Υγεία

Είναι εντάξει να πατάμε το snooze στο ξυπνητήρι; – Τι έδειξαν νέες έρευνες

Είναι εντάξει να πατάμε το snooze στο ξυπνητήρι; – Τι έδειξαν νέες έρευνες

Στις μελέτες για τον ύπνο αξιολογήθηκε η επίδραση του snooze στον οργανισμό και μπορεί να μην είναι τόσο κακό.

Είναι μια καθημερινή μάχη κάθε φορά που χτυπάει το ξυπνητήρι μας: Θα σηκωθούμε από το κρεβάτι ή θα πατήσουμε το snooze [αναβολή αφύπνισης] και θα κοιμηθούμε έστω για άλλα πέντε λεπτά; Μπορεί να είναι εύκολο να νιώθουμε ενοχές για το δεύτερο αλλά, σύμφωνα με νέες έρευνες, η καλή χρήση του κουμπιού snooze μπορεί να είναι πραγματικά ευεργετική για μερικούς ανθρώπους.

Μια ομάδα ερευνητών διεξήγαγε δύο μελέτες που εξέτασαν τη συμπεριφορά του snoozing και την επίδρασή της στους ανθρώπους, σύμφωνα με το IFL Science. Η πρώτη αφορούσε μια έρευνα που επικεντρώθηκε στις συνήθειες ύπνου και αφύπνισης: Πόσοι άνθρωποι πατούσαν το snooze, ποια ήταν τα χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων και γιατί επέλεξαν να το κάνουν;

Τι έδειξε η έρευνα για τον ύπνο και το snooze

Από τους 1.732 ενήλικες που απάντησαν στην έρευνα, το 69% ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε το κουμπί snooze ή έβαζε πολλαπλά ξυπνητήρια τουλάχιστον «μερικές φορές» – καθυστέρησε το ξύπνημά τους μεσοσταθμικά κατά 22 λεπτά, αν και ο μεγαλύτερος αναφερόμενος χρόνος ήταν τα 180 λεπτά. Αυτοί οι άνθρωποι έτειναν να είναι νεότεροι σε σχέση με όσους δεν πατούσαν το snooze και ήταν, επίσης, πιο πιθανό να είναι «βραδινοί τύποι».

Μάλιστα, από εκείνους που πατούσαν το snooze στην έρευνα, το 71% δήλωσε ότι το έκανε γενικά τις εργάσιμες ημέρες και όταν επρόκειτο για τους λόγους πίσω από το πάτημα του snooze, οι πιο συνηθισμένες απαντήσεις ήταν ότι αισθάνονταν κουρασμένοι, ότι ένιωθαν καλά που το έκαναν ή ότι ήθελαν να ξυπνήσουν πιο ήπια.

Αφού διαπιστώθηκαν οι λόγοι για τον snooze, το επόμενο βήμα ήταν να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με ό,τι δημοσιεύθηκε στο Journal of Sleep Research. Αυτή η δεύτερη μελέτη απαιτούσε από 31 άτομα, που συνήθως πατούσαν το snooze, να δώσουν δείγμα σάλιου για έλεγχο ορμονών και να εκτελέσουν μια σειρά γνωστικών δοκιμασιών μετά το ξύπνημα, αξιολογώντας ικανότητες όπως η ταχύτητα επεξεργασίας και η μνήμη. Eπίσης, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την υπνηλία και τη διάθεσή τους μετά τα τεστ, το μεσημέρι και το απόγευμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 30 λεπτά ύπνου είτε δεν επηρέασαν τις γνωστικές επιδόσεις των ανθρώπων είτε τις βελτίωσαν. Οι επιδράσεις του ύπνου, μετά το πάτημα του snooze, στα επίπεδα των ορμονών του στρες, στη διάθεση και στην υπνηλία δεν ήταν σαφείς. Παρ' όλα αυτά, όσον αφορά στη δυνατότητα – ας πούμε – να κοιμηθούμε για περίπου μισή ώρα ακόμα, να σηκωθούμε κατευθείαν από το κρεβάτι για να εργαστούμε, και να εξακολουθήσουμε να έχουμε καλές επιδόσεις, φαίνεται ότι οι «συνήθεις ύποπτοι» μπορεί να έχουν κερδίσει.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε τον snooze το πρωί αν σας αρέσει, τουλάχιστον όχι για περισσότερο από 30 λεπτά. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμα και να βοηθήσει εκείνους που έχουν πρωινή υπνηλία ώστε να είναι ελαφρώς πιο ενεργοί μόλις σηκωθούν», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Τίνα Σούντελιν, σε δήλωσή της.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να πατήσετε το κουμπί του snooze, μπορείτε να το κάνετε με τη σιγουριά ότι η επιστήμη λέει ότι είναι μάλλον εντάξει – τουλάχιστον για μισή ώρα.

Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Miriam Alonso: https://www.pexels.com/el-gr/photo/smartphone-7622520/

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup