Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023 13:47

Το θαυματουργό αφέψημα ρίγανης: Καταπολεμά βήχα, ναυτία, φούσκωμα και διάρροια

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το τσάι της ρίγανης και οι ευεργετικές του ιδιότητες.

Το τσάι ρίγανης είναι ένα φυσικό αφέψημα του οποίου τα οφέλη δεν είναι καθόλου γνωστά, αν και η χώρα μας παράγει ιδιαίτερα ποιότικη ρίγανη.

Μολονότι το συγκεκριμένο ρόφημα συστήνεται κυρίως από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και θεωρείται από πολλούς ως γιατροσόφι, στην πραγματικότητα υπάρχουν έρευνες που αναλύουν τις ευεργετικές επιδράσεις του τσαγιού από ρίγανη.

Ας δούμε αναλυτικά, που βοηθάει η ρίγανη:

  • Βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Γαστρεντερικά προβλήματα (π.χ.: διάρροια)
  • Ναυτία
  • Πρήξιμο/φούσκωμα (λόγω των διουρητικών ιδιοτήτων του)

Η χρήση του τσαγιού ρίγανης γίνεται εδώ και αιώνες και υπάρχουν πολλές αναφορές για την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά τα παραπάνω προβλήματα και ιδίως τον βήχα και τη διάρροια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει μελέτη του δρ. Baser που δημοσιεύτηκε το 2008 στο επιστημονικό περιοδικό φαρμακολογίας «Current Pharmaceutical Design», τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τα φύλλα της ρίγανης για την θεραπεία του στομαχόπονου, του κρυολογήματος και άλλων νόσων του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και ως αντισηπτικό σε διάφορες πληγές. Επιπλέον, το τσάι ρίγανης, σύμφωνα με τους γιατρούς της εποχής, ήταν χρήσιμο ακόμα και για τους μυϊκούς πόνους και τα δαγκώματα φιδιών (στην τελευταία περίπτωση αναμειγνυόταν με κρασί) .

Τι λέει η επιστήμη για το τσάι ρίγανης

Αν και η ιστορία του εν λόγω αφεψήματος είναι πολύ πλούσια, δυστυχώς δεν έχουν γίνει επαρκείς έρευνες σε ανθρώπους και ως εκ τούτου τα επιστημονικά δεδομένα είναι περιορισμένα. Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν κάποια αποδεδειγμένα οφέλη που προσφέρει το τσάι ρίγανης και κυρίως τα φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή, στα οποία είναι πλούσια η ρίγανη.

Σύμφωνα με το Health Line, πολλές εργαστηριακές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ρίγανη έχει αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να «μπλοκάρει» τις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρά μας οι ελεύθερες ρίζες.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, έχουν συγκεκριμένα έλαια που περιέχονται στη ρίγανη, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη ορισμένων τύπων βλαβερών βακτηριδίων και ιών. Αυτό σημαίνει ότι η ρίγανη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην πρόληψη και τη θεραπεία κάποιων μολύνσεων. Για παράδειγμα, μελέτη που έγινε σε ανθρώπους το 2011, ανακάλυψε ότι η χρήση αλοιφής που περιείχε εκχύλισμα ρίγανης βοήθησε στη μείωση του ρίσκου μόλυνσης των μετεγχειρητικών πληγών.

Άλλη έρευνα που έγινε σε εργαστήριο την ίδια χρονιά και δημοσιεύτηκε στο «Brazilian Journal of Microbiology», διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης ήταν αποτελεσματικό ενάντια σε 5 από τους 8 ιούς που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένου και του συγκυτιακού ιού (HSV), ο οποίος προσβάλλει εξαιρετικά συχνά τα παιδιά.

Πώς φτιάχνω τσάι ρίγανης

Το τσάι ρίγανης έχει μια αρκετά χαρακτηριστική (πικρή) γεύση που δεν την απολαμβάνουν όλοι, όμως η γεύση αυτή μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά εάν προσθέσετε στο ρόφημα μια κουταλιά μέλι.

Εάν θέλετε να φτιάξετε τσάι ρίγανης μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα σακουλάκια τσαγιού ρίγανης, ωστόσο μπορείτε και πολύ εύκολα να παρασκευάσετε το αφέψημα χρησιμοποιώντας την αποξηραμένη, τριμμένη ρίγανη που έχουμε όλοι στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά μας.

Απλή συνταγή για τσάι ρίγανης:

-Βράζετε νερό (μια κούπα)

-Προσθέτετε 2 κ.γλ. μέσα σε ένα σουρωτήρι τσαγιού/χαμομηλιού, όπως θα κάνατε εάν φτιάχνατε απλό τσάι και το τοποθετείτε μέσα σε μια κούπα

-Χύνετε μέσα στην κούπα το βραστό νερό

-Αφήνετε το μείγμα να ετοιμαστεί για 2 – 4 λεπτά

-Αφαιρείτε το σουρωτήρι με τη ρίγανη και πίνετε το τσάι

Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Leopictures από το Pixabay
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023 10:48

Σχετικά Άρθρα

  • Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη
    Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη

    Ένα αρωματικό φυτό που είναι πανταχού παρόν σε μαγειρική και αναπόσπαστο συστατικό της ελληνικής κουζίνας παρουσιάζει σημαντικά οφέλη για την υγεία

    «Ντύνει» με το χαρακτηριστικό της άρωμα σχεδόν όλα τα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας. Ως αφέψημα, βοηθά στη διαχείριση του βήχα ή της διάρροιας. Ο λόγος για τη ρίγανη, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μαγειρική αλλά και στη θεραπεία διαφορετικών προβλημάτων υγείας.

    Ακόμα και το έλαιό της συμβάλλει συνολικά στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, χάρη στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει, όπως η θυμόλη. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τον οργανισμό να εξαλείψει τις ελεύθερες ρίζες, τις τοξικές ουσίες που προκύπτουν από φυσικές διεργασίες και περιβαλλοντικές πιέσεις. Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη και διάφορες ασθένειες.

    Ανακαλύψτε παρακάτω τρεις από τις πιο σημαντικές ιδιότητες της ρίγανης:

    Συγκεντρώνει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

    Σύμφωνα με μια παλιότερη ανασκόπηση, το έλαιο και τα συστατικά του ελαίου ρίγανης, όπως η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ, φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μελέτες σε ζώα, το εκχύλισμα ρίγανης μείωσε τη φλεγμονή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλεργικό άσθμα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι στις μελέτες χρησιμοποιήθηκαν συμπυκνωμένα εκχυλίσματα ρίγανης. Εκτός από τη ρίγανη, και το δενδρολίβανο παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

    Προλαμβάνει από τον διαβήτη

    Οι πολύτιμες ενώσεις της ρίγανης θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2016 σε πειραματόζωα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα Origanum μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, να ρυθμίσει την έκφραση γονιδίων που επηρεάζουν το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων και να αποκαταστήσει τους κατεστραμμένους ιστούς του ήπατος και των νεφρών. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν ήδη φύλλα και λάδι ρίγανης για να διαχειριστούν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Θετικές θεωρούνται και οι επιδράσεις της ρίγανης στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1. Εργαστηριακά πειράματα μιας άλλης μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα εκχύλισμα ρίγανης βελτίωσε τον διαβήτη τύπου 1 σε ποντίκια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό μπορεί να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρίγανης, στην επίδρασή της στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην ικανότητά της να αποτρέπει τον κυτταρικό θάνατο.

    Προστατεύει από την κατάθλιψη

    Η επίδραση μιας θεραπείας με έλαιο ρίγανης και άλλες ουσίες εξετάσθηκε στο εργαστήριο από μια μελέτη σε αρουραίους που παρουσιάζαν καταθλιπτικά συμπτώματα λόγω χρόνιου απρόβλεπτου στρες. Μετά από 14 ημέρες, η συμπεριφορά που σχετιζόταν με το στρες βελτιώθηκε στους αρουραίους που έλαβαν τη θεραπεία με ρίγανη. Επομένωςμ οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρίγανη μπορεί να ανακουφίσει τη συμπεριφορά που σχετίζεται με το στρες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Bruno από το Pixabay

  • Το ελληνικό αρωματικό που είναι φυσικό αντιβιοτικό και ρίχνει τη χοληστερόλη
    Το ελληνικό αρωματικό που είναι φυσικό αντιβιοτικό και ρίχνει τη χοληστερόλη

    Σήμα κατατεθέν της μεσογειακής κουζίνας, με γεύση και άρωμα που δεν μοιάζει με κανένα. Η χρήση του δε για θεραπευτικούς σκοπούς «κρατά» από τα χρόνια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Ποιο είναι αυτό το βότανο-σύμμαχος της υγείας;

    Το ιδιαίτερο αυτό βότανο δεν είναι άλλο από τη ρίγανη, η οποία σφύζει από αντιοξειδωτικές ουσίες και είναι πλούσια σε ισχυρά συστατικά που την κάνουν ταυτόχρονα ένα αποτελεσματικό φυσικό αντιβιοτικό, αντιμυκητιακό παράγοντα και όχι μόνο.

    Αυτό το μικρό θαμνώδες φυτό, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μέντα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες, τερπένια και τερπενοειδή, οργανικές ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που του χαρίζουν επίσης το μοναδικό άρωμά του

    Φρέσκια, αποξηραμένη, με τη μορφή αφεψήματος ή ως λάδι (το ριγανέλαιο ως συμπλήρωμα είναι διαθέσιμο και σε μορφή κάψουλας), η ρίγανη έχει πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία.

    Υπογραμμίζεται ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης, το οποίο λαμβάνεται με απόσταξη, έχει πολύ πιο συμπυκνωμένη μορφή και σε καμία περίπτωση δεν προορίζεται για κατανάλωση εκ του στόματος.

    Ας εξερευνήσουμε με ποιους τρόπους μπορεί να μας κάνει καλό η ρίγανη.

    Με «όπλο» την υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη, φαινόλη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η ρίγανη μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση βακτηρίων.
    Έρευνα σε πειραματόζωα έχει καταδείξει πως το αιθέριο έλαιο ρίγανης ήταν σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό με τη χορήγηση αντιβίωσης απέναντι σε λοίμωξη με χρυσίζων σταφυλόκκοκο. Σαφώς, όμως, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και κλινικές δοκιμές προς επαλήθευση του ευρήματος.

    Μελέτες, τόσο σε πειραματόζωα, όσο και σε ανθρώπους, έχουν δείξει ακόμη πως η ρίγανη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης μέσης της καρβακρόλης και θυμόλης που περιέχει.

    Η φρέσκια ρίγανη, αλλά και το λάδι, αποτελούν επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό παράγοντα. Στην πραγματικότητα η περιεκτικότητα της ρίγανης σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι πολύ υψηλότερη από τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ανά γραμμάριο.

    Πειραματικές μελέτες, που και σε αυτή την περίπτωση χρίζουν επαλήθευσης, έχουν προσδώσει επίσης στη ρίγανη ιδιότητες καταπολέμησης μυκήτων, όπως ο ζυμομύκητας candida, ο οποίος φυσιολογικά εντοπίζεται στον ανθρώπινο οργανισμό, όμως η υπερανάπτυξή του συνδέεται με γαστρεντερικά προβλήματα και λοιμώξεις.

    Το λάδι ρίγανης ενδέχεται να λειτουργεί συνολικά ευεργετικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος σκοτώνοντας παράσιτα που ευθύνονται για διάρροια, πόνο και φούσκωμα στην κοιλιά, και προστατεύοντας έναντι του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου.

    Το βότανο ενδέχεται να διαθέτει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και πάλι εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε καρβακρόλη, σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες σε πειραματόζωα, όπως επίσης δύναται να λειτουργήσει και ως παυσίπονο.

    Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες, την ίδια στιγμή, έχουν δείξει πως η καρβρακρόλη μπορεί να διαθέτει και αντικαρκινικές ιδιότητες συγκεκριμένα στις περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα του μαστού και του ήπατος.

    Τέλος, και εδώ επίσης με «οδηγό» την καρβακρόλη, η ρίγανη μπορεί να αποδειχθεί και ευεργετική εάν ενσωματωθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας σωματικού βάρους, αν και σε αυτή όπως και τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες επαλήθευσης.

    Πηγή: ygeiamou.gr

    Φωτογραφία: Milada Vigerova

  • Το αντιοξειδωτικό αρωματικό που καταπολεμά βακτήρια και ιούς – Αρέσει σε όλους!
    Το αντιοξειδωτικό αρωματικό που καταπολεμά βακτήρια και ιούς – Αρέσει σε όλους!

    Η μυρωδάτη ρίγανη δε γεμίζει μόνο με νοστιμάδα τα μεσογειακά πιάτα, αλλά και τον οργανισμό μας με πλούσια συστατικά, θωρακίζοντας την υγεία μας

    Αρωματική και με έντονη γεύση και φρεσκάδα, η ρίγανη είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό βότανο της ελληνικής κουζίνας. Το μεθυστικό της άρωμα συνοδεύει σχεδόν κάθε πιάτο όλων των εποχών του χρόνου.

    Φρέσκια, αποξηραμένη ή και μετουσιωμένη σε αιθέριο έλαιο, η ρίγανη παρουσιάζει και θεραπευτικές ιδιότητες.

    Από τη συμβολή της στην καταπολέμηση των βακτηρίων έως την προστασία από ιούς, διαφορετικές μελέτες έχουν φέρει στο φως μερικές από τις πιο εντυπωσιακές ευεργετικές της δράσεις.

    Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

    Ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες διαπίστωσαν ότι η ρίγανη και το έλαιο ρίγανης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

    Ειδικότερα, το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και θυμόλη, δύο αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των βλαβών των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

    Καταπολεμά τα βακτήρια

    Στη ρίγανη εμπεριέχονται ορισμένες ενώσεις που έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μια μελέτη απέδειξε ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης βοήθησε στην καταστολή της ανάπτυξης του Escherichia coli και του Pseudomonas aeruginosa, δύο στελεχών βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη.

    Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η ρίγανη ήταν αποτελεσματική ενάντια σε 23 είδη βακτηρίων. Τέλος, συγκρίνοντας τα αιθέρια έλαια ρίγανης, φασκόμηλου και θυμαριού, μια διαφορετική έρευνα συμπέρανε ότι η ρίγανη ήταν ένα από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια κατά των βακτηρίων, μετά το θυμάρι.

    Ενδεχομένως να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

    Υπάρχουν μελέτες που έχουν αναδείξει ότι τα συστατικά της ρίγανης μπορούν να συμβάλουν στην εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων. Σε μια μελέτη σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, αποδείχθηκε ότι το εκχύλισμα ρίγανης σταμάτησε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, θα χρειαστούν και κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα.

    Ελαχιστοποιεί τις ιογενείς λοιμώξεις

    Δύο είναι οι πολύτιμες ενώσεις της ρίγανης που έχουν συσχετιστεί με την προστασία από τους ιούς: η καρβακρόλη και η θυμόλη.

    Σε μια μελέτη, η καρβακρόλη αδρανοποίησε τον νοροϊό, μια ιογενή λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι, μέσα σε μόλις μία ώρα θεραπείας.

    Αντίστοιχα, σε μια άλλη εργαστηριακή μελέτη διαπιστώθηκε ότι η θυμόλη και η καρβακρόλη αδρανοποίησαν το 90% του ιού του απλού έρπητα μέσα σε μία ώρα.

    Αν και τα αποτελέσματα αυτά είναι ελπιδοφόρα, απαιτείται πρόσθετη έρευνα σχετικά με τον τρόπο που η ρίγανη μπορεί να επηρεάσει τις ιογενείς λοιμώξεις στον άνθρωπο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Bruno /Germany από το Pixabay

  • Υιοθέτηση παγκόσμιων προτύπων για το σαφράν και την αποξηραμένη ρίγανη
    Υιοθέτηση παγκόσμιων προτύπων για το σαφράν και την αποξηραμένη ρίγανη

    Ανάδειξη και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής ρίγανης και του ελληνικού κρόκου.

    Η ρίγανη και το σαφράν (κοινώς κρόκος) δύο ελληνικά βότανα συνυφασμένα με τον αγροδιατροφικό πλούτο της χώρας μας και άρρηκτα συνδεδεμένα με την υψηλή ελληνική γαστρονομία, τα οποία κατέχουν μία ξεχωριστή θέση στις γευστικές προτιμήσεις Ελλήνων αλλά και ξένων καταναλωτών, αποκτούν πλέον παγκόσμιες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.

    Η συζήτηση για την υιοθέτηση των προτύπων ποιότητας και ασφάλειας της ρίγανης και του σαφράν, στο πλαίσιο των εργασιών του Codex Alimentarius, ενός παγκόσμια αναγνωρισμένου θεσμού των Διεθνών Οργανισμών FAO/WHO, που σκοπό έχει την ανάπτυξη προτύπων τροφίμων και ορθών πρακτικών για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και την εξασφάλιση δίκαιων πρακτικών στο εμπόριο τροφίμων, διήρκησε αρκετά χρόνια.

    Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ως Εθνικό Σημείο Επαφής του Codex Alimentarius, συντόνισε την ελληνική προσπάθεια για την ανάδειξη και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής ρίγανης και του ελληνικού κρόκου (σαφράν), αναφορικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους σε σχέση με τα αντίστοιχα προϊόντα άλλων κρατών σε παγκόσμια κλίμακα.

    Στόχος ήταν η διασφάλιση της ανώτερης ποιότητας, της αυθεντικότητας και της ταυτότητας των προϊόντων αυτών για την προστασία της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών αλλά και την προώθηση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια του ΕΦΕΤ ήταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και οι ενδιαφερόμενοι συνεταιρισμοί καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

    Αναφορικά με την αποξηραμένη ρίγανη, αποτελεί σημαντική κατάκτηση για τη χώρα ότι το πρότυπο περιλαμβάνει μόνο τα δύο είδη Οriganum spp. L. (εκτός του Origanum majorana L.) και Lippia spp. L, και εξαιρεί το τούρκικο είδος Satureja spp. L. (κοινώς θρούμπι), το οποίο δεν θα μπορεί να διακινείται διεθνώς ως ρίγανη.

    Επιπλέον, στο πρότυπο η ονομασία του προϊόντος ως «ρίγανη» αποκλείει άλλες εμπορικές ονομασίες, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση ή και παραπλάνηση στον καταναλωτή.

    Όσον αφορά στο σαφράν, η εισαγωγή της κατηγορίας «έξτρα» αναμένεται να προάγει την ποιοτική ανωτερότητα και αξία του ελληνικού προϊόντος, σε σύγκριση με αντίστοιχα προϊόντα του διεθνούς εμπορίου και να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τους Έλληνες παραγωγούς να εξακολουθούν να εφαρμόζουν καλές πρακτικές παραγωγής από το χωράφι μέχρι τη συσκευασία.

    Σημαντικότερο όμως επίτευγμα, αποτελεί η προστασία της ελληνικής ταυτότητας του προϊόντος στο διεθνές εμπόριο, μέσω της κατοχύρωσης της υποχρεωτικής δήλωσης της χώρας συγκομιδής. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αποφεύγονται ενδεχόμενα φαινόμενα απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτή ως προς την πραγματική του ταυτότητα και νοθείας ή/και λανθασμένες πρακτικές επισήμανσης, ως προς την αυθεντικότητα του.

    Πηγή: Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch