Υγεία

Κορωνοϊός: Πόσο επικίνδυνη είναι η παραλλαγή «Eris» - Αναμένεται έξαρση τις επόμενες εβδομάδες

Κορωνοϊός: Πόσο επικίνδυνη είναι η παραλλαγή «Eris» - Αναμένεται έξαρση τις επόμενες εβδομάδες

Το ECDC κατατάσσει τη νέα υποπαραλλαγή ως «ενδιαφέροντος» - Δεν υπάρχουν ενδείξεις πίεσης των υγειονομικών συστημάτων

Ως παραλλαγές «ενδιαφέροντος» ταξινομεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τις υποπαραλλαγές του κορωνοϊού που μοιάζουν στην ΧΒΒ.1.5 και έχουν την πρόσθετη αλλαγή αμινοξέων F456L. Η πλέον χαρακτηριστική είναι η «Eris» (EG.5) για την οποία έχει προηγηθεί αναβάθμιση κινδύνου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και είναι υπεύθυνη για αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών στη χώρα μας, μεταξύ άλλων.

Το ECDC διαπιστώνει ιδιότητες ανοσοδιαφυγής, συγκριτικά με παραλλαγές που κυκλοφορούσαν προηγουμένως. Οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν αύξηση της μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ) μετά από αρκετούς μήνες πολύ χαμηλών ποσοστών μόλυνσης. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένων νοσηλειών ή πιέσεων στα συστήματα υγείας.

Με βάση τα όσα παρατηρούνται σε χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ, το ECDC σημειώνει ότι είναι πιθανό οι παραλλαγές F456L να συμβάλουν σε αυξημένη μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες. «Ωστόσο, είναι απίθανο τα επίπεδα να φτάσουν εκείνα των προηγούμενων εξάρσεων της πανδημίας», επισημαίνει σε αναφορά του.

Προσθέτει δε ότι επίσης απίθανο είναι οι παραλλαγές αυτές να σχετίζονται με οποιαδήποτε αύξηση της σοβαρότητας της λοίμωξης σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυκλοφορούσες παραλλαγές ή με μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου έναντι σοβαρής νόσου. Βέβαια, όπως ισχύει για κάθε παραλλαγή του SARS-CoV-2, τα ηλικιωμένα άτομα και όσα έχουν υποκείμενες παθήσεις θα μπορούσαν να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα εάν μολυνθούν.

Ανάγκη για αύξηση της επιτήρησης

Η αναβάθμιση του…συναγερμού για την «Eris» σημαίνει ότι οι υγειονομικές αρχές τίθενται σε αυξημένη επιφυλακή και πρόκειται για μια λογική εξέλιξη εφόσον παρατηρείται επιδημική έξαρση.

Με δεδομένο ότι η επιτήρηση μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο, επηρεάστηκε η ικανότητα αξιολόγησης του κινδύνου για όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Έτσι, το ECDC ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την επιτήρηση και να αναφέρουν έγκαιρα δεδομένα από καλά σχεδιασμένη, αντιπροσωπευτική πληθυσμιακή παρακολούθηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη για την παρακολούθηση των τάσεων μετάδοσης και σοβαρής νόσου ανά χρόνο, τόπο και άτομο.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εστιάζει στην τήρηση των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού για την προστασία των ατόμων υψηλού κινδύνου. «Οι χώρες θα πρέπει να αξιολογήσουν την ετοιμότητά τους για να εντοπίσουν ομάδες-στόχους και να διεξάγουν έγκαιρες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19. Επιπλέον, κρίνονται απαραίτητες επικοινωνιακές εκστρατείες προς το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας για την προσέγγιση ομάδων υψηλού κινδύνου και την ενημέρωσή τους για τη σημασία του εμβολιασμού», σημειώνει.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup