Ένα εξαιρετικά κοινό πρόβλημα στη Δύση -και όχι μόνο- είναι ο διαβήτης τύπου 2, τα περιστατικά του οποίου προβλέπεται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται, σύμφωνα με το Healthstat.gr.
Σε μεγάλο βαθμό, για την κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών διαβήτη τύπου 2 στον αναπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο φαίνεται να ευθύνεται η κακή διατροφή (κυρίως υπερβολική κατανάλωση απλών υδατανθράκων, επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος) και η καθιστική ζωή.
Για τη διαχείριση του διαβήτη, συνήθως συστήνονται ενέσεις ινσουλίνης ή χάπια που περιέχουν ουσίες οι οποίες ενθαρρύνουν την έκκριση ινσουλίνης από τον οργανισμό.
Φυσικά, εάν έχετε διαβήτη, προδιαβήτη ή υψηλό σάκχαρο, είναι σημαντικό να μιλήσετε στο γιατρό σας προτού ξεκινήσετε μια αγωγή. Παράλληλα με την όποια ενδεδειγμένη για την περίπτωσή σας αγωγή, καλό είναι να συνεχίσετε να προσέχετε τη διατροφή σας, αποφεύγοντας το επεξεργασμένο κρέας, τα γλυκά, τα συσκευασμένα σνακς και τους απλούς υδατάνθρακες, μεταξύ άλλων.
Αντίστοιχα, καλό είναι να επικεντρωθείτε στα τρόφιμα που φαίνεται να βοηθούν στην διατήρηση του σακχάρου σε σταθερά επίπεδα, χωρίς απότομες αυξομειώσεις.
Ένα μπαχαρικό που επιτελεί αυτήν ακριβώς τη λειτουργία φαίνεται να είναι η κανέλα, την οποία μπορείτε να προσθέσετε σε μια σειρά αλμυρών και γλυκών πιάτων, ενώ δεν είναι και λίγοι που την απολαμβάνουν σε συνδυασμό με το φρούτο που παραδοσιακά… απωθεί τους γιατρούς, το μήλο!
Ο λόγος για την κανέλα, η οποία στην Ελλάδα κυρίως κυκλοφορεί σε δύο παραλλαγές: Κασσία και Κανέλα Κεϋλάνης. Και τα δύο είδη κανέλας θεωρείται ότι μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου, αν και η Κασσία έχει μελετηθεί περισσότερο επειδή είναι πιο διαδεδομένη λόγω χαμηλότερης τιμής.
Πώς η κανέλα βοηθά στη μείωση του σακχάρου
Αν και η κανέλα περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, αυτό που την καθιστά ως «υπερτροφή» είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, οι οποίες και θεωρείται πως μειώνουν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται στον οργανισμό από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
Επισημαίνουμε ότι το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη τύπου 2.
Μια έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 1 γρ. εκχυλίσματος κανέλας την ημέρα για 12 εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα, ενώ βελτίωσε και τους δείκτες οξειδωτικού στρες σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Μια άλλη μελέτη όπου συμμετείχαν 84 άτομα με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1.500 mg κανέλας σε καθημερινή βάση, είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση στα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα τους, μετά από 8 εβδομάδες.
Από την άλλη, η κανέλα φαίνεται να έχει αξιοσημείωτες επιδράσεις και στα επίπεδα σακχάρου που παρατηρούνται μετά το φαγητό, τα οποία τυπικά αυξάνονται.
Μελέτη του 2007 μέτρησε το σάκχαρο πριν και μετά την κατανάλωση ρυζόγαλου. Η μια ομάδα συμμετεχόντων πρόσθεσε 1,2 κ.γλ. κανέλα στο ρυζόγαλο, ενώ η άλλη το έφαγε σκέτο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ομάδα που πρόσθεσε κανέλα είχε χαμηλότερες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου από την άλλη ομάδα, ενώ επιβραδύνθηκε και η κένωση στομάχου.
Η κανέλα μπορεί να μιμηθεί την ινσουλίνη και να αυξήσει την ευαισθησία σε αυτήν
Στην περίπτωση των ασθενών με διαβήτη, είτε το πάγκρεας αδυνατεί να παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης είτε τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη (μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη), με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Σύμφωνα με μεγάλη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Nutrients», η κανέλα μπορεί να μιμηθεί τις επιδράσεις της ινσουλίνης, καθώς και να αυξήσει την κινητικότητα της ζάχαρης από την κυκλοφορία του αίματος προς τα κύτταρα.
Επίσης, υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας την ευαισθησία μας στην ινσουλίνη.
Ειδικότερα, μια μελέτη 137 συμμετεχόντων με υψηλό σάκχαρο ανακάλυψε ότι η πρόσληψη 250mg κανέλας δύο φορές ημερησίως για 2 μήνες βελτίωσε την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη.
Παράλληλα, μια ανάλυση 16 μελετών συμπέρανε ότι σε άτομα με διαβήτη και προδιαβήτη, η κανέλα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το σάκχαρο νηστείας και την αντίσταση στην ινσουλίνη, χωρίς κάποια αλλαγή στη διατροφή ή την άσκησή των ασθενών.
Ένας άλλος βιοδείκτης που θεωρείται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στον μακροπρόθεσμο έλεγχο του σακχάρου είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (ΗbA1c), την οποία επίσης φαίνεται πως η κανέλα θα μπορούσε να μειώσει.
Για να μιλήσουμε με νούμερα, με μετα-ανάλυση ερευνών η καθημερινή κατανάλωση κανέλας μείωσε την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 κατά 0,27 – 0,83%, ενώ μείωσε το σάκχαρο νηστείας κατά 52,2 mg ανά δεκατόλιτρο.
Αν και υπάρχει μεγάλος αριθμός μελετών σχετικά με τις επιδράσεις της κανέλας στο σάκχαρο, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και με περισσότερους συμμετέχοντες, έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα. Και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κανέλα, ούτε και κανένα άλλο συμπλήρωμα διατροφής, δεν είναι δυνατό να αντικαταστήσουν την φαρμακευτική αγωγή, όπου αυτή είναι απαραίτητη.
Άλλα οφέλη της κανέλας – Χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και πίεση
Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης διάφορων επιπλοκών που σχετίζονται με το διαβήτη.
Πιο συγκεκριμένα, ανάλυση 13 μελετών διαπίστωσε ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της συνολικής χοληστερίνης, αμφότερες εκ των οποίων αποτελούν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Άλλη ανάλυση, του 2020, ανακάλυψε ότι η πρόσληψη τουλάχιστον 2 γρ. κανέλας την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τόσο την συστολική, όσο και τη διαστολική πίεση του αίματος, σε διάστημα 8 εβδομάδων.
Κανέλα – Τι πρέπει να προσέχετε, η «τοξική» δόση
Η Κασσία, που είναι και η πιο οικονομικά προσιτή και άρα διαδεδομένη μορφή κανέλας, περιέχει υψηλές ποσότητες μιας ουσίας που λέγεται κουμαρίνη και οι οποίες σε μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι τοξική για το συκώτι, όπως έχει φανεί από πολλές μελέτες σε τρωκτικά.
Ειδικότερα για την κουμαρίνη, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει θέσει ως όριο το 0,1 mg ουσίας ανά κιλό σωματικού βάρους.
Με βάση την περιεκτικότητα κουμαρίνης στην Κασσία, αυτό σημαίνει ότι το όριο θα ήταν περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού (2,5 γρ.) κανέλας Κασσίας ημερησίως, για ένα άτομο 75 κιλών. Παρόλα αυτά, πολλοί ειδικοί συστήνουν να μην ξεπερνάτε το 0,5 – 1 γρ. κανέλας την ημέρα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η Κασσία μπορεί να έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κουμαρίνη, πράγμα που είναι δύσκολο να το γνωρίζει ο καταναλωτής.
Όσον αφορά την κανέλα Κεϋλάνης, τυπικά οι ποσότητες κουμαρίνης είναι πολύ χαμηλότερες, όμως και πάλι θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε να την καταναλώνετε συστηματικά, ιδίως αν λαμβάνετε αγωγή για το διαβήτη. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του εκχυλίσματος κανέλας και λοιπόν συμπληρωμάτων διατροφής.
Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr