Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023 14:58

Πού ταξιδεύει η σκέψη σας; 4 tips από μια νευροψυχολόγο για μεγαλύτερη συγκέντρωση

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αν βρίσκετε άθλο να διατηρήσετε την προσοχή σας και η συγκέντρωση σάς φαίνεται άγνωστη λέξη, δεν είστε οι μόνοι. Δοκιμάστε αυτά τα tips που μπορεί να βοηθήσουν να το καταπολεμήσετε

Υπάρχουν μελέτες που ισχυρίζονται ότι αν το μυαλό μας ταξιδεύει και χανόμαστε στις σκέψεις μας, τότε κάνουμε ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό μας. Τέτοια επιστημονικά ευρήματα ωστόσο μάλλον δεν θα είχαν τύχη ως αντεπιχείρημα στον εργοδότη που μας επέπληξε γιατί είχαμε αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού meeting ή και στους φίλους που μας κατηγορούν ότι για μια ακόμη φορά μιλούσαν στον αέρα.

Η αδυναμία συγκέντρωσης είναι το κατ’ εξοχήν γνώρισμα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Πριν όμως αποδώσουμε τη δυσκολία σε μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που μας διέφυγε και δεν διαγνώστηκε ποτέ, ίσως θα πρέπει να αναλογιστούμε τους ρυθμούς της καθημερινότητας και το ψυχικό μας φορτίο. «Η δυσκολία συγκέντρωσης και προσοχής αν και βρίσκονται στον πυρήνα της ΔΕΠΥ, είναι συχνή και σε πολλές διαταραχές από την ψυχική σφαίρα όπως το έντονο άγχος, η κατάθλιψη και το ιστορικό τραυματικών εμπειριών» εξηγεί η νευροψυχολόγος Rosemarie Manfredi.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία έπειτα, η ικανότητά μας να παραμένουμε συγκεντρωμένοι για ορισμένο χρονικό διάστημα τείνει να συρρικνώνεται συνεπεία του έντονου ρυθμού ζωής, των ταχυτήτων που μας συνηθίζουν τα social media και οι νέες τεχνολογίες που καταφέρνουν να αποσπούν διαρκώς την προσοχή μας.

Οι «εχθροί» της συγκέντρωσης

Δεν είναι «προνόμιο» λίγων αλλά φαινόμενο που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Σε περιόδους έντονου στρες, εξηγεί η ειδικός, οι δουλειές μας μπορεί να μένουν πίσω εξαιτίας της αδυναμίας συγκέντρωσης, ή ακόμα και να τις εγκαταλείψουμε. Το στρες είναι ο μεγαλύτερος ένοχος για την κακή μας συγκέντρωση, που έτσι πλήττεται από έναν συνδυασμό εξωτερικών ερεθισμάτων και εσωτερικών σκέψεων, εξηγεί η Δρ Manfredi.

Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι ο ανεπαρκής ύπνος -τον οποίο μπορείτε να βελτιώσετε μέσα από αυτά τα οκτώ tips– και η καθιστική ζωή αντί της σωματικής άσκησης που είναι κομβικής σημασίας για την καλή προσοχή. «Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας στην αυτορρύθμισή τους, επιτρέποντάς μας να δώσουμε προσοχή όταν χρειάζεται» εξηγεί η Δρ Manfredi για τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη της γυμναστικής για τον εγκέφαλο, από την καλύτερη διάθεση έως τη βελτίωση της μνήμης, της μάθησης και της επιλεκτικής προσοχής.

4 tips για καλύτερη προσοχή

Η προσοχή είναι μια από τις πιο ευαίσθητες λειτουργίες του εγκεφάλου αλλά και πρόσφορη για παρεμβάσεις που μπορούν να την ενισχύσουν, όπως οι παρακάτω που προτείνει η Δρ Manfredi:

1. Καλύτερος ύπνος. Από τις πρώτες παρεμβάσεις καίριας σημασίας που θα πρέπει κατά βάση να στοχεύει σε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου και αφύπνισης.

2. Διαχείριση του στρες. Στην εργασία ή στο σπίτι, υπάρχουν τρόποι για μείωση του άγχους, όπως αυτές οι 6 απρόσμενες μέθοδοι που ανακουφίζουν και ηρεμούν

3. Περισσότερα διαλείμματα. Τα τακτικά διαλείμματα επιτρέπουν τη συγκέντρωση της προσοχής σε ένα πράγμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Συγκεντρωνόμαστε περισσότερο σε πράγματα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα ή ευχάριστα και λιγότερο όταν τα θεωρούμε βαρετά, κουραστικά, αδιάφορα ή τετριμμένα» εξηγεί η ειδικός και συστήνει να δίνουμε το 80% της μέγιστης διάρκειας συγκέντρωσης σε κάτι και έπειτα να κάνουμε ένα διάλειμμα ώστε «ο εγκέφαλος να μπορεί να ανασυντάξει δυνάμεις και να ενεργοποιηθεί εκ νέου για να συνεχίσει την εργασία».

4. Λιγότεροι περισπασμοί. Θα χρειαστεί συνειδητή προσπάθεια να περιοριστούν οι περισπασμοί που μπορεί να περιλαμβάνει:

  • τη βοήθεια ενός χρονομέτρου που θα χτυπά ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να δούμε αν καταφέραμε να μείνουμε συγκεντρωμένοι σε μία εργασία,
  • τη χρήση ακουστικών όταν το θορυβώδες περιβάλλον δεν επιτρέπει να διατηρήσουμε την προσοχή μας
  • τη χρήση επεκτάσεων και εφαρμογών στο διαδίκτυο που εμποδίζουν την ανακατεύθυνση σε διάφορες σελίδες καθώς και κατάλληλες ρυθμίσεις στα social media για απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων.
Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023 12:47

Σχετικά Άρθρα

  • Μυαλό: Γιατί είναι τόσο δύσκολο σήμερα να συγκεντρωθούμε;
    Μυαλό: Γιατί είναι τόσο δύσκολο σήμερα να συγκεντρωθούμε;

    Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ακριβή αριθμό των λεπτών που μπορεί να συγκεντρωθεί ένας άνθρωπος, πριν το μυαλό του αρχίσει να «ξεφεύγει».

    Δεν είναι και δύσκολο το μυαλό μας να αποσπαστεί. Θες μια ειδοποίηση στο κινητό, θες ένα υπερπλήρες inbox, υπάρχουν τόσοι πολλοί περισπασμοί και τόσες υποχρεώσεις που πρέπει να κάνουμε καθημερινά που πραγματικά η συγκέντρωση μοιάζει συχνά σαν το πιο δύσκολο task που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας.

    Έχοντας όλα αυτά υπόψιν, μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι νέα μελέτη αποκάλυψε πως το εύρος της προσοχής των ενηλίκων έχει μειωθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να επικεντρωθεί σε μια εργασία μόνο για 17 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο.

    H Gen Z φάνηκε εν τω μεταξύ να τα πηγαίνει πολύ χειρότερα, με σχεδόν τους μισούς από τους συμμετέχοντες ηλικίας από 18 έως 24 ετών να παραδέχονται ότι αποσπάστηκαν σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα ενώ μόνο το 7% των 65άρηδων και άνω ανέφεραν το αντίστοιχο επίπεδο νοητικής περιπλάνησης.

    Παράλληλα, περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το εύρος της προσοχής τους έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.

    Επιπρόσθετα, η μέση ικανότητα των Βρετανών να ακούν τον/την σύντροφό τους συχνά διαρκεί μόνο για περίπου 19 λεπτά και μόνο το ένα πέμπτο (22%) δήλωσε πως νιώθει την προσοχή του την τελευταία περίοδο, βελτιωμένη.

    Τι φταίει και χάνουμε τη συγκέντρωσή μας;

    Η κούραση, το άγχος και τα κινητά τηλέφωνα ήταν μεταξύ των κορυφαίων αιτιών που οι ενήλικες παραδέχτηκαν ότι έχαναν τη συγκέντρωση τους, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές.

    «Οι συνεχείς ειδοποιήσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε για μεγάλες περιόδους. Δεν φταίει βέβαια μόνο η τεχνολογία – το στρες και η κούραση παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Όταν είμαστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι, παλεύουμε να διατηρήσουμε τη συγκέντρωσή μας, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το να διοχετεύσουμε την προσοχή μας σε μια και μόνο εργασία», εξήγησαν οι ίδιοι.

    Χαρακτηριστικά, από τους ερωτηθέντες, το 39% του συνόλου των ατόμων παραδέχτηκαν ότι «αισθάνονται υποχρεωμένοι να ελέγχουν τα τηλέφωνά τους όταν χάνουν το ενδιαφέρον τους για κάτι», το 45% μεταπηδά μεταξύ των εργασιών και το 42% αφήνει τον εαυτό του να ονειρεύεται…

    Η έρευνα υπογράμμισε τέλος ότι η διευθέτηση των οικονομικών μπορεί να κρατήσει το μυαλό μας απασχολημένο για 19 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο και τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε στη δουλειά, μας κρατούν εστιασμένους για λίγο περισσότερο, 20 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο
    Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο

    Χαρίζουν χρώμα στα τρόφιμα και πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό - Γνωρίστε τις θαυματουργές ενώσεις και μάθετε σε ποια τρόφιμα «κρύβονται»

    Είναι υπεύθυνα για τα ζωντανά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά. Φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και τα οφέλη τους τόσο στη γνωστική υγεία, όσο και σε άλλους δείκτες υγείας. Ο λόγος για τα φλαβονοειδή, μια ποικιλόμορφη ομάδα φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, φυτικής κυρίως προέλευσης. «Τα φλαβονοειδή βρίσκονται στο τσάι, σε ορισμένα λαχανικά, στα εσπεριδοειδή, στο κρασί και το κακάο. Συμβάλλουν στις έντονες αποχρώσεις πολλών φρούτων και λαχανικών, όπως το μπλε των βατόμουρων, που οφείλεται σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ανθοκυανίνη», εξηγεί η διατροφολόγος Maz Packham.

    Τον τελευταίο καιρό, τα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την ιδιότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open αναδεικνύει τον εντυπωσιακό αντίκτυπο των πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφίμων στη γνωστική υγεία, υποδεικνύοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις ενώσεις θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%. «Τα ευρήματά μας δείχνουν συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση 6 επιπλέον μερίδων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα, ιδίως μούρων, τσαγιού και κόκκινου κρασιού, σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Aedin Cassidy, διευθύντρια διεπιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ.

    Τα οφέλη των φλαβονοειδών, όμως, δεν περιορίζονται στη γνωστική υγεία. Η διατροφολόγος Emma Derbyshire σημειώνει ότι τα φλαβονοειδή διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και οι ιογενείς λοιμώξεις.

    Επιπροσθέτως, κάθε φλαβονοειδές έχει τα δικά του, μοναδικά οφέλη στην υγεία μας. «Ένα από τα αγαπημένα μου είναι η κερκετίνη – γνωστή ως το αντιισταμινικό της φύσης. Είναι πραγματικά χρήσιμη για όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή αλλεργική ρινίτιδα», σημειώνει η δρ. Packham. Βρίσκεται μεταξύ άλλων στην κάπαρη, το ραπανάκι, τον άνηθο, τον κόλιανδρο, τα κρεμμύδια, τη λαχανίδα.

    Ορισμένες έρευνες δείχνουν, επιπλέον, ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών και του ύπνου. «Η απιγενίνη (που βρίσκεται στο χαμομήλι, τη φλούδα του πορτοκαλιού, τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο) είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, καθώς συνδέεται με τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο, ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές που προάγουν τη χαλάρωση. Επομένως, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε», εξηγεί η δρ. Packham.

    Πόσα φλαβονοειδή πρέπει να καταναλώνετε;

    Αν και δεν υπάρχει καθορισμένο ανώτατο όριο πρόσληψης, στην Ευρώπη, η μέση ημερήσια πρόσληψη είναι 313-428 mg, με τους ειδικούς να υποδεικνύουν ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης αυτής της ποσότητας.

    Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές φλαβονοειδών;

    • Τσάι: Η κατανάλωση 4 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετική. Το μαύρο τσάι περιέχει 115 mg φλαβανόλων ανά 100 mg, ενώ το πράσινο τσάι έχει 54 mg ανά 100 mg.
    • Μούρα: Τα βατόμουρα και οι φράουλες είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία. Προσθέστε τα σε smoothies ή γιαούρτι.
    • Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια -κυρίως τα αποξηραμένα- αποτελούν καλή πηγή φλαβονοειδών.
    • Κόκκινο κρασί: Περιέχει ρεσβερατρόλη, η οποία έχει συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά. Συνίσταται, ωστόσο, να περιορίσετε την κατανάλωσή του σε ένα ποτήρι την ημέρα.
    • Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε εσπεριδίνη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Απολαύστε τα ως σνακ ή σε μορφή χυμού.
    • Μαύρη σοκολάτα: Η υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 3 φορές περισσότερες φλαβανόλες από τη σοκολάτα γάλακτος.
    • Φυλλώδη λαχανικά: Το λάχανο και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές καεμφερόλης, η οποία καταπολεμά τη φλεγμονή. Συμπεριλάβετε τα σε σαλάτες ή smoothies για μια υγιεινή προσθήκη.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Η αποτελεσματική άσκηση που ακονίζει το μυαλό και δυναμώνει κατά 75% τη μνήμη
    Η αποτελεσματική άσκηση που ακονίζει το μυαλό και δυναμώνει κατά 75% τη μνήμη

    Τα σταυρόλεξα και τα Sudoku δεν είναι η μόνη λύση για μυαλό ξυράφι και ακμαίες γνωστικές λειτουργίες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη - Δείτε ποια είναι η ιδανική γυμναστική για το νου

    Χρόνια τώρα, τα σταυρόλεξα και τα παζλ συστήνονται από μελέτες ως τα ιδανικά εργαλεία για γερό μυαλό μέχρι τα βαθιά γεράματα. Κόντρα σε όσα ήδη γνωρίζαμε, πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Urbana-Champaign στο Ιλινόι (ΗΠΑ) υποστηρίζει ότι το μυστικό, που θα ξεκλειδώσει όλο το γνωστικό δυναμικό των ηλικιωμένων, κρύβεται σε συνδυασμούς δραστηριοτήτων και παιχνιδιών που ακονίζουν το μυαλό.

    Τα ευρήματα της ομάδας με επικεφαλής την Elizabeth A. L. Stine-Morrow, ομότιμης καθηγήτριας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, τα οποία δημοσιεύονται στο Intelligence, δείχνουν ότι, όπως και το σώμα, το μυαλό γυμνάζεται καλύτερα μέσα από ένα σύνθετο πρόγραμμα ασκήσεων, κάτι σαν εγκεφαλική καλλισθενική γυμναστική. «Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις καλύτερος σε κάτι είναι απλά να το εξασκείς ξανά και ξανά, αλλά η ισχυρή εκμάθηση δεξιοτήτων επιτυγχάνεται στην πραγματικότητα μέσα από τους διάφορους τύπους άσκησης» δήλωσε η Stine-Morrow.

    Η λειτουργική μνήμη

    Στη μελέτη συμμετείχαν 90 ενήλικες 60 έως 87 ετών, που χωρίστηκαν τυχαία τέσσερις ομάδες διανοητικών ασκήσεων, καθεμία από τις οποίες επικεντρωνόταν στη λειτουργική μνήμη ή μνήμη εργασίας (εργαζόμενη μνήμη), η οποία εμπλέκεται στην αποθήκευση πληροφοριών ενόσω εκτελούμε περίπλοκες γνωστικές εργασίες. Χάρη σε αυτήν μπορούμε να θυμόμαστε έναν αριθμό τηλεφώνου ενώ αναζητούμε μια διεύθυνση ή να ακολουθούμε μια περίπλοκη συζήτηση ενώ κάνουμε δικές μας σκέψεις. Η λειτουργική μνήμη αποτελεί κρίσιμη ικανότητα που χάνεται σταδιακά με το γήρας, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε σχεδόν πτυχή της καθημερινότητας, από απλές δουλειές έως τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

    Όσον αφορά τις δραστηριότητες κάθε ομάδας, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε συγκεκριμένες ή ποικίλες ασκήσεις που ενεργοποιούσαν τη λειτουργική μνήμη με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, μια ομάδα εξασκήθηκε στο να θυμάται γράμματα ενώ παράλληλα έκανε γρήγορες κρίσεις σχετικά με λέξεις, και στη συνέχεια άλλαξε δραστηριότητα και κατηγοριοποιούσε αντικείμενα ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε λέξεις στη μνήμη της. Με άλλα λόγια, η ομάδα εναλλασσόταν μεταξύ δύο δραστηριοτήτων που απαιτούσαν ταυτόχρονη διανοητική προσπάθεια: η μία ήταν να θυμάται πληροφορίες (π.χ. γράμματα ή λέξεις) και η άλλη να εκτελεί μια διαφορετική εργασία (π.χ. γρήγορες κρίσεις ή κατηγοριοποίηση)

    75% καλύτερη γνωστική ικανότητα

    Μετά από δύο εβδομάδες ενασχόλησης με αυτό το ποικίλο σύνολο «ασκήσεων», ακολούθησαν για όλες τις ομάδες δύο εβδομάδες αξιολόγησης με μια τυπική εργασία για τη λειτουργική μνήμη, γνωστή ως «reading span task», που περιλάμβανε την ανάγνωση προτάσεων, την αξιολόγηση εάν είχαν νόημα και την απομνημόνευση άσχετων γραμμάτων στο ενδιάμεσο.

    Στο τέλος της πειραματικής διαδικασίας, η ομάδα που πέρασε και τις τέσσερις εβδομάδες κάνοντας μόνο την το «reading span task» δεν έδειξε σημαντική βελτίωση. Αντίθετα, η ομάδα που συμμετείχε σε διάφορες ασκήσεις για τη λειτουργική μνήμη πέτυχε καλύτερες επιδόσεις κατά 75% συγκριτικά με τις άλλες ομάδες.

    Αρχή της αμοιβαιότητας στο μυαλό

    Η βελτίωση για την ομάδα της πολυμορφίας στην εξάσκηση δεν φάνηκε εξ αρχής, παρά άρχισε να παρατηρείται -και να εξελίσσεται ραγδαία- όταν οι συμμετέχοντες επιδίδονται σε νέες ασκήσεις. «Η πολυμορφία στις ασκήσεις δεν οδήγησε απευθείας σε καλύτερη απόδοση. Βελτίωσε τη μάθηση. Αυτή η ομάδα ήταν η πιο αργή στη βελτίωση της απόδοσής της στo reading span task, αλλά τελικά έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο» σχολίασε η Stine-Morrow.

    To παραπάνω μοτίβο, κατά το οποίο η ποικιλία στην εξάσκηση οδηγεί σε καλύτερη μάθηση με τον καιρό, συμφωνεί με μια νέα θεωρία που ονομάζεται «αρχή της αμοιβαιότητας» και υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη μιας γνωστικής ικανότητας μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά μας να μαθαίνουμε άλλες, σχετικές δεξιότητες. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά χρειάζονται συνεχή εξάσκηση για να γίνουν αντιληπτά.

    «Εξασκούμαι σε διαφορετικές συνθήκες και περιβάλλοντα. Εξασκούμαι πεινασμένος, κουρασμένος, θυμωμένος και χαρούμενος. Εξασκούμαι σε διαφορετικά τραγούδια, σε διαφορετικές ταχύτητες και κάποιες φορές με διαφορετικό πιάνο. Είναι η ποικιλία της εξάσκησης που με κάνει καλύτερο στην εκτέλεση του έργου» πρόσθεσε ο Ilber Manavbasi, μεταπτυχιακός ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Μυαλό: Τι να τρώμε για να μη γεράσει ποτέ – Ποια διατροφή έχει αντιγηραντική δράση
    Μυαλό: Τι να τρώμε για να μη γεράσει ποτέ – Ποια διατροφή έχει αντιγηραντική δράση

    Νέα μελέτη φέρνει στο φως τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επιβραδύνουν την εγκεφαλική γήρανση, διασφαλίζοντας νεανικό μυαλό μέχρι τα βαθιά γεράματα

    Η μελέτη του εγκεφάλου είναι κάτι που ενδιαφέρει διαχρονικά τους επιστήμονες, οι οποίοι βρίσκονται σε μια διαρκή προσπάθεια ανακάλυψης τρόπων που ενισχύουν τη νοητική υγεία και εμποδίζουν τη γνωστική έκπτωση. Η έρευνα τόσων ετών έχει αναδείξει πολλούς παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου, λιγότερες όμως έχουν εστιάσει στα στοιχεία εκείνα που μπορούν να θωρακίσουν και να ενισχύσουν την εγκεφαλική λειτουργία, αναστέλλοντας τη γνωστική έκπτωση.

    Μια πρόσφατη μελέτη από το Κέντρο Εγκεφάλου, Βιολογίας και Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα-Λίνκολν, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Urbana-Champaign, ανέδειξε τον ξεχωριστό ρόλο της διατροφής σε αυτή τη διαδικασία. Ενσωματώνοντας προηγμένες τεχνικές νευροεπιστήμης και διατροφικής επιστήμης, ανέδειξε το προφίλ των θρεπτικών συστατικών που φαίνεται να υποστηρίζουν την υγιή γήρανση του εγκεφάλου.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 100 γνωστικά υγιή άτομα ηλικίας 65 – 75 ετών. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δημογραφικές πληροφορίες, σωματικές μετρήσεις και επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέσω ερωτηματολογίου. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα πλάσματος αίματος μετά από περίοδο νηστείας, για να αναλύσουν βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών. Πραγματοποιήθηκαν επίσης γνωστικές αξιολογήσεις και μαγνητικές τομογραφίες για την αξιολόγηση της υγείας του εγκεφάλου.

    Οι προσπάθειες αποκάλυψαν δύο τύπους γήρανσης του εγκεφάλου: Την επιταχυνόμενη και μια πιο αργή από την αναμενόμενη. Όσοι χαρακτηρίζονταν από μια πιο αργή εγκεφαλική γήρανση παρουσίαζαν ένα ξεχωριστό προφίλ θρεπτικών συστατικών.

    Οι ευεργετικοί βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών περιλάμβαναν:

    • Λιπαρά οξέα: βαβενικό, γονδοϊκό, α-λινολενικό, εικοσαπεντανοϊκό, εικοσαδιενικό και λιγνοκερικό οξύ
    • Αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή: cis-λουτεΐνη, trans-λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
    • Δύο μορφές βιταμίνης Ε
    • Χολίνη

    Πρόκειται για ένα διατροφικό προφίλ που συνδέεται άμεσα με τη μεσογειακή διατροφή, της οποίας η ωφέλιμη επίδραση στον εγκέφαλο έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά.

    «Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει ότι συγκεκριμένα μοτίβα βιοδεικτών θρεπτικών συστατικών είναι πολλά υποσχόμενα και δείχνουν ευνοϊκά αποτελέσματα στις μετρήσεις των γνωστικών επιδόσεων και της υγείας του εγκεφάλου», σχολίασε ο Aron Barbey, διευθυντής του Κέντρου Εγκεφάλου, Βιολογίας και Συμπεριφοράς. «Δείχνουμε ότι οι ιδιότητες του εγκεφάλου συνδέονται άμεσα με τη διατροφή, όπως αποκαλύπτεται από τα μοτίβα που παρατηρούνται στους βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών», πρόσθεσε.

    Οι ερευνητές σκοπεύουν να διερύνουν την έρευνα σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την εγκεφαλική υγεία, ευελπιστώντας ότι οι μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη θεραπειών και παρεμβάσεων για την προώθηση της υγείας του εγκεφάλου, που θα βασίζονται σε αυτά τα ευρήματα.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Μνήμη: Η δραστηριότητα που δυναμώνει το μυαλό και καταπολεμά την άνοια
    Μνήμη: Η δραστηριότητα που δυναμώνει το μυαλό και καταπολεμά την άνοια

    Η διατήρηση ενός υγιούς, νεανικού εγκεφάλου μπορεί να είναι όχι μόνο πιο απλή, αλλά και πιο διασκεδαστική απ' όσο νομίζετε - Ανακαλύψτε μια ευχάριστη δραστηριότητα για να το επιτύχετε

    Θα λέγαμε πως είμαστε τυχεροί, καθώς η ζωή σήμερα έχει απλοποιηθεί με διάφορους τρόπους: Από τα πλυντήρια των πιάτων και των ρούχων, φτάσαμε στις σκούπες – ρομπότ, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που διεκπεραιώνουν πλέον με απόλυτη επιτυχία πολλές εργασίες, αλλά και πιο απλές τεχνολογίες όπως τον ηλεκτρονικό χάρτη πλοήγησης, που μας δίνει οδηγίες για τις καθημερινές μας διαδρομές. Πράγματι, όλα αυτά έχουν κάνει την καθημερινότητά μας πιο εύκολη, ταυτόχρονα όμως κάνουν κι ένα μεγάλο κακό: Κρατούν σε αδράνεια το μυαλό και το σώμα, με αποτέλεσμα οι φθορές στον οργανισμό να εμφανίζονται όλο και πιο νωρίς.

    Σε μια προσπάθεια να επιστρέψουμε σ’ έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, διατηρώντας γερό σώμα, αλλά και μυαλό, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο McMaster υποστηρίζει ότι η ενασχόληση με μια συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα «κρύβει» σπουδαία οφέλη για την εγκεφαλική υγεία. Ο λόγος για τον αγωνιστικό προσανατολισμό, μια μορφή δραστηριότητας που συνδυάζει την άσκηση με την απαιτητική πλοήγηση. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η δραστηριότητα μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη από άλλες μορφές άσκησης.

    Η ταχύτητα παίζει ρόλο

    Μάλιστα, όσο πιο έντονα διεξάγεται ο αγωνιστικός προσανατολισμός, τόσο πιο σημαντικά φαίνεται να είναι τα γνωστικά οφέλη. Η διαπίστωση αυτή υποδηλώνει ότι ο προσανατολισμός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της γνωστικής παρακμής, της άνοιας και σοβαρών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

    Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One και αποτελεί συνέχεια μιας μελέτης του 2023, εμβάθυνε στις γνωστικές επιδράσεις του αγωνιστικού προσανατολισμού σε διαφορετικά επίπεδα έντασης. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον αγωνιστικό προσανατολισμό επειδή απαιτεί από τους συμμετέχοντες να πλοηγηθούν γρήγορα σε μια σειρά από σημεία ελέγχου σε άγνωστο έδαφος, χρησιμοποιώντας μόνο χάρτη και πυξίδα. Η δραστηριότητα αυτή απαιτεί εστιασμένη προσοχή και γρήγορη λήψη αποφάσεων με βάση τις χωρικές πληροφορίες. Αυτή η μορφή πλοήγησης χρησιμοποιεί τον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου πιο ευαίσθητη στη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία. Ο εκφυλισμός αυτής της περιοχής μπορεί να επηρεάσει τη μάθηση, τη μνήμη και τη χωρική αντίληψη. Σημειώνεται ότι η απώλεια της ικανότητας πλοήγησης είναι ένα από τα πρώτα και πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ κι εμφανίζεται στους μισούς ασθενείς, ακόμη και στο πιο ήπιο στάδιο της νόσου.

    Η μελέτη διεξήχθη σε ομάδες ενεργών, υγιών νεαρών ενηλίκων χωρίς προηγούμενη εμπειρία προσανατολισμού. Περιηγήθηκαν σε μια διαδρομή στην πανεπιστημιούπολη McMaster, άλλοι περπατώντας και άλλοι τρέχοντας. Μια ομάδα ελέγχου ακολούθησε έντονη άσκηση, που όμως δεν περιλάμβανε αγωνιστικό προσανατολισμό. Οι ερευνητές μέτρησαν την ένταση της άσκησης μέσω δειγμάτων αίματος, εξετάζοντας συγκεκριμένα τα επίπεδα γαλακτικού οξέος και τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα (BDNF), μια πρωτεΐνη που προάγει την πλαστικότητα του εγκεφάλου. Η απόδοση της μνήμης αξιολογήθηκε πριν και μετά τις συνεδρίες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τρέξιμο αύξησε το γαλακτικό οξύ, τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα και τη μνήμη σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι το περπάτημα, παρατηρώντας ενισχυμένα οφέλη στη χωρική μνήμη όσων έτρεχαν στο πλαίσιο του αγωνιστικού προσανατολισμού.

    «Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και μία μόνο φορά αγωνιστικού προσανατολισμού βελτίωσε τη χωρική μνήμη των συμμετεχόντων στη μελέτη μας», ανέφερε η Emma Waddington, επικεφαλής συγγραφέας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου McMaster. «Αυτό υποδηλώνει ότι η συμμετοχή σε αγώνες προσανατολισμού, ακόμη και σπάνια, θα μπορούσε να ενισχύσει τις χωρικές ικανότητες και ενδεχομένως να καθυστερήσει τη φθορά τους με την ηλικία».

    «Δεδομένου ότι δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την άνοια, τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της σχετιζόμενης με την ηλικία γνωστικής έκπτωσης είναι πολύτιμα», λέει η Jennifer Heisz, κάτοχος έδρας για την υγεία του εγκεφάλου και τη γήρανση στο Πανεπιστήμιο McMaster.

    Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι δυνατότητες του προσανατολισμού

    Η δρ. Heisz σημειώνει, επίσης, ότι η σύγχρονη εξάρτηση από την πλοήγηση μέσω GPS σημαίνει πιθανότατα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν σπάνια τις ικανότητές τους στον προσανατολισμό, γεγονός που ενδεχομένως οδηγεί σε ελλείμματα χωρικής μνήμης. Ο προσανατολισμός θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναβίωση αυτών των κρίσιμων δεξιοτήτων. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του αγωνιστικού προσανατολισμού στην ανθρώπινη νόηση είναι ένας σημαντικός τομέας για μελλοντική μελέτη.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Μυαλό: Τι να τρώμε για να μη γεράσει ποτέ
    Μυαλό: Τι να τρώμε για να μη γεράσει ποτέ

    Η μελέτη του εγκεφάλου είναι κάτι που ενδιαφέρει διαχρονικά τους επιστήμονες, οι οποίοι βρίσκονται σε μια διαρκή προσπάθεια ανακάλυψης τρόπων που ενισχύουν τη νοητική υγεία και εμποδίζουν τη γνωστική έκπτωση. Η έρευνα τόσων ετών έχει αναδείξει πολλούς παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου, λιγότερες όμως έχουν εστιάσει στα στοιχεία εκείνα που μπορούν να θωρακίσουν και να ενισχύσουν την εγκεφαλική λειτουργία, αναστέλλοντας τη γνωστική έκπτωση.

    Μια πρόσφατη μελέτη από το Κέντρο Εγκεφάλου, Βιολογίας και Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα-Λίνκολν, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Urbana-Champaign, ανέδειξε τον ξεχωριστό ρόλο της διατροφής σε αυτή τη διαδικασία. Ενσωματώνοντας προηγμένες τεχνικές νευροεπιστήμης και διατροφικής επιστήμης, ανέδειξε το προφίλ των θρεπτικών συστατικών που φαίνεται να υποστηρίζουν την υγιή γήρανση του εγκεφάλου.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 100 γνωστικά υγιή άτομα ηλικίας 65 – 75 ετών. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δημογραφικές πληροφορίες, σωματικές μετρήσεις και επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέσω ερωτηματολογίου. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα πλάσματος αίματος μετά από περίοδο νηστείας, για να αναλύσουν βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών. Πραγματοποιήθηκαν επίσης γνωστικές αξιολογήσεις και μαγνητικές τομογραφίες για την αξιολόγηση της υγείας του εγκεφάλου.

    Οι προσπάθειες αποκάλυψαν δύο τύπους γήρανσης του εγκεφάλου: Την επιταχυνόμενη και μια πιο αργή από την αναμενόμενη. Όσοι χαρακτηρίζονταν από μια πιο αργή εγκεφαλική γήρανση παρουσίαζαν ένα ξεχωριστό προφίλ θρεπτικών συστατικών.

    Οι ευεργετικοί βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών περιλάμβαναν:

    • Λιπαρά οξέα: βαβενικό, γονδοϊκό, α-λινολενικό, εικοσαπεντανοϊκό, εικοσαδιενικό και λιγνοκερικό οξύ
    • Αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή: cis-λουτεΐνη, trans-λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
    • Δύο μορφές βιταμίνης Ε
    • Χολίνη

    Πρόκειται για ένα διατροφικό προφίλ που συνδέεται άμεσα με τη μεσογειακή διατροφή, της οποίας η ωφέλιμη επίδραση στον εγκέφαλο έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά.

    «Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει ότι συγκεκριμένα μοτίβα βιοδεικτών θρεπτικών συστατικών είναι πολλά υποσχόμενα και δείχνουν ευνοϊκά αποτελέσματα στις μετρήσεις των γνωστικών επιδόσεων και της υγείας του εγκεφάλου», σχολίασε ο Aron Barbey, διευθυντής του Κέντρου Εγκεφάλου, Βιολογίας και Συμπεριφοράς. «Δείχνουμε ότι οι ιδιότητες του εγκεφάλου συνδέονται άμεσα με τη διατροφή, όπως αποκαλύπτεται από τα μοτίβα που παρατηρούνται στους βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών», πρόσθεσε.

    Οι ερευνητές σκοπεύουν να διερύνουν την έρευνα σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την εγκεφαλική υγεία, ευελπιστώντας ότι οι μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη θεραπειών και παρεμβάσεων για την προώθηση της υγείας του εγκεφάλου, που θα βασίζονται σε αυτά τα ευρήματα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Το ηρεμιστικό χόμπι που διώχνει το άγχος και ακονίζει το μυαλό
    Το ηρεμιστικό χόμπι που διώχνει το άγχος και ακονίζει το μυαλό

    Όσο κι αν μερικοί βρίσκουν την ποίηση βαρετή, οι στίχοι από ένα ποίημα περικλείουν το μυστικό της ηρεμίας και της χαλάρωσης

    Για τους φιλόμουσους, οι τέχνες αποτελούν μια διέξοδο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και ένα παράθυρο σε κάτι αθέατο που τελικά φέρνει θετικά συναισθήματα. Ανάμεσα σε αυτές έχουν μελετηθεί, μια από αυτές παρουσιάζει εξαιρετικά πλεονεκτήματα για την καρδιά, τον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία και χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να σηκωθούμε από τον καναπέ.

    Η ανάγνωση ποίησης είναι η τέχνη που μπορεί σημαντικά να ενισχύσει τις παραπάνω λειτουργίες, συμβάλλοντας στη συνολική ευεξία. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη μοναξιά βοηθώντας και στην ανακούφιση από το στρες.

    Σε μια από τις μελέτες, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Poetry Therapy, ερευνητές των Πανεπιστημίων του Πλίμουθ και του Νότιγχαμ Τρεντ εξέτασαν 400 άτομα και διαπιστωσαν ότι τόσο η ανάγνωση της ποίησης όσο και η δημιουργική διαδικασία και η ανταλλαγή ποιητικών δημιουργημάτων συνέβαλε στη διαχείριση της μοναξιάς και των συναισθημάτων άγχους και κατάθλιψης. Ως θεραπευτική μέθοδος, χρησιμοποιείται ήδη σε νοσοκομεία και κλινικές ψυχικής υγείας, για παράδειγμα στη Βρετανία.

    Μια άλλη μικρή αμερικανική μελέτη σε καρκινοπαθείς ασθενείς διαπίστωσε ότι η ποίηση μαζί με τη μουσική βελτίωσε τη διάθεσή τους μειώνοντας παράλληλα και το αίσθημα του πόνου. Οι δύο θεραπείες επηρέασαν θετικά τα «σκορ κατάθλιψης», αλλά μόνο η ποίηση αύξησε τα «σκορ ελπίδας», ένα μέτρο του πόσο αισιόδοξοι ένιωθαν οι ασθενείς.

    Η ποίηση μπορεί να επηρεάσει θετικά και την ψυχοσύνθεση των παιδιών. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, αξιολόγησε τις επιδράσεις τόσο της ανάγνωσης όσο και της γραφής σε μια ομάδα 44 παιδιών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο. Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά ένιωθαν λιγότερο φόβο, θλίψη, ανησυχία και της κόπωση. Συγκεκριμένα, τα παιδιά ανέφεραν ότι η ανάγνωση ποιημάτων τους επέτρεψε τόσο να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, όσο και να τα ανακουφίσει από το άγχος.

    Μεγαλύτερα οφέλη εάν την απαγγείλουμε φωναχτά

    Ο Δρ Dietrich von Bonin, θεραπευτής τέχνης, προτείνει να διαβάσουμε φωναχτά ποίηση, για να ηρεμήσουμε τον οργανισμό μας και το παρασυμπαθητικό σύστημα: «Αν διαβάσετε ποίηση δυνατά, επιβραδύνεται ο ρυθμός της αναπνοής σε περίπου 12 αναπνοές ανά λεπτό και αυτή είναι η κύρια αιτία για τη θετική επίδραση στο παρασυμπαθητικό σύστημα. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού. Έτσι, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, ρυθμίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα και η διάθεση βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής συνολικά» εξηγεί.

    Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστά να δοκιμάσουμε την απαγγελία ρυθμικής ποίησης για λίγα λεπτά τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, προτιμώντας ελληνικά η λατινικά κείμενα, όπως η Ιλιάδα: «Απαγγέλοντας, εκπνέετε για τρεις φορές περισσότερη ώρα από όση εισπνέετε. Αυτό ενεργοποιεί ακόμη περισσότερο το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα», συνέχισε. «Εκτιμούμε ότι η ρυθμική ομιλία διαμορφώνει τη ροή της αναπνοής πιο αποτελεσματικά από μια απλή εκπνοή, έτσι ώστε να επιμηκύνετε φυσικά την εκπνοή και να της δώσετε ρυθμό» καταλήγει.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Αμαλιάδα: Παρουσία πλήθους πιστών η συγκέντρωση των Επιταφίων
    Αμαλιάδα: Παρουσία πλήθους πιστών η συγκέντρωση των Επιταφίων

    Οι Επιτάφιοι των ενοριών της Αμαλιάδας συναντήθηκαν όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε Μ. Παρασκευή βράδυ στο κέντρο της πόλης στην συμβολή των οδών Καλαβρύτων και Αρχαίας Ήλιδας.

    Και οι πιστοί συμμετείχαν κατά εκατοντάδες στο έθιμό αυτό στην κορύφωση του Θείου Δράματος, τη Μεγάλη Εβδομάδα.

    Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

    Epitafioi Sugk Amaliada 2

    Epitafioi Sugk Amaliada 3

    Epitafioi Sugk Amaliada 4

    Epitafioi Sugk Amaliada 5

    Epitafioi Sugk Amaliada 6

    Epitafioi Sugk Amaliada 7

    Epitafioi Sugk Amaliada 8

    Epitafioi Sugk Amaliada 9

    Epitafioi Sugk Amaliada 10

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch