Υγεία

Το snooze δεν μπαίνει μόνο στο ξυπνητήρι – Πόσο επηρεάζει τον εγκέφαλο

Το snooze δεν μπαίνει μόνο στο ξυπνητήρι – Πόσο επηρεάζει τον εγκέφαλο

Ειδικοί σε θέματα ύπνου αποκαλύπτουν πόσο μας βλάπτουν οι απανωτές αναβολές στο ξυπνητήρι και πώς θα τις αποφύγουμε

Λίγο η νύστα, λίγο το βάναυσο πρωινό ξύπνημα, το πάτημα του snooze στο ξυπνητήρι είναι η πρώτη κίνηση πριν καν ανοίξουμε τα μάτια μας σχεδόν καθημερινά. Θα μπορούσε, όμως, το snooze να επηρεάσει και τον εγκέφαλό μας; Σύμφωνα με την Lindsay Browning, ψυχολόγο και ειδικό σε θέματα ύπνου, η αναβολή του πρώτου ξυπνητηριού και ο επαναπρογραμματισμός πολλαπλών αναβολών, εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο να… ξανακοιμάται πριν το επόμενο κουδούνισμα.

«Ο εγκέφαλος θα συνηθίσει να κατηγοριοποιεί τον ήχο του ξυπνητηριού ως ασήμαντο και όχι μόνο θα δίνει εντολή ξεκούρασης στον οργανισμό, αλλά μπορεί να διαταράξει και την ποιότητα του ύπνου», επισημαίνει η ειδικός. Συμπληρωματικά, κατά τον Charlie Morley, επίσης ειδικό σε ζητήματα ύπνου «κάθε φορά που ξυπνάμε, το σώμα μας απελευθερώνει κορτιζόλη σε μια προσπάθεια να μας ενεργοποιήσει για το ξεκίνημα της ημέρας μας και ως εκ τούτου, οι πολλές αφυπνίσεις πλήττουν την παραγωγικότητά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας». Ο επιστήμονας Hafiz Shariff προσθέτει στο «ψηφιδωτό» των δυσλειτουργιών, το αίσθημα ζάλης, τη δυσθυμία και την δυσκολία συγκέντρωσης.

Πώς δε θα ξαναπατήσετε το snooze

1. Ρυθμίστε μια μόνο αφύπνιση: ξυπνώντας νωρίτερα εσκεμμένα, θα κερδίσετε περισσότερη ενέργεια μέσα στη μέρα. «Ο ορισμός μόνο ενός ξυπνητηριού δημιουργεί την αίσθηση επείγοντος», σημειώνει ο Shariff. «Τα πολλαπλά ξυπνητήρια, από την άλλη πλευρά, απλώς διακόπτουν την όποια ξεκούραση θα μπορούσατε να είχατε, ενθαρρύνοντάς σας να παραμείνετε σε κατάσταση ύπνου αντί να ξεκινήσετε τη μέρα σας» συμπληρώνει.

2. Μην τοποθετείτε το ξυπνητήρι σε απόσταση αναπνοής: «τοποθετήστε το ξυπνητήρι ή το κινητό σε μικρή απόσταση από το κρεβάτι σας, ώστε να χρειαστεί να σηκωθείτε για να το σβήσετε», συνιστά η Lindsay Browning.

3. Δοκιμάστε ένα ξυπνητήρι ανατολής: «αυτό το είδος ξυπνητηριού βοηθά στην ήπια επαναφορά του φυσικού ρυθμού του σώματός σας», υποστηρίζει ο Hafiz Shariff.

4. Ενσωματώστε ευχάριστες δραστηριότητες στην πρωινή σας ρουτίνα: η απόλαυση ενός τονωτικού τσαγιού ή μια σύντομη βόλτα στον καθαρό αέρα θεωρούνται οι καλύτεροι τρόποι να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

5. Δοκιμάστε τον διαλογισμό: Εστιάζοντας στο παρόν «όχι μόνο αποκομίζουμε όλα τα εκπληκτικά οφέλη της ενσυνειδητότητας, αλλά ρυθμίζεται εξίσου η απελευθέρωση της κορτιζόλης, επιτρέποντας στο νευρικό σας σύστημα να έχει χρόνο να ξυπνήσει απαλά, γεγονός που θα βοηθήσει να μετριαστεί η πρωινή υπνηλία», όπως μας πληροφορεί ο Charlie Morley.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup