Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023 20:57

Το δημοφιλές ρόφημα που μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τσάι ή καφές; Ένα φλιτζάνι τσάι ίσως είναι προτιμότερο αν θέλετε παράλληλα να προστατευτείτε από τον διαβήτη

Eρευνητές μελέτησαν την επίδραση του τσαγιού στην υγεία και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων φλιτζανιών μαύρου, πράσινου ή τσαγιού oolong καθημερινά συνδέθηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας είναι συναρπαστικά γιατί υποδηλώνουν ότι κάνοντας κάτι τόσο απλό όπως το να πίνουμε τέσσερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα μπορούμε να μειώσουμε δυνητικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Xiaying Li, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γουχάν στην Κίνα.

Η ερευνητική ομάδα του Δρ Li ανέλυσαν τα στοιχεία 19 μελετών επί συνόλου ενός εκατομμυρίου ατόμων από οκτώ χώρες.

Αρχικά, μελέτησαν περίπου 5.200 ενήλικες χωρίς ιστορικό διαβήτη τύπου 2 και μέση ηλικία 42 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από το 1997 μέχρι το 2009 στο πλαίσιο της Εθνικής Έρευνας Διατροφής της Κίνας.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια αναφορικά με τη συχνότητα φαγητού και ποτού και παρείχαν πληροφορίες σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Περίπου το 46% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι έπιναν τσάι. Περίπου το 10% (522 άτομα) παρουσίασαν διαβήτη τύπου 2 μέχρι το τέλος της μελέτης.

Τα ευρήματα προσαρμόστηκαν για γνωστούς παράγοντες που σχετίζονται με τον διαβήτη, και διαπιστώθηκε ότι σε αυτή τη μελέτη τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για όσους πίνουν τσάι και εκείνους που δεν έπιναν τσάι.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια συστηματική ανασκόπηση όλων των μελετών διερευνώντας τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση τσαγιού και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η ομάδα εξέτασε τρεις τύπους τσαγιού καθώς και τη συχνότητα κατανάλωσης – λιγότερο από ένα φλιτζάνι ημερησίως, από ένα εως τρία και τέσσερα ή παραπάνω φλιτζάνια καθημερινά. Επίσης έλαβαν υπόψιν τους το φύλο και την προέλευση των συμμετεχόντων (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία).

Αυτή τη φορά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με κάθε φλιτζάνι τσαγιου ο κίνδυνος διαβήτη μειωνόταν κατά 1%. Συγκριτικά με όσους δεν έπιναν τσάι, οι ενήλικες που έπιναν ένα έως τρία φλιτζάνια μείωναν τον κίνδυνο κατά 4%. Ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 17% για όσους κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια τσάι καθημερινά.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), στη Στοκχόλμη και θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε ιατρική επιθεώηση.

Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την τεκμηρίωση της ευεργετικής δράσης του τσαγιού στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, εντούτοις τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η αυξημένη κατανάλωση τσαγιού συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου. Ενδεχομένως η ωφέλιμη δράση του τσαγιού να οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχει και οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023 19:01

Σχετικά Άρθρα

  • Καφές και τσάι: Πόση ώρα μετά το γεύμα επιτρέπονται για να μη «χάσετε» τον πολύτιμο σίδηρο
    Καφές και τσάι: Πόση ώρα μετά το γεύμα επιτρέπονται για να μη «χάσετε» τον πολύτιμο σίδηρο

    Παρά τα πολλαπλά τους οφέλη, οι πολυφαινόλες του καφέ και του τσαγιού, όπως οι τανίνες, δεν είναι «φίλες» με τον σίδηρο. Φροντίστε η κατανάλωσή τους να μην εμποδίζει την απορρόφηση του πολύτιμου μετάλλου

    Μια κούπα τσάι ή καφές αμέσως μετά το γεύμα είτε παράλληλα με αυτό -σύνηθες με το πρωινό ή το κολατσιό-, ακούγεται απολύτως φυσιολογικός συνδυασμός και οπωσδήποτε «αθώος» ή και επωφελής. Πρόκειται για ροφήματα που αποδεικνύονται διαχρονικά σύμμαχοι της καλής υγείας και ευεξίας, συμβάλλοντας στην καύση λίπους, στην επίτευξη της μακροζωίας και στην προστασία των νεφρών και της καρδιάς, μειώνοντας παράλληλα των κίνδυνο για ασθένειες όπως ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχαίμερ.

    Το «καταναλώστε υπεύθυνα» θα ταίριαζε και στην περίπτωσή τους, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να συνδυάζονται ποτέ με συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς πολύτιμα συστατικά τους μπλοκάρουν την πρόσληψη άλλων μικροθρεπτικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος.

    Δυσαπορρόφηση σιδήρου

    Το τσάι και ο καφές περιέχουν πολυφαινόλες όπως οι τανίνες, που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, απαραίτητου μετάλλου που για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Το κόκκινο κρέας είναι μια από τις καλύτερες πηγές αιμικού σιδήρου, συνεπώς καλύτερα να αφήσετε τον καφέ αν σκέφτεστε να φάτε ένα σάντουιτς με μπριζόλα.

    Μια μελέτη που εξέτασε την επίδραση του καφέ στα επίπεδα φερριτίνης ορού, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σιδήρου. Ειδικότερα, μια μόλις κούπα καφέ μείωσε την απορρόφηση του σιδήρου από ένα χάμπουργκερ κατά 39%, ενώ μια κούπα τσάι κατά 64%.

    Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο που πρέπει να αποφεύγονται μαζί με καφέ η τσάι είναι τα άπαχα κρέατα, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, όπως τα φασόλια.

    Το χρονικό παράθυρο

    Πέρα από την καλή κυκλοφορία του αίματος, ο σίδηρος διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. H σιδηροπενία (έλλειψη σιδήρου), η πιο διαδεδομένη διατροφική ανεπάρκεια, μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία, το συχνότερο διατροφικό πρόβλημα στον κόσμο.

    Η παραπάνω έρευνα έδειξα ότι η κατανάλωση καφέ μία ώρα πριν το γεύμα δεν επηρέασε την πρόσληψη σιδήρου. Αντιθέτως, η κατανάλωση μία ώρα μετά είχε την ίδια επίπτωση στην απορρόφηση σιδήρου με την ταυτόχρονη κατανάλωση. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα κατέληξε και άλλη, νεότερη μελέτη, οι συγγραφείς της οποίας επεσήμαναν ότι «τα ευρήματα δεν είναι σημαντικά μόνο σε σχέση με τη διαχείριση της ανεπάρκειας σιδήρου, αλλά θα πρέπει να οδηγήσουν σε επικαιροποίηση των διατροφικών συστάσεων, ιδίως αυτών που δίδονται σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας [σιδήρου]».

    Συνεπώς, αν το γεύμα σας είναι πλούσιο σε σίδηρο, αφήστε να περάσει πάνω από μια ώρα μέχρι τον καφέ ή το τσάι σας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 για όσους καταναλώνουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
    Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 για όσους καταναλώνουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

    Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Regional Health- Europe» διερευνήθηκε η σχέση μεταξύ του βαθμού επεξεργασίας των τροφίμων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τους οποίους παρακολούθησε για 11 χρόνια κατά μέσο όρο.

    Όπως διαπιστώθηκε, κάθε 10% αύξηση της ποσότητας των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συνδέεται με 17% αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

    Τα φαγώσιμα που συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο ήταν τα αλμυρά σνακ, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως επεξεργασμένα κρέατα, τα έτοιμα γεύματα και τα ζαχαρούχα ποτά. Αντίθετα, άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμιά, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, γλυκά και επιδόρπια, καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

    Με ποιες τροφές μπορούν να αντικατασταθούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;

    Ο κίνδυνος της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων, όπως εντόπισαν οι ερευνητές.

    Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση στη διατροφή του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% μη επεξεργασμένων/ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αυγά, γάλα, φρούτα) και τροφίμων με επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά (αλάτι, βούτυρο, λάδι) μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%.

    Επίσης, η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί, χειροποίητα ψωμιά, κονσέρβες ψαριών, τυρί, μπύρα) μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ποια φαγητά δεν πρέπει ποτέ να τα συνδυάζετε με καφέ ή τσάι
    Ποια φαγητά δεν πρέπει ποτέ να τα συνδυάζετε με καφέ ή τσάι

    Τα συμπτώματα αν συνδυαστεί ο καφές ή το τσάι με κάποια τρόφιμα μπορεί να είναι εξουθενωτικά

    Αν επιλέγετε να πίνετε το φλιτζάνι τσάι σας ή τον καφέ σας με το μεσημεριανό γεύμα, το δείπνο ή ορισμένα σνακ, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

    Ειδικός σε θέματα διατροφής αποκαλύπτει τα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάσετε με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ.

    Οι τροφές που δεν πρέπει να συνδυάζονται με καφέ ή τσάι

    Σύμφωνα με τη φαρμακοποιό και διατροφοθεραπεύτρια Deborah Grayson, η κατανάλωση τσαγιού ή καφέ με συγκεκριμένες τροφές, όπως το κόκκινο κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα να αναπτύξετε σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

    Συγκεκριμένα, οι χημικές ουσίες σε αυτά τα ζεστά ροφήματα είναι γνωστό ότι εμποδίζουν τον οργανισμό να απορροφήσει τον σίδηρο – ένα μέταλλο που είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα, δίνοντάς μας ενέργεια και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

    Όσοι πίνουν τσάι με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μπορεί να θέτουν εν αγνοία τους τον εαυτό τους σε κίνδυνο ανεπάρκειας

    «Αν πίνετε πάντα τσάι με το γεύμα σας, μπορεί να γίνετε αναιμικοί», δήλωσε η κ. Grayson στη Mirror.

    Πρόσθεσε ότι αυτός ο κίνδυνος αναιμίας – σοβαρής έλλειψης σιδήρου – είναι ιδιαίτερα υψηλός εάν είστε γυναίκα που έχει έμμηνο ρύση.

    Τα τρόφιμα που είναι «όχι» με το τσάι και τον καφέ περιλαμβάνουν γεύματα πλούσια σε σίδηρο, όπως η μπριζόλα και το ψητό μοσχάρι, καθώς και πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο.

    Εξουθενωτικά συμπτώματα

    Τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξουθενωτικά- συμπεριλαμβανομένης της ακραίας εξάντλησης, της τριχόπτωσης και των επανειλημμένων λοιμώξεων.

    Η κ. Grayson προσέφερε και άλλα «λάθη κατά τη διάρκεια του γεύματος» που μπορεί να κάνουν ζημιά στην υγεία μας.

    Για παράδειγμα, συμβουλεύει όσους έχουν κακή όρεξη και επιθυμούν να αποκτήσουν βάρος ή μυϊκή μάζα, να αποφεύγουν να πίνουν πολλά υγρά μαζί με τα γεύματα.

    «Η παρουσία υγρών στο στομάχι μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει την ποσότητα της τροφής που μπορείτε να φάτε», λέει.

    Άλλες συμβουλές περιλαμβάνουν την κατανάλωση φαγητού το αργότερο τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο και την αποφυγή ξαπλώματος μετά το γεύμα για την αποφυγή συμπτωμάτων παλινδρόμησης.

    Επιπλέον, το να κάθεστε σε ένα τραπέζι και όχι σε έναν καναπέ, διευκολύνει το πεπτικό σύστημα να διασπάσει την τροφή και μειώνει τον κίνδυνο δυσπεψίας, λέει η κ. Grayson.

    Πηγή: In.gr
  • Μελέτη: Άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα
    Μελέτη: Άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα

    Υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος στα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 2 αλλά και το αντίστροφο, διαπιστώνει μεγάλη έρευνα που έγινε στην Ταιβάν και η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Μαδρίτη.

    Σύμφωνα με την μελέτη οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ναμ Νγκουγιέν από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν, προχώρησαν στη μετα-ανάλυση δεδομένων από 14 μελέτες που διεξήχθησαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

    Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν ηλικίας 50-70 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το άσθμα και ο διαβήτης έχουν αμοιβαία σχέση: τα άτομα με άσθμα έχουν 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τα άτομα χωρίς άσθμα. Επίσης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα από τα άτομα χωρίς διαβήτη.

    Αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι δύο παθήσεις μπορεί να έχουν κάποιες από τις ίδιες υποκείμενες αιτίες ή να έχουν άλλους κοινούς παράγοντες. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι διάφοροι παράγοντες, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία (όπως αύξηση της ολικής χοληστερόλης, της LDL και των τριγλυκεριδίων και η μείωση της HDL), φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο τόσο για άσθμα όσο και για διαβήτη τύπου 2.

    Εντοπίστηκε ότι ο κίνδυνος για διαβήτη αυξάνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα του άσθματος, αλλά όχι με τη διάρκεια του άσθματος.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τη σημασία του ελέγχου για άσθμα, όταν διαγιγνώσκεται διαβήτης τύπου 2 και για διαβήτη τύπου 2 όταν διαγιγνώσκεται άσθμα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Διαβήτης στα παιδιά: Νέα μελέτη συνδέει τις μπανάνες, τη βρώμη και το γιαούρτι με αυξημένο κίνδυνο
    Διαβήτης στα παιδιά: Νέα μελέτη συνδέει τις μπανάνες, τη βρώμη και το γιαούρτι με αυξημένο κίνδυνο

    Mια νέα μελέτη συνδέει τις μπανάνες, τη βρώμη και το γιαούρτι με μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη σε ευαίσθητα παιδιά.

    Τα παιδιά που είναι ευαίσθητα στον διαβήτη τύπου 1 και τρώνε μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο, ενώ η κατανάλωση φράουλας και βατόμουρων μειώνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα.

    Το σιτάρι αναδείχθηκε επίσης από τη μελέτη ως παράγοντας κινδύνου για την αυτοάνοση μορφή διαβήτη, ενώ λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο έχουν προστατευτική δράση. H καθηγ;ήτρια που βρίσκεται πίσω από τα ευρήματα δήλωσε ότι το γεγονός ότι ορισμένα φρούτα περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένα από αυτά αυξάνουν, αλλά άλλα μειώνουν, τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1.

    Τι έδειξε η έρευνα στα παιδιά για τον διαβήτη

    Η Suvi Virtanen και οι συνεργάτες της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας ανέλυσαν τη διατροφή 5.674 παιδιών που ήταν γενετικά επιρρεπή στη νόσο, παρακολουθώντας τα από τη γέννηση έως την ηλικία των έξι ετών, μεταδίδει η βρετανική Guardian.

    Ενενήντα τέσσερα από τα παιδιά είχαν αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 μέχρι την ηλικία αυτή και άλλα 206 πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα φρούτα, όπως μπανάνες, βρώμη ή σίκαλη έτρωγαν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου. Το εύρημα αυτό μπορεί να προβληματίσει τους γονείς επειδή, πρόσθεσε η Virtanen, «πολλά από τα τρόφιμα που βρήκαμε ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 θεωρούνται μέρος μιας υγιεινής διατροφής».<

    Ωστόσο, αντίθετα, η κατανάλωση φράουλας, βατόμουρων, σμέουρων, φραγκοστάφυλων και άλλων μούρων φάνηκε να προστατεύει τα παιδιά από την πάθηση. Όσο περισσότερο έτρωγαν, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος.

    Φρούτα και φυτοφάρμακα

    «Τα μούρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που μπορεί να αμβλύνουν τη φλεγμονή που συνδέεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Από την άλλη πλευρά, τα φρούτα μπορεί να περιέχουν βλαβερές ουσίες που δεν εμφανίζονται στα μούρα. Για παράδειγμα, τα μούρα μπορεί να είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα που βρίσκονται σε άλλα φρούτα», εξήγησε η Virtanen.

    Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε ποιοι παράγοντες σε αυτά τα τρόφιμα ευθύνονται για αυτές τις συσχετίσεις. Εάν διαπιστωθεί ότι τα μούρα περιέχουν έναν συγκεκριμένο προστατευτικό παράγοντα, για παράδειγμα, είτε αυτή η ουσία είτε τα ίδια τα μούρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη του διαβήτη».

    Αλλά θα ήταν πρόωρο να εκδοθούν οποιεσδήποτε διατροφικές συστάσεις για το τι πρέπει να τρώνε τα μωρά και τα βρέφη, με βάση τα ευρήματα, πιστεύει η ίδια.

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Διαβήτης: Τα τρόφιμα που αυξάνουν κατά 15% τον κίνδυνο – Αρκούν 50 γραμμάρια την ημέρα
    Διαβήτης: Τα τρόφιμα που αυξάνουν κατά 15% τον κίνδυνο – Αρκούν 50 γραμμάρια την ημέρα

    Μια νέα μελέτη δίνει σαφείς και αξιόπιστες απαντήσεις σχετικά με τους κινδύνους της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος

    Μπορεί να αγαπάτε μία ζουμερή μπριζόλα ή ένα νόστιμο σάντουιτς με ζαμπόν, αλλά νέα έρευνα έρχεται να τονίσει τους κινδύνους της συχνής κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology, η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφίμων συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

    Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από σχεδόν 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες από 31 διαφορετικές έρευνες σε 20 χώρες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ομάδα του Πανεπιστημίου του Cambridge, χρησιμοποίησαν το παγκόσμιο project InterConnect για να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, ακατέργαστου κόκκινου κρέατος, πουλερικών και της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ξεκάθαρα: η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα – που αντιστοιχεί σε περίπου δύο φέτες ζαμπόν – συνδέεται με 15% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 μέσα στην επόμενη δεκαετία. Παρομοίως, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ακατέργαστου κόκκινου κρέατος την ημέρα – που ισοδυναμεί με μια μικρή μπριζόλα – αυξάνει τον κίνδυνο κατά 10%.

    Είναι τα πουλερικά μια πιο ασφαλής εναλλακτική;

    Ενώ η κατανάλωση πουλερικών όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα συνδέθηκε αρχικά με έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο (8%), περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι λιγότερο σταθερό από ό,τι για το επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κατανάλωση πουλερικών να είναι λιγότερο επικίνδυνη, αλλά απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση.

    Η καθηγήτρια Nita Forouhi, από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου του Cambridge και μια από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Η έρευνά μάς παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος και του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τις συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης αυτών των ειδών κρέατος για να περιοριστούν τα περιστατικά διαβήτη».

    Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Chunxiao Li, πρόσθεσε: «Προηγούμενες αναλύσεις βασίζονταν σε ήδη δημοσιευμένα αποτελέσματα, αλλά εμείς εξετάσαμε δεδομένα από μεμονωμένους συμμετέχοντες σε κάθε μελέτη. Αυτό μας επέτρεψε να εναρμονίσουμε τις πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και την εμφάνιση διαβήτη, επιτρέποντας ακριβέστερες εκτιμήσεις».

    Η μείωση κρέατος, η βασική σύσταση

    Η έρευνα αυτή έρχεται να ενισχύσει τις συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος, όχι μόνο για την προστασία από τον διαβήτη τύπου 2 αλλά και για τη γενική υγεία. Οι ειδικοί προτείνουν να αντικαταστήσουμε αυτά τα τρόφιμα με πιο υγιεινές επιλογές, όπως φυτικές πρωτεΐνες ή ψάρια, που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Η πικάντικη μεσογειακή υπερτροφή που ρίχνει το σάκχαρο και βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη
    Η πικάντικη μεσογειακή υπερτροφή που ρίχνει το σάκχαρο και βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη

    Ανακαλύψτε τον κρυμμένο «θησαυρό» της μεσογειακής διατροφής που μπορεί να σας βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη

    Στην καρδιά της Μεσογείου, ένα μικρό φυτό κρύβει μέσα του έναν καρπό «θησαυρό» για την υγεία μας, την κάπαρη. Αυτό το υπερτρόφιμο δεν είναι μόνο γνωστό για τη χαρακτηριστική του γεύση και αρωματική νότα που χαρίζει στα μεσογειακά πιάτα, αλλά και για όλα τα σημαντικά οφέλη που βάσει μελετών, μπορεί να προσφέρει στη ρύθμιση του διαβήτη.

    Η Μεσόγειος, γνωστή για την ποικιλία των τροφίμων και την πλούσια διατροφική της παράδοση, είναι ο τόπος καταγωγής πολλών υπερτροφών. Οι τελευταίες, είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και έχουν αναγνωριστεί για τα οφέλη τους στην υγεία. Μερικά από τα πιο γνωστά μεσογειακά υπερτρόφιμα είναι η ελιά, το ρόδι και το θυμάρι, όλα γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες. Στην κατηγορία αυτών των υπερτροφών, η κάπαρη (Capparis spinosa) ξεχωρίζει για τα πολλαπλά οφέλη της. Παρά το μικρό της μέγεθος, η κάπαρη περιέχει πλούσιες αντιοξειδωτικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

    Κάπαρη και διαβήτης

    Πρόσφατες έρευνες έχουν αρχίσει να ρίχνουν φως στις δυνατότητες της κάπαρης να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, ορισμένες μελέτες έχουν ήδη καταγράψει υποσχόμενα ευρήματα.

    Φαίνεται λοιπόν ότι ορισμένα συστατικά της κάπαρης μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα ενισχύοντας την πρόσληψή του από τους ιστούς, μειώνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων και προστατεύοντας τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

    Μια άλλη μικρή μελέτη που περιλάμβανε 30 άτομα με διαβήτη έδειξε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος κάπαρης, τρεις φορές την ημέρα, βοήθησε στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και των τριγλυκεριδίων.

    Μια παλαιότερη μελέτη σε 54 άτομα με διαβήτη βρήκε ότι η κατανάλωση 400 mg εκχυλίσματος κάπαρης, τρεις φορές την ημέρα για δύο μήνες, οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου νηστείας και στη μακροχρόνια διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

    Κάπαρη, μια υποσχόμενη τροφή για το μέλλον

    Παρόλο που τα αποτελέσματα των μελετών είναι ενθαρρυντικά, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο η κάπαρη επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, συνολικά, η κάπαρη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η κερκετίνη και η ρουτίνη και συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    Η προσθήκη της στη διατροφή σας θα σας προσφέρει επιπλέον οφέλη υγείας, ιδίως αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Μην ξεχνάτε επίσης ότι παρά τα οφέλη της είναι και πολύ αλμυρή – δηλαδή πλούσια σε νάτριο – οπότε χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή της.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Διπλάσιες οι πιθανότητες για ένα παιδί να αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 εάν ο πατέρας του πάσχει από τη νόσο
    Διπλάσιες οι πιθανότητες για ένα παιδί να αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 εάν ο πατέρας του πάσχει από τη νόσο

    Τι έδειξε μεγάλη έρευνα σε 11.475 άτομα

    Οι πιθανότητες για ένα παιδί να αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 εάν ο πατέρας του πάσχει από τη νόσο είναι διπλάσιες σε σχέση με το εάν πάσχει η μητέρα του, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που θα παρουσιαστεί στη φετινή ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) τον Σεπτέμβριο στη Μαδρίτη.
    Στην ανάλυση συμμετείχαν 11.475 άτομα, που διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 όταν ήταν μεταξύ 0 και 88 ετών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είχαν 1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πατέρα με την πάθηση από ό,τι μητέρα. Αυτό ίσχυε για τα άτομα που διαγνώστηκαν με διαβήτη και στην παιδική ηλικία και ως ενήλικες.
    «Συνολικά, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η σχετική προστασία που σχετίζεται με την ύπαρξη μητέρας με διαβήτη τύπου 1 σε σχέση με πατέρα με τη νόσο είναι μια μακροπρόθεσμη επίδραση που επεκτείνεται στην ενήλικη ζωή», επισημαίνει η Λόουρι 'Αλεν, από την ερευνητική ομάδα για τον Διαβήτη στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.
    Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη υποδηλώνει ότι η έκθεση στον διαβήτη τύπου 1 στη μήτρα παρέχει μακροπρόθεσμη προστασία έναντι της πάθησης στα παιδιά με πάσχουσες μητέρες σε σχέση με εκείνα που έχουν πάσχοντες πατέρες. Η χρονική στιγμή της διάγνωσης του γονέα είναι σημαντική, καθώς η ύπαρξη μητέρας με διαβήτη τύπου 1 φαίνεται να προστατεύει το παιδί από την πάθηση μόνο εάν η μητέρα έχει την πάθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    «Η κατανόηση του γιατί η ύπαρξη μητέρας με διαβήτη τύπου 1 σε σύγκριση με πατέρα προσφέρει σχετική προστασία έναντι της πάθησης θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέους τρόπους πρόληψης του διαβήτη τύπου 1, όπως θεραπείες που μιμούνται κάποια από τα προστατευτικά στοιχεία από τις μητέρες», προσθέτει η κ. 'Αλεν.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch