Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024 13:57

Πέντε μπαχαρικά που φρενάρουν τη λαχτάρα για γλυκό

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αν θέλετε να περιορίσετε την επιθυμία σας για ζάχαρη, αυτά τα βότανα ίσως είναι η λύση που ψάχνετε - Στις ευεργετικές τους ιδιότητες ανήκουν επίσης η αντιφλεγμονώδης δράση τους και η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που αισθάνονται συχνά έντονα την επιθυμία να καταναλώσουν ένα γλυκό, τότε πιθανότατα έχετε αναζητήσει τρόπους να ελέγξετε την πρόσληψη σακχάρων. Πολλές, όμως, από τις προτάσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, ενώ και οι ακραίες λύσεις, όπως η πλήρης αποχή, όχι απλώς δεν βοηθούν, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα.

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Paige Doyle φαίνεται να έχει την απάντηση στο πώς μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση γλυκών και με ποιες «έξυπνες» λύσεις μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά σάκχαρα. Σύμφωνα με την ίδια, ορισμένα μπαχαρικά και βότανα μπορούν να δώσουν στον εγκέφαλο την ψευδαίσθηση ότι τρώει κάτι γλυκό, χωρίς ωστόσο να προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι πρόκειται για τρόφιμα που μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθιστώντας τα μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση.

Ποια είναι αυτά;

  • Κανέλα: Ο φλοιός της κανέλας περιέχει έλαια πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, ενώ αυτό το μπαχαρικό έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, που βοηθούν στη μείωση της επιθυμίας για ζάχαρη ελέγχοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ελαχιστοποιώντας την αντίδραση της ινσουλίνης. Η πεντανόστιμη κανέλα μιμείται τη γεύση του γλυκού και μπορεί να προστεθεί σε διάφορα πιάτα και ροφήματα, χαρίζοντας γεύση και μεθυστικό άρωμα.
  • Κουρκουμάς: Πρόκειται για ένα βραβευμένο αντιφλεγμονώδες, που χρησιμοποιείται εκτενώς στην αγιουρβεδική ιατρική. Η καλά μελετημένη δραστική πολυφαινόλη που βρίσκεται στον κουρκουμά, η κουρκουμίνη, έχει αποδειχθεί ότι αντιστρέφει την αντίσταση στην ινσουλίνη και την υπεργλυκαιμία. Διαθέτει επίσης ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, συγκρίσιμη με εκείνη των ισχυρών συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Οι αντιοξειδωτικές δράσεις της κουρκουμίνης αποκαθιστούν τις κυτταρικές βλάβες και θεραπεύουν την επένδυση του παχέος εντέρου. Συνδυάζεται ιδανικά με γάλα, κοτόπουλο και τσάι.
  • Γαρύφαλλο: Αυτό το βότανο έχει ρυθμιστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αναφορικά με τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Περιέχει κερκετίνη, ένα αντιφλεγμονώδες συστατικό, αποτελεσματικό στη θεραπεία των εποχιακών αλλεργιών και τη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος. Αυτή η ισχυρή φυτική χρωστική ουσία παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες (όπως η ασθένεια, η έλλειψη ύπνου, οι πολλές ώρες εργασίας και η έκθεση σε τοξίνες). Η ευγενόλη είναι μια άλλη αντιοξειδωτική ένωση που προέρχεται στο γαρύφαλλο και βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της φλεγμονής και των στομαχικών διαταραχών. Δοκιμάστε το γαρύφαλλο σε σάλτσες και μαγειρευτά.
  • Τζίντζερ: Αυτό το υπερ-τρόφιμο έχει πολύτιμα οφέλη για τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων της συμβολής του στην καταπολέμηση της επιθυμίας για γλυκό και της ανακούφισης των γαστρεντερικών διαταραχών. Αυτό το μπαχαρικό διεγείρει επίσης την πέψη, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και περιέχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις (τζιντζερόλες). Χρησιμοποιήστε το φρέσκο, αποξηραμένο ή σε σκόνη, προσθέτοντάς το σε smoothies, τσάι, σούπες και πιάτα με βάση το κρέας.
  • Πιπέρι καγιέν: Αυτό το μπαχαρικό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και το καροτένιο. Το ενεργό συστατικό καψαϊκίνη αναγνωρίζεται ευρέως για την ιδιότητά του να βοηθά στις καύσεις του λίπους και να αυξάνει το μεταβολισμό. Αν αντιμετωπίζετε κρυολόγημα, το πιπέρι καγιέν μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του. Μπορεί να προστεθεί σε συνταγές με κοτόπουλο ή ακόμη και σε ένα ρόφημα κακάο, για μια ξεχωριστή γευστική πινελιά.
Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024 10:33

Σχετικά Άρθρα

  • Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη
    Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη

    Πολλά μπαχαρικά είναι αντιοξειδωτικά, αντιδιαβητικά και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις- Μία διαιτολόγος αποκαλύπτει τα τρία πιο δραστικά αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας

    Το φαγητό χωρίς πικάντικες, γλυκιές, ή γλυκόπικρες μαγειρικές πινελιές, θα ήταν μόνο ανάγκη και όχι απόλαυση. Αυτές οι εύγευστες προσθήκες που διαχωρίζουν το «γεύομαι» από το «τρώω», είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πάνω από 300 βότανα και μπαχαρικά που προσδίδουν νοστιμιά, έχουν και σημαντικά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό.

    Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan αναφέρει ότι από τη διατροφή της, δεν λείπουν τρία εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά:

    Κανέλα

    Το αρωματικό και αντιδιαβητικό αυτό μπαχαρικό λειτουργεί και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που κατευνάζει τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί επίσης να ρυθμίσει σε φυσιολογικά επίπεδα του σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία.

    Κουρκουμάς

    Το ινδικό αυτό μπαχαρικό που περιέχει την, υψηλή σε διατροφική αξία, κουρκουμίνη, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα, σήμερα έχει ανακαλυφθεί ότι προφυλάσσει τον εγκέφαλο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, έχει αντικαρκινικη δράση και ανακουφίζει την αρθρίτιδα.

    Σκόρδο

    Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium, είναι στενός συγγενής με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα και αξιοποιούνταν από τους Αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες, Ρωμαίους, Κινέζους και Ινδούς για φαρμακευτικούς λόγους. Πολύ σημαντικό είναι ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, προστατεύει τον οργανισμό από οξειδωτική βλάβη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά;
    Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά;

    Μια ειδικός διευκρινίζει τον ρόλο της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων στο ενδεχόμενο ανάπτυξης διαβήτη, αποκαλύπτοντας ποιες επιλογές είναι πιο υγιεινές και κρατούν τον κίνδυνο μακριά

    Ο διαβήτης περιγράφει την πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συχνά προκύπτει από την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ή από την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη από τα κύτταρα του σώματος ή τη συνύπαρξη των δύο παραγόντων. Αυτό οδηγεί σε επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, βλάβες στα νεύρα και στα νεφρά.

    Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη:

    • Διαβήτης τύπου 1: Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο πάγκρεας, μειώνοντας την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη.
    • Διαβήτης τύπου 2: Αυτός ο τύπος είναι πιο συχνός και χαρακτηρίζεται από μείωση της παραγωγής ινσουλίνης ή της ανταπόκρισης των κυττάρων στην ινσουλίνη, η οποία συχνά επηρεάζεται από τη διατροφή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.

    Ο ρόλος της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων στην ανάπτυξη διαβήτη

    Όπως αναφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα διαβήτη, Imashi Fernando σε άρθρο της στο Healthline, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνή κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων συνδέεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μελέτες σε 175 χώρες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σακχάρων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη: Η υψηλή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η χαμηλότερη κατανάλωση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Παρ’ όλο που είναι δύσκολο να διαπιστωθεί άμεση αιτιώδης συνάφεια, η σχέση μεταξύ της πρόσληψης σακχάρων και του κινδύνου διαβήτη είναι αξιοσημείωτα ισχυρή, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ως πιθανούς μηχανισμούς τις επιβλαβείς επιδράσεις της φρουκτόζης στο ήπαρ και τον ρόλο της αύξησης του σωματικού βάρους που προκαλείται από την κατανάλωση σακχαρούχων τροφίμων και ροφημάτων.

    Για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της υπερβολικής κατανάλωσης σακχάρων, οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

    Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των πρόσθετων και των φυσικών σακχάρων. Τα φυσικά σάκχαρα, που εμπεριέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν έχουν τις ίδιες βλαβερές συνέπειες με τα πρόσθετα σάκχαρα, επειδή απορροφώνται πιο αργά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γεγονός που αποτρέπει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

    Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση;

    Τα τεχνητά γλυκαντικά παρέχουν την επιθυμητή γλυκιά γεύση, χωρίς τις ανεπιθύμητες θερμίδες, καθιστώντας τα μια φαινομενικά ελκυστική επιλογή. Ωστόσο, έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2, πιθανώς επειδή έχουν την τάση να ενισχύουν την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών σνακ και να διαταράσσουν τους μηχανισμούς θερμιδικής αντιστάθμισης του οργανισμού.

    Εκτός από την πρόσληψη σακχάρων, πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και οι γενετικές προδιαθέσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη.

    Η ειδικός επισημαίνει, τέλος, ότι ενώ η υπερβολική πρόσληψη σακχάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, που περιλαμβάνει τη συνολική ποιότητα της διατροφής, τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών και αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό του κινδύνου και την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη
    Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη

    Πολλά μπαχαρικά είναι αντιοξειδωτικά, αντιδιαβητικά και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις- Μία διαιτολόγος αποκαλύπτει τα τρία πιο δραστικά αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας

    Το φαγητό χωρίς πικάντικες, γλυκιές, ή γλυκόπικρες μαγειρικές πινελιές, θα ήταν μόνο ανάγκη και όχι απόλαυση. Αυτές οι εύγευστες προσθήκες που διαχωρίζουν το «γεύομαι» από το «τρώω», είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πάνω από 300 βότανα και μπαχαρικά που προσδίδουν νοστιμιά, έχουν και σημαντικά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό.

    Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan αναφέρει ότι από τη διατροφή της, δεν λείπουν τρία εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά:

    Κανέλα

    Το αρωματικό και αντιδιαβητικό αυτό μπαχαρικό λειτουργεί και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που κατευνάζει τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί επίσης να ρυθμίσει σε φυσιολογικά επίπεδα του σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία.

    Κουρκουμάς

    Το ινδικό αυτό μπαχαρικό που περιέχει την, υψηλή σε διατροφική αξία, κουρκουμίνη, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα, σήμερα έχει ανακαλυφθεί ότι προφυλάσσει τον εγκέφαλο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, έχει αντικαρκινικη δράση και ανακουφίζει την αρθρίτιδα.

    Σκόρδο

    Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium, είναι στενός συγγενής με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα και αξιοποιούνταν από τους Αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες, Ρωμαίους, Κινέζους και Ινδούς για φαρμακευτικούς λόγους. Πολύ σημαντικό είναι ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, προστατεύει τον οργανισμό από οξειδωτική βλάβη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά;
    Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά;

    Μια ειδικός διευκρινίζει τον ρόλο της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων στο ενδεχόμενο ανάπτυξης διαβήτη, αποκαλύπτοντας ποιες επιλογές είναι πιο υγιεινές και κρατούν τον κίνδυνο μακριά

    Ο διαβήτης περιγράφει την πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συχνά προκύπτει από την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ή από την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη από τα κύτταρα του σώματος ή τη συνύπαρξη των δύο παραγόντων. Αυτό οδηγεί σε επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, βλάβες στα νεύρα και στα νεφρά.

    Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη:

    • Διαβήτης τύπου 1: Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο πάγκρεας, μειώνοντας την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη.
    • Διαβήτης τύπου 2: Αυτός ο τύπος είναι πιο συχνός και χαρακτηρίζεται από μείωση της παραγωγής ινσουλίνης ή της ανταπόκρισης των κυττάρων στην ινσουλίνη, η οποία συχνά επηρεάζεται από τη διατροφή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.

    Ο ρόλος της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων στην ανάπτυξη διαβήτη

    Όπως αναφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα διαβήτη, Imashi Fernando σε άρθρο της στο Healthline, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνή κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων συνδέεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μελέτες σε 175 χώρες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σακχάρων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη: Η υψηλή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η χαμηλότερη κατανάλωση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Παρ’ όλο που είναι δύσκολο να διαπιστωθεί άμεση αιτιώδης συνάφεια, η σχέση μεταξύ της πρόσληψης σακχάρων και του κινδύνου διαβήτη είναι αξιοσημείωτα ισχυρή, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ως πιθανούς μηχανισμούς τις επιβλαβείς επιδράσεις της φρουκτόζης στο ήπαρ και τον ρόλο της αύξησης του σωματικού βάρους που προκαλείται από την κατανάλωση σακχαρούχων τροφίμων και ροφημάτων.

    Για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της υπερβολικής κατανάλωσης σακχάρων, οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

    Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των πρόσθετων και των φυσικών σακχάρων. Τα φυσικά σάκχαρα, που εμπεριέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν έχουν τις ίδιες βλαβερές συνέπειες με τα πρόσθετα σάκχαρα, επειδή απορροφώνται πιο αργά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γεγονός που αποτρέπει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

    Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση;

    Τα τεχνητά γλυκαντικά παρέχουν την επιθυμητή γλυκιά γεύση, χωρίς τις ανεπιθύμητες θερμίδες, καθιστώντας τα μια φαινομενικά ελκυστική επιλογή. Ωστόσο, έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2, πιθανώς επειδή έχουν την τάση να ενισχύουν την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών σνακ και να διαταράσσουν τους μηχανισμούς θερμιδικής αντιστάθμισης του οργανισμού.

    Εκτός από την πρόσληψη σακχάρων, πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και οι γενετικές προδιαθέσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη.

    Η ειδικός επισημαίνει, τέλος, ότι ενώ η υπερβολική πρόσληψη σακχάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, που περιλαμβάνει τη συνολική ποιότητα της διατροφής, τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών και αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό του κινδύνου και την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πασπάλισε κάθε γεύμα με αυτά τα μπαχαρικά για έναν υγιή εγκέφαλο
    Πασπάλισε κάθε γεύμα με αυτά τα μπαχαρικά για έναν υγιή εγκέφαλο

    H ενσωμάτωση ορισμένων μπαχαρικών στα καθημερινά μας γεύματα μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή, να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία, να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς και ακόμη και να μας βοηθήσει να χάσουμε μερικά κιλά. Το να καρυκεύεις τα πιάτα σου με μερικά ισχυρά συστατικά θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την υγεία σου!

    Η διατροφολόγος Krutika Nanavati μίλησε στο She Finds για τα 2 μπαχαρικά που κάνουν καλό στον εγκέφαλό μας.

    1. Κουρκουμάς

    O κουρκουμάς προσφέρει κάτι περισσότερο από μια γαστρονομική γοητεία – διαθέτει εκπληκτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να αποτρέψουν τα αποτελέσματα της γήρανσης στον εγκέφαλο, την καρδιά και το σώμα. Σύμφωνα με τη Nanavati, τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του κουρκουμά προέρχονται κυρίως από τη δραστική του ένωση, την κουρκουμίνη, η οποία σύμφωνα με μελέτες «μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή».

    Η ενσωμάτωση του κουρκουμά στη διατροφή μας είναι παιχνιδάκι. «Μπορεί να ενσωματωθεί σε σάλτσες, σούπες ή smoothies… Είναι επίσης ένα βασικό συστατικό στη σκόνη κάρυ, προσφέροντας έναν βολικό τρόπο για να προσθέσετε αυτό το ευεργετικό μπαχαρικό σε μια ποικιλία πιάτων».

    2. Κανέλα

    Ενώ η ραφιναρισμένη ζάχαρη μπορεί να συνοδεύεται από πολλούς κινδύνους για την υγεία , η κανέλα, από την άλλη πλευρά, χρησιμεύει ως ένα φανταστικό, γλυκό μπαχαρικό για το σώμα και τον εγκέφαλό μας. «Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κανέλας οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε κινναμαλδεΰδη», εξηγεί η Nanavati. «Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, συμβάλλοντας στη γενική υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, η κανέλα έχει εντοπιστεί ότι έχει πιθανές νευροπροστατευτικές επιδράσεις».

    Η Nanavati συνιστά την ενσωμάτωση της κανέλας σε διάφορα πιάτα, τόσο γλυκά όσο και αλμυρά, ή την προσθήκη της σε ποτά όπως ο καφές ή το τσάι. «Είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη σε πλιγούρι βρώμης ή αρτοσκευάσματα», καταλήγει.

    Πηγή: theissue.gr

  • Πόσο πρέπει να περπατήσετε για να κάψετε ένα μελομακάρονο
    Πόσο πρέπει να περπατήσετε για να κάψετε ένα μελομακάρονο

    Λίγο πριν χωνέψετε τον τρίτο κουραμπιέ ή το τέταρτο μελομακάρονο μετά τα εορταστικά τραπέζια, μάθετε ότι για να κάψετε τις θερμίδες που σας παρέχουν ίσως πρέπει να περπατάτε ή να τρέχετε όλη μέρα! Δείτε γιατί

    Ξέρετε ότι για να κάψετε ένα μελομακάρονο πρέπει να περπατήσετε για περίπου 50 λεπτά; Εάν προτιμάτε το τρέξιμο, θα χρειαστούν γύρω στα 20 λεπτά.

    Δείτε πόσο πρέπει να περπατήσετε ή να τρέξετε για να κάψετε τις επιπλέον θερμίδες των γλυκών ή των φαγητών των εορτών!

    Μελομακάρονο
    Θερμίδες: 150-200 ανά τεμάχιο
    Για να τις κάψετε χρειάζεται: 50 λεπτά περπάτημα ή 20 λεπτά τρέξιμο

    Κουραμπιές
    Θερμίδες: 200-250 ανά τεμάχιο
    Για να τις κάψετε χρειάζεται: 1 ώρα περπάτημα ή 25 λεπτά τρέξιμο

    Δίπλα
    Θερμίδες: 170-200 ανά τεμάχιο
    Για να τις κάψετε χρειάζεται: 50 λεπτά περπάτημα ή 20 λεπτά τρέξιμο

    Βασιλόπιτα
    Θερμίδες:300-350 ανά μέτριο κομμάτι (~100γρ)
    Για να τις κάψετε χρειάζεται: 1 ώρα και 20 λεπτά περπάτημα ή 40 λεπτά τρέξιμο

    Γαλοπούλα ψητή
    Θερμίδες: 190 ανά 100γρ
    Για να τις κάψετε χρειάζεται: 45 λεπτά περπάτημα ή 20 λεπτά τρέξιμο

    Γέμιση
    Θερμίδες: 340 ανά φλιτζάνι
    Για να τις κάψετε χρειάζεται: 1 ώρα και 20 λεπτά περπάτημα ή 40 λεπτά τρέξιμο

    Χοιρινό στον φούρνο
    Θερμίδες: 290 ανά 100γρ
    Για να τις κάψετε χρειάζεται: 1 ώρα και 10 λεπτά περπάτημα ή μισή ώρα τρέξιμο

    Πατάτες φούρνου
    Θερμίδες: 300 ανά φλιτζάνι
    Για να τις κάψετε χρειάζεται: 1 ώρα και 10 λεπτά περπατημα ή μισή ώρα τρέξιμο

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Μήπως το παρακάνετε με τα γλυκά; - 5 σημάδια ότι τρώτε πολλή ζάχαρη
    Μήπως το παρακάνετε με τα γλυκά; - 5 σημάδια ότι τρώτε πολλή ζάχαρη

    Μία διαιτολόγος αποκαλύπτει τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι το έχουμε παρακάνει με την κατανάλωση γλυκών

    Ένα γλυκό αραιά και πού, δε θα μας βγάλει εκτός του προγράμματος της ισορροπημένης διατροφής. Εάν όμως δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς γλυκό, και εάν αυτό αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη, τότε ίσως θα πρέπει να προβληματιστείτε με την κατανάλωση των σακχάρων.

    Η Shyla Cadogan, διαιτολόγος, καταγράφει πέντε περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι το έχετε παρακάνει με τα γλυκά και θα πρέπει να ελαττώσετε την κατανάλωσή τους.

    Λαχταράτε συνεχώς κάτι γλυκό

    Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την όρεξη και την επιθυμία για τρόφιμα που συνήθως δεν είναι τόσο θρεπτικά. Συνεπώς, η υπερβολική κατανάλωση θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα οδηγώντας τες σε μια ανοδική πορεία. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος κατανάλωσης γλυκών ως απάντηση σε αυτή την επιθυμία.

    Παρατηρείτε διαφορές στα επίπεδα της ενεργητικότητάς σας

    Τα σάκχαρα μπορεί να δίνουν αρχικά μια δόση ενέργειας, στην πραγματικότητα όμως αυτή δεν έχει διάρκεια. Έτσι, εάν καταναλώσετε μια φέτα κέικ για πρωινό, θα αισθανθείτε πιθανότατα γεμάτοι ενέργεια αρχικά, στη συνέχεια όμως και μετά από περίπου 30 λεπτά ή μία ώρα, ίσως ξεκινήσετε να νιώθετε κουρασμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα ενέργειάς σας έχουν πιθανότατα πέσει κατακόρυφα και το σώμα σας περιμένει να το τροφοδοτήσετε με περισσότερα σάκχαρα.

    Δεν αισθάνεστε ποτέ χορτάτοι

    Ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες εντείνει το αίσθημα του κορεσμού, ενώ, αντίθετα, όταν ένα γεύμα περιέχει περισσότερα σάκχαρα και λιγότερο τα δύο άλλα συστατικά, δε θα νιώθετε για αρκετή ώρα χορτάτοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα δημητριακά πρωινού και άλλα γλυκίσματα που συνήθως τρώμε για πρωινό δεν αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενέργεια.

    Έχετε πάρει βάρος

    Ένα από τα πιο πρόδηλα σημάδια ότι έχετε υπερβεί το όριο με την κατανάλωση σακχάρων είναι οι μεταβολές στο βάρος. Η προσθήκη επιπλέον σακχάρων μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα της γκρελίνης, η οποία είναι γνωστή ως «ορμόνη της πείνας». Επιπλέον, η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει το ρόλο της ινσουλίνης στο σώμα, καθώς πρόκειται για την ουσία που συμβάλλει στην αποβολή των σακχάρων από το αίμα σας και να εισέλθει στα κύτταρά σας για να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται όταν η ικανότητα του σώματός σας να το κάνει αυτό διακυβεύεται, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αύξηση του σωματικού βάρους.

    Έχετε υπέρταση

    Αν και η πρώτη σκέψη για την αιτία πίσω από την υψηλή αρτηριακή πίεση θα ήταν το αλάτι, και η υψηλή κατανάλωση σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια αποτελέσματα. Μάλιστα, ορισμένες μελέτες έχουν συμπεράνει πως η υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης θα μπορούσε να είναι πιο βλαβερή από το αλάτι. Ο προτεινόμενος μηχανισμός για να εξηγηθεί αυτό είναι ότι η προστιθέμενη ζάχαρη επηρεάζει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου. Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και η μειωμένη λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε ένταση στα αγγεία, η οποία οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από piviso από το Pixabay
  • Διαβήτης: Αυτό είναι το πιο ισχυρό μπαχαρικό που ρίχνει το ζάχαρο
    Διαβήτης: Αυτό είναι το πιο ισχυρό μπαχαρικό που ρίχνει το ζάχαρο

    Το μπαχαρικό που μάχεται κατά του διαβήτη. Τι πρέπει να προσέχετε.

    Ένα εξαιρετικά κοινό πρόβλημα στη Δύση -και όχι μόνο- είναι ο διαβήτης τύπου 2, τα περιστατικά του οποίου προβλέπεται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται, σύμφωνα με το Healthstat.gr.

    Σε μεγάλο βαθμό, για την κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών διαβήτη τύπου 2 στον αναπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο φαίνεται να ευθύνεται η κακή διατροφή (κυρίως υπερβολική κατανάλωση απλών υδατανθράκων, επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος) και η καθιστική ζωή.

    Για τη διαχείριση του διαβήτη, συνήθως συστήνονται ενέσεις ινσουλίνης ή χάπια που περιέχουν ουσίες οι οποίες ενθαρρύνουν την έκκριση ινσουλίνης από τον οργανισμό.

    Φυσικά, εάν έχετε διαβήτη, προδιαβήτη ή υψηλό σάκχαρο, είναι σημαντικό να μιλήσετε στο γιατρό σας προτού ξεκινήσετε μια αγωγή. Παράλληλα με την όποια ενδεδειγμένη για την περίπτωσή σας αγωγή, καλό είναι να συνεχίσετε να προσέχετε τη διατροφή σας, αποφεύγοντας το επεξεργασμένο κρέας, τα γλυκά, τα συσκευασμένα σνακς και τους απλούς υδατάνθρακες, μεταξύ άλλων.

    Αντίστοιχα, καλό είναι να επικεντρωθείτε στα τρόφιμα που φαίνεται να βοηθούν στην διατήρηση του σακχάρου σε σταθερά επίπεδα, χωρίς απότομες αυξομειώσεις.

    Ένα μπαχαρικό που επιτελεί αυτήν ακριβώς τη λειτουργία φαίνεται να είναι η κανέλα, την οποία μπορείτε να προσθέσετε σε μια σειρά αλμυρών και γλυκών πιάτων, ενώ δεν είναι και λίγοι που την απολαμβάνουν σε συνδυασμό με το φρούτο που παραδοσιακά… απωθεί τους γιατρούς, το μήλο!

    Ο λόγος για την κανέλα, η οποία στην Ελλάδα κυρίως κυκλοφορεί σε δύο παραλλαγές: Κασσία και Κανέλα Κεϋλάνης. Και τα δύο είδη κανέλας θεωρείται ότι μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου, αν και η Κασσία έχει μελετηθεί περισσότερο επειδή είναι πιο διαδεδομένη λόγω χαμηλότερης τιμής.

    Πώς η κανέλα βοηθά στη μείωση του σακχάρου

    Αν και η κανέλα περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, αυτό που την καθιστά ως «υπερτροφή» είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, οι οποίες και θεωρείται πως μειώνουν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται στον οργανισμό από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

    Επισημαίνουμε ότι το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη τύπου 2.

    Μια έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 1 γρ. εκχυλίσματος κανέλας την ημέρα για 12 εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα, ενώ βελτίωσε και τους δείκτες οξειδωτικού στρες σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

    Μια άλλη μελέτη όπου συμμετείχαν 84 άτομα με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1.500 mg κανέλας σε καθημερινή βάση, είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση στα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα τους, μετά από 8 εβδομάδες.

    Από την άλλη, η κανέλα φαίνεται να έχει αξιοσημείωτες επιδράσεις και στα επίπεδα σακχάρου που παρατηρούνται μετά το φαγητό, τα οποία τυπικά αυξάνονται.

    Μελέτη του 2007 μέτρησε το σάκχαρο πριν και μετά την κατανάλωση ρυζόγαλου. Η μια ομάδα συμμετεχόντων πρόσθεσε 1,2 κ.γλ. κανέλα στο ρυζόγαλο, ενώ η άλλη το έφαγε σκέτο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ομάδα που πρόσθεσε κανέλα είχε χαμηλότερες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου από την άλλη ομάδα, ενώ επιβραδύνθηκε και η κένωση στομάχου.

    Η κανέλα μπορεί να μιμηθεί την ινσουλίνη και να αυξήσει την ευαισθησία σε αυτήν

    Στην περίπτωση των ασθενών με διαβήτη, είτε το πάγκρεας αδυνατεί να παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης είτε τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη (μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη), με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

    Σύμφωνα με μεγάλη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Nutrients», η κανέλα μπορεί να μιμηθεί τις επιδράσεις της ινσουλίνης, καθώς και να αυξήσει την κινητικότητα της ζάχαρης από την κυκλοφορία του αίματος προς τα κύτταρα.

    Επίσης, υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας την ευαισθησία μας στην ινσουλίνη.

    Ειδικότερα, μια μελέτη 137 συμμετεχόντων με υψηλό σάκχαρο ανακάλυψε ότι η πρόσληψη 250mg κανέλας δύο φορές ημερησίως για 2 μήνες βελτίωσε την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη.

    Παράλληλα, μια ανάλυση 16 μελετών συμπέρανε ότι σε άτομα με διαβήτη και προδιαβήτη, η κανέλα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το σάκχαρο νηστείας και την αντίσταση στην ινσουλίνη, χωρίς κάποια αλλαγή στη διατροφή ή την άσκησή των ασθενών.

    Ένας άλλος βιοδείκτης που θεωρείται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στον μακροπρόθεσμο έλεγχο του σακχάρου είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (ΗbA1c), την οποία επίσης φαίνεται πως η κανέλα θα μπορούσε να μειώσει.

    Για να μιλήσουμε με νούμερα, με μετα-ανάλυση ερευνών η καθημερινή κατανάλωση κανέλας μείωσε την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 κατά 0,27 – 0,83%, ενώ μείωσε το σάκχαρο νηστείας κατά 52,2 mg ανά δεκατόλιτρο.

    Αν και υπάρχει μεγάλος αριθμός μελετών σχετικά με τις επιδράσεις της κανέλας στο σάκχαρο, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και με περισσότερους συμμετέχοντες, έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα. Και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κανέλα, ούτε και κανένα άλλο συμπλήρωμα διατροφής, δεν είναι δυνατό να αντικαταστήσουν την φαρμακευτική αγωγή, όπου αυτή είναι απαραίτητη.

    Άλλα οφέλη της κανέλας – Χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και πίεση

    Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης διάφορων επιπλοκών που σχετίζονται με το διαβήτη.

    Πιο συγκεκριμένα, ανάλυση 13 μελετών διαπίστωσε ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της συνολικής χοληστερίνης, αμφότερες εκ των οποίων αποτελούν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

    Άλλη ανάλυση, του 2020, ανακάλυψε ότι η πρόσληψη τουλάχιστον 2 γρ. κανέλας την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τόσο την συστολική, όσο και τη διαστολική πίεση του αίματος, σε διάστημα 8 εβδομάδων.

    Κανέλα – Τι πρέπει να προσέχετε, η «τοξική» δόση

    Η Κασσία, που είναι και η πιο οικονομικά προσιτή και άρα διαδεδομένη μορφή κανέλας, περιέχει υψηλές ποσότητες μιας ουσίας που λέγεται κουμαρίνη και οι οποίες σε μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι τοξική για το συκώτι, όπως έχει φανεί από πολλές μελέτες σε τρωκτικά.

    Ειδικότερα για την κουμαρίνη, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει θέσει ως όριο το 0,1 mg ουσίας ανά κιλό σωματικού βάρους.

    Με βάση την περιεκτικότητα κουμαρίνης στην Κασσία, αυτό σημαίνει ότι το όριο θα ήταν περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού (2,5 γρ.) κανέλας Κασσίας ημερησίως, για ένα άτομο 75 κιλών. Παρόλα αυτά, πολλοί ειδικοί συστήνουν να μην ξεπερνάτε το 0,5 – 1 γρ. κανέλας την ημέρα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η Κασσία μπορεί να έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κουμαρίνη, πράγμα που είναι δύσκολο να το γνωρίζει ο καταναλωτής.

    Όσον αφορά την κανέλα Κεϋλάνης, τυπικά οι ποσότητες κουμαρίνης είναι πολύ χαμηλότερες, όμως και πάλι θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε να την καταναλώνετε συστηματικά, ιδίως αν λαμβάνετε αγωγή για το διαβήτη. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του εκχυλίσματος κανέλας και λοιπόν συμπληρωμάτων διατροφής.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο