Η αξιοποίηση φυσικών συστατικών στη «μάχη» κατά των βακτηριακών λοιμώξεων ανοίγει νέους δρόμους στην ανάπτυξη φυσικών, εύκολων και προσιτών θεραπειών
Η σαλμονέλα είναι ένα γνωστό υπερβακτηρίδιο που μεταδίδεται συνήθως μέσω των τροφίμων, προκαλώντας φόβο και ανησυχία, καθώς συνδέεται με μια σειρά από σοβαρά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Αυτά μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν στο νοσοκομείο και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ακόμη και σε θάνατο. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, εκατοντάδες περιστατικά σαλμονέλλωσης παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ενώ στις ΗΠΑ περίπου 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι δηλητηριάζονται κάθε χρόνο και περισσότεροι από 400 πεθαίνουν, σύμφωνα με άρθρο στους New York Times.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε, συγκεκριμένα, ότι ο χυμός ντομάτας περιέχει ορισμένα πεπτίδια με ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητά του κατά της σαλμονέλας. Δύο πεπτίδια, ειδικότερα, το tdAMP-1 και το tdAMP-2, έδειξαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ακόμη και έναντι ανθεκτικών στα φάρμακα και υπερ-ιικών στελεχών της Salmonella Typhi. Πρόκειται για μικρές πρωτεΐνες, που δρουν διασπώντας τη βακτηριακή μεμβράνη και προκαλώντας το θάνατο των βακτηρίων. Η μέθοδος αυτή είναι διαφορετική από τον τρόπο δράσης των παραδοσιακών αντιβιοτικών, προσφέροντας μια νέα, πολλά υποσχόμενη νέα οδό για την αντιμικροβιακή θεραπεία.
Σε δεύτερο στάδιο, η μελέτη διερεύνησε τις ευρύτερες επιπτώσεις αυτού του ευρήματος, δοκιμάζοντας την αποτελεσματικότητα του χυμού ντομάτας και των tdAMPs έναντι άλλων παθογόνων, συμπεριλαμβανομένης της μη τυφοειδούς σαλμονέλας και της ουροπαθογόνου E. coli. Τα αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα των προϊόντων με βάση την ντομάτα ως ένα φυσικό, προσιτό μέσο καταπολέμησης διαφόρων βακτηριακών λοιμώξεων.
«Κύριος στόχος μας σε αυτή τη μελέτη ήταν να ανακαλύψουμε αν η ντομάτα και ο χυμός της μπορούν να σκοτώσουν εντερικά παθογόνα, συμπεριλαμβανομένης της Salmonella Typhi, και, αν ναι, ποιες είναι οι ιδιότητες στις οποίες οφείλουν αυτή την ευεργετική δράση», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια, Jeongmin Song, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Cornell. «Η έρευνά μας έδειξε ότι μπορούν να απαλλάξουν τον οργανισμό από εντερικά βακτήρια, όπως η σαλμονέλα».
Δεδομένης της παγκόσμιας πρόκλησης που έχει δημιουργήσει η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, οι ερευνητές λένε ότι ευρήματα όπως αυτά ανοίγουν νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών, με τη χρήση καθημερινών διατροφικών ειδών. Η μελέτη αυτή όχι μόνο ενισχύει την κατανόηση των οφελών της ντομάτας για την υγεία, αλλά ανοίγει επίσης το δρόμο για την ανάπτυξη νέων, φυσικών αντιμικροβιακών θεραπειών. «Οι ντομάτες είναι άμεσα διαθέσιμα και προσιτά λαχανικά, που προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, λόγω των βιοδραστικών ενώσεών τους, όπως τα αντιοξειδωτικά και τα αντιμικροβιακά. Σε αντίθεση, όμως, με τις ευρέως αναγνωρισμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες των ντοματών, οι αντιμικροβιακές τους ιδιότητες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητες», επισημαίνουν οι ερευνητές.
Δεδομένης της διαθεσιμότητας, της προσιτής τιμής και της δημοτικότητάς τους, οι ντομάτες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ως εναλλακτικοί αντιμικροβιακοί παράγοντες.