Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023 20:48

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η αίσθηση καθαρότητας αλλά και χαλαρότητας που μας αφήνει ο καθημερινός καταιονισμός είναι σα να ευφραίνει σώμα και πνεύμα, για το δέρμα μας όμως μπορεί να μην είναι τόσο ευεργετικό. Ποια είναι τελικά η ιδανική συχνότητα του ντους;

Το καθημερινό ντους αποτελεί ένα σύγχρονο φαινόμενο, εάν μάλιστα αναλογιστούμε ότι οι προγόνοί μας δεν ακολουθούσαν την ίδια ρουτίνα καθαριότητας. Τουναντίον, δεν ήταν διόλου περίεργο, εάν έκαναν μπάνιο μια φορά την εβδομάδα το 1950 ή το 1960, ή και παλαιότερα.

Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, αποκαλύπτει αντικρουόμενα μοτίβα και κανόνες υγιεινής σχετικά με τη συχνότητα του μπάνιου: αν και οι Ρωμαίοι λάτρευαν την ιεροτελεστία του, κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα και την διασπορά της πανώλης, οι γιατροί θεωρούσαν ότι το ζεστό μπάνιο ευνοούσε τη μετάδοση της ασθένειας.

Είναι όμως πλέον απαραίτητο να πλενόμαστε καθημερινά; Υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ του τι χρειάζεται πραγματικά ο οργανισμός μας και τι αποτελεί απλώς προϊόν… μάρκετινγκ; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καθημερινός καταιονισμός θα μπορούσε να διαταράξει το μικροβίωμα του δέρματος. Η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος χάνει τα φυσικά έλαιά της και συνεπώς τα «καλά» βακτήρια της επιδερμίδας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μολύνσεις.

Επομένως, θα μπορούσατε να κάνετε ντους κάθε δεύτερη μέρα ή τρεις φορές την εβδομάδα, λαμβάνοντας όμως υπόψιν σας και τις ανάγκες της επιδερμίδας και την καθημερινή σας ρουτίνα. Αν και δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις αντοχές του δέρματός μας και να μην φέρνουμε τη φυσιολογία του στα άκρα.

Για παράδειγμα, εάν εμφανίζετε συχνά φαγούρα, ξηρότητα και εξάρσεις δερματικών παθήσεων, καλό θα ήταν να μειώσετε την καθημερινή συχνότητα.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023 20:50

Σχετικά Άρθρα

  • Ινδία: Αγανακτισμένη σύζυγος χώρισε τον άντρα της επειδή δεν έκανε μπάνιο
    Ινδία: Αγανακτισμένη σύζυγος χώρισε τον άντρα της επειδή δεν έκανε μπάνιο

    Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έκανε μπάνιο μία με δύο φορές τον μήνα και ότι συνήθιζε να πλένεται με νερό τοπικά

    Σε έναν γάμο μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα και το ζευγάρι να οδηγηθεί μοιραία στο διαζύγιο. Τι συμβαίνει όμως όταν μπαίνει στη μέση η υγιεινή;

    Μία γυναίκα στην Ινδία ζήτησε διαζύγιο, μετά από μόλις 40 ημέρες γάμου, επειδή ο άντρας της δεν έκανε μπάνιο.

    Η γυναίκα διαμαρτυρήθηκε στο τοπικό συμβουλευτικό κέντρο, λέγοντας ότι ο σύζυγός της έχει πλυθεί μόλις έξι φορές τις τελευταίες 40 ημέρες κι αυτό επειδή επέμενε η ίδια, φοράει βρώμικα ρούχα και η αναπνοή του μυρίζει άσχημα.

    Παραδέχτηκε ότι πλένεται… τοπικά

    Όταν ο σύζυγος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, παραδέχθηκε ότι κάνει μπάνιο μία με δύο φορές τον μήνα και ότι συνηθίζει να πλένεται με νερό τοπικά.

    Ένας από τους συμβούλους του οικογενειακού κέντρου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι νεόνυμφοι άρχισαν να τσακώνονται λίγες εβδομάδες μετά το γάμο. Τελικά, η γυναίκα εγκατέλειψε τη συζυγική στέγη και επέστρεψε στο σπίτι των γονιών της. Λίγο αργότερα, η οικογένειά της υπέβαλε καταγγελία για παρενόχληση λόγω προίκας.

    Ένας άνδρας στην Ταϊβάν χώρισε τη σύζυγο του, επειδή εκείνη έκανε μπάνιο μόνο μία φορά το χρόνo

    Μαθαίνοντας για την απόφασή της συζύγου του να τον χωρίσει, ο άνδρας υποσχέθηκε να βελτιώσει την υγιεινή του και να κάνει μπάνιο σε καθημερινή βάση, αλλά η οικογένεια της νύφης δεν ήταν πρόθυμη να συμφιλιωθεί μαζί του.

    Όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτό, δεν είναι η πρώτη φορά που η κακή υγιεινή οδηγεί ζευγάρι στο διαζύγιο. Ένας άνδρας στην Ταϊβάν χώρισε τη σύζυγο του, επειδή εκείνη έκανε μπάνιο μόνο μία φορά το χρόνο, ενώ ένας Ινδός υπέβαλε αίτηση διαζυγίου, επειδή η σύζυγος του έκανε μπάνιο μόνο μία φορά κάθε δέκα ημέρες.

    Πηγή: in.gr

  • Πόσο κοστίζει ένα μπάνιο στις παραλίες της Αττικής - «Καίνε» οι τιμές για ξαπλώστρες
    Πόσο κοστίζει ένα μπάνιο στις παραλίες της Αττικής - «Καίνε» οι τιμές για ξαπλώστρες

    Καθώς έχουμε μπει στο καλοκαίρι και η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά, οι παραλίες της Αττικής γεμίζουν με κόσμο που θέλει να δροσιστεί.

    Ωστόσο, κάθε οικογένεια πρέπει να υπολογίζει και το κόστος για τις ξαπλώστρες στις οργανωμένες παραλίες, το οποίο είναι αρκετό και αυξάνεται εάν κάποιος επιλέξει να φάει και να πιει κάτι δίπλα στο κύμα. Συγκεκριμένα, ο τιμοκατάλογος είναι διαμορφωμένος ως εξής:

    Άλιμος

    • Καθημερινές: Σετ 17 ευρώ
    • Είσοδος 8 ευρώ / άτομο
    • Σαββατοκύριακο: Σετ από 22 ευρώ
    • Είσοδος 10 ευρώ / άτομο

    Ανάβυσσος

    • Καθημερινές : Σετ από 6 ευρώ
    • Σαββατοκύριακο : Σετ από 20 ευρώ
    • Ελεύθερη είσοδος

    Πόρτο Ράφτη

    • Καθημερινές : Σετ από 10 ευρώ
    • Είσοδος 5 ευρώ / άτομο
    • Σαββατοκύριακο : Σετ από 15 ευρώ
    • Είσοδος 7 ευρώ /άτομο

    Βουλιαγμένη

    • Είσοδος 10 ευρώ / άτομο
    • Μειωμένο ειδικό εισιτήριο 5 ευρώ (άνεργοι, φοιτητές, πολύτεκνοι, άνω των 65 ετών)

    Πηγή: ethnos.gr

  • 5 ιδέες για ανακαίνιση μπάνιου
    5 ιδέες για ανακαίνιση μπάνιου

    Όταν πρόκειται να πραγματοποιήσει κανείς αλλαγές στο σπίτι του και πιο συγκεκριμένα στον χώρο της τουαλέτας, αναζητά διαρκώς ιδέες για ανακαίνιση μπάνιου. Οι τρόποι που μπορείτε να μεταμορφώσετε το μπάνιο σας και να το αναβαθμίσετε λειτουργικά και αισθητικά είναι πολλοί. Η τοποθέτηση κρεμαστών επίπλων, η αντικατάσταση μπανιέρας με ντουζιέρα, αλλά και η τοποθέτηση του σωστού φωτισμού είναι μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε το επιθυμητό για εσάς αποτέλεσμα.

    Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά μερικές ιδέες για ανακαίνιση μπάνιου, οι οποίες θα ενθουσιάσουν εσάς και τους καλεσμένους σας!

    Τοποθέτηση κρεμαστών επίπλων

    Τα τελευταία χρόνια, ένα από τα μεγαλύτερα trends στη διακόσμηση μπάνιου είναι η εγκατάσταση κρεμαστών ειδών υγιεινής. Η επιλογή αυτή μπορεί να βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργικότητα του μπάνιου και να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα καθαρό και οργανωμένο περιβάλλον. Πιο αναλυτικά, ο καθαρισμός της λεκάνης θα γίνει παιχνιδάκι, ενώ θα έχετε διαθέσιμο χώρο για να τοποθετήσετε διάφορα αντικείμενα που χρειάζεστε κάτω από τον νιπτήρα, χωρίς να χρειαστείτε επιπλέον ντουλάπια.

    Αντικατάσταση μπανιέρας με ντουζιέρα

    gim anakainisi baniou 1Image by Freepik

    Εξίσου όμως μεγάλη τάση στη διακόσμηση είναι και η τοποθέτηση μιας ντουζιέρας αντί για μπανιέρα. Η επιλογή αυτή είναι ιδανική για τα πιο μικρά μπάνια, διότι όχι μόνο προσθέτει στυλ, αλλά την ίδια στιγμή σας βοηθά να εξοικονομήσετε χώρο. Μάλιστα, η πρόσβαση στην ντουζιέρα είναι εύκολη, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, ή για όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Η ντουζιέρα μπορεί να είναι είτε κλειστή με καμπίνα, είτε ελεύθερη, δίνοντας μια πιο μοντέρνα όψη.

    Τοποθέτηση σωστού φωτισμού

    Ο σωστός φωτισμός είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία του μπάνιου. Ο λόγος; Δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα στον χώρο, προσφέροντας ένα φωτεινό αλλά και χαλαρωτικό αποτέλεσμα. Με την προσθήκη μάλιστα κρυφού φωτισμού μπορείτε να δώσετε διάσταση και βάθος, αλλά και να δημιουργήσετε ενδιαφέρουσες σκιάσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στην καλή αισθητική του μπάνιου σας. Μη διστάσετε να επιλέξετε κρυφό φωτισμό που αλλάζει αποχρώσεις, ώστε να δίνετε στον χώρο την κατάλληλη όψη με βάση τη διάθεση σας.

    Ανάμιξη υφών και υλικών

    Για ένα πρωτότυπο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μη διστάσετε να “παίξετε” με τις υφές, τα υλικά, και τα χρώματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να συνδυάσετε το μάρμαρο και το ξύλο και να δώσετε έναν αέρα πολυτελείας στον χώρο. Επιπλέον, αρκετά δημοφιλή είναι τα πλακάκια με όψη ξύλου, τα οποία θα σας βοηθήσουν να πετύχετε αυτή την αίσθηση. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα λύση είναι να επιλέξετε έναν νιπτήρα από πέτρα, και ντουλάπια από ξύλο. Μη διστάσετε να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη και να δημιουργήσετε έναν χώρο με βάση την προσωπικότητα σας.

    Αλλαγή καθρέφτη

    Ακούγεται ως ένα λιγότερο σημαντικό κομμάτι της ανακαίνισης. Όμως, η αλλαγή του καθρέφτη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ένας μεγάλος καθρέφτης θα δώσει περισσότερη φωτεινότητα στο μπάνιο σας, κάνοντας το να μοιάζει μεγαλύτερο. Ένας καθρέφτης με φως είναι μια καλαίσθητη και λειτουργική επιλογή.

    Οι ιδέες για την ανακαίνιση μπάνιου είναι πολλές. Αλλαγές όπως η τοποθέτηση κρεμαστών επίπλων, η αντικατάσταση της μπανιέρας με ντουζιέρα, η τοποθέτηση του σωστού φωτισμού, ακόμη και η αλλαγή του καθρέφτη θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο μπάνιο σας.

    Κεντρική φωτογραφία: Freepik

  • Θρίλερ με τον θάνατο της 24χρονης που βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο - «Έπαθε ηλεκτροπληξία», λέει ο 56χρονος σύντροφός της
    Θρίλερ με τον θάνατο της 24χρονης που βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο - «Έπαθε ηλεκτροπληξία», λέει ο 56χρονος σύντροφός της

    Συνεχίζεται το θρίλερ για τα αίτια θανάτου της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του διαμερίσματός της, στην περιοχή Παναγία Λαοδηγήτρια.

    Ο μεγαλύτερος κατά 32 χρόνια σύντροφός της, βρήκε την άτυχη κοπέλα χωρίς τις αισθήσεις της.

    Ο 56χρονος φέρεται να έκανε λόγο για ηλεκτροπληξία, λόγω του θερμοσίφωνα που είχε αφήσει ανοιχτό η κοπέλα ενώ έκανε μπάνιο.

    Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο διαμέρισμα δεν διαπίστωσαν ίχνη που παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια.

    Οι διασώστες του ΕΚΑΒ, μόλις έφτασαν στο σημείο, κατέλαβαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να επαναφέρουν την 24χρονη, αλλά δίχως αποτέλεσμα.

    Η οριστική απόφαση για τα αίτια του θανάτου της 24χρονης θα δοθεί σήμερα από τον ιατροδικαστή, ενώ ο σύντροφός της πιθανολογεί πως πρόκειται για ηλεκτροπληξία.+

    Πατέρας 24χρονης: «Θέλω να μάθω την αλήθεια, η Ειρήνη ήταν γερή»

    Μιλώντας στο MEGA, ο πατέρας της άτυχης κοπέλας δήλωσε ότι δεν πιστεύει τίποτα και κανέναν. Όταν ενημερώθηκε για τον θάνατο της κόρης του, πίστευε ότι η 24χρονη ζει στην Κέρκυρα με τον σύντροφό της και όχι στη Θεσσαλονίκη. Πλέον η ζωή του έχει διαλυθεί και αναμένει τις επίσημες απαντήσεις.

    «Θέλω να μάθω την αλήθεια. Η Ειρήνη ήταν γερή», είπε ο πατέρας της 24χρονης, ο οποίος «έχει χάσει τη γη κάτω από τα πόδια» του.

    «Δεν είχε πρόβλημα υγείας η Ειρήνη. Δεν μπορώ να το καταλάβω», είπε ο τραγικός πατέρας.

    Πατέρας 24χρονης: «Μου έλεγε ότι ζει στην Κέρκυρα και όχι στη Θεσσαλονίκη»

    Ο τραγικός πατέρας της 24χρονης είπε πως δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη, καθώς η κόρη του έδειχνε ευτυχισμένη στις φωτογραφίες που ανέβαζε στο διαδίκτυο. Ήταν χαμογελαστή, σε πολλές φωτογραφίες μαζί με τον σύντροφό της και σε άλλες με τις φίλες της σε εκδρομές.

    Ο πατέρας είπε ότι με τον σύντροφό της γνωρίστηκε πριν από περίπου 5 χρόνια. Του είχε πει ότι ζουν μαζί στην Κέρκυρα και όχι στη Θεσσαλονίκη.

    «Εγώ όταν μιλούσα με την Ειρήνη μου έλεγε ότι ζει στην Κέρκυρα», ανέφερε ο πατέρας της 24χρονης.

    Η 24χρονη Ειρήνη δεν είχε ολοκληρώσει τις σπουδές της και ήταν φυσιοθεραπεύτρια.

    Συγκλονισμένος ο αδερφός της 24χρονης είπε πως θέλει να λάμψει η αλήθεια και τίποτα άλλο. «Για ποιο λόγο ”έφυγε” η αδερφή μου», δήλωσε ο αδερφός της 24χρονης στο Live News. «Φαινόταν πολύ ευτυχισμένη, έλαμπε. Περνούσε πολύ ωραία», πρόσθεσε.

    Σύντροφος 24χρονης: Όταν γύρισα σπίτι την βρήκα νεκρή στο μπάνιο, ίσως πρόκειται για ηλεκτροπληξία

    Σύμφωνα με τον 56χρονο σύντροφο της άτυχης κοπέλας, το πρωί που ξύπνησαν, κάποια στιγμή εκείνος βγήκε για ψώνια. Το διάστημα εκείνο -όπως είπε στους αστυνομικούς- η 24χρονη μπήκε για μπάνιο ενώ βρισκόταν μόνη στο διαμέρισμα.

    Όταν ο 56χρομος επέστρεψε τη βρήκε νεκρή έξω από τη μπανιέρα, ενώ οι προσπάθειές του να τη συνεφέρει δεν ευδοκίμησαν.

    «Βγήκα από το σπίτι για να πάρω τροφές για τα ζωάκια της γειτονιάς. Όταν γύρισα την βρήκα νεκρή στο μπάνιο. Ίσως πρόκειται για ηλεκτροπληξία, γιατί είχε μπει για μπάνιο με ανοιχτό τον θερμοσίφωνα», είπε.

    Σήμερα αναμένεται το πόρισμα του ιατροδικαστή

    Οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο διαμέρισμα δεν διαπίστωσαν ίχνη που παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια ενώ αναμένουν το σημερινό πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που θα ρίξει φως στα αίτια του θανάτου.

    Σήμερα αναμένεται το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο και πόσο πρέπει να διαρκεί
    Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο και πόσο πρέπει να διαρκεί

    Το μπάνιο δεν είναι μια συνήθεια που ακολουθούν όλοι με τον ίδιο τρόπο και οι επιστήμονες ανέφεραν τα «ναι» και τα «όχι» του.

    Η συζήτηση σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο έχει επανέλθει στη δημόσια σφαίρα, με αφορμή ένα βίντεο του «Vanity Fair» στο οποίο συμμετέχει το καστ της ταινίας «Barbie». Μεταξύ άλλων, λοιπόν, η Αμέρικα Φερέρα παραδέχθηκε πως μία από τις ένοχες απολαύσεις της είναι να μην κάνει ντους για μερικές ημέρες.

    Η τοποθεσία μπορεί, επίσης, να επηρεάσει το πόσο συχνά κάνουμε μπάνιο. Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, τα δύο τρίτα των ανθρώπων στις ΗΠΑ κάνουν ντους καθημερινά, πάνω από το 80% των Αυστραλών επιθυμούν να πλένονται καθημερινά και περίπου οι μισοί άνθρωποι στην Κίνα φέρονται να κάνουν μπάνιο μόνο δύο φορές την εβδομάδα.

    Ποια είναι, λοιπόν, η σωστή απάντηση; Όπως αναφέρει δημοσίευμα του IFL Science, δεν είναι τόσο απλή και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: Για παράδειγμα, αν έχετε μια πρωινή ρουτίνα γυμναστικής ή αν ιδρώνετε πολύ κατά την εργασία σας, τότε μπορεί να είναι απαραίτητο να κάνετε μπάνιο καθημερινά.

    Τι συμβαίνει αν κάνουμε μπάνιο πάρα πολύ συχνά

    Επισημαίνεται ότι το πολύ συχνό ντους μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο ερεθισμό από ό,τι ίσως περιμένουμε. Υπάρχει μια μεγάλη συλλογή ιών, μικροβίων και βακτηρίων στο σώμα μας, που αποτελούν το μικροβίωμα και μερικές από αυτές τις οντότητες είναι σημαντικές για την υγεία μας. Υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι το πολύ συχνό ντους μπορεί να διαταράξει αυτό το μικροβίωμα και να προκαλέσει βλάβη στη συνολική υγεία του δέρματός μας. Έτσι, μπορεί να παρατηρηθούν φλεγμονή, ξηρότητα και φαγούρα, γεγονός που ίσως επιτρέψει σε βακτήρια και αλλεργιογόνα να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και δερματικές λοιμώξεις.

    Ακόμα, το μπάνιο με σκληρά σαμπουάν και σαπούνια είναι γνωστό ότι απομακρύνει τα ευεργετικά μικρόβια και τα φυσικά έλαια από το σώμα μας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην πορεία. Θεωρείται, επίσης, ότι ορισμένες κοινές δερματικές παθήσεις μπορεί να συμβάλλουν στη διατάραξη του πολύτιμου μικροβιώματός μας, σύμφωνα και με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

    Ορισμένοι παιδίατροι και δερματολόγοι συνιστούν να μην κάνουμε μπάνιο τα παιδιά κάθε μέρα και αυτό επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται διέγερση από τη βρομιά, τους φυσιολογικούς μικροοργανισμούς και την έκθεση στο περιβάλλον, επιτρέποντας στον οργανισμό να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα και «ανοσολογική μνήμη». Τα πολύ συχνά μπάνια και ντους ενδέχεται να μειώσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Τι συμβαίνει αν κάνουμε μπάνιο πάρα πολύ σπάνια

    Από την άλλη πλευρά, το να μην κάνουμε μπάνιο πάρα πολύ συχνά, προκαλεί δυσάρεστη οσμή. Η υπερβολική συσσώρευση ρύπων από την έλλειψη μπάνιου μπορεί, επίσης, να επηρεάσει το δέρμα, με αποτέλεσμα τους φραγμένους πόρους, την ακμή, την πιτυρίδα και το έκζεμα, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ.

    Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε ντους – Η διάρκειά του

    Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συχνότητα για το ντους με την οποία να συμφωνούν οι ειδικοί. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουμε μπάνιο κάθε ημέρα, ενώ άλλοι προτείνουν ότι δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα είναι μια χαρά για τους περισσότερους ανθρώπους.

    Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν ότι όταν κάνουμε ντους, θα πρέπει να διαρκεί τρία έως τέσσερα λεπτά, εστιάζοντας στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα. Το νερό δεν θα πρέπει να είναι πολύ ζεστό, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε προϊόντα που είναι φτιαγμένα για ευαίσθητο δέρμα και να περιορίζουμε τα αρώματα και θα πρέπει να ενυδατωνόμαστε μόλις τελειώσουμε το ντους έτσι ώστε να «παγιδεύσουμε» την υγρασία στο δέρμα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Μπάνιο στη θάλασσα και την πισίνα: 10 συστάσεις από το CDC για την προστασία από τον πνιγμό
    Μπάνιο στη θάλασσα και την πισίνα: 10 συστάσεις από το CDC για την προστασία από τον πνιγμό

    Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα περιβάλλεται από θάλασσα σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, οι πνιγμοί δυστυχώς και μάλιστα μικρών παιδιών, αποτελούν μία δραματική πραγματικότητα.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε 45 ημέρες, σημειώθηκαν 106 πνιγμοί στη χώρα μας.
    Ο πνιγμός σε θάλασσα ή πισίνα είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας που μπορεί να προληφθεί.

    Στις ΗΠΑ είναι πρώτη αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας 1-4 χρονών, συμβαίνει σε δευτερόλεπτα και συχνά είναι σιωπηλός. Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει πρόσβαση στο νερό.

    Η Παθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνοψίζει τις συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα πνιγμού.

    1. Μάθετε βασικές δεξιότητες κολύμβησης και ασφάλειας στο νερό. Τα παιδιά που έχουν κάνει μαθήματα κολύμβησης εξακολουθούν να χρειάζονται στενή και συνεχή επίβλεψη όταν βρίσκονται μέσα ή γύρω από το νερό.

    2. Επιβλέπετε στενά, όταν τα παιδιά βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό (συμπεριλαμβανομένης της μπανιέρας). Οι ενήλικες που παρακολουθούν παιδιά πρέπει να αποφεύγουν δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή, όπως το διάβασμα, η χρήση του τηλεφώνου και η κατανάλωση αλκοόλ. Οι ενήλικες θα πρέπει να επιβλέπουν στενά τα παιδιά ακόμα και όταν υπάρχουν ναυαγοσώστες.

    3. Φορέστε σωσίβιο. Τα σωσίβια μειώνουν τον κίνδυνο πνιγμού κατά τη διάρκεια παραμονής σε πλεούμενο, για άτομα όλων των ηλικιών και κολυμβητικών ικανοτήτων. Τα σωσίβια πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά για όλες τις δραστηριότητες ενώ βρίσκονται μέσα και γύρω από το φυσικό νερό (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια). Τα σωσίβια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από πιο αδύναμους κολυμβητές όλων των ηλικιών στη θάλασσα και τις πισίνες.

    4. Κολυμπάτε πάντα με έναν φίλο. Επιλέξτε τοποθεσίες κολύμβησης που έχουν ναυαγοσώστες όταν είναι δυνατόν. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με επιληπτικές κρίσεις ή άλλες νοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού.

    5. Λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις για ιατρικές καταστάσεις, όπως καρδιολογικές ή νευρολογικές παθήσεις.

    6. Εξετάστε τις επιδράσεις των φαρμάκων. Αποφύγετε το κολύμπι εάν παίρνετε φάρμακα που βλάπτουν την ισορροπία, τον συντονισμό ή την κρίση σας. Αυτές οι παρενέργειες αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού. Διάφορα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις παρενέργειες, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για το άγχος ή άλλα ψυχολογικά νοσήματα.

    7. Αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια της κολύμβησης ή άλλων θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Το αλκοόλ βλάπτει την κρίση, την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων.

    8. Αναγνωρίστε τους ειδικούς κινδύνους κάθε περιοχής. Μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνα ρεύματα ή κύματα, βράχοι ή περιορισμένη ορατότητα. Ελέγξτε την πρόγνωση καιρού πριν από δραστηριότητα μέσα, πάνω ή κοντά στο νερό. Κατασκευάστε φράχτες που περικλείουν πλήρως τις πισίνες.

    9. Μην προσπαθήσετε να κρατήσετε την αναπνοή σας κάτω από το νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να λιποθυμήσετε και να πνιγείτε από υποξία.

    10. Μάθετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR). Οι δεξιότητές σας στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή κάποιου στο χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει ένα ασθενοφόρο.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο (τελικά)
    Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο (τελικά)

    Η αίσθηση καθαρότητας αλλά και χαλαρότητας που μας αφήνει ο καθημερινός καταιονισμός είναι σα να ευφραίνει σώμα και πνεύμα, για το δέρμα μας όμως μπορεί να μην είναι τόσο ευεργετικό. Ποια είναι τελικά η ιδανική συχνότητα του ντους;

    Το καθημερινό ντους αποτελεί ένα σύγχρονο φαινόμενο, εάν μάλιστα αναλογιστούμε ότι οι προγόνοί μας δεν ακολουθούσαν την ίδια ρουτίνα καθαριότητας. Τουναντίον, δεν ήταν διόλου περίεργο, εάν έκαναν μπάνιο μια φορά την εβδομάδα την δεκαετία του ’50 ή του ’60, ή και παλαιότερα.

    Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, αποκαλύπτει αντικρουόμενα μοτίβα και κανόνες υγιεινής σχετικά με τη συχνότητα του μπάνιου: αν και οι Ρωμαίοι λάτρευαν την ιεροτελεστία του, κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα και την διασπορά της πανώλης, οι γιατροί θεωρούσαν ότι το ζεστό μπάνιο ευνοούσε τη μετάδοση της ασθένειας.

    Είναι όμως πλέον απαραίτητο να πλενόμαστε καθημερινά; Υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ του τι χρειάζεται πραγματικά ο οργανισμός μας και τι αποτελεί απλώς προϊόν… μάρκετινγκ; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καθημερινός καταιονισμός θα μπορούσε να διαταράξει το μικροβίωμα του δέρματος. Η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος χάνει τα φυσικά έλαιά της και συνεπώς τα «καλά» βακτήρια της επιδερμίδας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μολύνσεις.

    Επομένως, θα μπορούσατε να κάνετε ντους κάθε δεύτερη μέρα ή τρεις φορές την εβδομάδα, λαμβάνοντας όμως υπόψιν σας και τις ανάγκες της επιδερμίδας και την καθημερινή σας ρουτίνα. Αν και δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις αντοχές του δέρματός μας και να μην φέρνουμε τη φυσιολογία του στα άκρα.

    Για παράδειγμα, εάν εμφανίζετε συχνά φαγούρα, ξηρότητα και εξάρσεις δερματικών παθήσεων, καλό θα ήταν να μειώσετε την καθημερινή συχνότητα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Τι κερδίζουν όσοι κάνουν ντους με παγωμένο νερό για 30”
    Τι κερδίζουν όσοι κάνουν ντους με παγωμένο νερό για 30”

    Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις σχετικά με το κρύο ντους και τις ευεργετικές ιδιότητες για τη σωματική και ψυχική υγεία - Για τον κινηματογραφικό Thor ωστόσο, το κολύμπι σε παγωμένα νερά έχει μόνο οφέλη - Ενημερωθείτε

    Στα παγωμένα νερά του Αρκτικού κολύμπησε ο περιβόητος Thor ή κατά κόσμον Chris Hemsworth για την ανάδειξη των ορίων της ανθρώπινης αντοχής και την επιδίωξη της μακροβιότητας με ποιοτική υγεία, τα οποία θα παρουσιαστούν στο κοινό μέσα από μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ του National Geographic.

    Σύμφωνα με τον Ross Edgley, επιστήμονα της άσκησης, του αθλητισμού και των ακραίων σπορ που παρευρέθηκε στα γυρίσματα, η βύθιση σε παγωμένο νερό έχει αποδεδειγμένα οφέλη για τη μακροζωία και την υγεία. Μπορεί ωστόσο, σε ακραίες συνθήκες, να προκαλέσει υποθερμία και θάνατο.

    Συνεπώς, μικρές δόσεις έκθεσης στο κρύο όπως κατά το παγωμένο ντους, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το μεταβολισμό, να βελτιώσουν τη διάθεση και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά έναντι συνεπειών της γήρανσης. Τι ισχύει όμως;

    Καλύτερη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος

    Μια από τις αλλαγές που υιοθέτησε ο Hemsworth για να αντεπεξέλθει στη δοκιμασία, ήταν να γυρίζει στο παγωμένο το νερό τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα τους ντους του. Μια σχετικά έρευνα του 2016 έδειξε ότι όσοι ολοκλήρωναν το ντους τους με κρύο νερό έλειπαν λιγότερες μέρες από την εργασία τους λόγω ασθένειας.

    Μυοχαλαρωτική δράση

    Τα ευρήματα σχετικά με την επίδραση του πάγου και του παγωμένου νερού στο μυικό σύστημα είναι αντικρουόμενα. Μολονότι του αποδίδονται ανακουφιστικές ιδιότητες έναντι του πόνου και της κόπωσης, δημοσιεύεται έρευνα που αμφισβητεί τα οφέλη του σχετικά με την ανάκαμψη. Εν αντιθέσει, σημειώνει ο Luke Zocchi, επιβραδύνει την αναπλήρωση της μυικής μάζας και εμποδίζει το χτίσιμό της από τη σωματική άσκηση. Μια ακόμα πρόσφατη μελέτη ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή κρύου σε τραυματισμούς και μυϊκούς πόνους δεν βοηθά.

    Τα ίδια οφέλη από τη συστηματική άσκηση

    Εναλλακτικές για όσους δεν αγαπούν το κρύο δίνουν ειδικοί από την κορυφαία Κλινική του Κλίβλαντ. Συγκεκριμένα, η έντονη σωματική δραστηριότητα εξασφαλίζει παρόμοια οφέλη βελτιώνοντας τη ροή του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και ενισχύοντας την ψυχική υγεία. Σε περίπτωση μυϊκού πόνου, προτείνεται αποκατάσταση μέσω ασκήσεων όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο