Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023 20:48

Γυμναστική: Πόσα λεπτά την ημέρα «σώζουν» από πρόωρο θάνατο;

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η γυμναστική δεν χρειάζεται να διαρκεί πολύ για να μας προστατεύσει από απειλητικούς για τη ζωή μας παράγοντες, όπως η καθιστική ζωή.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Sports Medicine», φαίνεται πως η γυμναστική «σώζει» αφού μόλις 22 λεπτά καθημερινής μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξαιτίας του καθιστικού τρόπου ζωής.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 11.989 άτομα ηλικίας περίπου 50 ετών και άνω. Από τους συμμετέχοντες, 5.943 άτομα ανέφεραν πως κάθονταν λιγότερο από 10,5 ώρες κάθε μέρα ενώ 6.042 άτομα, πάνω από αυτό το χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα άτομα που ασκούνταν λιγότερο από 22 λεπτά την ημέρα και κάθονταν περισσότερες από 12 ώρες, είχαν 38% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνα που κάθονταν περίπου 8 ώρες και ολοκλήρωναν την ίδια ώρα άσκησης.

Περισσότερη άσκηση, περισσότερα χρόνια ζωής

Από την εν λόγω μελέτη φαίνεται πως τα 22 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα είναι στο φάσμα των 150 λεπτών άσκησης την εβδομάδα που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στη μελέτη, τα άτομα που έκαναν περισσότερα από 22 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου παρόλο που ο χρόνος της καθιστικής τους ζωής μπορεί να ήταν αυξημένος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα άτομα που ασκούνταν λιγότερο από 22 λεπτά την ημέρα και κάθονταν περισσότερες από 12 ώρες, είχαν 38% αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Όσον αφορά την υπέρβαση των 22 λεπτών την ημέρα, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ανώτατο όριο στην άσκηση το οποίο να μην παρέχει οφέλη για την υγεία.

Τα υψηλότερα ημερήσια ποσοστά σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Πιο συγκεκριμένα, επιπλέον δέκα λεπτά την ημέρα συνδέονταν με 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε όσους περνούσαν λιγότερες από 10,5 ώρες καθιστοί και 35% χαμηλότερο κίνδυνο σε όσους περνούσαν περισσότερες.

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, ένα άτομο με καθιστικό τρόπο ζωής, δεν χρειάζεται να κάνει 22 λεπτά γυμναστικής σε μια και μόνο συνεδρία κάθε μέρα.

Μικρές εκρήξεις ενέργειας λειτουργούν αθροιστικά και θα μπορούσαν ίσως να ενσωματωθούν πιο εύκολα στην καθημερινότητα ενός ατόμου και να ωφελήσουν εξίσου την υγεία.

Οι κίνδυνοι της καθιστικής ζωής

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών και πρόωρου θανάτου, τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αν δεν χρησιμοποιούμε τους μυς του σώματός μας, είναι φυσικό να γίνονται πιο αδύναμοι και ως αποτέλεσμα είναι λιγότερο πιθανό να θέλουμε να είμαστε δραστήριοι αφού μας είναι όλο και πιο δύσκολο, επισημαίνουν οι ίδιοι.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η καρδιά είναι επίσης ένας μυς. Επομένως, όσο λιγότερο την γυμνάζουμε, τόσο πιο αδύναμη γίνεται.

Τα οφέλη για την υγεία του να είμαστε ενεργοί

Η άσκηση είναι γνωστό ότι προσφέρει μια σειρά από οφέλη. Ενδεικτικά, η καλή ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του άγχους και της κατάθλιψης, σχετίζεται με το να παραμένει κανείς ενεργός.

Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει επίσης τον ύπνο, γεγονός που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και μια συνολικά καλύτερη υγεία.

Συνολικά, αυτή η μελέτη τονίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ρουτίνα μας έτσι ώστε να μην υποφέρουμε τις επιπτώσεις της σύγχρονης καθιστικής ζωής.

Η προώθηση της σωματικής δραστηριότητας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, επισημαίνεται ως πολύτιμη στρατηγική για την ενίσχυση της συνολικής μας υγείας.

Πηγή: VITA - In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023 20:15

Σχετικά Άρθρα

  • Τα πολλαπλά οφέλη της γυμναστικής για τη σωματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών
    Τα πολλαπλά οφέλη της γυμναστικής για τη σωματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών

    «Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές και προγράμματα που θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να ασκούνται καθημερινά» λέει ο δρ Ανδρέας Φλουρής

    Η έλλειψη σωματικής άσκησης στα παιδιά αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την υγεία τους.

    Η έλλειψη άσκησης συνδέεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολίες συγκέντρωσης και αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης

    Η αύξηση της καθιστικής ζωής και η μείωση της σωματικής δραστηριότητας, είτε λόγω της αυξημένης χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών είτε εξαιτίας αλλαγών στον τρόπο ζωής, έχει οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας που επηρεάζουν όχι μόνο τη σωματική κατάσταση των παιδιών αλλά και τη νοητική τους ανάπτυξη.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συζήτησε αυτό το σημαντικό ζήτημα με τον δρ Ανδρέα Φλουρή, ο οποίος είναι καθηγητής Φυσιολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    Οι επιπτώσεις της έλλειψης σωματικής άσκησης

    Όπως αναφέρει ο δρ Φλουρής, «η μειωμένη σωματική άσκηση στα παιδιά έχει συνδεθεί με την αύξηση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, καθώς και με χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο».

    Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα προβλήματα αυτά δεν επηρεάζουν μόνο την υγεία των παιδιών στο παρόν, αλλά αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών στην ενήλικη ζωή.

    Επίσης, η έλλειψη άσκησης «έχει συνδεθεί με νοητικά προβλήματα, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι δυσκολίες συγκέντρωσης, και η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης».

    Η σημασία της γυμναστικής

    Συνεχίζοντας, ο καθηγητής εξηγεί ότι η τακτική σωματική άσκηση δεν είναι απλώς μέσο πρόληψης των παραπάνω προβλημάτων, αλλά και ένας σημαντικός παράγοντας για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ανάπτυξης των παιδιών.

    «Η άσκηση ενισχύει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, προάγει την ανάπτυξη μυών και οστών και βελτιώνει τις μεταβολικές διαδικασίες. Πέρα από τα σωματικά οφέλη, η σωματική δραστηριότητα ενισχύει επίσης τις νοητικές λειτουργίες και την ψυχική υγεία, βελτιώνοντας την ικανότητα μάθησης και την συγκέντρωση, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες του Εργαστηρίου μας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας» σημειώνει ο ίδιος.

    Επίσης, συμπληρώνει, πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο British Columbia στον Καναδά έδειξε ότι η σωματική δραστηριότητα ενισχύει τη λειτουργία του ιππόκαμπου, περιοχής του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη και τη μάθηση.

    Η τακτική σωματική άσκηση δεν προλαμβάνει απλώς προβλήματα αλλά βελτιώνει τη συνολική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών

    Παιδική άσκηση και κοινωνία

    Η ενσωμάτωση της σωματικής άσκησης στην καθημερινότητα των παιδιών, εξηγεί ο δρ Φλουρής, δεν είναι απλώς ζήτημα υγείας, αλλά αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή κοινωνική και ακαδημαϊκή ανάπτυξή τους.

    «Πλειάδα μελετών έχουν δείξει ότι οι μαθήτριες και οι μαθητές που είναι πιο δραστήριοι σωματικά έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, υψηλότερη αυτοπεποίθηση και καλύτερη ψυχολογική ισορροπία» σημειώνει.

    Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα «βοηθά στην αποτροπή φαινομένων όπως η σχολική βία και ο εκφοβισμός, καθώς προάγει την ομαδικότητα και την αυτοπειθαρχία. Αυτά είναι ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ολοένα και περισσότερο και θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την ενίσχυση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών μας».

    Πώς ενθαρρύνουμε τα παιδιά

    Ο δρ Φλουρής εξηγεί ότι η προώθηση της σωματικής δραστηριότητας στα παιδιά πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα τόσο των εκπαιδευτικών συστημάτων όσο και των οικογενειών.

    «Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές και προγράμματα που θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να ασκούνται καθημερινά. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας και της καλής σωματικής και ψυχικής κατάστασης των παιδιών. Οι δραστηριότητες αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν ασκήσεις που ενισχύουν την καρδιά, τους μύες και τα οστά» τονίζει.

    Συνεχίζοντας, ο δρ Φλουρής σημειώνει ότι «η επένδυση στη σωματική δραστηριότητα των παιδιών σήμερα αποτελεί μια επένδυση για το μέλλον της κοινωνίας μας. Η καλλιέργεια ενός τρόπου ζωής που βασίζεται στην κίνηση και την άσκηση θα βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν υγιή, ισορροπημένα και ικανά να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του μέλλοντος. Επομένως, η σωματική άσκηση δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών».

    Και καταλήγει: «Η έλλειψή της επιβαρύνει όχι μόνο την υγεία τους, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της, καθώς αυξάνει τα κόστη υγείας και μειώνει τη συνολική ευημερία. Επομένως, είναι καθήκον όλων μας να ενθαρρύνουμε τη σωματική άσκηση και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που προάγει την κίνηση και τη δραστηριότητα».

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Θα κάνετε όλη σας τη γυμναστική το Σαββατοκύριακο; Ποια είναι τα οφέλη υγείας που θα αποκομίσετε
    Θα κάνετε όλη σας τη γυμναστική το Σαββατοκύριακο; Ποια είναι τα οφέλη υγείας που θα αποκομίσετε

    Υπέρταση και διαβήτης είναι μερικές από τις ασθένειες που μπορούμε να αποφύγουμε, εάν βάλουμε την άθληση στη ζωή μας, ακόμη και συμπυκνωμένη σε ένα Σαββατοκύριακο

    Η ενασχόληση με τη συνιστώμενη εβδομαδιαία σωματική δραστηριότητα, είτε συγκεντρωμένη σε μία-δύο ημέρες είτε κατανεμημένη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων. Αυτό διαπιστώνει μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, που δημοσιεύθηκε στο Circulation.

    Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα και οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν εάν εκείνοι που ασκούνται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας έχουν περισσότερα οφέλη σε σχέση με εκείνους που κάνουν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα άσκησης μόνο το Σαββατοκύριακο και σε ποιες ασθένειες υπάρχουν οφέλη.

    Αναλύθηκαν πληροφορίες για σχεδόν 90.000 άτομα από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank. Τα άτομα που συμμετείχαν φορούσαν μετρητές καρπού που κατέγραφαν τη συνολική σωματική τους δραστηριότητα και τον χρόνο που αφιέρωναν σε διαφορετικές εντάσεις άσκησης κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών. Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ των μοτίβων σωματικής δραστηριότητας και της επίπτωσης σε 678 παθήσεις από 16 τύπους ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών ψυχικής υγείας, των ασθενειών του πεπτικού συστήματος και των νευρολογικών παθήσεων.

    Η άσκηση το Σαββατοκύριακο, διαπίστωσαν οι ερευνητές, ήταν εξίσου αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου με την πιο ομοιόμορφα κατανεμημένη άσκηση μέσα στην εβδομάδα και σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 264 ασθενειών. Οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες για καρδιομεταβολικές παθήσεις, όπως η υπέρταση (23% και 28% χαμηλότερος κίνδυνος σε διάστημα έξι ετών για την άσκηση του Σαββατοκύριακου και την τακτική άσκηση, αντίστοιχα) και ο διαβήτης (43% και 46% χαμηλότερος κίνδυνος, αντίστοιχα). Πάντως, οι συσχετίσεις αφορούσαν όλες τις κατηγορίες ασθενειών που μελετήθηκαν.

    Τα ευρήματα, σημειώνουν οι ερευνητές, υποδηλώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ευρέως ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μελλοντικών ασθενειών, ανεξάρτητα από το πότε γίνεται.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Καλλισθενική γυμναστική: 5 τρόποι που η προπόνηση με το βάρος του σώματος μπορεί να μας ωφελήσει
    Καλλισθενική γυμναστική: 5 τρόποι που η προπόνηση με το βάρος του σώματος μπορεί να μας ωφελήσει

    Η καλλισθενική γυμναστική προσφέρει πολυάριθμα οφέλη, και το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός ή ακριβές συνδρομές για να τα απολαύσετε

    Η καλλισθενική γυμναστική, ή αλλιώς η γυμναστική με το βάρος του σώματος, έχει βαθιές ρίζες που χρονολογούνται από την αρχαία Ελλάδα. Παρόλο που αποτελεί μια από τις πιο βασικές μορφές προπόνησης, η δημοτικότητά της έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια, χάρη στην απλότητα και την αποτελεσματικότητά της. Διάσημοι όπως ο Chris Hemsworth και ο Jamie Foxx υποστηρίζουν ότι αυτή η μέθοδος προπόνησης μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη όσον αφορά τη δύναμη, την αντοχή και την ευλυγισία. Ωστόσο, τα οφέλη της καλλισθενικής προπόνησης δεν περιορίζονται μόνο στους διάσημους. Κατάλληλη για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης, αυτή η μέθοδος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη γενική υγεία και την ποιότητα ζωής.

    1. Ενίσχυση του κορμού και σταθερότητα

    Ένα από τα κύρια οφέλη της καλλισθενικής προπόνησης είναι η ενίσχυση των μυών του κορμού. Σύμφωνα με την Jen Wilson, ειδική στη γυμναστική και την υγεία από το Nottingham Trent University και το άρθρο της στο Τhe Conversation, ασκήσεις όπως οι σανίδες και τα mountain climbers στοχεύουν τους βαθύτερους μύες της κοιλιακής και ραχιαίας περιοχής, που είναι απαραίτητοι για τη σταθερότητα του σώματος. Αυτοί οι μύες συμβάλλουν στη σωστή στάση του σώματος και βοηθούν στην αποφυγή τραυματισμών στις καθημερινές δραστηριότητες.

    Η Wilson επισημαίνει επίσης ότι ένας ισχυρός κορμός βελτιώνει τον συντονισμό και την ισορροπία, κάνοντας το σώμα πιο ανθεκτικό σε ατυχήματα και κακώσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα όλων των ηλικιών, ειδικά για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την καθημερινή τους λειτουργικότητα.

    2. Βελτίωση της καρδιακής υγείας και του μεταβολισμού

    Η καλλισθενική προπόνηση δεν είναι μόνο καλή για τη μυϊκή δύναμη. Σύμφωνα με την Athalie Redwood-Brown, ανώτερη λέκτορα στην Ανάλυση Απόδοσης του Αθλητισμού στο Nottingham Trent University, ακόμη και απλές ασκήσεις όπως τα καθίσματα (squats) και οι προβολές ποδιών (lunges) μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία και να ενισχύσουν τον μεταβολισμό.

    Μια μελέτη έδειξε ότι άτομα με καθιστική ζωή που ενσωμάτωσαν την καλλισθενική προπόνηση τρεις φορές την εβδομάδα για δέκα εβδομάδες παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, στον καρδιακό ρυθμό και στο ποσοστό σωματικού λίπους. Αυτές οι βελτιώσεις μπορούν να συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη προστασία της καρδιάς και στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, κάτι που βοηθά στη διαχείριση του βάρους και στη γενικότερη υγεία.

    3. Ανάπτυξη μυϊκής δύναμης και αντοχής

    Η καλλισθενική γυμναστική είναι επίσης εξαιρετική για την αύξηση της μυϊκής δύναμης και αντοχής. Αυτές οι ασκήσεις, που εστιάζουν σε λειτουργικές κινήσεις όπως τα push-ups και τα squats, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της φυσικής απώλειας μυϊκής μάζας που παρατηρείται καθώς μεγαλώνουμε. Σύμφωνα με τη Redwood-Brown, οι κινήσεις αυτές μιμούνται τις καθημερινές δραστηριότητες και βελτιώνουν τη μακροπρόθεσμη υγεία των μυών και των αρθρώσεων.

    Οι ισομετρικές ασκήσεις, όπως τα καθίσματα στον τοίχο (wall sits) και οι σανίδες, βοηθούν στη βελτίωση της μυϊκής αντοχής και δύναμης. Η τακτική εκτέλεση αυτών των ασκήσεων μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τραυματισμών και να διατηρήσει το σώμα σε καλή φυσική κατάσταση με το πέρασμα των ετών.

    4. Βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων στα παιδιά και εφήβους

    Για τα παιδιά και τους εφήβους, η καλλισθενική προπόνηση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της δύναμης, του συντονισμού και των κινητικών δεξιοτήτων. Η Wilson εξηγεί ότι δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, τα άλματα και η αναρρίχηση, σε συνδυασμό με ασκήσεις όπως τα push-ups και τα squats, βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν λειτουργική δύναμη και ευκινησία. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την αθλητική τους απόδοση, αλλά και τη γενικότερη φυσική τους κατάσταση, κάνοντάς τα πιο ενεργά και υγιή.

    5. Μείωση του κινδύνου πτώσεων στους ηλικιωμένους

    Όσο μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος πτώσεων και τραυματισμών αυξάνεται. Η καλλισθενική γυμναστική βοηθά στη βελτίωση της σταθερότητας και του συντονισμού, κάτι που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των ατυχημάτων. Ασκήσεις όπως τα καθίσματα με καρέκλα (chair squats) και οι τροποποιημένες κάμψεις (push-ups με στήριξη στα γόνατα ή στον τοίχο) είναι ιδανικές για τους ηλικιωμένους.

    Η Redwood-Brown επισημαίνει ότι οι ήπιες αυτές ασκήσεις όχι μόνο βελτιώνουν την ευκαμψία και τη μυϊκή αντοχή, αλλά και ενισχύουν την υγεία των αρθρώσεων, βοηθώντας τους ηλικιωμένους να παραμείνουν δραστήριοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Γυμναστική: 10 tips για να την αγαπήσετε και να τη βάλετε στη ζωή σας
    Γυμναστική: 10 tips για να την αγαπήσετε και να τη βάλετε στη ζωή σας

    Η σκέψη να αρχίσετε γυμναστική κουράζει περισσότερο και από την άσκηση - Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα «έξυπνο» ξεκίνημα

    Όλα είναι στο μυαλό, όπως και η σκέψη ότι κάθε αρχή είναι δύσκολη. Ο μοναδικός προβληματισμός που πρέπει να έχετε είναι η εξεύρεση χρόνου και τόπου για άθληση, μέχρι να την ενσωματώσετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

    Ο χρόνος ψυχολογικής προετοιμασίας για άθληση

    Πρόσφατη έρευνα του Cedric X. Bryant, PhD, FACSM, Διευθύνοντα Σύμβουλου του Αμερικανικού Συμβουλίου Άσκησης, σχετικά με το χρόνο διαμόρφωσης μιας συνήθειας, αξιοποίησε τη μηχανική μάθηση με στόχο την παρακολούθηση χιλιάδων συμμετεχόντων και την απάντηση στο ερώτημα: πόσος χρόνος χρειάζεται για τη μετατροπή μιας ασχολίας σε συνήθεια; Οι δύο συνήθειες που εξέτασαν οι επιστήμονες ήταν η επίσκεψη στο γυμναστήριο και το πλύσιμο των χεριών.

    Προς έκπληξη όλων, διαπιστώθηκε ότι το απλούστατο πλύσιμο των χεριών, χρειάστηκε εβδομάδες για να συνηθιστεί, αντιθέτως, μια πιο σύνθετη ενέργεια όπως η τακτική επίσκεψη σε γυμναστήριο, διαμορφώθηκε σε τρόπο ζωής πολύ πιο σύντομα. Μάλιστα με τη διαφορά των 6 ή και περισσότερων μηνών, οι συμμετέχοντες συνήθισαν πρώτα το γυμναστήριο και μετά το πλύσιμο των χεριών.

    Δεν φταίει η δράση αλλά η πολλή σκέψη

    Για αρχή, είναι κομβικής σημασίας η συνειδητοποίηση των ρεαλιστικών προσδοκιών σας από τη ζωή. Αν λόγου χάρη, περιμένετε να γίνετε ολυμπιονίκες μέσα σε 21 ημέρες, θα απογοητευτείτε. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στη μακροπρόθεσμη διαδικασία διαμόρφωσης της γυμναστικής ως τρόπου ζωής.

    Τα 10 κόλπα που θα κάνουν τη γυμναστική ρουτίνα σας:

    1. Ξεκινήστε με μικρά βήματα. Αποφύγετε τις υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας, εστιάστε σε μικρά βήματα και ακολουθείστε ένα πρόγραμμα γυμναστικής που να εξυπηρετεί τις ανάγκες σας, να ανταποκρίνεται στις ικανότητές σας και να μην συμπίπτει με τις καθημερινές σας ευθύνες. Η επίτευξη μικρών εφικτών στόχων, σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε την προσπάθειά σας.
    2. Να είστε σε φόρμα γενικά. Δεν χρειάζεται να να πηγαίνετε καθημερινά στο γυμναστήριο, μπορείτε να θέσετε ως στόχο την επίσκεψη στο γυμναστήριο δύο φορές την εβδομάδα και συμπληρωματικά, να αθλείστε συχνότερα μέσω μιας μεσημεριανής βόλτας ή μιας ολιγόλεπτης προπόνησης στο σπίτι.
    3. Ασχοληθείτε με απολαυστικές δραστηριότητες. Η άσκηση θα πρέπει να είναι μια διαφυγή από το καθημερινό άγχος, όχι ένας πρόσθετος στρεσογόνος παράγοντας, για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να είστε ευχαριστημένοι κατά τη διάρκειά της. Έτσι, αν ο 30λεπτος περίπατος στο διάδρομο δεν είναι το φόρτε σας, δοκιμάστε έναν 15λεπτο περίπατο πριν από τη δουλειά.
    4. Χρησιμοποιείστε ημερολόγιο. Η αίσθηση της μονιμότητας που δίνει ο προγραμματισμός της τακτικής άσκησης, αποκτά ειδική βαρύτητα για εσάς.
    5. Κοινωνικοποιηθείτε μέσω της άθλησης. Η συναναστροφή με έναν σύντροφο με σκοπό την άσκηση, η συμμετοχή σε ένα ομαδικό μάθημα γυμναστικής ή η εύρεση ενός κοινοτικού προγράμματος άσκησης σας δίνει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο, να μην εγκαταλείψετε την άθληση.
    6. Παρακολουθείστε την πρόοδό σας. Μια εφαρμογή παρακολούθησης της άσκησής σας, αποτελεί έναν μικρό στόχο-σταθμό για την επίτευξη σπουδαιότερων.
    7. Αναγνωρίστε τον προσωπικό λόγο που αθλείστε. Είτε για αισθητικούς λόγους, είτε για λόγους που αφορούν αποκλειστικά την υγεία σας, είναι απαραίτητο να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τις αφορμές, για να ισχυροποιείτε το κίνητρό σας.
    8. Προετοιμαστείτε καλά. Φροντίστε από την προηγούμενη ημέρα να έχετε έτοιμο τον εξοπλισμό της άσκησή σας, έτσι ώστε να μην σας αποθαρρύνει η ιδέα ότι έχετε δύο επιπλέον βήματα προετοιμασίας.
    9. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Αναγνωρίστε την εξέλιξή σας και κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας για αυτή.
    10. Να είστε θετικοί και υπομονετικοί. Μην δίνετε υπερβολική έμφαση στην τελειότητα, απλά προσπαθήστε.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πόσο συχνά θα πρέπει να γυμναζόμαστε για να γλιτώσουμε εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και νόσο Πάρκινσον
    Πόσο συχνά θα πρέπει να γυμναζόμαστε για να γλιτώσουμε εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και νόσο Πάρκινσον

    Ένα σύντομο μοτίβο άσκησης μπορεί να μας γλιτώσει από επικίνδυνες καταστάσεις υγείας όσο και ένα πιο συνεπές πρόγραμμα προπόνησης

    Στην έντονη ροή της καθημερινότητας, μερικές φορές είναι ακατόρθωτο να μείνουμε πιστοί σε μια ρουτίνα άσκησης χωρίς να παραγκωνίσουμε άλλες πτυχές της ζωής μας, όπως η καριέρα και η κοινωνική ζωή. Σύμφωνα όμως με μια νεότερη μελέτη, μόλις μια εβδομαδιαία προπόνηση θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματική με το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο κάθε μέρα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ερευνητές στην Κίνα, ακόμα και όσοι γυμνάζονται μόνο το Σαββατοκύριακο – οι λεγόμενοι «weekend warriors» ή αλλιώς «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» όσοι δηλαδή κάνουν έντονη άσκηση μόνο μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα – παρουσιάζουν παρόμοια οφέλη στην τόνωση της διάθεσης αλλά και στην εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι παρακολούθησαν πάνω από 75.000 Βρετανούς, διαπίστωσαν ότι μειώθηκαν οι πιθανότητες εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης κατά 28% σε σύγκριση με όσους ήταν αδρανείς. Αντίστοιχα, μειώθηκε ο κίνδυνος άνοιας σχεδόν κατά το ένα τέταρτο (23%). Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 62 έτη, οι οποίοι φορούσαν φορητές ψηφιακές συσκευές στον καρπό.

    Σχεδόν το ένα τρίτο (32,2%) θεωρήθηκε ότι είναι αδρανείς, ενώ το 28,2% συμμετείχε σε τακτική άσκηση και το 39,6% κατατάχθηκε στους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου». Οι τελευταίοι αφορούσαν άτομα που έκαναν περίπου 150 λεπτά ή περισσότερο άσκηση την εβδομάδα, με τουλάχιστον το 50% να πραγματοποιείται εντός δύο ημερών. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 8 ετών κατά μέσο όρο, 530 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια, 1.468 με εγκεφαλικό επεισόδιο, 319 με Πάρκινσον, 1.507 με κατάθλιψη και 1.794 με άγχος.

    Μαζί με τα πλεονεκτήματα για την ψυχική υγεία, διαπιστώθηκε ότι οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» μείωσαν επίσης την πιθανότητα πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13% και νόσου Πάρκινσον σχεδόν κατά το ήμισυ (49%) σε σύγκριση με όσους παρέμειναν αδρανείς.

    Οι ακαδημαϊκοί πίσω από την έρευνα από το Hangzhou Normal University δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι σύντομες εκρήξεις εντατικής άσκησης θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμη και μια «πιθανή εναλλακτική λύση σε στρατηγικές προληπτικής παρέμβασης». Γράφοντας στο περιοδικό Nature Aging, δήλωσαν: «Η συμμετοχή σε ένα μοτίβο όπως του «πολεμιστή του Σαββατοκύριακου», που χαρακτηρίζεται από συγκεντρωμένες περιόδους μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας υψηλού όγκου μέσα σε 1 έως 2 ημέρες, σχετίζεται με παρόμοια μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικές διαταραχές όπως το τακτικά ενεργό μοτίβο».

    Παρόλα αυτά, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη είχε «αρκετούς περιορισμούς», μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν μόνο η συμμετοχή συμμετεχόντων ηλικίας μεταξύ 43 και 79 ετών. «Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στη γενίκευση αυτών των ευρημάτων σε πληθυσμό εκτός του συγκεκριμένου ηλικιακού εύρους, όπως άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω» ανέφεραν.

    Επίσης, οι συσκευές που φοριούνται στον καρπό μπορεί «να μην καταγράφουν πλήρως ορισμένες δραστηριότητες, όπως η στατική ποδηλασία, οδηγώντας ενδεχομένως σε ανακρίβειες», πρόσθεσαν. Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας θα μπορούσαν επίσης να ποικίλλουν με την ηλικία και η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τις αλλαγές στα πρότυπα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των εθελοντών.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστώνται στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα – ή 75 λεπτά έντονης άσκησης.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Φυσική Αγωγή: Aυξάνονται οι ώρες σε δημοτικό και γυμνάσιο - Μπαίνει στο νηπιαγωγείο
    Φυσική Αγωγή: Aυξάνονται οι ώρες σε δημοτικό και γυμνάσιο - Μπαίνει στο νηπιαγωγείο
    Το πόρισμα προβλέπει τη δημιουργία ενός αθλητικού γυμνασίου και λυκείου σε κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

    Η γυμναστική μπαίνει στα νηπιαγωγεία, ενώ αυξάνονται και οι ώρες της στο δημοτικό και το γυμνάσιο. Παράλληλα, τα αθλητικά σχολεία επιστρέφουν στην ελληνική εκπαίδευση, αλλά σε διαφορετικό πλαίσιο σε σχέση με το παρελθόν. Αυτά προβλέπει το πόρισμα της επιτροπής που σύστησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με στόχο την περαιτέρω εξοικείωση των παιδιών με την άθληση, το ευ ζην και τη στήριξη του σχολικού αθλητισμού.

    Ειδικότερα, ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να αυξηθούν, κατά τρεις την εβδομάδα, οι ώρες της φυσικής αγωγής στο νηπιαγωγεία.

    Ως προς το δημοτικό, σήμερα στη φυσική αγωγή δίνονται τρεις ώρες την εβδομάδα στις τέσσερις πρώτες τάξεις και από δύο στις δύο τελευταίες.

    Το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής προτείνει εβδομαδιαία είτε να οργανώνεται ένα επιπλέον δίωρο στο πλαίσιο του ολοήμερου προγράμματος είτε μία ώρα στο πλαίσιο ενός ομίλου φυσικής αγωγής, όπως ονομάζονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα σχολεία που πλαισιώνουν τη διδασκαλία των μαθημάτων.

    Συνεπώς, η επιπλέον ενασχόληση των παιδιών με τη γυμναστική θα είναι προαιρετική. Στο γυμνάσιο θα αυξηθούν οι ώρες της γυμναστικής κατά μία την εβδομάδα. Επίσης, στο γυμνάσιο και το λύκειο θα οργανώνεται δίωρο σχολικού αθλητισμού την εβδομάδα, στο οποίο η συμμετοχή θα είναι προαιρετική.

    Την ίδια στιγμή, στον εκπαιδευτικό χάρτη επιστρέφουν τα αθλητικά σχολεία που καταργήθηκαν το 2011.

    Για την αύξηση των ωρών της γυμναστικής στα σχολεία, καθώς και για τα αμιγώς αθλητικά σχολεία θα προσληφθούν επιπλέον γυμναστές – πόσο μάλλον που οι ώρες φυσικής αγωγής στα νηπιαγωγεία θα ανατεθούν σε γυμναστές.

    Πηγή: alfavita.gr

  • Δεν έχετε χρόνο για γυμναστική; Οι μίνι ασκήσεις που δυναμώνουν την καρδιά και ενισχύουν την αντοχή
    Δεν έχετε χρόνο για γυμναστική; Οι μίνι ασκήσεις που δυναμώνουν την καρδιά και ενισχύουν την αντοχή

    Αφιερώστε μόλις ένα λεπτό από το χρόνο σας, ανακαλύπτοντας ότι η αποτελεσματική άσκηση δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο

    Οι γρήγορες και σύντομες εκρηκτικές ασκήσεις διάρκειας ενός λεπτού ή και λιγότερο θεωρούνται σωτήριες για όσους δεν γυμνάζονται συστηματικά. Πιο συγκεκριμένα, οι έντονες περίοδοι σύντομων ασκήσεων αποτελούν μια σημαντική επιλογή για την υγεία και τη φυσική κατάσταση ανθρώπων που ακολουθούν μια πιο καθιστική ζωή ή αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες ή παχυσαρκία, καταστάσεις δηλαδή που τους εμποδίζουν να γυμναστούν τακτικά.

    Ποιες ασκήσεις αποτελούν το μικρό και θρεπτικό «σνακ» των μυών; Τέτοια παραδείγματα ασκήσεων εκρηκτικότητας ή αντοχής, σύμφωνα με τον Δρα Βruno Gualano, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, είναι το ανέβασμα της σκάλας και οι μικρές ποδηλατικές περίοδοι που χωρίζονται από διαστήματα ωρών.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), άλλωστε, προτείνει την εκτέλεση μέτριας έντασης άσκησης -τουλάχιστον 150 λεπτών- ωστόσο, οι ενήλικες θα πρέπει να αυξήσουν αυτό το όριο στα 300 λεπτά, για περαιτέρω αύξηση των πλεονεκτημάτων για την υγεία.

    Επειδή αυτός ο στόχος είναι άπιαστος για αρκετούς ανθρώπους, ο καθηγητής Δρ Βruno Gualano δήλωσε στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Σάο Πάολο, ότι «οι σύντομες ασκήσεις έκρηξης θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις βλαβερές επιπτώσεις του καθιστικού τρόπου ζωής» συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται για σύντομες και έντονες ασκήσεις εκρηκτικότητας (ενός λεπτού ή λιγότερο), που μπορούν να είναι πιο αποδοτικές από τα παραδοσιακά προγράμματα άσκησης».

    Δεν υπόσχονται μόνο μυϊκή δύναμη

    Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μορφή άθλησης βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα του οργανισμού και την αγγειακή υγεία. Ειδικότερα, έχει διαπιστωθεί από έρευνα ότι, προτιμώντας απλά τις σκάλες από τον ανελκυστήρα, ενισχύεται την αγγειακή υγεία των αντρών χωρίς ιστορικό ιατρικών προβλημάτων, ενώ παράλληλα ωφελούνται εξίσου και τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

    Περαιτέρω οφέλη των μίνι εκρηκτικών ασκήσεων είναι η βελτίωση της μεταβολικής υγείας, η μείωση του χρόνου αδράνειας και η απλότητά τους, καθώς δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Γυμναστική: Τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν σηκώνετε βάρη καθημερινά
    Γυμναστική: Τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν σηκώνετε βάρη καθημερινά

    Πώς μας ωφελεί η γυμναστική με βάρη και ποιες είναι οι αλλαγές που θα παρατηρήσουμε εάν κάνουμε τακτικές προπονήσεις;

    Η γυμναστική με βάρη πρόκειται για ένα ενδυναμωτικό χόμπι, ωφέλιμο για την υγεία αλλά την ευεξία σας. Πρόκειται για ένα τύπο προπόνησης με αντίσταση, που συμβάλλει στην ενίσχυση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, την βελτίωση της κινητικότητας, την πρόληψη των τραυματισμών και του πόνου, μειώνοντας τον κίνδυνο πολλών ασθενειών και ενισχύοντας την ψυχική υγεία.

    Όπως τα περισσότερα χόμπι, όσο περισσότερο το εξασκείτε, τόσο περισσότερες δεξιότητες αναπτύσσετε και, στις περισσότερες περιπτώσεις, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματά σας. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι όπως και όλα στην ζωή, η γυμναστική θέλει μέτρο.

    Πώς μας ωφελεί η γυμναστική με βάρη

    Όπως όλες οι μορφές άσκησης, η άρση βαρών ενισχύει την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, οδηγώντας σε μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

    Εύκολη απώλεια βάρους και συντήρηση

    Η άρση βαρών αυξάνει τον μεταβολισμό σας, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

    Επειδή η άρση βαρών μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση και διατήρηση των μυών όταν τρώτε λιγότερες θερμίδες όσο προσπαθείτε να χάσετε κιλά, οι τακτικές προπονήσεις μπορούν να ενισχύσουν την καύση θερμίδων, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.

    Αυτή η επίδραση οφείλεται στο γεγονός ότι ο μυϊκός ιστός είναι πιο ενεργός μεταβολικά (καίει περισσότερη ενέργεια) από τον λιπώδη ιστό.

    Περισσότερη δύναμη

    Η μυϊκή δύναμη διευκολύνει την ικανότητα του σώματός σας να εκτελεί οποιαδήποτε εργασία, επιτρέποντάς σας να περπατάτε, να μεταφέρετε βάρος ή αντικείμενα, να τρέχετε, να σκαρφαλώνετε, ακόμα και να ανοίγετε εκείνα τα ενοχλητικά καπάκια βάζων.

    Αλλά το μέγεθος και η δύναμη των μυών αρχίζουν να μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε στην γυμναστική σας, προπονήσεις με αντιστάσεις που θα σας βοηθήσουν να “χτίσετε” μυς και να διατηρήσετε την δύναμή σας.

    Ακόμη και χωρίς να λάβετε υπόψη τη διαδικασία της γήρανσης, το να είστε δυνατοί βελτιώνει την καθημερινότητά σας με πολλούς τρόπους. Σας επιτρέπει να είστε ανεξάρτητοι, να αισθάνεστε ενδυναμωμένοι και να εκτελείτε εργασίες με λιγότερο κόπο.

    Πιο δυνατοί μύες σημαίνουν καλύτερη προστασία και για τις αρθρώσεις σας, και μπορούν ακόμη και να κάνουν απλές εργασίες όπως το περπάτημα πιο λειτουργικές και εύκολες.

    Γερά οστά

    Η άρση βαρών διεγείρει επίσης την ανάπτυξη των οστών και αυξάνει την οστική πυκνότητα, αποτελώντας την θεραπεία πρώτης γραμμής για παθήσεις που επηρεάζουν τα οστά, με επιστημονική μελέτη να επισημαίνει ότι μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στη μέση και τον πόνο που προκαλείται από την αρθρίτιδα και την ινομυαλγία.

    Άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Bone and Mineral Research Plus, αναφέρει ότι συγκεκριμένοι τύποι προπόνησης είναι αποτελεσματικοί για τη βελτίωση της υγείας των οστών.

    Στα πλαίσια της μελέτης εξετάστηκαν άντρες σπρίντερ ηλικίας μεταξύ 40 και 85 ετών για 10 χρόνια. Όσοι σήκωναν βάρη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είδαν βελτιώσεις στη δύναμη των οστών.

    Πηγή: VITA - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο