Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 21:55

Νιώθετε κακοδιάθετοι; Αυτό το φρούτο θα σας αλλάξει τη διάθεση

Γράφτηκε από

H κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να σας κάνει πιο ευδιάθετους μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, όπως αποκάλυψε έρευνα.

Το πράσινο μαλακό φρούτο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστό ότι βελτιώνει εδώ και καιρό την ευεξία. Αλλά τώρα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φρούτο αυτό μας παρέχει ταχύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας τόνωση από ό,τι τα συμπληρώματα βιταμίνης C.

Πώς έγινε η έρευνα

Η ομάδα, από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας, πραγματοποίησε μια διαιτητική παρέμβαση οκτώ εβδομάδων σε 155 ενήλικες με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C, είτε εικονικό φάρμακο, είτε δύο ακτινίδια καθημερινά και στη συνέχεια, μελέτησαν τη ζωτικότητα, την ποιότητα του ύπνου και τη σωματική τους δραστηριότητα μέσω ερευνών από smartphone.

Πόσο βοηθούν τα ακτινίδια στη διάθεσή μας

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Nutrition, έδειξαν ότι τα ακτινίδια βελτίωσαν τη ζωτικότητα και τη διάθεση μέσα σε τέσσερις ημέρες, με την επίδραση της ενίσχυσης να κορυφώνεται περίπου στις 14-16 ημέρες.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης C, από την άλλη πλευρά, βελτίωσαν οριακά τη διάθεση μέχρι την 12η ημέρα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Μπεν Φλέτσερ πρόσθεσε: «Αυτό μας βοηθά να δούμε ότι αυτό που τρώμε μπορεί να έχει σχετικά γρήγορο αντίκτυπο στο πώς αισθανόμαστε».

Πηγή: Ιefimerida.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 20:02

Σχετικά Άρθρα

  • Ακτινίδιο: «Πρεμιέρα» για την ποικιλία Hayward
    Ακτινίδιο: «Πρεμιέρα» για την ποικιλία Hayward

    Από τις 15 έως 18 Οκτωβρίου, διακινήθηκαν περίπου 3.000 τόνοι ακτινίδια, ποικιλίας Hayward

    Ξεκίνησε και επίσημα η εμπορική σεζόν για το ελληνικό ακτινίδιο, της κύριας ποικιλίας Hayward, η συγκομιδή της οποίας άρχισε στις 15 Οκτωβρίου, εφόσον πληρούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που απαιτούνται.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Επιχειρήσεων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, το τελευταίο τετραήμερο, από 15 έως 18 Οκτωβρίου, διακινήθηκαν περίπου 3.000 τόνοι ακτινίδιο, ποικιλίας Hayward. Ταυτόχρονα, από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 18/10/2024 η εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, εκτιμάται ότι αφορούσαν περίπου 12.000 τόνους έναντι 10.000 τόνων, την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Οι εξαγωγείς αναμένουν την ανακοίνωση για επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, που εξακριβώθηκαν ότι είχαν διακινήσει τις προηγούμενες εβδομάδες ακτινίδια, που δεν τηρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές

    «Η παραγωγή της κύριας ποικιλίας Hayward είναι έτοιμη τη νέα εμπορική περίοδο 2024/25 για τη συγκομιδή και τη διαλογή και συσκευασίας από 15/10/24, έχοντας υποστεί τις καλλιεργητικές φροντίδες τους όλο το χρόνο, με αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων (καύσωνα, ξηρασία κ.ά) , το υψηλό καλλιεργητικό κόστος και με προβλήματα εξεύρεσης των απαιτούμενων εργατών γης», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αυξημένα στοιχεία κόστους είναι δύσκολο να ενσωματωθούν στις τιμές πώλησης-εξαγωγής για τις εταιρείες, που παράγουν και συσκευάζουν-εξάγουν ακτινίδια και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος. «Χρειάζεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους τόσο του κόστους παραγωγής όσο και των υλικών συσκευασίας και κυρίως της απαιτούμενης ενέργειας για την αποθήκευσή τους», προσθέτει.

    Εν αναμονή κυρώσεων

    Την ίδια στιγμή, όπως τονίζουν οι εξαγωγείς, αναμένεται η ανακοίνωση της επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, που εξακριβώθηκαν ότι είχαν διακινήσει τις προηγούμενες εβδομάδες προϊόντα που δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές της σχετικής ΚΥΑ καθώς επίσης δεν είχαν αναγγελθεί στο ΜΕΝΟ.

    «Διαπιστώθηκαν παρατυπίες και παράπονα, που είδαν και άκουσαν Έλληνες επισκέπτες-εκθέτες στην Fruit Attraction, συνοδευόμενοι από τον Εμπορικό Ακόλουθο της χώρας μας, στη λαχαναγορά της Μαδρίτης, όπου και βρέθηκε κάποια χαρτοκιβώτια με ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης, χωρίς καμία επωνυμία και κωδικό GR, τακτική που δυσφήμισαν το προϊόν», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Ο Incofruit Hellas, για ακόμη μια φορά εφιστά την προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων ακτινιδίων (κατευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

    Ακόμη, επισημαίνει ότι η εξαγωγή ακτινιδίων Hayward, χωρίς την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διμερείς φυτουγειονομικές συμφωνίες της Ελλάδας με τρίτες χώρες (χωρίς πραγματοποίηση Cold treatment 14 ημερών π.χ Ινδία) ή ακόμη και για «βιομηχανική χρήση», εγκυμονεί κίνδυνους να διατεθούν ακατάλληλα, προς νωπή κατανάλωση προϊόντα, που υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας αλλά και να μείνει αδιάθετο μέρος της παραγωγής, καθώς θα έχει πληγεί η φήμη του.

    Πηγή: In.gr
  • Ακρίβεια στα τρόφιμα: Απαιτούνται μέτρα για να μην ξεχάσουμε τη μεσογειακή διατροφή
    Ακρίβεια στα τρόφιμα: Απαιτούνται μέτρα για να μην ξεχάσουμε τη μεσογειακή διατροφή

    Σε ένα χρόνο τα νοικοκυριά αυξήσαν 40% τις δαπάνες για ταχυφαγεία και ντελίβερι. Παράλληλα, μειώνεται η κατανάλωση σε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Τις πταίει;

    Ήταν μια φορά και έναν καιρό η … μεσογειακή διατροφή. Αυτό θα λέμε σύντομα στα παιδιά μας, αν δεν το λέμε ήδη στους εαυτούς μας. Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΕΛΚΑ για τα τρόφιμα, εν όψει της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16 Οκτωβρίου είναι αποκαλυπτικά:

    Από το 2009 ως σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 184% οι ετήσιες δαπάνες για πρόχειρο φαγητό σε ταχυφαγεία και φαγητά σε πακέτο. Μόνο το 2023 οι δαπάνες για fast food και delivery αυξήθηκαν σχεδόν 40%.

    Αντίστοιχα, ενώ την τελευταία 15ετία η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη των νοικοκυριών σε είδη διατροφής από τα σουπερμάρκετ έχει αυξηθεί πάνω από 10%, η κατανάλωση σε προϊόντα που θεωρούνται «πυλώνες» της μεσογειακής διατροφής συνεχώς μειώνεται.

    Η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε φρέσκα φρούτα έχει μειωθεί κατά 11%, περίπου 10 κιλά λιγότερο ανά άτομο.

    Η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη στα παραδοσιακά ελληνικά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα (-24% και -34% αντίστοιχα). Η πτώση συγκρατείται από την αύξηση της κατανάλωσης σε εισαγόμενα φρούτα όπως οι μπανάνες (42%).

    Πιο βελτιωμένη είναι η εικόνα στα λαχανικά, με μείωση της κατανάλωσης σε ποσότητα κατά -1%. Όμως κι εδώ, η κατανάλωση σε ντόπια προϊόντα που κάποτε αποτελούσαν τη βάση της ελληνικής κουζίνας, όπως οι τομάτες έχει μειωθεί κατά -28%. Ακόμα και η ταπεινή πατάτα, έχει μειωθεί σε κατανάλωση κατά -25%.

    Το ίδιο διάστημα, οι δαπάνες των νοικοκυριών για λαχανικά και φρούτα έχουν αυξηθεί κατά 35% και 14% αντίστοιχα. Με άλλα λόγια ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα, για πολύ μικρότερες ποσότητες.

    Χάνει έδαφος η μεσογειακή διατροφή

    Σε σχέση με την περίοδο πριν τη δημοσιονομική κρίση, τρώμε λιγότερο ψωμί, αλλά περισσότερα ζυμαρικά. Καταναλώνουμε πολύ λιγότερο κόκκινο κρέας (-34%, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και καλό για τη υγεία) και περισσότερο κοτόπουλο (22%). Πολύ λιγότερα ψάρια (-32%), αλλά σχεδόν τριπλάσια αυγά (198%).

    Το χειρότερο είναι ότι ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε ελαιόλαδο (-35%), έχει σχεδόν διπλασιαστεί η κατανάλωση σε βούτυρο (98%).

    Το ΙΕΛΚΑ αξιολογεί ως ανησυχητική τη μείωση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα, καθώς δείχνει ότι απομακρυνόμαστε από τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής,

    Οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, επανέρχονται στην επικαιρότητα

    Αντίθετα, τονίζει ότι στην Ισπανία και την Ιταλία, τα φρούτα και λαχανικά παραμένουν σταθερά βασικά τρόφιμα.

    Η μείωση αυτή στην Ελλάδα μπορεί να οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών, τη σπατάλη τροφίμων στο παρελθόν ή στις αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις, σημειώνει η έρευνα του Ινστιτούτου.

    Στα θετικά, από πλευράς υγείας, είναι ότι καταναλώνουμε περισσότερα όσπρια (50%), μειώνουμε το πλήρες γάλα (-22%) και αυξάνουμε το αποβουτυρωμένο κατά 88%.

    Από το 2009 ως σήμερα έχουν αυξηθεί οι δαπάνες των νοικοκυριών για όλες τις κατηγορίες υδατανθράκων: 19% για το ρύζι, 23% για το ψωμί, 24% για τα ζυμαρικά. Οι αντίστοιχες αυξήσεις δαπανών σε ετήσια βάση (2022-23) κυμαίνονται από 5% ως 10%.

    Μέσα στο 2023 ξοδέψαμε περισσότερα χρήματα για όλες τις κατηγορίες τροφίμων – πλην της μαργαρίνης – με τις μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών να αφορούν το ελαιόλαδο (28%) και τα αμνοερίφια (68%). Η αύξηση δαπανών για το ελαιόλαδο είναι υποπολλαπλάσια του πληθωρισμού, καθώς μέσα σε ένα χρόνο η κατανάλωση μειώθηκε κατά 7%.

    Αντιφατική συμπεριφορά

    Τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ αποτυπώνουν μια αντιφατική διατροφική συμπεριφορά, που δεν ερμηνεύεται μόνο με οικονομικούς όρους.

    Από τη μία το ελληνικό νοικοκυριό περιορίζει τις ποσότητες των αγορών τροφίμων, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες τιμές. Από την άλλη ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, λόγω ταχύτητας και ευκολίας.

    Ο περιορισμός στην κατανάλωση ζωϊκών πρωτεϊνών και γαλακτοκομικών πλούσιων σε λιπαρά μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την υγεία και το περιβάλλον. Από την άλλη η μείωση της κατανάλωσης φρέσκων υγιεινών τροφίμων, φτωχαίνει την ποιότητα της διατροφής.

    Υπό αυτό το πρίσμα, οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, επανέρχονται στην επικαιρότητα. Όχι μόνο ως μέτρο για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά και ως παράγοντας ενθάρρυνσης των νοικοκυριών να καταναλώνουν φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, αντί για επεξεργασμένα και ανθυγιεινά.

    Άλλωστε, σύμφωνα με τον ορισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η αύξηση της παχυσαρκίας, λόγω της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε θερμίδες αλλά χαμηλών σε θρεπτικά συστατικά, είναι η άλλη όψη του υποσιτισμού, και αποτελεί επίσης συνέπεια της επισιτιστικής ανασφάλειας.

    Οι προτάσεις της ΟΚΕ για την ακρίβεια στα τρόφιμα

    Η γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της ακρίβειας αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για την ακρίβεια στα τρόφιμα.

    Η ΟΚΕ επιβεβαιώνει ότι «η διατήρηση του υψηλού ρυθμού πληθωρισμού βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, επιβαρύνει το κόστος διαβίωσης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους δαπανάται στην αγορά αγαθών της συγκεκριμένης κατηγορίας».

    πηγή: ΟΚΕ

    Συγκεκριμένα, ενώ τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλό μηνιαίο εισόδημα (ως 1100 ευρώ) ξοδεύουν το 24,2% του προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα, τα πλουσιότερα νοικοκυριά (3.500 ευρώ και άνω), ξοδεύουν μόλις το 14,6%.

    Αν προσθέσουμε και τις δαπάνες στέγασης, τότε φτάνουμε στο 53% του προϋπολογισμού των φτωχών νοικοκυριών. Τα πλούσια νοικοκυριά πάλι ξοδεύουν λιγότερο από 25% σε στέγαση και διατροφή, αφήνοντας χώρο για αγορές καταναλωτικών αγαθών, αναψυχή και ταξίδια.

    Επιισημαίνει ότι η πληθωριστική κλιμάκωση στην κατηγ

    ορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών είναι πολύ πιο έντονη από την άνοδο του γενικού πληθωρισμού. Ενδεικτικά, το διάστημα 2/23-2/24 η αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα ήταν υπερδιπλάσια από την άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Η ακρίβεια στα τρόφιμα, υπογραμμίζει η ΟΚΕ, παρά τη μείωση της έντασής της συνεχίζεται. Επισημαίνει ωστόσο, ότι τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός των τροφίμων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.

    Η διαπίστωση των εμπειρογνωμόνων επαληθεύεται και από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου. Οι ετήσιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα κυμαίνονται στο 3,2%, έναντι 2,9% του γενικού ΔΤΚ. Πρωταθλητής και πάλι είναι το ελαιόλαδο με 38,9%.

    Εξάρτηση από τις εισαγωγές

    Μια στρέβλωση που εντοπίζει η ΟΚΕ είναι ότι ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν 25,4% περισσότερα χρήματα για τρόφιμα σε σύγκριση με το 2015, οι τιμές παραγωγού ανεβαίνουν με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από τις τιμές καταναλωτή (18,2%).

    Αυτό συνδέεται εν μέρει με την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς από εισαγόμενα τρόφιμα, αλλά και τη δυσανάλογη αύξηση των συντελεστών κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

    Επιπλέον, ενώ η Ελλάδα πολλές φορές διαθέτει πρώτες ύλες, δεν έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας τους. Ως αποτέλεσμα εισάγει ή και επανεισάγει τρόφιμα, με αυξητικές επιπτώσεις στο κόστος και στην τιμή.

    Επομένως, η καταπολέμηση της ακρίβειας στα τρόφιμα προϋποθέτει τη στήριξη των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών. Η ερήμωση των αγροτικών περιοχών, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία, την τοπική οικονομία και το δημογραφικό, υπονομεύει άμεσα τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

    Προσιτά υγιεινά τρόφιμα

    Τα υγιεινά τρόφιμα πρέπει να είναι προσιτά και οικονομικά για όλους, τονίζει η ΟΚΕ.

    Επείγουσες δράσεις απαιτούνται, για να ανακόψουν τον κίνδυνο διατροφικής φτώχειας και να παρέχουν υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα, στην καλύτερη δυνατή τιμή, σε όλους.

    Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ισχυρό σύστημα τροφίμων.

    Το πλαίσιο για τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία στον τομέα αυτό, υπογραμμίζει η εισήγηση.

    Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά την προώθηση υγιεινών επιλογών τροφίμων και μιας βιώσιμης διατροφής, μέσα από βέλτιστες πρακτικές προς όφελος του καταναλωτή.

    Είναι σημαντικό να ληφθούν οικονομικά και διοικητικά μέτρα, όπως ορατή τιμή της μονάδας του είδους, πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, οικονομικές τιμές των βιώσιμων τροφίμων, καλύτερη προώθηση φρούτων και λαχανικών κ.λπ, καταλήγει η γνωμοδότηση της Επιτροπής.

    Πηγή: in.gr

  • Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που δυναμώνει την καρδιά και ενισχύει το πεπτικό
    Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που δυναμώνει την καρδιά και ενισχύει το πεπτικό

    Μια διαιτολόγος παρουσιάζει τα απαράμιλλα οφέλη του φρούτου που ο Όμηρος χαρακτήρισε ως «το δώρο των θεών στους ανθρώπους»

    Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο, γεμάτο με πληθώρα θεραπευτικών «δώρων», και ένα από αυτά, που συχνά υποτιμάται, είναι το αχλάδι. Το γλυκό αυτό φρούτο είναι η ιδανική τροφή για την πέψη, χάρη στα πλούσια θρεπτικά του στοιχεία, σύμφωνα με την πιστοποιημένη διαιτολόγο Beth Czerwony.

    Όπως υπογραμμίζει, τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, μετάλλων, καλίου και βιταμίνης C, Κ και Β6. Λόγω της ευρείας γκάμας των θρεπτικών συστατικών τους, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών. Ακολουθούν τα πέντε σημαντικότερα οφέλη τους:

    1.Βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

    Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα αχλάδια περιέχουν ανθοκυανίνες, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που, σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επίσης, τα αχλάδια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά πιο κατάλληλα για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    2. Ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και ενισχύουν το πεπτικό σύστημα

    Οι φυτικές ίνες αυξάνουν επίσης την κινητικότητα του εντέρου χάρη στην πηκτίνη που περιέχουν (τύπος διαλυτών ινών), μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα και ενισχύοντας τη συνολική υγεία του μικροβιώματος. Ένα μόνο αχλάδι περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών (περισσότερο από το 20% όσων χρειάζεται ένας ενήλικας ημερησίως). Προσοχή όμως, διότι η φλούδα του αχλαδιού περιέχει σημαντική ποσότητα της συνολικής περιεκτικότητας του φρούτου σε φυτικές ίνες και για αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνετε το φρούτο ολόκληρο.

    3. Μειώνουν τη φλεγμονή

    Τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα αχλάδια όπως τα φλαβονοειδή, σταματούν τις κυτταρικές βλάβες που οδηγούν στη χρόνια φλεγμονή. Μάλιστα έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα φλαβονοειδή δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας από:

    • τον καρκίνο
    • τις καρδιακές παθήσεις
    • τις λοιμώξεις από βακτήρια, μύκητες και ιούς
    • τη νόσο Αλτσχάιμερ, την άνοια και τη νόσο Πάρκινσον
    • το εγκεφαλικό επεισόδιο
    • τον διαβήτης τύπου 2 και τη νευρική βλάβη που προξενεί

    4. Προάγουν την υγεία της καρδιάς

    Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 44 μελετών, οι ανθοκυανίνες των φρούτων αυτών μπορούν να προστατεύσουν και από τη στεφανιαία νόσο. Ακόμα, οι πολυδύναμες φυτικές τους ίνες τείνουν να μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως εξακριβώθηκε σε μετα-ανάλυση 15 κλινικών μελετών, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.. Επιπλέον, το κάλιο που περιέχουν μειώνει την αρτηριακή πίεση, η οποία υποσκάπτει εξίσου την καρδιαγγειακή υγεία. Τέλος, λόγω όλων αυτών των θετικών επιδράσεων, μειώνεται και ο κίνδυνος πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιακή νόσο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Εξαγωγές: Καμπανάκι για την παράνομη διακίνηση ακατάλληλων ακτινιδίων
    Εξαγωγές: Καμπανάκι για την παράνομη διακίνηση ακατάλληλων ακτινιδίων

    Πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές η επιστροφή φορτίων νωπών φρούτων και λαχανικών

    Σήμα κινδύνου για τη διακίνηση φορτίων ακτινιδίων, που δεν πληρούν τις απαραίτητες εμπορικές προϋποθέσεις, εκπέμπουν για ακόμη μια φορά οι εξαγωγείς της χώρας.

    Αφορμή στάθηκε αυτή τη φορά η επιστροφή φορτίων με ντομάτες, καθώς οι ποσότητες, που διακινήθηκαν δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές εμπορίας, που απορρέουν από την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία και τις διμερείς συμφωνίες.

    «Είναι πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές-επανεξαγωγές η επιστροφή φορτίων νωπών φρούτων και λαχανικών (ντοματών).Ελπίζουμε ότι η πολιτεία δεν θα επιτρέψει να παρατηρηθούν παρεμφερή περιστατικά επιστροφής και στα ακτινίδια, που εξάγονται πριν από τις 15 Οκτωβρίου», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas» Γιώργος Πολυχρονάκης.

    «Υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα», τονίζουν οι εξαγωγείς

    Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών κατευθείαν από τον αγρό, από «Έλληνες και βαλκάνιους εμπόρους», ενώ «κάποιοι “έμποροι κ.ά” επιζητούν την επίσπευση συγκομιδής της ποικιλίας Hayward» . Πρόκειται για φαινόμενα που «υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

    Εν αναμονή των κυρώσεων

    Από την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα 4 Οκτωβρίου, οι εξαγωγές ακτινιδίων σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas, ανέρχονται σε περίπου 5.500 τόνους έναντι 3.600 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023. Οι ποσότητες αυτές κατευθύνθηκαν προς την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, την Βραζιλία και άλλες κυρίως τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.

    «Χαιρετίσαμε την δραστηριοποίηση των αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών, που εντόπισαν και απέρριψαν φορτία ανώριμων ακτινιδίων (δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας). Ακόμα όμως δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ανακοίνωση των κυρώσεων που προβλέπονται σε βάρος των παραβατών, την στιγμή μάλιστα που καταγγέλθηκαν αφίξεις ακτινιδίων με λάθος σήμανση ως προς την ποικιλία. Η ποικιλία που πραγματικά κατευθύνθηκε στην εξαγωγή ήταν Hayward (που η ημερομηνία συγκομιδής της είναι η 15/10). Σε κάθε περίπτωση κύρωση παραβάτη δεν είναι το ότι “τίθεται εύλογο χρονικό διάστημα συμμόρφωσης ενός μηνός ” στην περίπτωση διαπίστωσης μη εγγραφής επιχείρησης στο Μητρώο Νωπών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΜΕΝΟ) στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων με σκοπό την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Μειωμένες εξαγωγές ντομάτας

    Την ίδια στιγμή, που οι εξαγωγές ελληνικής ντομάτας καταγράφουν αρνητικό πρόσημο, οι αντίστοιχες εισαγωγές στη χώρα μας κινούνται ανοδικά.

    Ειδικότερα, οι εξαγωγές ντομάτας από τις αρχές του χρόνου έως και τις 4 Οκτωβρίου 2024 εκτιμώνται σε 30.400 τόνους έναντι 31.400 τόνων (μείωση κατά 3,38%) το αντίστοιχο διάστημα 2023, με ποσότητες να έχουν εξαχθεί και προς το Ισραήλ.

    Ταυτόχρονα, μετά την 1η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στη χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από 1/9 έως 4/10 ανήλθαν σε 9.700 τόνους, εκ των οποίων οι 7.700 τόνοι προήρθαν από την Τουρκία, ενώ από τις αρχές του 2024 μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου είχαν εισαχθεί συνολικά 13.000 τόνοι.

    Πηγή: In.gr
  • Χυμός ή ολόκληρα φρούτα; Τι να προτιμήσουμε και γιατί
    Χυμός ή ολόκληρα φρούτα; Τι να προτιμήσουμε και γιατί

    Η κατανάλωση ενός ολόκληρου φρούτου και το στύψιμό του σε χυμό προσφέρουν τα ίδια διατροφικά οφέλη; Ο ειδικός απαντά

    Η διατροφή μας έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία μας και η κατανάλωση φρούτων αποτελεί έναν από τους πιο υγιεινούς τρόπους να προσλάβουμε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, προκύπτει συχνά το ερώτημα εάν προσφέρει περισσότερα οφέλη ο χυμός φρούτων ή τα ολόκληρα φρούτα. Η απάντηση είναι σαφής: η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων υπερτερεί.

    Καταρχάς, η κύρια διαφορά μεταξύ χυμού και ολόκληρων φρούτων είναι η απουσία φυτικών ινών στον χυμό. Όπως επισημαίνει ο Dan Remley, αναπληρωτής καθηγητής στο Ohio State University οι φυτικές ίνες είναι βασικές για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, τη μείωση της χοληστερόλης και την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. «Η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού ή ενός μήλου παρέχει και τις ίνες και τον χυμό τους», επισημαίνει ο Remley.

    Όταν καταναλώνουμε ολόκληρα φρούτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στη σάρκα και τη φλούδα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της απορρόφησης των φυσικών σακχάρων. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας απορροφά τα σάκχαρα σε πιο αργούς ρυθμούς, αποφεύγοντας τις απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αντιθέτως, ο χυμός, ακόμα και ο φρέσκος, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερες αυξήσεις λόγω της έλλειψης αυτών των ινών, καθώς ένα σημαντικό μέρος του πολτού, αλλά και η φλούδα, μένουν εκτός χυμού.

    Επιπλέον, τα ολόκληρα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, πολλές φορές συγκεντρωμένα στη φλούδα τους. Για παράδειγμα, η φλούδα των μήλων, των σταφυλιών και των βατόμουρων περιέχει καροτενοειδή και φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από ασθένειες.

    Τι να κάνουμε

    Εάν και πάλι επιλέξετε να καταναλώσετε χυμό, τουλάχιστον προτιμήστε 100% φυσικό χυμό, μιας και περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Τέλος, ο Remley προτείνει εναλλακτικές λύσεις για να περιορίσετε την κατανάλωση χυμού, όπως το νερό με φρούτα ή βότανα, λεμονάδα με μέλι και ένα spritzer από ανθρακούχο νερό και λίγο χυμό, που προσφέρουν γεύση και θρεπτικά συστατικά χωρίς τα υπερβολικά σάκχαρα του χυμού. Σε κάθε περίπτωση, για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία, επιλέξτε τα ολόκληρα φρούτα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Αλματώδης αύξηση στις εισαγωγές ντομάτας – Η πορεία των εξαγωγών
    Αλματώδης αύξηση στις εισαγωγές ντομάτας – Η πορεία των εξαγωγών

    Τι δείχνουν τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε ο Incofruit Hellas για το επιτραπέζιο σταφύλι και το ακτινίδιο

    Με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι εισαγωγές ντομάτας στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που οι εξαγωγές κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas», καλή πορεία διαγράφει το επιτραπέζιο σταφύλι, ενώ τα φαινόμενα διακίνησης ακατάλληλων φορτίων ακτινιδίων, συνεχίζονται.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα οποία από την 1η έως τις 27 Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας ανήλθαν σε 6.817 τόνους έναντι 2.411 τόνων το 2023, εκ των οποίων από την Τουρκία προήλθαν οι 4.617 τόνοι έναντι 1.779 τόνοι πέρσι. Να σημειωθεί ότι μέχρι 1/9 είχαν εισαχθεί στο σύνολο μόνο 1.018 τόνοι.

    Ακτινίδιο: Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για τις πρόωρες κοπές

    Αντίστοιχα, οι εξαγωγές ντοματών από τις αρχές του 2024 εκτιμώνται σε 29.700 τόνους έναντι 31.300 τόνων (μειωμένες κατά 5,1%) το αντίστοιχο διάστημα 2023.

    Αυξημένες κατά 5,8% συνεχίζονται οι εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού με τις ποσότητες να ανέρχονται στους 27.472 τόνους από 25.955 τόνους την αντίστοιχη περίοδο του 2023

    Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, οι τιμές της ντομάτας αυξήθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής τον Ιούλιο, ακολούθησαν τον Αύγουστο και συνεχίσθηκαν και τον Σεπτέμβριο.

    Αύξηση για τα σταφύλια

    Αυξημένες κατά 5,8% συνεχίζονται οι εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού με τις ποσότητες να ανέρχονται στους 27.472 τόνους από 25.955 τόνους την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

    Τη φετινή περίοδο όπως και τις προηγούμενες παρατηρείται μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών, η οποία όπως εξηγεί ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, αυτή οφείλεται «τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες, με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καταναλωτών εν αντιθέσει με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων».

    Τα ακτινίδια

    Η διακίνηση των ακατάλληλων αυτών φορτίων με ακτινίδια (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία), σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων.

    Οι εξαγωγείς αν και χαιρέτισαν την δραστηριοποίηση των αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών, με συνέπεια φορτία ανώριμων ακτινιδίων, να έχουν εντοπισθεί, απορριφθεί και δεσμευθεί (δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας), όπως επισημαίνουν «ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ανακοίνωση των επιβληθέντων προβλεπομένων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, πολύ περισσότερο που καταγγέλθηκαν αφίξεις ακτινιδίων με λάθος σήμανση ως προς την ποικιλία με την πράγματι αφιχθείσα να είναι Hayward, που η ημερομηνία συγκομιδής της είναι η 15/10».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος, οι εξαγωγές από 1/9/2024 έως και 27/9/202 ανέρχονται σε περίπου 3.800 τόνους έναντι 2.129 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023, οι οποίες κατευθύνθηκαν προς την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Ουκρανία αλλά και προς Βραζιλία και άλλες τρίτες εκτός ΕΕ χώρες.

    Πάντως για ακόμη μία φορά εφιστούν την προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, εν όψει της 15/10/2024 ημερομηνίας νόμιμης συγκομιδήςτης κύριας ποικιλίας Hayward, στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης τους.

    «Στόχος μας για μια ακόμη χρονιά οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής πράσινων ακτινιδίων της Ιταλίας για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας, με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγορών», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Πηγή: In.gr
  • Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο
    Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο

    Χαρίζουν χρώμα στα τρόφιμα και πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό - Γνωρίστε τις θαυματουργές ενώσεις και μάθετε σε ποια τρόφιμα «κρύβονται»

    Είναι υπεύθυνα για τα ζωντανά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά. Φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και τα οφέλη τους τόσο στη γνωστική υγεία, όσο και σε άλλους δείκτες υγείας. Ο λόγος για τα φλαβονοειδή, μια ποικιλόμορφη ομάδα φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, φυτικής κυρίως προέλευσης. «Τα φλαβονοειδή βρίσκονται στο τσάι, σε ορισμένα λαχανικά, στα εσπεριδοειδή, στο κρασί και το κακάο. Συμβάλλουν στις έντονες αποχρώσεις πολλών φρούτων και λαχανικών, όπως το μπλε των βατόμουρων, που οφείλεται σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ανθοκυανίνη», εξηγεί η διατροφολόγος Maz Packham.

    Τον τελευταίο καιρό, τα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την ιδιότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open αναδεικνύει τον εντυπωσιακό αντίκτυπο των πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφίμων στη γνωστική υγεία, υποδεικνύοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις ενώσεις θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%. «Τα ευρήματά μας δείχνουν συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση 6 επιπλέον μερίδων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα, ιδίως μούρων, τσαγιού και κόκκινου κρασιού, σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Aedin Cassidy, διευθύντρια διεπιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ.

    Τα οφέλη των φλαβονοειδών, όμως, δεν περιορίζονται στη γνωστική υγεία. Η διατροφολόγος Emma Derbyshire σημειώνει ότι τα φλαβονοειδή διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και οι ιογενείς λοιμώξεις.

    Επιπροσθέτως, κάθε φλαβονοειδές έχει τα δικά του, μοναδικά οφέλη στην υγεία μας. «Ένα από τα αγαπημένα μου είναι η κερκετίνη – γνωστή ως το αντιισταμινικό της φύσης. Είναι πραγματικά χρήσιμη για όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή αλλεργική ρινίτιδα», σημειώνει η δρ. Packham. Βρίσκεται μεταξύ άλλων στην κάπαρη, το ραπανάκι, τον άνηθο, τον κόλιανδρο, τα κρεμμύδια, τη λαχανίδα.

    Ορισμένες έρευνες δείχνουν, επιπλέον, ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών και του ύπνου. «Η απιγενίνη (που βρίσκεται στο χαμομήλι, τη φλούδα του πορτοκαλιού, τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο) είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, καθώς συνδέεται με τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο, ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές που προάγουν τη χαλάρωση. Επομένως, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε», εξηγεί η δρ. Packham.

    Πόσα φλαβονοειδή πρέπει να καταναλώνετε;

    Αν και δεν υπάρχει καθορισμένο ανώτατο όριο πρόσληψης, στην Ευρώπη, η μέση ημερήσια πρόσληψη είναι 313-428 mg, με τους ειδικούς να υποδεικνύουν ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης αυτής της ποσότητας.

    Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές φλαβονοειδών;

    • Τσάι: Η κατανάλωση 4 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετική. Το μαύρο τσάι περιέχει 115 mg φλαβανόλων ανά 100 mg, ενώ το πράσινο τσάι έχει 54 mg ανά 100 mg.
    • Μούρα: Τα βατόμουρα και οι φράουλες είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία. Προσθέστε τα σε smoothies ή γιαούρτι.
    • Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια -κυρίως τα αποξηραμένα- αποτελούν καλή πηγή φλαβονοειδών.
    • Κόκκινο κρασί: Περιέχει ρεσβερατρόλη, η οποία έχει συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά. Συνίσταται, ωστόσο, να περιορίσετε την κατανάλωσή του σε ένα ποτήρι την ημέρα.
    • Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε εσπεριδίνη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Απολαύστε τα ως σνακ ή σε μορφή χυμού.
    • Μαύρη σοκολάτα: Η υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 3 φορές περισσότερες φλαβανόλες από τη σοκολάτα γάλακτος.
    • Φυλλώδη λαχανικά: Το λάχανο και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές καεμφερόλης, η οποία καταπολεμά τη φλεγμονή. Συμπεριλάβετε τα σε σαλάτες ή smoothies για μια υγιεινή προσθήκη.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ακτινίδιο: Καμπανάκι για τις πρόωρες κοπές
    Ακτινίδιο: Καμπανάκι για τις πρόωρες κοπές

    Την ανάγκη εφαρμογής της εθνικής νομοθεσία για τήρηση της ημερομηνίας έναρξης συγκομιδής για το ακτινίδιο, τονίζει ο Incofruit Hellas

    Την αντίθεσή τους στην μετατόπιση της ημερομηνίας συγκομιδής ακτινιδίου ποικιλίας «Hayward» πριν τις 15 Οκτωβρίου και εμπορίας πριν την 1η Νοεμβρίου, όπως προβλέπεται στην εθνική νομοθεσία, εκφράζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas».

    Ήδη, και φέτος όπως και προηγούμενες χρονιές, επιτήδειοι προχώρησαν σε παράνομες κοπές και διακίνηση ακτινιδίων ποικιλίας Τσεχελίδης, που δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές ωριμότητας και εμπορίας, που ορίζει ΚΥΑ, στην Ουκρανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ολλανδία, θέτοντας σε κίνδυνο τη φήμη αλλά και την καλή πορεία του προϊόντος.

    «Κάποιες εταιρείες που θέλουν να έχουν σωστά συγκομισθέντα φρούτα χάνουν παραγωγούς γιατί όλο και κάποιος «έμπορος-διακινητής» βρίσκεται να τους προτείνει την συγκομιδή άμεσα», τονίζουν οι εξαγωγείς

    Κάθε χρόνο κατά την επίσημη έναρξη της συγκομιδής της κύριας ποικιλίας Hayward – 15 Οκτωβρίου – βάσει της ισχύουσας ΚΥΑ «Ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων», όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς – τα ζάχαρα των ακτινιδίων πέραν κάποιων νεόφυτων δεν είναι στα ιδανικά για την αποθήκευση και συντήρηση τους. Ο μέσος όρος των καρπών είναι στα επιτρεπτά όρια αλλά τα φρούτα ξεκινούν να έχουν ζάχαρα από 5+. «Φυσικά οι πιέσεις από τους παραγωγούς για συγκομιδή είναι τεράστια», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    «Βιαστικές κινήσεις»

    «Κάποιες εταιρείες που θέλουν να έχουν σωστά συγκομισθέντα φρούτα χάνουν παραγωγούς γιατί όλο και κάποιος «έμπορος-διακινητής» βρίσκεται να τους προτείνει την συγκομιδή άμεσα και να μην περιμένουν τον συνεργάτη τους καθώς ήδη έχει καθορισθεί με ΚΥΑ η ημερομηνία-άδεια συγκομιδής από το κράτος. Φέτος λοιπόν που όπως φαίνεται θα καταφέρουμε να συγκομίσουμε τα φρούτα με φυσιολογικά ζάχαρα 6,5 με 7,5 υπάρχουν εισηγήσεις να σπρώξουμε την κατάσταση προς μια ακόμα βιαστική συγκομιδή», σχολιάζει σχετικά ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

    Εξηγεί δε ότι «η πρόφαση ότι θέλουμε να μαζέψουμε τα νεόφυτα θα συμπαρασύρει ολόκληρη την ποσότητα. Τα νεόφυτα ακόμα και αν τα συλλέξουμε με 8 και 8,5 ζάχαρα δεν θα συμβεί τίποτα. Άλλωστε κάθε χρόνο υπάρχουν νεόφυτα. Απλά θα γίνουν βιαστικές κινήσεις μια χρονιά που ήδη τα φρούτα έχουν δοκιμαστεί από ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι και κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθούν έτσι κι αλλιώς».

    Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμος καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως οφείλουν να διαφυλάξουν τη φήμη και την ποιότητα του προϊόντος και να μην υιοθετήσουν προτάσεις που «μπορεί να το πλήξουν όπως έγινε και φέτος με κάποιες πρώιμες ποικιλίες που εξήχθησαν παραβιάζοντας την νομοθεσία και να επιβραβεύσουμε τους μέχρι σήμερα παραβάτες που χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα περί πρωιμότητας. Παράκληση για την συμμόρφωσή σας στην υφιστάμενη νομοθεσία».

    Πηγή: In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ