυτοπεποίθηση.

    Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου παρακολούθησης. Η συσχέτιση αυτή, μάλιστα, έδειχνε να είναι ακόμη πιο ισχυρή στις γυναίκες. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι με τη μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα αντιμετώπιζαν 53% μικρότερο κίνδυνο θανάτου εντός 10 ετών σε σύγκριση με εκείνους που ήταν λιγότερο ανθεκτικοί. Η συσχέτιση εξακολουθούσε, μάλιστα, να είναι ισχυρή ακόμη και στις περιπτώσεις ατόμων που αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα υγείας (46%) ή ακολουθούσαν ανθυγιεινό τρόπο ζωής (38%). Για να εμβαθύνουν περισσότερο, οι ερευνητές ομαδοποίησαν τους συμμετέχοντες με βάση τα επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας. Η ομάδα με την υψηλότερη ανθεκτικότητα είχε 84% πιθανότητες να επιβιώσει την επόμενη δεκαετία, ενώ οι δύο μεσαίες ομάδες είχαν 79% και 72% ποσοστά επιβίωσης, αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες με τη χαμηλότερη ανθεκτικότητα είχαν 61% πιθανότητα επιβίωσης κατά τη δεκαετή περίοδο.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρ. Yiqiang Zhan, αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Sun Yat-Sen στην Κίνα, η ανθεκτικότητα φαίνεται να λειτουργεί ως προστατευτικός μηχανισμός, που βοηθά τα άτομα να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της ζωής. «Αυτή η μελέτη διαπιστώνει μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ψυχολογικής ανθεκτικότητας και της συνολικής θνησιμότητας στον ηλικιωμένο πληθυσμό, ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση άλλων παραγόντων», σημειώνουν οι ερευνητές.

    Υπό το πρίσμα αυτών των αποτελεσμάτων, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ζωτικά εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της μακροζωίας των ηλικιωμένων. Η ικανότητα προσαρμογής, η διατήρηση της θετικής διάθεσης και της αίσθησης του σκοπού μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής και να ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το δημοφιλές ρόφημα που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας – Δύο φλιτζάνια στο γραφείο αρκούν
    Το δημοφιλές ρόφημα που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας – Δύο φλιτζάνια στο γραφείο αρκούν

    Νέα μελέτη καταλήγει σ’ ένα συναρπαστικό συμπέρασμα: Μια συνήθεια εν ώρα εργασίας είναι ικανή να αντισταθμίσει τα δεινά της καθιστικής ζωής και να μας χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής

    Για πολλούς, είναι η πρώτη κίνηση που κάνουν μόλις ξυπνήσουν το πρωί. Για άλλους είναι η πρώτη σκέψη πριν καν σηκωθούν από το κρεβάτι. Για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων, ο καφές είναι η κινητήριος δύναμή τους, η «μαγική» ουσία που τους παρέχει την ενέργεια που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν σε μια γεμάτη μέρα.

    Ο καφές, όμως, δεν είναι μόνο επιθυμητός, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμος, όπως έχουν αποδείξει πολυάριθμα επιστημονικά στοιχεία. Νέα έρευνα, ωστόσο, έρχεται να προσθέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαπίστωση σε όσα ήδη γνωρίζουμε: Η κατανάλωση καφέ εν ώρα εργασίας μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, ενισχύοντας τη μακροζωία. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο BMC Health.

    Ο καθιστικός τρόπος ζωής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της σύγχρονης εποχής. Η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στο χώρο εργασίας, σε συνδυασμό με τις εξίσου καθιστικές συνήθειες στο σπίτι σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν τηρεί τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης, απέχοντας μάλιστα σημαντικά από μια υγιή ισορροπία μεταξύ καθιστικής ζωής και κίνησης.

    Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι σε γραφεία -που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων συνολικά- περνούν τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα ακίνητοι στο γραφείο τους. Οι ίδιοι αυτοί εργαζόμενοι, όμως, αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, 33% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αν καταναλώνουν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του καφέ μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά που προκαλείται από τις ατελείωτες ώρες καθιστικής ζωής. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει στο παρελθόν ότι η καθιστική ζωή για 6-8 ώρες την ημέρα συνδέεται με πρόωρο θάνατο από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Η έλλειψη κίνησης πυροδοτεί εκτεταμένη φλεγμονή στα κύρια όργανα και τους ιστούς του σώματος, προκαλώντας βλάβες που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

    Το NHS εκτιμά ότι ο μέσος άνθρωπος περνά 9 ώρες την ημέρα καθισμένος. Αυτό επιβραδύνει το μεταβολισμό και βλάπτει την ικανότητα του σώματος να ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τη διάσπαση του λίπους. Το συμπέρασμα, λοιπόν, ότι ο καφές μπορεί να αντισταθμίσει, έστω εν μέρει, αυτές τις επιπτώσεις είναι εξαιρετικά αισιόδοξο.

    Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Soochow στην Κίνα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας στοιχεία για τον τρόπο ζωής περισσότερων από 10.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ σε διάστημα 10 ετών. Οι εθελοντές ερωτήθηκαν πόσες ώρες την ημέρα περνούσαν καθιστοί και πόσο καφέ καταναλώνουν καθημερινά.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κάθονταν 6 ή περισσότερες ώρες, αλλά κατανάλωναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως αντιμετώπιζαν μειωμένο κατά 1/3 κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε πάθηση κατά την περίοδο παρακολούθησής τους.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μυστικό αυτής της θετικής επίδρασης είναι τα ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στους κόκκους του καφέ. «Ο καφές είναι πλούσιος σε βιοδραστικές ουσίες και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από χρόνιες ασθένειες λόγω των ισχυρών ιδιοτήτων του», αναφέρουν χαρακτηριστικά στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Το πολύτιμο φυσικό συστατικό που προλαμβάνει από καρδιαγγειακές παθήσεις και ενισχύει τη μακροζωία
    Το πολύτιμο φυσικό συστατικό που προλαμβάνει από καρδιαγγειακές παθήσεις και ενισχύει τη μακροζωία

    Ακόμη ένας λόγος για να αυξήσουμε την πρόσληψη λαχανικών και φρούτων, προάγοντας την υγεία και προλαμβάνοντας τον πρόωρο θάνατο

    Τα νιτρικά άλατα, μια ένωση που βρίσκεται στα λαχανικά, το κρέας και το πόσιμο νερό, έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και έρευνας λόγω των πιθανών επιπτώσεών τους στην υγεία. Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία, για παράδειγμα, τα νιτρικά άλατα από τη διατροφή θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της άνοιας και του διαβήτη. Μια νεότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Edith Cowan ενισχύει αυτά τα θετικά ευρήματα, επισημαίνοντας ποια τρόφιμα είναι αυτά που ωφελούν περισσότερο τον οργανισμό.

    Όπως αναφέρει η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology, τα νιτρικά από φυτικές πηγές συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, ενώ τα νιτρικά από άλλες πηγές, όπως τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, το επεξεργασμένο κρέας και το νερό της βρύσης, σχετίζονται αντίθετα με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

    Η Δρ Nicola Bondonno από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan ήταν η επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, που διαπίστωσε ότι μεταξύ 52.247 συμμετεχόντων στη Μελέτη Διατροφής Καρκίνου και Υγείας στη Δανία, η μέτρια έως υψηλή πρόσληψη νιτρικών από φυτά και λαχανικά σχετιζόταν με 14% έως 24% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.

    Παρόλο που η έρευνα δεν μπορούσε να συσχετίσει τα φυτικά νιτρικά άλατα ως τον μοναδικό παράγοντα που συμβάλλει στην ανθρώπινη υγεία, δεδομένου ότι τα φυτά και τα λαχανικά περιέχουν μια πληθώρα από άλλες προστατευτικές ενώσεις που οι ίδιες σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και θνησιμότητας, η έρευνα υπογράμμισε την αξία της υψηλότερης πρόσληψης λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά άλατα για τον μετριασμό του κινδύνου θνησιμότητας.

    Επιπλέον, τα στοιχεία συμπληρώνουν τα δεδομένα που έχουν ήδη αποδείξει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όσον αφορά τους κινδύνους καρκίνου από την κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα παντζάρια. Τουναντίον, η υψηλότερη πρόσληψη νιτρικών που προέρχονται από ζωικές πηγές συσχετίστηκε με 9% και 12% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια και θνησιμότητας που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, αντίστοιχα. Αντίθετα, οι υψηλότερες προσλήψεις νιτρικών που προέρχονται από φυσικά ζωικά προϊόντα, μια ένωση που σχηματίζεται από τα νιτρικά, συσχετίστηκαν με 25%, 29% και 18% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, αντίστοιχα.

    Την ίδια στιγμή, οι υψηλότερες προσλήψεις νιτρικών και νιτρωδών από πηγές επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκαν με 12% έως 22% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με όλα τα αίτια και τον καρκίνο, ενώ μόνο τα πρόσθετα επιτρεπόμενα νιτρώδη που προέρχονται από κρέας συσχετίστηκαν θετικά με τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη καρδιαγγειακή νόσο.

    Όσον αφορά την υψηλότερη πρόσληψη νιτρικών από το νερό της βρύσης, οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια και από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά όχι θνησιμότητας από καρκίνο.

    Η Δρ Bondonno συνοψίζει: «Με απλά λόγια, τα νιτρικά μπορούν να ακολουθήσουν δύο διαφορετικές οδούς όταν εισάγονται στο σώμα. Η μία είναι να σχηματίσουν μια ένωση που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και υποστηρίζει τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία. Παράλληλα, όμως, μπορούν να διανύσουν μια δεύτερη οδό, σχηματίζοντας μια ομάδα ενώσεων που ονομάζονται νιτροζαμίνες, οι οποίες θεωρούνται καρκινογόνες και συνδέονται με τον καρκίνο. Εκτιμάται ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στα λαχανικά ωθούν τα νιτρικά προς την πρώτη οδό».

    Οι προτάσεις που προκύπτουν από την παρούσα μελέτη ακολουθούν τις διατροφικές οδηγίες που προάγουν ούτως ή άλλως τη συνολική υγεία: περισσότερες πηγές φυτικών ινών και και λιγότερα ζωικά προϊόντα, περιορίζοντας εξίσου την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το δημοφιλές ρόφημα που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας
    Το δημοφιλές ρόφημα που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας

    Νέα μελέτη καταλήγει σ’ ένα συναρπαστικό συμπέρασμα: Μια συνήθεια εν ώρα εργασίας είναι ικανή να αντισταθμίσει τα δεινά της καθιστικής ζωής και να μας χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής

    Για πολλούς, είναι η πρώτη κίνηση που κάνουν μόλις ξυπνήσουν το πρωί. Για άλλους είναι η πρώτη σκέψη πριν καν σηκωθούν από το κρεβάτι. Για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων, ο καφές είναι η κινητήριος δύναμή τους, η «μαγική» ουσία που τους παρέχει την ενέργεια που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν σε μια γεμάτη μέρα.

    Ο καφές, όμως, δεν είναι μόνο επιθυμητός, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμος, όπως έχουν αποδείξει πολυάριθμα επιστημονικά στοιχεία. Νέα έρευνα, ωστόσο, έρχεται να προσθέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαπίστωση σε όσα ήδη γνωρίζουμε: Η κατανάλωση καφέ εν ώρα εργασίας μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, ενισχύοντας τη μακροζωία. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο BMC Health.

    Ο καθιστικός τρόπος ζωής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της σύγχρονης εποχής. Η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στο χώρο εργασίας, σε συνδυασμό με τις εξίσου καθιστικές συνήθειες στο σπίτι σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν τηρεί τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης, απέχοντας μάλιστα σημαντικά από μια υγιή ισορροπία μεταξύ καθιστικής ζωής και κίνησης.

    Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι σε γραφεία -που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων συνολικά- περνούν τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα ακίνητοι στο γραφείο τους. Οι ίδιοι αυτοί εργαζόμενοι, όμως, αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, 33% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αν καταναλώνουν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του καφέ μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά που προκαλείται από τις ατελείωτες ώρες καθιστικής ζωής. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει στο παρελθόν ότι η καθιστική ζωή για 6-8 ώρες την ημέρα συνδέεται με πρόωρο θάνατο από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Η έλλειψη κίνησης πυροδοτεί εκτεταμένη φλεγμονή στα κύρια όργανα και τους ιστούς του σώματος, προκαλώντας βλάβες που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

    Το NHS εκτιμά ότι ο μέσος άνθρωπος περνά 9 ώρες την ημέρα καθισμένος. Αυτό επιβραδύνει το μεταβολισμό και βλάπτει την ικανότητα του σώματος να ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τη διάσπαση του λίπους. Το συμπέρασμα, λοιπόν, ότι ο καφές μπορεί να αντισταθμίσει, έστω εν μέρει, αυτές τις επιπτώσεις είναι εξαιρετικά αισιόδοξο.

    Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Soochow στην Κίνα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας στοιχεία για τον τρόπο ζωής περισσότερων από 10.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ σε διάστημα 10 ετών. Οι εθελοντές ερωτήθηκαν πόσες ώρες την ημέρα περνούσαν καθιστοί και πόσο καφέ καταναλώνουν καθημερινά.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κάθονταν 6 ή περισσότερες ώρες, αλλά κατανάλωναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως αντιμετώπιζαν μειωμένο κατά 1/3 κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε πάθηση κατά την περίοδο παρακολούθησής τους.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μυστικό αυτής της θετικής επίδρασης είναι τα ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στους κόκκους του καφέ. «Ο καφές είναι πλούσιος σε βιοδραστικές ουσίες και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από χρόνιες ασθένειες λόγω των ισχυρών ιδιοτήτων του», αναφέρουν χαρακτηριστικά στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ήλιος: Περισσότερο φως, περισσότερα χρόνια ζωής;
    Ήλιος: Περισσότερο φως, περισσότερα χρόνια ζωής;

    Έρευνα επισημαίνει τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει ο ήλιος και εξηγεί γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε να κάνουμε μια βόλτα στο πρωινό φως.

    Ο ζωογόνος ήλιος, ως γνωστόν, είναι και επικίνδυνος. Όλοι γνωρίζουμε τις προειδοποιήσεις των ειδικών σχετικά με την υπερβολική έκθεση. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη, οι συμμετέχουσες γυναίκες από τη Σουηδία που είχαν παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως βρέθηκε να βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης κακοηθών μελανωμάτων σε σύγκριση με όσες δεν το έκαναν.

    Αλλά η ηλιοφάνεια μπορεί να έχει ταυτόχρονα θεραπευτική επίδραση. Παρά τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, τα άτομα που εκτίθενται περισσότερο στο φως καθημερινά βρέθηκε να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Στην εν λόγω 20ετή μελέτη, οι Σουηδές γυναίκες, με τη μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φως έζησαν περισσότερα χρόνια από τις υπόλοιπες, ακόμα και εκείνες που εμφάνισαν καρκίνο.

    Συγκριτικά, οι γυναίκες με τη χαμηλότερη έκθεση στο ηλιακό φως, εκείνες δηλαδή που περνούσαν τον περισσότερο χρόνο τους σε εσωτερικούς χώρους, είχαν διπλάσια ποσοστά θνησιμότητας. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν 130% μεγαλύτερος και ο κίνδυνος θανάτου από άλλες μη καρδιαγγειακές αιτίες ήταν 70% μεγαλύτερος. Οι γυναίκες με τη λιγότερη έκθεση στον ήλιο είχαν επίσης περίπου 40% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη.

    Πώς προστατεύει το φως του ήλιου;

    Tο ηλιακό φως ενισχύει τα επίπεδα βιταμίνης D και όσοι ζουν σε περιβάλλοντα με λίγο ήλιο έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει εν τω μεταξύ συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα διαταραχών που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής.

    Υπάρχουν αναμφίβολα πολλοί άλλοι μηχανισμοί με τους οποίους το ηλιακό φως πυροδοτεί φυσιολογικές αποκρίσεις. Για παράδειγμα, οι μεταβολίτες του μονοξειδίου του αζώτου στο δέρμα αντιδρούν με την υπεριώδη ακτινοβολία για να απελευθερώσουν μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση.

    Το φως της ημέρας είναι επίσης σαφώς απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού. Ο κιρκάδιος ρυθμός αναφέρεται στον 24ωρο κύκλο που ρυθμίζει τις σωματικές λειτουργίες σχεδόν όλων των έμβιων όντων, από τον ύπνο έως το ξύπνημα. Όταν αυτοί οι ρυθμοί δεν είναι καλά συγχρονισμένοι, τότε μπορεί να αντιμετωπίσουμε συμπτώματα αϋπνίας, υπνηλίας μέσα στην ημέρα, κακής απόδοσης και πολλά άλλα προβλήματα.

    Ακόμη και σε μια συννεφιασμένη μέρα, η ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στα μάτια είναι υπεραρκετή για να μας παρέχει τον απαραίτητο συγχρονισμό στο σύστημα του κιρκάδιου ρολογιού, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της κιρκαδικής διαταραχής και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης πολλαπλών ασθενειών και μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια ζωής.

    Βγείτε έξω κάθε μέρα

    Δεν χρειάζεται να κάνετε ηλιοθεραπεία. Το να βγαίνετε έξω κάθε μέρα χωρίς να εκθέτετε μεγάλες περιοχές του δέρματος στον ήλιο, είναι αρκετό για να αποκομίσετε τα οφέλη του με ασφάλεια. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, αν κάνετε τη βόλτα σας το πρωί, θα έχετε την ισχυρότερη «κιρκάδια ώθηση» ενώ ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

    Θα πρέπει να φοράτε πάντα αντηλιακό, να το ανανεώνετε ανά δύο ώρες και να αποφεύγετε εντελώς την έκθεση στον ήλιο, τουλάχιστον από τις 12 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. το καλοκαίρι. Σε αυτό το διάστημα η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή και κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να μας προστατεύσει 100%.

    Πηγή: VITA - In.gr

  • Η πρωτεϊνή «Κλωθώ» για γονιδιακή θεραπεία
    Η πρωτεϊνή «Κλωθώ» για γονιδιακή θεραπεία

    Η πρωτεΐνη που υπόσχεται… υγεία μπορεί μελλοντικά να χορηγείται και να παρέχει μακροζωία

    Στην ελληνική μυθολογία, η Κλωθώ ήταν η νεώτερη από τις τρεις Μοίρες. Οι άλλες δύο ήταν η Λάχεση και η Άτροπος. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου ήταν κόρες της Νύχτας, ωστόσο στο ίδιο κείμενο, από μεταγενέστερη ίσως προσθήκη, αναφέρονται ως κόρες της Θέμιδος και του Δία.

    Η Κλωθώ αντιπροσωπεύει το παρόν στη ζωή των ανθρώπων και θεωρείται η μεγαλύτερη και η σπουδαιότερη από τις άλλες δύο. Πίστευαν ότι έκλωθε με τη ρόκα της το νήμα της ζωής του κάθε ανθρώπου, το πεπρωμένο του, που τον συνόδευε μέχρι το θάνατό του. Λάμβανε επίσης σημαντικές αποφάσεις, όπως το πότε ένας άνθρωπος θα γεννηθεί, και άρα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τις ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα, η δύναμή της της επέτρεπε να επιλέγει ποιος θα πεθάνει και ποιος θα σωθεί ή θα επιστρέψει στη ζωή, όπως στο μύθο του Πέλοπα.

    Στη γενετική η πρωτεΐνη Κλωθώ είναι μια σημαντική πρωτεΐνη που σχηματίζει τις «κλωστές» στο ιστό των οργανισμών. Είναι υπεύθυνη για τη δομή, την αντοχή και την ελαστικότητα των ιστών και των οργάνων. Σε πολλές περιπτώσεις, η πρωτεΐνη Κλωθώ αποτελεί το κύριο συστατικό των ιστών που παρέχουν διάφορα είδη υποστήριξης στο σώμα, όπως η κολλαγόνη στο δέρμα και η κερατίνη στα νύχια και τα μαλλιά. Είναι ουσιώδης για τη διατήρηση της δομής και της λειτουργίας των ιστών και των οργάνων σε όλα τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

    Ο 44χρονος Αμερικάνος επιχειρηματίας Μπράιαν Τζόνσον ισχυρίζεται ότι, διατηρώντας τον δείκτη Alpha Klotho ψηλά, μείωσε τη φυσική του ηλικία στα 21 μέσα σε πέντε μήνες.

    Μια ιστορία που εξακολουθεί να έχει μια αίσθηση επιστημονικής φαντασίας σε σύγκριση με την κοσμική ιστορία της ιατρικής. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό στο παρόν να προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε μια εποχή στην οποία η ανθρωπότητα αναζητά συνεχώς τρόπους για να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και να προστατεύει την υγεία και επομένως να καταπολεμήσει τη θνησιμότητα, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ο περιορισμός του πολύ υψηλού κόστους υγειονομικής περίθαλψης για ασθένειες που έχουν γίνει χρόνιες.

    Η Κλωθώ ανακαλύφθηκε το 1997 από τον Δρ Makoto Kuro-o, έναν από τους πρωτοπόρους της επιστήμης της γήρανσης και της μακροζωίας. Η παρακολούθηση της Klotho στοχεύει ακριβώς στη μείωση των προαναφερθέντων φυσιολογικών και παθολογικών επιπτώσεων.

    Η ανακάλυψη και η έρευνα που έγινε και συνεχίζεται είναι τόσο συναρπαστικές όσο και το μυθολογικό της όνομα. Από τους αρουραίους, φυσικά, οι πρώτες βεβαιότητες: μια σχετική παραλλαγή σε ομάδα ποντικών, χωρίς την πρωτεΐνη Klotho, έδειξε επιταχυνόμενη γήρανση και μικρότερη διάρκεια ζωής, χαρακτηριζόμενη από καρδιαγγειακές παθήσεις και εκφυλισμό οργάνων. Και πάλι στα ποντίκια, τα υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεϊνης παρέτεινε σημαντικά τη ζωή, ανοίγοντας το δρόμο για νέες προοπτικές για την έρευνα μακροζωίας. Τι σημαίνει όμως αυτή η ανακάλυψη για τον άνθρωπο; Τα επίπεδα Klotho στους ανθρώπους μειώνονται με την ηλικία, μια τάση που σχετίζεται με συμπτώματα κυτταρικής γήρανσης. Αυτό εγείρει την υπόθεση της πιθανής χρήσης της «Κλωθώ» στη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και στη βελτιστοποίηση της υγείας γενικότερα.

    «Έχει βρεθεί ότι όταν έχουμε μειωμένα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο για τη χρονολογική ηλικία κάποιου, το προσδόκιμο ζωής μειώνεται. Και βλέπουμε πιο εύκολα την εμφάνιση άνοιας, καρδιαγγειακών παθήσεων, όγκων, επιταχυνόμενης γήρανσης από όλες τις απόψεις, από δέρμα, μαλλιά, οστεοπόρωση, απώλεια μυϊκής μάζας μέχρι αναπηρία και άρα πρώιμη θνησιμότητα», αναφέρουν σχετικές έρευνες ενδοκρινολόγων που παράλληλα τονίζουν:

    «Συνδέεται πολύ με τον τρόπο ζωής. Όσοι είναι αγχωμένοι, παχύσαρκοι, όσοι τρώνε και κοιμούνται άσχημα, όσοι δεν ασκούν φυσική δραστηριότητα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καταθλιπτικά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, σε αντίθεση με εκείνους που έχουν καλύτερο τρόπο ζωής».

    Μελέτες έχουν υποθέσει ότι μία από τις κύριες λειτουργίες της μπορεί να είναι να δρα ως αντιφλεγμονώδης πρωτεΐνη, ένας πολύ σημαντικός ρόλος στον έλεγχο των επιβλαβών φλεγμονωδών αποκρίσεων που σχετίζονται με τη γήρανση και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η αθηροσκλήρωση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

    Η κατανόηση των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της Κλωθώ είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για νευρολογικές ασθένειες που σχετίζονται με φλεγμονές και για την περαιτέρω κατανόηση της γήρανσης και των μηχανισμών της. Αυτό δημιουργεί μια συναρπαστική προοπτική νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για την πρόκληση παθολογιών που σχετίζονται με την ηλικία και την προώθηση της μακροζωίας και της υγείας του εγκεφάλου, ανοίγοντας νέα σύνορα στην επιστημονική και ιατρική έρευνα.

    Δεν είναι τυχαίο ότι ένας νέος κλάδος έχει εμφανιστεί για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος των χρόνιων ασθενειών, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η ιατρική του τρόπου ζωής που ασχολείται με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τη διαχείριση του άγχους, τον ξεκούραστο ύπνο, την κοινωνική σύνδεση και τις ουσίες.

    Η Κλωθώ θα έλεγε πολλά για την κατάσταση του καθενός, το να την έχουμε σε υψηλές ποσότητες σημαίνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

    Η Klotho υπάρχει σε δύο κύριες μορφές: Η μεμβρανική klotho (mKlotho) και ο διαλύτης klotho (sKlotho). Επιπλέον, υπάρχουν τρεις υπο-οικογένειες Klotho, που αναφέρονται ως α-, β- και γ-Klotho.

    Όμως αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται ακόμα σε πειραματική φάση και δεν είναι ακόμη δυνατή η χορήγησή της, αλλά η διέγερση της φυσικής της απελευθέρωσης.

    Τάσεις που συνδέονται με αλλαγή τρόπου ζωής και φαρμακολογικές ή ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Επομένως: από τη διαλείπουσα νηστεία έως τη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης, από τη σωματική δραστηριότητα μέχρι τον έλεγχο του στρες και του ύπνου, η διόρθωση του τρόπου ζωής επηρεάζει την παραγωγή της, όπως, για παράδειγμα, μια παρέμβαση που ελέγχει τις παραμέτρους της γήρανσης, όπως το οξειδωτικό στρες, φλεγμονές και γλυκαιμικές αιχμές. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις, φαρμακολογικές και άλλες, ευνοούν την απελευθέρωση της εν λόγω πρωτεΐνης.

    Είναι επαγωγικά αποτελέσματα εν αναμονή μιας θεραπείας υποκατάστασης χορήγησης της ίδιας της πρωτεΐνης ή ακόμα και μιας γονιδιακής θεραπείας.

    Σήμερα όλη αυτή η φάση είναι πειραματική. Οι μελετητές της επιστήμης της γήρανσης με τα διαθέσιμα στοιχεία επισημαίνουν ότι σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης εντοπίζονται σε ασθενείς με ορισμένες συγκεκριμένες παθολογίες, όπως σε διαβητικούς, παχύσαρκους, μεταβολικό σύνδρομο και ακόμη και ορισμένες χρόνιες μολυσματικές ασθένειες όπως ασθενείς με HIV.

    Η συγκέντρωσή της Κλωθούς στο αίμα μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας και για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους μελετητές, είναι σημαντικό να ελέγχονται τα επίπεδά του για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

    Άλλες έρευνες καταδεικνύουν τη ζάχαρη ως ένα τοξικό στοιχείο που ενεργοποιεί αρνητικά τις οδούς (τα μεταβολικά μονοπάτια) που οδηγούν σε κακή λειτουργία των μιτοχονδρίων, μεγαλύτερη φλεγμονή, μεγαλύτερο οξειδωτικό στρες, βράχυνση των τελομερών, συσσώρευση γηρασμένων κυττάρων.

    Όλα αυτά είναι παράγοντες που ευνοούν την επιτάχυνση της γήρανσης, σε αντίθεση με άτομα που είναι συνεχώς εν κινήσει, που τρώνε λιγότερο, που χαρακτηρίζουν τις περιοχές όπου οι άνθρωποι βιώνουν θετική γήρανση. Πέρα λοιπόν από τους κανόνες του τρόπου ζωής που αφορούν τον τρόπο ζωής – φάρμακα, σωματική δραστηριότητα, μείωση θερμίδων, διαλείπουσα νηστεία – υπάρχουν προστατευτικές παρεμβάσεις σε διατροφικό επίπεδο και, ξέρουμε, και σε φαρμακολογικό επίπεδο και είναι τα λεγόμενα «γεροπροστατευτικά μόρια». Είναι οι γεροπροστατευτικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε μόρια όπως η μετφορμίνη, οι αναστολείς της γλυκόζης των ούρων και του νατρίου, οι λεγόμενοι αναστολείς SGLT2, όλοι ισχυροί διεγέρτες της Κλωθούς.

    Πηγή: in.gr

  • Τι προσφέρει στην υγεία μας ο συνδυασμός βιταμινών;
    Τι προσφέρει στην υγεία μας ο συνδυασμός βιταμινών;

    Ορισμένοι συνδυασμοί βιταμινών είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για τον οργανισμό.

    Οι βιταμίνες K2 και D3 μπορούν να «δουλέψουν πολύ καλά μαζί» προς όφελος του οργανισμού λέει στο κανάλι του στο YouTube ο Dr Eric Berg, σύμφωνα με το healthstat.gr.

    Η βιταμίνη D3 υποστηρίζει την απορρόφηση του ασβεστίου στο λεπτό έντερο, επισημαίνει ο γιατρός. Η βιταμίνη Κ2, σύμφωνα με τον ίδιο παίρνει το ασβέστιο από το αίμα και το μεταφέρει στα οστά και τα δόντια. «Ενεργοποιεί επίσης μια πρωτεΐνη που κρατά το ασβέστιο έξω από τις αρτηρίες, τις αρθρώσεις και άλλες περιοχές του σώματος όπου δεν θα έπρεπε να εισέλθει», διευκρινίζει ο Dr Eric Berg.

    Η βιταμίνη Κ2 έχει πολλά επιπλέον πιθανά οφέλη για τον οργανισμό. Από την υποστήριξη των υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα έως τη βελτίωση των ρυτίδων.

    Πηγές πρόσληψης της βιταμίνης K2

    Τα ζωικά λίπη είναι μια εξαιρετική πηγή για τον τύπο MK4 της βιταμίνης Κ2. Μια διαφορετική μορφή βιταμίνης Κ2, που ονομάζεται MK7, προέρχεται από βακτήρια σε τρόφιμα όπως το τυρί και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Τα άτομα που κόβουν τα λιπαρά τρόφιμα από τη διατροφή τους διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Κ2, τονίζει ο Dr Eric Berg.

    Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ2:

    - Βούτυρο που τρέφεται με χόρτο
    - Σκληρά και μαλακά τυριά
    - Κρόκοι αυγών
    - Συκώτι χήνας, συκώτι κοτόπουλου και συκώτι βοείου κρέατος
    - Λουκάνικα χοτ ντογκ
    - Σολομός

    Εάν κάποιος επιλέξει να πάρει ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Κ2, μπορεί να θέλει να εξετάσει τον τύπο MK7. Για κάθε 10.000 IU βιταμίνης D3, ο Dr Eric Berg προτείνει τη λήψη 100 MCG βιταμίνης Κ2.

    Βιταμίνη D

    Η βιταμίνη D βρίσκεται σε δύο διαφορετικές μορφές: Eργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) και χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3), καθεμία από τις οποίες διαφέρει ελαφρώς ως προς τη χημική δομή. «Η βιταμίνη D3 λαμβάνεται από ζωικές πηγές, ενώ η βιταμίνη D2 είναι κυρίως από μυκητιακές πηγές», εξηγεί ο John White, Ph.D., πρόεδρος του τμήματος φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ και μοριακός βιολόγος που έχει διεξαγάγει εκτεταμένη έρευνα για τη βιταμίνη D.

    Αν και και οι δύο μορφές απορροφώνται καλά στο έντερο, η βιταμίνη D3 μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή ως συμπλήρωμα. Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη, η βιταμίνη D3 θα μπορούσε πραγματικά να είναι πιο αποτελεσματική στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα από τη βιταμίνη D2.

    Από την άλλη πλευρά, ο Δρ White σημειώνει ότι η βιταμίνη D2 μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή εάν ακολουθείτε μια vegan διατροφή, καθώς τα συμπληρώματα βιταμίνης D3 προέρχονται συχνά από ζωικές πηγές.

    Πηγές βιταμίνης D3

    Η βιταμίνη D3 βρίσκεται φυσικά σε πολλές πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών και των ελαίων από συκώτι ψαριών. Άλλα ζωικά προϊόντα όπως οι κρόκοι αυγών, το τυρί και το μοσχαρίσιο συκώτι περιέχουν επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμίνης D3 σε κάθε μερίδα.

    Πηγή: Dnews.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch