Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024 15:08

Πώς η πανούκλα έχει σημαδέψει για τα καλά το DNA μας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Κάτω από το μικροσκόπιο, το Yersinia pestis δεν φαίνεται ιδιαίτερο. Έχει ένα αρκετά τυπικό σχήμα για βακτήριο – μια κοντή, στρογγυλεμένη ράβδος – και είναι σχετικά ακίνητο. Είναι όμως υπεύθυνο για την πανούκλα που κάποτε αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης και προκάλεσε εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Και μόνο η αναφορά των λέξεων βουβωνική πανώλη είναι αρκετή για να προκαλέσει φόβο και δέος ακόμη και σήμερα. Η ασθένεια είναι πλέον εξαιρετικά σπάνια, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις αλλαγές στον τρόπο ζωής που εμποδίζουν την εξάπλωσή της στον άνθρωπο από μολυσμένους ψύλλους. Ακόμη και όταν εμφανίζεται, μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα με αντιβιοτικά.

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024 11:27

Σχετικά Άρθρα

  • Το γονιδίωμα ενός μαμούθ 52.000 ετών συνέθεσαν επιστήμονες – Πιο κοντά στην «ανάστασή» τους
    Το γονιδίωμα ενός μαμούθ 52.000 ετών συνέθεσαν επιστήμονες – Πιο κοντά στην «ανάστασή» τους

    Επιστήμονες συνέθεσαν το γονιδίωμα ενός μαλλιαρού μαμούθ ηλικίας 52.000 ετών χρησιμοποιώντας απολιθωμένα τμήματα DNA που ανακαλύφθηκαν στη Σιβηρία, επιτυχία που τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην «ανάσταση» των εξαφανισμένων γιγάντιων ζώων.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell, ανακατασκεύασε τις τρισδιάστατες δομές των χρωμοσωμάτων του μαλλιαρού μαμούθ, δηλαδή των δομών στους πυρήνες των κυττάρων στις οποίες το DNA και οι πρωτεΐνες οργανώνονται σε γονίδια.

    Τα περισσότερα αρχαία δείγματα γονιδιώματος που αποκαλύπτονται σε απολιθώματα αποτελούνται μόνο από σκόρπια μικροσκοπικά θραύσματα DNA. Αλλά το γονιδίωμα του απολιθωμένου μαμούθ ηλικίας 52.000 ετών μπόρεσε να ανακατασκευαστεί επειδή διατηρήθηκε άριστα καθώς το ζώο λίγο μετά τον θάνατό του υποβλήθηκε σε κρυοξύρανση.

    Όπως αναφέρει ο Independent, οι επιστήμονες εξέτασαν δεκάδες δείγματα DNA μαμούθ επί πέντε χρόνια για να ανακατασκευάσουν το γονιδίωμα του γιγάντιου ζώου, πριν καταλήξουν τελικά στο ασυνήθιστα καλά διατηρημένο δείγμα από ένα απολίθωμα μαμούθ που ανασκάφηκε στη βορειοανατολική Σιβηρία το 2018.

    Αυτό το αξιοσημείωτο απολίθωμα διατήρησε ένα μεγάλο μέρος της φυσικής ακεραιότητας του χρωμοσώματος, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών σε επαφή με τα γονίδια που ελέγχουν, δήλωσαν οι ερευνητές. Έτσι, μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα την οργάνωση του γονιδιώματος του μαμούθ μέσα στα κύτταρά του και να μάθουν ποια γονίδια ήταν ενεργά σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του θηρίου.

    Ο χάρτης γονιδιώματος

    Στη συνέχεια οι ερευνητές δημιούργησαν έναν χάρτη του γονιδιώματος του μαμούθ χρησιμοποιώντας ως πρότυπο γονιδιώματα σημερινών ελεφάντων. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα μαλλιαρά μαμούθ είχαν 28 χρωμοσώματα, δηλαδή τον ίδιο αριθμό με τους σημερινούς ασιατικούς και αφρικανικούς ελέφαντες.

    Οι επιστήμονες μπόρεσαν επίσης να αποκαλύψουν γονίδια που πιθανώς είναι ενεργά και ανενεργά μέσα στα δερματικά κύτταρα του μαμούθ, αποκαλύπτοντας πώς το γιγαντιαίο θηλαστικό απέκτησε το μαλλί που το κάλυπτε και την αντοχή του στο κρύο.

    «Για πρώτη φορά, έχουμε έναν ιστό μαλλιαρού μαμούθ για τον οποίο γνωρίζουμε περίπου ποια γονίδια ήταν ενεργοποιημένα και ποια απενεργοποιημένα. Είναι η πρώτη μέτρηση της κυτταρικής δραστηριότητας των γονιδίων σε οποιοδήποτε αρχαίο δείγμα DNA», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Marc A. Marti-Renom από το Κέντρο Γενωμικής Ρύθμισης στη Βαρκελώνη.

    Τα μαλλιαρά μαμούθ περιπλανήθηκαν στο βόρειο ημισφαίριο της Γης για πάνω από μισό εκατομμύριο χρόνια και άρχισαν να μειώνονται στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού κυνηγιού από τους πρώτους ανθρώπους και της αλλαγής του κλίματος, οδήγησε στην εξαφάνισή τους πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

    Πηγή: Cnn.gr
  • LUCA: Ποιος ήταν ο τελευταίος κοινός πρόγονος όλων των ειδών στη Γη;
    LUCA: Ποιος ήταν ο τελευταίος κοινός πρόγονος όλων των ειδών στη Γη;

    Ο πιο μακρινός μας πρόγονος ήταν ένα αναερόβιο μικρόβιο που έζησε πριν από 4,2 δισ. χρόνια, υπολογίζει νέα μελέτη.

    Από τα βακτήρια μέχρι τις αράχνες και τους μυρμηγκοφάγους, όλοι οι οργανισμοί στη Γη φέρουν εντυπωσιακές ομοιότητες στο DNA τους, ομοιότητες που οδηγούν στο συμπέρασμα πως όλοι καταγόμαστε από ένα μακρινό προγονικό είδος, τη ρίζα του «δέντρου της ζωής».

    Οι εξελικτικοί βιολόγοι το ονομάζουν LUCA (Last Common Universal Ancestor, ή Τελευταίος Κοινός Οικουμενικός Πρόγονος σε ελεύθερη απόδοση).

    Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, ο LUCA ήταν ένα μικρόβιο που έζησε πριν από 4,2 δισεκατομμύρια χρόνια, νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια αφότου η πυρωμένη επιφάνεια της νεαρής Γης άρχισε να στερεοποιείται.

    Ένα βακτήριο που τρεφόταν με υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα και ίσως ζούσε σε ηλιόλουστα ρηχά νερά, λένε οι ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη στο Nature Ecology and Evolution.

    Η γενεαλογία της ζωής

    Σήμερα, όλοι οι βασικοί κλάδοι του εξελικτικού δέντρου φέρουν κοινά γονίδια, με διαφορετική όμως βερσιόν σε κάθε παρακλάδι. Δυνητικά, τα γονίδια αυτά είναι παραλλαγές που προέκυψαν από την εξέλιξη των προγονικών γονιδίων του LUCA.

    Κι αυτό σημαίνει πως, αν μετρήσουμε τον ρυθμό εμφάνισης μεταλλάξεων σε κάθε παρακλάδι, μπορούμε να υπολογίσουμε χονδρικά πότε έζησε ο τελευταίος κοινός πρόγονος. Στην πράξη δεν είναι τόσο απλό, καθώς οι ερευνητές χρειάστηκε να λάβουν υπόψη περιπτώσεις στις οποίες κάποια γονίδια χάθηκαν και επανεμφανίστηκαν ή ανταλλάχθηκαν μεταξύ ειδών.

    «Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε σύνθετα εξελικτικά μοντέλα για να συμφιλιώσουμε τις εξελικτικές ιστορίες των γονιδίων με τη γενεαλογία των ειδών» δήλωσε ο Έντμουντ Μούντι του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. επικεφαλής της μελέτης.

    Οι τελικοί υπολογισμοί υποδεικνύουν πάντως ότι η εμφάνιση ζωής ήταν εύκολη υπόθεση, αφού συνέβη μόλις 300-400 εκατ. χρόνια μετά τον σχηματισμό της Γης. Προηγούμενες εκτιμήσεις το τοποθετούσαν αρκετά αργότερα, το πολύ πριν από 3,8 δισ. χρόνια.

    «Δεν περιμέναμε ότι ο LUCA θα ήταν τόσο αρχαίος» σχολίασε η Σάντρα Άλβαρεζ-Καρετέρο του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. «Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις μας ταιριάζουν με τις σύγχρονες απόψεις για την κατοικησιμότητα της νεαρής Γης».

    Ζωή χωρίς οξυγόνο

    Αυτό στο οποίο οι εκτιμήσεις συμφωνούν είναι ότι το προγονικό μικρόβιο ήταν αναερόβιο (στην ατμόσφαιρα δεν υπήρχε τότε οξυγόνο) και αντλούσε ενέργεια από αέριο υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα.

    Σε αντίθεση όμως με προηγούμενες μελέτες, που υπεδείκνυαν ότι ο LUCA ζούσε κοντά σε υποθαλάσσιους ηφαιστειακούς πόρους, η νέα ανάλυση δείχνει ότι το μικρόβιο έφερε ένα γονίδιο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον ζούσε στην επιφάνεια του νερού.

    Το πιο εντυπωσιακό όμως εύρημα της μελέτης είναι ότι ο τελευταίος κοινός μας πρόγονος διέθετε γονίδια του συστήματος CRISPR, το οποίο χρησιμοποιούν τα σημερινά βακτήρια για να αμύνονται από ιούς (και αξιοποιείται σήμερα ως εργαλείο γενετικής μηχανικής). Αυτό σημαίνει ότι οι ιοί ήδη ζούσαν και βασίλευαν όταν εμφανίστηκε ο LUCA, ο οποίος δεν αποκλείεται να συγκατοικούσε με άλλες μορφές ζωής που αργότερα χάθηκαν.

    Οι νέες εκτιμήσεις σίγουρα πάσχουν από σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, όπως φαίνεται όμως η Γη ήταν από νωρίς πεδίο εξελικτικών πειραμάτων.

    Πηγή: In.gr
  • Αγρίνιο: Οι εξετάσεις DNA θα δώσουν απαντήσεις για την ταυτότητα του σκελετού που βρέθηκε
    Αγρίνιο: Οι εξετάσεις DNA θα δώσουν απαντήσεις για την ταυτότητα του σκελετού που βρέθηκε

    Αναστατωμένη είναι η τοπική κοινωνία του Αγρινίου μετά και την εύρεση υπολειμμάτων σκελετού σε χωράφι, στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του 3ου χιλιομέτρου.

    Τα υπολείμματα του σκελετού (κρανίο και κόκκαλα) βρέθηκαν από συνεργείο που έκανε εργασίες καθαρισμού στο οικόπεδο.

    ο διπλανό κτίριο είναι άδειο εδώ και αρκετά χρόνια και αυτές τις μέρες γίνονται εργασίες από τον νέο μισθωτή.

    Ο σκελετός περισυνελέχθη από αστυνομικούς, οι οποίοι εντόπισαν και παντόφλες στο σημείο. Πάρθηκε μάλιστα παρουσία ιατροδικαστή -με ιδιαίτερη δυσκολία- γενετικό υλικό και αποστάλθηκε για εξετάσεις DNA.

    Οι έρευνες της Ασφάλειας Αγρινίου στρέφονται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ο σκελετός κατά τις ενδείξεις ανήκει σε άντρα και απομονώνονται περιπτώσεις ατόμων των οποίων η εξαφάνιση έχει δηλωθεί τα τελευταία χρόνια, ως προς το κομμάτι της ταυτοποίησης. Μεταξύ αυτών και μία που δηλώθηκε το καλοκαίρι του 2022.

    Σε κάθε περίπτωση, οι εξετάσεις DNA θα είναι καθοριστικές ώστε να διαπιστωθεί τόσο η ταυτότητα του νεκρού όσο και οι αιτίες του θανάτου του.

    Πηγή: agriniopress.gr - Pelop.gr

  • Κορινθία: Αρνείται το test DNA ο «Παλαιοχριστιανός» - «Δεν κατηγορούμαι για αιμομιξία»
    Κορινθία: Αρνείται το test DNA ο «Παλαιοχριστιανός» - «Δεν κατηγορούμαι για αιμομιξία»

    Ο 45χρονος «παλαιοχριστιανός» που ζει με την οικογένειά του σε λαγούμια στην Κορινθία και δεν στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο, σε νέες δηλώσεις του επισήμανε ότι η οικογένεια είναι ιδιωτική, τόνισε ότι δεν επιθυμεί να αποκαλύψει πού βρίσκονται η γυναίκα και τα παιδιά του που αγνοούνται και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει τεστ DNA.

    «Δεν έδωσα DNA»

    Ο ίδιος τόνισε, «δεν κατηγορούμαι για αιμομιξία» ενώ υπογράμμισε ότι, τόσα χρόνια, έκανε καλά που γύριζε την πλάτη του στο κράτος. «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή στη φάση που είμαι πρέπει να κάνω και έρανο για να πάρω κάρτα για το τηλέφωνο μου. Δεν έχω ούτε χρήματα ούτε τίποτα», σημείωσε στον ΑΝΤ1 ενώ επικαλούμενος την ιδιωτικότητα τόνισε ότι, «δεν μπορεί μια οικογένεια να βγαίνει φόρα παρτίδα στα κανάλια. Υπάρχει και ένα ψυχολογικό βάρος που περνούν τα παιδιά να βλέπουν να ασχολείται μαζί τους όλη η κοινωνία, κάποτε θα είναι ενήλικα».

    Ο 45χρονος αναφέρθηκε και στα όσα ακούγονται για έρευνα των Αρχών για το ενδεχόμενο αιμομιξίας. «Δεν είμαι κατηγορούμενος για αιμομιξία, δεν έδωσα dna, δεν έδωσε ούτε ηλεκτρονικό δαχτυλικό αποτύπωμα, ούτε ιριδοσκόπηση έδωσα για να βγάλω νέα ταυτότητα, ούτε ηλεκτρονική φορολογική δήλωση έκανα», είπε.

    Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο 15χρονο παιδί του που, με εισαγγελική εντολή, βρίσκεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», τονίζοντας ότι, «πήγα στο Παίδων αλλά δε μου επέτρεψαν να δω το παιδί μου. Είναι εξοντωτικό. Ελπίζω να το τιμωρήσει ο κόσμος».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Άφαντα τα παιδιά της κοινότητας παλαιοχριστιανών: Διορία 24 ωρών για DNA - Στο μικροσκόπιο η παρουσία του στο διαδίκτυο
    Άφαντα τα παιδιά της κοινότητας παλαιοχριστιανών: Διορία 24 ωρών για DNA - Στο μικροσκόπιο η παρουσία του στο διαδίκτυο

    Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό των παιδιών της κοινότητας παλαιοχριστιανών στην Κορινθία, μετά την εισαγγελική εντολή για τεστ DNA ώστε να διαπιστωθεί ποιος είναι ο πατέρας τους.

    Οι παλαιοχριστιανοί, υπό τον φόβο πως θα τους πάρουν τα παιδιά, φαίνεται πως τα έχουν κρύψει.

    «Η Ελληνική Αστυνομία έχει προκαταρκτική από τον εισαγγελέα και πρέπει να την ερευνήσει. Να παρέχουμε οτιδήποτε χρειαστεί ο κοινωνικός λειτουργός ώστε να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσής των παιδιών. Έχουμε ενημερώσει πως δεν έχουν βρεθεί τα παιδιά και συνεχίζουμε να τα αναζητούμε», δήλωσε στο Mega η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου.

    Μέσα σε 24 ώρες ο 45χρονος πρέπει να δώσει δείγμα DNA

    «Σε ό,τι αφορά το δείγμα DNA πρέπει ο 45χρονος σε 24 ώρες να μας δώσει υλικό. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει εμείς να ενημερώσουμε τον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας μπορεί να διατάξει την λήψη δείγματος χωρίς τη συγκατάθεσή τους», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι στις επόμενες ώρες είτε θα δεχτεί ο 45χρονος να δώσει DNA είτε θα απαγγελθεί κατηγορία για απείθεια και νέα σύλληψη.

    Όσο για το πού βρίσκονται τα παιδιά, η κα Δημογλίδου ξεκαθάρισε πως η ΕΛΑΣ δεν γνωρίζει και απλά ερευνά: «Δεν αποκλείεται να βρίσκονται σε μοναστήρια τα παιδιά. Ψάχνουμε περιοχές ανάλογα με τις πληροφορίες. Δεν είναι καταζητούμενοι οι άνθρωποι, εκτελούμε την εισαγγελική παραγγελία».

    Οι δηλώσεις του αφού αφέθηκε ελεύθερος

    Ελεύθερος μέχρι τη δίκη αφέθηκε ο 45χρονος πατέρας της οικογένειας των «παλαιοχριστιανών» που ζει υπό πρωτόγονες συνθήκες στα λαγούμια.

    «Είχαμε ένα σκυλάκι και ήρθε η αστυνομία και το πήρε. Δεν ήταν νηστικό το σκυλί. Υπήρχε και δεύτερο σκυλί αλλά πήραν μόνο το ένα. Αισθάνομαι αδέλφια μου τους αδικημένους. Ήταν στο κρατητήριο ένας από την Αλβανία που είναι στην Ελλάδα 30 χρόνια και τώρα θυμήθηκαν πως δεν έχει χαρτιά; Δεν είμαστε ένοχοι μέχρι να αποδειχτεί η αθωότητά μας. Εγώ στο κελί ήμουν με έναν βιαστή. Ένας άνθρωπος που ήταν μεθυσμένος θα μπει στο ίδιο κελί με έναν βιαστή;», δήλωσε στο Mega.

    Σε σχέση με το δείγμα DNA είπε: «Το ζήτημα με το βιομετρικά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και για κάποιους που αντιστεκόμαστε θα βρίσκουν να λένε. Αυτή η δικαστική εντολή παραβιάζει την αξιοπρέπεια και τα πιστεύω μου. Όταν μας συνέλαβαν ήταν όλοι εκεί, και οι κόρες μου για 20 ώρες. Εάν υπήρχε κάτι ύποπτο δεν θα το είχαν βρει; Εμένα τα πιστεύω μου είναι εναντίoν των βιομετρικών».

    Για την εξαφάνιση της γυναίκας και των παιδιών του είπε: «Εγώ δεν είχα τηλέφωνο, δεν ξέρω τι γίνεται έξω. Δεν ξέρω πού είναι η γυναίκα και τα παιδιά μου. Θα πάω πρώτα να δω το παιδί μου στο ‘’Παίδων’’ να δω ότι είναι καλά. Μας διαλύουν την οικογένεια και μας παίρνουν τα παιδιά. Εσείς ζείτε στην Ελλάδα, εγώ ζω στην Ευρώπη. Νομίζω πως δεν είναι εφικτό να μείνω εκεί που ήμουν. Έχει γίνει κέντρο διερχομένων».

    Σχετικά με την εργασία του είπε: «Εγώ κάνω τηλεργασία. Ας αποδείξουν ότι δεν δουλεύω όταν εγώ τους φτιάχνω αυτά που αναβαίνουν στο υπουργείο. Κάνω μία δουλειά που διαρκεί καιρό. Έχω τη βάση του Δήμου στον υπολογιστή μου. Αν ζούσα στη Γερμανία με όσα αντιμετωπίζω θα καθόμουν και θα ζούσα μόνο από τα επιδόματα. Με 1.000 ευρώ καλούμαι να ταΐσω 8 στόματα. Αυτό δεν είναι ακριβώς επιλογή».

    Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή είπε: «Δεν ισχύει αυτό για τον Παναγιώταρο. Πριν από 15 χρόνια δεν ήταν καν κόμμα η Χρυσή Αυγή. Πριν από 15 χρόνια ήπια μία μπύρα με τον Παναγιώταρο αλλά δεν συζητάμε για το ότι με μεγάλωσε κουμουνιστής πριν από αυτό; Ποτέ δεν ήμουν ενταγμένος στη Χρυσή Αυγή».

    Στο «μικροσκόπιο» και η παρουσία του στα social media

    Facebook, Youtube και δικό του blog είχε από τις σπηλιές ο Μανώλης Καλαϊτζιδάκης.

    Μιλούσε για εντομολογία και βοτανολογία, για συνταγές, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τον καρκίνο, τον κορονοϊό, τα όπλα, τα ελληνοτουρκικά και το δημοκρατικό πολίτευμα...

    Μεγάλος ήταν ο αντιεμβολιαστικός του αγώνας. Δεκάδες οι αναρτήσεις του για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που έσωσε εκατοντάδες ζωές στην πανδημία. Σε άλλη δημοσίευση, έχει επισυνάψει βίντεο με δήθεν παρενέργειες που παρουσίασαν εμβολιασμένοι.

    Αλλά δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Έφτιαξε βίντεο, το οποίο έντυσε με μουσική και προειδοποίησε να το δουν όλοι πριν «ρίξουν» το κανάλι του, όπως μεταδίδει το Mega.

    Σε άλλη ανάρτηση λέει πως ο καρκίνος θεραπεύεται από φυσικά φάρμακα.

    Σε άλλη, εκφράζει την άποψή του για τις γυναίκες: «Ένας αληθινός άντρας ξέρει πολύ καλά ότι μία γυναίκα δεν είναι αρκετή», ενώ σε μία ακόμα την άποψή του για τις νέες ταυτότητες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κορινθία: Ελεύθερος μέχρι τη δίκη, ο 45χρονος παλαιοχριστιανός - «Δεν δίνω DNA για λόγους πίστης»
    Κορινθία: Ελεύθερος μέχρι τη δίκη, ο 45χρονος παλαιοχριστιανός - «Δεν δίνω DNA για λόγους πίστης»

    Ελεύθερος μέχρι να οριστεί δικαστήριο αφέθηκε ο 45χρονος παλαιοχριστιανός από την Κορινθία, ο οποίος έμενε μαζί με την οικογένειά του σε λαγούμια.

    Νωρίτερα, σύμφωνα με το MEGA, ο 45χρονος είχε ζητήσει γνωμάτευση από πραγματογνώμονα- ψυχίατρο σχετικά με ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας που έχει. Ο 45χρονος κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως είχε περάσει από σχετική επιτροπή το 2020 και λόγω του κορονοϊού δεν ανανεώθηκε.

    «Δεν δίνω DNA για λόγους πίστης»

    «Μέσα στα κρατητήρια, γνώρισα έναν Αλβανό 30 χρόνια εδώ που τώρα θυμήθηκαν ότι δεν έχει χαρτιά. Γνώρισα τον Γιώργο σταφιδοπαραγωγό, γνώρισα τον Γιώργο που έχει ουζερί και του πήραν το δίπλωμα για ένα ποτήρι παραπάνω. Γνώρισα τους αδικημένους της ζωής», είπε σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους και συνέχισε:

    «Θα κάνω μια δήλωση γι’ αυτούς. Μη φωνάζετε δεν σας ακούνε. Γυρίστε τους την πλάτη, μόνο τότε σας ακούνε. Όταν τους γύρισα την πλάτη ενδιαφερθήκανε. Κάτι μου είπαν για την κόρη μου που μεγάλωσε στο Χαμόγελο του Παιδιού, κανείς δεν ήρθε από το κράτος για να δει τι συμβαίνει στα ιδρύματα. Έρχεται η κοινωνία και μετά σου ζητάει τα ρέστα τι δεν έκανες καλά.

    Αρνήθηκα και το DNA και τη δακτυλοσκόπηση και οποιοδήποτε βιομετρικό στοιχείο για λόγους πίστης. Δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε άλλο. Ένα σύστημα καταστρέφει τους ανθρώπους για μικροπράγματα. Δεν γνωρίζω, δεν είχα ούτε τηλέφωνο. Ήθελε να γίνει σήμερα η δίκη ο δικηγόρος μου με βοήθησε. Δεν έχω πειράξει κάποιον»

    Με στικάκι ίντερνετ δούλευε στο δημόσιο

    Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να ζούσε αποκομμένος από την τεχνολογία, διέθετε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται κάποιος για να εργαστεί εξ αποστάσεως: υπολογιστή αλλά και ασύρματο στικάκι ίντερνετ. Αυτό που έκανε ήταν να συντονίζει τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και των φορτηγών για μεγάλο όγκο σκουπιδιών.

    Τον Ιανουάριο, όμως, το σχέδιό του άρχιζε να αλλάζει καθώς η νέα δημοτική αρχή του ζήτησε να επιστρέψει στο πόστο του. Εκείνος αρνήθηκε, επικαλούμενος απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Η άρνησή του να επιστρέψει με φυσική παρουσία στο πόστο του, έφερε τη διενέργεια ΕΔΕ στον δήμο, για να βρουν πώς αυτός ο άνθρωπος δεν πήγαινε τόσο καιρό στη δουλειά του.

    Αρνείται να δώσει δείγμα DNA

    Μιλώντας στο Mega, ο πατέρας εξήγησε ότι αρνείται να δώσει δείγμα DNA. «Από που κι ως πού να δώσω εγώ βιολογικό υλικό; Υποχρεωτικό ξε-υποχρεωτικό, είμαι εναντίον αυτών, τα βιομετρικά. Ούτε το εμβόλιο. Ούτε το ηλεκτρονικό αποτύπωμα, δακτυλικό έδωσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αρνήθηκε επίσης τις υπόνοιες περί αιμομιξίας, λέγοντας: «Ποιο παιδί, ποια αιμομιξία; Τι λέτε τώρα; Εγώ τους είπα όταν βγω απο δω, θα κοιτάξω να την βρω, αφού μου έχουν πάρει όλα τα τηλέφωνα και όλα και είμαι ταραγμένος με αυτή την υπόθεση».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Korinthia24.gr

  • Κορινθία: Αρνείται το τεστ DNA ο Παλαιοχριστιανός - «Έκπληκτη» δηλώνει η αδερφή του
    Κορινθία: Αρνείται το τεστ DNA ο Παλαιοχριστιανός - «Έκπληκτη» δηλώνει η αδερφή του

    Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την οικογένεια των «παλαιοχριστιανών» που ζούσε σε λαγούμια στην ορεινή Κορινθία ενώ, ο 45χρονος πατέρας που κρατείται και αναμένεται να απολογηθεί, αρνείται να υποβληθεί στο τεστ DNAπου διατάχθηκε από την εισαγγελία.

    Ο εισαγγελέας διέταξε τη διεξαγωγή του τεστ DNA ώστε να φανεί ποιος είναι ο πατέρας του 11μηνου βρέφους ενώ τρία παιδιά της οικογένειας, την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να αγνοούνται. Και η μητέρα των παιδιών αγνοείται, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να τους εντοπίσει. Στο λαγούμι παρέμειναν τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας.

    Για τα παιδιά της οικογένειας αναζητούνται οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και πιστοποιητικά που να τα συνδέουν με τον 45χρονο, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας. Για τα τρία παιδιά που αγνοούνται, ο συλληφθείς υποστηρίζει ότι δε γνωρίζει που βρίσκονται ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι βρέθηκαν σε μοναστήρι παλαιοημερολογιτών.

    «Το κράτος θα κάνει κάτι για το bullying στα σχολεία;»

    Η αδερφή του κατηγορούμενου, δήλωσε την Τετάρτη (21/02) στην ΑΝΤ1 ότι είναι έκπληκτη από τις συνθήκες διαβίωσης του 45χρονου. «Δεν πίστευα ότι θα δω τέτοια εικόνα εκεί που έμενε ο αδελφός μου», είπε.

    «Έχω παιδί και πηγαίνει σχολείο, δε γνώριζα γιατί ο αδερφός μου δεν πήγαινε τα παιδιά στο σχολείο. Όταν γίνεται bullying στα σχολεία και παιδιά κινδυνεύουν το κράτος θα κάνει κάτι; Δεν ξέρω τον λόγο που δεν τα πήγαινε, δεν ξέρω αν δεν τα πήγαινε γιαυτό τον λόγο ή για τον παλαιοχριστιανισμό», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι, «ο αδερφός μου ήταν άνεργος άνευ αποδοχών για δύο χρόνια, δεν δούλευε για δέκα χρόνια».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Κορινθία: Εντολή εισαγγελέα για τεστ DNA στα παιδιά των «Παλαιοχριστιανών»
    Κορινθία: Εντολή εισαγγελέα για τεστ DNA στα παιδιά των «Παλαιοχριστιανών»

    Τη διενέργεια τεστ DNA σε όλα τα παιδιά της οικογένειας των «Παλαιοχριστιανών» που ζούσαν σε λαγούμια στην Κορινθία διέταξε ο εισαγγελέας.

    Η εισαγγελική απόφαση πάρθηκε την Τρίτη (20/02) καθώς, σύμφωνα με τον Alpha, η μητέρα των παιδιών αλλά και ο 45χρονος που έχει συλληφθεί, αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το ποιος είναι ο βιολογικός πατέρας των παιδιών.

    Τρία από τα παιδιά της οικογένειας αναζητά η ΕΛ.ΑΣ.

    Εντωμεταξύ, εξακολουθούν να αγνοούνται τα τρία από τα παιδιά της οικογένειας, μαζί με τη μητέρα τους, τα οποία αναζητά τη Ελληνική Αστυνομία ενώ, δύο ακόμη, έμειναν στο λαγούμι της οικογένειας στην ορεινή Κορινθία.

    Ερωτηματικά για την πατρότητα των παιδιών

    Επίσης εισαγγελέας έχει ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τα πόσα παιδιά ακριβώς διαβιούν στο κοινόβιο, πόσα εξ αυτών είναι κάτω των 16 χρονών και δεν φοιτούν στο σχολείο, καθώς και σχετικά με το 11 μηνών βρέφος αγνώστου πατρός. Σημειώνεται ότι, ο Μανώλης Καλαϊτζιδάκης, ο 45χρονος πατέρας της οικογένειας συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ενώ θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και θα απολογηθεί.

    Μυστήριο με τα παιδιά

    Αυτό που απασχολεί τις Αρχές είναι το «γιατί» αποφάσισε η οικογένεια να φυγαδεύσει τα τρία συγκεκριμένα παιδιά και όχι και τα 5 παιδιά της οικογένειας.

    Επίσης, μυστήριο παραμένει το ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού που κυοφορεί η 22χρονη, καθώς η οικογένεια δεν έβγαινε από το λαγούμι της εδώ και μήνες.

    «Δεν υπάρχει αιμομιξία»

    Ο δικηγόρος του πατέρα της οικογένειας, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος υποστήριξε ότι ο πελάτης του κατασυκοφαντείται, διότι δεν υπάρχει υπόθεση αιμομιξίας, όπως αφήνουν τα κανάλια να εννοηθεί. «Τα αδικήματα του πατέρα δεν είναι ικανά για να διατηρήσουν την κράτηση».

    Επιπλέον, ο κ Θεοδωρόπουλος διευκρίνισε ότι στους δύο γονείς δεν έχει αφαιρεθεί η γονική μέριμνα των παιδιών και ο εντολέας του δεν κατηγορείται για έκθεση ανήλικου σε κίνδυνο κι ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο.

    Καταλήγοντας ο κ. Θεοδωρόπουλος προέτρεψε τον πελάτη του να αποκαλύψει το μέρος που βρίσκονται τα παιδιά του με την μητέρα τους.

    «Δεν πήγαινε στη δουλειά αλλά πληρωνόταν κανονικά»

    Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, η Αντιδήμαρχος Προσωπικού του δήμου Ερέτριας Παρασκευή Αμερικάνου, σημείωσε μεταξύ άλλων «Στην αίτηση που είχε κάνει για μετάταξη στο δήμο Ερετρίας είχε δηλώσει άλλη διεύθυνση».

    «Από ερωτήσεις που έχουμε κάνει εργαζόταν στον δήμο. Είχε πει πως είχε πρόβλημα υγείας και έτσι έκανε κάποιες εργασίες εξ αποστάσεως», είπε αναφερόμενη με την εργασιακή σχέση του άνδρα με το δήμο.

    «Μετά από εντολή του δημάρχου μίλησα μαζί του και του είπα ότι τον χρειαζόμασταν στο δήμο. Ωστόσο δεν ήρθε. Πληρώνεται κανονικά παρά το γεγονός ότι δεν έρχεται στην δουλειά», πρόσθεσε.

    Ανέφερε επίσης πως εργαζόταν στο γραφείο κίνησης. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν οι Αρχές και πρεσβεύει η κοινότητα του 45χρονου παλαιοχριστιανού, δεν υπάρχει ρεύμα και φυσικά ίντερνετ.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο