Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 17:02

Η ρίζα – φυσικό φάρμακο για 6 προβλήματα υγείας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Aπό την καταπολέμηση της ναυτίας μέχρι την ανακούφιση από τις ημικρανίες, η συγκεκριμένη ρίζα αποτελεί ιστορικά κοινό μυστικό υγείας πολλών πολιτισμών. Τα οφέλη που θα διαβάσετε παρακάτω, ωστόσο, έχουν επαληθευθεί και από την επιστήμη

Ένα φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία πολλών καταστάσεων υγείας: το τζίντζερ ή πιπερόριζα χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική λόγω της πικάντικης γεύσης του. Εκτός αυτού, όμως, είναι πολλά τα οφέλη που προσφέρει στη συνολική υγεία. Γι΄αυτή του την αξία διατηρεί μια εξέχουσα θέση στην παραδοσιακή κινεζική, ινδική και νοτιοανατολική ασιατική ιατρική.

Ο Alexander Olumese, φαρμακοποιός, συνοψίζει τι κερδίζουμε από την κατανάλωση τζίντζερ, με τη σφραγίδα της επιστήμης.

Ναυτία και πρωινή αδιαθεσία

Το τζίντζερ θεωρείται μια ασφαλής φυσική λύση για τη διαχείριση της ναυτίας. Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η πιπερόριζα μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στις εγκύους, καθώς ανακουφίζει σημαντικά από τη ναυτία που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, αν και οι επιδράσεις του στον εμετό είναι λιγότερο έντονες.

Φλεγμονή

Ανάμεσα στις πολύτιμες ενώσεις που εμπεριέχονται στο τζίντζερ, η ένωση 6-τζιντζερόλη είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας αντιφλεγμονώδη συστατικά, διότι η χρόνια φλεγμονή θεωρείται πρόδρομος για πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου και διαβήτη.

Πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ μπορεί να επεκταθούν στην ανακούφιση των μυϊκών και αρθρικών πόνων. Μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να μειώσει τον πόνο στα γόνατα και να βελτιώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας με ελάχιστες παρενέργειες.

Απώλεια βάρους

Αν και ο ρόλος του τζίντζερ στη διαχείριση του βάρους βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση, υπάρχουν ορισμένες μελέτες που έχουν συμπεράνει ότι το τζίντζερ μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση του βάρους και στη βελτίωση παραγόντων όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, εφόσον προάγει το αίσθημα του κορεσμού.

Ημικρανίες

Οι προοπτικές της χρήσης του τζίντζερ στη θεραπεία των ημικρανιών είναι ένας τομέας συνεχούς ενδιαφέροντος. Πρώιμες μελέτες εμφανίζουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα, με το τζίντζερ να ενισχύει ενδεχομένως την αποτελεσματικότητα των τυπικών φαρμάκων κατά της ημικρανίας.

Πέψη

Από τις πιο γνωστές θετικές επιδράσεις του τζίντζερ στην υγεία είναι αυτές που προσφέρει στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το τζίντζερ χρησιμοποιείται ιστορικά για να βοηθήσει την πέψη και εκτιμάται ότι επιταχύνει την κένωση του στομάχου. Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τα άτομα με πεπτικά προβλήματα που σχετίζονται με την αργή γαστρική κένωση.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 13:16

Σχετικά Άρθρα

  • Αυτοάνοσα: H θαυματουργή ρίζα που προσφέρει ανακούφιση
    Αυτοάνοσα: H θαυματουργή ρίζα που προσφέρει ανακούφιση

    Ερευνητές αποκαλύπτουν πώς το τζίντζερ επηρεάζει τις φλεγμονώδεις λειτουργίες σε κυτταρικό επίπεδο δίνοντας ελπίδες για την καταπολέμηση των αυτοάνοσων νοσημάτων

    Σύμμαχος των ατόμων με αυτοάνοση νόσο αποδεικνύονται τα συμπληρώματα τζίντζερ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο JCI Insight. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των συστατικών της πιπερόριζας.

    Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναζήτησαν την επίδραση του συμπληρώματος τζίντζερ στα ουδετερόφιλα, μια ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων, καθώς και τον σχηματισμό εξωκυττάριων ουδετεροφιλικών παγίδων (NETs) από μια διαδικασία κυτταρικού θανάτου (ΝΕΤωση/NETosis). Τα NETs προάγουν τη θρομβοφλεγμονή και εμπλέκονται στην εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ο λύκος, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

    Σε μια κλινική δοκιμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη ενός συμπληρώματος τζίντζερ για επτά ημέρες (20 mg τζιντζερόλης/ημέρα) από υγιείς εθελοντές λειτούργησε ενισχυτικά για την ενδοκυττάρια κυκλική μονοφωσφορική αδενοσίνη (cAMP), έναν δευτερογενή αγγελιαφόρο που καταστέλλει τη ΝΕΤωση.

    «Υπάρχουν πολλές ασθένειες στις οποίες τα ουδετερόφιλα εμφανίζονται ασυνήθιστα υπερδραστήρια. Διαπιστώσαμε ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη συγκράτηση της ΝΕΤωσης, μια σημαντική ανακάλυψη αφού ένα φυσικό συμπλήρωμα αποδεικνύεται δυνητικά χρήσιμο έναντι της φλεγμονής και των συμπτωμάτων σε άτομα με πολλές διαφορετικές αυτοάνοσες παθήσεις» σχολίασε η Kristen Demoruelle, MD, Ph.D., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ενώ ο Jason Knight, MD, Ph.D., Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ρευματολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έκανε λόγο για την πρώτη έρευνα που φωτίζει του βιολογικούς μηχανισμούς πίσω από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλά άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις θα αναζητήσουν ανακούφιση από τα συμπτώματα στα φυσικά συμπληρώματα διατροφής, χωρίς όμως να υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους. Χάρη στα πρόσφατα ευρήματα όμως και, κυρίως, την αποκάλυψη του μηχανισμού πίσω από την επίδραση της ρίζας στα ουδετερόφιλα, δίνεται η δυνατότητα επανεξέτασης των συμπληρωμάτων ως ουσιαστικό κομμάτι της θεραπείας.

    «Δεν υπάρχουν πολλά φυσικά συμπληρώματα ή συνταγογραφούμενα φάρμακα με αναγνωρισμένη δράση κατά των υπερδραστήριων ουδετερόφιλων. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι το τζίντζερ μπορεί πράγματι να συμπληρώσει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται ήδη. Στόχος είναι μια περισσότερο εξατομικευμένη στρατηγική ως προς την ανακούφιση των ανθρώπων από τα συμπτώματα» σχολίασε ο Δρ Knight.

    Το πλάνο των ερευνητών περιλαμβάνει κλινικές δοκιμές του τζίντζερ σε ασθενείς με αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα όπου τα ουδετερόφιλα είναι υπερδραστήρια αλλά και η COVID-19.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Το ρόφημα που μπορεί να αντικαταστήσει τον καφέ
    Το ρόφημα που μπορεί να αντικαταστήσει τον καφέ

    Ο καφές έχει πολλούς φανατικούς οπαδούς, που δεν διαπραγματεύονται την αντικατάστασή του από άλλο ρόφημα. Ωστόσο, αν είστε από εκείνους που δεν τον αγαπούν πολύ ή που προσπαθούν να τον κόψουν ή να τον μειώσουν, σας έχουμε μια εναλλακτική που ταιριάζει τόσο για πρωί όσο και για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η βάση της είναι το τζίντζερ.

    Πρόκειται για ένα ρόφημα που περιέχει τζίντζερ, μέλι και λεμόνι, ιδανικό για να σας χαλαρώσει, εν αντιθέσει με τον καφέ, που σας φέρνει σε εκγρήγορση. Τα τρια αυτά συστατικά είναι ιδανικά και για να ηρεμούν το στομάχι, ενώ αν τους προσθέσουμε και μια πρέζα πιπέρι καγιέν, μπορούμε να έχουμε ένα πολύ τονωτικό αποτέλεσμα.

    Στη συνέχεια προσθέτουμε ζεστό νερό και τα αφήνουμε να αναμειχθούν καλά. Αν προσθέσουμε παγάκια, μπορούμε να φτιάξουμε και μια κρύα εναλλακτική του ροφήματος αυτού ή να το συνδυάσουμε με κάποια σόδα για να φτιάξουμε ένα σπιτικό αναψυκτικό.

    Αν είστε φανατικός λάτρης του καφέ, αλλά σας αρέσουν και οι πειραματισμοί με γεύσεις, μπορείτε να συνδυάσετε το μείγμα αυτό με τον καφέ σας, ειδικά σε μια απογευματινή στιγμή χαλάρωσης, όπου είμαστε πιο ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και γεύσεις.

    Να τονίσουμε επίσης ότι το συγκεκριμένο ρόφημα έχει υψηλή διατροφική αξία καθώς τόσο το τζίντζερ, όσο και η κανέλα και το πιπέρι καγιέν είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και ευνοούν ποικιλοτρόπως τον οργανισμό μας.

    Πώς να το φτιάξετε

    Υλικά για 4 μερίδες
    ¼ φλιτζανιού μέλι
    1 λεμόνι, τον χυμό του
    1 κουτ. σούπας ρίζα τζίντζερ, τριμμένη
    1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
    3,5 φλιτζάνια ζεστό νερό
    1/4 κουτ. γλυκού καγιέν (προαιρετικά)

    Διαδικασία

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια τσαγιέρα ή μια μεγάλη κανάτα (που να μπορεί να δεχτεί ζεστό νερό). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το νερό που έχουμε ζεστάνει στον βραστήρα και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί το μέλι. Αφήνουμε για 5 λεπτά για να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να βγάλουν τα αρώματά τους.
    Σερβίρουμε σε 4 κούπες,.

    Προτού τρίψετε στον τρίφτη τη ρίζα τζίντζερ βεβαιωθείτε ότι την έχετε ξεφλουδίσει λίγο καθώς το εξωτερικό της μπορεί να αναδύει μια πικράδα.

    Πηγή: Οlivemagazine.gr

  • Η πικάντικη ρίζα που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
    Η πικάντικη ρίζα που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

    Αποτελεσματικός σύμμαχος ενάντια στο φούσκωμα, ρυθμιστής της ορμόνης του στρες και της φλεγμονής. Σε αυτές τις ήδη γνωστές και πολύτιμες ιδιότητες του τζίντζερ, οι ερευνητές συνιστούν να προσθέσουμε ακόμα μια που σχετίζεται με τη βέλτιστη υγεία

    Γνωστό από την αρχαιότητα, το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα χρησιμοποιείται ως γιατροσόφι, για τη θεραπεία πλήθους δυσλειτουργιών, όπως του στομάχου και του πεπτικού συστήματος. Νεότερη γερμανική μελέτη επισημαίνει όμως και τη συμβολή του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης από Ινστιτούτο Leibniz για τη Βιολογία Συστημάτων Τροφίμων του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, τα πειράματα στο εργαστήριο αποκάλυψαν ότι μικρές ποσότητες ενός δραστικού συστατικού του τζίντζερ ενεργοποίησαν τα λευκά αιμοσφαίρια θέτοντάς τα σε αυξημένη ετοιμότητα.

    Ειδικότερα, η συγκεκριμένη διαδικασία περιλαμβάνει έναν τύπο υποδοχέα που παίζει ρόλο στην αντίληψη της αίσθησης της πικάντικης γεύσης στα τρόφιμα.

    Η πικάντικη ένωση δρα μέσω του υποδοχέα TRPV1, ενός διαύλου ιόντων που βρίσκεται στην επιφάνεια των νευρικών κυττάρων και ανταποκρίνεται σε θερμικά ερεθίσματα καθώς και σε πικάντικες ενώσεις, όπως το τσίλι και το τζίντζερ.

    Οι πιο πικάντικες ενώσεις της θεραπευτικής ρίζας εισέρχονται στο αίμα περίπου 30 έως 60 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός λίτρου τσαγιού τζίντζερ. Τα υψηλότερα επίπεδα παρατηρήθηκαν από την ουσία της τζιντζερόλης, που δίνει τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση, με συγκεντρώσεις πλάσματος περίπου 7 έως 17 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

    Έχοντας ως δεδομένο ότι τα λευκά αιμοσφαίρια διαθέτουν επίσης αυτόν τον υποδοχέα, η ερευνητική ομάδα εξέτασε κατά πόσον η τζιντζερόλη επηρεάζει τη δραστηριότητα αυτών των ανοσοποιητικών κυττάρων.

    Αρχικά, εντόπισαν τον υποδοχέα στα ανθρώπινα ουδετερόφιλα κύτταρα, τα οποία συνιστούν το περίπου τα δύο τρίτα των λευκών αιμοσφαιρίων. Τα περαιτέρω εργαστηριακά πειράματα έδειξαν επίσης ότι ακόμη και μια πολύ χαμηλή συγκέντρωση σχεδόν 15 μικρογραμμαρίων τζιντζερόλης ανά λίτρο αίματος θα μπορούσε να θέσει τα κύτταρα σε κατάσταση ετοιμότητας.

    Συνεπώς, τα διεγερμένα κύτταρα αντέδρασαν περίπου 30% εντονότερα σε ένα πεπτίδιο που προσομοιάζει μια βακτηριακή μόλυνση. Η προσθήκη ενός ειδικού αναστολέα, του υποδοχέα TRPV1, ανέτρεψε την επίδραση που προκλήθηκε από την τζιντζερόλη.

    «Ακόμα και χαμηλές συγκεντρώσεις της τζιντζερόλης αρκούν για να επηρεάσουν τη δραστηριότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων μέσω του υποδοχέα TRPV1. Οι επιδράσεις αυτές θα μπορούσαν να επιτευχθούν από την κατανάλωση ενός λίτρου τσαγιού» επισημαίνει η πρώτη συγγραφέας δρ. Gaby Andersen.

    «Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τζίντζερ θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη διαμόρφωση των κυτταρικών αποκρίσεων του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σε μοριακό, επιδημιολογικό και ιατρικό επίπεδο που θα πρέπει να απαντηθούν, με τη βοήθεια της σύγχρονης έρευνας για τα τρόφιμα και την υγεία», καταλήγει η δρ. διευθύντρια του Ινστιτούτου Leibniz, Veronika Somoza.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Andrea από το Pixabay

  • Δυσπεψία: Τρία φυσικά γιατροσόφια που ανακουφίζουν
    σε Plus +
    Δυσπεψία: Τρία φυσικά γιατροσόφια που ανακουφίζουν

    Προτού σπεύσετε σε κάποια φαρμακευτική λύση για την ανακούφιση της δυσπεψίας, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τρεις φυσικές επιλογές από το φαρμακείο της φύσης

    Η απόλαυση ενός λαχταριστού γεύματος δεν προμηνύει σε καμία περίπτωση τη δυσπεψία που μπορεί να επέλθει, εάν το καταναλώσουμε λαίμαργα.

    Τα συμπτώματα που ενδεχομένως να εμφανιστούν σε αυτή την περίπτωση είναι το φούσκωμα, ο πόνος ή το αίσθημα του καύσου στο άνω μέρος του στομάχου.

    Ξέρετε ότι για να ηρεμήσει το στομάχι σας εκτός από τις φαρμακευτικές θεραπείες, θα μπορούσατε να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα φυσικά, με συστατικά και βότανα της κουζίνας; Δείτε τα τρία πιο δημοφιλή.

    Μηλόξυδο

    Για να ανακουφίσετε το στομάχι, μπορείτε να πιείτε λίγο μηλόξυδο, ένα έως δύο κουταλάκια σε ένα φλιτζάνι νερό. Εκτός από τη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος και (σύμφωνα με πολλούς) την απώλεια βάρους, το μηλόξυδο, έχει την ιδιότητα να αυξάνει την παραγωγή στομαχικού οξέος. Μπορείτε να το πιείτε 30 λεπτά πριν το φαγητό.

    Παρόλο που το μηλόξυδο θεωρείται ασφαλές, η κατανάλωσή του σε υπερβολική ποσότητα ή αδιάλυτο θα μπορούσε να προκαλέσει παρενέργειες, όπως διάβρωση των δοντιών, ναυτία, κάψιμο στο λαιμό και χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Επομένως φροντίστε να τηρείτε το μέτρο στην κατανάλωσή του.

    Πιπερόριζα

    Το τζίντζερ θεωρείται μια από τις αρχαιότερες φυσικές μεθόδους που ηρεμούν το στομάχι, επειδή μειώνει τα οξέα του στομάχου. Μπορείτε να ετοιμάσετε ρόφημα πιπερόριζας με λίγο μέλι και λεμόνι για να καταπραΰνετε το στομάχι σας και να απαλλαγείτε από τη δυσπεψία. Στις άλλες επιλογές συμπεριλαμβάνονται οι καραμέλες με πιπερόριζα. Περιορίστε, ωστόσο, την κατανάλωση σε 3 έως 4 γραμμάρια την ημέρα για να αποφύγετε τα αέρια, το κάψιμο στο λαιμό και την καούρα.

    Σπόροι μάραθου

    Το βότανο που καταπραΰνει γαστρεντερικά προβλήματα όπως κράμπες στο στομάχι, ναυτία και φούσκωμα συμβάλλει και στην ανακούφιση της δυσπεψίας. Δοκιμάστε να βάλετε μισό κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένο σπόρο μάραθου σε νερό και αφήστε το να βράσει για 10 λεπτά πριν το πιείτε. Μπορείτε να επανέλθετε σε αυτό το τελετουργικό κάθε φορά που θα νιώθετε δυσπεψία. Μια άλλη επιλογή είναι να μασάτε σπόρους μάραθου μετά τα γεύματα, εάν ορισμένα τρόφιμα προκαλούν δυσπεψία.

    Πηγή:ygeiamou.gr - Image by stokpic from Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch