Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2023 20:45

Διαβήτης: Το φρούτο που ανεβάζει το ζάχαρο – Τι πρέπει να προσέχετε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αν και τα φρούτα σε γενικές γραμμές προωθούν την υγεία, οι ασθενείς με διαβήτη και υψηλό ζάχαρο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Τα φρούτα αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιεινής διατροφής, ωστόσο οι ασθενείς με υψηλό ζάχαρο θα πρέπει να θυμούνται ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν (μεγαλύτερη ή μικρότερη) περιεκτικότητα σε ζάχαρη και να τα καταναλώνουν με προσοχή.

Σύμφωνα με το «Healthstat.gr», ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να είναι η μπανάνα και ιδίως η ώριμη, καθώς περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ποσότητα και τον τύπο των υδατανθράκων που πρέπει να ακολουθείτε στη διατροφή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα περισσότερο από άλλα θρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται σε άτομα χωρίς διαβήτη, το σώμα τους παράγει ινσουλίνη. Αυτό βοηθά στη μετακίνηση του σακχάρου από το αίμα και στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται ή αποθηκεύεται.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε σε άτομα με διαβήτη. Αντίθετα, είτε το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε τα κύτταρα είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη που παράγεται. Χωρίς σωστή διαχείριση του διαβήτη, μπορεί να εμφανίσετε υψηλές τιμές του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή να έχετε συνεχώς υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Προτιμήστε τις πράσινες (άγουρες) μπανάνες

Οι πράσινες μπανάνες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο. Η ποσότητα αυτού του τύπου υδατανθράκων σε μια μπανάνα ποικίλλει ανάλογα με την ωρίμανση. Οι πράσινες ή άγουρες μπανάνες περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και πιο ανθεκτικό άμυλο. Το ανθεκτικό άμυλο είναι μακριές αλυσίδες γλυκόζης, οι οποίες δεν είναι εύπεπτες. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούν παρόμοια με τις φυτικές ίνες και δεν θα προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην τροφοδοσία των φιλικών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη μεταβολική υγεία και καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2015 σχετικά με τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 βρήκε μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Σε μια περίοδο 8 εβδομάδων, όσες έπαιρναν συμπληρώματα με ανθεκτικό άμυλο είχαν καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα από εκείνες που δεν έλαβαν συμπληρώματα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για άτομα με διαβήτη τύπου 2, όπως η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και η μείωση της φλεγμονής. Ο ρόλος του ανθεκτικού αμύλου στον διαβήτη τύπου 1 είναι λιγότερο σαφής.

Οι κίτρινες ή ώριμες μπανάνες περιέχουν λιγότερο ανθεκτικό άμυλο από τις πράσινες μπανάνες, καθώς και περισσότερη ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι οι ώριμες μπανάνες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και θα αναγκάσουν το σάκχαρό σας να αυξηθεί πιο γρήγορα από τις πράσινες άγουρες μπανάνες.

Το μέγεθος μετράει

Ο βαθμός ωρίμανσης δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας, όταν πρόκειται για την ποσότητα ζάχαρης στην μπανάνα σας. Το μέγεθος έχει επίσης σημασία. Όσο μεγαλύτερη είναι η μπανάνα, τόσο περισσότερους υδατάνθρακες θα λάβετε. Αυτό σημαίνει ότι μια μεγαλύτερη μπανάνα θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αυτή η συσχέτιση ονομάζεται γλυκαιμικό φορτίο.

Το γλυκαιμικό φορτίο υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου με τον αριθμό των υδατανθράκων σε μια μερίδα και στη συνέχεια διαιρώντας αυτόν τον αριθμό με το 100. Μια βαθμολογία μικρότερη από το 10 θεωρείται χαμηλή, από 11 - 19 είναι μέτρια και από 20 και πάνω υψηλή. Οι μπανάνες ποικίλλουν σε μέγεθος, μεταξύ 18,5 και 35 γραμμαρίων. Εάν μια μπανάνα είναι πλήρως ώριμη (με γλυκαιμικό δείκτη 62), τότε το γλυκαιμικό της φορτίο μπορεί να κυμαίνεται από 11 για μια πολύ μικρή μπανάνα έως 22 για μια πολύ μεγάλη μπανάνα. Για να διασφαλίσετε ότι το σάκχαρο στο αίμα σας δεν θα αυξηθεί πολύ, είναι σημαντικό το μέγεθος της μπανάνας που τρώτε.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2023 19:27

Σχετικά Άρθρα

  • Το viral έργο με την μπανάνα κολλημένη σε τοίχο βγαίνει ξανά σε δημοπρασία - Και η τιμή του προκαλεί ίλιγγο (video)
    σε Viral
    Το viral έργο με την μπανάνα κολλημένη σε τοίχο βγαίνει ξανά σε δημοπρασία - Και η τιμή του προκαλεί ίλιγγο (video)

    Όταν μια μπανάνα κολλημένη σε έναν τοίχο πωλήθηκε για 120.000 δολάρια το 2019, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν προκληθεί σφοδρές αντιδράσεις, με τους χρήστες να ξεκινούν μια πάντοτε επίκαιρη συζήτηση γύρω από το νόημα της τέχνης.

    Ωστόσο, το viral δημιούργημα του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν, με τίτλο «Comedian», μπορεί ακόμη να αποδειχθεί μια καλή επένδυση, αφού ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's ανακοίνωσε ότι μία από τις τρεις «εκδόσεις» του έργου θα βγει ξανά προς πώληση - αυτή τη φορά με εκτίμηση 1 έως 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

    Το βίντεο του οίκου δημοπρασιών για το viral έργο:

    Για τα χρήματά του, ο πλειοδότης που θα κερδίσει θα λάβει ένα... ρολό μονωτικής ταινίας και μία μπανάνα, καθώς και ένα πιστοποιητικό αυθεντικότητας με επίσημες οδηγίες για την εγκατάσταση του έργου. Ο οίκος Sotheby's επιβεβαίωσε στο CNN ότι ούτε η ταινία ούτε, ευτυχώς, η μπανάνα είναι τα πρωτότυπα.

    Το πρωτότυπο έργο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μια μπανάνα που αγοράστηκε από ένα παντοπωλείο στο Μαϊάμι, αν και η γκαλερί δήλωσε ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του καλλιτέχνη.

    Πάντως, ο κόσμος της τέχνης διχάστηκε ως προς την αξία του έργου όταν αυτό είχε πρωτοεμφανιστεί το 2019. Ωστόσο, τότε, τα πράγματα είχαν πάρει απροσδόκητη τροπή όταν ο καλλιτέχνης Ντέιβιντ Ντατούνα άρπαξε την μπανάνα από τον τοίχο, πριν την ξεφλουδίσει και την φάει μπροστά σε εκατοντάδες έκπληκτους επισκέπτες της έκθεσης. Αργότερα υπερασπίστηκε την κίνησή του ως μια καλλιτεχνική περφόρμανς από μόνη της και όχι ως πράξη βανδαλισμού.

    Το έργο στο Μαϊάμι τελικά απομακρύνθηκε ωστόσο και οι τρεις εκδόσεις πωλήθηκαν στην έκθεση. Δύο αγοράστηκαν από ιδιώτες συλλέκτες για 120.000 δολάρια, ενώ η τρίτη αγοράστηκε για ένα υψηλότερο (αλλά μη ανακοινώσιμο) ποσό και αργότερα δωρήθηκε στο μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης.

    Ο οίκος Sotheby's δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του πωλητή στη δημοπρασία του Νοεμβρίου, αλλά δήλωσε ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης του έργου το είχε αποκτήσει από τη συλλογή ενός από τους αρχικούς αγοραστές.

    Σημειώνεται ότι ένα παρόμοιο συμβάν συνέβη και πρόσφατα στο Μουσείο Τέχνης Leeum στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Τότε ένας φοιτητής τέχνης από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ αφαίρεσε το φρούτο και το καταβρόχθισε, πριν κολλήσει τη φλούδα πίσω στον τοίχο, με το σχετικό βίντεο να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

    Στις 20 Νοεμβρίου η δημοπρασία

    Ο οίκος Sotheby's σκοπεύει να εκθέσει το έργο τέχνης πριν από την πώληση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του οίκου δημοπρασιών στη Νέα Υόρκη στις 20 Νοεμβρίου.

    Το «Comedian» θα εκτεθεί εκεί τη Δευτέρα, προτού ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία με σταθμούς το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, το Χονγκ Κονγκ, το Ντουμπάι, την Ταϊπέι, το Τόκιο και το Λος Άντζελες.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Ακρίβεια στα τρόφιμα: Απαιτούνται μέτρα για να μην ξεχάσουμε τη μεσογειακή διατροφή
    Ακρίβεια στα τρόφιμα: Απαιτούνται μέτρα για να μην ξεχάσουμε τη μεσογειακή διατροφή

    Σε ένα χρόνο τα νοικοκυριά αυξήσαν 40% τις δαπάνες για ταχυφαγεία και ντελίβερι. Παράλληλα, μειώνεται η κατανάλωση σε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Τις πταίει;

    Ήταν μια φορά και έναν καιρό η … μεσογειακή διατροφή. Αυτό θα λέμε σύντομα στα παιδιά μας, αν δεν το λέμε ήδη στους εαυτούς μας. Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΕΛΚΑ για τα τρόφιμα, εν όψει της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16 Οκτωβρίου είναι αποκαλυπτικά:

    Από το 2009 ως σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 184% οι ετήσιες δαπάνες για πρόχειρο φαγητό σε ταχυφαγεία και φαγητά σε πακέτο. Μόνο το 2023 οι δαπάνες για fast food και delivery αυξήθηκαν σχεδόν 40%.

    Αντίστοιχα, ενώ την τελευταία 15ετία η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη των νοικοκυριών σε είδη διατροφής από τα σουπερμάρκετ έχει αυξηθεί πάνω από 10%, η κατανάλωση σε προϊόντα που θεωρούνται «πυλώνες» της μεσογειακής διατροφής συνεχώς μειώνεται.

    Η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε φρέσκα φρούτα έχει μειωθεί κατά 11%, περίπου 10 κιλά λιγότερο ανά άτομο.

    Η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη στα παραδοσιακά ελληνικά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα (-24% και -34% αντίστοιχα). Η πτώση συγκρατείται από την αύξηση της κατανάλωσης σε εισαγόμενα φρούτα όπως οι μπανάνες (42%).

    Πιο βελτιωμένη είναι η εικόνα στα λαχανικά, με μείωση της κατανάλωσης σε ποσότητα κατά -1%. Όμως κι εδώ, η κατανάλωση σε ντόπια προϊόντα που κάποτε αποτελούσαν τη βάση της ελληνικής κουζίνας, όπως οι τομάτες έχει μειωθεί κατά -28%. Ακόμα και η ταπεινή πατάτα, έχει μειωθεί σε κατανάλωση κατά -25%.

    Το ίδιο διάστημα, οι δαπάνες των νοικοκυριών για λαχανικά και φρούτα έχουν αυξηθεί κατά 35% και 14% αντίστοιχα. Με άλλα λόγια ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα, για πολύ μικρότερες ποσότητες.

    Χάνει έδαφος η μεσογειακή διατροφή

    Σε σχέση με την περίοδο πριν τη δημοσιονομική κρίση, τρώμε λιγότερο ψωμί, αλλά περισσότερα ζυμαρικά. Καταναλώνουμε πολύ λιγότερο κόκκινο κρέας (-34%, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και καλό για τη υγεία) και περισσότερο κοτόπουλο (22%). Πολύ λιγότερα ψάρια (-32%), αλλά σχεδόν τριπλάσια αυγά (198%).

    Το χειρότερο είναι ότι ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε ελαιόλαδο (-35%), έχει σχεδόν διπλασιαστεί η κατανάλωση σε βούτυρο (98%).

    Το ΙΕΛΚΑ αξιολογεί ως ανησυχητική τη μείωση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα, καθώς δείχνει ότι απομακρυνόμαστε από τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής,

    Οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, επανέρχονται στην επικαιρότητα

    Αντίθετα, τονίζει ότι στην Ισπανία και την Ιταλία, τα φρούτα και λαχανικά παραμένουν σταθερά βασικά τρόφιμα.

    Η μείωση αυτή στην Ελλάδα μπορεί να οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών, τη σπατάλη τροφίμων στο παρελθόν ή στις αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις, σημειώνει η έρευνα του Ινστιτούτου.

    Στα θετικά, από πλευράς υγείας, είναι ότι καταναλώνουμε περισσότερα όσπρια (50%), μειώνουμε το πλήρες γάλα (-22%) και αυξάνουμε το αποβουτυρωμένο κατά 88%.

    Από το 2009 ως σήμερα έχουν αυξηθεί οι δαπάνες των νοικοκυριών για όλες τις κατηγορίες υδατανθράκων: 19% για το ρύζι, 23% για το ψωμί, 24% για τα ζυμαρικά. Οι αντίστοιχες αυξήσεις δαπανών σε ετήσια βάση (2022-23) κυμαίνονται από 5% ως 10%.

    Μέσα στο 2023 ξοδέψαμε περισσότερα χρήματα για όλες τις κατηγορίες τροφίμων – πλην της μαργαρίνης – με τις μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών να αφορούν το ελαιόλαδο (28%) και τα αμνοερίφια (68%). Η αύξηση δαπανών για το ελαιόλαδο είναι υποπολλαπλάσια του πληθωρισμού, καθώς μέσα σε ένα χρόνο η κατανάλωση μειώθηκε κατά 7%.

    Αντιφατική συμπεριφορά

    Τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ αποτυπώνουν μια αντιφατική διατροφική συμπεριφορά, που δεν ερμηνεύεται μόνο με οικονομικούς όρους.

    Από τη μία το ελληνικό νοικοκυριό περιορίζει τις ποσότητες των αγορών τροφίμων, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες τιμές. Από την άλλη ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, λόγω ταχύτητας και ευκολίας.

    Ο περιορισμός στην κατανάλωση ζωϊκών πρωτεϊνών και γαλακτοκομικών πλούσιων σε λιπαρά μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την υγεία και το περιβάλλον. Από την άλλη η μείωση της κατανάλωσης φρέσκων υγιεινών τροφίμων, φτωχαίνει την ποιότητα της διατροφής.

    Υπό αυτό το πρίσμα, οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, επανέρχονται στην επικαιρότητα. Όχι μόνο ως μέτρο για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά και ως παράγοντας ενθάρρυνσης των νοικοκυριών να καταναλώνουν φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, αντί για επεξεργασμένα και ανθυγιεινά.

    Άλλωστε, σύμφωνα με τον ορισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η αύξηση της παχυσαρκίας, λόγω της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε θερμίδες αλλά χαμηλών σε θρεπτικά συστατικά, είναι η άλλη όψη του υποσιτισμού, και αποτελεί επίσης συνέπεια της επισιτιστικής ανασφάλειας.

    Οι προτάσεις της ΟΚΕ για την ακρίβεια στα τρόφιμα

    Η γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της ακρίβειας αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για την ακρίβεια στα τρόφιμα.

    Η ΟΚΕ επιβεβαιώνει ότι «η διατήρηση του υψηλού ρυθμού πληθωρισμού βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, επιβαρύνει το κόστος διαβίωσης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους δαπανάται στην αγορά αγαθών της συγκεκριμένης κατηγορίας».

    πηγή: ΟΚΕ

    Συγκεκριμένα, ενώ τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλό μηνιαίο εισόδημα (ως 1100 ευρώ) ξοδεύουν το 24,2% του προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα, τα πλουσιότερα νοικοκυριά (3.500 ευρώ και άνω), ξοδεύουν μόλις το 14,6%.

    Αν προσθέσουμε και τις δαπάνες στέγασης, τότε φτάνουμε στο 53% του προϋπολογισμού των φτωχών νοικοκυριών. Τα πλούσια νοικοκυριά πάλι ξοδεύουν λιγότερο από 25% σε στέγαση και διατροφή, αφήνοντας χώρο για αγορές καταναλωτικών αγαθών, αναψυχή και ταξίδια.

    Επιισημαίνει ότι η πληθωριστική κλιμάκωση στην κατηγ

    ορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών είναι πολύ πιο έντονη από την άνοδο του γενικού πληθωρισμού. Ενδεικτικά, το διάστημα 2/23-2/24 η αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα ήταν υπερδιπλάσια από την άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Η ακρίβεια στα τρόφιμα, υπογραμμίζει η ΟΚΕ, παρά τη μείωση της έντασής της συνεχίζεται. Επισημαίνει ωστόσο, ότι τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός των τροφίμων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.

    Η διαπίστωση των εμπειρογνωμόνων επαληθεύεται και από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου. Οι ετήσιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα κυμαίνονται στο 3,2%, έναντι 2,9% του γενικού ΔΤΚ. Πρωταθλητής και πάλι είναι το ελαιόλαδο με 38,9%.

    Εξάρτηση από τις εισαγωγές

    Μια στρέβλωση που εντοπίζει η ΟΚΕ είναι ότι ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν 25,4% περισσότερα χρήματα για τρόφιμα σε σύγκριση με το 2015, οι τιμές παραγωγού ανεβαίνουν με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από τις τιμές καταναλωτή (18,2%).

    Αυτό συνδέεται εν μέρει με την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς από εισαγόμενα τρόφιμα, αλλά και τη δυσανάλογη αύξηση των συντελεστών κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

    Επιπλέον, ενώ η Ελλάδα πολλές φορές διαθέτει πρώτες ύλες, δεν έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας τους. Ως αποτέλεσμα εισάγει ή και επανεισάγει τρόφιμα, με αυξητικές επιπτώσεις στο κόστος και στην τιμή.

    Επομένως, η καταπολέμηση της ακρίβειας στα τρόφιμα προϋποθέτει τη στήριξη των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών. Η ερήμωση των αγροτικών περιοχών, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία, την τοπική οικονομία και το δημογραφικό, υπονομεύει άμεσα τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

    Προσιτά υγιεινά τρόφιμα

    Τα υγιεινά τρόφιμα πρέπει να είναι προσιτά και οικονομικά για όλους, τονίζει η ΟΚΕ.

    Επείγουσες δράσεις απαιτούνται, για να ανακόψουν τον κίνδυνο διατροφικής φτώχειας και να παρέχουν υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα, στην καλύτερη δυνατή τιμή, σε όλους.

    Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ισχυρό σύστημα τροφίμων.

    Το πλαίσιο για τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία στον τομέα αυτό, υπογραμμίζει η εισήγηση.

    Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά την προώθηση υγιεινών επιλογών τροφίμων και μιας βιώσιμης διατροφής, μέσα από βέλτιστες πρακτικές προς όφελος του καταναλωτή.

    Είναι σημαντικό να ληφθούν οικονομικά και διοικητικά μέτρα, όπως ορατή τιμή της μονάδας του είδους, πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, οικονομικές τιμές των βιώσιμων τροφίμων, καλύτερη προώθηση φρούτων και λαχανικών κ.λπ, καταλήγει η γνωμοδότηση της Επιτροπής.

    Πηγή: in.gr

  • Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που δυναμώνει την καρδιά και ενισχύει το πεπτικό
    Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που δυναμώνει την καρδιά και ενισχύει το πεπτικό

    Μια διαιτολόγος παρουσιάζει τα απαράμιλλα οφέλη του φρούτου που ο Όμηρος χαρακτήρισε ως «το δώρο των θεών στους ανθρώπους»

    Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο, γεμάτο με πληθώρα θεραπευτικών «δώρων», και ένα από αυτά, που συχνά υποτιμάται, είναι το αχλάδι. Το γλυκό αυτό φρούτο είναι η ιδανική τροφή για την πέψη, χάρη στα πλούσια θρεπτικά του στοιχεία, σύμφωνα με την πιστοποιημένη διαιτολόγο Beth Czerwony.

    Όπως υπογραμμίζει, τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, μετάλλων, καλίου και βιταμίνης C, Κ και Β6. Λόγω της ευρείας γκάμας των θρεπτικών συστατικών τους, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών. Ακολουθούν τα πέντε σημαντικότερα οφέλη τους:

    1.Βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

    Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα αχλάδια περιέχουν ανθοκυανίνες, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που, σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επίσης, τα αχλάδια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά πιο κατάλληλα για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    2. Ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και ενισχύουν το πεπτικό σύστημα

    Οι φυτικές ίνες αυξάνουν επίσης την κινητικότητα του εντέρου χάρη στην πηκτίνη που περιέχουν (τύπος διαλυτών ινών), μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα και ενισχύοντας τη συνολική υγεία του μικροβιώματος. Ένα μόνο αχλάδι περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών (περισσότερο από το 20% όσων χρειάζεται ένας ενήλικας ημερησίως). Προσοχή όμως, διότι η φλούδα του αχλαδιού περιέχει σημαντική ποσότητα της συνολικής περιεκτικότητας του φρούτου σε φυτικές ίνες και για αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνετε το φρούτο ολόκληρο.

    3. Μειώνουν τη φλεγμονή

    Τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα αχλάδια όπως τα φλαβονοειδή, σταματούν τις κυτταρικές βλάβες που οδηγούν στη χρόνια φλεγμονή. Μάλιστα έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα φλαβονοειδή δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας από:

    • τον καρκίνο
    • τις καρδιακές παθήσεις
    • τις λοιμώξεις από βακτήρια, μύκητες και ιούς
    • τη νόσο Αλτσχάιμερ, την άνοια και τη νόσο Πάρκινσον
    • το εγκεφαλικό επεισόδιο
    • τον διαβήτης τύπου 2 και τη νευρική βλάβη που προξενεί

    4. Προάγουν την υγεία της καρδιάς

    Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 44 μελετών, οι ανθοκυανίνες των φρούτων αυτών μπορούν να προστατεύσουν και από τη στεφανιαία νόσο. Ακόμα, οι πολυδύναμες φυτικές τους ίνες τείνουν να μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως εξακριβώθηκε σε μετα-ανάλυση 15 κλινικών μελετών, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.. Επιπλέον, το κάλιο που περιέχουν μειώνει την αρτηριακή πίεση, η οποία υποσκάπτει εξίσου την καρδιαγγειακή υγεία. Τέλος, λόγω όλων αυτών των θετικών επιδράσεων, μειώνεται και ο κίνδυνος πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιακή νόσο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Χυμός ή ολόκληρα φρούτα; Τι να προτιμήσουμε και γιατί
    Χυμός ή ολόκληρα φρούτα; Τι να προτιμήσουμε και γιατί

    Η κατανάλωση ενός ολόκληρου φρούτου και το στύψιμό του σε χυμό προσφέρουν τα ίδια διατροφικά οφέλη; Ο ειδικός απαντά

    Η διατροφή μας έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία μας και η κατανάλωση φρούτων αποτελεί έναν από τους πιο υγιεινούς τρόπους να προσλάβουμε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, προκύπτει συχνά το ερώτημα εάν προσφέρει περισσότερα οφέλη ο χυμός φρούτων ή τα ολόκληρα φρούτα. Η απάντηση είναι σαφής: η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων υπερτερεί.

    Καταρχάς, η κύρια διαφορά μεταξύ χυμού και ολόκληρων φρούτων είναι η απουσία φυτικών ινών στον χυμό. Όπως επισημαίνει ο Dan Remley, αναπληρωτής καθηγητής στο Ohio State University οι φυτικές ίνες είναι βασικές για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, τη μείωση της χοληστερόλης και την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. «Η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού ή ενός μήλου παρέχει και τις ίνες και τον χυμό τους», επισημαίνει ο Remley.

    Όταν καταναλώνουμε ολόκληρα φρούτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στη σάρκα και τη φλούδα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της απορρόφησης των φυσικών σακχάρων. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας απορροφά τα σάκχαρα σε πιο αργούς ρυθμούς, αποφεύγοντας τις απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αντιθέτως, ο χυμός, ακόμα και ο φρέσκος, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερες αυξήσεις λόγω της έλλειψης αυτών των ινών, καθώς ένα σημαντικό μέρος του πολτού, αλλά και η φλούδα, μένουν εκτός χυμού.

    Επιπλέον, τα ολόκληρα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, πολλές φορές συγκεντρωμένα στη φλούδα τους. Για παράδειγμα, η φλούδα των μήλων, των σταφυλιών και των βατόμουρων περιέχει καροτενοειδή και φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από ασθένειες.

    Τι να κάνουμε

    Εάν και πάλι επιλέξετε να καταναλώσετε χυμό, τουλάχιστον προτιμήστε 100% φυσικό χυμό, μιας και περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Τέλος, ο Remley προτείνει εναλλακτικές λύσεις για να περιορίσετε την κατανάλωση χυμού, όπως το νερό με φρούτα ή βότανα, λεμονάδα με μέλι και ένα spritzer από ανθρακούχο νερό και λίγο χυμό, που προσφέρουν γεύση και θρεπτικά συστατικά χωρίς τα υπερβολικά σάκχαρα του χυμού. Σε κάθε περίπτωση, για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία, επιλέξτε τα ολόκληρα φρούτα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο
    Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο

    Χαρίζουν χρώμα στα τρόφιμα και πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό - Γνωρίστε τις θαυματουργές ενώσεις και μάθετε σε ποια τρόφιμα «κρύβονται»

    Είναι υπεύθυνα για τα ζωντανά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά. Φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και τα οφέλη τους τόσο στη γνωστική υγεία, όσο και σε άλλους δείκτες υγείας. Ο λόγος για τα φλαβονοειδή, μια ποικιλόμορφη ομάδα φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, φυτικής κυρίως προέλευσης. «Τα φλαβονοειδή βρίσκονται στο τσάι, σε ορισμένα λαχανικά, στα εσπεριδοειδή, στο κρασί και το κακάο. Συμβάλλουν στις έντονες αποχρώσεις πολλών φρούτων και λαχανικών, όπως το μπλε των βατόμουρων, που οφείλεται σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ανθοκυανίνη», εξηγεί η διατροφολόγος Maz Packham.

    Τον τελευταίο καιρό, τα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την ιδιότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open αναδεικνύει τον εντυπωσιακό αντίκτυπο των πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφίμων στη γνωστική υγεία, υποδεικνύοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις ενώσεις θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%. «Τα ευρήματά μας δείχνουν συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση 6 επιπλέον μερίδων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα, ιδίως μούρων, τσαγιού και κόκκινου κρασιού, σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Aedin Cassidy, διευθύντρια διεπιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ.

    Τα οφέλη των φλαβονοειδών, όμως, δεν περιορίζονται στη γνωστική υγεία. Η διατροφολόγος Emma Derbyshire σημειώνει ότι τα φλαβονοειδή διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και οι ιογενείς λοιμώξεις.

    Επιπροσθέτως, κάθε φλαβονοειδές έχει τα δικά του, μοναδικά οφέλη στην υγεία μας. «Ένα από τα αγαπημένα μου είναι η κερκετίνη – γνωστή ως το αντιισταμινικό της φύσης. Είναι πραγματικά χρήσιμη για όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή αλλεργική ρινίτιδα», σημειώνει η δρ. Packham. Βρίσκεται μεταξύ άλλων στην κάπαρη, το ραπανάκι, τον άνηθο, τον κόλιανδρο, τα κρεμμύδια, τη λαχανίδα.

    Ορισμένες έρευνες δείχνουν, επιπλέον, ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών και του ύπνου. «Η απιγενίνη (που βρίσκεται στο χαμομήλι, τη φλούδα του πορτοκαλιού, τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο) είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, καθώς συνδέεται με τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο, ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές που προάγουν τη χαλάρωση. Επομένως, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε», εξηγεί η δρ. Packham.

    Πόσα φλαβονοειδή πρέπει να καταναλώνετε;

    Αν και δεν υπάρχει καθορισμένο ανώτατο όριο πρόσληψης, στην Ευρώπη, η μέση ημερήσια πρόσληψη είναι 313-428 mg, με τους ειδικούς να υποδεικνύουν ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης αυτής της ποσότητας.

    Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές φλαβονοειδών;

    • Τσάι: Η κατανάλωση 4 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετική. Το μαύρο τσάι περιέχει 115 mg φλαβανόλων ανά 100 mg, ενώ το πράσινο τσάι έχει 54 mg ανά 100 mg.
    • Μούρα: Τα βατόμουρα και οι φράουλες είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία. Προσθέστε τα σε smoothies ή γιαούρτι.
    • Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια -κυρίως τα αποξηραμένα- αποτελούν καλή πηγή φλαβονοειδών.
    • Κόκκινο κρασί: Περιέχει ρεσβερατρόλη, η οποία έχει συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά. Συνίσταται, ωστόσο, να περιορίσετε την κατανάλωσή του σε ένα ποτήρι την ημέρα.
    • Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε εσπεριδίνη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Απολαύστε τα ως σνακ ή σε μορφή χυμού.
    • Μαύρη σοκολάτα: Η υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 3 φορές περισσότερες φλαβανόλες από τη σοκολάτα γάλακτος.
    • Φυλλώδη λαχανικά: Το λάχανο και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές καεμφερόλης, η οποία καταπολεμά τη φλεγμονή. Συμπεριλάβετε τα σε σαλάτες ή smoothies για μια υγιεινή προσθήκη.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 για όσους καταναλώνουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
    Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 για όσους καταναλώνουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

    Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Regional Health- Europe» διερευνήθηκε η σχέση μεταξύ του βαθμού επεξεργασίας των τροφίμων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τους οποίους παρακολούθησε για 11 χρόνια κατά μέσο όρο.

    Όπως διαπιστώθηκε, κάθε 10% αύξηση της ποσότητας των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συνδέεται με 17% αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

    Τα φαγώσιμα που συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο ήταν τα αλμυρά σνακ, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως επεξεργασμένα κρέατα, τα έτοιμα γεύματα και τα ζαχαρούχα ποτά. Αντίθετα, άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμιά, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, γλυκά και επιδόρπια, καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

    Με ποιες τροφές μπορούν να αντικατασταθούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;

    Ο κίνδυνος της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων, όπως εντόπισαν οι ερευνητές.

    Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση στη διατροφή του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% μη επεξεργασμένων/ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αυγά, γάλα, φρούτα) και τροφίμων με επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά (αλάτι, βούτυρο, λάδι) μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%.

    Επίσης, η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί, χειροποίητα ψωμιά, κονσέρβες ψαριών, τυρί, μπύρα) μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Μελέτη: Άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα
    Μελέτη: Άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα

    Υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος στα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 2 αλλά και το αντίστροφο, διαπιστώνει μεγάλη έρευνα που έγινε στην Ταιβάν και η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Μαδρίτη.

    Σύμφωνα με την μελέτη οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ναμ Νγκουγιέν από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν, προχώρησαν στη μετα-ανάλυση δεδομένων από 14 μελέτες που διεξήχθησαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

    Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν ηλικίας 50-70 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το άσθμα και ο διαβήτης έχουν αμοιβαία σχέση: τα άτομα με άσθμα έχουν 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τα άτομα χωρίς άσθμα. Επίσης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα από τα άτομα χωρίς διαβήτη.

    Αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι δύο παθήσεις μπορεί να έχουν κάποιες από τις ίδιες υποκείμενες αιτίες ή να έχουν άλλους κοινούς παράγοντες. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι διάφοροι παράγοντες, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία (όπως αύξηση της ολικής χοληστερόλης, της LDL και των τριγλυκεριδίων και η μείωση της HDL), φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο τόσο για άσθμα όσο και για διαβήτη τύπου 2.

    Εντοπίστηκε ότι ο κίνδυνος για διαβήτη αυξάνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα του άσθματος, αλλά όχι με τη διάρκεια του άσθματος.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τη σημασία του ελέγχου για άσθμα, όταν διαγιγνώσκεται διαβήτης τύπου 2 και για διαβήτη τύπου 2 όταν διαγιγνώσκεται άσθμα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΕΕ: Απορρίψεις εισαγωγής φρούτων και λαχανικών
    ΕΕ: Απορρίψεις εισαγωγής φρούτων και λαχανικών

    Στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) καταγράφηκαν την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2023/24 (1/9/2023-31/8/2024) από τις χώρες που το αποτελούν συνολικά 580 ειδοποιήσεις, που προκλήθηκαν από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που φθάνουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ένωση (ΕΕ), είτε από τρίτες χώρες, είτε από την ίδια την ΕΕ.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas: Το 22,4% αυτών των απορρίψεων αντιστοιχούν σε εισαγόμενα προϊόντα φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία με 130 ειδοποιήσεις συνολικά. Οι πιπεριές είναι το προϊόν φρούτων και λαχανικών που εισήχθη από την Τουρκία και παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, σε 37 περιπτώσεις, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί στα σύνορα της Ε.Ε

    Τις πιπεριές, στην κατάταξη των τουρκικών φρούτων και λαχανικών, ακολούθησαν τα λεμόνια με 33 περιπτώσεις υψηλού επιπέδου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, ακολουθούν τα ρόδια με 10 alert, τα γκρέιπφρουτ και τα αμπελόφυλλα με 9 το κάθε προϊόν, τα μανταρίνια με 7 και τα πορτοκάλια με 6 περιπτώσεις.

    Η Τουρκία ακολουθείται από την Αίγυπτο ως προς τον αριθμό των κοινοποιήσεων που προέρχονται από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων, με συνολικά 84 κρούσματα με 30 κρούσματα σε πορτοκάλια, 9 σε πιπεριές και 8 σε φράουλες.

    Ανιχνεύθηκαν επίσης υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από την Ισπανία με 19 περιπτώσεις, την Ιταλία με 11 ειδοποιήσεις, από το Μαρόκο σε 6 όπως και από την χώρα μας με 6, ενώ από τη Γαλλία βρέθηκαν θετικά σε 4 περιπτώσεις, αυτά από την Ολλανδία σε δύο περιπτώσεις και από την Πορτογαλία βρέθηκε θετική μόνο μία περίπτωση.

    Οι υπόλοιπες ειδοποιήσεις για την συμπλήρωση των 580 κατανέμονται σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από διάφορες χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία.

    Δεδομένου ότι οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην χώρα μας αυξάνονται και ειδικότερα από Τουρκία εφιστάται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών της χώρας μας για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων, αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της Ε.Ε. φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας.

    Πηγή: Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο