Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2023 14:59

Το αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό που ανακουφίζει τον πόνο στα γόνατα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Δείτε ποιο δημοφιλές μπαχαρικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που δίνει γεύση σε πολλά φαγητά, φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο, ανακουφίζοντας τον δυσάρεστο πόνο

Μια νέα κλινική δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine βρήκε ότι κουρκουμάς μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου που προκαλεί στα γόνατα η οστεοαρθρίτιδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο κουρκουμάς λειτουργεί καλύτερα από placebo (εικονικό φάρμακο) για την ανακούφιση του πόνου στο γόνατο που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα σε μια περίοδο τριών μηνών, με τη θεραπεία να αποδεικνύεται, μάλιστα, και λίγο καλύτερη από αυτή που έχουν αναδείξει προηγούμενες μελέτες με τυπική φαρμακευτική αγωγή.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να θεωρηθεί θεραπευτική επιλογή για την οστεοαρθρίτδα του γόνατος», αναφέρει ο πρώτος ερευνητής, Δρ. Benny Antony, από Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Menzies του Πανεπιστημίου της Ταζμανίας.

Οι πάσχοντες από αρθρίτιδα στο γόνατα συχνά παίρνουν παυσίπονα όπως παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη και ναπροξένη. Αλλά εκτός από ότι είναι μετρίως αποτελεσματικά, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες όπως οι στομαχικές διαταραχές, ενώ η παρατεταμένη χρήση τους συνδέεται με αυξημένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και νεφρικής βλάβης. Επομένως, η ύπαρξη και άλλων επιλογών είναι σημαντική.

Για την παρούσα μελέτη, λοιπόν, ο Δρ. Antony και οι συνεργάτες του χώρισαν 70 ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα γόνατος σε δύο τυχαίες ομάδες. Η μία λάμβανε εκχύλισμα κουρκουμά κάθε μέρα για 12 εβδομάδες και η άλλη λάμβανε εικονικά φάρμακα. Η κουρκουμίνη είναι η δραστική ουσία του κουρκουμά στην οποία αποδίδονται κατά κύριο λόγοι οι επωφελείς του ιδιότητες του.

Μετά από 12 εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν το εκχύλισμα ανέφεραν μεγαλύτερη βελτίωση του πόνου τους συγκριτικά με την ομάδα του placebo. Το μέσο όφελος ήταν «μέτριο», σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά ακόμα κι έτσι παρέμενε καλύτερο από αυτό που είχαν βρει προηγούμενες μελέτες με φαρμακευτικές αγωγές κατά του πόνου.

Εξετάζοντας τα ευρήματα από μια ευρύτερη σκοπιά, υποστηρίζεται πως έχει σημασία τι καταναλώνουν οι άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα. Ο κουρκουμάς, για παράδειγμα, θεωρείται πως έχει αντιφλεγμονώδη δράση, επομένως αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να καταναλώνουν μια διατροφή που ενισχύει τη φλεγμονή, γεμάτη με τηγανιτά τρόφιμα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, θα αναιρέσουν τα οφέλη της προσθήκη του κουρκουμά.

Όπως αναφέρουν καταληκτικά οι ερευνητές, τα ευρήματα αυτά αποτελούν ένα πρώτο βήμα και χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερες μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί εάν η ανακούφιση του πόνου διατηρείται με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2023 12:31

Σχετικά Άρθρα

  • Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη
    Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη

    Πολλά μπαχαρικά είναι αντιοξειδωτικά, αντιδιαβητικά και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις- Μία διαιτολόγος αποκαλύπτει τα τρία πιο δραστικά αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας

    Το φαγητό χωρίς πικάντικες, γλυκιές, ή γλυκόπικρες μαγειρικές πινελιές, θα ήταν μόνο ανάγκη και όχι απόλαυση. Αυτές οι εύγευστες προσθήκες που διαχωρίζουν το «γεύομαι» από το «τρώω», είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πάνω από 300 βότανα και μπαχαρικά που προσδίδουν νοστιμιά, έχουν και σημαντικά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό.

    Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan αναφέρει ότι από τη διατροφή της, δεν λείπουν τρία εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά:

    Κανέλα

    Το αρωματικό και αντιδιαβητικό αυτό μπαχαρικό λειτουργεί και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που κατευνάζει τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί επίσης να ρυθμίσει σε φυσιολογικά επίπεδα του σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία.

    Κουρκουμάς

    Το ινδικό αυτό μπαχαρικό που περιέχει την, υψηλή σε διατροφική αξία, κουρκουμίνη, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα, σήμερα έχει ανακαλυφθεί ότι προφυλάσσει τον εγκέφαλο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, έχει αντικαρκινικη δράση και ανακουφίζει την αρθρίτιδα.

    Σκόρδο

    Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium, είναι στενός συγγενής με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα και αξιοποιούνταν από τους Αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες, Ρωμαίους, Κινέζους και Ινδούς για φαρμακευτικούς λόγους. Πολύ σημαντικό είναι ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, προστατεύει τον οργανισμό από οξειδωτική βλάβη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη
    Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη

    Πολλά μπαχαρικά είναι αντιοξειδωτικά, αντιδιαβητικά και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις- Μία διαιτολόγος αποκαλύπτει τα τρία πιο δραστικά αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας

    Το φαγητό χωρίς πικάντικες, γλυκιές, ή γλυκόπικρες μαγειρικές πινελιές, θα ήταν μόνο ανάγκη και όχι απόλαυση. Αυτές οι εύγευστες προσθήκες που διαχωρίζουν το «γεύομαι» από το «τρώω», είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πάνω από 300 βότανα και μπαχαρικά που προσδίδουν νοστιμιά, έχουν και σημαντικά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό.

    Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan αναφέρει ότι από τη διατροφή της, δεν λείπουν τρία εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά:

    Κανέλα

    Το αρωματικό και αντιδιαβητικό αυτό μπαχαρικό λειτουργεί και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που κατευνάζει τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί επίσης να ρυθμίσει σε φυσιολογικά επίπεδα του σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία.

    Κουρκουμάς

    Το ινδικό αυτό μπαχαρικό που περιέχει την, υψηλή σε διατροφική αξία, κουρκουμίνη, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα, σήμερα έχει ανακαλυφθεί ότι προφυλάσσει τον εγκέφαλο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, έχει αντικαρκινικη δράση και ανακουφίζει την αρθρίτιδα.

    Σκόρδο

    Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium, είναι στενός συγγενής με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα και αξιοποιούνταν από τους Αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες, Ρωμαίους, Κινέζους και Ινδούς για φαρμακευτικούς λόγους. Πολύ σημαντικό είναι ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, προστατεύει τον οργανισμό από οξειδωτική βλάβη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πασπάλισε κάθε γεύμα με αυτά τα μπαχαρικά για έναν υγιή εγκέφαλο
    Πασπάλισε κάθε γεύμα με αυτά τα μπαχαρικά για έναν υγιή εγκέφαλο

    H ενσωμάτωση ορισμένων μπαχαρικών στα καθημερινά μας γεύματα μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή, να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία, να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς και ακόμη και να μας βοηθήσει να χάσουμε μερικά κιλά. Το να καρυκεύεις τα πιάτα σου με μερικά ισχυρά συστατικά θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την υγεία σου!

    Η διατροφολόγος Krutika Nanavati μίλησε στο She Finds για τα 2 μπαχαρικά που κάνουν καλό στον εγκέφαλό μας.

    1. Κουρκουμάς

    O κουρκουμάς προσφέρει κάτι περισσότερο από μια γαστρονομική γοητεία – διαθέτει εκπληκτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να αποτρέψουν τα αποτελέσματα της γήρανσης στον εγκέφαλο, την καρδιά και το σώμα. Σύμφωνα με τη Nanavati, τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του κουρκουμά προέρχονται κυρίως από τη δραστική του ένωση, την κουρκουμίνη, η οποία σύμφωνα με μελέτες «μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή».

    Η ενσωμάτωση του κουρκουμά στη διατροφή μας είναι παιχνιδάκι. «Μπορεί να ενσωματωθεί σε σάλτσες, σούπες ή smoothies… Είναι επίσης ένα βασικό συστατικό στη σκόνη κάρυ, προσφέροντας έναν βολικό τρόπο για να προσθέσετε αυτό το ευεργετικό μπαχαρικό σε μια ποικιλία πιάτων».

    2. Κανέλα

    Ενώ η ραφιναρισμένη ζάχαρη μπορεί να συνοδεύεται από πολλούς κινδύνους για την υγεία , η κανέλα, από την άλλη πλευρά, χρησιμεύει ως ένα φανταστικό, γλυκό μπαχαρικό για το σώμα και τον εγκέφαλό μας. «Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κανέλας οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε κινναμαλδεΰδη», εξηγεί η Nanavati. «Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, συμβάλλοντας στη γενική υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, η κανέλα έχει εντοπιστεί ότι έχει πιθανές νευροπροστατευτικές επιδράσεις».

    Η Nanavati συνιστά την ενσωμάτωση της κανέλας σε διάφορα πιάτα, τόσο γλυκά όσο και αλμυρά, ή την προσθήκη της σε ποτά όπως ο καφές ή το τσάι. «Είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη σε πλιγούρι βρώμης ή αρτοσκευάσματα», καταλήγει.

    Πηγή: theissue.gr

  • Πέντε μπαχαρικά που φρενάρουν τη λαχτάρα για γλυκό
    Πέντε μπαχαρικά που φρενάρουν τη λαχτάρα για γλυκό

    Αν θέλετε να περιορίσετε την επιθυμία σας για ζάχαρη, αυτά τα βότανα ίσως είναι η λύση που ψάχνετε - Στις ευεργετικές τους ιδιότητες ανήκουν επίσης η αντιφλεγμονώδης δράση τους και η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού

    Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που αισθάνονται συχνά έντονα την επιθυμία να καταναλώσουν ένα γλυκό, τότε πιθανότατα έχετε αναζητήσει τρόπους να ελέγξετε την πρόσληψη σακχάρων. Πολλές, όμως, από τις προτάσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, ενώ και οι ακραίες λύσεις, όπως η πλήρης αποχή, όχι απλώς δεν βοηθούν, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα.

    Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Paige Doyle φαίνεται να έχει την απάντηση στο πώς μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση γλυκών και με ποιες «έξυπνες» λύσεις μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά σάκχαρα. Σύμφωνα με την ίδια, ορισμένα μπαχαρικά και βότανα μπορούν να δώσουν στον εγκέφαλο την ψευδαίσθηση ότι τρώει κάτι γλυκό, χωρίς ωστόσο να προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι πρόκειται για τρόφιμα που μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθιστώντας τα μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση.

    Ποια είναι αυτά;

    • Κανέλα: Ο φλοιός της κανέλας περιέχει έλαια πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, ενώ αυτό το μπαχαρικό έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, που βοηθούν στη μείωση της επιθυμίας για ζάχαρη ελέγχοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ελαχιστοποιώντας την αντίδραση της ινσουλίνης. Η πεντανόστιμη κανέλα μιμείται τη γεύση του γλυκού και μπορεί να προστεθεί σε διάφορα πιάτα και ροφήματα, χαρίζοντας γεύση και μεθυστικό άρωμα.
    • Κουρκουμάς: Πρόκειται για ένα βραβευμένο αντιφλεγμονώδες, που χρησιμοποιείται εκτενώς στην αγιουρβεδική ιατρική. Η καλά μελετημένη δραστική πολυφαινόλη που βρίσκεται στον κουρκουμά, η κουρκουμίνη, έχει αποδειχθεί ότι αντιστρέφει την αντίσταση στην ινσουλίνη και την υπεργλυκαιμία. Διαθέτει επίσης ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, συγκρίσιμη με εκείνη των ισχυρών συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Οι αντιοξειδωτικές δράσεις της κουρκουμίνης αποκαθιστούν τις κυτταρικές βλάβες και θεραπεύουν την επένδυση του παχέος εντέρου. Συνδυάζεται ιδανικά με γάλα, κοτόπουλο και τσάι.
    • Γαρύφαλλο: Αυτό το βότανο έχει ρυθμιστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αναφορικά με τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Περιέχει κερκετίνη, ένα αντιφλεγμονώδες συστατικό, αποτελεσματικό στη θεραπεία των εποχιακών αλλεργιών και τη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος. Αυτή η ισχυρή φυτική χρωστική ουσία παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες (όπως η ασθένεια, η έλλειψη ύπνου, οι πολλές ώρες εργασίας και η έκθεση σε τοξίνες). Η ευγενόλη είναι μια άλλη αντιοξειδωτική ένωση που προέρχεται στο γαρύφαλλο και βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της φλεγμονής και των στομαχικών διαταραχών. Δοκιμάστε το γαρύφαλλο σε σάλτσες και μαγειρευτά.
    • Τζίντζερ: Αυτό το υπερ-τρόφιμο έχει πολύτιμα οφέλη για τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων της συμβολής του στην καταπολέμηση της επιθυμίας για γλυκό και της ανακούφισης των γαστρεντερικών διαταραχών. Αυτό το μπαχαρικό διεγείρει επίσης την πέψη, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και περιέχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις (τζιντζερόλες). Χρησιμοποιήστε το φρέσκο, αποξηραμένο ή σε σκόνη, προσθέτοντάς το σε smoothies, τσάι, σούπες και πιάτα με βάση το κρέας.
    • Πιπέρι καγιέν: Αυτό το μπαχαρικό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και το καροτένιο. Το ενεργό συστατικό καψαϊκίνη αναγνωρίζεται ευρέως για την ιδιότητά του να βοηθά στις καύσεις του λίπους και να αυξάνει το μεταβολισμό. Αν αντιμετωπίζετε κρυολόγημα, το πιπέρι καγιέν μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του. Μπορεί να προστεθεί σε συνταγές με κοτόπουλο ή ακόμη και σε ένα ρόφημα κακάο, για μια ξεχωριστή γευστική πινελιά.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Διαβήτης: Αυτό είναι το πιο ισχυρό μπαχαρικό που ρίχνει το ζάχαρο
    Διαβήτης: Αυτό είναι το πιο ισχυρό μπαχαρικό που ρίχνει το ζάχαρο

    Το μπαχαρικό που μάχεται κατά του διαβήτη. Τι πρέπει να προσέχετε.

    Ένα εξαιρετικά κοινό πρόβλημα στη Δύση -και όχι μόνο- είναι ο διαβήτης τύπου 2, τα περιστατικά του οποίου προβλέπεται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται, σύμφωνα με το Healthstat.gr.

    Σε μεγάλο βαθμό, για την κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών διαβήτη τύπου 2 στον αναπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο φαίνεται να ευθύνεται η κακή διατροφή (κυρίως υπερβολική κατανάλωση απλών υδατανθράκων, επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος) και η καθιστική ζωή.

    Για τη διαχείριση του διαβήτη, συνήθως συστήνονται ενέσεις ινσουλίνης ή χάπια που περιέχουν ουσίες οι οποίες ενθαρρύνουν την έκκριση ινσουλίνης από τον οργανισμό.

    Φυσικά, εάν έχετε διαβήτη, προδιαβήτη ή υψηλό σάκχαρο, είναι σημαντικό να μιλήσετε στο γιατρό σας προτού ξεκινήσετε μια αγωγή. Παράλληλα με την όποια ενδεδειγμένη για την περίπτωσή σας αγωγή, καλό είναι να συνεχίσετε να προσέχετε τη διατροφή σας, αποφεύγοντας το επεξεργασμένο κρέας, τα γλυκά, τα συσκευασμένα σνακς και τους απλούς υδατάνθρακες, μεταξύ άλλων.

    Αντίστοιχα, καλό είναι να επικεντρωθείτε στα τρόφιμα που φαίνεται να βοηθούν στην διατήρηση του σακχάρου σε σταθερά επίπεδα, χωρίς απότομες αυξομειώσεις.

    Ένα μπαχαρικό που επιτελεί αυτήν ακριβώς τη λειτουργία φαίνεται να είναι η κανέλα, την οποία μπορείτε να προσθέσετε σε μια σειρά αλμυρών και γλυκών πιάτων, ενώ δεν είναι και λίγοι που την απολαμβάνουν σε συνδυασμό με το φρούτο που παραδοσιακά… απωθεί τους γιατρούς, το μήλο!

    Ο λόγος για την κανέλα, η οποία στην Ελλάδα κυρίως κυκλοφορεί σε δύο παραλλαγές: Κασσία και Κανέλα Κεϋλάνης. Και τα δύο είδη κανέλας θεωρείται ότι μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου, αν και η Κασσία έχει μελετηθεί περισσότερο επειδή είναι πιο διαδεδομένη λόγω χαμηλότερης τιμής.

    Πώς η κανέλα βοηθά στη μείωση του σακχάρου

    Αν και η κανέλα περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, αυτό που την καθιστά ως «υπερτροφή» είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, οι οποίες και θεωρείται πως μειώνουν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται στον οργανισμό από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

    Επισημαίνουμε ότι το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη τύπου 2.

    Μια έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 1 γρ. εκχυλίσματος κανέλας την ημέρα για 12 εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα, ενώ βελτίωσε και τους δείκτες οξειδωτικού στρες σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

    Μια άλλη μελέτη όπου συμμετείχαν 84 άτομα με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1.500 mg κανέλας σε καθημερινή βάση, είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση στα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα τους, μετά από 8 εβδομάδες.

    Από την άλλη, η κανέλα φαίνεται να έχει αξιοσημείωτες επιδράσεις και στα επίπεδα σακχάρου που παρατηρούνται μετά το φαγητό, τα οποία τυπικά αυξάνονται.

    Μελέτη του 2007 μέτρησε το σάκχαρο πριν και μετά την κατανάλωση ρυζόγαλου. Η μια ομάδα συμμετεχόντων πρόσθεσε 1,2 κ.γλ. κανέλα στο ρυζόγαλο, ενώ η άλλη το έφαγε σκέτο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ομάδα που πρόσθεσε κανέλα είχε χαμηλότερες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου από την άλλη ομάδα, ενώ επιβραδύνθηκε και η κένωση στομάχου.

    Η κανέλα μπορεί να μιμηθεί την ινσουλίνη και να αυξήσει την ευαισθησία σε αυτήν

    Στην περίπτωση των ασθενών με διαβήτη, είτε το πάγκρεας αδυνατεί να παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης είτε τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη (μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη), με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

    Σύμφωνα με μεγάλη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Nutrients», η κανέλα μπορεί να μιμηθεί τις επιδράσεις της ινσουλίνης, καθώς και να αυξήσει την κινητικότητα της ζάχαρης από την κυκλοφορία του αίματος προς τα κύτταρα.

    Επίσης, υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας την ευαισθησία μας στην ινσουλίνη.

    Ειδικότερα, μια μελέτη 137 συμμετεχόντων με υψηλό σάκχαρο ανακάλυψε ότι η πρόσληψη 250mg κανέλας δύο φορές ημερησίως για 2 μήνες βελτίωσε την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη.

    Παράλληλα, μια ανάλυση 16 μελετών συμπέρανε ότι σε άτομα με διαβήτη και προδιαβήτη, η κανέλα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το σάκχαρο νηστείας και την αντίσταση στην ινσουλίνη, χωρίς κάποια αλλαγή στη διατροφή ή την άσκησή των ασθενών.

    Ένας άλλος βιοδείκτης που θεωρείται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στον μακροπρόθεσμο έλεγχο του σακχάρου είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (ΗbA1c), την οποία επίσης φαίνεται πως η κανέλα θα μπορούσε να μειώσει.

    Για να μιλήσουμε με νούμερα, με μετα-ανάλυση ερευνών η καθημερινή κατανάλωση κανέλας μείωσε την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 κατά 0,27 – 0,83%, ενώ μείωσε το σάκχαρο νηστείας κατά 52,2 mg ανά δεκατόλιτρο.

    Αν και υπάρχει μεγάλος αριθμός μελετών σχετικά με τις επιδράσεις της κανέλας στο σάκχαρο, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και με περισσότερους συμμετέχοντες, έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα. Και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κανέλα, ούτε και κανένα άλλο συμπλήρωμα διατροφής, δεν είναι δυνατό να αντικαταστήσουν την φαρμακευτική αγωγή, όπου αυτή είναι απαραίτητη.

    Άλλα οφέλη της κανέλας – Χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και πίεση

    Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης διάφορων επιπλοκών που σχετίζονται με το διαβήτη.

    Πιο συγκεκριμένα, ανάλυση 13 μελετών διαπίστωσε ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της συνολικής χοληστερίνης, αμφότερες εκ των οποίων αποτελούν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

    Άλλη ανάλυση, του 2020, ανακάλυψε ότι η πρόσληψη τουλάχιστον 2 γρ. κανέλας την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τόσο την συστολική, όσο και τη διαστολική πίεση του αίματος, σε διάστημα 8 εβδομάδων.

    Κανέλα – Τι πρέπει να προσέχετε, η «τοξική» δόση

    Η Κασσία, που είναι και η πιο οικονομικά προσιτή και άρα διαδεδομένη μορφή κανέλας, περιέχει υψηλές ποσότητες μιας ουσίας που λέγεται κουμαρίνη και οι οποίες σε μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι τοξική για το συκώτι, όπως έχει φανεί από πολλές μελέτες σε τρωκτικά.

    Ειδικότερα για την κουμαρίνη, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει θέσει ως όριο το 0,1 mg ουσίας ανά κιλό σωματικού βάρους.

    Με βάση την περιεκτικότητα κουμαρίνης στην Κασσία, αυτό σημαίνει ότι το όριο θα ήταν περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού (2,5 γρ.) κανέλας Κασσίας ημερησίως, για ένα άτομο 75 κιλών. Παρόλα αυτά, πολλοί ειδικοί συστήνουν να μην ξεπερνάτε το 0,5 – 1 γρ. κανέλας την ημέρα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η Κασσία μπορεί να έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κουμαρίνη, πράγμα που είναι δύσκολο να το γνωρίζει ο καταναλωτής.

    Όσον αφορά την κανέλα Κεϋλάνης, τυπικά οι ποσότητες κουμαρίνης είναι πολύ χαμηλότερες, όμως και πάλι θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε να την καταναλώνετε συστηματικά, ιδίως αν λαμβάνετε αγωγή για το διαβήτη. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του εκχυλίσματος κανέλας και λοιπόν συμπληρωμάτων διατροφής.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Δυσπεψία: Το αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό που καταπολεμά τις καούρες
    Δυσπεψία: Το αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό που καταπολεμά τις καούρες

    Αντιόξινες ιδιότητες αντίστοιχες με των φαρμάκων εντοπίζει πρόσφατη μελέτη σε ένα χρυσαφένιο μπαχαρικό

    Ο κουρκουμάς μπορεί να αποτελέσει θεραπεία της δυσπεψίας και μάλιστα αποτελεσματική όσο τα αντιόξινα φάρμακα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine. Οι ερευνητές μελέτησαν τις ιδιότητες της κουρκουμίνης, βασικού συστατικού του χρυσαφένιου μπαχαρικού, και τις συνέκριναν με τη δραστική ουσία ομεπραζόλη, έναν αναστολέα της αντλίας πρωτονίων (πραζόλη) που μειώνει την έκκριση γαστρικού οξέος.

    Η κουρκουμίνη έχει επιδείξει στο εργαστήριο πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων, αντιφλεγμονωδών και αντιικών μεταξύ άλλων. Ο κουρκουμάς κατέχει περίοπτη θέση στην παραδοσιακή ιατρική πολλών λαών όπως στη Νοτιοανατολική Ασία, που χρησιμοποιούσαν το μπαχαρικό ως φυσική θεραπεία έναντι στομαχικών προβλημάτων όπως η δυσπεψία, μια κατάσταση που συνοδεύεται από έντονη δυσφορία στην περιοχή του στομάχου και πιθανά συμπτώματα όπως αίσθημα υπερπλήρωσης μετά το φαγητό, πόνου και καούρας.

    Από την άλλη, η ομεπραζόλη αποτελεί συνήθη θεραπεία έναντι διαταραχών της γαστρικής λειτουργίας, όχι όμως άνευ ανεπιθύμητων ενεργειών, καθώς οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων έχουν συσχετιστεί με ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου, του καρπού και της σπονδυλικής στήλης, χρειάζονται συνεπώς ιδιαίτερη προσοχή από τα άτομα με οστεοπόρωση.

    Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία τους 206 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 70 ετών σε τρεις ομάδες, στις οποίες χορηγούσαν κατ’ αντιστοιχία συμπληρώματα κουρκουμίνης, ομεμπραζόλης και συνδυασμό των δύο επί 28 ημέρες, μετρώντας την αποτελεσματικότητα των τριών ξεχωριστών θεραπειών με βάση την κλίμακα αξιολόγησης της σοβαρότητας της δυσπεψίας (Severity of Dyspepsia Assessment score – SODA).

    Μετά από τέσσερις και έπειτα άλλες οκτώ εβδομάδες, τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση ως προς την ένταση του πόνου και άλλων συμπτωμάτων δυσπεψίας στους συμμετέχοντες και των τριών ομάδων. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η γεύση ή το άρωμα της κουρκουμίνης δεν φάνηκε να επηρεάζει τον βαθμό ικανοποίησης των ασθενών από τη θεραπεία.

    Καίτοι ελπιδοφόρα τα ευρήματα, δεν έλειψαν οι περιορισμοί από τη μελέτη, όπως το μικρό πληθυσμιακό δείγμα και η σύντομη περίοδος θεραπείας, σύμφωνα με τους ερευνητές, για τους οποίους υπάρχει σαφής ανάγκη για μεγαλύτερες, μακροπρόθεσμες μελέτες. Εντούτοις, δεν αναιρεί ότι «αυτή η πολυκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή παρέχει εξαιρετικά αξιόπιστα στοιχεία για τη θεραπεία της λειτουργικής δυσπεψίας, με τα νέα ευρήματα να δικαιολογούν ενδεχομένως την εξέταση συμπερίληψης της κουρκουμίνης στην κλινική πρακτική», σύμφωνα με δηλώσεις τους σε δελτίο τύπου.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το κίτρινο μπαχαρικό που καταπολεμά πόνο και φλεγμονή – Πόσο αποτελεσματικό είναι
    Το κίτρινο μπαχαρικό που καταπολεμά πόνο και φλεγμονή – Πόσο αποτελεσματικό είναι

    Στο εξαιρετικό μπαχαρικό με το έντονο κίτρινο χρώμα, που δίνει μια ευχάριστη και γήινη γεύση στα φαγητά μας αποδίδονται πλήθος ευεργετικών έως και θεραπευτικών ιδιοτήτων - Ένας ειδικός αξιολογεί τα διαθέσιμα στοιχεία με σκοπό να αποτυπώσει τη δράση του πανάρχαιου αυτού μπαχαρικού

    Από το μαγείρεμα μέχρι την καλλυντική του και ιατρική του χρήση, ο κουρκουμάς αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι πολλών πολιτισμών εδώ και περίπου 4.000 χρόνια. Ακόμα και σήμερα, η κατανάλωσή του θεωρείται πολύτιμη για τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

    Ωστόσο, ενώ ο κουρκουμάς φέρεται να περιέχει πάνω από 100 διαφορετικές ενώσεις, τα περισσότερα από τα αναφερόμενα οφέλη του για την υγεία συνδέονται με συγκεκριμένες ενώσεις που ονομάζονται κουρκουμινοειδή – με πιο άφθονη την κουρκουμίνη. Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες που έχουν αποκαλύψει τα πλεονεκτήματά του, έχουν πραγματοποιηθεί σε κύτταρα και σε ζώα, καθιστώντας τις πραγματικές επιδράσεις στον άνθρωπο λιγότερο σαφείς.

    Επομένως, τι μένει να κρατήσουμε πρακτικά σχετικά με τα οφέλη του; Ο Duane Mellor, Επικεφαλής της Ιατρικής και Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aston, με άρθρο του στο The Conversation, συνοψίζει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε και να προσέξουμε.

    Αρχικά, πολλές από τις πιθανές επιδράσεις του κουρκουμά στην υγεία έχουν συνδεθεί με τις φαινολικές ενώσεις του, οι οποίες, στο εργαστήριο, έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση. Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπουν ή επιβραδύνουν τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φλεγμονή, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

    Μια μελέτη σε ποντίκια απέδειξε ότι η χορήγηση ενός γραμμάριου κουρκουμίνης προσέφερε σε παχύσαρκα ποντίκια καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο ήπαρ μετά από 12 βδομάδες μελέτης. Εάν όμως θεωρήσουμε ότι η ίδια ποσότητα θα μπορούσε να ωφελήσει τον ανθρώπινο οργανισμό, θα χρειαζόταν 2 κιλά κατανάλωσης κουρκουμά καθημερινά!

    Παρά λοιπόν την έλλειψη κλινικών ερευνών που δείχνουν τα οφέλη στους ανθρώπους, ο κουρκουμάς (και η κουρκουμίνη) διατίθενται ευρέως στην αγορά ως αντιφλεγμονώδη συμπληρώματα για μια σειρά από παθήσεις – συμπεριλαμβανομένων του πόνου στις αρθρώσεις και της αρθρίτιδας.

    Σε μια ανασκόπηση που συνεκτίμησε δοκιμές σε ανθρώπους, διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα κουρκουμά θα μπορούσαν να μετριάσουν τον πόνο σε μέτριο βαθμό, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο – και σε ορισμένες περιπτώσεις εξίσου ευεργετικά με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

    Ωστόσο, οι μελέτες που εξετάστηκαν είτε είχαν λίγους συμμετέχοντες είτε μεγάλες διακυμάνσεις στην ποσότητα κουρκουμά, καθιστώντας το αδύνατο να αποσαφηνιστεί εάν όντως βοηθά στον πόνο.

    Εκτός αυτών, λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης έχει υποστηριχθεί ότι έχει αντικαρκινικές δράσεις, επειδή αντιστρέφει τις αλλαγές στο DNA των κυττάρων που προκαλούν καρκίνο του μαστού. Και αυτή η διαπίστωση, όμως, ανήκει σε πείραμα σε εργαστήριο.

    Όσον αφορά στις κλινικές μελέτες, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι στοματικές πλύσεις με κουρκουμά θα μπορούσαν να μειώσουν τις παρενέργειες της ακτινοθεραπείας σε άτομα με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, μια κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 120mg κουρκουμίνης (περίπου το ίδιο με ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά) συνδέθηκε με λιγότερους καρκινογόνους πολύποδες σε ασθενείς με αδενωματώδη πολυποδίαση.

    Τέλος, οι κλινικές έρευνες για την επίδρασή του στη γνωστική ικανότητα ήταν γενικά πολύ μικρές, με έλλειψη συνοχής στο σχεδιασμό της μελέτης, στη δοσολογία και στον τρόπο μέτρησης των γνωστικών επιδράσεων.

    Επομένως, συμπερασματικά, δεν είναι ακόμα ευκρινές πώς τα αναφερόμενα οφέλη του κουρκουμά μεταφράζονται στην ανθρώπινη υγεία και ο ειδικός καταλήγει στο εύλογο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε αποκλειστικά στην κατανάλωσή του ως θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση ασθενειών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το αντιοξειδωτικό αρωματικό που καταπολεμά βακτήρια και ιούς – Αρέσει σε όλους!
    Το αντιοξειδωτικό αρωματικό που καταπολεμά βακτήρια και ιούς – Αρέσει σε όλους!

    Η μυρωδάτη ρίγανη δε γεμίζει μόνο με νοστιμάδα τα μεσογειακά πιάτα, αλλά και τον οργανισμό μας με πλούσια συστατικά, θωρακίζοντας την υγεία μας

    Αρωματική και με έντονη γεύση και φρεσκάδα, η ρίγανη είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό βότανο της ελληνικής κουζίνας. Το μεθυστικό της άρωμα συνοδεύει σχεδόν κάθε πιάτο όλων των εποχών του χρόνου.

    Φρέσκια, αποξηραμένη ή και μετουσιωμένη σε αιθέριο έλαιο, η ρίγανη παρουσιάζει και θεραπευτικές ιδιότητες.

    Από τη συμβολή της στην καταπολέμηση των βακτηρίων έως την προστασία από ιούς, διαφορετικές μελέτες έχουν φέρει στο φως μερικές από τις πιο εντυπωσιακές ευεργετικές της δράσεις.

    Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

    Ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες διαπίστωσαν ότι η ρίγανη και το έλαιο ρίγανης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

    Ειδικότερα, το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και θυμόλη, δύο αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των βλαβών των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

    Καταπολεμά τα βακτήρια

    Στη ρίγανη εμπεριέχονται ορισμένες ενώσεις που έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μια μελέτη απέδειξε ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης βοήθησε στην καταστολή της ανάπτυξης του Escherichia coli και του Pseudomonas aeruginosa, δύο στελεχών βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη.

    Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η ρίγανη ήταν αποτελεσματική ενάντια σε 23 είδη βακτηρίων. Τέλος, συγκρίνοντας τα αιθέρια έλαια ρίγανης, φασκόμηλου και θυμαριού, μια διαφορετική έρευνα συμπέρανε ότι η ρίγανη ήταν ένα από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια κατά των βακτηρίων, μετά το θυμάρι.

    Ενδεχομένως να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

    Υπάρχουν μελέτες που έχουν αναδείξει ότι τα συστατικά της ρίγανης μπορούν να συμβάλουν στην εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων. Σε μια μελέτη σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, αποδείχθηκε ότι το εκχύλισμα ρίγανης σταμάτησε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, θα χρειαστούν και κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα.

    Ελαχιστοποιεί τις ιογενείς λοιμώξεις

    Δύο είναι οι πολύτιμες ενώσεις της ρίγανης που έχουν συσχετιστεί με την προστασία από τους ιούς: η καρβακρόλη και η θυμόλη.

    Σε μια μελέτη, η καρβακρόλη αδρανοποίησε τον νοροϊό, μια ιογενή λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι, μέσα σε μόλις μία ώρα θεραπείας.

    Αντίστοιχα, σε μια άλλη εργαστηριακή μελέτη διαπιστώθηκε ότι η θυμόλη και η καρβακρόλη αδρανοποίησαν το 90% του ιού του απλού έρπητα μέσα σε μία ώρα.

    Αν και τα αποτελέσματα αυτά είναι ελπιδοφόρα, απαιτείται πρόσθετη έρευνα σχετικά με τον τρόπο που η ρίγανη μπορεί να επηρεάσει τις ιογενείς λοιμώξεις στον άνθρωπο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Bruno /Germany από το Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch