Η σωστή σειρά κατανάλωσης των τροφών για την πρόληψη του διαβήτη, καθώς και τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και του βάρους σε σταθερά όρια.
Μια νέα έρευνα διαπίστωσε πως η σειρά με την οποία επιλέγουμε να καταναλώσουμε το φαγητό μας, μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη, καθώς και τη διαχείριση του βάρους και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με το Healthstat.gr.
Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μια ποικιλία διατροφικών προτύπων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές στη συγκεκριμένη έρευνα ήθελαν να δοκιμάσουν ένα σταθερό διατροφικό μοτίβο κατά το οποίο οι συμμετέχοντες έτρωγαν πρώτα πρωτεΐνες και μη αμυλούχα λαχανικά και άφηναν για το τέλος τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.
Επίσης, προσπάθησαν να διαπιστώσουν - βασιζόμενοι και σε προηγούμενες μελέτες - αν η κατανάλωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών με συγκεκριμένη σειρά θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και την απώλεια βάρους. Το πιο σημαντικό ήταν ότι ήθελαν να δουν πώς λειτουργεί αυτό στην πραγματική ζωή και αν είναι εφικτό.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές χώρισαν τυχαία τους συμμετέχοντες με προδιαβήτη σε δύο ομάδες. Μία ομάδα, η ομάδα Γ, έλαβε μόνο τυπική διατροφική συμβουλευτική. Η δεύτερη ομάδα, η ομάδα FO, έλαβε τυπική διατροφική συμβουλευτική με επιπλέον οδηγίες για κατανάλωση πρωτεΐνών και μη αμυλούχων λαχανικών στην αρχή ενός γεύματος και τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες στο τέλος.
Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες της ομάδας Γ μείωσαν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, αλλά δεν παρουσίασαν μεγάλη απώλεια βάρους. Οι συμμετέχοντες της ομάδας FO αν και δεν μείωσαν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Αύξησαν επίσης την πρόσληψη λαχανικών και δήλωσαν ότι ήταν μια τροποποίηση που θα μπορούσαν να συνεχίσουν γιατί ήταν εύκολο να το κάνουν.
Συμπεράσματα
Αυτή η μελέτη προτείνει ότι τρώγοντας πρωτεΐνες και μη αμυλούχα λαχανικά πρώτα στο γεύμα και αφήνοντας για το τέλος περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, μπορεί κάποιος να χάσει βάρος, να αυξήσει την πρόσληψη λαχανικών και να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Αυτό θα μπορούσε, εν μέρει, να οφείλεται στο ότι τρώγοντας πρώτα την πρωτεΐνη και τα λαχανικά μπορεί να αποφύγετε τους πολλούς υδατάνθρακες επειδή δεν είστε τόσο πεινασμένοι. Αυτό ευθυγραμμίζεται περισσότερο με μια δίαιτα με υψηλότερη πρωτεΐνη και χαμηλότερους υδατάνθρακες, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην υποστήριξη της απώλειας βάρους. Αλλά το ίδιο ισχύει και για τη μεσογειακή διατροφή και άλλες δίαιτες που περιλαμβάνουν πιο υγιεινές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως φρούτα, αμυλούχα λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Η ουσία είναι να επιλέξετε ένα διατροφικό μοτίβο που να περιλαμβάνει μια ποικιλία από φαγητά που απολαμβάνετε, να κινείστε περισσότερο, να αποβάλλετε το άγχος, να κοιμάστε καλά, και να προσέχετε τη σειρά με την οποία τρώτε το φαγητό σας.
Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr