Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 21:59

Έντερο: Πέντε συνήθειες που το διατηρούν νεανικό και ενισχύουν τη μακροζωία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το μυστικό της μακροζωίας θα μπορούσε να κρύβεται στα τρισεκατομμύρια μικροσκοπικά βακτήρια που διαβιούν στο πεπτικό σύστημα. Έτσι θα το ενισχύσετε, σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών

Η υγεία του εντέρου συνδέεται άρρηκτα με το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και την ψυχική μας υγεία. Τον ίδιο, όμως, ρόλο παίζει και στην επίτευξη της μακροζωίας. Το εντερικό μικροβίωμα, αποτελούμενο από τρισεκατομμύρια βακτήρια, επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η διατροφή και το άγχος, αλλά και από τον κιρκάδιο ρυθμό.

«Όλοι μας έχουμε έναν ποικίλο συνδυασμό τύπων βακτηρίων, τα οποία συνθέτουν το εξατομικευμένο μικροβίωμα του εντέρου μας. Ο κύριος ρόλος αυτών των μικροοργανισμών είναι να χωνεύουν την τροφή και να μας προστατεύουν από παθογόνους οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες -και μάλιστα μακροπρόθεσμα» εξηγεί η Δρ Macarena Staudenmaier.

Παρόλα αυτά, θεωρείται ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει από μέρα σε μέρα. Επομένως, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές, να ζήσετε τα χρόνια σας με την καλύτερη δυνατή υγεία.

Καταναλώστε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Το κορεατικό κίμτσι, το ξινολάχανο, τα τουρσιά και το γιαούρτι με πέτσα ενισχύουν την εντερική μικροχλωρίδα συμβάλλοντας παράλληλα και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση φέρνουν μια ισορροπία στο εντερικό μικροβίωμα, αυξάνοντας την ποικιλομορφία των μικροβίων στο έντερο. Μπορείτε να φτιάξετε και τα δικά σας σπιτικά βαζάκια, αφήνοντας για περίπου δύο εβδομάδες τα λαχανικά -όπως ψιλοκομμένο καρότο, το κόκκινο ή το πράσινο λάχανο- μέσα σε νερό με αλάτι.

Συνδεθείτε με τη φύση

Τα οφέλη της γείωσης, να περπατάμε δηλαδή ξυπόλητοι έξω στη φύση, θα μπορούσαν να επεκταθούν και στη συνολική υγεία του εντέρου. Βέβαια, αυτό δεν είναι απαραίτητο, καθώς απλώς και μόνο η ενασχόληση με την κηπουρική και η επαφή με το χώμα θα μπορούσε να προσφέρει αυτά τα οφέλη: «Το έδαφος είναι πλούσιο σε ενεργά μικρόβια, επομένως υποστηρίζετε έτσι ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου» επισημαίνει η Δρ Macarena Staudenmaier. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι όσοι διαβιούν σε αστικές περιοχές είχαν λιγότερα ενεργά μικρόβια του εντέρου από εκείνους που ζούσαν σε ένα αγροτικό περιβάλλον.

Εμπλουτίστε το πρωινό σας με πρεβιοτικά

Το πρώτο γεύμα της ημέρας θα πρέπει να μας γεμίζει με ενέργεια αλλά και να ενισχύει τη λειτουργία του εντέρου: «Τα πρεβιοτικά χρησιμεύουν ως πηγή τροφής για τα «καλά» βακτήρια του εντέρου, καθώς υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητά τους» σημειώνει η Δρ Macarena Staudenmaier. Τα φρούτα, όπως η μπανάνα και το μήλο, αποτελούν καλές πηγές διαιτητικών ινών και πρεβιοτικών, όπως και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ενισχύστε την πρόσληψη φυτικών ινών

Τα χόρτα, όπως τα ραδίκια και η ρόκα, αλλά και τα σταυρανθή λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου: «Όταν εισάγετε τέτοιου είδους τροφές στο έντερο, βοηθάτε στη διατήρηση ενός ισορροπημένου και ποικίλου μικροβιώματος» επιβεβαιώνει η Δρ Macarena Staudenmaier. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τροφές με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Φάτε σοκολάτα!

Όχι όμως οποιαδήποτε σοκολάτα, καθώς η σοκολάτα γάλακτος δε συνιστάται για την υγεία του εντέρου. Αντίθετα, η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της εντερικής ευεξίας. «Τα πρεβιοτικά αυξάνουν την κανονικότητα του εντέρου, υποστηρίζουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, βελτιώνουν την απορρόφηση μετάλλων και την ενεργειακή ισορροπία» συμπληρώνει η Δρ Staudenmaier. Προτιμήστε αυτές που περέχουν τουλάχιστον 70% κακάο.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 20:15

Σχετικά Άρθρα

  • Έντερο: Τι να κάνουμε κάθε βράδυ για να είναι υγιές
    Έντερο: Τι να κάνουμε κάθε βράδυ για να είναι υγιές

    Η πρόληψη για την υγεία του εντέρου θα μπορούσε να ξεκινά από τη βραδινή ρουτίνα ύπνου. Διαβάστε επτά πολύτιμες συμβουλές που δίνουν οι επιστήμονες για τις συνήθειες που εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου

    Με αυξανόμενο ενδιαφέρον μελετά η επιστημονική κοινότητα το γαστρεντερικό σύστημα και ειδικότερα το εντερικό μικροβίωμα, αναζητώντας σε αυτό πολύτιμα μυστικά όπως της αντιγήρανσης, της εγκεφαλικής υγείας ή της αντικαρκινικής θεραπείας.

    Υπάρχουν συνεπώς πολλοί λόγοι να διατηρούμε τη λειτουργία του εντέρου εύρυθμη. Ακολουθούν επτά πολύτιμες συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόζουμε κάθε βράδυ για να το επιτύχουμε.

    1. Σβήστε τις οθόνες

    Πολλοί θα αφήσουν κάτι να «παίζει» στην τηλεόραση, το κινητό ή το tablet για να τους νανουρίσει, μάλλον όμως θα πετύχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Το φως από τις οθόνες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες (π.χ. αδρεναλίνη) επειδή απαιτεί την προσοχή μας, εξηγεί ο γαστρεντερολόγος Δρ Joseph Shami, προσθέτοντας ότι η θέση που παίρνουμε συνήθως στο μαξιλάρι θα αποτελέσει ένα ακόμη εμπόδιο. Η συμβουλή του είναι σβήσιμο κάθε οθόνης τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.

    2. Όχι σνακ στο κρεβάτι

    Όσο και αν μας «φωνάζουν» τα τσιπς ή η σοκολάτα που έχουμε στο ντουλάπι της κουζίνας για μια δύσκολη ώρα, θα πρέπει να αντισταθούμε. Όσο δελεαστικό και αν είναι το βραδινό τσιμπολόγημα, είναι καλύτερα να κοιμηθούμε με το στομάχι άδειο, έχοντας μάλιστα καταναλώσει το τελευταίο γεύμα κάποιες ώρες πριν, σύμφωνα με τον παθολόγο William Li. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτρέψουμε στα τρισεκατομμύρια βακτήρια του εντερικού μας μικροβιώματος να διατηρήσουν τους βιολογικούς τους ρυθμούς, σύμφωνα με τους οποίους δεν αναμένεται φαγητό τις βραδινές ώρες. «Όταν τους προωθείται τροφή τη νύχτα, το βιολογικό ρολόι τους απορυθμίζεται και δεν παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας στα φυσιολογικά επίπεδα που είναι απαραίτητα για τον υγιή μεταβολισμό» εξηγεί και προειδοποιεί ότι αν το τσιμπολόγημα λάβει διαστάσεις συνήθειας, ανοίγει τον δρόμο για μεταβολικό σύνδρομο.

    3. Επιλέξτε τρόφιμα που προάγουν την εντερική υγεία

    Όσο και αν οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι πιεστικοί, το τελευταίο γεύμα της ημέρας χρειάζεται την προσοχή μας. Από τις επιλογές μας θα κριθεί το αρνητικό ή θετικό αντίκτυπο στο εντερικό μικροβίωμα, εξηγεί ο παθολόγος Δρ Mahmud Kara. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φιλικά προς το μικροβίωμα τρόφιμα πρέπει να είναι άφθονα σε προβιοτικά, ζωντανοί μικροοργανισμοί που παρέχουν τα αναγκαία βακτήρια, και πρεβιοτικά, ινώδεις ενώσεις που τροφοδοτούν τα προβιοτικά στο έντερο.

    • Τρόφιμα με προβιοτικά: γιαούρτι, κεφίρ, ζυμωμένα τυριά (blue cheese, τσένταρ, γκούντα, μοτσαρέλα), kimchi, λαχανικά τουρσί, miso κ.α.
    • Τρόφιμα με πρεβιοτικά: μπανάνες, αγκινάρες, σπαράγγια, λαχανικά από το γένος Άλλιο (κρεμμύδι, σκόρδο, πράσσο), δημητριακά ολικής άλεσης (βρώμη, σιτάρι ολικής άλεσης, κριθάρι), μέλι.

    4. Άφθονο νερό

    Μάλλον δεν ακούγεται δελεαστικό ότι πρέπει να πίνουμε νερό το βράδυ, στη σκέψη και μόνο ότι θα μας αναγκάσει μάλλον να πάμε ξημερώματα στην τουαλέτα. Πρόκειται όμως για μικρή θυσία, επισημαίνει ο Δρ Kara, εξηγώντας ότι η καλή ενυδάτωση προάγει την ομαλή λειτουργία όλων των οργάνων, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, διασπά την τροφή στο πεπτικό σύστημα, μειώνει τη φλεγμονή στο μικροβίωμα του εντέρου και βοηθά στην αποκατάστασή του μετά από μια ασθένεια ή λήψη αντιβιοτικών, ενώ συμβάλλει στη διαδικασία της αποτοξίνωσης.

    5. Μειώστε το στρες

    Η διαχείριση του καθημερινού στρες είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου αλλά και τη συνολική υγεία, αναφέρει ο παθολόγος Δρ Raphael Kellman. Το έντερο συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλο μέσω του άξονα εντέρου- εγκεφάλου (gut-brain axis). και το χρόνιο στρες μπορεί να αλλοιώσει τη σύσταση του μικροβιώματος με δραματικές συνέπειες για την υγεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, απλές τεχνικές όπως ασκήσεις αναπνοής ή διαλογισμός πριν από τον ύπνο και βόλτες στη φύση ή επαφή με αγαπημένα πρόσωπα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να έχουν εντυπωσιακά αγχολυτικά αποτελέσματα.

    6. Κινηθείτε λίγο παραπάνω

    Πολύ πιθανώς, η ιδέα της εξάντλησης πάνω στον διάδρομο ή το ποδήλατο να φαντάζει ως η ιδανική υπναγωγός θεραπεία. Αντ’ αυτού όμως, ο Δρ Kara προτείνει την ήπια κίνηση του σώματος όπως διατάσεις, γιόγκα ή έναν γρήγορο περίπατο για υποβοήθηση της πέψης, μεγαλύτερη ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος και αύξηση των «καλών» βακτηρίων.

    7. Κοιμηθείτε στο αριστερό πλευρό

    Άτομα με ευαίσθητο στομάχι ή παθήσεις του πεπτικού όπως γαστροοισοφασική παλινδρόμηση, θα πρέπει μάλλον να δώσουν προσοχή στη στάση που επιλέγουν για τον ύπνο τους, επισημαίνει ο γιατρός Ali Rezaie στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai. Επιλέγοντας την αριστερή πλευρά, μειώνεται ο κίνδυνος παλινδρόμησης του όξινου περιεχομένου και ενισχύεται η πέψη και η λειτουργία του λεμφικού συστήματος.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Σας ενοχλεί το έντερο; Ίσως σας λείπει αυτό το ιχνοστοιχείο κλειδί για την υγεία του
    Σας ενοχλεί το έντερο; Ίσως σας λείπει αυτό το ιχνοστοιχείο κλειδί για την υγεία του

    Η ανεπάρκεια ενός συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου στον οργανισμό μπορεί να συνδέεται με διάφορα προβλήματα και ενοχλήσεις στη λειτουργία του εντέρου

    Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς η έλλειψη ενός μικροθρεπτικού συστατικού μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας; Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications μας δείχνει ότι το μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο που συχνά παραβλέπουμε, μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εντέρου μας.

    Το μαγγάνιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που χρειάζεται το σώμα μας για πολλές βασικές λειτουργίες. Συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπτυξη των οστών και στη μεταβολική διαδικασία των υδατανθράκων. Βρίσκεται σε τροφές όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, το ρύζι, οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά. Ωστόσο, η σύγχρονη διατροφή που επικεντρώνεται κυρίως σε κρέας, ψάρι, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, συχνά δεν παρέχει επαρκείς ποσότητες μαγγανίου στον οργανισμό.

    Τι έδειξε νέα έρευνα

    Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αποκαλύπτει μια ενδιαφέρουσα πτυχή της σχέσης μας με το μαγγάνιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανεπάρκεια αυτού του σημαντικού στοιχείου μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου, συμβάλλοντας σε φλεγμονώδεις καταστάσεις και δυσφορία. Η έρευνα επικεντρώνεται σε ένα γονίδιο που ονομάζεται SLC39A8, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά του μαγγανίου στα κύτταρα. Το SLC39A8 λειτουργεί ως «πύλη» για τη μεταφορά μαγγανίου, καθώς και άλλων ιχνοστοιχείων όπως ψευδάργυρος, σίδηρος και κάδμιο, μέσα και έξω από τα κύτταρα μας.

    Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της μελέτης είναι ότι ορισμένες γενετικές παραλλαγές του γονιδίου SLC39A8 μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκεια μαγγανίου. Αυτό, με τη σειρά του, συνδέεται με φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με συγκεκριμένες παραλλαγές του SLC39A8 έχουν υψηλότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ελλείψεις μαγγανίου, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την υγεία του εντέρου τους.

    Επιπλέον, η έρευνα δείχνει μια ανησυχητική τάση. Η πρόσληψη μαγγανίου στις ανεπτυγμένες χώρες έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 40% τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτή η μείωση μπορεί να συνδέεται με την αύξηση των προβλημάτων στο έντερο. Ο Young-Ah Seo, αναπληρωτής καθηγητής Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συγγραφέας της μελέτης, τονίζει τη σημασία του SLC39A8 για τη διατήρηση υγιών επιπέδων μαγγανίου και της υγείας του εντέρου. «Η έρευνά μας αποδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο του μεταφορέα μαγγανίου SLC39A8 στη διατήρηση υγιών επιπέδων μαγγανίου και στην προάσπιση της υγείας του εντέρου», αναφέρει ο Seo. «Τα ευρήματά μας ανοίγουν νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη θεραπειών για ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου που σχετίζονται με την ανισορροπία του μαγγανίου».

    Γιατί είναι σημαντικό αυτό για εμάς; Εάν νιώθετε δυσφορία στο έντερο ή έχετε διαγνωστεί με κάποια φλεγμονώδη πάθηση του εντέρου, η ανεπάρκεια μαγγανίου μπορεί να είναι ένας παράγοντας που δεν έχετε σκεφτεί. Η κατανόηση του ρόλου του μαγγανίου και της γενετικής προδιάθεσης μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση και διαχείριση αυτών των προβλημάτων. Η μελέτη μάς προτρέπει να δώσουμε προσοχή στις διατροφικές μας συνήθειες και να δούμε αν η διατροφή μας καλύπτει τις ανάγκες μας σε αυτό το σημαντικό στοιχείο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Έντερο: Η διατροφή που το απειλεί με φλεγμονή και καρκίνο
    Έντερο: Η διατροφή που το απειλεί με φλεγμονή και καρκίνο

    Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και ο καρκίνος του παχέος εντέρου καθίστανται ολοένα και πιο ορατές απειλές υγείας για όσους επιλέγουν αυτόν τον τύπο διατροφής

    Στην εκδήλωση σοβαρών και χρόνιων ασθενειών, το τι θα καταλήξει στο πιάτο μας καθημερινά παίζει έναν από τους βασικότερους ρόλους. Στα ήδη εμπεριστατωμένα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση της διατροφής με την υγεία, μια νεότερη ανασκόπηση ορόσημο κρίνει ένοχες τις διατροφικές συνήθειες του δυτικού κόσμου για την εμφάνιση καρκίνου και εντερικών διαταραχών.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναθεώρηση που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Microbiology, οι διατροφές δυτικού τύπου ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (ΙΦΝΕ) και καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Cork (UCC) θέλησαν να εξετάσουν πώς οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή τους μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερο, και πώς η μεταβαλλόμενη ισορροπία της σύνθεσής του επηρεάζει τη συνολική μας υγεία. Ειδικότερα, εστίασαν σε έξι διαφορετικά πρότυπα διατροφής: στη μεσογειακή, στη διατροφή με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών, στη φυτική διατροφή (plant-based), την πρωτεϊνική, την κετογονική και τη δυτική διατροφή.

    Το καλύτερο και το χειρότερο πρότυπο διατροφής

    Όπως αποκαλύφθηκε, οι διαφορετικές δίαιτες μεταβάλλουν σημαντικά τη σύνθεση και τη λειτουργικότητα του μικροβιώματος του εντέρου, υπογραμμίζοντας την παραγωγή βασικών μορίων που παράγονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, όπως τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου. Επιπλέον, η μελέτη υπογραμμίζει τις βλαβερές συνέπειες της δυτικής διατροφής, που χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη λίπους και σακχάρων, σε σύγκριση με τα οφέλη των διατροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

    Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, είναι αποτελεσματική στη διαχείριση παθήσεων όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η ΙΦΝΕ και ο διαβήτης τύπου 2.

    «Η κατανόηση αυτών των επιπτώσεων στο μικροβίωμα του εντέρου θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη διατροφικών συστάσεων που προάγουν την υγεία και προλαμβάνουν τις ασθένειες. Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε πώς οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία των μικροοργανισμών στο έντερό μας και τις μεταβολικές τους λειτουργίες» σημειώνει η επικεφαλής καθηγήτρια Catherine Stanton από το ερευνητικό κέντρο APC Microbiome Ireland, που ανήκει στο UCC.

    Η ανασκόπηση προσφέρει επίσης πολύτιμες πληροφορίες για τη βιομηχανία των τροφίμων και τους επαγγελματίες υγείας, καθοδηγώντας τους στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με τη διατροφή και την υγεία. Η λεπτομερής ανάλυση του τρόπου με τον οποίο οι διαφορετικές δίαιτες επηρεάζουν το μικροβίωμα παρέχει μια βάση για την ανάπτυξη στοχευμένων διατροφικών θεραπειών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της δημόσιας υγείας.

    Ο καθηγητής Δρ Paul Ross, διευθυντής του APC Microbiome Ireland, και συνδιευθυντής του ερευνητικού προγράμματος UCC Futures Microbiome and Health πρόσθεσε: «Αυτή η ανασκόπηση αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην έρευνα του μικροβιώματος. Παρέχει μια λεπτομερή ματιά στον τρόπο με τον οποίο τα διατροφικά πρότυπα διαμορφώνουν το μικροβίωμα του εντέρου και υπογραμμίζει τις δυνατότητες για παρεμβάσεις με βάση τη διατροφή στην κλινική πρακτική. Παρέχει απτά δεδομένα για το πώς το μικροβίωμα είναι εγγενώς σχετικό με τη δημιουργία πλεονεκτημάτων για την υγεία της κοινωνίας».

    Η έρευνα επισημαίνει τέλος την ανάγκη για συνεχείς μελέτες με στόχο την καλύτερη κατανόηση των αιτιωδών σχέσεων μεταξύ των ατόμων, της διατροφής τους και των μικροοργανισμών. Η κατανόηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της διατροφής ακριβείας και την ανάπτυξη θεραπειών με βάση το μικροβίωμα, προσαρμοσμένων στις ατομικές ανάγκες υγείας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Έντερο: Τέσσερα διατροφικά λάθη που το «αναστατώνουν» και κουράζουν τον οργανισμό
    Έντερο: Τέσσερα διατροφικά λάθη που το «αναστατώνουν» και κουράζουν τον οργανισμό

    Συχνά λάθη που κάνουμε στα γεύματα της ημέρας μπορούν να διαταράξουν το εντερικό μικροβίωμα - Έτσι μπορείτε να τα διορθώσετε

    Είναι γνωστό πια ότι το μικροβίωμα του εντέρου κρύβει το μυστικό της ευεξίας και της καλής υγείας. «Ένα υγιές μικροβίωμα, αποτελούμενο από διαφορετικά είδη καλών βακτηρίων, παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, όπως το βουτυρικό οξύ, τα οποία όχι μόνο μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα, αλλά λειτουργούν και ως πρόσθετη πηγή ενέργειας» εξηγεί η διατροφολόγος Kate Hilton για το πώς η κατάσταση του εντέρου μας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειάς μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

    Στον αντίποδα, η μειωμένη ποικιλομορφία στους βακτηριακούς πληθυσμούς του εντέρου συνοδεύεται από σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία, όπως μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, κόπωση και γαστρεντερικές διαταραχές μεταξύ άλλων. Αν αναζητάτε τρόπους να φροντίσετε την υγεία του μικροβιώματος, ξεκινήστε αλλάζοντας τέσσερις κακές διατροφικές συνήθειες.

    1. Ζάχαρη για πρωινό

    Ξεχάστε τρόφιμα πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα όπως γλυκά, σάλτσες, καρυκεύματα, ποτά και πολλά τα δημητριακά (δείτε εδώ γιατί). «Αν και θα δώσουν ένα αρχικό boost στην ενέργειά σας, θα βρείτε μεγαλύτερο όφελος από την κατανάλωση γευμάτων που συνδυάζουν πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης, ώστε να τροφοδοτείστε με ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» αναφέρει και προτείνει για πρωινό:

    • για πρωινό, ένα μπολ με αγελαδινό γάλα ή ρόφημα σόγιας, βρώμη, φρούτα και σπόρους chia
    • μια ομελέτα ή αυγά ποσέ σε φρυγανιά ολικής άλεσης, με σοταρισμένα μανιτάρια και ντομάτες «ως εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης»
    • ένα γιαούρτι ως γρήγορη και εύκολη επιλογή σε περίπτωση βιασύνης.

    2. Μικρή ποικιλία

    Για το γεύμα, προτιμήστε μια σαλάτα με όσο το δυνατόν περισσότερα φυλλώδη -και χρωματιστά- λαχανικά, προσθέστε μια πηγή πρωτεΐνης, όπως σολομό, ρεβίθια ή κοτόπουλο, προσθέστε μερικούς υδατάνθρακες όπως μαγειρεμένες πατάτες baby αφού κρυώσουν -προσφέρουν έτσι ανθεκτικό άμυλο που ευνοεί το μικροβίωμα-, ζυμαρικά ή κουσκούς και γαρνίρετε με ξηρούς καρπούς, σπόρους ή ένα ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο για τα λιπαρά συστατικά. Μπορείτε να ενισχύσετε την πρόσληψη φυτικών ινών με όσπρια ή αμυλούχα λαχανικά.

    3. Ντελίβερι για βραδινό

    Καίτοι δελεαστικό, ένα νόστιμο φαγητό απ’ έξω μάλλον θα επιβαρύνει την υγεία του εντέρου. Φτιάξτε το δικό σας νόστιμο βραδινό στα πρότυπα του φαγητού που παραγγέλνετε -το γνωστό ως “fakeaway”- φροντίζοντας για τη νοστιμιά του με προσθήκη μπαχαρικών και καρυκευμάτων, γιαουρτιού, ξινολάχανου σε τρόφιμα επί το πλείστον φυτικά όπως πατάτες (με τη φλούδα), κολοκύθια και καρότα, καθώς και πολύχρωμα λαχανικά όπως πιπεριές, κρεμμύδια και μπρόκολο.

    4. Το απαγορευμένο γλυκό

    Μετά το γεύμα ακολουθεί συνήθως μια βαθιά ανάγκη για γλυκό στην οποία δύσκολα υποκύπτεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν – Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
    Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν – Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

    Διαβάστε τα πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα μιας ομάδας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και μάθετε ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνετε με προσοχή

    Εκείνο το παλαιωμένο τσένταρ, το λουκάνικο ή η πικάντικη σάλτσα που αγαπάτε πιθανότατα οφείλει τη μακρά διάρκεια ζωής του σε ειδικά συστατικά που ονομάζονται «λαντιβιοτικά». Αυτά τα φυσικά αντιμικροβιακά είναι γνωστά για την ικανότητά τους να σκοτώνουν επικίνδυνα παθογόνα, αποτρέποντας διατροφικές ασθένειες. Ωστόσο, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μπορεί ταυτόχρονα να εξαλείφουν αδιακρίτως τα φιλικά προς το έντερο βακτήρια που μας κρατούν υγιείς. Τα σχετικά επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο ACS Biology.

    Τις δυνητικές επιπτώσεις αυτών των συντηρητικών ανέλαβε να εξετάσει ο δρ. Zhenrun Zhang, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Φαίνεται ότι τα λαντιβιοτικά και τα βακτήρια που τα παράγουν δεν είναι πάντα καλά για την υγεία», εξηγεί ο ίδιος. Ιστορικά, τα φυσικά συντηρητικά, όπως το αλάτι, τα σάκχαρα και το ξύδι, χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν την ανάπτυξη μικροβίων στα τρόφιμα. Ωστόσο, τα σύγχρονα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συχνά συνθετικά συντηρητικά, όπως σορβικά και βενζοϊκά. Τα λαντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της ευρέως χρησιμοποιούμενης νισίνης, που εμπεριέχεται σε προϊόντα όπως μπύρα, τυριά και διάφορες σάλτσες, αντιπροσωπεύουν μια νεότερη κατηγορία αντιμικροβιακών. Η νισίνη προέρχεται από το αγελαδινό γάλα και παράγεται από βακτήρια που υπάρχουν και στο ανθρώπινο έντερο.

    Η ομάδα του δρ. Zhang, σε συνεργασία με χημικούς από το Πανεπιστήμιο Urbana-Champaign, συνέθεσε νέες ποικιλίες λαντιβιοτικών που βρίσκονται στα ανθρώπινα μικρόβια του εντέρου. Τα πειράματά τους έδειξαν ότι αυτά τα λαντιβιοτικά δεν εξολοθρεύουν μόνο τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, όπως το E. coli και η σαλμονέλα, αλλά εξαλείφουν επίσης πολλά ωφέλιμα βακτήρια. Για τον δρ. Zhang, τα αποτελέσματα αυτά εγείρουν προβληματισμό σχετικά με τις δυνητικά επιβλαβείς επιδράσεις των λαντιβιοτικών στο έντερο. «Με τα επίπεδα των λαντιβιοτικών που υπάρχουν σήμερα στα τρόφιμα, είναι πολύ πιθανό να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία του εντέρου μας», λέει χαρακτηριστικά ο ειδικός. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτές οι αντιμικροβιακές ουσίες εξακολουθούν να έχουν ευεργετικές πτυχές σε ό,τι αφορά στην επιλεκτική στόχευση παθογόνων μικροοργανισμών. Μια σειρά μελετών δείχνουν ότι συγκεκριμένοι συνδυασμοί βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών λαντιβιοτικών, μπορούν να προστατεύσουν από λοιμώξεις.

    Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αναδεικνύει ότι τα φιλικά προς το έντερο βακτήρια είναι ευάλωτα στα λαντιβιοτικά και μάλιστα περισσότερο από ό,τι τα επιβλαβή παθογόνα. Το εύρημα αυτό αποκαλύπτει τον κίνδυνο για το μικροβίωμα του εντέρου, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία. Ο δρ. Eric Pamer, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικογένειας Duchossois στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, υπογραμμίζει τη σημασία του μικροβιώματος, επισημαίνοντας ότι το σώμα φιλοξενεί στην πραγματικότητα περισσότερα βακτηριακά κύτταρα απ’ ότι ανθρώπινα, με τη χλωρίδα του εντέρου να αποτελεί πάνω από το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα βακτήρια του μικροβιώματος όχι μόνο αποκρούουν τα επιβλαβή παθογόνα, αλλά βοηθούν επίσης στη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών, την παραγωγή βιταμινών, ενώ επηρεάζουν ακόμη και τη διάθεση και τη συμπεριφορά μέσω του άξονα που συνδέει το έντερο με τον εγκέφαλο. Η διατάραξη αυτής της ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητες συνέπειες, όπως, για παράδειγμα, η εμφάνιση βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα, ειδικά όταν γίνεται υπερβολική χρήση ευρέων αντιβιοτικών.

    Η μελλοντική έρευνα έχει στόχο να κατανοήσει τις ιδιότητες των διάφορων λαντιβιοτικών, ελπίζοντας να αποσαφηνίσει πότε προστατεύουν τα βακτήρια του εντέρου και πότε τα βλάπτουν και να προχωρήσει σε προσαρμογές των δομών των πεπτιδίων ή των βακτηριακών στελεχών με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθά στη μεγιστοποίηση των οφελών των λαντιβιοτικών, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη βλάβη στο μικροβίωμα του εντέρου. Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί είναι η δοσολογία, γι’ αυτό και οι ερευνητές συνιστούν στους καταναλωτές να κάνουν προσεκτική χρήση των προϊόντων με λαντιβιοτικά, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι ενώ οι μικρές ποσότητες μπορεί να είναι ακίνδυνες, η υπερβολική κατανάλωση θα μπορούσε να διαταράξει την εντερική υγεία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
    Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί

    Οι διαταραχές στην υγεία του εντέρου μπορούν να πλήξουν και το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, το δέρμα μας, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία

    Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η φλεγμονή του εντέρου επεκτείνονται πέραν του πεπτικού συστήματος, επηρεάζοντας ακόμα και το δέρμα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και το κλειδί σε αυτή την αντίδραση βρίσκεται στο μικροβίωμα του εντέρου. Έχει ήδη άλλωστε αποδειχθεί ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων ασθενειών, όπως το άσθμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Cell Reports και η ερευνητική ομάδα μελέτησε πώς η ελκώδης κολίτιδα, η χρόνια φλεγμονή του παχέος εντέρου, μπορεί να προκαλέσει επίπονες και επίμονες δερματικές παθήσεις που μοιάζουν με μολύνσεις του δέρματος, αλλά στην πραγματικότητα δεν περιέχουν παθογόνα του δέρματος.

    «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι οι παράγοντες που σχετίζονται με τη φλεγμονή του εντέρου προκαλούν στην πραγματικότητα δερματικές αντιδράσεις απέναντι στα μικρόβια που έχει ήδη συνηθίσει» επισημαίνει η δερματολόγος Tiffany Scharschmidt, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Όπως σημειώνει, «η σύνθεση των βακτηρίων στο δέρμα δεν άλλαξε. Αντίθετα, αυτό που άλλαξε ήταν η ανοσολογική αντίδραση του δέρματος σε αυτά».

    Ανοσοποιητικό σύστημα και μικροβίωμα του εντέρου συνδέονται άρρηκτα και η διαταραχή του δευτέρου, μπορεί να οδηγήσει και σε δερματικές αλλοιώσεις. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται σε μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ελκώδης κολίτιδας, που εμπίπτουν στην ομπρέλα των φλεγμονώδων νόσων του εντέρου (ΙΦΝΕ).

    Η αντίδραση των ποντικιών

    Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μερικά πειράματα σε ποντίκια και επικεντρώθηκαν στο φαινόμενο της ελκώδους κολίτιδας, παρατηρώντας πώς ανταποκρίθηκε το ανοσοποιητικό σύστημα και το μικροβίωμα στο έντερο και στο δέρμα.

    Διαπιστώθηκε ότι τα ουδετερόφιλα, ένας τύπος φλεγμονώδων ανοσοκυττάρων, διείσδυσαν στο δέρμα. Αυτή η εισβολή, που έχει επίσης παρατηρηθεί σε ανθρώπους με δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με τις ΙΦΝΕ, προϋπέθετε τη δραστηριότητα της ιντερλευκίνης 1 (IL-1), μιας πρωτεΐνης που παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης.

    Η δεύτερη εντυπωσιακή ανακάλυψη των ερευνητών αφορούσε στην ικανότητα της ελκώδους κολίτιδας να αντιστρέφει την ανοχή σε συγκεκριμένα βακτήρια του δέρματος, ενεργοποιώντας φλεγμονώδεις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στα καλά βακτήρια.

    Η ανοχή του σώματος απέναντι στα βακτήρια διατηρείται με την εξισορρόπηση δύο τύπων ανοσοκυττάρων που έχουν αντίθετες λειτουργίες. Τα Τ-ρυθμιστικά κύτταρα ευνοούν την ανεκτικότητα, ενώ τα Τ-εκτελεστικά κύτταρα αμύνονται κατά των μικροβίων που δεν ανήκουν στο σώμα. Η ανοχή προκύπτει όταν τα T-ρυθμιστικά κύτταρα ελέγχουν τα εκτελεστικά.

    Εξετάζοντας τον τρόπο που τα Τ-κύτταρα στοχεύουν το αβλαβές βακτήριο του δέρματος Staphylococcus epidermidis, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η ελκώδης κολίτιδα οδήγησε σε χαμηλότερη αναλογία των ρυθμιστικών κυττάρων έναντι των αντίστοιχων εκτελεστικών. Ως αποτέλεσμα, αυτό το έλλειμα οδήγησε στη φλεγμονή του δέρματος.

    Στη συνέχεια, οι ερευνητές εκτέλεσαν ακόμα ένα πείραμα στα ποντίκια, προκαλώντας ελκώδη κολίτιδα σε μια ομάδα ποντικών των οποίων τα Τ-κύτταρα δεν ανταποκρίνονταν στην IL-1. Σε αντίθεση με την αντίδραση των φυσιολογικών ποντικών, η δεύτερη ομάδα των ποντικιών δεν παρουσίασε συσσώρευση ουδετερόφιλων στο δέρμα. Συνεπώς, η αναλογία των δύο τύπων Τ-κυττάρων δεν επηρεάστηκε και δεν εμφανίστηκε φλεγμονή.

    Τέλος, οι θεραπείες, που θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν την απόκριση των Τ-κυττάρων είναι αρκετά υποσχόμενες και μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους στη θεραπεία των δερματικών παθήσεων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Πηγή: ygeiamou.gr - Image by Freepik

  • Επτά ροφήματα που αγαπούν το έντερο και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα
    Επτά ροφήματα που αγαπούν το έντερο και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα

    Ανακαλύψτε τα βότανα που αγαπά το έντερο και προσφέρουν ανακούφιση από το δυσάρεστο αίσθημα της δυσκοιλιότητας

    Η δυσκοιλιότητα θεωρείται ένα από τα πιο συχνά προβλήματα του πεπτικού συστήματος, με έναν στους πέντε Έλληνες να το έχει αντιμετωπίσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής. Το ygeiamou αναζήτησε τις φυσικές λύσεις και τα βότανα που διευκολύνουν την πεπτική λειτουργία σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία.

    Ένα ρόφημα βοτάνων μπορεί να είναι ευεργετικό για την κινητικότητα του εντέρου, προσφέροντας επαρκή ενυδάτωση και ενισχύοντας το αίσθημα της χαλάρωσης – εφόσον η δυσκοιλιότητα εντείνεται πολλές φορές από το άγχος. Εμβαθύνοντας στον κόσμο των ροφημάτων και στις διαφορετικές επιλογές ροφημάτων, παρακάτω σας προτείνουμε επτά αφεψήματα που ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα.

    Φύλλα Αλεξάνδρειας

    Από τα πιο γνωστά αφεψήματα για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, τα φύλλα Αλεξάνδρειας, περιέχουν ένα πολύτιμο συστατικό, τις γλυκοσίδες. Οι γλυκοσίδες ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου δρώντας ως φυσικό καθαρτικό, ενώ το συγκεκριμένο ρόφημα συμβάλλει στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών στο σώμα. Ωστόσο, η λήψη του δε θα πρέπει να ξεπερνά τη μια εβδομάδα, καθώς η παρατεταμένη χρήση μπορεί να διαταράξει το πεπτικό σύστημα.

    Ταραξάκο

    Το βότανο με τα πολλά ονόματα, καθώς μπορεί και να το έχετε ακούσει και σαν πικραλίδα, δανδελίων ή αγριοράδικο, έχει πολυάριθμες φαρμακευτικές ιδιότητες. Είτε για τη βελτίωση της πέψης είτε για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, το ταραξάκο χάρη στην ινουλίνη που περιέχει, ενισχύει την κινητικότητα του εντέρου, ενώ αποτελεί κι ένα από τα καλύτερα πρεβιοτικά, τονώνοντας το μικροβίωμα του εντέρου.

    Μέντα

    Εκτός από αρωματικό και αναζωογονητικό, το ρόφημα μέντας έχει και διουρητική δράση. Τα οφέλη της στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αποδίδονται στην μενθόλη, ενώ παράλληλα ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και αέρια.

    Πιπερόριζα

    Η πικάντικη γεύση της πιπερόριζας ή τζίντζερ «ντύνει» από την αρχαιότητα διαφορετικούς πολιτισμούς. Αν και είναι γνωστές οι ιδιότητές της ενάντια στη ναυτία, οι δράσεις της επεκτείνονται και στην ανακούφιση του πεπτικού συστήματος, χάρη σε έναν πολύτιμο συνδυασμό: τις αντιφλεγμονώδεις ενώσεις όπως η τζιντζερόλη που ηρεμούν το έντερο και φυσικές παυσίπονες ιδιότητες που προσφέρουν ανακούφιση από τη δυσφορία της δυσκοιλιότητας.

    Χαμομήλι

    Με τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και την ήπια φύση του, το χαμομήλι έχει γίνει βασικό θεραπευτικό συστατικό για πλήθος παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας. Οι ηρεμιστικές ιδιότητες του χαμομηλιού χαλαρώνουν τους μύες του στομάχου, μειώνοντας τη φλεγμονή και διευκολύνοντας την πέψη.

    Πράσινο τσάι

    Ένα φλιτζάνι ζεστό πράσινο τσάι δρα μεταξύ άλλων και ως ήπιο φυσικό καθαρτικό, διεγείροντας την κινητικότητα του εντέρου και ανακουφίζοντας από τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού διευκολύνουν περαιτέρω στην πέψη.

    Γλυκόριζα

    Με πλούσια ιστορία, η γλυκόριζα έχει γίνει βασικό συστατικό σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, καταπραΰνει την πέψη και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Έντερο: 4 πράγματα που πρέπει να κάνετε απόψε για καλύτερη υγεία αύριο
    Έντερο: 4 πράγματα που πρέπει να κάνετε απόψε για καλύτερη υγεία αύριο

    Για να ξεκινάτε την κάθε σας μέρα με υγιές έντερο που λειτουργεί «ρολόι».

    Το μυστικό για ένα υγιές έντερο: Προσθέστε αυτά τα 4 βήματα στη βραδινή σας ρουτίνα γιατί… η καλύτερη πέψη ξεκινά από το προηγούμενο βράδυ!

    1. Κάντε διατάσεις

    Η άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να μετακινηθεί στο παχύ έντερο, παρέχοντάς σας ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και, παράλληλα, μπορεί να αυξήσει τόσο τον αριθμό των μικροβίων όσο και την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου.

    Οι ήπιες δραστηριότητες, όπως οι διατάσεις, μπορούν να σας ανακουφίσουν από την πίεση στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά καλό είναι να ξεκινήσετε με ένα ήπιο περπάτημα 15 έως 30 λεπτών για να δείτε πώς επηρεάζεται το στομάχι σας.

    Επιπλέον, ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Clinical Gastroenterology and Hepatology‌ δείχνει ότι η γιόγκα μπορεί να ανακουφίσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα του ΣΕΕ (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου), συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος.

    2. Χαλαρώστε

    Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ επισημαίνει ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει και να επιδεινώσει τον γαστρεντερικό πόνο και άλλα συμπτώματα ή το αντίστροφο.

    Επιπρόσθετα, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου, αφήνοντάς μας ευάλωτους σε άλλα προβλήματα υγείας.

    Όλοι ζούμε με καθημερινό άγχος, αλλά η ικανότητα να αντιμετωπίζουμε σωστά το στρες και να το διαχειριζόμαστε με υγιή τρόπο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου μας, καθώς και για τη συνολική υγεία και ευεξία μας.

    Ο πόνος, το φούσκωμα και άλλες ενοχλήσεις μπορεί να είναι όλα αποτέλεσμα του στρες, οπότε η ενσωμάτωση τεχνικών χαλάρωσης και αποφόρτισης στη βραδινή σας ρουτίνα μπορεί να λειτουργήσουν σαν ασπίδα προστασίας για το έντερό σας.

    3. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

    Τα συστήματα του οργανισμού λειτουργούν σε συνδυασμό και σε αρμονία για να υποστηρίξουν την εύρυθμη λειτουργία του.

    Όταν στερήστε ποιοτικού ύπνου επηρεάζεται, μεταξύ άλλων και το μικροβίωμα του εντέρου.

    Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του τρόπου που λειτουργεί το έντερο και της πέψης.

    Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα και μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο ευαίσθητο είναι ένα άτομο στα τρόφιμα.

    4. Κοιμηθείτε στο αριστερό πλευρό

    Αφήστε τη βαρύτητα να κάνει τη δουλειά για εσάς όσο κοιμάστε – το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γυρίσετε από το αριστερό πλευρό.

    Όταν κοιμάστε έτσι διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης και τη μεταφορά της τροφής από το λεπτό στο παχύ έντερο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να επισκεφτείτε την τουαλέτα όταν ξυπνήσετε.

    Επιπλέον, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine‌, τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να ωφεληθούν ιδιαίτερα από αυτή τη στρατηγική καθώς ασκεί λιγότερη πίεση στα όργανα, μειώνει την ποσότητα οξέος που έρχεται από το στομάχι στον οισοφάγο και βοηθά με τα συμπτώματα της καούρας.

    Πηγή: VITA - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch