Υγεία

Κλιματική αλλαγή: Μια αναδυόμενη απειλή για τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά

Κλιματική αλλαγή: Μια αναδυόμενη απειλή για τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά

Οι βλάβες εξαιτίας των κλιματικών καταστροφών μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και στη μήτρα, οδηγώντας σε επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης και θνησιγένεια

Οι έγκυες γυναίκες, τα μωρά και τα παιδιά αντιμετωπίζουν ακραίους κινδύνους για την υγεία τους, εξαιτίας των κλιματικών καταστροφών, που απαιτούν επείγουσα προσοχή, σύμφωνα με την έκκληση για δράση που δημοσιεύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ενόψει των διαπραγματεύσεων της παγκόσμιας Διάσκεψης (COP28) για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με το έγγραφο με τίτλο «Προστασία της υγείας των μητέρων, των νεογέννητων και των παιδιών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», οι επιπτώσεις των κλιματικών φαινομένων στην υγεία των μητέρων και των παιδιών έχουν παραμεληθεί, δεν έχουν αναφερθεί επαρκώς και έχουν υποτιμηθεί. Τονίζεται ότι πολύ λίγα σχέδια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής των χωρών συμπεριλαμβάνουν την υγεία των μητέρων ή των παιδιών. Συγκεκριμένα, το έγγραφο κάνει λόγο για «μια κραυγαλέα παράλειψη και ανεπαρκή προσοχή στις ανάγκες των γυναικών, των νεογέννητων και των παιδιών».

Το 2023 στιγματίστηκε από μια σειρά καταστροφικών κλιματικών καταστροφών. Πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες εκτοπίζουν ανθρώπους, καταστρέφουν καλλιέργειες και ζώα και επιδεινώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ένας υπερθερμαινόμενος κόσμος αυξάνει την εξάπλωση θανατηφόρων ασθενειών όπως η χολέρα, η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, με ολέθριες συνέπειες για τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά, για τα οποία αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές, σύμφωνα με τους Οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Προβλήματα ήδη από την εγκυμοσύνη

Οι έρευνες δείχνουν ότι η βλάβη μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και στη μήτρα, οδηγώντας σε επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης και θνησιγένεια. Για τα παιδιά, οι συνέπειες μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή, επηρεάζοντας την ανάπτυξη του σώματος και του εγκεφάλου τους καθώς μεγαλώνουν.

Η πρόσκληση σε δράση υπογραμμίζει επτά παραμέτρους για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κινδύνων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η διαρκής μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η ανάληψη δράσης για τη χρηματοδότηση του κλίματος, παράλληλα με την ειδική συμπερίληψη των αναγκών των εγκύων γυναικών, των βρεφών και των παιδιών στις πολιτικές που σχετίζονται με το κλίμα και τις καταστροφές. Οι Οργανισμοί από τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν επίσης περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των μητέρων και των παιδιών.

Το κάλεσμα δημοσιεύθηκε από τον ΠΟΥ, τη UNICEF και το UNFPA σε μια διαδικτυακή εκδήλωση έναρξης, μαζί με ένα ενημερωτικό σημείωμα συνηγορίας από τη Σύμπραξη για την Υγεία των Μητέρων, των Νεογνών και των Παιδιών (PMNCH). Το ενημερωτικό σημείωμα υπεράσπισης της PMNCH περιγράφει συγκεκριμένες συστάσεις για τα ενδιαφερόμενα μέρη – συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, των παγκόσμιων χρηματοδοτικών μηχανισμών, των δωρητών και των ιδρυμάτων, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών – προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες υγείας των γυναικών, των παιδιών και των εφήβων αντιμετωπίζονται καλύτερα στις πολιτικές, τη χρηματοδότηση και τα προγράμματα για το κλίμα.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup