Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 21:46

Αντιγήρανση: Η βιταμίνη που έχει ανάγκη το δέρμα μας καθημερινά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η βιταμίνη C δε δρα μόνο ως προστάτης του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και βάζοντας φραγμούς στη γήρανση του δέρματος. Ανακαλύψτε παρακάτω όλα τα οφέλη που προσφέρει στην αντιγήρανση

Όλο και πληθαίνουν τα δερμοκαλλυντικά πλούσια σε βιταμίνη C -αλλά και η χρήση της μεμονωμένα- καθώς η πολύτιμη αυτή βιταμίνη προσφέρει λαμπερή επιδερμίδα.

Για να διατηρήσουμε όμως τη φωτεινή της όψη, χρειάζεται να κάνουμε και μια αλλαγή από μέσα προς τα έξω, εμπλουτίζοντας και τη διατροφή μας με τρόφιμα με βιταμίνη C.

Η δρ. Macrene Alexiades δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale μοιράζεται παρακάτω όλους τους λόγους για τους οποίους το δέρμα σας «διψά» για βιταμίνη C.

Προστατεύει από τη φθορά

Ως πασίγνωστο αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C προστατεύει τα κύτταρα, δρώντας ενάντια στο οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλείται από τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών. Συνεπώς, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των βλαβών, προστατεύοντας και από την υπεριώδη ακτινοβολία και τον καρκίνο του δέρματος.

Προλαμβάνει τις ρυτίδες

Η υπεριώδης ακτινοβολία συμβάλλει στην παραγωγή των ελευθέρων ριζών στο δέρμα και αποτελεί βασικό παράγοντα της φωτογήρανσης. Κοινώς, η χρόνια έκθεση στον ήλιο έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητας. «Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C είναι μία από τις καλύτερες βιταμίνες κατά της γήρανσης του δέρματος και θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας λείας και ομοιόμορφης επιδερμίδας» επισημαίνει η δρ. Macrene Alexiades, συμπληρώνοντας ότι προάγει παράλληλα την παραγωγή του κολλαγόνου, διατηρώντας το δέρμα σας σφριγηλό.

Βοηθά στην επούλωση των πληγών

Η βιταμίνη C ενέχεται σε όλες τις φάσεις της επούλωσης των πληγών, σύμφωνα με έρευνα του 2013 στο British Journal of Community Nursing. Το κολλαγόνο παίζει κι εδώ βασικό ρόλο καθώς αποτελεί τη βασική δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στον ιστό του δέρματος. Ακόμα και μια ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί και να εμποδίσει την επούλωση των πληγών.

Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη των συμπτωμάτων του σκορβούτου, όπως η μειωμένη ικανότητα επούλωσης των πληγών, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Μαρτίου 2020 στο Nutrients.

Προστασία όλο το χρόνο

Είναι σημαντικό να διατηρούμε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C όλο το χρόνο, όχι μόνο για την πρόληψη της φωτογήρανσης, διότι και «κατά τους ψυχρότερους μήνες, μπορεί να προσφέρει ενυδάτωση και να φωτίζει το δέρμα» σύμφωνα με τη δρ. Macrene Alexiades. Η ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί επίσης να επιδεινώσει και δερματικές παθήσεις όπως την ατοπική δερματίτιδα, ή αλλιώς το έκζεμα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2018 στο Frontiers in Physiology.

Εκτός από τα πορτοκάλια και γενικά τα εσπεριδοειδή, που θεωρούνται οι «βασιλιάδες» της βιταμίνης C, υπάρχουν και άλλα φρούτα και λαχανικά με περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Jan Vašek από το Pixabay
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 20:17

Σχετικά Άρθρα

  • Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;
    Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;

    Μπορείς άραγε να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού και να διατηρήσεις τον οργανισμό σου νέο; Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και την εξατομικευμένη προληπτική ιατρική, η απάντηση είναι ναι.

    Παρόλο που έχεις μάθει ότι κανείς δεν μπορεί να νικήσει τη φυσική φθορά του χρόνου και ότι μεγαλώνεις χωρίς επιστροφή, οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις έρχονται να σε διαψεύσουν. Η χρονολογική σου ηλικία μπορεί να αυξάνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μεγαλώνει και η βιολογική ηλικία των κυττάρων σου. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η πραγματική σου βιολογική ηλικία μπορεί να προηγείται ή να μένει πίσω από τη χρονολογική σου ηλικία.

    Βασικοί Παράγοντες

    Το αμυντικό σου σύστημα, ένα πολύπλοκο σύμπαν, με τον χρόνο αρχίζει να φθείρεται, προκαλώντας μια σιωπηλή φλεγμονή και «καραμελοποίηση». Αυτό σημαίνει ότι τα αγγεία, τα κύτταρα, τα όργανα, ο εγκέφαλος, τα σπλάχνα και το δέρμα σου «σιγοκαίγονται» και σταδιακά φθείρονται. Όταν ο οργανισμός σου αφεθεί χωρίς άμυνα, μικρόβια, αλλεργίες, φλεγμονές και ασθένειες (όπως διάφορες μορφές καρκίνου) αρχίζουν να τον απειλούν.

    Πρέπει να μάθεις να ακούς το σώμα σου και να ελέγχεις δύο φορές τον χρόνο τα αγγεία σου με την εξέταση AGES. Οι ορμόνες είναι ο βασικότερος συντελεστής, καθώς η γήρανση αποτελεί ένα σύνολο ανεπιθύμητων ορμονικών αλλαγών. Πίσω από σχεδόν όλα τα προβλήματα υγείας, είτε σωματικά είτε ψυχικά, κρύβονται οι ορμονικές εκτροπές. Αν δεν ρυθμιστούν, ό,τι άλλο και να κάνεις δεν θα αποτελεί πραγματική θεραπεία. Μια εξέταση των κυριότερων ορμονικών δεικτών στο αίμα είναι το πρώτο βήμα προς τη λύση.

    Οι βάσεις της πυραμίδας της αντιγήρανσης είναι η έξυπνη διατροφή και η άσκηση. Η αλλαγή τρόπου ζωής σε εξατομικευμένο επίπεδο εξισορροπεί το στρες και τις ορμόνες. Δεν μπορείς να χτίζεις την υγεία σου με φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά και ταυτόχρονα να την καταστρέφεις με κακές συνήθειες.

    Η αναστροφή των μηχανισμών γήρανσης οδηγεί στην ιδανική υγεία και σε απαλλάσσει από το περιττό λίπος μόνιμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια γιατρών που ενδιαφέρονται για εσένα ατομικά, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό τρόπο ζωής σου. Μέσω αναλυτικών ερωτήσεων και εξέτασης του πλήρους ιατρικού σου φακέλου, θα μπορέσεις να αναφέρεις στοιχεία που αλλιώς θα διέφευγαν της προσοχής σου.

    Η καλή κλινική εξέταση, με την εικόνα, το ιστορικό, τις απαντήσεις, τα παράπονα και τα συμπτώματα, μπορεί να δείξει πράγματα που δεν φαίνονται μεμονωμένα σε άλλες εξετάσεις. Με την τέχνη της αναγεννητικής ιατρικής, αυτά τα στοιχεία αποκτούν νόημα και συμβάλλουν στην εξατομικευμένη προληπτική ιατρική.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ποιο είδος καφέ έχει σούπερ αντιρυτιδικές ιδιότητες
    Ποιο είδος καφέ έχει σούπερ αντιρυτιδικές ιδιότητες

    Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο καφές είναι σύμμαχος κατά της γήρανσης του δέρματος χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.

    Oι λάτρεις της περιποίησης δέρματος μπορούν να προσθέσουν ένα νέο βήμα στη ρουτίνα ομορφιάς τους: να πίνουν ένα καλό φλιτζάνι καφέ. Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της υγείας του δέρματος, υπογραμμίζοντας πώς δεν είναι μόνο οι κρέμες, τα fillers και οι οροί που συμβάλλουν στη διατήρησή της, αλλά και οι τροφές που καταναλώνουμε.

    Αν μέχρι τώρα οι ειδικοί εστίαζαν κυρίως στα τρόφιμα, αυτή η μελέτη ήθελε να εστιάσει την προσοχή στις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν ορισμένα ποτά, όπως ο καφές, το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα ποτά στη γήρανση του δέρματος του προσώπου.

    Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology, τονίζει πώς αυτό το ρόφημα μπορεί να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος για την επιβράδυνση της γήρανσης του δέρματος. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που ο καφές θεωρείται το τέλειο ρόφημα κατά της γήρανσης.

    Ανάμεσα στα κύρια ευρήματα, η μελέτη βρήκε την προστατευτική επίδραση του καφέ στο δέρμα του προσώπου: η κατανάλωσή του, μειώνει τον κίνδυνο γήρανσης του δέρματος.

    Πολύτιμη πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών
    Επιπλέον, αυτό που κάνει τον καφέ αληθινό ελιξίριο ομορφιάς είναι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, που τονίζονται περαιτέρω από το ψήσιμο που κάνει αυτό το ρόφημα τόσο χαρακτηριστικό.

    Η αξία του βασίζεται πάνω απ’ όλα στις πολυφαινόλες, φυσικά αντιοξειδωτικά των οποίων ο καφές, ειδικά ο εσπρέσο, είναι πολύτιμη πηγή: αυτά τα μόρια στην πραγματικότητα έχουν τη δύναμη να καθυστερούν την κυτταρική γήρανση και επομένως να μετριάζουν τη γήρανση του δέρματος του προσώπου καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες , μεταξύ των πρωταρχικών αιτιών του οξειδωτικού στρες που επηρεάζει έντονα τη γήρανση του δέρματος.

    Η καφεΐνη, από τα πιο γνωστά αντιγηραντικά ενεργά συστατικά
    Το να πίνεις καφέ, εν ολίγοις, είναι μια καθημερινή ιεροτελεστία που, εκτός από το να σου δίνει ενέργεια και ενέργεια, μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσεις το δέρμα του προσώπου σου νεανικό και υγιές.

    Την ευεργετική του δράση ενισχύει η καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές που περιέχεται φυσικά στο φυτό και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία καλλυντικών ως το κύριο συστατικό των αντιγηραντικών προϊόντων. Αυτό το ισχυρό ενεργό συστατικό, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, βοηθά στην αναστολή του οξειδωτικού στρες και ως εκ τούτου στην επιβράδυνση της γήρανσης του δέρματος, χάρη στη δράση του που προστατεύει τα χρωμοσώματα και τον κυτταρικό καθαρισμό.

    Πηγή: marieclaire.gr

  • Αντιγήρανση: Οι σπόροι της μακροζωίας – Βάζουν φρένο στην φλεγμονή
    Αντιγήρανση: Οι σπόροι της μακροζωίας – Βάζουν φρένο στην φλεγμονή

    Στην εύρεση ενός μυστικού ελιξίριου για την μακροβιότητα φαίνεται πως έχουν καταλήξει οι επιστήμονες, με τους σπόρους ενός πολυαγαπημένου φρούτου να παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιγήρανση

    Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκωδικοποίηση του γρίφου της μακροζωίας φαίνεται πως βρίσκονται ερευνητές από την Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς διαπίστωσαν ότι μια ουσία στους σπόρους των σταφυλιών μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο της ζωής.

    Πιο συγκεκριμένα, η έγχυση προκυανιδίνης C1 (PCC1), μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται στο εκχύλισμα των σπόρων του σταφυλιού, επέκτεινε τη διάρκεια της ζωής των ηλικιωμένων ποντικιών. Η διαδικασία των πειραμάτων και η σύνδεση αυτής της ουσίας με την μακροζωία περιγράφεται εκτενέστερα στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism.

    Στο νεότερο αυτό εγχείρημα με στόχο να κατανοηθεί η διαδικασία της γήρανσης, οι ερευνητές εξέτασαν 46 φυτικά εκχυλίσματα αναζητώντας το κατά πόσο μπορεί να παρουσιάζουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Στην αναζήτηση αυτή, ήρθαν αντιμέτωποι με την προκυανιδίνη C1 (PCC1) και οι αρχικές τους δοκιμές ανέδειξαν την επίδρασή τους στη μείωση του αριθμού των γηρασμένων κυττάρων στον ανθρώπινο προστάτη. Τέτοια κύτταρα είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη διαδικασία της γήρανσης.

    Διερευνώντας περαιτέρω τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι σε μικρότερες δόσεις εμπόδιζε τα γηρασμένα κύτταρα να συμβάλουν στη φλεγμονή, ενώ σε υψηλότερες δόσεις τα εξουδετέρωναν εντελώς χωρίς να βλάψουν άλλα κύτταρα.

    Έπειτα, οι ερευνητές χορήγησαν την ουσία σε 171 ποντίκια, 91 από τα οποία ήταν ηλικιωμένα. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι συνολικά αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής των ποντικιών κατά 9% και στην υπόλοιπη διάρκεια ζωής τους κατά 60% κατά μέσο όρο. Όσον αφορά τα νεότερα ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βελτιώθηκε η φυσική τους κατάσταση.

    Στη συνέχεια χορήγησαν τη χημική ουσία σε ποντίκια που είχαν καρκινικούς όγκους και διαπίστωσαν ότι συνέβαλλε στη συρρίκνωσή τους, όταν χορηγήθηκε σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία. Τέλος, συμπέραναν ότι το ίδιο συνέβη και σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα που εμφυτεύτηκαν σε ποντίκια.

    Οι ερευνητές σημειώνουν ότι σε όλες τις δοκιμές τους, δεν βρήκαν βλάβες στα υγιή κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι η προκυανιδίνη C1 θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη αντιγηραντική θεραπεία, μειώνοντας κάλλιστα ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης. Επισημαίνουν παρόλα αυτά ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δοκιμαστεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητά της και να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει παρενέργειες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Τι προσφέρει στην υγεία μας ο συνδυασμός βιταμινών;
    Τι προσφέρει στην υγεία μας ο συνδυασμός βιταμινών;

    Ορισμένοι συνδυασμοί βιταμινών είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για τον οργανισμό.

    Οι βιταμίνες K2 και D3 μπορούν να «δουλέψουν πολύ καλά μαζί» προς όφελος του οργανισμού λέει στο κανάλι του στο YouTube ο Dr Eric Berg, σύμφωνα με το healthstat.gr.

    Η βιταμίνη D3 υποστηρίζει την απορρόφηση του ασβεστίου στο λεπτό έντερο, επισημαίνει ο γιατρός. Η βιταμίνη Κ2, σύμφωνα με τον ίδιο παίρνει το ασβέστιο από το αίμα και το μεταφέρει στα οστά και τα δόντια. «Ενεργοποιεί επίσης μια πρωτεΐνη που κρατά το ασβέστιο έξω από τις αρτηρίες, τις αρθρώσεις και άλλες περιοχές του σώματος όπου δεν θα έπρεπε να εισέλθει», διευκρινίζει ο Dr Eric Berg.

    Η βιταμίνη Κ2 έχει πολλά επιπλέον πιθανά οφέλη για τον οργανισμό. Από την υποστήριξη των υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα έως τη βελτίωση των ρυτίδων.

    Πηγές πρόσληψης της βιταμίνης K2

    Τα ζωικά λίπη είναι μια εξαιρετική πηγή για τον τύπο MK4 της βιταμίνης Κ2. Μια διαφορετική μορφή βιταμίνης Κ2, που ονομάζεται MK7, προέρχεται από βακτήρια σε τρόφιμα όπως το τυρί και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Τα άτομα που κόβουν τα λιπαρά τρόφιμα από τη διατροφή τους διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Κ2, τονίζει ο Dr Eric Berg.

    Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ2:

    - Βούτυρο που τρέφεται με χόρτο
    - Σκληρά και μαλακά τυριά
    - Κρόκοι αυγών
    - Συκώτι χήνας, συκώτι κοτόπουλου και συκώτι βοείου κρέατος
    - Λουκάνικα χοτ ντογκ
    - Σολομός

    Εάν κάποιος επιλέξει να πάρει ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Κ2, μπορεί να θέλει να εξετάσει τον τύπο MK7. Για κάθε 10.000 IU βιταμίνης D3, ο Dr Eric Berg προτείνει τη λήψη 100 MCG βιταμίνης Κ2.

    Βιταμίνη D

    Η βιταμίνη D βρίσκεται σε δύο διαφορετικές μορφές: Eργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) και χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3), καθεμία από τις οποίες διαφέρει ελαφρώς ως προς τη χημική δομή. «Η βιταμίνη D3 λαμβάνεται από ζωικές πηγές, ενώ η βιταμίνη D2 είναι κυρίως από μυκητιακές πηγές», εξηγεί ο John White, Ph.D., πρόεδρος του τμήματος φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ και μοριακός βιολόγος που έχει διεξαγάγει εκτεταμένη έρευνα για τη βιταμίνη D.

    Αν και και οι δύο μορφές απορροφώνται καλά στο έντερο, η βιταμίνη D3 μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή ως συμπλήρωμα. Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη, η βιταμίνη D3 θα μπορούσε πραγματικά να είναι πιο αποτελεσματική στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα από τη βιταμίνη D2.

    Από την άλλη πλευρά, ο Δρ White σημειώνει ότι η βιταμίνη D2 μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή εάν ακολουθείτε μια vegan διατροφή, καθώς τα συμπληρώματα βιταμίνης D3 προέρχονται συχνά από ζωικές πηγές.

    Πηγές βιταμίνης D3

    Η βιταμίνη D3 βρίσκεται φυσικά σε πολλές πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών και των ελαίων από συκώτι ψαριών. Άλλα ζωικά προϊόντα όπως οι κρόκοι αυγών, το τυρί και το μοσχαρίσιο συκώτι περιέχουν επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμίνης D3 σε κάθε μερίδα.

    Πηγή: Dnews.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Ερευνητές ανέπτυξαν βιολογικό «ρολόι» DNA - Πώς αλλάζει τον τρόπο που μετράμε τη γήρανση
    Ερευνητές ανέπτυξαν βιολογικό «ρολόι» DNA - Πώς αλλάζει τον τρόπο που μετράμε τη γήρανση

    Μπορούμε τελικά να σταματήσουμε τη διαδικασία γήρανσης; Έτσι πιστεύουν οι ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women’s (BWH) στις ΗΠΑ οι οποίοι ανέπτυξαν ένα βιολογικό «ρολόι» DNA που βελτιώνει τις εκτιμήσεις της βιολογικής ηλικίας και αποκαλύπτει ποιοι παράγοντες επιταχύνουν και ποιοι επιβραδύνουν τη γήρανση, αναφέρουν οι δημιουργοί του στην επιθεώρηση Nature Aging.

    Μοντέλο μηχανικής μάθησης

    Οι ερευνητές της μελέτης ανέπτυξαν ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που μπορεί να διακρίνει μεταξύ γενετικών παραγόντων οι οποίοι είτε επιταχύνουν είτε επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, κάτι που προηγούμενα μοντέλα δεν μπορούσαν να κάνουν.

    Οι τροποποιήσεις αυτές αφορούν ομάδες μεθυλίου που συνδέονται σε συγκεκριμένες θέσεις του γονιδιώματος.

    Τα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA εξαρτώνται από περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες, ωστόσο προηγούμενα «ρολόγια» που είχαν αναπτυχθεί για τη μέτρηση της βιολογικής ηλικίας δεν μπορούσαν να διακρίνουν τους επιγενετικούς παράγοντες που προκαλούν γήρανση από αυτούς που απλά σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης.

    «Τα προηγούμενα ρολόγια εξέταζαν τη σχέση μεταξύ των μοτίβων μεθυλίωσης και των χαρακτηριστικών που γνωρίζουμε ότι συσχετίζονται με τη γήρανση, αλλά δεν μας έλεγαν ποιοι παράγοντες επιταχύνουν ή επιβραδύνουν τη γήρανση. Δημιουργήσαμε το πρώτο ρολόι που κάνει διάκριση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος», αναφέρει ο Δρ. Βαντίμ Γκλάντισεφ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Τμήμα Γενετικής στο BWH. «Τα ρολόγια μας διακρίνουν μεταξύ των αλλαγών που επιταχύνουν και αντισταθμίζουν τη γήρανση για να προβλέψουμε τη βιολογική ηλικία και να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων κατά της γήρανσης», εξήγησε.

    Οι ερευνητές δοκίμασαν τα μοντέλα τους σε δείγματα αίματος από εθελοντές ηλικίας 18 έως 93 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη, προκειμένου να αναπτύξουν έναν ολοκληρωμένο χάρτη των ανθρώπινων CpG θέσεων που επηρεάζουν τη βιολογική γήρανση. Ο χάρτης αυτός μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό βιοδεικτών γήρανσης και την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο διάφορες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μακροζωία.

    Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το μοντέλο DamAge συσχετίστηκε με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως θνησιμότητα, ενώ το μοντέλο AdaptAge συσχετίστηκε με τη μακροζωία, υποδεικνύοντας ότι οι αλλαγές στη μεθυλίωση του DNA μπορούν είτε να βλάψουν είτε να προστατεύσουν από τη γήρανση. Μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή αυτών των ρολογιών ήταν η αξιολόγηση της βιολογικής ηλικίας των επαναπρογραμματισμένων βλαστοκυττάρων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το DamAge μειώθηκε σε αυτά τα κύτταρα, γεγονός που υποδηλώνει μείωση των βλαβών που σχετίζονται με την ηλικία, ενώ το AdaptAge δεν παρουσίασε κανένα σταθερό πρότυπο.

    Πηγή: ethnos.gr - Photo by Danie Franco on Unsplash
  • Αντιγήρανση: Τρία τρόφιμα που ενισχύουν το κολλαγόνο και χαρίζουν νεανικό δέρμα
    Αντιγήρανση: Τρία τρόφιμα που ενισχύουν το κολλαγόνο και χαρίζουν νεανικό δέρμα

    Γνωρίζουμε την αξία της ισορροπημένης διατροφής για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού. Πόσοι όμως, ξέρουμε ότι οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση της νεότητας της επιδερμίδας, την ανάπλαση του κολλαγόνου και την καταπολέμηση της γήρανσης;

    Οι διαιτολόγοι παραθέτουν τα πολυτιμότερα τρόφιμα που συμβάλλουν στην ανάπλαση και την κυτταρική αναγέννηση του δέρματος χαρίζοντάς μας όχι μόνο ένα σώμα χωρίς ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, αλλά και ένα δέρμα με ελαστικότητα και λάμψη. Πρόκειται για τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά, φυλλικό οξύ και πολύτιμα φλαβονοειδή. Αν και αναφερόμαστε στους κυριότερους εκπροσώπους κάθε κατηγορίας, παραθέτουμε όλα τα τρόφιμα που τελικά αποτελούν πλούσιες πηγές αυτών των θρεπτικών για το δέρμα συστατικών.

    Κόκκινη πιπεριά

    Οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσια πηγή της βιταμίνης C που θεωρείται απαραίτητη στη διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος. Η βιταμίνη C «συμμετέχει» στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου – της πρωτεΐνης που αποτελεί τη βάση όλων των συνδετικών ιστών του οργανισμού. Επιπλέον έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση η οποία μάλιστα ενισχύεται όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε (π.χ., ρίχνοντας ελαιόλαδο σε σαλάτα με κόκκινες πιπεριές).
    Η κατανάλωση ½ – 1 κόκκινης πιπεριάς ημερησίως σχεδόν καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C. Ωστόσο οι καπνιστές, οι αθλητές και οι θηλάζουσες μητέρες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες τις οποίες μπορούν να καλύψουν και μέσω των άλλων πηγών της βιταμίνης C όπως τα πορτοκάλια, οι κίτρινες και οι πράσινες πιπεριές, η καυτερή πράσινη πιπεριά, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, οι φράουλες, το φραγκοστάφυλο και η παπάγια.

    Σπανάκι το θαυματουργό

    Το αγαπημένο φαγητό του Ποπάι, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α που συμβάλλει στην ενυδάτωση του δέρματος και των μαλλιών. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Επίσης, το σπανάκι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανανέωση του κολλαγόνου. Παράλληλα περιέχει φυλλικό οξύ που συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του δέρματος. Είναι λοιπόν απαραίτητο για την υγιή ανάπλαση του δέρματος. Μπορείτε να καταναλώνετε ½-1 φλιτζάνι σπανάκι 2-3 φορές την εβδομάδα ή και πιο συχνά εάν το επιθυμείτε. Επιπλέον μπορείτε να προσλάβετε φυλλικό οξύ καταναλώνοντας και άλλα τρόφιμα όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα άσπρα και μαυρομάτικα φασόλια, το ρύζι, τα δημητριακά πρωινού, οι μπάμιες, το συκώτι και τα πορτοκάλια.

    Αντιγηραντικές μελιτζάνες

    Οι μελιτζάνες είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών και συγκεκριμένα νασουνίνης. Τα φλαβονοειδή είναι μια υποκατηγορία των φαινολικών φυτοχημικών που προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από την οξείδωση – δηλαδή τη γήρανση. Μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά μία μέτρια μελιτζάνα (σε λαδερό ή σε σαλάτα) ή 2-3 φορές την εβδομάδα και να συμπληρώνετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε φλαβονοειδή από άλλες πηγές όπως τα καρότα, τα εσπεριδοειδή, το αγγούρι, η ντομάτα, οι πιπεριές, οι φράουλες, τα κρεμμύδια, ο μαϊντανός, το θυμάρι και οι μπάμιες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τι ώρα πρέπει να παίρνω τις βιταμίνες – Οδηγός για όλες τις κατηγορίες
    Τι ώρα πρέπει να παίρνω τις βιταμίνες – Οδηγός για όλες τις κατηγορίες

    Οι καλύτερη ώρα τις ημέρας για να παίρνετε τις βιταμίνες σας, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Τι ισχύει για τις πολυβιταμίνες.

    Ο σωστός χρόνος λήψης των βιταμινών είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη βέλτιστη αποτελεσματικότητά τους, όμως για να αποφασίσετε πότε πρέπει να τις λάβετε θα πρέπει να γνωρίζετε το είδος της βιταμίνης που παίρνεται.

    Σύμφωνα με το Healthstat.gr, το αν μια βιταμίνη είναι υδατοδιαλυτή ή λιποδιαλυτή συνήθως υπαγορεύει πότε και πώς θα πρέπει να λαμβάνεται, αλλά ορισμένες βιταμίνες έχουν επίσης μια ορισμένη επίδραση στο σώμα που βοηθά να καθορίσετε πότε πρέπει να την προσθέσετε στη ρουτίνα σας.

    Είναι καλύτερα να παίρνετε τις βιταμίνες σας το πρωί ή το βράδυ; «Εξαρτάται από τη βιταμίνη που παίρνετε», Το αν μια βιταμίνη είναι υδατοδιαλυτή ή λιποδιαλυτή συνήθως υπαγορεύει πότε και πώς θα πρέπει να λαμβάνεται, αλλά ορισμένες βιταμίνες έχουν επίσης μια ορισμένη επίδραση στο σώμα που βοηθά να καθορίσετε πότε πρέπει να την προσθέσετε στη ρουτίνα σας.

    «Για παράδειγμα, οι βιταμίνες Β μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή ενέργειας, επομένως είναι πιο λογικό να τις παίρνετε το πρωί», εξηγεί ο Jim White, R.D.N., A.C.S.M., ιδιοκτήτης του Jim White Fitness and Nutrition Studios. Το αντίθετο συμβαίνει συχνά όταν παίρνετε μαγνήσιο για ύπνο.

    Βιταμίνες Β, C και βιοτίνη (υδατοδιαλυτές βιταμίνες)

    Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, με ή χωρίς φαγητό, λέει ο White. Η καλύτερη στιγμή για να πάρετε υδατοδιαλυτές βιταμίνες θα ήταν κάθε φορά που είναι πιο πιθανό να θυμάστε να τις πάρετε. Επιπλέον, «οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται στον ιστό του σώματος, επομένως πρέπει να καταναλώνονται τακτικά», προσθέτει ο White.

    Οι κοινές υδατοδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν:

    - βιταμίνη C

    - βιταμίνες Β

    - βιοτίνη

    Βιταμίνες A, D, E και K (λιποδιαλυτές βιταμίνες)

    «Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες διαφέρουν από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες επειδή πρέπει να καταναλώνονται με ένα γεύμα που περιέχει λίπος για να βοηθήσουν στη διάσπασή τους», εξηγεί ο White. «Ωστόσο, μπορούν επίσης να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας», αρκεί να καταναλωθούν μαζί με ένα γεύμα που περιέχει λίπος.

    Οι κοινές λιποδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν:

    - βιταμίνη Α

    - βιταμίνη D

    - βιταμίνη Ε

    - βιταμίνη Κ

    Πότε είναι η καλύτερη ώρα για τη λήψη πολυβιταμινών;

    Οι πολυβιταμίνες γενικά περιέχουν τόσο λιποδιαλυτές όσο και υδατοδιαλυτές βιταμίνες, εξηγούν οι ειδικοί. Είναι καλύτερο να ακολουθείτε τους κανόνες για τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και να τις παίρνετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορείτε να καταναλώσετε ένα γεύμα που περιέχει λίπος.

    Μπορώ να πάρω βιταμίνες με άδειο στομάχι;

    Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας σε αυτή την ερώτηση, εξηγούν οι ειδικοί. «Η λήψη βιταμινών με άδειο στομάχι είναι ατομική υπόθεση. Μερικοί άνθρωποι έχουν μηδενικές παρενέργειες, ενώ άλλοι σημαντικότερες», σημειώνει η Keri Gans, R.D.N., συγγραφέας του The Small Change Diet και παρουσιάστρια του podcast The Keri Report.

    Ωστόσο, ο White σημειώνει ότι οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες τείνουν να γίνονται καλύτερα ανεκτές με άδειο στομάχι, αλλά συνιστά οι λιποδιαλυτές βιταμίνες και οι πολυβιταμίνες να λαμβάνονται με τροφή «για να αποφευχθεί η στομαχική διαταραχή και να αυξηθεί η απορρόφηση των βιταμινών».

    Για όσους λαμβάνουν συμπλήρωμα σιδήρου, συνιστάται η λήψη του με άδειο στομάχι για βέλτιστη απορρόφηση, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Εάν παίρνετε επίσης ασβέστιο, φροντίστε να το παίρνετε σε ξεχωριστό χρόνο από το συμπλήρωμα σιδήρου για να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας απορροφά πλήρως και τα δύο.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αισθάνεστε κουρασμένοι; Η βιταμίνη που χαρίζει ενέργεια – 6 τροφές που την περιέχουν
    Αισθάνεστε κουρασμένοι; Η βιταμίνη που χαρίζει ενέργεια – 6 τροφές που την περιέχουν

    Η έλλειψη μιας συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενεργητικότητας του οργανισμού - Δείτε ποιες τροφές μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας για να γεμίσετε ενέργεια και ευεξία

    Η καθημερινότητα είναι απαιτητική, γι’ αυτό και το να νιώθουμε κουρασμένοι είναι πλέον πολύ συχνό φαινόμενο. Εκτός, όμως, από τους εξωτερικούς παράγοντες που μας προκαλούν κόπωση, η διαρκής αίσθηση της απώλειας ενέργειας ενδέχεται να οφείλεται και στην έλλειψη μιας σημαντικής βιταμίνης για τον οργανισμό.

    Ο λόγος για τη Β12, μία βιταμίνη που ο οργανισμός δεν είναι ικανός να παράξει από μόνος του, η πρόσληψή της όμως είναι απαραίτητη, αφού επιτελεί μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες στο σώμα. Μεταξύ αυτών, βοηθά την ενέργεια που εμπεριέχεται στην τροφή να απελευθερωθεί, διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα και συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών κυττάρων, που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.

    Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, η έλλειψη της Β12 μπορεί να προκαλέσει ωχρότητα, πληγές και ερυθρότητα στη γλώσσα, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, αλλοιωμένη όραση, στοματικά έλκη και άλλα.

    Η εξειδικευμένη διαιτολόγος, Nichola Ludlam-Raine, υποστηρίζει ότι ορισμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν έλλειψη: «Για παράδειγμα, όσοι υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση ή εκείνοι που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν έλλειψη στη Β12. Οι ασθενείς της βαριατρικής χειρουργικής συχνά χάσνουν την δυνατότητα αφομοίωσης της βιταμίνης, ενώ οι χορτοφάγοι δεν έχουν πρόσβαση σε σημαντικές, ζωικής προέλευσης, πηγές της βιταμίνης.

    Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμίνης Β12, ώστε να τις εντάξετε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο. Επισημαίνεται ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έχει ορίσει ως Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη τα 2.4 mg για άνδρες και γυναίκες – με εξαίρεση όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν.

    Οι 7 πιο πλούσιες τροφές σε Β12:

    1. Μοσχαρίσιο κρέας

    Μια μπριζόλα 190 γραμμαρίων περιέχει 11.2 mg της Β12, ποσότητα 4 φορές μεγαλύτερη από την συνιστώμενη ημερήσια. Το μοσχαρίσιο κρέας είναι, επιπλέον, πλούσιο σε άλλα θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού, όπως πρωτεΐνη και μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο, καθώς και άλλες βιταμίνες Β.

    Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, των μυών και των κυττάρων. Ο σίδηρος είναι σημαντικός στην παραγωγή ερυθρών κυττάρων, ενώ ο ψευδάργυρος βοηθά στη δημιουργία νέων κυττάρων, που συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών. Το σελήνιο είναι σημαντικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

    Ακόμη μεγαλύτερη πηγή B12 αποτελούν τα κρεατικά που έχουν το ρόλο οργάνου όπως το συκώτι και τα νεφρά. Το συκώτι για παράδειγμα αποτελεί εξαιρετική πηγή Β12. Μόλις 100 γραμμάρια αρνίσιου συκωτιού εμπεριέχουν 85.7 mg βιταμίνης Β12 – ποσότητα που ισοδυναμεί με 34 φορές την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη.

    2. Αυγά

    Το ταπεινό αυγό είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές βιταμίνης Β12. Για την ακρίβεια, ένα αυγό περιέχει 1.4 mg της βιταμίνης, δηλαδή περίπου τη μισή από την Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη.

    Επιπροσθέτως, είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και άλλων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως η βιταμίνη D, που βοηθά στην υγεία των οστών, των μυών και των δοντιών, το σελήνιο και η χολίνη, που συμβάλλει στον φυσιολογικό μεταβολισμό του λίπους και στην ηπατική λειτουργία.

    3. Σολομός

    Αυτό το λιπαρό ψάρι αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές Β12, αφού 100 γραμμάρια περιέχουν 4.15 mg, ποσότητα που ισοδυναμεί με σχεδόν τη διπλάσια από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Άλλα ψάρια μπορούν επίσης να σας προσφέρουν πολύτιμες ποσότητες Β12, όπως η ρέγγα, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, το λαβράκι, ο μπακαλιάρος και η γλώσσα.

    Ο σολομός περιέχει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που λειτουργούν ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Γενικότερα τα ψάρια είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών.

    4. Γάλα

    Τα γαλακτοκομικά προϊόντα γενικότερα αποτελούν τροφές πλούσιες σε Β12. Ένα φλιτζάνι πλήρους γάλακτος περιέχει 1.1 mg της βιταμίνης, σχεδόν την μισή από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

    Περιέχουν, επίσης, άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως ιώδιο, το οποίο υποστηρίζει τον υγιή μεταβολισμό και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και του νευρικού συστήματος, αλλά και ασβέστιο, που είναι σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών. Είναι επίσης χρήσιμο στη λειτουργία των μυών και την πήξη του αίματος. Μάλιστα, το ασβέστιο που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα απορροφάται και αξιοποιείται καλύτερα από το σώμα συγκριτικά με αυτό που περιλαμβάνεται σε άλλες τροφές.

    5. Διατροφική μαγιά

    Διαθέσιμο σε νιφάδες ή μορφή πούδρας, η διατροφική μαγιά είναι συνήθως εμπλουτισμένη με βιταμίνη Β12, αποτελώντας μια εξαιρετική φυσική πηγή, ειδικά για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις ζωικές πηγές.

    Προσθέσθε την σε σούπες ή πασπαλίστε την σε ζυμαρικά, σαλάτες και ριζότο ή ακόμη και στα smoothies. Μόλις 5 γραμμάρια διατροφικής μαγιάς εμπεριέχουν 2.2 mg Β12, σχεδόν το σύνολο της ημερήσιας πρόσληψης. Η εμπλουτισμένη διατροφική μαγιά περιέχει επίσης άλλες βιταμίνες Β και μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο και ψευδάργυρο.

    6. Εμπλουτισμένα τρόφιμα

    Διάφορες τροφές όπως τα δημητριακά είναι ενισχυμένες με Β12. Έτσι, μπορούμε να διατηρούμε τα απαραίτητα επίπεδα της Β12 στον οργανισμό μέσα από μια ευρεία γκάμα τροφών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, 1 φλιτζάνι εμπλουτισμένων δημητριακών την ημέρα αύξησε σημαντικά τη συγκέντρωση των βιταμινών Β στο σώμα των συμμετεχόντων σε μια διάρκεια 14 εβδομάδων.

    Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα συχνά περιλαμβάνουν και άλλα σημαντικά συστατικά, όπως σίδηρο, βιταμίνη D και βιταμίνη C.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch