Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 14:59

Είναι εντάξει να πατάμε το snooze στο ξυπνητήρι; – Τι έδειξαν νέες έρευνες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στις μελέτες για τον ύπνο αξιολογήθηκε η επίδραση του snooze στον οργανισμό και μπορεί να μην είναι τόσο κακό.

Είναι μια καθημερινή μάχη κάθε φορά που χτυπάει το ξυπνητήρι μας: Θα σηκωθούμε από το κρεβάτι ή θα πατήσουμε το snooze [αναβολή αφύπνισης] και θα κοιμηθούμε έστω για άλλα πέντε λεπτά; Μπορεί να είναι εύκολο να νιώθουμε ενοχές για το δεύτερο αλλά, σύμφωνα με νέες έρευνες, η καλή χρήση του κουμπιού snooze μπορεί να είναι πραγματικά ευεργετική για μερικούς ανθρώπους.

Μια ομάδα ερευνητών διεξήγαγε δύο μελέτες που εξέτασαν τη συμπεριφορά του snoozing και την επίδρασή της στους ανθρώπους, σύμφωνα με το IFL Science. Η πρώτη αφορούσε μια έρευνα που επικεντρώθηκε στις συνήθειες ύπνου και αφύπνισης: Πόσοι άνθρωποι πατούσαν το snooze, ποια ήταν τα χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων και γιατί επέλεξαν να το κάνουν;

Τι έδειξε η έρευνα για τον ύπνο και το snooze

Από τους 1.732 ενήλικες που απάντησαν στην έρευνα, το 69% ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε το κουμπί snooze ή έβαζε πολλαπλά ξυπνητήρια τουλάχιστον «μερικές φορές» – καθυστέρησε το ξύπνημά τους μεσοσταθμικά κατά 22 λεπτά, αν και ο μεγαλύτερος αναφερόμενος χρόνος ήταν τα 180 λεπτά. Αυτοί οι άνθρωποι έτειναν να είναι νεότεροι σε σχέση με όσους δεν πατούσαν το snooze και ήταν, επίσης, πιο πιθανό να είναι «βραδινοί τύποι».

Μάλιστα, από εκείνους που πατούσαν το snooze στην έρευνα, το 71% δήλωσε ότι το έκανε γενικά τις εργάσιμες ημέρες και όταν επρόκειτο για τους λόγους πίσω από το πάτημα του snooze, οι πιο συνηθισμένες απαντήσεις ήταν ότι αισθάνονταν κουρασμένοι, ότι ένιωθαν καλά που το έκαναν ή ότι ήθελαν να ξυπνήσουν πιο ήπια.

Αφού διαπιστώθηκαν οι λόγοι για τον snooze, το επόμενο βήμα ήταν να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με ό,τι δημοσιεύθηκε στο Journal of Sleep Research. Αυτή η δεύτερη μελέτη απαιτούσε από 31 άτομα, που συνήθως πατούσαν το snooze, να δώσουν δείγμα σάλιου για έλεγχο ορμονών και να εκτελέσουν μια σειρά γνωστικών δοκιμασιών μετά το ξύπνημα, αξιολογώντας ικανότητες όπως η ταχύτητα επεξεργασίας και η μνήμη. Eπίσης, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την υπνηλία και τη διάθεσή τους μετά τα τεστ, το μεσημέρι και το απόγευμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 30 λεπτά ύπνου είτε δεν επηρέασαν τις γνωστικές επιδόσεις των ανθρώπων είτε τις βελτίωσαν. Οι επιδράσεις του ύπνου, μετά το πάτημα του snooze, στα επίπεδα των ορμονών του στρες, στη διάθεση και στην υπνηλία δεν ήταν σαφείς. Παρ' όλα αυτά, όσον αφορά στη δυνατότητα – ας πούμε – να κοιμηθούμε για περίπου μισή ώρα ακόμα, να σηκωθούμε κατευθείαν από το κρεβάτι για να εργαστούμε, και να εξακολουθήσουμε να έχουμε καλές επιδόσεις, φαίνεται ότι οι «συνήθεις ύποπτοι» μπορεί να έχουν κερδίσει.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε τον snooze το πρωί αν σας αρέσει, τουλάχιστον όχι για περισσότερο από 30 λεπτά. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμα και να βοηθήσει εκείνους που έχουν πρωινή υπνηλία ώστε να είναι ελαφρώς πιο ενεργοί μόλις σηκωθούν», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Τίνα Σούντελιν, σε δήλωσή της.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να πατήσετε το κουμπί του snooze, μπορείτε να το κάνετε με τη σιγουριά ότι η επιστήμη λέει ότι είναι μάλλον εντάξει – τουλάχιστον για μισή ώρα.

Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Miriam Alonso: https://www.pexels.com/el-gr/photo/smartphone-7622520/
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 10:29

Σχετικά Άρθρα

  • Το snooze δεν μπαίνει μόνο στο ξυπνητήρι – Πόσο επηρεάζει τον εγκέφαλο
    Το snooze δεν μπαίνει μόνο στο ξυπνητήρι – Πόσο επηρεάζει τον εγκέφαλο

    Ειδικοί σε θέματα ύπνου αποκαλύπτουν πόσο μας βλάπτουν οι απανωτές αναβολές στο ξυπνητήρι και πώς θα τις αποφύγουμε

    Λίγο η νύστα, λίγο το βάναυσο πρωινό ξύπνημα, το πάτημα του snooze στο ξυπνητήρι είναι η πρώτη κίνηση πριν καν ανοίξουμε τα μάτια μας σχεδόν καθημερινά. Θα μπορούσε, όμως, το snooze να επηρεάσει και τον εγκέφαλό μας; Σύμφωνα με την Lindsay Browning, ψυχολόγο και ειδικό σε θέματα ύπνου, η αναβολή του πρώτου ξυπνητηριού και ο επαναπρογραμματισμός πολλαπλών αναβολών, εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο να… ξανακοιμάται πριν το επόμενο κουδούνισμα.

    «Ο εγκέφαλος θα συνηθίσει να κατηγοριοποιεί τον ήχο του ξυπνητηριού ως ασήμαντο και όχι μόνο θα δίνει εντολή ξεκούρασης στον οργανισμό, αλλά μπορεί να διαταράξει και την ποιότητα του ύπνου», επισημαίνει η ειδικός. Συμπληρωματικά, κατά τον Charlie Morley, επίσης ειδικό σε ζητήματα ύπνου «κάθε φορά που ξυπνάμε, το σώμα μας απελευθερώνει κορτιζόλη σε μια προσπάθεια να μας ενεργοποιήσει για το ξεκίνημα της ημέρας μας και ως εκ τούτου, οι πολλές αφυπνίσεις πλήττουν την παραγωγικότητά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας». Ο επιστήμονας Hafiz Shariff προσθέτει στο «ψηφιδωτό» των δυσλειτουργιών, το αίσθημα ζάλης, τη δυσθυμία και την δυσκολία συγκέντρωσης.

    Πώς δε θα ξαναπατήσετε το snooze

    1. Ρυθμίστε μια μόνο αφύπνιση: ξυπνώντας νωρίτερα εσκεμμένα, θα κερδίσετε περισσότερη ενέργεια μέσα στη μέρα. «Ο ορισμός μόνο ενός ξυπνητηριού δημιουργεί την αίσθηση επείγοντος», σημειώνει ο Shariff. «Τα πολλαπλά ξυπνητήρια, από την άλλη πλευρά, απλώς διακόπτουν την όποια ξεκούραση θα μπορούσατε να είχατε, ενθαρρύνοντάς σας να παραμείνετε σε κατάσταση ύπνου αντί να ξεκινήσετε τη μέρα σας» συμπληρώνει.

    2. Μην τοποθετείτε το ξυπνητήρι σε απόσταση αναπνοής: «τοποθετήστε το ξυπνητήρι ή το κινητό σε μικρή απόσταση από το κρεβάτι σας, ώστε να χρειαστεί να σηκωθείτε για να το σβήσετε», συνιστά η Lindsay Browning.

    3. Δοκιμάστε ένα ξυπνητήρι ανατολής: «αυτό το είδος ξυπνητηριού βοηθά στην ήπια επαναφορά του φυσικού ρυθμού του σώματός σας», υποστηρίζει ο Hafiz Shariff.

    4. Ενσωματώστε ευχάριστες δραστηριότητες στην πρωινή σας ρουτίνα: η απόλαυση ενός τονωτικού τσαγιού ή μια σύντομη βόλτα στον καθαρό αέρα θεωρούνται οι καλύτεροι τρόποι να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

    5. Δοκιμάστε τον διαλογισμό: Εστιάζοντας στο παρόν «όχι μόνο αποκομίζουμε όλα τα εκπληκτικά οφέλη της ενσυνειδητότητας, αλλά ρυθμίζεται εξίσου η απελευθέρωση της κορτιζόλης, επιτρέποντας στο νευρικό σας σύστημα να έχει χρόνο να ξυπνήσει απαλά, γεγονός που θα βοηθήσει να μετριαστεί η πρωινή υπνηλία», όπως μας πληροφορεί ο Charlie Morley.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Τα πολλά ξυπνητήρια δεν βοηθούν να ξυπνήσετε: Tips για να ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι
    Τα πολλά ξυπνητήρια δεν βοηθούν να ξυπνήσετε: Tips για να ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι

    Τελικά, πόσα ξυπνητήρια χρειάζεται να βάλουμε για να ξυπνήσουμε; Ας δούμε το υποθετικό σενάριο στο οποίο πρέπει να ξυπνήσετε στις 7.00, ώστε να φτάσετε έγκαιρα στη δουλειά σας. Βάζετε το πρώτο ξυπνητήρι στις 6.30, το δεύτερο στις 6.45, το τρίτο στις 06.55 και ένα τέταρτο για καλό και για κακό στις 7.05. Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Αν ναι προετοιμάζεται τον εαυτό σας για ένα πρωινό Γολγοθά λένε οι ειδικοί. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν πατάτε συνεχόμενα αναβολή για να παρατείνεται για λίγο τον ύπνο σας εξηγεί ο νευρολόγος Brandon Peters.

    «Λίγα παραπάνω λεπτά ύπνου παρέχουν ικανοποίηση εκείνη στη στιγμή, αλλά στην πραγματικότητα υπονομεύετε την ποιότητα του ύπνου σας, κατακερματίζοντας τον», συμπληρώνει.

    Την τελευταία ώρα οι άνθρωποι πέφτουν σε ύπνο ραγδαίων κινήσεων των ματιών (rem), ο οποίος επηρεάζει τη δημιουργική σκέψη και τη μνήμη. Ο νευρολόγος συνιστά να βάλετε μόνο ένα ξυπνητήρι για να επιτρέψετε στον εαυτό σας να πέσει σε βαθύ ύπνο.

    Γιατί δεν ακούτε ξυπνητήρι

    Ας δούμε, όμως για ποιο λόγο μπορείτε να απενεργοποιείται το ένα ξυπνητήρι μετά το άλλο. Όπως εξηγούν οι ειδικοί αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια διαταραχή, όπως την αδράνεια (inertia), αλλά συνήθως οφείλεται σε έλλειψή ύπνου.

    «Κοιμάστε καλά; Δεν αναφέρομαι στις ώρες ύπνου αλλά στην ποιότητα. Το κάνετε κάθε βράδυ;», ρωτάει η κλινική καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan, Cathy Goldstein.

    Ένας άλλος λόγος που μπορεί να ανοιγοκλείνετε κάθε πρωί το ξυπνητήρι είναι ότι είστε νυχτοπούλι αλλά η δουλειά σας αναγκάζει να ξυπνάτε νωρίς το πρωί.

    «Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα πηγαίναμε για ύπνο όταν νυστάζουμε και θα ξυπνούσαμε όταν ξυπνάμε. Αυτός δεν είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε», παρατηρεί η Alicia Roth γιατρός στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου στο Cleveland.

    Τips για να ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι

    Με μερικούς πειραματισμούς ίσως καταφέρεται να αλλάξετε το βιολογικό σας ρολόι. Η Roth προτείνει να δοκιμάσετε διαφορετικά ξυπνητήρια, όπως ένα που να χρησιμοποιεί φως ή κάποιο που θα σας αναγκάζει να σηκώνεστε από το κρεβάτι για να το απενεργοποιήσετε.

    Το να εκτεθείτε σε φυσικό φωςγια 15 με 30 λεπτά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το εσωτερικό σας ρολόι, αν είστε νυχτοπούλια, επισημαίνει από την πλευρά του ο Peters.

    Επίσης, είναι σημαντικό να ξυπνάτε και κοιμάστε κάθε μέρα περίπου τις ίδιες ώρες. «Αν στα ρεπό σας συνηθίζεται να κοιμάστε στις 3.00 τα ξημερώματα και να ξυπνάτε το μεσημέρι, αλλά τη Δευτέρα πρέπει να ξυπνήσετε στις 6.00, τότε είναι δύσκολο, γιατί καλείστε να ξυπνήσετε νωρίτερα από ότι ορίζει το βιολογικό σας ρολόι», σημειώνει η Goldstein.

    Η καθηγήτρια νευρολογίας προτείνει να δοκιμάσετε να κοιμάστε 30 λεπτά νωρίτερα κάποιες ημέρες τις εβδομάδας ή μία ώρα νωρίτερα μία φορά την εβδομάδα. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας ή κάποια άλλη οθόνη έως και 4 ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Βοηθάει, ακόμα, το να αποφύγετε την έκθεση σε έντονο φωτισμό.

    Εάν πάλι ξυπνήσετε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σας μην κοιτάξετε την ώρα. Προσπαθήστε να ξανακοιμηθείτε, αν περάσουν 15-20 λεπτά και δεν τα έχετε καταφέρει, τότε μπορείτε να τσεκάρετε το ρολόι και αποφασίστε τι θα κάνετε.

    «Αν πλησιάζει η ώρα που πρέπει να ξυπνήσετε μπορείτε να σηκωθείτε. Αν απομένουν αρκετές ώρες τότε κάνετε κάποια ήπια δραστηριότητα, όπως το να διαβάσετε ένα βιβλίο μέχρι να σας ξαναπάρει ο ύπνος», λέει ο Peters.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Η αναβολή στο ξυπνητήρι δεν είναι τόσο αθώα, όσο νομίζετε
    Η αναβολή στο ξυπνητήρι δεν είναι τόσο αθώα, όσο νομίζετε

    Αν και λίγος παραπάνω ύπνος δεν έβλαψε κανέναν, η πρωινή «μάχη» με το ξυπνητήρι σας μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα

    Το κουμπί της αναβολής, ίσως είναι αυτό που έχει πατηθεί περισσότερες φορές, από κάθε άλλο στην οθόνη του κινητού σας.

    Πρόκειται για μια καθημερινή, πρωινή συνήθεια, ιδίως όσων πρέπει να ξυπνήσουν αχάραγα. Ο λόγος φυσικά η ανάγκη για λίγη παραπάνω χαλάρωση. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, περισσότεροι από ένας στους τρεις ενήλικες αναβάλουν την αφύπνισή τους τρεις φορές πριν σηκωθούν το πρωί.

    Ενώ όλοι γνωρίζουμε πως λίγος παραπάνω ύπνος ποτέ δεν έβλαψε κανέναν, ωστόσο το να παλεύετε το πρωί με το ξυπνητήρι σας μπορεί να σας κάνει τελικά να νιώσετε πιο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και να χαλάσετε τον βραδινό σας ύπνο.

    Όταν πατάτε την αναβολή και ξανακοιμάστε για δέκα λεπτά, στέλνετε μια μπερδεμένη εντολή στον εγκέφαλό σας

    Για να εξηγηθεί αυτό, πρέπει να αναφερθούμε αρχικά στα στάδια ύπνου.

    Ύπνος REM και NREM

    Ο ύπνος μας, λοιπόν, δεν αποτελεί μια ενιαία κατάσταση, αλλά διακρίνεται σε δυο ποιοτικά διαφορετικές καταστάσεις: τον ύπνο REM και τον ύπνο NREM.

    Ο NREM και ο REM ύπνος εναλλάσσονται κυκλικά κατά τη διάρκεια της νύκτας, αρχίζοντας με NREM ύπνο, ο οποίος διαρκεί περίπου 80 λεπτά και ακολουθείται από περίπου 10 λεπτά REM ύπνου. Αυτός ο κύκλος ύπνου, συνολικής διάρκειας 90 λεπτών, επαναλαμβάνεται τρεις έως έξι φορές κάθε νύχτα.

    Ο ύπνος REM είναι στην πραγματικότητα ιδιαίτερα αναζωογονητικός και είναι ζωτικής σημασίας για να ξεκουραστεί το μυαλό και το σώμα μας.

    Τι συμβαίνει όταν πατάμε αναβολή;

    Τι σχέση έχουν, όμως, όλα αυτά με το κουμπί της αναβολής; Όταν χτυπάει το ξυπνητήρι σας το πρωί, συνήθως πλησιάζετε στο τέλος του τελευταίου κύκλου REM. Το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας είναι έτοιμο να ξυπνήσει με το που χτυπήσει το ξυπνητήρι.

    Όταν όμως πατάτε την αναβολή και ξανακοιμάστε για δέκα λεπτά, στέλνετε μια μπερδεμένη εντολή στον εγκέφαλό σας. Έτσι, το σώμα μας ξεκινάει πάλι να μπαίνει στο πρώτο στάδιο ύπνου, αλλά μόνο για λίγη ώρα και στη συνέχεια διακόπτεται ξανά. Όλο αυτό λειτουργεί αρνητικά στο σώμα σας και έχει ως συνέπεια να νιώθετε κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Καλύτερα, λοιπόν, να σηκωθείτε με το που ακούσετε το ξυπνητήρι. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να νιώθετε πως χρειάζεστε κι άλλο ύπνο, ωστόσο αν έχετε κοιμηθεί μια λογική ώρα το προηγούμενο βράδυ, τότε είστε πανέτοιμοι να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

    Πηγή: In.gr
  • Γιατί ξυπνάω ακριβώς πριν το ξυπνητήρι μου; - Οι θεωρίες των ειδικών για αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο
    Γιατί ξυπνάω ακριβώς πριν το ξυπνητήρι μου; - Οι θεωρίες των ειδικών για αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο

    Έχετε βιώσει ποτέ το περίεργο φαινόμενο να ξυπνάτε λίγα λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σας; Πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο που έχει αφήσει πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται για τα μυστήρια του ύπνου και έχει ωθήσει τους ειδικούς να αναπτύσσουν ενδιαφέρουσες θεωρίες, γύρω του

    Σίγουρα θα σας έχει συμβεί. Να κοιμάστε βαθιά και να ξυπνάτε λίγο πριν ξεκινήσει να χτυπάει το ξυπνητήρι σας και ακουστεί αυτός ο λίγο εκνευριστικός, μα χαρωπός ήχος του. Τι μπορεί όμως να προκαλεί αυτή την παράξενη στιγμή στην καθημερινότητά μας, την οποία βιώνουν αμέτρητοι άνθρωποι παγκοσμίως;
    Μία από τις κορυφαίες θεωρίες πίσω από το ξύπνημα πριν από το ξυπνητήρι συνδέεται με τους κιρκαδιανούς ρυθμούς μας. Αυτά τα εσωτερικά βιολογικά ρολόγια ρυθμίζουν διάφορες φυσιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου ύπνου-αφύπνισης και μας βοηθούν να προετοιμαστούμε για πράγματα που συμβαίνουν σε διάφορες ώρες της ημέρας - όπως το να κοιμηθούμε το βράδυ και να ξυπνήσουμε το πρωί. Καθώς το σώμα μας λοιπόν συντονίζεται με ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, φαίνεται πως αρχίζει να προβλέπει το ξύπνημα σε μια συγκεκριμένη ώρα. Αυτό το εσωτερικό ρολόι μάλιστα, μπορεί να γίνει τόσο ακριβές, ώστε να μας ξυπνά με φυσικό τρόπο, λίγο πριν χτυπήσει το εξωτερικό ξυπνητήρι.
    Ακρίβεια του εσωτερικού ρολογιού
    Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει μια έμφυτη ικανότητα να διατηρεί μια ακριβή αίσθηση του χρόνου. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό το "εσωτερικό ρολόι" μπορεί να παίζει ρόλο στο ξύπνημα πριν το ξυπνητήρι. Αυτή η εσωτερική αίσθηση της ώρας θα μπορούσε να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, βοηθώντας το σώμα μας να ευθυγραμμιστεί με τις εξωτερικές συσκευές χρονομέτρησης.

    Ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα μας το κάνει αυτό, είναι να αντιλαμβάνεται τα επίπεδα φωτός γύρω μας, σύμφωνα με την Russell Foster, επικεφαλής του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης Ύπνου και Κιρκαδιανής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία, που μίλησε αναφορικά με το θέμα στους New York Times. «Ειδικά κύτταρα στα μάτια μας ανιχνεύουν τα μεταβαλλόμενα επίπεδα φωτός, όπως ακριβώς πριν και κατά την αυγή - ακόμη και μέσα από τα βλέφαρά μας όταν τα μάτια μας είναι κλειστά», είπε. Αυτά τα κύτταρα πιθανότατα δεν λένε στο σώμα μας ακριβώς τι ώρα είναι, αλλά μπορεί να επικοινωνούν ότι πλησιάζει η ώρα που συνήθως σηκωνόμαστε.

    Συνειδητοποίηση του κύκλου ύπνου

    Ο ύπνος αποτελείται από πολλαπλούς κύκλους, συμπεριλαμβανομένων των σταδίων ταχείας κίνησης των ματιών (REM) και των σταδίων μη-REM. Κάθε κύκλος διαρκεί συνήθως περίπου 90 λεπτά, ενώ το σώμα μας μεταβαίνει φυσικά μεταξύ αυτών των σταδίων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το ξύπνημα πριν από το ξυπνητήρι είναι αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης της ολοκλήρωσης του κύκλου ύπνου. Εάν δηλαδή το σώμα μας φτάσει φυσιολογικά σε ένα ελαφρύτερο στάδιο ύπνου λίγο πριν από το ξυπνητήρι, το υποσυνείδητό μας μπορεί να μας προτρέψει να ξυπνήσουμε.
    Επιπλέον, το στρες και το άγχος μπορούν να επηρεάσουν βαθιά τις συνήθειες του ύπνου. Εάν υποσυνείδητα ανησυχούμε μήπως χάσουμε ένα σημαντικό γεγονός ή μια συνάντηση, το σώμα μας μπορεί να απελευθερώσει ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη, οδηγώντας μας σε έναν ελαφρύτερο ύπνο. Αυτή η αυξημένη ευαισθητοποίηση μπορεί να είναι αρκετή για να μας ξυπνήσει λίγο πριν το ξυπνητήρι, καθώς το σώμα μας προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα.

    Ωστόσο, αν και οι θεωρίες αυτές ρίχνουν φως στην πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των εσωτερικών βιολογικών διεργασιών μας και των εξωτερικών περιβαλλοντικών παραγόντων, στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμη πολύ περισσότερα ερωτήματα από ό,τι απαντήσεις σχετικά με το γιατί και πώς το σώμα μας μερικές φορές μας ξυπνάει πριν από το ξυπνητήρι. Είτε λοιπόν πρόκειται για τους κιρκάδιους ρυθμούς, την επίγνωση του κύκλου του ύπνου, το στρες, την προετοιμασία ή την ακρίβεια του εσωτερικού μας ρολογιού, το μυστήριο της αφύπνισης πριν από το ξυπνητήρι, προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο γοητείας στον αινιγματικό κόσμο του ύπνου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ξυπνάμε κάθε μέρα με το ξυπνητήρι; Γιατί αυτό μας αποδιοργανώνει και μας στρεσάρει
    Ξυπνάμε κάθε μέρα με το ξυπνητήρι; Γιατί αυτό μας αποδιοργανώνει και μας στρεσάρει

    Δυσανασχετείτε κάθε πρωί, όταν θα πρέπει για ακόμα μια φορά να κλείσετε το ξυπνητήρι και να αρχίσετε να ετοιμάζεστε για τη δουλειά; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αρνητικά συναισθήματα κατά την πρωινή αφύπνιση δε μένουν μόνο στις πρώτες πρωινές ώρες

    «Μη με ξυπνάς από τις 6 πριν η μέρα ακόμα να φέξει, ξυπνητήρι χτυπά σαν τρελό, σε μισώ, σε μισώ» τραγουδούσαν τα Στρουμφάκια και μια νεότερη μελέτη δίνει ένα μερίδιο… δίκιου στο μίσος των μικροσκοπικών πλασμάτων στο πρωινό ξύπνημα, αλλά και στο ξυπνητήρι ειδικότερα.

    Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, το πρωινό ξύπνημα για τη δουλειά μειώνει την ικανοποίησή μας για τη ζωή και εντείνει το άγχος για την εργασία που επέρχεται της πρωινής αφύπνισης.

    Αυτό συμβαίνει διότι το εσωτερικό μας ρολόι «μισεί» το… ξυπνητήρι, καθώς ανατρέπει τη φυσική του λειτουργία και την ικανότητα του οργανισμού να ξυπνήσει φυσικά. Ο όρος «κοινωνικό jetlag» περιγράφει αυτή ακριβώς την περίπτωση, όταν δηλαδή οι άνθρωποι θα πρέπει να ξυπνήσουν ανάλογα με την ώρα αφύπνισης που έχουν ορίσει το ξυπνητήρι τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αντί να ξυπνούν φυσιολογικά και να κοιμούνται περισσότερο, όπως κάνουν τα Σαββατοκύριακα.

    Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 4.500 άτομα από την Τσεχία κατά τη διάρκεια τριών ετών μεταξύ του 2018 και του 2020. Ρώτησαν τους συμμετέχοντες τι ώρα κοιμούνται και τι ώρα σηκώνονται το πρωί, τόσο όταν εργάζονται, όσο και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ή άλλων μη εργάσιμων ημερών.

    Η διαφορά αυτών των ωρών χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό του «χρέους ύπνου» των ατόμων.

    Aυτό υπολογίστηκε ως εξής: εάν κάποιος κοιμόταν στις 11 το βράδυ και ξυπνούσε στις 7 το πρωί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το μέσο του ύπνου του ήταν στα μισά αυτής της περιόδου, στις 3 το πρωί.

    Αν κοιμόταν τα μεσάνυχτα και ξυπνούσε στις 10 π.μ. τα Σαββατοκύριακα, το μέσο του ύπνου του μετατοπιζόταν στις 5 π.μ.

    Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ένα «χρέος ύπνου» δύο ωρών, το οποίο δείχνει το επίπεδο του κοινωνικού jetlag κάποιου.

    Οι άνθρωποι με μεγαλύτερο χρέος ύπνου, δηλαδή με περισσότερο κοινωνικό jetlag, έδωσαν χαμηλότερη βαθμολογία από το 10, όταν ρωτήθηκαν πόσο ικανοποιημένοι ήταν με τη ζωή τους στο σύνολό της.

    Επιπλέον, είχαν πιο κακή βαθμολογία, όταν ρωτήθηκαν αν είχαν βιώσει τρία είδη εργασιακού στρες τους τελευταίους 12 μήνες: το άγχος του να εργάζονται πολλές ώρες με πολλές απαιτήσεις, το άγχος του να φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και τον φόβο ατυχημάτων ή τραυματισμών στην εργασία.

    Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η βεβιασμένη πρωινή αφύπνιση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα μπορούσε να αυξήσει το αίσθημα της συναισθηματικής πίεσης.

    Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που που ανέφεραν καλή και όχι κακή ποιότητα ύπνου ήταν γενικά λιγότερο αγχωμένοι στην εργασία τους και πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

    «Το κοινωνικό τζετλαγκ δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, αλλά είναι σημαντικό, επειδή είναι δύσκολο να αναπληρώσουμε τον ύπνο που χάσαμε μέσα στην εβδομάδα το Σαββατοκύριακο» σημειώνει η Michaela Kudrnačova, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ξυπνάτε διαρκώς πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι; Γιατί δεν πρέπει να ανησυχήσετε
    Ξυπνάτε διαρκώς πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι; Γιατί δεν πρέπει να ανησυχήσετε

    Ξυπνάτε διαρκώς πριν ακουστεί το ξυπνητήρι; Διαβάστε γιατί δεν πρέπει να γκρινιάζετε για το χρόνο ύπνου που χάθηκε

    Συμβαίνει κάποιες φορές ή συχνότερα να ανοίγουμε τα μάτια μας πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι, με ένα αίσθημα αγανάκτησης για τον πολύτιμο χρόνο ύπνου -έστω και λίγα λεπτά- που χάσαμε. Μπορεί να μας κακοφαίνεται και να θέλαμε κάπως να το σταματήσουμε, σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες δείχνει πως κάτι καλό έχουμε καταφέρει σχετικά με τις συνήθειές μας περί τον ύπνο.

    «Δείχνει ότι έχουμε εκπαιδεύσει το σώμα μας να κοιμάται και να ξυπνάει μια συγκεκριμένη ώρα, ακόμη και χωρίς ξυπνητήρι», αναφέρει η Sudha Tallavajhula, MD, Ιατρική Διευθύντρια στο Νευρολογικό Κέντρο Ιατρικής του Ύπνου του TIRR Memorial Hermann και σημειώνει πως μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον κιρκάδιο ρυθμό μας.

    Ρυθμίζοντας το βιολογικό ρολόι

    Ο κιρκάδιος ρυθμός, γνωστός και ως βιολογικό ρολόι, αποτελεί τον μηχανισμό ρύθμισης του κύκλου ύπνου-αφύπνισης του οργανισμού ο οποίος, εξηγεί η Δρ Tallavajhula, επηρεάζεται άμεσα από την έκθεση στο φως, το οποίο υπαγορεύει στον οργανισμό πότε και πώς θα εκκρίνει την ορμόνη του ύπνου, τη μελατονίνης. Έτσι, όταν αρχίζει να σκοτεινιάζει ο εγκέφαλος θα δώσει το έναυσμα για την παραγωγή μελατονίνης που, με το πρωινό φως, θα διακοπεί.

    Φροντίζοντας ώστε η αφύπνιση και ο ύπνος να συντελούνται την ίδια ώρα σε καθημερινή βάση, ρυθμίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το βιολογικό μας ρολόι, σε σημείο που το σώμα γνωρίζει πότε πρέπει να ξεκινήσει την ημέρα.

    Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

    Εφόσον έχουμε συμπληρώσει τις επτά ή οκτώ ώρες που συστήνονται για τον γενικό πληθυσμό, τότε δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Ο οργανισμός έχει μπει σε πρόγραμμα, εξηγεί η Δρ Tallavajhula.

    Έπειτα, είναι φυσιολογικό να ξυπνάμε για λίγο τις πρώτες πρωινές ώρες. «Ο βαθύτερος ύπνος συντελείται κατά τις πρώτες δύο με τρεις ώρες. Μετά από αυτές είναι σύνηθες να ξυπνάμε αρκετές φορές. Θα πρέπει όμως να μπορούμε να επιστρέψουμε στον ύπνο άμεσα» αναφέρει η Δρ Tallavajhula.

    Ωστόσο, εάν ο ύπνος μας ολοκληρώνεται πολύ νωρίτερα απ΄όσο θα θέλαμε και δεν νιώθουμε ξεκούραστοι ή αν το αίσθημα ανεπαρκούς ξεκούρασης κυριαρχεί ακόμα και μετά τις επτά ή οκτώ ώρες, ίσως πρόκειται για ενδείξεις διαταραχών του ύπνου όπως η υπνική άπνοια είτε άλλων καταστάσεων όπως υπερδραστήρια κύστη, άγχος ή κατάθλιψη, καταλήγει η Δρ Tallavajhula.

    Πηγή: ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο