Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2024 14:57

Wellness 2024: Αυτές θα είναι οι κορυφαίες τάσεις στην ευεξία, σύμφωνα με τους ειδικούς

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι εκτιμήσεις δείχνουν αναζήτηση λύσεων για περισσότερο ύπνο και ξεκούραση, υγιεινές συνήθειες όπως άσκηση και φυτικές κατά βάση διατροφές αλλά και εντονότερη κοινωνικοποίηση

Στροφή στον επιστημονικό λόγο και την ενίσχυση των κοινωνικών σχέσεων διαβλέπουν μεταξύ άλλων για το νέο έτος ειδήμονες από τα πεδία της υγείας και της ευεξίας (wellness), σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο στο CBS News. Παράλληλα, τάσεις που κυριάρχησαν κατά το 2ο23 όπως η επιδίωξη της μακροζωίας, οι φαρμακευτικές λύσεις κατά της παχυσαρκίας και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, θα κινηθούν ανοδικά και το 2024.

1. Το κύμα της σεμαγλουτίδης και επιστροφή στο υγιές σώμα

Η σεμαγλουτίδη, το φάρμακο κατά του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας, έφερε επανάσταση και έγινε ανάρπαστο -ακόμα και από ομάδες που έτρεξαν να το προμηθευτούν για τους λάθος λόγους. Η μάχη κατά των σοβαρών προβλημάτων βάρους ενισχύθηκε από επιπλέον «όπλα» όπως η λιραγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των οποίων έχουν εκτοξεύσει το ενδιαφέρον για μη φαρμακευτικές λύσεις με αντίστοιχη δράση, όπως συμπληρώματα βερβερίνης, ένα αλκαλοειδές που εντοπίζεται σε διάφορα φυτά όπως η βαρβέρια (οξυάκανθος) και ο κουρκουμάς των δέντρων και κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος ως μια φυσική θεραπεία αδυνατίσματος που κάνει θαύματα.

Σύμφωνα με τον Frank Jaksch, διευθύνοντα σύμβουλο της νεοσύστατης εταιρείας βιοενεργών συστατικών Ayana Bio, η δημοτικότητα των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας θα διαμορφώσει νέες τάσεις και στην αγορά ποτών, τροφίμων και διατροφικών συμπληρωμάτων, αλλά και μια νέα κουλτούρα στις επιχειρήσεις εστίασης και αλυσίδες fast-food, με την προώθηση μικρότερων μερίδων και επιλογή πιο υγιεινών συστατικών.

Τέλος, διακρίνεται μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος στη φροντίδα του σώματος μετά την επικράτηση του body positivity το περασμένο έτος, με δημοσκοπήσεις όπως αυτή των Forbes Health/OnePoll να δείχνουν ως κορυφαία προτεραιότητα για το 2024 τη σωματική υγεία κσι την ενίσχυσή της μέσω της γυμναστικής.

2. Νέα άνοδος της τεχνολογίας

Αύξηση στη ζήτηση για wearables εκτιμούν οι ειδικοί, με τα ηλεκτρονικά gadgets που μετρούν δείκτες όπως η άσκηση, ο ύπνος και μεταβλητές υγείας να περνούν σε νέα εποχή. «Τα wearables και τα smart watches θα εξελιχθούν πέρα από την απλή παρακολούθηση και να ενισχυθούν με νέα λειτουργικά χαρακτηριστικά που θα προειδοποιούν για θέματα υγείας πριν γίνουν σοβαρά προβλήματα» εκτιμά η Christine Lemke, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας δεδομένων υγείας Evidation, προσθέτοντας ότι η χρήση τους θα έχει λάβει χαρακτήρα πρόληψης.

Η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία ήδη αξιοποιείται σε τεχνολογικά προϊόντα υγείας, θα έχει ακόμα ισχυρότερο ρόλο το νέο έτος, λαμβάνοντας επί παραδείγματι, τον ρόλο ιατρού για δεύτερη ιατρική γνώμη.

3. Εμπιστοσύνη στους επιστήμονες

Αν και το πρόβλημα της παραπληροφόρησης θα είναι παρόν και το 2ο24, εκτιμάται ότι οι καταναλωτές θα στραφούν σε προϊόντα και μεθόδους ευεξίας που θα υποστηρίζονται από κλινικές μελέτες και έρευνες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της επιχειρηματικής σύμπραξης Mindbody + ClassPass, η έκθεση της οποίας αναφέρει ότι «οι καταναλωτές θα είναι όλο και πιο ενημερωμένοι σχετικά με το τι χρησιμοποιούν στο σώμα τους και ποιον ακούνε για συμβουλές, δίνοντας προτεραιότητα στην έρευνα και την εμπειρογνωμοσύνη».

Η Nicholette Leanza, κλινικός σύμβουλος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας LifeStance Health, προβλέπει αντίστοιχη καταναλωτική στάση και στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως μετά το πλήθος ερευνών που ανέδειξαν τον αρνητικό τους αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, πρωτίστως των νέων που αποτελούν και βασικούς χρήστες τους.

4. Έντονο ενδιαφέρον για τις κοινωνικές σχέσεις

Από ατομικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες έως την αθρόα συμμετοχή σε ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες, οι ειδικοί διακρίνουν μια έντονη επιθυμία για σύνδεση το νέο έτος, μια ανάγκη θεραπείας του ψυχικού τραύματος που άφησε η πανδημία και τα απόνερά της. «Οι κοινωνικές δραστηριότητες χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης από ό,τι στο παρελθόν» αναφέρει ο Bob Wright, διευθυντής του κέντρου ευεξίας Hilton Head Health, υπενθυμίζοντας τις επιπτώσεις της απομόνωσης στη σωματική και ψυχική υγεία, οι οποίες έγιναν κοινό βίωμα για πολλούς ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά την αυξανόμενη ζήτηση για δια ζώσης συνεδρίες ψυχοθεραπείας, φαίνεται πως η αυξητική τάση οφείλεται στους νέους της γενιάς Ζ σύμφωνα με τη Leanza, μια μετατόπιση «που αντανακλά την επιθυμία για πιο αυθεντικές και ενδιαφέρουσες θεραπευτικές εμπειρίες, αξιοποιώντας τα οφέλη των αλληλεπιδράσεων πρόσωπο με πρόσωπο».

5. Αναζήτηση της μακροζωίας

Έντονο θα παραμείνει το ενδιαφέρον και το 2024 για επιλογές υγείας που μπορούν να προσθέσουν ποιοτικά χρόνια ζωής στο προσδόκιμο όπως τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα, ο καλός και επαρκής ύπνος και η φροντίδα για την υγεία -και το μικροβίωμα κατ’ επέκταση- του εντέρου.

«Ορισμένες από τις νέες τάσεις που θα δούμε θα υπάγονται στα πεδία της μακροζωίας και της αυτοφροντίδας» σχολιάζει ο φυσίατρος David Chesworth, και συμπληρώνει πως «σε γενικές γραμμές, η έννοια της μακροζωίας ήταν και παραμένει ένα γενικότερο “καυτό” θέμα. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις (προαναφερθείσες) τάσεις που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί λόγω αυτού».

Στη διατροφή και τον ύπνο προστίθεται η σωματική άσκηση ως μέσο επίτευξης της μακροβιότητας, όπως και πρωτοποριακές μέθοδοι περιποίησης του σώματος για την αποκατάσταση μετά τις προπονήσεις, όπως οι παγωμένες βουτιές. Η ξεκούραση και η αποκατάσταση εισέρχονται ακόμη και στην ταξιδιωτική βιομηχανία με τον «τουρισμό ευεξίας», με «όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν ταξίδια που επικεντρώνονται σε πράγματα όπως η γιόγκα, οι τεχνικές αναπνοής, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η αναψυχή, η αυτοφροντίδα, η αξιοπρεπής γήρανση και η ενασχόληση με χαρούμενες και απαλλαγμένες από το άγχος δραστηριότητες», κατέληξε ο Chesworth, κλείνοντας τις εκτιμήσεις για το νέο έτος στο άρθρο του CBS News.

Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Mohamed Hassan από το Pixabay
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2024 11:54

Σχετικά Άρθρα

  • Μαζική «έξοδος» στη συνταξιοδότηση - Πρόβλεψη για 200.000 αιτήσεις το 2024
    Μαζική «έξοδος» στη συνταξιοδότηση - Πρόβλεψη για 200.000 αιτήσεις το 2024

    Περισσότερες από 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να κατατεθούν το 2024, μέχρι το τέλος της χρονιάς, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία των συστημάτων Ήλιος και Άτλας, τον Ιούλιο κατατέθηκαν πάνω από 18.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, με τον αριθμό αυτό να αποτελεί «ρεκόρ» για φέτος.

    Σύστημα «ΑΤΛΑΣ»

    Ιανουάριος – Ιούλιος 2024: 117.650 αιτήσεις
    Ιουλιος 2024:

    • 16,5%, (3.001 αιτήσεις) από Ιούνιο 2024
    • 9,89% (1.803 αιτήσεις) από Ιούλιο του 2023.

    Σύστημα «ΉΛΙΟΣ»

    • Ο μέσος όρος για τον ιδιωτικό τομέα:

    -> 770,05 ευρώ για κύρια και

    -> 196,94 για επικουρική

    • Εξι στις δέκα κύριες συντάξεις γήρατος είναι κάτω των 1.000 ευρώ
    • 318.355 συντάξεις σε σύνολο 2.498.434 κάτω και από τα 500 ευρώ
    • Για το Δημόσιο, η μέση σύνταξη είναι 1.127,98 ευρώ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πότε είναι η Black Friday - Η ημερομηνία για το 2024
    Πότε είναι η Black Friday - Η ημερομηνία για το 2024

    Πλησιάζει η Black Friday 2024, πότε πέφτει φέτος η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων.

    Η Black Friday 2024 πέφτει την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, ακολουθώντας την καθιερωμένη παράδοση που τη θέλει να πέφτει την επόμενη μέρα της γιορτής των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, η οποία φέτος εορτάζεται στις 28 Νοεμβρίου.

    Η ημέρα αυτή είναι γνωστή για τις μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές σε καταστήματα και διαδικτυακές πλατφόρμες.

    Στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, η «Black Friday» έχει εξελιχθεί σε «Black Week», με τις προσφορές να ξεκινούν αρκετές ημέρες νωρίτερα. Συγκεκριμένα, οι εκπτώσεις θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024, δίνοντας στους καταναλωτές την ευκαιρία να επωφεληθούν από τις προσφορές καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

    Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, δεν θα πραγματοποιηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου, κάτι που αναμένεται να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες προσφορές κατά τη διάρκεια της «Black Week».

    Τι είναι η Black Friday

    Η Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) είναι το ανεπίσημο όνομα της ημέρας που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου (μεταξύ 24-30 Νοεμβρίου), ημέρα η οποία έχει θεωρηθεί ως η αρχή της περιόδου των Χριστουγεννιάτικων αγορών στην χώρα από το 1952.

    Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ανοίγουν πολύ νωρίς, τα τελευταία χρόνια από τις μεταμεσονύκτιες ώρες, και δίνουν μεγάλες προσφορές. Η Black Friday δεν είναι επίσημη αργία, αλλά η Καλιφόρνια και κάποιες άλλες Πολιτείες τηρούν την αργία της "Ημέρας μετά την ημέρα των Ευχαριστιών" για τους υπαλλήλους της Πολιτείας, συνήθως αντί για μια άλλη ομοσπονδιακή αργία, όπως η Ημέρα του Κολόμβου.

    Πολλοί εργαζόμενοι, όπως γράφει η wikipedia, εκτός λιανικής και τα σχολεία έχουν αργία και την ημέρα των Ευχαριστιών και την επόμενη, οπότε μαζί με το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί δημιουργείται μια τετραήμερη αργία που αυξάνει τον αριθμό των δυνητικών αγοραστών.

    Η Black Friday είναι η ημέρα με τον μεγαλύτερο τζίρο πωλήσεων του έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2005, αν και ειδήσεις, που εκείνη την εποχή ήταν ανακριβείς, την περιέγραφαν ως τέτοια για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παρόμοιες ιστορίες επανεμφανίζονται κάθε χρόνο αυτή την εποχή, παρουσιάζοντας αγοραστική υστερία και έλλειψη αποθεμάτων, δημιουργώντας έτσι μια κατάσταση φαύλου κύκλου ανατροφοδότησης της ζήτησης.

    Το 2014, ο τζίρος της Black Friday έπεσε για πρώτη φορά από την ύφεση του 2008: 50,9 δισ. δολάρια ξοδεύτηκαν εκείνο το τετραήμερο, 11% λιγότερα από το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η αμερικανική οικονομία δεν ήταν σε ύφεση. Τα καταστήματα πλέον επεκτείνουν τις προσφορές τους σε ολόκληρους τους μήνες του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, αντί να επικεντρώνονται μόνο στην ημέρα αυτή ή και το Σαββατοκύριακο.

    Τα πρώτα στοιχεία από τη χρήση του όρου "Black Friday" για την ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών με εμπορική σημασία υποδηλώνει ότι ο όρος προέρχεται από την Φιλαδέλφεια, όπου χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την μεγάλη και ενοχλητική για τους πεζούς κυκλοφορία οχημάτων, που σημειωνόταν την ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών. Αυτή η χρήση του όρου χρονολογείται τουλάχιστον από το 1961. Περισσότερα από είκοσι χρόνια αργότερα, καθώς η φράση έγινε πιο διαδεδομένη, έγινε δημοφιλής η εξήγηση ότι αυτή η μέρα ήταν το σημείο του έτους κατά το οποίο το λιανεμπόριο αρχίζει να γυρίζει σε κέρδος, δηλαδή στην αμερικάνικη αργκό από "το κόκκινο" (in the red) περνάει "στο μαύρο" (in the black).

    Έχουν υπάρξει αναφορές για βία μεταξύ πελατών την ημέρα αυτή. Από το 2006 έχουν αναφερθεί 7 θάνατοι και 98 τραυματισμοί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι σύνηθες φαινόμενο να στρατοπεδεύουν καταναλωτές έξω από καταστήματα την αργία των Ευχαριστιών, επιχειρώντας να εξασφαλίσουν θέση στην πρώτη γραμμή και έτσι περισσότερες πιθανότητες να βρουν αυτά που θέλουν να αγοράσουν. Αυτές οι πρακτικές, από κατάληψη λωρίδων έκτακτης ανάγκης και πυρόσβεσης μέχρι και χρήση προπανίου και γεννητριών σε πιο εξεζητημένες περιπτώσεις, δημιουργούν σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια του κοινού, προκαλώντας τουλάχιστον μία πόλη να απαγορεύσει αυτή την πρακτική.

    Από τις αρχές του 21ου αιώνα έγιναν προσπάθειες από τους λιανοπωλητές με προέλευση τις Ηνωμένες Πολιτείες να εισαγάγουν την Black Friday σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα η πρακτική εισήχθη για πρώτη φορά το 2015[13][14] ενώ από το 2016 άρχισαν να την εφαρμόζουν όλο και περισσότερες εταιρείες.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πώς να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ευεξία και ηρεμία
    Πώς να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ευεξία και ηρεμία

    Ξεκινώντας τη μέρα σας με συνήθειες που ενισχύουν την ευεξία και την ηρεμία, μπορείτε να προετοιμαστείτε για μια ημέρα γεμάτη ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

    Ξυπνήστε νωρίς και κερδίστε χρόνο για τον εαυτό σας.

    Αντί να βιαστείτε, προσπαθήστε να ξυπνάτε λίγο νωρίτερα. Αυτό θα σας δώσει τον χρόνο να αφιερώσετε μερικά λεπτά στον εαυτό σας, χωρίς το άγχος των υποχρεώσεων. Μπορείτε να διαβάσετε, να κάνετε λίγη γιόγκα ή απλά να απολαύσετε τον καφέ σας σε ηρεμία.

    Ξεκινήστε με ελαφριά άσκηση.

    Μια ήπια άσκηση το πρωί, όπως διάταση ή περπάτημα, βοηθά στην ενεργοποίηση του σώματος και στη βελτίωση της διάθεσης. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι έντονο· ακόμα και λίγα λεπτά αρκούν για να ξεκινήσει η ημέρα σας δυναμικά.

    Δώστε έμφαση στην ενυδάτωση το σώμα χρειάζεται νερό μετά από πολλές ώρες ύπνου.

    Ξεκινήστε τη μέρα σας πίνοντας ένα ποτήρι νερό πριν τον καφέ ή το πρωινό σας. Αυτό βοηθά στην αποτοξίνωση και ενισχύει την ενέργειά σας.

    Δημιουργήστε μια ρουτίνα ομορφιάς για ώριμη επιδερμίδα προσέξτε την περιποίηση του δέρματος σας, ιδιαίτερα με προϊόντα που υποστηρίζουν τις ανάγκες της ώριμης επιδερμίδας. Ένα καλό καθαριστικό και μια ενυδατική κρέμα με αντηλιακή προστασία είναι βασικά για να ξεκινήσετε τη μέρα σας φρέσκια και λαμπερή.

    Θέστε προτεραιότητες για την ημέρα αφιερώστε λίγα λεπτά για να σκεφτείτε τις βασικές προτεραιότητες της ημέρας. Αυτό θα σας βοηθήσει να οργανωθείτε καλύτερα και να αποφύγετε το άγχος των καθημερινών υποχρεώσεων.

    Η ποιότητα της μέρας σου καθορίζεται από το πώς ξεκινάς το πρωί σου.

    Πηγή: sheo.blog - Ethnos.gr

  • Αύξηση 22% στην οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο πεντάμηνο του 2024
    Αύξηση 22% στην οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο πεντάμηνο του 2024

    Αυξημένη κατά 3,8% καταγράφεται η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Μάιο, ενώ αύξηση 22% σημειώθηκε στο διάστημα των πέντε πρώτων μηνών του έτους (Ιανουάριος- Μάϊος) σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Τα στοιχεία της Έρευνας Οικοδομικής Δραστηριότητας για τον μήνα Μάιο 2024 δείχνουν πως:

    Το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας), κατά τον μήνα Μάιο 2024, στο σύνολο της Χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 2.065 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 461.144 m2 επιφάνειας και 2.246.001 m3 όγκου.

    Παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 19,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 6,7% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 3,4% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

    Οι εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, κατά τον μήνα Μάιο 2024 ανήλθαν σε 2.055 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 457.423 m2 επιφάνειας και 2.225.886 m3 όγκου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 19,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 6,8% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 3,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

    111.jpg

    Οι εκδοθείσες άδειες Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά τον μήνα Μάιο 2024, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθαν σε 10 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3.721 m2 επιφάνειας και 20.115 m3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για τον μήνα Μάιο 2024, είναι 0,9%.

    Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Ιούνιο 2023 έως τον Μάιο 2024, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο τηςΧώρας, ανήλθε σε 29.815 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 6.920.543 m2 επιφάνειας και 31.450.808 m3 όγκου.

    Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουνίου 2022 - Μαΐου 2023 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 13,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 17,6% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 19,2% στον όγκο.

    Ιδιωτική και Δημόσια Οικοδομική Δραστηριότητα

    Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Ιουνίου 2023 - Μαΐου 2024, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολοτης Χώρας, αύξηση κατά 13,6% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 17,7% στην επιφάνεια καιαύξηση κατά 19,2% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουνίου 2022 - Μαΐου 2023.

    Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 2,3%.

    Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2024, η Συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 26,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 28,9% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 21,6% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του έτους 2023.

    Κατά την ίδια περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2024, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 26,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 30,2% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 22,0% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου -Μαΐου 2023.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ινστιτούτο Κοπέρνικος: To 2024 καθ' οδόν για να γίνει η πιο θερμή χρονιά στα παγκόσμια χρονικά
    Ινστιτούτο Κοπέρνικος: To 2024 καθ' οδόν για να γίνει η πιο θερμή χρονιά στα παγκόσμια χρονικά

    Ο Ιούλιος σημαδεύτηκε από ρεκόρ ζέστης στην Ελλάδα και στην Ιαπωνία, ενώ στο Μαρόκο ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 48° Κελσίου

    Ο Ιούλιος του 2024 ήταν κατά τι λιγότερο θερμός από τον αντίστοιχο μήνα του 2023, μολαταύτα το δεδομένο αυτό δεν είναι διόλου καθησυχαστικό: σύμφωνα με το παρατηρητήριο της κλιματικής αλλαγής στο ευρωπαϊκό ινστιτούτο Κοπέρνικος, είναι πλέον «ολοένα πιο πιθανό» πως το 2024 θα γίνει η χρονιά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στα παγκόσμια χρονικά.
    Η σειρά 13 συναπτών μηνιαίων ρεκόρ ζέστης στην επιφάνεια της Γης «έλαβε τέλος, αλλά παρά τρίχα», τόνισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) στο ινστιτούτο Κοπέρνικος.
    Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, που σημαδεύτηκε από ρεκόρ ζέστης στην Ελλάδα και στην Ιαπωνία, ενώ στο Μαρόκο ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 48° Κελσίου προκαλώντας 21 θανάτους σε 24 ώρες, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ήταν 16,91° Κελσίου, με άλλα λόγια 0,04° Κελσίου από το προηγούμενο ρεκόρ, τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του C3S του Κοπέρνικου.
    Η ζέστη έγινε ιδιαίτερα αισθητή στις δυτικές ΗΠΑ και στον Καναδά, στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, καθώς και στην ανατολική Ανταρκτική, ενώ η Ευρώπη έζησε τον δεύτερο πιο θερμό Ιούλιο μετά το 2010.

    Σε παγκόσμια κλίμακα, τον περασμένο μήνα η θερμοκρασία ήταν 1,48° Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο της περιόδου 1850-1900 — της προβιομηχανικής εποχής, δηλαδή προτού η ανθρωπότητα αρχίσει μαζικές εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Έμεινε ελάχιστα κάτω από το συμβολικό όριο του 1,5° Κελσίου, που ξεπερνιόταν κάθε μήνα επί έναν χρόνο.

    Ωστόσο ο Ιούλιος της τρέχουσας χρονιάς είναι ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφτεί ποτέ, υπογραμμίζει η υπηρεσία.
    Η συνολική εικόνα «δεν έχει αλλάξει: το κλίμα μας συνεχίζει να θερμαίνεται», τόνισε η κυρία Μπέρτζες. «Οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής άρχισαν πολύ πριν από το 2023 και θα συνεχιστούν ώσπου οι παγκόσμιες εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου φθάσουν στο μηδέν», στην κλιματική ουδετερότητα.

    «Ο κόσμος οδεύει να γίνει υπερβολικά καυτός», είπε με ανησυχία χθες η Σελέστε Σάουλο, η αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ).

    Ο περασμένος μήνας κάθε άλλο παρά ήταν απαλλαγμένος από φαινόμενα που θεωρείται ότι οφείλονται στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

    Κύματα καύσωνα έπληξαν την κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Πλημμύρες άνευ προηγουμένου σάρωσαν το Πακιστάν και την Κίνα. Κυκλώνες όπως ο Μπέριλ έπληξαν την Καραϊβική και τις ΗΠΑ. Φονικές κατολισθήσεις έπληξαν την πολιτεία Κεράλα της Ινδίας. Γιγαντιαίες πυρκαγιές ρήμαξαν δασικές εκτάσεις στην Καλιφόρνια.

    Γράφημα με τις μέσες θερμοκρασίες για τον Ιούλιο στην Ελλάδα

    juls_1960_2024_tmean_gr_meteogr_noa
    Εξάλλου ο κόσμος έσπασε δυο συνεχόμενες ημέρες τον Ιούλιο το ρεκόρ της υψηλότερης μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ (22η, 23η).

    Και οι ωκεανοί, που απορροφούν το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας η οποία οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, συνεχίζουν να υπερθερμαίνονται και αυτοί. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών τον Ιούλιο ήταν 20,88° Κελσίου, η δεύτερη υψηλότερη τιμή οποιουδήποτε Ιουλίου στα χρονικά, μόλις 0,01° Κελσίου από το απόλυτο ρεκόρ, που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2023, έπειτα από 15 συναπτούς μήνες που έσπασαν ρεκόρ.

    Αυτό παραμένει ανησυχητικό, παρότι μπορεί να αναμένεται μεγαλύτερη πτώση καθώς το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που αυξάνει τη θερμοκρασία των ωκεανών, φθάνει στο τέλος του.

    Οι θερμοκρασίες στις περιοχές του ισημερινού στον Ειρηνικό, όπου το φαινόμενο Ελ Νίνιο γίνεται ιδιαίτερα αισθητό, έχουν αρχίσει να μειώνονται, κάτι που «υποδεικνύει ότι αναπτύσσεται (φαινόμενο) Λα Νίνια», αντίστροφο από το Ελ Νίνιο, που γενικά ρίχνει τη θερμοκρασία του πλανήτη.

    Παρά την εξέλιξη αυτή, ειδικοί προεξοφλούν πως το 2024 θα σπάσει το ρεκόρ του 2023 και θα γίνει η πιο θερμή χρονιά στα χρονικά.

    Από τον Ιανουάριο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι ήδη 0,27° Κελσίου από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα του 2023, τονίζει το C3S. Θα απαιτείτο μεγάλη μείωση ως το τέλος της χρονιάς ώστε το 2024 να ολοκληρωθεί με μέση θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτή του 2023.

    Κάτι που «σπάνια συμβαίνει» αφότου άρχισαν οι μετρήσεις, άρα γίνεται «ολοένα πιο πιθανό ότι το 2024 θα γίνει η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφτεί ποτέ», καταλήγει η υπηρεσία.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ενδοοικογενειακή βία: 5.300 υποθέσεις από την αρχή του 2024 - Τι αλλάζει με το νέο πλαίσιο
    Ενδοοικογενειακή βία: 5.300 υποθέσεις από την αρχή του 2024 - Τι αλλάζει με το νέο πλαίσιο

    Με νέο πλέγμα σημαντικών διατάξεων ενισχύεται το νομικό μας «οπλοστάσιο» για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μόνο μέσα στο πρώτο 5άμηνο του έτους καταγράφηκαν 5.300 τέτοιες υποθέσεις και έγιναν περίπου 5.500 συλλήψεις.

    Οι νέες σοβαρότατες αλλαγές που επέρχονται σύντομα στη νομοθεσία της χώρας αφορούν τόσο στην περαιτέρω προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας όσο και στην αυστηρή τιμωρία των δραστών, καθώς πλέον κανόνας θα είναι η προφυλάκιση αλλά και η πραγματική έκτιση των ποινών.

    Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης τα νέα μέτρα, συνολικά 13 διατάξεις, που θα ενισχύσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο σύντομα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.

    Ποια είναι τα νέα μέτρα

    1) Κανόνας η επιβολή προσωρινής κράτησης στα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως ο κατ' οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

    2) Άμεση περάτωση της ανάκρισης και απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο των κακουργημάτων ενδοοικογενειακής βίας χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών βουλευμάτων.

    3) Πραγματική έκτιση στη φυλακή των ποινών για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής τους, με κανένα τρόπο.

    4) Πρόβλεψη δυνατότητας προσωρινής κράτησης μέχρι 6 μήνες για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας. Στη δε περίπτωση αυτόφωρου πλημμελήματος, η κράτηση, σε περίπτωση αναβολής, μπορεί να παραταθεί έως τις 5 ημέρες.

    5) Πρόβλεψη έκδοσης εισαγγελικής διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων ακόμα και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, με δυνατότητα του θύματος να προτείνει συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους. Για τυχόν παραβίαση περιοριστικών όρων επιβάλλεται στον δράστη ποινή φυλάκισης και ενημερώνεται το θύμα από την αστυνομική αρχή για να λάβει μέτρα προστασίας.

    6) Σε κάθε περίπτωση η υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.

    7) Προστασία του θύματος με την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία. Προβλέπεται η πρόοδος της δίκης με την ανάγνωση της κατάθεσης, που έδωσε στην προδικασία, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει την παρουσία του θύματος απολύτως απαραίτητη με προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εξέτασή του, όπου είναι εφικτό.

    8) Δεν χωρεί ποινική διαμεσολάβηση στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα συναινεί στη διαμεσολάβηση. Σε κάθε περίπτωση, θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.

    9) Στις περιπτώσεις καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν συντρέχει περίπτωση μεταβολής του καθεστώτος επιμέλειας ανήλικων τέκνων σύμφωνα με το άρθρο 1532 εδ.γ' του Αστικού Κώδικα.

    10) Στην περίπτωση που έχει παρέλθει το αυτόφωρο, θεσπίζεται διαδικασία αναζήτησης, δέσμευσης και «προστατευτικής φύλαξης» του δράστη λίαν προσφάτου περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, διάρκειας έως 48 ώρες, προκειμένου το θύμα να βρεθεί στο κατάλληλο προστατευτικό περιβάλλον και ο δράστης να αποτραπεί από το ενδεχόμενο να επανακάμψει και να επαναλάβει την πράξη του.

    11) Πρόβλεψη λειτουργίας πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους.

    12) Δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.

    13) Ενίσχυση των τρόπων γνωστοποίησης των δικαιωμάτων και παροχής της νομικής βοήθειας στο θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

    Μάλιστα, μόλις πριν από ένα μήνα, τέθηκε σε εφαρμογή η Οδηγία 1385/2024 της Ε.Ε με προθεσμία ενσωμάτωσης από τα κράτη μέλη έως 14/5/2027 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με διατάξεις για την προστασία των θυμάτων και την αποτροπή της επαναθυματοποίησης τους.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Πυρκαγιές: Αύξηση σχεδόν 22% τους πρώτους 5 μήνες του 2024 σε σχέση με πέρυσι
    Πυρκαγιές: Αύξηση σχεδόν 22% τους πρώτους 5 μήνες του 2024 σε σχέση με πέρυσι

    Αυτό το οποίο παρατηρείται και είναι ανησυχητικό είναι η περίοδος ξηρασίας, οι βροχές είναι λίγες τους τελευταίους μήνες

    Αυξημένος σχεδόν κατά 22% είναι ο αριθμός των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί φέτος από 1η Ιανουαρίου έως 1η Μαΐου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία από την Πυροσβεστική.
    Ειδικότερα από 1/1/2024 έως 1/5/2024 εκδηλώθηκαν 3.543 αγροτοδασικές πυρκαγιές ενώ πέρσι την ίδια περίοδο είχαν εκδηλωθεί 2.907. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους μιας και οι θερμοκρασίες που καταγράφονται εδώ και 10 μήνες είναι υψηλότερες από τα επίπεδα της εποχής. Παράλληλα τονίζουν ότι χρειάζεται να δουν την εξέλιξη το επόμενο διάστημα ώστε να έχουν μία πιο σαφή εικόνα και εκτίμηση.
    «Αυτό το οποίο παρατηρείται και είναι ανησυχητικό είναι η περίοδος ξηρασίας, οι βροχές είναι λίγες τους τελευταίους μήνες, και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ξηρασίας η Ελλάδα είναι σε μία κατάσταση warning (προειδοποίησης) για την ξηρασία. Αυτό μεταφράζεται και σε προβλήματα που μπορεί να έχουμε στα δάση γενικότερα λόγω της ξηρασίας. Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Και ο Απρίλιος ήταν πολύ ζεστός μήνας, πάνω από τα κανονικά της εποχής επίπεδα. Είναι ο 10ος συνεχόμενος μήνας που έχουμε θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας», εξηγεί στο ΑΠΕ ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, δρ Κώστας Λαγουβάρδος.

    Εξαιρετικά ανησυχητικό ωστόσο ήταν και το γεγονός, ότι πυρκαγιές όπως εκείνη στα Πιέρια Όρη εκδηλώθηκαν σε πολύ μεγάλο υψόμετρο που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να έχουν χιονοκάλυψη, συνθήκες δηλαδή που δεν θα επέτρεπαν την έναρξη και εκδήλωση πυρκαγιάς, όπως τονίζει ο πυρομετεωρολόγος και εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος, ενώ προσθέτει ότι κάποιες από τις πυρκαγιές του Μαρτίου-Απριλίου έδειξαν χαρακτηριστικά που αντιστοιχούσαν σε φωτιές που θα εκδηλώνονταν αργότερα μπαίνοντας προς το καλοκαίρι.

    «Κάποιες απ' αυτές τις πυρκαγιές έδειξαν κάποια χαρακτηριστικά που θα αντιστοιχούσαν σε φωτιές που θα εκδηλώνονταν αργότερα μπαίνοντας προς το καλοκαίρι, για παράδειγμα η πυρκαγιά στο Λασίθι. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι είχαμε φωτιά σε πολύ μεγάλο υψόμετρο στα Πιέρια Όρη εκείνη την περίοδο που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να έχουμε χιονοκάλυψη και συνθήκες που δεν θα επέτρεπαν καν το να μπει φωτιά. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας θορυβήσει. Είμαστε ήδη σε ένα θερμότερο και ξηρότερο κλίμα αλλά καθώς αυτό θα εντείνεται, οικοσυστήματα δασικά που δεν ήταν τόσο ευάλωτα στη φωτιά, όπως για παράδειγμα οικοσυστήματα στη βόρεια χώρα θα αρχίσουν να καθίστανται ευάλωτα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιάνναρος.

    Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει, το Πυροσβεστικό Σώμα άλλαξε το επιχειρησιακό του δόγμα θέτοντας στο επίκεντρο μεταξύ άλλων την ταχύτερη απόκριση στο πεδίο με περισσότερες δυνάμεις ανταπόκρισης, τις λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, την πρόληψη, την καλύτερη επιχειρησιακή οργάνωση και την άμεση κινητοποίηση των εναέριων μέσων. Ειδικότερα τα εναέρια μέσα, που φέτος ανέρχονται σε 88, θα κινητοποιούνται άμεσα από την έναρξη των δασικών πυρκαγιών, περίπου εντός 20λέπτου. Με σκοπό μάλιστα την επιβράδυνση της εξάπλωσης της φωτιάς εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης θα έχουν στη διάθεσή τους και επιβραδυντικό υγρό. Αναφορικά με την κινητοποίησή τους η εντολή από το ΕΣΚΕΔΙΚ θα είναι άμεση. Εάν στο μεσοδιάστημα της προετοιμασίας η πυρκαγιά έχει αντιμετωπιστεί η εντολή θα ακυρώνεται, ωστόσο σε περίπτωση που το αεροσκάφος/ελικόπτερο έχει ήδη απογειωθεί θα κάνει διαβροχή ή επιτήρηση σε περιοχές που κρίνονται υψηλής επικινδυνότητας. Παράλληλα, στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού δόγματος του ΠΣ, έχει γίνει ανακατανομή των εναέριων μέσων στις κύριες βάσεις της επικράτειας με σκοπό την καλύτερη κάλυψη και την μείωση του χρόνου απόκρισης αλλά και την άμεση κινητοποίηση τους από το ΕΣΚΕΔΙΚ με την έναρξη των δασικών πυρκαγιών. Ένα ακόμη σημείο επίσης που δίνεται βαρύτητα και έμφαση είναι η συνεργασία μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας καθώς ομάδες της Δασικής Υπηρεσίας θα βρίσκονται υποχρεωτικά στο πεδίο και θα επιχειρούν υποστηρικτικά στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Ενισχυμένες οι ΕΜΟΔΕ
    Επιπλέον ενισχυμένες είναι οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος) καθώς συστάθηκαν 10 νέες μονάδες ΕΜΟΔΕ ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις 16 συνολικά σε όλη την επικράτεια.

    Παράλληλα, στο κομμάτι της πρόληψης, βαρύτητα έχει δοθεί στην επιβολή διοικητικών προστίμων αλλά και στην αυστηροποίηση των προστίμων (από 500 έως 50.000 ευρώ) και των ποινών για τα εγκλήματα εμπρησμού. Μάλιστα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, σε χθεσινή του συνάντηση με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε την εφαρμογή του νέου νόμου, ο οποίος μετατρέπει το έγκλημα του εμπρησμού από πλημμέλημα σε κακούργημα. «Είναι καθήκον της Πολιτείας, να προστατεύσει τους πολλούς έναντι αυτών. Να θυμίσω για μια ακόμη φορά ότι ο ποινικός κώδικας έχει αλλάξει για τους εμπρησμούς και ειδικά για τους εμπρησμούς εξ αμελείας, πλέον δεν είναι πλημμελήματα, είναι κακουργήματα και αν αυτό οδηγήσει στην απώλεια έστω και μιας ανθρώπινης ζωής ή σε μια ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή τότε επισείεται ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη και χρηματικών προστίμων μέχρι 200.000 ευρώ», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

    Ενδεικτικά μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 έγιναν 152 συλλήψεις ενώ επιβλήθηκαν 353 πρόστιμα συνολικού ύψους 175.600 ευρώ. Πρωταγωνίστρια μάλιστα σε αυτές τις κυρώσεις είναι η περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

    Αναφορικά με την πρόληψη έμφαση δόθηκε και στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στα δάση στο πλαίσιο μάλιστα και μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ για τον καθαρισμό των χώρων δικτύου υψηλής τάσης (ζώνες πυροπροστασίας) που διέρχονται μέσα από δασικές εκτάσεις.

    Επιπλέον μία από τις σημαντικές αλλαγές είναι και η κινητοποίηση πλέον των εθελοντικών ομάδων, οι οποίες θα κινητοποιούνται από την έναρξη κάθε πυρκαγιάς.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Φόβοι για ένα χειρότερο καλοκαίρι φέτος με ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα - «Καμπανάκι» από ειδικούς
    Φόβοι για ένα χειρότερο καλοκαίρι φέτος με ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα - «Καμπανάκι» από ειδικούς

    Εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις δασικές φωτιέςτου φετινού καλοκαιριού, καθώς το ολοένα πιο θερμό και ξηρό κλίμα που θα επικρατήσει την περίοδο του καύσωνα, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα.

    Μάλιστα, το γεγονός ότι η φωτιά στα Πιέρια Όρη έκαιγε εκτός ελέγχου επί τρεις ημέρες παρότι αρχές Απριλίου, αλλά και οι εκδηλώσεις διάσπαρτων πυρκαγιών ακόμη και κοντά στα σύνορα, όπως στις Πρέσπες, προμηνύουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ακόμη χειρότερο από το περσινό, όπως αναφέρει στο Τhesstoday.gr o καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

    Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δημιουργούνται ανησυχητικές συνθήκες

    Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι φανερές στις καιρικές συνθήκες ήδη ένα μήνα πριν την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, με τον καθηγητή να κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για τους επόμενους, θερμούς μήνες. «Κρίνοντας από το ότι είχαμε τουλάχιστον δύο πυρκαγιές, αρκετά νωρίς για την εποχή, στη βόρεια Ελλάδα (σ.σ. σε Πιέρια Όρη και Πρέσπες), προβλέπεται ένα ακόμη πιο θερμό και ξηρό καλοκαίρι. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ανεβάσει τις θερμοκρασίες και δημιουργούνται ανησυχητικές συνθήκες», εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.

    Όπως σημειώνει, ευτυχώς η πυρκαγιά στα Πιέρια Όρη περιορίστηκε κυρίως σε χαμηλή βλάστηση και δεν πρόλαβε να φτάσει στις δομές των δέντρων. «Ευτυχώς ήταν πυρκαγιά επιφάνειας, δεν επεκτάθηκε στις δομές παρά μόνο στην υπόροφο βλάστηση, κάτι πολύ θετικό γιατί σώθηκαν τα δέντρα».

    Xωρίς δασοπυρόσβεση δεν σβήνονται οι φωτιές στα δάση

    Ο καθηγητής επισημαίνει πως τα τελευταία δυο χρόνια οι πληγές από τις δασικές πυρκαγιές είναι ανυπολόγιστες, πρώτον με τη φωτιά στη Δαδιά να έχει καταγράψει μαύρο ρεκόρ για τα δεδομένα της Ευρώπης αλλά και το 2021 με την καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας. Αυτό, σε συνδυασμό με τα φετινά δεδομένα κάνει πιο επίκαιρη ποτέ την ανάγκη για ενεργή δασοπυρόσβεση. «Αυτό που λείπει από τον κρατικό μηχανισμό, είναι ο συντονισμός και η ενεργή κατάσβεση, με δασοπυροσβέστες να σβήνουν τη φωτιά μέσα στο δάσος, αντί να περιμένουν να απειλήσει κατοικημένη περιοχή. Για να σβήσεις τη φωτιά, πρέπει να μπεις στο δάσος. Είναι θέμα νοοτροπίας, βλέπουμε ότι θέτοντας ως προτεραιότητα μόνο τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες, χάνονται όλα τα υπόλοιπα κι έτσι είναι επόμενο να καεί το δάσος, όπως είδαμε και στη Δαδιά», υπογραμμίζει.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο