Υγεία

Θερμική εξάντληση: Τι είναι και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας παρατηρείται περισσότερο

Θερμική εξάντληση: Τι είναι και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας παρατηρείται περισσότερο

Τον τρόπο με τον οποίο ο καιρός προκαλεί στρες, ή διαφορετικά «θερμική καταπόνηση» στον ανθρώπινο οργανισμό, σε μια προσπάθεια αυτού να προσαρμοστεί στο εξωτερικό περιβάλλον, εξηγεί το meteo/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ειδικότερα, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όταν ο ανθρώπινος οργανισμός αισθάνεται σε αυτό θερμότερα ή ψυχρότερα από το επιθυμητό.

Σύμφωνα με το meteo, το πώς νιώθουμε εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες: Τη θερμοκρασία του αέρα και από τον συνδυασμό της με την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ακτινοβολία, αλλά και από τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος.

Πως υπολογίζεται η θερμική καταπόνηση;

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Θερμικού Κλίματος (UTCI, °C) είναι ένας θερμικός δείκτης που ενσωματώνει όλες τις μετεωρολογικές παραμέτρους και χρησιμοποιείται ευρέως για την εκτίμηση της θερμικής καταπόνησης λόγω ζέστης ή κρύου.

Εικόνα στο ilialive.gr

Για την εκτίμηση της θερμικής καταπόνησης στην Ελλάδα, ο δείκτης UTCI υπολογίστηκε από μετεωρολογικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης της βάσης δεδομένων ERA5-Land της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την περίοδο 1991 - 2020.

Σε ποιες περιοχές παρατηρείται μεγαλύτερη και σε ποιες μικρότερη θερμική καταπόνησης

Για να αντιληφθούμε πως κατανέμεται γεωγραφικά στην Ελλάδα ο δείκτης UTCI, υπολογίστηκε το ποσοστό των ωρών στις οποίες μια περιοχή επηρεάζεται από θερμική καταπόνηση, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.

  • Ζέστη

Το ελάχιστο ποσοστό των ωρών με τουλάχιστον μέτρια θερμική καταπόνηση λόγω ζέστης παρατηρείται στα νησιά των Κυκλάδων (π.χ. Νάξος) και το μέγιστο στην Κεντρική Μακεδονία (π.χ. περιοχή Σερρών), Κεντρική Ελλάδα (π.χ. περιοχή Λάρισας και Φθιώτιδας) και Πελοπόννησο (π.χ. περιοχές Αργολίδας και Λακωνίας).

Εικόνα στο ilialive.gr
  • Κρύο

Το ελάχιστο ποσοστό των ωρών με τουλάχιστον μέτρια θερμική καταπόνηση λόγω κρύου παρατηρείται σε περιοχές της Κρήτης και στα Δωδεκάνησα ενώ τα μέγιστα σε περιοχές της Θράκης και της Δυτικής Μακεδονίας.

Η θερμική καταπόνηση λόγω κρύου είναι αυξημένη και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στις Κυκλάδες κυρίως λόγω της αυξημένης υγρασίας και των ισχυρών ανέμων.

Εικόνα στο ilialive.gr

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup