Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023 20:56

SOS από τους επιστήμονες: Τα υπερεπεξεργασμένα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών

Γράφτηκε από την

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με δύο μελέτες που, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα, θα πρέπει να αποτελέσουν προειδοποιητικό μήνυμα για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

SOS από τους επιστήμονες για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η παγκόσμια κατανάλωση έντονα επεξεργασμένων ειδών, όπως δημητριακά, μπάρες πρωτεΐνης, ανθρακούχα ποτά, έτοιμα γεύματα και fast food, έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, πολύ περισσότερο από το ήμισυ της μέσης διατροφής αποτελείται πλέον από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF). Για ορισμένους, ιδίως για τους νεότερους, φτωχότερους ή από μειονεκτικές περιοχές, η διατροφή που περιλαμβάνει έως και 80% UPF είναι τυπική.

Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο σώμα στοιχείων που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποκαλύπτει ένα «παλιρροϊκό κύμα βλάβης» που προκαλείται άμεσα από τα UPF. Δύο μεγάλες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για την καρδιά στον κόσμο έδειξαν τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει ο UPF στην καρδιαγγειακή υγεία.

Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο σώμα στοιχείων που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποκαλύπτει ένα «παλιρροϊκό κύμα βλάβης» που προκαλείται άμεσα από τα UPF. Δύο μεγάλες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για την καρδιά στον κόσμο έδειξαν τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει ο UPF στην καρδιαγγειακή υγεία.

Η πρώτη μελέτη, η οποία παρακολούθησε 10.000 γυναίκες για 15 χρόνια, διαπίστωσε ότι εκείνες με το υψηλότερο ποσοστό UPF στη διατροφή τους είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από εκείνες με το χαμηλότερο ποσοστό. Αυτό συνέβαινε ακόμη και μετά την προσαρμογή των ακαδημαϊκών για την επίδραση του αλατιού, της ζάχαρης και του λίπους.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή υπέρταση, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της περιφερικής αρτηριακής νόσου, των ανευρυσμάτων της αορτής, των νεφρικών παθήσεων και της αγγειακής άνοιας.

Η δεύτερη μελέτη, μια μεγάλη μετα-ανάλυση περισσότερων από 325.000 ανδρών και γυναικών, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα UPF είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και στηθάγχης.

Η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης UPF στην πρόσληψη θερμίδων κατά 10%, συσχετίστηκε με 6% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Και εκείνοι που τα υπερπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούσούσαν λιγότερο από το 15% της διατροφής τους διέτρεχαν τον μικρότερο κίνδυνο για οποιοδήποτε καρδιακό πρόβλημα, σύμφωνα με την έρευνα με επικεφαλής το Τέταρτο Στρατιωτικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο στο Xi'an της Κίνας.

Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ, όπου χιλιάδες κορυφαίοι καρδιολόγοι, επιστήμονες και ερευνητές παγκοσμίως ενημερώθηκαν για τις μελέτες. Τα αποτελέσματα προκάλεσαν εκκλήσεις των εμπειρογνωμόνων για επείγουσα δράση.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι προϊόντα που έχουν περάσει από πολλαπλές διεργασίες κατά την παρασκευή τους. Συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη και μπορεί να περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά. Συχνά, τα τρόφιμα είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και στερούνται των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν σε φρέσκα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το απλό γιαούρτι και το σπιτικό ψωμί.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση υψηλών επιπέδων εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Άμστερνταμ, ένας από τους ερευνητές πίσω από την πρώτη μελέτη, ο Anushriya Pant, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι τα τρόφιμα που υποθέτουν ότι είναι υγιεινά, όπως τα σάντουιτς που αγοράζονται στο κατάστημα, τα wraps, οι σούπες και τα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά, είναι στην πραγματικότητα Υπερεπεξεργασμένα. «Θα μπορούσε να είναι ότι τα τρόφιμα που νομίζετε ότι είναι υγιεινά συμβάλλουν στην πραγματικότητα στην ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης», δήλωσε η ίδια.

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023 18:55

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΦΕΤ: Πάνω από 2,8 δισ. άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε υγιεινά - Γιατί επιλέγουν έτοιμα και γρήγορα φαγητά;
    ΕΦΕΤ: Πάνω από 2,8 δισ. άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε υγιεινά - Γιατί επιλέγουν έτοιμα και γρήγορα φαγητά;

    Περισσότεροι από 733 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, βιώνουν πείνα κυρίως λόγω ανισοτήτων, πολέμων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της οικονομικής ύφεσης.

    Πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού που «γιορτάζεται» κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού για το 2024, είναι «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον. “Να μην μένει ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΣΩ!”».

    «Το δικαίωμα στην τροφή είναι κάτι πολύ περισσότερο από θερμίδες για επιβίωση -εμπεριέχει την υγιεινή διατροφή, την ποικιλία και την ικανότητα υγιούς ανάπτυξης και ευρωστίας» τονίζει ο ΕΦΕΤ.

    Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται θετικά με την μακροζωία, την ποιότητα ζωής, τη βελτίωση της υγείας των βρεφών, παιδιών και μητέρων, με ασφαλέστερη εγκυμοσύνη και τοκετό και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα;

    Η ελλιπής σίτιση συναντάται σε όλες τις χώρες και τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις, είτε εμφανίζεται με τη μορφή υποσιτισμού, είτε ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, είτε παχυσαρκίας. Επιπλέον, σε πολλά μέρη του κόσμου, συνυπάρχουν διάφορες μορφές ελλιπούς σίτισης.

    Παράλληλα, η αστικοποίηση και ο ολοένα και πιο γρήγορος ρυθμός ζωής, οδηγούν τα άτομα να επιλέγουν συχνά έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπη και αλάτι. Η διατροφή που περιέχει πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα συμβάλλει στην αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτά δεν είναι μόνο ατομικά προβλήματα, αλλά και εθνικά, καθώς τα παραπάνω μη μεταδοτικά νοσήματα ασκούν πίεση στα δημόσια συστήματα υγείας και οι άνθρωποι είναι λιγότερο ικανοί να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

    Κανένα όμως τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρείται υγιεινό αν πρώτα δεν είναι ασφαλές. Τα μη ασφαλή τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενή νοσήματα και ορισμένες φορές ακόμη τον θάνατο. Τα τρόφιμα μπορεί να γίνουν μη ασφαλή σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι προσμείξεις, όπως οι χημικές ουσίες ή τα βακτήρια, μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα μέσω του νερού ή του εδάφους, για παράδειγμα, ή μέσω του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία τους. Επιπλέον, πολλά από τα βακτήρια που μολύνουν το φαγητό μας είναι πλέον όλο και πιο ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά, καθιστώντας τα τροφιμογενή νοσήματα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης την ασφάλεια των τροφίμων επειδή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια, τα παράσιτα και οι χημικές ουσίες αλληλοεπιδρούν με τα τρόφιμά μας και πόσο γρήγορα αναπτύσσονται και εξαπλώνονται.

    Τα τρόφιμα μπορεί, επίσης, να αλλοιωθούν ή να γίνουν επικίνδυνα, εάν δεν γίνεται σωστά ο χειρισμός, η αποθήκευση και η μεταφορά τους. Οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί, η ερευνητική και επιστημονική κοινότητα και οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, χρειάζεται να συνεργάζονται συνεχώς για τη δημιουργία ολιστικών σχεδίων και έργων που θα μας φέρουν πιο κοντά στο σύστημα που θα παρέχει επαρκή τροφή για όλους.

    Ο ΕΦΕΤ, μέσω των ελέγχων που πραγματοποιεί, των συνεργασιών σε επιστημονικά δίκτυα και σε ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει αλλά και μέσω της συνεχούς ενημέρωσης των καταναλωτών, συμβάλλει στην προώθηση βιώσιμων πολιτικών, τη βελτίωση του διατροφικού προφίλ και της ποιότητας των τροφίμων. Επίσης, παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιόπιστη ενημέρωση και εκπαίδευσής τους σε θέματα ισορροπημένης διατροφής, ασφαλούς χειρισμού και αποθήκευσης των τροφίμων, ώστε να είναι σε θέση να παίρνουν συνειδητές αποφάσεις σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μαρινέλλα: «Υπάρχει σταδιακή απορρόφηση του αιματώματος» - Τα νεότερα για την υγεία της
    Μαρινέλλα: «Υπάρχει σταδιακή απορρόφηση του αιματώματος» - Τα νεότερα για την υγεία της

    Για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρινέλλα παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μετά το εγκεφαλικό που υπέστη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Buongiorno», η κατάσταση της υγείας της παραμένει κρίσιμη.

    Η Νάνσυ Νικολαΐδου ανέφερε πως ολοκληρώθηκε νέος απεικονιστικός έλεγχος. «Υπάρχει μία μικρή απορρόφηση του αιματώματος που αυτό ήταν το ζητούμενο, γιατί σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στη θεραπεία και θέλει χρόνο. Ταυτόχρονα, μου είπαν ότι υπάρχει μία βυθιότητα στην ασθενή οπότε το μελετούν βήμα - βήμα» είπε.

    Αγγελος Παπαδημητρίου: «Πλούτισε ο κόσμος μου με τη δοτικότητά της»

    Ο Αγγελος Παπαδημητρίου, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον», μίλησε με συγκίνηση για τη γνωριμία και τη συνεργασία του με τη Μαρινέλλα. Αναφέρθηκε με σεβασμό στη σπουδαία προσωπικότητά της, τονίζοντας τη δοτικότητά της, την ευγένειά της και τις μεγάλες φιλανθρωπικές της πράξεις, οι οποίες παρέμεναν σε μεγάλο βαθμό μυστικές.

    «Η Μαρινέλλα ήταν ένας άνθρωπος που με τη γενναιοδωρία της πλούτισε τις ζωές όσων είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν» ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας πως η ερμηνεύτρια έκανε πολλά για τους άλλους χωρίς να επιδιώκει την αναγνώριση. «Θα θυμάμαι για πάντα τη γνωριμία μαζί της? κοιμόταν μόλις δύο ώρες την ημέρα, αλλά πάντα νοιαζόταν για τους γύρω της» πρόσθεσε.

    Η Μαρινέλλα παραμένει μία από τις πιο αγαπητές και σεβαστές προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής σκηνής, με τους θαυμαστές της να περιμένουν με αγωνία θετικά νέα για την υγεία της.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια - Πότε είναι μοιραία για τον ασθενή
    Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια - Πότε είναι μοιραία για τον ασθενή

    Με αφορμή το γεγονός της κατάρρευσης της μεγάλης μας τραγουδίστριας Μαρινέλλας, χθες το βράδυ στο Ηρώδειο, την ώρα μάλιστα που βρισκόταν στην σκηνή, οι επιστήμονες, επισημαίνουν τι πρέπει να γνωρίζουμε.

    Δύο είναι οι κύριες αιτίες του εγκεφαλικού, σύμφωνα με πρόσφατη περίληψη και εκλαΐκευση από τη Mayo Clinic.

    Το ισχαιμικό εγκεφαλικό προκαλείται από φραγμένη αρτηρία στον εγκέφαλο. Ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό προκαλείται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο διαρρηγνύεται.

    Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μόνο μια προσωρινή διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, γνωστή ως παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ). Ένα ΠΙΕ δεν προκαλεί μόνιμα συμπτώματα. Η Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συμπυκνώνει τα δεδομένα.

    Σχετικά με το ισχαιμικό εγκεφαλικό

    Το ισχαιμικό εγκεφαλικό, που είναι το πιο κοινό, συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου στενεύουν ή είναι φραγμένα. Αυτό προκαλεί μειωμένη ροή αίματος, γνωστή ως ισχαιμία. Η στένωση των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να προκληθεί από εναποθέσεις λίπους που συσσωρεύονται στα αιμοφόρα αγγεία ή και από θρόμβους αίματος.

    Σχετικά με το αιμορραγικό εγκεφαλικό

    Το αιμορραγικό εγκεφαλικό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο διαρρηγνύεται ή σπάει. Η αιμορραγία στο εσωτερικό του εγκεφάλου, γνωστή ως εγκεφαλική αιμορραγία, μπορεί να προκύψει από πολλές καταστάσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Οι παράγοντες που σχετίζονται με το αιμορραγικό εγκεφαλικό περιλαμβάνουν:

    • Υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν είναι υπό έλεγχο.
    • Υπερθεραπεία με αντιπηκτικά.
    • Διογκώσεις στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, γνωστά ως ανευρύσματα.
    • Τραύμα στο κεφάλι, όπως από τροχαίο ατύχημα.
    • Εναπόθεση πρωτεϊνών στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που οδηγούν σε αδυναμία στο τοίχωμα των αγγείων. Αυτό είναι γνωστό ως εγκεφαλική αμυλοειδική αγγειοπάθεια.
    • Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο που οδηγεί σε εγκεφαλική αιμορραγία.
    • Μια λιγότερο συχνή αιτία αιμορραγίας στον εγκέφαλο είναι η ρήξη μιας αρτηριοφλεβικής δυσπλασίας (AVM).
    Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο

    Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ) είναι μια προσωρινή περίοδος συμπτωμάτων παρόμοια με αυτά ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλά ένα ΠΙΕ δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη. Το ΠΙΕ προκαλείται από μια προσωρινή μείωση της παροχής αίματος σε μέρος του εγκεφάλου. Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο είναι μερικές φορές γνωστό ως μικρό εγκεφαλικό.

    Χρειάζεται επείγουσα ιατρική περίθαλψη, ακόμη και αν πρόκειται για ΠΙΕ. Δεν είναι δυνατό να πει κανείς εάν συμβαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο ή ΠΙΕ με βάση μόνο τα συμπτώματα. Η ύπαρξη ΠΙΕ αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου αργότερα.

    Παράγοντες κινδύνου

    Πολλοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Οι δυνητικά θεραπεύσιμοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό περιλαμβάνουν:

    • Υπερβαρότητα ή παχυσαρκία
    • Σωματική αδράνεια.
    • Βαριά ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
    • Υψηλή αρτηριακή πίεση.
    • Κάπνισμα τσιγάρου ή έκθεση σε παθητικό κάπνισμα.
    • Υψηλή χοληστερόλη.
    • Διαβήτης.
    • Αποφρακτική άπνοια ύπνου.
    • Καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, ή του ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού, όπως η κολπική μαρμαρυγή.
    • Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής ή παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου.
    Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού:
    • Ηλικία — Τα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού από ό,τι οι νεότεροι.
    • Φύλο — Οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού από τις γυναίκες. Οι γυναίκες είναι συνήθως μεγαλύτερες όταν παθαίνουν εγκεφαλικά, και είναι πιο πιθανή η απώλεια ζωής από εγκεφαλικά, συγκριτικά με τους άνδρες.
    • Ορμόνες — Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή ορμονικών θεραπειών που περιλαμβάνουν οιστρογόνα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.
    Επιπλοκές

    Ένα εγκεφαλικό μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει προσωρινές ή μόνιμες αναπηρίες. Οι επιπλοκές εξαρτώνται από το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο εγκέφαλος δεν έχει ροή αίματος και ποιο μέρος επηρεάζεται. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

    Απώλεια μυϊκής κίνησης, γνωστή ως παράλυση. Μπορεί να υπάρξει παράλυση στη μία πλευρά του σώματος. Ή μπορεί να χαθεί ο έλεγχος ορισμένων μυών, όπως αυτοί στη μία πλευρά του προσώπου ή στο ένα χέρι.

    Δυσκολία στην ομιλία ή στην κατάποση. Ένα εγκεφαλικό μπορεί να επηρεάσει τους μυς στο στόμα και το λαιμό. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την καθαρή ομιλία, την κατάποση ή το φαγητό. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στη γλώσσα, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας ή της κατανόησης της ομιλίας, της ανάγνωσης ή της γραφής.

    Απώλεια μνήμης ή δυσκολία στη σκέψη. Πολλοί άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικά βιώνουν κάποια απώλεια μνήμης. Άλλοι μπορεί να έχουν πρόβλημα να σκεφτούν, να συλλογιστούν, να έχουν λογική κρίση και να κατανοήσουν έννοιες.

    Συναισθηματικά συμπτώματα. Τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά μπορεί να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα στον έλεγχο των συναισθημάτων τους. Ή μπορεί να αναπτύξουν κατάθλιψη.

    Πόνος. Πόνος, μούδιασμα ή άλλα συναισθήματα μπορεί να εμφανιστούν στα μέρη του σώματος που επηρεάζονται από το εγκεφαλικό. Εάν ένα εγκεφαλικό δημιουργήσει απώλεια αίσθησης στο αριστερό χέρι, μπορεί να αναπτυχθεί μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος σε αυτό το χέρι.

    Αλλαγές στη συμπεριφορά και στην αυτοφροντίδα. Τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά μπορεί επίσης να χρειαστούν βοήθεια με την περιποίηση και τις καθημερινές δουλειές.

    Πρόληψη

    Μπορούν να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί ένα εγκεφαλικό. Είναι σημαντικό να είναι γνωστοί οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό και να ακολουθούνται οι συμβουλές του επαγγελματία υγείας σχετικά με τις στρατηγικές υγιεινού τρόπου ζωής. Εάν έχει προηγηθεί εγκεφαλικό, αυτά τα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν να αποτραπεί ένα άλλο εγκεφαλικό. Εάν είχε προηγηθεί ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ), αυτά τα βήματα μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Η μετέπειτα φροντίδα που λαμβάνεται στο νοσοκομείο και μετά μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο.

    Πολλές στρατηγικές πρόληψης του εγκεφαλικού είναι ίδιες με τις στρατηγικές πρόληψης καρδιακών παθήσεων. Γενικά, οι συστάσεις για υγιεινό τρόπο ζωής περιλαμβάνουν:

    Έλεγχος της υπέρτασης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Εάν έχει προηγηθεί εγκεφαλικό, η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψετε ένα ΠΙΕ ή εγκεφαλικό στο μέλλον. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

    Μείωση της ποσότητα της χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή. Η κατανάλωση λιγότερου λίπους, ειδικά κορεσμένων και τρανς λιπαρών, μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση στις αρτηρίες. Εάν είναι ανέφικτος ο έλεγχος της χοληστερόλης μόνο μέσω διατροφικών αλλαγών, μπορεί να χρειαστεί ένα φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης.

    Διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού για τους καπνιστές και τους μη καπνιστές που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Η διακοπή μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

    Διαχείριση του διαβήτη. Η διατροφή, η άσκηση και η απώλεια βάρους μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου σε ένα υγιές εύρος. Εάν οι παράγοντες του τρόπου ζωής δεν επαρκούν για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί φάρμακο για τον διαβήτη.

    Διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Το υπερβολικό βάρος συμβάλλει σε άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

    Υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά. Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μερίδων φρούτων ή λαχανικών κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ημεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στο ελαιόλαδο, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να είναι χρήσιμη.

    Τακτική άσκηση. Η αερόβια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού με πολλούς τρόπους. Η άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και να βελτιώσει τη συνολική υγεία των αιμοφόρων αγγείων και της καρδιάς. Βοηθά επίσης στην απώλεια βάρους, στον έλεγχο του διαβήτη και στη μείωση του άγχους. Συστήνονται σταδιακά έως και 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες ή όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

    Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, ισχαιμικών εγκεφαλικών και αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα. Ωστόσο, η κατανάλωση μικρών έως μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και στη μείωση της τάσης πήξης του αίματος. Μια μικρή έως μέτρια ποσότητα είναι περίπου ένα ποτό την ημέρα.

    Αντιμετώπιση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου η οποία είναι μια διαταραχή ύπνου που προκαλεί διακοπή της αναπνοής για σύντομες περιόδους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο επαγγελματίας υγείας σας μπορεί συστήσει μια μελέτη ύπνου εάν υπάρχουν συμπτώματα. Η θεραπεία περιλαμβάνει μια συσκευή που παρέχει θετική πίεση αεραγωγών μέσω μιας μάσκας για να κρατά τον αεραγωγό ανοιχτό κατά τη διάρκεια του ύπνου.

    Εάν έχει προηγηθεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα που θα βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για επόμενο εγκεφαλικό. Εάν έχει προηγηθεί ΠΙΕ, τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στο μέλλον. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν, ανάλογα της αιτιολογίας και αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Μαρινέλλα: Κλινικά σταθερή αλλά σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ – Τα νεότερα για την υγεία της
    Μαρινέλλα: Κλινικά σταθερή αλλά σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ – Τα νεότερα για την υγεία της

    Σταθερά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της Μαρινέλλας, η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Υγεία με αιμορραγία στον εγκέφαλο, αφότου κατέρρευσε χτες στο Ηρώδειο κατά τη διάρκεια συναυλίας.

    «Η κα. Παπαδοπούλου Κυριακή (Μαρινέλλα) νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Παραμένει κλινικά σταθερή. Η κατάστασή της είναι κρίσιμη. Οι θεράποντες ιατροί Ηλίας Κ. Πολιτάκης, Ηλίας Ανδριανάκης, Κωνσταντίνος Σπέγγος», τονίζεται στο νεότερο ανακοινωθέν.

    Το χρονικό

    Μόλις στο τρίτο τραγούδι της συναυλίας που έδινε στο Ηρώδειο, το «Εγώ και Εσύ», που κάποτε ερμήνευσε μαζί με τον αγαπημένο Τόλη Βοσκόπουλο, η Μαρινέλλα άρχισε αρχικά να χάνει κάποιες ανάσες. Δευτερόλεπτα αργότερα άρχισε να τρέμει και ξαφνικά σωριάστηκε.

    Αμέσως οι υπεύθυνοι της συναυλίας και οι μουσικοί της έτρεξαν στο πλάι της για να τη βοηθήσουν, αλλά η Μαρινέλλα είχε χάσει τις αισθήσεις της. Όπως έγινε γνωστό, η τραγουδίστρια μεταφέρθηκε στο «Υγεία» για να ξεκινήσουν άμεσα από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό οι απαραίτητες εξετάσεις. Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές για εγκεφαλικό αιμορραγικό επεισόδιο αλλά οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται θα αποτυπώσουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

    Η ανακοίνωση διακοπής της συναυλίας της Μαρινέλλας

    Η υπεύθυνη επικοινωνίας της συναυλίας, Μαίρη Αυγερινοπούλου, ανακοίνωσε στο κοινό: «Οι γιατροί συστήνουν ότι πρέπει να κάνει περαιτέρω εξετάσεις, οπότε θα αναβληθεί η συγκεκριμένη βραδιά και θα επανέλθουμε με νέα ημερομηνία. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ».

    Η δήλωση αυτή, αν και καθησυχαστική, δεν κατάφερε να διαλύσει την έντονη ανησυχία που κυριάρχησε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι περίμεναν μια βραδιά γεμάτη μελωδίες και τελικά βρέθηκαν αντιμέτωποι μ' ένα απρόσμενο και δυσάρεστο γεγονός.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Γιατί από το 1990 αυξήθηκαν παγκοσμίως τα εγκεφαλικά κατά 70% - SOS από ειδικούς
    Γιατί από το 1990 αυξήθηκαν παγκοσμίως τα εγκεφαλικά κατά 70% - SOS από ειδικούς

    44% πάνω οι θάνατοι από εγκεφαλικό τις τελευταίες δεκαετίες. Αποκαλυπτική μελέτη.

    Εκτοξεύθηκε τις τελευταίες 3 δεκαετίες ο αριθμός των ατόμων που υπέστησαν εγκεφαλικό για πρώτη τους φορά, όπως προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Neurology».

    Σοκαριστικοί αριθμοί

    Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων που υπέστησαν νέο εγκεφαλικό αυξήθηκε από το 1990 έως το 2021 σε 11,9 εκατομμύρια παγκοσμίως (αύξηση κατά 70% από το 1990) και οι επιζήσαντες εγκεφαλικού αυξήθηκαν σε 93,8 εκατομμύρια (αύξηση 86%). Οι θάνατοι που σχετίζονται με εγκεφαλικό αυξήθηκαν σε 7,3 εκατομμύρια (αύξηση κατά 44%) καθιστώντας την πάθηση την τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως (μετά την ισχαιμική καρδιοπάθεια και τον Covid-19).

    Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ατόμων που πάσχουν από εγκεφαλικά ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

    Οι λόγοι για τη δραματική αύξηση στα εγκεφαλικά και τους θανάτους

    Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα εγκεφαλικά αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της αύξησης της γήρανσης του πληθυσμού παγκοσμίως, αλλά και λόγω της αυξανόμενης επίδρασης περιβαλλοντικών, μεταβολικών και συμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου.

    Όπως διαπιστώνεται στην έρευνα, η συμβολή των υψηλών θερμοκρασιών στην κακή υγεία και στον πρόωρο θάνατο λόγω εγκεφαλικού έχει αυξηθεί κατά 72% από το 1990 και το στοιχείο αυτό υπογραμμίζει την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων στην αυξανόμενη εμφάνιση των εγκεφαλικών. Επίσης, αποκαλύπτεται η υψηλή συμβολή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης -στο ίδιο επίπεδο με το κάπνισμα- στην υπαραχνοειδή αιμορραγία.

    Σημαντική αύξηση σημείωσε η παγκόσμια επιβάρυνση από εγκεφαλικά που σχετίζεται, επιπλέον, με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (αύξηση κατά 88% από το 1990 στο 2021), υψηλό σάκχαρο στο αίμα (αύξηση 32%), διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζαχαρούχα ποτά (23%), χαμηλή σωματική δραστηριότητα (αύξηση 11%), υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση (αύξηση 7%), και διατροφή χαμηλή σε ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά (αύξηση 5%).

    Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα παγκοσμίως για τη βελτίωση της επιτήρησης των περιστατικών, της πρόληψης, της περίθαλψης των ασθενών και της αποκατάστασής τους.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αύξηση στα εγκεφαλικά λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υψηλών θερμοκρασιών και μεταβολικών παραγόντων
    Αύξηση στα εγκεφαλικά λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υψηλών θερμοκρασιών και μεταβολικών παραγόντων

    Σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων που υπέστησαν νέο εγκεφαλικό, είχαν προβλήματα υγείας ή πέθαναν από εγκεφαλικό, κατά την τελευταία 30ετία εντοπίζεται σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Neurology».

    Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων που υπέστησαν νέο εγκεφαλικό αυξήθηκε από το 1990 έως το 2021 σε 11,9 εκατομμύρια παγκοσμίως (αύξηση κατά 70% από το 1990) και οι επιζήσαντες εγκεφαλικού αυξήθηκαν σε 93,8 εκατομμύρια (αύξηση 86%). Οι θάνατοι που σχετίζονται με εγκεφαλικό αυξήθηκαν σε 7,3 εκατομμύρια (αύξηση κατά 44%) καθιστώντας την πάθηση την τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως (μετά την ισχαιμική καρδιοπάθεια και τον Covid-19). Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ατόμων που πάσχουν από εγκεφαλικά ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

    Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα εγκεφαλικά αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της αύξησης της γήρανσης του πληθυσμού παγκοσμίως, αλλά και λόγω της αυξανόμενης επίδρασης περιβαλλοντικών, μεταβολικών και συμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου.

    Όπως διαπιστώνεται στην έρευνα, η συμβολή των υψηλών θερμοκρασιών στην κακή υγεία και στον πρόωρο θάνατο λόγω εγκεφαλικού έχει αυξηθεί κατά 72% από το 1990 και το στοιχείο αυτό υπογραμμίζει την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων στην αυξανόμενη εμφάνιση των εγκεφαλικών. Επίσης, αποκαλύπτεται η υψηλή συμβολή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης -στο ίδιο επίπεδο με το κάπνισμα- στην υπαραχνοειδή αιμορραγία.

    Σημαντική αύξηση σημείωσε η παγκόσμια επιβάρυνση από εγκεφαλικά που σχετίζεται, επιπλέον, με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (αύξηση κατά 88% από το 1990 στο 2021), υψηλό σάκχαρο στο αίμα (αύξηση 32%), διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζαχαρούχα ποτά (23%), χαμηλή σωματική δραστηριότητα (αύξηση 11%), υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση (αύξηση 7%), και διατροφή χαμηλή σε ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά (αύξηση 5%).

    Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα παγκοσμίως για τη βελτίωση της επιτήρησης των περιστατικών, της πρόληψης, της περίθαλψης των ασθενών και της αποκατάστασής τους.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Πόσο συχνά θα πρέπει να γυμναζόμαστε για να γλιτώσουμε εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και νόσο Πάρκινσον
    Πόσο συχνά θα πρέπει να γυμναζόμαστε για να γλιτώσουμε εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και νόσο Πάρκινσον

    Ένα σύντομο μοτίβο άσκησης μπορεί να μας γλιτώσει από επικίνδυνες καταστάσεις υγείας όσο και ένα πιο συνεπές πρόγραμμα προπόνησης

    Στην έντονη ροή της καθημερινότητας, μερικές φορές είναι ακατόρθωτο να μείνουμε πιστοί σε μια ρουτίνα άσκησης χωρίς να παραγκωνίσουμε άλλες πτυχές της ζωής μας, όπως η καριέρα και η κοινωνική ζωή. Σύμφωνα όμως με μια νεότερη μελέτη, μόλις μια εβδομαδιαία προπόνηση θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματική με το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο κάθε μέρα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ερευνητές στην Κίνα, ακόμα και όσοι γυμνάζονται μόνο το Σαββατοκύριακο – οι λεγόμενοι «weekend warriors» ή αλλιώς «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» όσοι δηλαδή κάνουν έντονη άσκηση μόνο μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα – παρουσιάζουν παρόμοια οφέλη στην τόνωση της διάθεσης αλλά και στην εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι παρακολούθησαν πάνω από 75.000 Βρετανούς, διαπίστωσαν ότι μειώθηκαν οι πιθανότητες εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης κατά 28% σε σύγκριση με όσους ήταν αδρανείς. Αντίστοιχα, μειώθηκε ο κίνδυνος άνοιας σχεδόν κατά το ένα τέταρτο (23%). Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 62 έτη, οι οποίοι φορούσαν φορητές ψηφιακές συσκευές στον καρπό.

    Σχεδόν το ένα τρίτο (32,2%) θεωρήθηκε ότι είναι αδρανείς, ενώ το 28,2% συμμετείχε σε τακτική άσκηση και το 39,6% κατατάχθηκε στους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου». Οι τελευταίοι αφορούσαν άτομα που έκαναν περίπου 150 λεπτά ή περισσότερο άσκηση την εβδομάδα, με τουλάχιστον το 50% να πραγματοποιείται εντός δύο ημερών. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 8 ετών κατά μέσο όρο, 530 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια, 1.468 με εγκεφαλικό επεισόδιο, 319 με Πάρκινσον, 1.507 με κατάθλιψη και 1.794 με άγχος.

    Μαζί με τα πλεονεκτήματα για την ψυχική υγεία, διαπιστώθηκε ότι οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» μείωσαν επίσης την πιθανότητα πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13% και νόσου Πάρκινσον σχεδόν κατά το ήμισυ (49%) σε σύγκριση με όσους παρέμειναν αδρανείς.

    Οι ακαδημαϊκοί πίσω από την έρευνα από το Hangzhou Normal University δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι σύντομες εκρήξεις εντατικής άσκησης θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμη και μια «πιθανή εναλλακτική λύση σε στρατηγικές προληπτικής παρέμβασης». Γράφοντας στο περιοδικό Nature Aging, δήλωσαν: «Η συμμετοχή σε ένα μοτίβο όπως του «πολεμιστή του Σαββατοκύριακου», που χαρακτηρίζεται από συγκεντρωμένες περιόδους μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας υψηλού όγκου μέσα σε 1 έως 2 ημέρες, σχετίζεται με παρόμοια μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικές διαταραχές όπως το τακτικά ενεργό μοτίβο».

    Παρόλα αυτά, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη είχε «αρκετούς περιορισμούς», μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν μόνο η συμμετοχή συμμετεχόντων ηλικίας μεταξύ 43 και 79 ετών. «Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στη γενίκευση αυτών των ευρημάτων σε πληθυσμό εκτός του συγκεκριμένου ηλικιακού εύρους, όπως άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω» ανέφεραν.

    Επίσης, οι συσκευές που φοριούνται στον καρπό μπορεί «να μην καταγράφουν πλήρως ορισμένες δραστηριότητες, όπως η στατική ποδηλασία, οδηγώντας ενδεχομένως σε ανακρίβειες», πρόσθεσαν. Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας θα μπορούσαν επίσης να ποικίλλουν με την ηλικία και η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τις αλλαγές στα πρότυπα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των εθελοντών.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστώνται στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα – ή 75 λεπτά έντονης άσκησης.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τι να «κόψετε» στη διατροφή για να γλιτώσετε από τον κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων
    Τι να «κόψετε» στη διατροφή για να γλιτώσετε από τον κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων

    Αφαιρώντας 10 φέτες μπέικον την εβδομάδα από τη διατροφή μας, προλαμβάνουμε την εμφάνιση χρόνιων και επικίνδυνων ασθενειών, όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος

    Η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος κατά 30% θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες κρούσματα διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων στις ΗΠΑ σε διάστημα δέκα ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health». Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με περίπου 10 φέτες μπέικον την εβδομάδα.

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ ανέπτυξαν ένα εργαλείο προσομοίωσης για να εκτιμήσουν τις πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία από τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική έρευνα υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να δημιουργήσουν ένα προσομοιωμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις αξιολογήθηκαν στο σύνολο του πληθυσμού και ξεχωριστά με βάση την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα του νοικοκυριού και την εθνικότητα.

    Ενώ πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει συνδέσεις μεταξύ υψηλών επιπέδων κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και χρόνιων ασθενειών, λίγες έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο σε πολλαπλές εκβάσεις υγείας. Ορισμένες προηγούμενες έρευνες υποδηλώνουν επίσης ότι το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αλλά τα στοιχεία είναι ακόμη περιορισμένα.

    Oι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μείωση κατά 1/3 του επεξεργασμένου κρέατος στη διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερα από 350.000 κρούσματα διαβήτη, 92.500 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και 53.300 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε μια δεκαετία. Η μείωση αυτής της κατανάλωσης τόσο του επεξεργασμένου κρέατος όσο και του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 1.073.400 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 382.400 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 84.400 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Τέλος, η μείωση μόνο της πρόσληψης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 732.000 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 291.500 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 32.200 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Το εύρημα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενειών αποτρέπονται με τη μείωση του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είναι υψηλότερη από το επεξεργασμένο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

    Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο