Υγεία

Ιός Κοξάκι: Προσοχή σε παιδιά και εγκύους - Τα συμπτώματα

Ιός Κοξάκι: Προσοχή σε παιδιά και εγκύους - Τα συμπτώματα

Εξανθήματα και σπυράκια τα πιο συχνά συμπτώματα του ιού κοξάκι. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς ο ιός κοξάκι (Coxsackievirus), ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να διασπείρεται στη Λάρισα, με 41 παιδιά να νοσούν αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη.

«Στη Λάρισα υπάρχουν 41 παιδιά που ταλαιπωρούνται, γιατί η μετάδοση είναι πολύ γρήγορη. Κάτω από 5-6 ετών γίνεται γρήγορη η μετάδοση», εξήγησε η ίδια μιλώντας στην εκπομπή του MEGA «Πάμε Δανάη».

Σημειώνουμε ότι η λοίμωξη από ιό κοξάκι αποτελεί ιογενές νόσημα, πολλές φορές (αλλά όχι πάντα) της πρώιμης παιδικής ηλικίας, το οποίο παρατηρείται κάθε χρόνο, ωστόσο έξαρση υπάρχει συνήθως το φθινόπωρο. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν οι ασθενείς είναι πολλά, ενώ σε παιδιά παρατηρείται συχνά η νόσος χεριών ποδιών και στόματος, με εξανθήματα στα ανωτέρω σημεία.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό κοξάκι, επομένως είναι σημαντικά τόσο τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του ιού, όσο και η έγκαιρη επικοινωνία με τον παιδίατρο.

«Καλό είναι να έχουν τα παιδιά αντισηπτικό να καθαρίζουν τα θρανία. Όταν δούμε ένα σύμπτωμα, κρατάμε το παιδί σπίτι, για να μην μεταδώσει τον ιό σε άλλα παιδιά στο σχολείο» υπογράμμισε η κ. Παγώνη. Παράλληλα, συστήνεται να μη δίνονται όξινα ροφήματα στα παιδιά που ασθενούν.

Σημειώνουμε ότι ιδιαίτερα προσεκτικές πρέπει να είναι οι έγκυες, καθώς η μόλυνση από τον ιό αυξάνει ελαφρώς την πιθανότητα αποβολής ή θνησιγένειας, ιδίως εάν σημειωθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχει, όμως, λόγος πανικού, καθώς ο αυξημένος αυτός κίνδυνος είναι αρκετά μικρός και δεν διαφέρει από τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει μια έγκυος από οποιαδήποτε άλλη ιογενή λοίμωξη.

Ιός κοξάκι – Συμπτώματα, μετάδοση

Ο ιός ανήκει στο γένος των εντεροϊών και χωρίζεται σε δύο ομάδες (ομάδα Α και ομάδα Β). Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η ανάρρωση έπειτα από προσβολή από τον ιό κοξάκι είναι καλή.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της άμεσης στενής επαφής με σταγονίδια του αναπνευστικού (με το βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία) και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού.

«Η νόσος κοξάκι είναι αυτή την εποχή γνωστή. Κάθε χρόνο είναι με εξάρσεις και υφέσεις, και αφορά περισσότερο τα παιδάκια. Τα συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, κάνει στο παιδάκι πονοκέφαλο και το περιγράφει, έχει μία κακουχία που φαίνεται. Έχει φλύκταινες στον λαιμό στη γλώσσα και στα ούλα. Δεν μπορεί να καταπιεί και δεν μπορεί και το νερό. Η νόσος μπορεί να προχωρήσει και να κάνει εξανθήματα στις παλάμες και στα πέλματα», όπως αναφέρει η κ. Παγώνη.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο, να πάρει (σ.σ. το παιδί) τα αντιπυρετικά αν είναι υψηλός ο πυρετός και να προσέχουμε να μην δίνουμε στα παιδάκια υγρά που είναι όξινα. Αυτό κρατά 3-5 μέρες και μεταδίδεται με τον αέρα και την ομιλία, τα σταγονίδια και από τις επιφάνειες», επισημαίνει η κ. Παγώνη.

Τα συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν στον παιδίατρο είναι:

Πυρετός υψηλότερος από 38°C για βρέφη μικρότερα των 6 μηνών και μεγαλύτερος από 38,8°C για τα μεγαλύτερα παιδιά

  • Ανορεξία
  • Πρόβλημα στην σίτιση
  • Έμετος
  • Διάρροια
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σπασμοί
  • Ασυνήθιστη υπνηλία
  • Πόνο στο στήθος ή την κοιλιά
  • Πληγές στο δέρμα ή μέσα στο στόμα
  • Σοβαρός πονόλαιμος
  • Σοβαρός πονοκέφαλος, ειδικά μαζί με εμετό, σύγχυση, υπνηλία ή ασυνήθιστη
  • δυσκαμψία του αυχένα
  • Κόκκινα, πρησμένα και υγρά μάτια
  • Πόνος σε ένα ή και τους δύο όρχεις στα αγόρια
Δείτε το βίντεο:
Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις