Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 14:57

Το αντιοξειδωτικό υπερ-φρούτο που ρίχνει σάκχαρο και χοληστερόλη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Συνώνυμο της καλοτυχίας, της γονιμότητας και της ευτυχίας, το φρούτο αυτό βρίσκεται στη λίστα με τα πιο σημαντικά φρούτα που επιλέγουμε κυρίως για τα οφέλη του στην υγεία μας

Το έχουμε συνδέσει με το χειμώνα, όμως στην πραγματικότητα η εποχή του ξεκινά από τον Σεπτέμβριο και διαρκεί έως και τον Ιανουάριο. Το βαθυκόκκινο χρώμα του μας ελκύει, αλλά η δυσκολία στο να απομονώσουμε τους βρώσιμους σπόρους από το υπόλοιπο φρούτο μας αποθαρρύνει. Μαθαίνοντας, όμως, πόσα σημαντικά οφέλη κρύβει για την υγεία και τον οργανισμό μας, όλοι θα θέλουμε να εντάξουμε το ρόδι στην καθημερινή μας διατροφή.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού είναι γνωστές εδώ και αιώνες, με το συγκεκριμένο φρούτο να αξιοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως ασπίδα προστασίας της ανθρώπινης υγείας. Μεταξύ άλλων, το ρόδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β, μέταλλα και πολυφαινόλες. Παράλληλα, είναι φτωχό σε σάκχαρα, γεγονός που υποστηρίζει μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς να ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η υψηλή περιεκτικότητα του ροδιού σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες το καθιστούν ισχυρό σύμμαχο στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου και την καταπολέμηση ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, αλλά και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Τέσσερις σημαντικοί λόγοι να εντάξετε τα ρόδια στη διατροφή σας:

1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Γενικότερα τα φρούτα αποτελούν πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και τα ρόδια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτό το φρούτο περιέχει πολλά διαφορετικά αντιοξειδωτικά, ενώ ορισμένα από τα μικροθρεπτικά συστατικά του, όπως η βιταμίνη C και οι ανθοκυανίνες, στις οποίες οφείλεται το ζωηρό χρώμα του ροδιού, λειτουργούν επίσης ως αντιοξειδωτικά.

«Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο χυμός ροδιού έχει ακόμη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί, τον χυμό σταφυλιού ή το πράσινο τσάι», λέει η αθλητική διαιτολόγος Roxana Ehsani.

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε άφθονα αντιοξειδωτικά, επειδή αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, τη μείωση της κυτταρικής βλάβης και την προστασία από ασθένειες. Παράλληλα, συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, του εγκεφάλου και των ματιών, ενώ έχουν και αντικαρκινική δράση.

2. Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία

Μια ανασκόπηση του 2021 υποστήριξε ότι το ρόδι αποτελεί μια από τις κορυφαίες διατροφικές επιλογές για την προστασία της καρδιάς. Μεταξύ άλλων, αυξάνουν την «καλή» HDL χοληστερόλη, μειώνοντας παράλληλα την «κακή» LDL χοληστερόλη και ρίχνοντας τις τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Έχει, επίσης, υποστηριχθεί ότι η κατανάλωση ροδιού βελτιώνει την υγεία των αρτηριών, αποτρέποντας τη συσσώρευση πλάκας, ενώ αναστρέφει και τη στένωση των αρτηριών, που προκαλεί αθηροσκλήρωση. Η κατανάλωση χυμού ροδιού θα μπορούσε, επίσης, να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να μειώσει τη στηθάγχη, προσθέτει η ίδια μελέτη, με άλλα επιστημονικά στοιχεία να κάνουν λόγο για καταπολέμηση της φλεγμονής, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Δεδομένης της προστατευτικής ιδιότητας του ροδιού στην καρδιαγγειακή υγεία, η διαιτολόγος Cindy Chou επισημαίνει ότι η κατανάλωση αυτού του φρούτου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου μιας από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

3. Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Τα ρόδια αποτελούν ένα από τα φρούτα με τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου, με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλα και για ανθρώπους με διαβήτη, βοηθώντας στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. «Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι το ρόδι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στα άτομα με διαβήτη», εξηγεί η διαιτολόγος Kim Kulp. «Θα μπορούσε επίσης να μειώσει την αιμοσφαιρίνη A1C, μια τιμή που αποτελεί δείκτη ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα το τελευταίο τρίμηνο».

4. Ενισχύουν την αθλητική απόδοση

Οι αθλητικοί διαιτολόγοι δηλώνουν θαυμαστές του ροδιού, εξαιτίας της δυνατότητάς του να αυξήσει την απόδοση της άσκησης. «Ο χυμός ροδιού μπορεί να ενισχύσει την αθλητική επίδοση, επιταχύνοντας παράλληλα την ανάκαμψη μετά την άσκηση», εξηγεί η δρ. Ehsani. «Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας του μονοξειδίου του αζώτου, χάρη στο οποίο το σώμα λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την άσκηση».

Μπορείτε να καταναλώσετε το ρόδι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως τρώγοντας τους σπόρους μόνους τους, ως φρούτο, είτε προσθέτοντάς τους σε αλμυρά και γλυκά γεύματα, όπως σαλάτες και γιαούρτια και, φυσικά, σε μορφή χυμού. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι από τον χυμό απουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών, μπορείτε όμως να επωφεληθείτε από τα αντιοξειδωτικά, τα μέταλλα και τις βιταμίνες του.

Πριν εντάξετε τα ρόδια στη διατροφή σας, βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί σε αυτό το φρούτο ή ότι δεν αλληλεπιδρά αρνητικά σε σχέση με κάποιο φάρμακο που τυχόν λαμβάνετε. «Τα ρόδια μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά», αποκαλύπτει η δρ. Chou. Κατά τα άλλα, η κατανάλωσή τους είναι ασφαλής. Επιλέξτε μια μέτρια ποσότητα, ώστε να αποφύγετε μια πιθανή πεπτική δυσφορία, συνιστά η δρ. Kulp.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 11:24

Σχετικά Άρθρα

  • Ακρίβεια στα τρόφιμα: Απαιτούνται μέτρα για να μην ξεχάσουμε τη μεσογειακή διατροφή
    Ακρίβεια στα τρόφιμα: Απαιτούνται μέτρα για να μην ξεχάσουμε τη μεσογειακή διατροφή

    Σε ένα χρόνο τα νοικοκυριά αυξήσαν 40% τις δαπάνες για ταχυφαγεία και ντελίβερι. Παράλληλα, μειώνεται η κατανάλωση σε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Τις πταίει;

    Ήταν μια φορά και έναν καιρό η … μεσογειακή διατροφή. Αυτό θα λέμε σύντομα στα παιδιά μας, αν δεν το λέμε ήδη στους εαυτούς μας. Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΕΛΚΑ για τα τρόφιμα, εν όψει της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16 Οκτωβρίου είναι αποκαλυπτικά:

    Από το 2009 ως σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 184% οι ετήσιες δαπάνες για πρόχειρο φαγητό σε ταχυφαγεία και φαγητά σε πακέτο. Μόνο το 2023 οι δαπάνες για fast food και delivery αυξήθηκαν σχεδόν 40%.

    Αντίστοιχα, ενώ την τελευταία 15ετία η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη των νοικοκυριών σε είδη διατροφής από τα σουπερμάρκετ έχει αυξηθεί πάνω από 10%, η κατανάλωση σε προϊόντα που θεωρούνται «πυλώνες» της μεσογειακής διατροφής συνεχώς μειώνεται.

    Η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε φρέσκα φρούτα έχει μειωθεί κατά 11%, περίπου 10 κιλά λιγότερο ανά άτομο.

    Η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη στα παραδοσιακά ελληνικά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα (-24% και -34% αντίστοιχα). Η πτώση συγκρατείται από την αύξηση της κατανάλωσης σε εισαγόμενα φρούτα όπως οι μπανάνες (42%).

    Πιο βελτιωμένη είναι η εικόνα στα λαχανικά, με μείωση της κατανάλωσης σε ποσότητα κατά -1%. Όμως κι εδώ, η κατανάλωση σε ντόπια προϊόντα που κάποτε αποτελούσαν τη βάση της ελληνικής κουζίνας, όπως οι τομάτες έχει μειωθεί κατά -28%. Ακόμα και η ταπεινή πατάτα, έχει μειωθεί σε κατανάλωση κατά -25%.

    Το ίδιο διάστημα, οι δαπάνες των νοικοκυριών για λαχανικά και φρούτα έχουν αυξηθεί κατά 35% και 14% αντίστοιχα. Με άλλα λόγια ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα, για πολύ μικρότερες ποσότητες.

    Χάνει έδαφος η μεσογειακή διατροφή

    Σε σχέση με την περίοδο πριν τη δημοσιονομική κρίση, τρώμε λιγότερο ψωμί, αλλά περισσότερα ζυμαρικά. Καταναλώνουμε πολύ λιγότερο κόκκινο κρέας (-34%, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και καλό για τη υγεία) και περισσότερο κοτόπουλο (22%). Πολύ λιγότερα ψάρια (-32%), αλλά σχεδόν τριπλάσια αυγά (198%).

    Το χειρότερο είναι ότι ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε ελαιόλαδο (-35%), έχει σχεδόν διπλασιαστεί η κατανάλωση σε βούτυρο (98%).

    Το ΙΕΛΚΑ αξιολογεί ως ανησυχητική τη μείωση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα, καθώς δείχνει ότι απομακρυνόμαστε από τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής,

    Οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, επανέρχονται στην επικαιρότητα

    Αντίθετα, τονίζει ότι στην Ισπανία και την Ιταλία, τα φρούτα και λαχανικά παραμένουν σταθερά βασικά τρόφιμα.

    Η μείωση αυτή στην Ελλάδα μπορεί να οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών, τη σπατάλη τροφίμων στο παρελθόν ή στις αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις, σημειώνει η έρευνα του Ινστιτούτου.

    Στα θετικά, από πλευράς υγείας, είναι ότι καταναλώνουμε περισσότερα όσπρια (50%), μειώνουμε το πλήρες γάλα (-22%) και αυξάνουμε το αποβουτυρωμένο κατά 88%.

    Από το 2009 ως σήμερα έχουν αυξηθεί οι δαπάνες των νοικοκυριών για όλες τις κατηγορίες υδατανθράκων: 19% για το ρύζι, 23% για το ψωμί, 24% για τα ζυμαρικά. Οι αντίστοιχες αυξήσεις δαπανών σε ετήσια βάση (2022-23) κυμαίνονται από 5% ως 10%.

    Μέσα στο 2023 ξοδέψαμε περισσότερα χρήματα για όλες τις κατηγορίες τροφίμων – πλην της μαργαρίνης – με τις μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών να αφορούν το ελαιόλαδο (28%) και τα αμνοερίφια (68%). Η αύξηση δαπανών για το ελαιόλαδο είναι υποπολλαπλάσια του πληθωρισμού, καθώς μέσα σε ένα χρόνο η κατανάλωση μειώθηκε κατά 7%.

    Αντιφατική συμπεριφορά

    Τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ αποτυπώνουν μια αντιφατική διατροφική συμπεριφορά, που δεν ερμηνεύεται μόνο με οικονομικούς όρους.

    Από τη μία το ελληνικό νοικοκυριό περιορίζει τις ποσότητες των αγορών τροφίμων, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες τιμές. Από την άλλη ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, λόγω ταχύτητας και ευκολίας.

    Ο περιορισμός στην κατανάλωση ζωϊκών πρωτεϊνών και γαλακτοκομικών πλούσιων σε λιπαρά μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την υγεία και το περιβάλλον. Από την άλλη η μείωση της κατανάλωσης φρέσκων υγιεινών τροφίμων, φτωχαίνει την ποιότητα της διατροφής.

    Υπό αυτό το πρίσμα, οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, επανέρχονται στην επικαιρότητα. Όχι μόνο ως μέτρο για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά και ως παράγοντας ενθάρρυνσης των νοικοκυριών να καταναλώνουν φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, αντί για επεξεργασμένα και ανθυγιεινά.

    Άλλωστε, σύμφωνα με τον ορισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η αύξηση της παχυσαρκίας, λόγω της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε θερμίδες αλλά χαμηλών σε θρεπτικά συστατικά, είναι η άλλη όψη του υποσιτισμού, και αποτελεί επίσης συνέπεια της επισιτιστικής ανασφάλειας.

    Οι προτάσεις της ΟΚΕ για την ακρίβεια στα τρόφιμα

    Η γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της ακρίβειας αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για την ακρίβεια στα τρόφιμα.

    Η ΟΚΕ επιβεβαιώνει ότι «η διατήρηση του υψηλού ρυθμού πληθωρισμού βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, επιβαρύνει το κόστος διαβίωσης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους δαπανάται στην αγορά αγαθών της συγκεκριμένης κατηγορίας».

    πηγή: ΟΚΕ

    Συγκεκριμένα, ενώ τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλό μηνιαίο εισόδημα (ως 1100 ευρώ) ξοδεύουν το 24,2% του προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα, τα πλουσιότερα νοικοκυριά (3.500 ευρώ και άνω), ξοδεύουν μόλις το 14,6%.

    Αν προσθέσουμε και τις δαπάνες στέγασης, τότε φτάνουμε στο 53% του προϋπολογισμού των φτωχών νοικοκυριών. Τα πλούσια νοικοκυριά πάλι ξοδεύουν λιγότερο από 25% σε στέγαση και διατροφή, αφήνοντας χώρο για αγορές καταναλωτικών αγαθών, αναψυχή και ταξίδια.

    Επιισημαίνει ότι η πληθωριστική κλιμάκωση στην κατηγ

    ορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών είναι πολύ πιο έντονη από την άνοδο του γενικού πληθωρισμού. Ενδεικτικά, το διάστημα 2/23-2/24 η αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα ήταν υπερδιπλάσια από την άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Η ακρίβεια στα τρόφιμα, υπογραμμίζει η ΟΚΕ, παρά τη μείωση της έντασής της συνεχίζεται. Επισημαίνει ωστόσο, ότι τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός των τροφίμων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.

    Η διαπίστωση των εμπειρογνωμόνων επαληθεύεται και από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου. Οι ετήσιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα κυμαίνονται στο 3,2%, έναντι 2,9% του γενικού ΔΤΚ. Πρωταθλητής και πάλι είναι το ελαιόλαδο με 38,9%.

    Εξάρτηση από τις εισαγωγές

    Μια στρέβλωση που εντοπίζει η ΟΚΕ είναι ότι ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν 25,4% περισσότερα χρήματα για τρόφιμα σε σύγκριση με το 2015, οι τιμές παραγωγού ανεβαίνουν με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από τις τιμές καταναλωτή (18,2%).

    Αυτό συνδέεται εν μέρει με την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς από εισαγόμενα τρόφιμα, αλλά και τη δυσανάλογη αύξηση των συντελεστών κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

    Επιπλέον, ενώ η Ελλάδα πολλές φορές διαθέτει πρώτες ύλες, δεν έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας τους. Ως αποτέλεσμα εισάγει ή και επανεισάγει τρόφιμα, με αυξητικές επιπτώσεις στο κόστος και στην τιμή.

    Επομένως, η καταπολέμηση της ακρίβειας στα τρόφιμα προϋποθέτει τη στήριξη των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών. Η ερήμωση των αγροτικών περιοχών, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία, την τοπική οικονομία και το δημογραφικό, υπονομεύει άμεσα τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

    Προσιτά υγιεινά τρόφιμα

    Τα υγιεινά τρόφιμα πρέπει να είναι προσιτά και οικονομικά για όλους, τονίζει η ΟΚΕ.

    Επείγουσες δράσεις απαιτούνται, για να ανακόψουν τον κίνδυνο διατροφικής φτώχειας και να παρέχουν υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα, στην καλύτερη δυνατή τιμή, σε όλους.

    Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ισχυρό σύστημα τροφίμων.

    Το πλαίσιο για τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία στον τομέα αυτό, υπογραμμίζει η εισήγηση.

    Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά την προώθηση υγιεινών επιλογών τροφίμων και μιας βιώσιμης διατροφής, μέσα από βέλτιστες πρακτικές προς όφελος του καταναλωτή.

    Είναι σημαντικό να ληφθούν οικονομικά και διοικητικά μέτρα, όπως ορατή τιμή της μονάδας του είδους, πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, οικονομικές τιμές των βιώσιμων τροφίμων, καλύτερη προώθηση φρούτων και λαχανικών κ.λπ, καταλήγει η γνωμοδότηση της Επιτροπής.

    Πηγή: in.gr

  • Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που δυναμώνει την καρδιά και ενισχύει το πεπτικό
    Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που δυναμώνει την καρδιά και ενισχύει το πεπτικό

    Μια διαιτολόγος παρουσιάζει τα απαράμιλλα οφέλη του φρούτου που ο Όμηρος χαρακτήρισε ως «το δώρο των θεών στους ανθρώπους»

    Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο, γεμάτο με πληθώρα θεραπευτικών «δώρων», και ένα από αυτά, που συχνά υποτιμάται, είναι το αχλάδι. Το γλυκό αυτό φρούτο είναι η ιδανική τροφή για την πέψη, χάρη στα πλούσια θρεπτικά του στοιχεία, σύμφωνα με την πιστοποιημένη διαιτολόγο Beth Czerwony.

    Όπως υπογραμμίζει, τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, μετάλλων, καλίου και βιταμίνης C, Κ και Β6. Λόγω της ευρείας γκάμας των θρεπτικών συστατικών τους, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών. Ακολουθούν τα πέντε σημαντικότερα οφέλη τους:

    1.Βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

    Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα αχλάδια περιέχουν ανθοκυανίνες, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που, σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επίσης, τα αχλάδια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά πιο κατάλληλα για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    2. Ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και ενισχύουν το πεπτικό σύστημα

    Οι φυτικές ίνες αυξάνουν επίσης την κινητικότητα του εντέρου χάρη στην πηκτίνη που περιέχουν (τύπος διαλυτών ινών), μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα και ενισχύοντας τη συνολική υγεία του μικροβιώματος. Ένα μόνο αχλάδι περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών (περισσότερο από το 20% όσων χρειάζεται ένας ενήλικας ημερησίως). Προσοχή όμως, διότι η φλούδα του αχλαδιού περιέχει σημαντική ποσότητα της συνολικής περιεκτικότητας του φρούτου σε φυτικές ίνες και για αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνετε το φρούτο ολόκληρο.

    3. Μειώνουν τη φλεγμονή

    Τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα αχλάδια όπως τα φλαβονοειδή, σταματούν τις κυτταρικές βλάβες που οδηγούν στη χρόνια φλεγμονή. Μάλιστα έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα φλαβονοειδή δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας από:

    • τον καρκίνο
    • τις καρδιακές παθήσεις
    • τις λοιμώξεις από βακτήρια, μύκητες και ιούς
    • τη νόσο Αλτσχάιμερ, την άνοια και τη νόσο Πάρκινσον
    • το εγκεφαλικό επεισόδιο
    • τον διαβήτης τύπου 2 και τη νευρική βλάβη που προξενεί

    4. Προάγουν την υγεία της καρδιάς

    Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 44 μελετών, οι ανθοκυανίνες των φρούτων αυτών μπορούν να προστατεύσουν και από τη στεφανιαία νόσο. Ακόμα, οι πολυδύναμες φυτικές τους ίνες τείνουν να μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως εξακριβώθηκε σε μετα-ανάλυση 15 κλινικών μελετών, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.. Επιπλέον, το κάλιο που περιέχουν μειώνει την αρτηριακή πίεση, η οποία υποσκάπτει εξίσου την καρδιαγγειακή υγεία. Τέλος, λόγω όλων αυτών των θετικών επιδράσεων, μειώνεται και ο κίνδυνος πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιακή νόσο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Χυμός ή ολόκληρα φρούτα; Τι να προτιμήσουμε και γιατί
    Χυμός ή ολόκληρα φρούτα; Τι να προτιμήσουμε και γιατί

    Η κατανάλωση ενός ολόκληρου φρούτου και το στύψιμό του σε χυμό προσφέρουν τα ίδια διατροφικά οφέλη; Ο ειδικός απαντά

    Η διατροφή μας έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία μας και η κατανάλωση φρούτων αποτελεί έναν από τους πιο υγιεινούς τρόπους να προσλάβουμε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, προκύπτει συχνά το ερώτημα εάν προσφέρει περισσότερα οφέλη ο χυμός φρούτων ή τα ολόκληρα φρούτα. Η απάντηση είναι σαφής: η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων υπερτερεί.

    Καταρχάς, η κύρια διαφορά μεταξύ χυμού και ολόκληρων φρούτων είναι η απουσία φυτικών ινών στον χυμό. Όπως επισημαίνει ο Dan Remley, αναπληρωτής καθηγητής στο Ohio State University οι φυτικές ίνες είναι βασικές για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, τη μείωση της χοληστερόλης και την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. «Η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού ή ενός μήλου παρέχει και τις ίνες και τον χυμό τους», επισημαίνει ο Remley.

    Όταν καταναλώνουμε ολόκληρα φρούτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στη σάρκα και τη φλούδα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της απορρόφησης των φυσικών σακχάρων. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας απορροφά τα σάκχαρα σε πιο αργούς ρυθμούς, αποφεύγοντας τις απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αντιθέτως, ο χυμός, ακόμα και ο φρέσκος, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερες αυξήσεις λόγω της έλλειψης αυτών των ινών, καθώς ένα σημαντικό μέρος του πολτού, αλλά και η φλούδα, μένουν εκτός χυμού.

    Επιπλέον, τα ολόκληρα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, πολλές φορές συγκεντρωμένα στη φλούδα τους. Για παράδειγμα, η φλούδα των μήλων, των σταφυλιών και των βατόμουρων περιέχει καροτενοειδή και φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από ασθένειες.

    Τι να κάνουμε

    Εάν και πάλι επιλέξετε να καταναλώσετε χυμό, τουλάχιστον προτιμήστε 100% φυσικό χυμό, μιας και περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Τέλος, ο Remley προτείνει εναλλακτικές λύσεις για να περιορίσετε την κατανάλωση χυμού, όπως το νερό με φρούτα ή βότανα, λεμονάδα με μέλι και ένα spritzer από ανθρακούχο νερό και λίγο χυμό, που προσφέρουν γεύση και θρεπτικά συστατικά χωρίς τα υπερβολικά σάκχαρα του χυμού. Σε κάθε περίπτωση, για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία, επιλέξτε τα ολόκληρα φρούτα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο
    Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο

    Χαρίζουν χρώμα στα τρόφιμα και πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό - Γνωρίστε τις θαυματουργές ενώσεις και μάθετε σε ποια τρόφιμα «κρύβονται»

    Είναι υπεύθυνα για τα ζωντανά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά. Φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και τα οφέλη τους τόσο στη γνωστική υγεία, όσο και σε άλλους δείκτες υγείας. Ο λόγος για τα φλαβονοειδή, μια ποικιλόμορφη ομάδα φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, φυτικής κυρίως προέλευσης. «Τα φλαβονοειδή βρίσκονται στο τσάι, σε ορισμένα λαχανικά, στα εσπεριδοειδή, στο κρασί και το κακάο. Συμβάλλουν στις έντονες αποχρώσεις πολλών φρούτων και λαχανικών, όπως το μπλε των βατόμουρων, που οφείλεται σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ανθοκυανίνη», εξηγεί η διατροφολόγος Maz Packham.

    Τον τελευταίο καιρό, τα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την ιδιότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open αναδεικνύει τον εντυπωσιακό αντίκτυπο των πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφίμων στη γνωστική υγεία, υποδεικνύοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις ενώσεις θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%. «Τα ευρήματά μας δείχνουν συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση 6 επιπλέον μερίδων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα, ιδίως μούρων, τσαγιού και κόκκινου κρασιού, σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Aedin Cassidy, διευθύντρια διεπιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ.

    Τα οφέλη των φλαβονοειδών, όμως, δεν περιορίζονται στη γνωστική υγεία. Η διατροφολόγος Emma Derbyshire σημειώνει ότι τα φλαβονοειδή διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και οι ιογενείς λοιμώξεις.

    Επιπροσθέτως, κάθε φλαβονοειδές έχει τα δικά του, μοναδικά οφέλη στην υγεία μας. «Ένα από τα αγαπημένα μου είναι η κερκετίνη – γνωστή ως το αντιισταμινικό της φύσης. Είναι πραγματικά χρήσιμη για όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή αλλεργική ρινίτιδα», σημειώνει η δρ. Packham. Βρίσκεται μεταξύ άλλων στην κάπαρη, το ραπανάκι, τον άνηθο, τον κόλιανδρο, τα κρεμμύδια, τη λαχανίδα.

    Ορισμένες έρευνες δείχνουν, επιπλέον, ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών και του ύπνου. «Η απιγενίνη (που βρίσκεται στο χαμομήλι, τη φλούδα του πορτοκαλιού, τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο) είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, καθώς συνδέεται με τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο, ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές που προάγουν τη χαλάρωση. Επομένως, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε», εξηγεί η δρ. Packham.

    Πόσα φλαβονοειδή πρέπει να καταναλώνετε;

    Αν και δεν υπάρχει καθορισμένο ανώτατο όριο πρόσληψης, στην Ευρώπη, η μέση ημερήσια πρόσληψη είναι 313-428 mg, με τους ειδικούς να υποδεικνύουν ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης αυτής της ποσότητας.

    Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές φλαβονοειδών;

    • Τσάι: Η κατανάλωση 4 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετική. Το μαύρο τσάι περιέχει 115 mg φλαβανόλων ανά 100 mg, ενώ το πράσινο τσάι έχει 54 mg ανά 100 mg.
    • Μούρα: Τα βατόμουρα και οι φράουλες είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία. Προσθέστε τα σε smoothies ή γιαούρτι.
    • Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια -κυρίως τα αποξηραμένα- αποτελούν καλή πηγή φλαβονοειδών.
    • Κόκκινο κρασί: Περιέχει ρεσβερατρόλη, η οποία έχει συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά. Συνίσταται, ωστόσο, να περιορίσετε την κατανάλωσή του σε ένα ποτήρι την ημέρα.
    • Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε εσπεριδίνη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Απολαύστε τα ως σνακ ή σε μορφή χυμού.
    • Μαύρη σοκολάτα: Η υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 3 φορές περισσότερες φλαβανόλες από τη σοκολάτα γάλακτος.
    • Φυλλώδη λαχανικά: Το λάχανο και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές καεμφερόλης, η οποία καταπολεμά τη φλεγμονή. Συμπεριλάβετε τα σε σαλάτες ή smoothies για μια υγιεινή προσθήκη.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερόλη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα
    Το φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερόλη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

    Το γλυκό φρούτο συνώνυμο της δύσης του καλοκαιριού αποτελεί κι ένα από τα πιο υγιεινά σνακ - αρκεί να μην το παρακάνουμε

    Παρότι θεωρείται από τα τελευταία φρούτα του καλοκαιριού, μπορούμε ακόμα να τα απολαύσουμε, ιδίως αν έχουμε την ευκαιρία να τα κόψουμε από το δέντρο. Ο λόγος για τα σύκα που μπορούμε εκτός από φρέσκα, να τα τρώμε και αποξηραμένα όλο το χρόνο ή σε μορφή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού.

    «Τα σύκα είναι υγιεινά, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Θα πρέπει, όμως, να καταναλώνονται με μέτρο» επισημαίνει η διαιτολόγος από την Cleveland Clinic, Δρ Maxine Smith, RD, LD. Ακολουθούν παρακάτω τα σημαντικότερα οφέλη που αποκομίζουμε από τα σύκα.

    Πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά

    Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των σύκων είναι το διατροφικό τους προφίλ. Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την υγιή πέψη, ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Δύο ωμά σύκα μεσαίου μεγέθους – περίπου 17 γραμμάρια – παρέχουν 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Εκτός αυτού, τα σύκα περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

    Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

    Εργαστηριακές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το εκχύλισμα σύκου μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τις τιμές της χοληστερόλης, οδηγώντας σε αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Ωστόσο, οι μελέτες δεν ήταν κλινικές: «Λάβετε υπόψη ότι δεν πρόκειται για μελέτες σε ανθρώπους και ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα και όχι ολόκληρο τον καρπό του σύκου», διευκρινίζει η Δρ Smith. «Αλλά τα θετικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερες έρευνες σε αυτόν τον τομέα» συμπληρώνει.

    Βελτιώνουν την πέψη

    Τα σύκα παρέχουν σημαντικά πρεβιοτικά που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη φλεγμονή και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντίστοιχα, τα σύκα θεωρούνται μια φυσική θεραπεία για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Σε μια μελέτη 150 τέτοιων ατόμων, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 45 γραμμάρια αποξηραμένων σύκων δύο φορές την ημέρα κατάφεραν να βελτιώσουν το φούσκωμα, τον πόνο στο έντερο και δυσκοιλιότητα.

    Ρυθμίζουν το σάκχαρο

    Σε μια μικρή μελέτη, άτομα με διαβήτη τύπου 1 που έπιναν καθημερινά τσάι από φύλλα σύκου παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κατά τη διάρκεια του μήνα που έπιναν το τσάι, χρειάστηκαν περίπου 12% λιγότερη ινσουλίνη. Παρόλα αυτά, ολόκληρος ο καρπός του σύκου θα μπορούσε να ωφελήσει και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, λόγω και των ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες.

    Μπορούμε να τα καταναλώνουμε καθημερινά;

    Η διαιτολόγος επισημαίνει ότι παρότι είναι ιδιαιτέρως υγιεινά, η κατανάλωσή τους δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα πλαίσια μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής, καθώς εάν το παρακάνετε, είναι πιθανό να παρουσιάσετε πόνο στο έντερο ίσως και διάρροια. Υπάρχει όμως συγκεκριμένος αριθμός που επιτρέπεται; Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των κενώσεων: «Αν έχετε συχνά δυσκοιλιότητα, μπορείτε πιθανώς να φάτε μέχρι και τέσσερα σύκα την ημέρα. Αν οι κενώσεις είναι αρκετά τακτικές, είναι καλύτερο να περιορίζεστε σε δύο ή τρία φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα ημερησίως», συνιστά η ίδια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • ΕΕ: Απορρίψεις εισαγωγής φρούτων και λαχανικών
    ΕΕ: Απορρίψεις εισαγωγής φρούτων και λαχανικών

    Στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) καταγράφηκαν την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2023/24 (1/9/2023-31/8/2024) από τις χώρες που το αποτελούν συνολικά 580 ειδοποιήσεις, που προκλήθηκαν από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που φθάνουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ένωση (ΕΕ), είτε από τρίτες χώρες, είτε από την ίδια την ΕΕ.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas: Το 22,4% αυτών των απορρίψεων αντιστοιχούν σε εισαγόμενα προϊόντα φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία με 130 ειδοποιήσεις συνολικά. Οι πιπεριές είναι το προϊόν φρούτων και λαχανικών που εισήχθη από την Τουρκία και παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, σε 37 περιπτώσεις, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί στα σύνορα της Ε.Ε

    Τις πιπεριές, στην κατάταξη των τουρκικών φρούτων και λαχανικών, ακολούθησαν τα λεμόνια με 33 περιπτώσεις υψηλού επιπέδου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, ακολουθούν τα ρόδια με 10 alert, τα γκρέιπφρουτ και τα αμπελόφυλλα με 9 το κάθε προϊόν, τα μανταρίνια με 7 και τα πορτοκάλια με 6 περιπτώσεις.

    Η Τουρκία ακολουθείται από την Αίγυπτο ως προς τον αριθμό των κοινοποιήσεων που προέρχονται από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων, με συνολικά 84 κρούσματα με 30 κρούσματα σε πορτοκάλια, 9 σε πιπεριές και 8 σε φράουλες.

    Ανιχνεύθηκαν επίσης υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από την Ισπανία με 19 περιπτώσεις, την Ιταλία με 11 ειδοποιήσεις, από το Μαρόκο σε 6 όπως και από την χώρα μας με 6, ενώ από τη Γαλλία βρέθηκαν θετικά σε 4 περιπτώσεις, αυτά από την Ολλανδία σε δύο περιπτώσεις και από την Πορτογαλία βρέθηκε θετική μόνο μία περίπτωση.

    Οι υπόλοιπες ειδοποιήσεις για την συμπλήρωση των 580 κατανέμονται σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από διάφορες χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία.

    Δεδομένου ότι οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην χώρα μας αυξάνονται και ειδικότερα από Τουρκία εφιστάται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών της χώρας μας για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων, αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της Ε.Ε. φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ; Γιατί θα πρέπει να ελέγξετε το σάκχαρό σας
    Κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ; Γιατί θα πρέπει να ελέγξετε το σάκχαρό σας

    Ο κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος- Βιολόγος και Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, συνοψίζει τα δεδομένα μελέτης που έδειξε τη διάρκεια ύπνου η οποία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη - Ποιος ο ρόλος των διαταραχών του ύπνου

    Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ για να διατηρήσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους. Είναι γνωστό ότι οι διαταραχές ύπνου και άλλα θέματα που σχετίζονται με τον ύπνο επηρεάζουν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Αυτή η μείωση του χρόνου ύπνου μπορεί να προκληθεί από το άγχος της σύγχρονης ζωής.

    Η σχέση του ποιοτικού και επαρκούς ύπνου έχει συνδεθεί μέσα από πολλές μελέτες με τα μεταβολικά νοσήματα και τη ρύθμιση τόσο των τιμών γλυκόζης όσο και του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, ο διαβήτης τύπου 2 έχει συνδεθεί τόσο με τη σύντομη διάρκεια ύπνου, η οποία συχνά ορίζεται ως λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα, όσο και με τη μεγάλη διάρκεια ύπνου, η οποία συνήθως περιγράφεται ως περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα. Ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται τακτικά από τη σύντομη διάρκεια ύπνου.

    Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα για περίπου 36.000 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι τα άτομα διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη εάν είχαν διαταραχή ύπνου. Πρόκειται για μία ακόμα μελέτη που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της υγείας του ύπνου στη μέση ηλικία, ιδιαίτερα τη διατήρηση τακτικών προγραμμάτων ύπνου με την πάροδο του χρόνου, για τη μείωση του κινδύνου δυσμενών καρδιομεταβολικών καταστάσεων.

    Η διάρκεια του ύπνου είναι δυναμική και μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, αντανακλώντας τόσο τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα όσο και τις μακροπρόθεσμες μετατοπίσεις που οφείλονται σε διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Είναι αρκετές οι πρόσφατες μελέτες που έχουν βρει ότι η συστηματικά σύντομη διάρκεια του ύπνου, καθώς και η αύξηση ή η μείωση της διάρκειας ύπνου, συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ποιότητα του ύπνου με την πάροδο του χρόνου είναι προγνωστικός παράγοντας εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2.

    Στη γνωστή μελέτη Nurses’ Health Study, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στις ομάδες με σύντομο και σχετικά φυσιολογικό ύπνο είχαν σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και τόσο οι αυξήσεις όσο και οι μειώσεις στη διάρκεια του ύπνου προέβλεπαν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Στη μελέτη Nurses’ Health Study II, μελετήθηκαν έξι τροχιές ύπνου και τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες στις σταθερές ομάδες 5 και 6 ωρών, καθώς και οι γυναίκες στις φθίνουσες και αυξανόμενες ομάδες, είχαν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

    Στη μελέτη Whitehall II, οι Ferrie et al εξέτασαν τα πρότυπα ύπνου σε τέσσερις διαδοχικούς κύκλους μελέτης σε σχέση με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν 7 ώρες ύπνου τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος ενός κύκλου μελέτης, οι συμμετέχοντες με αύξηση στη διάρκεια ύπνου κατά 2 ώρες ή περισσότερο και εκείνοι που είχαν σταθερά σύντομο ύπνο (μέσος όρος ≤ 5,5 ώρες) είχαν 65% και 35 % μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου, αντίστοιχα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη
    Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη

    Πολλά μπαχαρικά είναι αντιοξειδωτικά, αντιδιαβητικά και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις- Μία διαιτολόγος αποκαλύπτει τα τρία πιο δραστικά αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας

    Το φαγητό χωρίς πικάντικες, γλυκιές, ή γλυκόπικρες μαγειρικές πινελιές, θα ήταν μόνο ανάγκη και όχι απόλαυση. Αυτές οι εύγευστες προσθήκες που διαχωρίζουν το «γεύομαι» από το «τρώω», είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πάνω από 300 βότανα και μπαχαρικά που προσδίδουν νοστιμιά, έχουν και σημαντικά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό.

    Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan αναφέρει ότι από τη διατροφή της, δεν λείπουν τρία εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά:

    Κανέλα

    Το αρωματικό και αντιδιαβητικό αυτό μπαχαρικό λειτουργεί και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που κατευνάζει τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί επίσης να ρυθμίσει σε φυσιολογικά επίπεδα του σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία.

    Κουρκουμάς

    Το ινδικό αυτό μπαχαρικό που περιέχει την, υψηλή σε διατροφική αξία, κουρκουμίνη, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα, σήμερα έχει ανακαλυφθεί ότι προφυλάσσει τον εγκέφαλο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, έχει αντικαρκινικη δράση και ανακουφίζει την αρθρίτιδα.

    Σκόρδο

    Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium, είναι στενός συγγενής με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα και αξιοποιούνταν από τους Αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες, Ρωμαίους, Κινέζους και Ινδούς για φαρμακευτικούς λόγους. Πολύ σημαντικό είναι ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, προστατεύει τον οργανισμό από οξειδωτική βλάβη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο