Υγεία

Κρυολόγημα: Γιατί μας ταλαιπωρεί περισσότερο το βράδυ – 3 tips για καλύτερο ύπνο

Κρυολόγημα: Γιατί μας ταλαιπωρεί περισσότερο το βράδυ – 3 tips για καλύτερο ύπνο

Ειδικοί εξηγούν τους λόγους πίσω από την επιδείνωση των συμπτωμάτων τη νύχτα και μοιράζονται tips που θα μας χαρίσουν τον ύπνο

Με τη θερμοκρασία που πέφτει να ευνοεί την κυκλοφορία εποχικών ιών όπως του κοινού κρυολογήματος, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την ημέρα που θα μας ρίξουν στο κρεβάτι. Είναι πικρή αλήθεια ότι οι περισσότεροι, ακόμα και αν φροντίσουν για τις τέσσερις κινήσεις – ματ που κρατούν τις ιώσεις μακριά, δύσκολα θα γλυτώσουν από μια λοίμωξη και ένα-δυο βράδια με ανυπόφορα συμπτώματα.

Η αναφορά στα βράδια δεν είναι τυχαία. Όλοι λίγο πολύ νιώσαμε ότι η καταρροή, οι μυϊκοί πόνοι και ο πονόλαιμος έγιναν βασανιστικά ανυπόφοροι μετά τη δύση του ηλίου. Μια απάντηση για τα συμπτώματα που εντείνονται τη νύχτα μπορεί να ανευρεθεί στο πώς λειτουργεί το ίδιο μας το σώμα και, συγκεκριμένα, το βιολογικό του ρολόι ή κιρκάδιος ρυθμός.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλες οι σωματικές λειτουργίες είναι προγραμματισμένες να εκτελούνται στο μέγιστο ή να «χαλαρώνουν» συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, όταν ο ήλιος δύει και το σώμα αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου, ο εγκέφαλος μειώνει την έκκριση ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, και δίνει εντολή στο έντερο να επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης.

Ορισμένα ανοσοκύτταρα ωστόσο γίνονται πιο ενεργά. Η μάχη με τους ιούς πυροδοτεί τη φλεγμονή που με τη σειρά της επιδεινώνει τα συμπτώματα, σύμφωνα με όσα εξήγησε στους New York Times ο Δρ Diego Hijano, ειδικός στις παιδιατρικές λοιμώδεις νόσους στο Ερευνητικό Νοσοκομείο Παίδων St. Jude.

Τρεις βασικοί λόγοι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη που μειώνει τη φλεγμονή και την ανοσολογική απόκριση, είναι ο ένας λόγος.

Ένας ακόμα (εύλογος) είναι ότι συμπτώματα όπως ο βήχας και η καταρροή είναι χειροτερεύουν όταν ξαπλώνουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή η βλέννα αρχίζει να συσσωρεύεται στο πίσω μέρος του λαιμού, μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο βήχα των ανώτερων αεραγωγών ή σύνδρομο οπισθορρινικής έκκρισης και χαρακτηρίζεται από την προσπάθειά μας να καθαρίσουμε τον λαιμό. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οπότε είστε όρθιοι και κινείστε, η συσσώρευση βλέννας αποτελεί μικρότερο πρόβλημα, επειδή η βαρύτητα βοηθά στην αποστράγγισή της», εξηγεί ο Δρ Juan Chiriboga-Hurtado, οικογενειακός γιατρός στο Κέντρο Keck Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα.

Τέλος, τη νύχτα δεν υπάρχουν πράγματα να αποσπάσουν την προσοχή μας, με αποτέλεσμα να επικεντρωνόμαστε στα ενοχλητικά συμπτώματα.

Tips για καλύτερο ύπνο

Οι ειδικοί συνιστούν απλά πράγματα, όπως:

  • κατανάλωση άφθονων υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας για αραίωση της βλέννας
  • χρήση ρινικού σπρέι με αλατούχο διάλυμα
  • καραμέλες ή παστίλιες για τον λαιμό εμπλουτισμένες με μενθόλη.
Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup