Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 13:57

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό

Γράφτηκε από

Αυτός ο γλυκός χυμός έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει απ' ό,τι νομίζατε

Δεν αποτελεί το πιο δημοφιλές ρόφημα, αδίκως όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, μιας κι έχει πολλά να προσφέρει στην ανθρώπινη υγεία. Ο λόγος για τον χυμό δαμάσκηνου, που χαρακτηρίζεται από μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών, τόσο ωφέλιμων, ώστε δίκαια χαρακτηρίζεται «διατροφικό ελιξίριο».

Με καταγωγή από τη Δυτική Ασία, τα δαμάσκηνα εκτιμώνται παγκοσμίως εδώ και χιλιετίες για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπήσετε τον χυμό αυτού του φρούτου. Μεταξύ άλλων, «περιέχει σίδηρο, κάλιο, διαλυτές φυτικές ίνες, νιασίνη, βόριο και φυτικές ενώσεις, όπως καροτενοειδή», επισημαίνει η Rosa Becerra-Soberon, MSOM, RDN, LDN, CBP, BI, διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Ανακαλύψτε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά οφέλη του χυμού δαμάσκηνου για την υγεία:

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Ο χυμός δαμάσκηνου περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα χαλκό και πολυφαινόλες. «Πρόκειται για σούπερ αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν από κυτταρική βλάβη», εξηγεί η δρ. Becerra-Soberon. Ο χαλκός είναι επίσης αντιοξειδωτικό, συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα και την περαιτέρω ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης.

2. Προωθεί την υγεία του εντέρου

Είναι γνωστό ότι τα δαμάσκηνα βοηθούν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, με πλήθος ερευνών να το πιστοποιούν. «Η καθαρτική δράση του χυμού δαμάσκηνου δεν οφείλεται στις φυτικές ίνες, αλλά στην ποσότητα σορβιτόλης που περιέχει», διευκρινίζει η ισπανίδα διαιτολόγος. Η σορβιτόλη είναι μια κοινή γλυκαντική ουσία, που περιέχεται φυσικά σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των δαμάσκηνων. «Ο χυμός δαμάσκηνου έχει επιπλέον πρεβιοτικές ίνες, που αυξάνουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο παχύ έντερο», λέει η ειδικός. Αυτό το όφελος για το μικροβίωμα του εντέρου δεν υποστηρίζει μόνο τη συνολική πέψη, αλλά και πολλούς άλλους τομείς της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου και της πρόληψης χρόνιων ασθενειών.

3. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Ο χυμός δαμάσκηνου μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους. «Μια μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έδειξε μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και της υπέρτασης», λέει η Becerra-Soberon. «Επιπλέον, οι φυτικές ενώσεις του φρούτου φαίνεται να μειώνουν περαιτέρω τα επίπεδα της LDL, επομένως ο χυμός δαμάσκηνου μπορεί να χρησιμεύσει ως προληπτικός παράγοντας κατά χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις», προσθέτει. Επιπλέον, το κάλιο στα δαμάσκηνα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.

4. Διατηρεί τα μάτια υγιή

Οι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο χυμό δαμάσκηνου μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας των ματιών. «Αυτός ο χυμός περιέχει καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που βοηθούν στην προστασία της ωχράς κηλίδας», εξηγεί η Becerra-Soberon. Μια ανασκόπηση του 2020 στο Nutrients υποστηρίζει αυτό το όφελος, διαπιστώνοντας ότι η λουτεΐνη σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για μια σειρά από οφθαλμικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη, της εκφύλισης ωχράς κηλίδας και της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

5. Προάγει τα ισχυρά οστά

Ο χυμός δαμάσκηνου μπορεί επίσης να συμβάλλει στην ενίσχυση της οστικής υγείας. «Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αποτελούν σημαντική πηγή βορίου, το οποίο φαίνεται να παίζει ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια μερίδα δαμάσκηνα (100 γρ.) καλύπτει την ημερήσια απαίτηση σε βόριο (2 έως 3 mg)», λέει η δρ. Becerra-Soberon.

6. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αναιμίας

Ο σίδηρος και η βιταμίνη Β6 που βρίσκονται στο χυμό δαμάσκηνου είναι και τα δύο κοινά μικροθρεπτικά συστατικά, που συνιστώνται για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της αναιμίας. Βοηθούν στη θεραπεία της μικροκυτταρικής αναιμίας, βελτιώνοντας την ποιότητα και την ποσότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ποιοι θα πρέπει να προσέξουν την κατανάλωση του χυμού;

Ενώ αυτό το ρόφημα έχει να προσφέρει πολλά από διατροφικής άποψης, υπάρχουν άνθρωποι που θα πρέπει να είναι προσεκτικοί πριν καταναλώσουν χυμό δαμάσκηνου. Για παράδειγμα, όσοι είναι επιρρεπείς σε αέρια, φούσκωμα, διάρροια, άλλα στομαχικά προβλήματα ή είναι ευαίσθητοι στη σορβιτόλη, θα πρέπει να δοκιμάσουν τον χυμό πολύ επιφυλακτικά.

Επιπλέον, όσοι έχουν μεταβολικές διαταραχές, όπως διαβήτη τύπου 2, θα πρέπει να καταναλώνουν με μέτρο τον χυμό, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα και θερμίδες. Η επιλογή ολόκληρων δαμάσκηνων είναι καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση, καθώς περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, ικανές να επιβραδύνουν την πέψη και να αμβλύνουν την αντίδραση του σακχάρου στο αίμα.

Ορισμένοι χυμοί δαμάσκηνων μπορεί επίσης να περιέχουν θειώδη άλατα, καθώς η ένωση αυτή προστίθεται μερικές φορές στα δαμάσκηνα κατά τη διαδικασία αποξήρανσης. Όσοι έχουν αλλεργία στα θειώδη θα πρέπει να αποφύγουν τον χυμό δαμάσκηνου ή να αναζητήσουν προϊόντα που αναγράφουν την ένδειξη «χωρίς θειώδη».

Τέλος, «λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του χυμού δαμάσκηνου σε κάλιο, τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο μπορεί να χρειαστεί να τον αποφύγουν», υπογραμμίζει λέει η δρ. Becerra-Soberon.

«Η συνιστώμενη ποσότητα χυμού δαμάσκηνου για βέλτιστα οφέλη είναι περίπου 2-4 ποτήρια την ημέρα», προσθέτει η δρ. Becerra-Soberon.

Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από buyi από το Pixabay
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 11:00

Σχετικά Άρθρα

  • Ο εναλλακτικός χυμός με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά
    Ο εναλλακτικός χυμός με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά

    Τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στα εναλλακτικά τρόφιμα που προάγουν την υγεία, εμφανίστηκε και η κομπούχα, χάρη στη συμβολή της στο μικροβίωμα του εντέρου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια νεότερη μελέτη, ωστόσο, αναδεικνύει ένα άλλο ρόφημα, πιο προσιτό και ενδεχομένως λιγότερο… μπελαλίδικο και με πιο οικεία γεύση.

    Ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Ceara στη Βραζιλία δημιουργήσαν ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση με βάση το μήλο και θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την κομπούχα. Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν δύο νέα προβιοτικά ροφήματα χρησιμοποιώντας χυμούς φρούτων του πάθους και μήλου, που ζυμώνονται με την ίδια καλλιέργεια βακτηρίων και ζύμης (γνωστή ως SCOBY) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του παραδοσιακού ροφήματος κομπούχας, με σκοπό να συγκρίνουν τη δράση τους. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ACS Agricultural Science & Technology, το ποτό με βάση το μήλο όχι μόνο προσομοιάζει στην κομπούχα όσον αφορά τις ευεργετικές ενώσεις, αλλά και σημείωσε υψηλότερη βαθμολογία στις γευστικές δοκιμές.

    Ίδια διαδικασία – Καλύτερη γεύση

    Η μελέτη, με επικεφαλής τη Δρα Socorro Vanesca Frota Gaban και την ομάδα της, είχε ως στόχο να διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις για την παραδοσιακή κομπούχα με βάση το τσάι, οι οποίες θα μπορούσαν να απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό, διατηρώντας παράλληλα τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τα προβιοτικά. Οι εν λόγω μικροοργανισμοί υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδεχομένως προσφέρουν μια σειρά από άλλες θετικές επιδράσεις.

    Για να δημιουργήσουν τα νέα τους ροφήματα, οι ερευνητές αντικατέστησαν τη συνήθη βάση του πράσινου τσαγιού της κομπούχας είτε με χυμό φρούτων του πάθους είτε με χυμό μήλου. Στη συνέχεια πρόσθεσαν την καλλιέργεια ζυμομύκητων SCOBY και άφησαν τα μείγματα να ζυμωθούν για 10 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία παρασκευής με την κομπούχα.

    Τα ποτά που προέκυψαν – τα οποία ονομάστηκαν PF(KLB) για την έκδοση με φρούτα του πάθους και A(KLB) για την έκδοση με μήλο – υποβλήθηκαν στη συνέχεια σε μια σειρά δοκιμών για να αναλυθούν η χημική τους σύνθεση, οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και τα γευστικά τους χαρακτηριστικά. Οι ερευνητές παρήγαγαν επίσης μια παρτίδα παραδοσιακής κομπούχας πράσινου τσαγιού για σύγκριση.

    To μήλο ξεχωρίζει

    Παρατήρησαν ότι ενώ και τα τρία ποτά περιείχαν ευεργετικές ενώσεις, το A(KLB) με βάση το μήλο ξεχώρισε: αν και η περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή – ενώσεις γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες- ήταν εφάμιλλη με εκείνα της κομπούχας, το ρόφημα ήταν πιο γευστικό και ξεπέρασε ακόμη και ορισμένες μετρήσεις αντιοξειδωτικής δραστηριότητας. Μάλιστα, μια ομάδα 12 συμμετεχόντων που δοκίμασε τα ροφήματα, βρήκε το ρόφημα μήλου το πιο ευχάριστο, με γεύση σαν μηλίτη και άρωμα με νότες λουλουδιών και εσπεριδοειδών.

    Αντίθετα, η εκδοχή με φρούτα του πάθους (PF(KLB)) δεν τα πήγε το ίδιο καλά. Ενώ διέθετε ένα ελκυστικό άρωμα, οι δοκιμαστές το βρήκαν πολύ ξινό και πικρό, πιθανότατα λόγω της υψηλότερης οξύτητας και της περιεκτικότητάς του σε αλκοόλ. Όσον αφορά την κομπούχα, οι εθελοντές εκτίμησαν τη γλυκύτητά της, σημείωσαν ωστόσο ότι είχε λιγότερο έντονη γεύση, σε σύγκριση με τα άλλα δύο φρουτώδη ροφήματα.

    Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ αυτών των ποτών ζύμωσης με βάση τα φρούτα ήταν υψηλότερη από εκείνη της παραδοσιακής κομπούχας: 1,65% αλκοόλ για το ρόφημα μήλου και 6,2% για το ρόφημα με φρούτα του πάθους. Παρά αυτό το πιθανό εμπόδιο, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για το μέλλον του ζυμωμένου ροφήματος με βάση το μήλο. Ο συνδυασμός των ενώσεων που προάγουν την υγεία, τα προβιοτικά οφέλη και η ελκυστική γεύση του το καθιστούν ισχυρό υποψήφιο για περαιτέρω ανάπτυξη.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Χυμός ή ολόκληρα φρούτα; Τι να προτιμήσουμε και γιατί
    Χυμός ή ολόκληρα φρούτα; Τι να προτιμήσουμε και γιατί

    Η κατανάλωση ενός ολόκληρου φρούτου και το στύψιμό του σε χυμό προσφέρουν τα ίδια διατροφικά οφέλη; Ο ειδικός απαντά

    Η διατροφή μας έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία μας και η κατανάλωση φρούτων αποτελεί έναν από τους πιο υγιεινούς τρόπους να προσλάβουμε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, προκύπτει συχνά το ερώτημα εάν προσφέρει περισσότερα οφέλη ο χυμός φρούτων ή τα ολόκληρα φρούτα. Η απάντηση είναι σαφής: η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων υπερτερεί.

    Καταρχάς, η κύρια διαφορά μεταξύ χυμού και ολόκληρων φρούτων είναι η απουσία φυτικών ινών στον χυμό. Όπως επισημαίνει ο Dan Remley, αναπληρωτής καθηγητής στο Ohio State University οι φυτικές ίνες είναι βασικές για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, τη μείωση της χοληστερόλης και την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. «Η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού ή ενός μήλου παρέχει και τις ίνες και τον χυμό τους», επισημαίνει ο Remley.

    Όταν καταναλώνουμε ολόκληρα φρούτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στη σάρκα και τη φλούδα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της απορρόφησης των φυσικών σακχάρων. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας απορροφά τα σάκχαρα σε πιο αργούς ρυθμούς, αποφεύγοντας τις απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αντιθέτως, ο χυμός, ακόμα και ο φρέσκος, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερες αυξήσεις λόγω της έλλειψης αυτών των ινών, καθώς ένα σημαντικό μέρος του πολτού, αλλά και η φλούδα, μένουν εκτός χυμού.

    Επιπλέον, τα ολόκληρα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, πολλές φορές συγκεντρωμένα στη φλούδα τους. Για παράδειγμα, η φλούδα των μήλων, των σταφυλιών και των βατόμουρων περιέχει καροτενοειδή και φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από ασθένειες.

    Τι να κάνουμε

    Εάν και πάλι επιλέξετε να καταναλώσετε χυμό, τουλάχιστον προτιμήστε 100% φυσικό χυμό, μιας και περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Τέλος, ο Remley προτείνει εναλλακτικές λύσεις για να περιορίσετε την κατανάλωση χυμού, όπως το νερό με φρούτα ή βότανα, λεμονάδα με μέλι και ένα spritzer από ανθρακούχο νερό και λίγο χυμό, που προσφέρουν γεύση και θρεπτικά συστατικά χωρίς τα υπερβολικά σάκχαρα του χυμού. Σε κάθε περίπτωση, για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία, επιλέξτε τα ολόκληρα φρούτα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Ο βαθυκόκκινος χυμός που προστατεύει την καρδιά στην εμμηνόπαυση
    Ο βαθυκόκκινος χυμός που προστατεύει την καρδιά στην εμμηνόπαυση

    Ένας φυσικός τρόπος μπορεί να προστατεύσει την καρδιά των γυναικών στην εμμηνόπαυση, αν καταναλώνεται καθημερινά

    Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές στην υγεία των γυναικών, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι και επικίνδυνες. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται δραματικά. Οι ερευνητές του Κρατικού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια προτείνουν μια εύκολη και φυσική λύση για να προστατεύσουν οι γυναίκες την καρδιά τους.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύτηκαν στο Frontiers in Nutrition, ένα ποτήρι από χυμό παντζαριού καθημερινά είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενισχυθεί η δράση των αιμοφόρων αγγείων σε τέτοιο βαθμό που να μειωθεί ο μελλοντικός κίνδυνος καρδιακής νόσου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

    Ο Δρ David Proctor, καθηγητής κινησιολογίας και φυσιολογίας στο Penn State, μαζί με την Δρα Jocelyn Delgado Spicuzza, η οποία πήρε το διδακτορικό της στην ολοκληρωμένη και βιοϊατρική φυσιολογία από το Κρατικό Πανεπιστήμιο τον Μάιο, ηγήθηκαν μιας διεπιστημονικής ομάδας ερευνητών που εξέτασαν πώς ο χυμός από παντζάρια, πλούσιος σε νιτρικά, επηρέασε την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σε 24 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50 και 60 ετών.

    Ο χυμός παντζαριού περιέχει υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων, τα οποία το σώμα μετατρέπει σε μονοξείδιο του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται, διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος Η ικανότητά του να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιόδους περιορισμένης ροής αίματος και παροχής οξυγόνου, όπως κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

    «Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες δεν παράγουν πλέον οιστρογόνα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση του μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα. Αυτή η απώλεια συμβάλλει στη σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε νιτρικά -ιδιαίτερα τα παντζάρια- διερευνώνται ως ένας φυσικός, μη φαρμακευτικός τρόπος προστασίας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων», δήλωσε ο Δρ Delgado Spicuzza, πρώτος συγγραφέας της έρευνας.

    Αν και τα νιτρικά χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα σε ορισμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, έχουν συσχετιστεί με περιπτώσεις καρκίνου, επισημαίνει ο Δρ Spicuzza. Αντίθετα, φυσικές πηγές, όπως τα παντζάρια, το σπανάκι και το μαρούλι συσσωρεύουν φυσικά νιτρικά από το έδαφος, προσφέροντας σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη, λόγω της μετατροπής τους σε μονοξείδιο του αζώτου, μια διαδικασία που δε συμβαίνει με τα τεχνητά νιτρικά.

    Η μελέτη

    Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν αρχικά σε έλεγχο της αγγειακής τους λειτουργίας στο Κέντρο Κλινικών Ερευνών του Πανεπιστημίου, καταναλώνοντας στη συνέχεια περίπου 140 ml χυμού παντζαριού ως αρχική δόση (δύο μπουκάλια από περίπου 70 ml το καθένα). Έπειτα και κατά τη διάρκεια της μελέτης έπιναν ένα μπουκαλάκι κάθε πρωί. Ο χυμός ήταν συμπυκνωμένος και ισοδυναμούσε με τρία μεγάλα παντζάρια με την ισοδύναμη ποσότητα νιτρικών. Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι συμμετέχουσες ήπιαν χυμό παντζαριού χωρίς τα νιτρικά άλατα.

    Μια ημέρα μετά την τελευταία τους δόση, οι γυναίκες επέστρεψαν για επανέλεγχο της αγγειακής τους λειτουργίας. Μετά τη σύγκριση της συστολής των αγγείων ανάμεσα στο χυμό με νιτρικά και χωρίς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριού πλούσιου σε νιτρικά κάθε μέρα βελτίωσε τη ροή του αίματος σε σύγκριση με την περίπτωση που οι συμμετέχουσες έπιναν χυμό παντζαριού χωρίς νιτρικά.

    Σημείωσαν ότι αυτό το επίπεδο βελτιωμένης λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, αν μπορούσε να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Επιπλέον, τα μακροπρόθεσμα οφέλη του χυμού παντζαριού για την υγεία δεν έχουν μελετηθεί σε αυτό το σημείο, αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη των πλούσιων σε νιτρικά λαχανικών έχουν επιβεβαιωθεί.

    «Οι γυναίκες φαίνεται πως χρειάζεται να καταναλώνουν καθημερινά -ή ακόμα πιο συχνά- χυμό παντζαριού για να αποκομίσουν όλα τα πιθανά καρδιαγγειακά οφέλη» κατέληξε ο Δρ Proctor.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • «Χρυσά» τα πορτοκάλια - Γιατί αυξήθηκε κατά 140% ο χυμός
    «Χρυσά» τα πορτοκάλια - Γιατί αυξήθηκε κατά 140% ο χυμός

    Αυξάνεται ραγδαία η τιμή στα πορτοκάλια και στον χυμό τους.

    Μεγάλη αύξηση στα πορτοκάλια αλλά και στους χυμούς που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

    Σύμφωνα με αναφορές, η τιμή των πορτοκαλιών για χυμοποίηση έχει αυξηθεί από 8 λεπτά ανά κιλό το 2023 σε 20 λεπτά φέτος, ενώ οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ανησυχούν για τη δυσκολία απορρόφησης της αύξησης του κόστους πρώτων υλών.

    Η αύξηση των τιμών οφείλεται στην επιδημία που πλήττει τις καλλιέργειες στη Λατινική Αμερική, με αποτέλεσμα ο συμπυκνωμένος χυμός στα ράφια να είναι κατά 140% ακριβότερος.

    Οι τιμές των χυμών έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 36% τα τελευταία δύο χρόνια, από 1,2 ευρώ σε 1,64 ευρώ το λίτρο.

    Η ελληνική παραγωγή πορτοκαλιών επίσης έχει πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, με τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 3.364% το πρώτο δίμηνο του έτους, από 14 σε 485 τόνους.

    «Στην Ελλάδα δεν καλλιεργούμε πορτοκάλια που είναι προς χυμοποίηση αλλά πηγαίνει η β΄ διαλογή των πορτοκαλιών, ένα 20 με 30%. Η αύξηση στην τιμή φέτος είναι στο 140%», αναφέρει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, Σπύρος Αντωνόπουλος.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Το αποξηραμένο φρούτο που «κάνει θαύματα» στις 55αρες – Δείτε γιατί
    Το αποξηραμένο φρούτο που «κάνει θαύματα» στις 55αρες – Δείτε γιατί

    Προστασία από τις αλλαγές και επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης μπορούν να πετύχουν οι γυναίκες που τρώνε καθημερινά αποξηραμένα δαμάσκηνα

    Το υγιές εντερικό μικροβίωμα αποτελεί κλειδί για τη σωματική και ψυχική υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, με κατά καιρούς επιστημονικές έρευνες να το έχουν συσχετίσει με την προστασία των παιδικών πνευμόνων έναντι του άσθματος, την αντιγήρανση και την ψυχική υγεία μεταξύ άλλων. Διάφορες καταστάσεις όμως όπως η εμμηνόπαυση και η μείωση των ωοθηκικών ορμονών που συνεπάγεται, μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του και να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού λίπους, μείωση του μεταβολισμού και αντίσταση στην ινσουλίνη.

    Για την παραπάνω περίπτωση ωστόσο και τις γυναίκες που έχουν περάσει στην μετεμμηνοπαυσική φάση, υπάρχει ένας διατροφικός σύμμαχος που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αποκατασταση του μικροβιώματος. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο Food & Function, δεν είναι άλλος από το αποξηραμένο δαμάσκηνο. Η ωφέλιμη δράση του στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχε ήδη αναδειχθεί από προηγούμενες μελέτες, σχολίασε η συγγραφέας της μελέτης Mary Jane De Souza, Διακεκριμένη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εξηγώντας πως τα ευρήματα αυτά έδωσαν το έναυσμα για τη διερεύνηση πιθανής εμπλοκής του εντερικού μικροβιώματος στις θετικές επιπτώσεις για την υγεία.

    Στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή συμμετείχαν 143 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 55 έως 75 ετών που διακρίθηκαν σε τρεις ομάδες, 54 που λάμβαναν 50 γρ. δαμάσκηνα την ημέρα, 37 με 100 γρ. δαμάσκηνα ημερησίως και 52 γυναίκες άνευ. Δώδεκα μήνες μετά, παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα των κοπράνων των γυναικών από τις ομάδες των αποξηραμένων δαμάσκηνων, με κυριότερη την ενίσχυση του πληθυσμού των βακτηρίων από την οικογένεια Lachnospiraceae, βακτήρια που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον ξενιστή τους. Σύμφωνα με μερίδα επιστημόνων, το μικροβίωμα των κοπράνων αποτελεί καθρέφτη του εντερικού.

    Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα θα μπορούσαν να αποδειχθούν σε μια σημαντική μη φαρμακευτική παρέμβαση για την υγεία του εντέρου καθώς και απάντηση στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για καλύτερη εντερική υγεία. «Είναι ένα φυσικό, πλήρες τρόφιμο που οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν στα καθημερινά τους γεύματα ή σνακ» σχολίασαν η Andrea N. Giancoli, Διατροφική Σύμβουλος στο California Prune Board, ένα όργανο στήριξης και προστασία της βιομηχανίας των βέλτιστης ποιότητας ξηρών δαμάσκηνων της Καλιφόρνιας.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Το γλυκό σνακ που ρυθμίζει το έντερο, δυναμώνει τα οστά και ρίχνει την πίεση
    Το γλυκό σνακ που ρυθμίζει το έντερο, δυναμώνει τα οστά και ρίχνει την πίεση

    Αποτελούν τέλεια επιλογή για το πρωινό, ενώ μπορείτε να τα φάτε είτε μόνα τους είτε μέσα σε γιαούρτι ή λαχταριστά smoothie. Όπως και αν τα απολαύσετε αυτά τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν το ιδανικό σνακ κυρίως για όσους ταλαιπωρούνται με προβλήματα του εντέρου, αλλά και όσους θέλουν να φάνε ένα υγιεινό γλύκισμα

    Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν επίσης βιταμίνη Α, ασβέστιο και μαγνήσιο. Αξιόλογη είναι και η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες η οποία αυξάνεται περισσότερο όταν είναι αποξηραμένα.

    Ο συνηθέστερος τρόπος κατανάλωσής τους είναι στην αποξηραμένη τους μορφή. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα συντηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ φαίνεται ότι η διαδικασία αφυδάτωσής τους δεν επηρεάζει την διατροφική τους αξία με αποτέλεσμα τόσο τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα να έχουν παρόμοια θρεπτική αξία. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν χαρακτηριστικό σκούρο μωβ χρώμα τους και μαστιχωτή γλυκιά γεύση.

    Πλούσια σε ίνες

    Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αποτελούν ιδανική πηγή φυτικών ινών και ένα απολύτως φυσικό «όπλο» καταπολέμησης της δυσκοιλιότητας. Εκτός των φυτικών ινών που διευκολύνουν τις κενώσεις του εντέρου «τρέφοντας» τα καλά μικρόβια του στομάχου, τα δαμάσκηνα τροφοδοτούν τα βακτήρια αυτά και με άλλα συστατικά οπως η σορβιτόλη που επίσης βοηθά στην ρύθμιση των συνηθείων του εντέρου. Τρώγοντας 5-6 αποξηραμένα δαμάσκηνα στη διάρκεια της ημέρας προσλαμβάνετε πάνω από 4γρ φυτικών ινών.

    Μια αύξηση στον αριθμό των αποξηραμένων δαμάσκηνων αποτελεί και ενδεδειγμένη λύση βάσει ερευνών για την επιτυχή αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας – με στόχο τα 80-120 γρ. ημερησίως.

    Προστατεύουν τα οστά

    Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε κάλιο και βιταμίνη K τα δαμάσκηνα ενισχύουν την οστική υγεία και ρυθμίζουν την αποδόμηση των οστών που παρουσιάζεται με την ηλικία.

    Μια δοκιμή του 2022 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 50 γρ δαμάσκηνων την ημέρα βοήθησε στην πρόληψη της απώλειας οστικής πυκνότητας στους γοφούς και ενδεχομένως στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων ισχίου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

    Μειώνουν την πίεση

    Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο τα δαμάσκηνα αποτελούν ένα φυσικό αντιυπερτασικό τρόφιμο με 732mg καλίου ανά μερίδα 100 γρ.

    Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία αποκλειστικά για τα δαμάσκηνα και την αντιυπερτασική τους δράση, οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι είναι γνωστό ότι η επαρκής διατροφική πρόσληψη καλίου είναι ευεργετική για τα περισσότερα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

    Μέσω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης τα δαμάσκηνα οδηγούν και σε καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε έρευνα του 2020, η κατανάλωση 200 θερμίδων δαμάσκηνων (περίπου 120γρ αποξηραμένου φρούτου) καθημερινά μείωσε τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης. Επίσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η κατανάλωση 100 γρ δαμάσκηνων την ημέρα βελτίωσε σημαντικά τη συνολική χοληστερόλη και βελτίωσε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη του 2021.

    Η ευεργετική δράση των αποξηραμένων δαμάσκηνων στην υγεία αποδίδεται και στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για τις οποίες είναι γνωστό ότι πέραν της ωφέλιμης δράσης τους στην πεπτική υγεία, συμβάλλουν και στη ρύθμιση της χοληστερόλης και μέσω αυτής στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Андрей από το Pixabay
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ