Αν και τα φρούτα σε γενικές γραμμές προωθούν την υγεία, οι ασθενείς με διαβήτη και υψηλό ζάχαρο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Τα φρούτα αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιεινής διατροφής, ωστόσο οι ασθενείς με υψηλό ζάχαρο θα πρέπει να θυμούνται ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν (μεγαλύτερη ή μικρότερη) περιεκτικότητα σε ζάχαρη και να τα καταναλώνουν με προσοχή.
Σύμφωνα με το «Healthstat.gr», ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να είναι η μπανάνα και ιδίως η ώριμη, καθώς περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ποσότητα και τον τύπο των υδατανθράκων που πρέπει να ακολουθείτε στη διατροφή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα περισσότερο από άλλα θρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται σε άτομα χωρίς διαβήτη, το σώμα τους παράγει ινσουλίνη. Αυτό βοηθά στη μετακίνηση του σακχάρου από το αίμα και στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται ή αποθηκεύεται.
Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε σε άτομα με διαβήτη. Αντίθετα, είτε το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε τα κύτταρα είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη που παράγεται. Χωρίς σωστή διαχείριση του διαβήτη, μπορεί να εμφανίσετε υψηλές τιμές του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή να έχετε συνεχώς υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Προτιμήστε τις πράσινες (άγουρες) μπανάνες
Οι πράσινες μπανάνες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο. Η ποσότητα αυτού του τύπου υδατανθράκων σε μια μπανάνα ποικίλλει ανάλογα με την ωρίμανση. Οι πράσινες ή άγουρες μπανάνες περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και πιο ανθεκτικό άμυλο. Το ανθεκτικό άμυλο είναι μακριές αλυσίδες γλυκόζης, οι οποίες δεν είναι εύπεπτες. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούν παρόμοια με τις φυτικές ίνες και δεν θα προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην τροφοδοσία των φιλικών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη μεταβολική υγεία και καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2015 σχετικά με τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 βρήκε μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Σε μια περίοδο 8 εβδομάδων, όσες έπαιρναν συμπληρώματα με ανθεκτικό άμυλο είχαν καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα από εκείνες που δεν έλαβαν συμπληρώματα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για άτομα με διαβήτη τύπου 2, όπως η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και η μείωση της φλεγμονής. Ο ρόλος του ανθεκτικού αμύλου στον διαβήτη τύπου 1 είναι λιγότερο σαφής.
Οι κίτρινες ή ώριμες μπανάνες περιέχουν λιγότερο ανθεκτικό άμυλο από τις πράσινες μπανάνες, καθώς και περισσότερη ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι οι ώριμες μπανάνες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και θα αναγκάσουν το σάκχαρό σας να αυξηθεί πιο γρήγορα από τις πράσινες άγουρες μπανάνες.
Το μέγεθος μετράει
Ο βαθμός ωρίμανσης δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας, όταν πρόκειται για την ποσότητα ζάχαρης στην μπανάνα σας. Το μέγεθος έχει επίσης σημασία. Όσο μεγαλύτερη είναι η μπανάνα, τόσο περισσότερους υδατάνθρακες θα λάβετε. Αυτό σημαίνει ότι μια μεγαλύτερη μπανάνα θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αυτή η συσχέτιση ονομάζεται γλυκαιμικό φορτίο.
Το γλυκαιμικό φορτίο υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου με τον αριθμό των υδατανθράκων σε μια μερίδα και στη συνέχεια διαιρώντας αυτόν τον αριθμό με το 100. Μια βαθμολογία μικρότερη από το 10 θεωρείται χαμηλή, από 11 - 19 είναι μέτρια και από 20 και πάνω υψηλή. Οι μπανάνες ποικίλλουν σε μέγεθος, μεταξύ 18,5 και 35 γραμμαρίων. Εάν μια μπανάνα είναι πλήρως ώριμη (με γλυκαιμικό δείκτη 62), τότε το γλυκαιμικό της φορτίο μπορεί να κυμαίνεται από 11 για μια πολύ μικρή μπανάνα έως 22 για μια πολύ μεγάλη μπανάνα. Για να διασφαλίσετε ότι το σάκχαρο στο αίμα σας δεν θα αυξηθεί πολύ, είναι σημαντικό το μέγεθος της μπανάνας που τρώτε.