Εάν λατρεύετε τον καφέ και τα οφέλη του, μια νεότερη μελέτη ενδεχομένως να σας κάνει να αναθεωρήσετε και να εντάξετε στην καθημερινότητά σας κι ένα άλλο δημοφιλές ρόφημα, με στόχο τα περισσότερα χρόνια ζωής
Ανάμεσα στις επιλογές τροφίμων, άσκησης και γενικότερα των συνηθειών που προάγουν τη μακροζωία, Κινέζοι ερευνητές προτείνουν να λάβουμε σοβαρά υπόψιν την κατανάλωση ενός αρχαίου ροφήματος με πολλά και διαφορετικά πλεονεκτήματα για την υγεία.
Για την προκειμένη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 5.998 Βρετανούς ηλικίας 37 έως 73 ετών και 7.931 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών στην Κίνα. Τα δεδομένα αυτά ελήφθησαν μετά από τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού, συμπεριλαμβανομένου του τύπου που κατανάλωναν – όπως πράσινο, μαύρο, κίτρινο ή oolong (ένα παραδοσιακό κινέζικο τσάι που επίσης αδυνατίζει και όταν κάθεστε) – και του συνηθισμένου αριθμού φλιτζανιών που έπιναν την ημέρα.
Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα έκανε μια σύγκριση μεταξύ των δεικτών γήρανσης των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβάνοντας αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και του ποσοστού σωματικού λίπους, για να υπολογίσει τη βιολογική τους ηλικία.
Διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές τσαγιού παρουσίαζαν μοτίβα που σηματοδοτούσαν βραδύτερη βιολογική γήρανση. Οι εν λόγω συμμετέχοντες είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι άνδρες και να καταναλώνουν αλκοόλ, συνολικά όμως διατηρούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή, παρουσιάζοντας παράλληλα λιγότερα συμπτώματα άγχους και αϋπνίας.
«Η μέτρια κατανάλωση τσαγιού παρουσίασε τα ισχυρότερα αντιγηραντικά οφέλη μεταξύ όσων κατανάλωναν συστηματικά τσάι. Από την άλλη, όσοι σταμάτησαν να πίνουν τσάι παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερη αύξηση στην επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης» σημειώνουν οι ερευνητές.
Αναφορικά με τα συστατικά που προσδίδουν αυτές τις ιδιότητες, αναφέρουν ότι «οι πολυφαινόλες, οι κύριες βιοδραστικές ουσίες του τσαγιού, διαμορφώνουν το εντερικό μικροβίωμα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των μεταβολών που σχετίζονται με την ηλικία, στην ανοσία, sτον μεταβολισμό και sτη γνωστική λειτουργία».
Αν και δεν εξετάσθηκε το κατά πόσον ορισμένοι τύποι τσαγιού επηρεάζουν τη βιολογική γήρανση, δεν παρατηρήθηκαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των καταναλωτών τσαγιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κίνα, όπου το μαύρο και το πράσινο τσάι είναι πιο διαδεδομένα, αντίστοιχα. Τέλος, δεν είχε καμία επίδραση η θερμοκρασία του τσαγιού που κατανάλωναν, ενώ δεν καταγράφηκε το μέγεθος των φλιτζανιών τσαγιού που χρησιμοποιούσαν οι συμμετέχοντες.