Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024 20:27

Το αποξηραμένο φρούτο που «κάνει θαύματα» στις 55αρες – Δείτε γιατί

Γράφτηκε από

Προστασία από τις αλλαγές και επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης μπορούν να πετύχουν οι γυναίκες που τρώνε καθημερινά αποξηραμένα δαμάσκηνα

Το υγιές εντερικό μικροβίωμα αποτελεί κλειδί για τη σωματική και ψυχική υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, με κατά καιρούς επιστημονικές έρευνες να το έχουν συσχετίσει με την προστασία των παιδικών πνευμόνων έναντι του άσθματος, την αντιγήρανση και την ψυχική υγεία μεταξύ άλλων. Διάφορες καταστάσεις όμως όπως η εμμηνόπαυση και η μείωση των ωοθηκικών ορμονών που συνεπάγεται, μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του και να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού λίπους, μείωση του μεταβολισμού και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Για την παραπάνω περίπτωση ωστόσο και τις γυναίκες που έχουν περάσει στην μετεμμηνοπαυσική φάση, υπάρχει ένας διατροφικός σύμμαχος που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αποκατασταση του μικροβιώματος. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο Food & Function, δεν είναι άλλος από το αποξηραμένο δαμάσκηνο. Η ωφέλιμη δράση του στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχε ήδη αναδειχθεί από προηγούμενες μελέτες, σχολίασε η συγγραφέας της μελέτης Mary Jane De Souza, Διακεκριμένη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εξηγώντας πως τα ευρήματα αυτά έδωσαν το έναυσμα για τη διερεύνηση πιθανής εμπλοκής του εντερικού μικροβιώματος στις θετικές επιπτώσεις για την υγεία.

Στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή συμμετείχαν 143 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 55 έως 75 ετών που διακρίθηκαν σε τρεις ομάδες, 54 που λάμβαναν 50 γρ. δαμάσκηνα την ημέρα, 37 με 100 γρ. δαμάσκηνα ημερησίως και 52 γυναίκες άνευ. Δώδεκα μήνες μετά, παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα των κοπράνων των γυναικών από τις ομάδες των αποξηραμένων δαμάσκηνων, με κυριότερη την ενίσχυση του πληθυσμού των βακτηρίων από την οικογένεια Lachnospiraceae, βακτήρια που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον ξενιστή τους. Σύμφωνα με μερίδα επιστημόνων, το μικροβίωμα των κοπράνων αποτελεί καθρέφτη του εντερικού.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα θα μπορούσαν να αποδειχθούν σε μια σημαντική μη φαρμακευτική παρέμβαση για την υγεία του εντέρου καθώς και απάντηση στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για καλύτερη εντερική υγεία. «Είναι ένα φυσικό, πλήρες τρόφιμο που οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν στα καθημερινά τους γεύματα ή σνακ» σχολίασαν η Andrea N. Giancoli, Διατροφική Σύμβουλος στο California Prune Board, ένα όργανο στήριξης και προστασία της βιομηχανίας των βέλτιστης ποιότητας ξηρών δαμάσκηνων της Καλιφόρνιας.

Πηγή: ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024 18:08

Σχετικά Άρθρα

  • Σύκα: Ιστορικές τιμές για τα αποξηραμένα – Η νέα στρατηγική
    Σύκα: Ιστορικές τιμές για τα αποξηραμένα – Η νέα στρατηγική

    Τι είπε στον ΟΤ για την πορεία των αποξηραμένων σύκων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΣΥΚΙΚΗ Παναγιώτης Παπαγεωργίου

    Πρωτόγνωρες τιμές, που δεν έχουν προηγούμενο, κατάφεραν να απολαύσουν φέτος οι παραγωγοί στα αποξηραμένα σύκα, οι οποίες άγγιξαν ιστορικά υψηλά επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, με την πρώτη ποιότητα να φτάνει τα 4,60 ευρώ/κιλό και τα 4,80 ευρώ/κιλό στα βιολογικά.

    Ειδικότερα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΣΥΚΙΚΗ» με βάσει τις εμπορικές πράξεις διάθεσης των αποξηραμένων σύκων της φετινής σοδειάς, αλλά και τις συνθήκες της παραγωγής, η οποία ήταν ιδιαίτερα μειωμένη, καθόρισαν τις ιστορικά υψηλές τιμές αγοράς αποξηραμένων σύκων των παραγωγών για το 2024.

    Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά, η ΣΥΚΙΚΗ προχώρησε σε μια σημαντική αλλαγή στην οικονομική της πολιτική προκειμένου ο παραγωγός να απολαμβάνει την καλύτερη τιμή της αγοράς. Έτσι, φέτος ο παραγωγός έλαβε με την παράδοση προκαταβολή, με τις τιμές που καθορίστηκαν να είναι πάλι αυξημένες, ενώ η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί με τις νέες τιμές.

    Το 90% με 95% «ταξιδεύει» κάθε χρόνο στις αγορές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη, ενώ οι ποσότητες που διατίθενται στην εγχώρια αγορά είναι ελάχιστες

    Οι τελικές τιμές εκκαθάρισης καθορίστηκαν βάσει των πωλήσεων που έγιναν στις ξένες αγορές, καθώς το αποξηραμένο σύκο, είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν. Το 90% με 95% «ταξιδεύει» κάθε χρόνο στις αγορές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη, ενώ οι ποσότητες που διατίθενται στην εγχώρια αγορά είναι ελάχιστες.

    Όμως επειδή οι φετινές ποσότητες ήταν μειωμένες, όπως επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΣΥΚΙΚΗ Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «δώσαμε λιγότερες ποσότητες έτσι ώστε να κρατάμε τους πελάτες και να μην χάνουμε αγορές».

    Οι τιμές παραγωγού αποξηραμένων σύκων

    Οι φετινές τιμές για τους παραγωγούς ξηρών σύκων είναι πρωτόγνωρες. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της ΣΥΚΙΚΗ, η ποιότητά Α’ καθορίστηκε στα 4,60 ευρώ/κιλό από 2,70 ευρώ/κιλό που ήταν πέρσι, η ποιότητα Β’ στα 3,60 ευρώ/κιλό (από 2,50 ευρώ/κιλό πέρσι), η ποιότητα Γ΄ στα 2,50 ευρώ/κιλό (από 1,65 ευρώ/κιλό πέρσι) και η ποιότητα Δ’ στα 2,00 ευρώ/κιλό (από 1,40 ευρώ/κιλό πέρσι).

    Αντίστοιχα, ιδιαίτερα υψηλές είναι και οι οριστικές τιμές που «πιάνουν» και τα βιολογικά ξηρά σύκα, φτάνοντας φέτος τα πρώτης ποιότητας σε 4,80 ευρώ/κιλό από 3,20 ευρώ/κιλό την περσινή σεζόν. Αυξημένες είναι οι τιμές και για τις υπόλοιπες κατηγορίες των βιολογικών με την ποιότητα Β’ να φτάνει στα 3,80 ευρώ/κιλό (από 2,90 ευρώ/κιλό πέρσι), η ποιότητα Γ’ στα 2,70 ευρώ/κιλό (από 2,40 ευρώ/κιλό πέρσι) και η ποιότητα Δ’ στα 2,40 ευρώ/κιλό (από 2,20 ευρώ/κιλό πέρσι).

    «Κάθε χρόνο παράγουμε λιγότερα σύκα»

    Μια δύσκολη χρονιά για το αποξηραμένο σύκο

    Μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά ήταν και η φετινή χρονιά για το σύκο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής «χτυπήθηκε» από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην περιοχή.

    «Κάθε χρόνο παράγουμε λιγότερα σύκα», τονίζει στον ΟΤ, ο κ. Παπαγεωργίου, εξηγώντας ότι η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα δέντρα: «Το σύκο είναι ευαίσθητο. Το δέντρο είναι πλατύφυλλο και χρειάζεται το νερό και την υγρασία για κάποια διαστήματα. Φέτος όμως με την ξηρασία και τους μεγάλους καύσωνες με θερμοκρασίες που έφτασαν και τους 45ο C, η παραγωγή μειώθηκε».

    Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει νέες φυτεύσεις συκιάς σε περισσότερα στρέμματα στη νότια Πελοπόννησο, ο κ. Παπαγεωργίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της καλλιέργειας: «Μόνο αν γίνουν έργα υποδομής ώστε να μπορέσουμε να ποτίσουμε θα καταφέρουμε να βγάζουμε σύκα».

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακριβείς στοιχεία για το μέγεθος της μείωσης της παραγωγής. Όμως όπως μας λέει ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗ για να προσδιορίσει την κατάσταση «ότι ποσότητες έβγαζε παλιά ένα χωριό, είναι σήμερα η παραγωγή σε Μεσσηνία και Λακωνία».

    Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη μειωμένη παραγωγή αλλά και τις ανάγκες της αγοράς, η ΣΥΚΙΚΗ φέτος προσάρμοσε την τακτική της ως προς την συγκέντρωση του προϊόντος

    Αλλαγές στη συγκέντρωση σύκου

    Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη μειωμένη παραγωγή αλλά και τις ανάγκες της αγοράς, η ΣΥΚΙΚΗ φέτος προσάρμοσε την τακτική της ως προς την συγκέντρωση του προϊόντος.

    Όπως εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Παπαγεωργίου, μέχρι και πέρσι, ο ΑΣ συγκέντρωνε την παραγωγή και στη συνέχεια το… μοίραζε στους μεταποιητές.

    «Φέτος όμως με απόφαση της γενικής μας συνέλευσης ότι ποσότητα συγκεντρώσαμε, την κρατήσαμε και την τυποποιήσαμε εμείς. Οπότε με δεδομένη τη μείωση της παραγωγής, θέσαμε έναν στόχο για τις ποσότητες που θα συγκεντρώσουμε για να καλύψουμε τους πελάτες μας. Ο στόχος αυτός με την αλλαγή της στρατηγικής μας επιτεύχθηκε και με το παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά.

    Ιστορία δεκαετιών

    Έχοντας στις αποσκευές της εμπειρία δεκαετιών, η «ΣΥΚΙΚΗ» επί σειρά ετών, με αναπτυγμένο τον εμπορικό τομέα, διαχειρίζεται με επιτυχία το προϊόν, διοχετεύοντας το σύνολο στις αγορές του κόσμου.

    Η «ΣΥΚΙΚΗ» ιδρύθηκε το 1953, με τα μέλη (φυσικά πρόσωπα) να είναι 419, ενώ ο συνολικός αριθμός συκοπαραγωγών των οποίων απορροφά τα σύκα τους, ξεπερνά τα 1.700 άτομα, που προέρχονται από τους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. Ταυτόχρονα, με την καλλιέργεια, την συσκευασία και διακίνηση του σύκου ασχολούνται περίπου 4.000 οικογένειες στους παραπάνω νομούς.

    Η συμβολή και η συνεισφορά της «ΣΥΚΙΚΗ» στην τοπική κοινωνία είναι αναμφισβήτητη, ενώ το… μυστικό της επιτυχίας για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, συμβαδίζει με τον σκοπό της ίδρυσής του: Η ανάπτυξη της οικονομίας των συκοπαραγωγών, η οποία επιτυγχάνεται με τη συστηματική και προγραμματισμένη ανάπτυξη της καλλιέργειας της συκιάς.

    Ταυτόχρονα, κύριο μέλημα είναι η βελτίωση της ποιότητας των σύκων σε συνδυασμό με τη φροντίδα του περιβάλλοντος και τελικά η επεξεργασία και εμπορία υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας προϊόντων σύκου, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Θέλετε γλυκό; Το «βασιλικό» φρούτο που γλυκαίνει και ωφελεί
    Θέλετε γλυκό; Το «βασιλικό» φρούτο που γλυκαίνει και ωφελεί

    Όταν επιθυμούμε διακαώς ένα γλύκισμα ας εξετάσουμε πρώτα αν μπορεί να μας... καλύψει το πιο γλυκό «βασιλικό» φρούτο που συνήθως καταναλώνουμε αποξηραμένο - Δεν είναι το σύκο

    Τάταλο για τους Κερκυραίους και κουρουμάς για τους κατοίκους της Καρπάθου, ο χουρμάς, γνωστός και ως «βασιλικό φρούτο», είναι ένα από τα πιο γλυκά φρούτα στη φύση.

    Ο καρπός της χουρμαδιάς συγκεκριμένα του φοίνικα Phoenix dactylifera L, είναι εύγευστος και θρεπτικός, καθώς περιέχει μέχρι 70% σάκχαρα.

    Είναι ένας από τους αρχαιότερους καρπούς, που καλλιεργείται κυρίως στην Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

    Οι ποικιλίες χουρμάδων ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες παγκοσμίως. Μια από τις πιο κοινές ποικιλίες χουρμάδων, είναι και αυτή του βασιλικού χουρμά, γνωστός και ως «φρούτο των βασιλιάδων», που καλλιεργείται κυρίως στο Μαρόκο. Αποκαλείται βασιλικό φρούτο επειδή παλαιότερα, η συγκεκριμένη ποικιλία χουρμάδων καταναλώνονταν κυρίως από τους βασιλείς, ως ενεργειακό σνακ, αλλά και ως αφροδισιακό!

    Η τόνωση της ενεργητικότητας που προσφέρουν οι χουρμάδες οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, γι’ αυτό και θεωρούνται το γλύκισμα της φύσης. Αποτελούν μια ιδανική επιλογή για να ικανοποιήσουμε τη λιγούρα μας για ζάχαρη, παρέχοντας παράλληλα οφέλη στην υγεία μας που δεν θα αποκομίζαμε από την κατανάλωση συσκευασμένων και πλούσιων σε λιπαρά γλυκισμάτων – αντιθέτως!

    Τα διατροφικά οφέλη των… βασιλικών χουρμάδων είναι πολλά. Μία μερίδα (δύο χουρμάδες) περιέχει 133 θερμίδες, κυρίως από υδατάνθρακες. Αποτελούν φυσική πηγή σακχάρων, καθώς από τα συνολικά 36 γραμμάρια υδατανθράκων, τα 32 γρ. είναι σάκχαρα, εξ ου και η γλύκα του φρούτου.

    Επιπλέον είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες – μια μερίδα καλύπτει το 11% των ημερήσιων αναγκών μας σε ίνες- αποδεικνύονται ευεργετικοί για την πέψη. Επίσης, αποτελούν καλή πηγή καλίου, σε διπλάσια ποσότητα από τις μπανάνες. Περιέχουν επίσης ασβέστιο, βιταμίνη Β6, παντοθενικό οξύ, χαλκό, φώσφορο και μαγνήσιο.

    Ακόμη είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή, που καταπολεμούν την φλεγμονή, καροτενοειδή, που προάγουν την καρδιακή υγεία και φαινολικό οξύ, που έχει αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση.

    Όσο για την αφροδισιακή τους δράση, αν και δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, εντούτοις παραδοσιακά σε χώρες της Αφρικής, οι χουρμάδες είναι γνωστό αφροδισιακό και πιστεύεται ότι βελτιώνουν τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών, ενισχύουν το σπέρμα και τονώνουν τη λίμπιντο.

    Τους καταναλώνουμε κυρίως αποξηραμένους. Σημειώνεται ωστόσο ότι θα πρέπει να είμαστε μετρημένοι στην κατανάλωσή τους καθώς δεν στερούνται θερμίδων. Όπως ήδη αναφέρθηκε έχουν 133 θερμίδες (δυο χουρμάδες που αντιστοιχούν σε μια μερίδα).

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό
    Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό

    Αυτός ο γλυκός χυμός έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει απ' ό,τι νομίζατε

    Δεν αποτελεί το πιο δημοφιλές ρόφημα, αδίκως όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, μιας κι έχει πολλά να προσφέρει στην ανθρώπινη υγεία. Ο λόγος για τον χυμό δαμάσκηνου, που χαρακτηρίζεται από μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών, τόσο ωφέλιμων, ώστε δίκαια χαρακτηρίζεται «διατροφικό ελιξίριο».

    Με καταγωγή από τη Δυτική Ασία, τα δαμάσκηνα εκτιμώνται παγκοσμίως εδώ και χιλιετίες για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπήσετε τον χυμό αυτού του φρούτου. Μεταξύ άλλων, «περιέχει σίδηρο, κάλιο, διαλυτές φυτικές ίνες, νιασίνη, βόριο και φυτικές ενώσεις, όπως καροτενοειδή», επισημαίνει η Rosa Becerra-Soberon, MSOM, RDN, LDN, CBP, BI, διαιτολόγος – διατροφολόγος.

    Ανακαλύψτε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά οφέλη του χυμού δαμάσκηνου για την υγεία:

    1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

    Ο χυμός δαμάσκηνου περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα χαλκό και πολυφαινόλες. «Πρόκειται για σούπερ αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν από κυτταρική βλάβη», εξηγεί η δρ. Becerra-Soberon. Ο χαλκός είναι επίσης αντιοξειδωτικό, συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα και την περαιτέρω ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης.

    2. Προωθεί την υγεία του εντέρου

    Είναι γνωστό ότι τα δαμάσκηνα βοηθούν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, με πλήθος ερευνών να το πιστοποιούν. «Η καθαρτική δράση του χυμού δαμάσκηνου δεν οφείλεται στις φυτικές ίνες, αλλά στην ποσότητα σορβιτόλης που περιέχει», διευκρινίζει η ισπανίδα διαιτολόγος. Η σορβιτόλη είναι μια κοινή γλυκαντική ουσία, που περιέχεται φυσικά σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των δαμάσκηνων. «Ο χυμός δαμάσκηνου έχει επιπλέον πρεβιοτικές ίνες, που αυξάνουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο παχύ έντερο», λέει η ειδικός. Αυτό το όφελος για το μικροβίωμα του εντέρου δεν υποστηρίζει μόνο τη συνολική πέψη, αλλά και πολλούς άλλους τομείς της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου και της πρόληψης χρόνιων ασθενειών.

    3. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

    Ο χυμός δαμάσκηνου μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους. «Μια μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έδειξε μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και της υπέρτασης», λέει η Becerra-Soberon. «Επιπλέον, οι φυτικές ενώσεις του φρούτου φαίνεται να μειώνουν περαιτέρω τα επίπεδα της LDL, επομένως ο χυμός δαμάσκηνου μπορεί να χρησιμεύσει ως προληπτικός παράγοντας κατά χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις», προσθέτει. Επιπλέον, το κάλιο στα δαμάσκηνα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.

    4. Διατηρεί τα μάτια υγιή

    Οι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο χυμό δαμάσκηνου μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας των ματιών. «Αυτός ο χυμός περιέχει καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που βοηθούν στην προστασία της ωχράς κηλίδας», εξηγεί η Becerra-Soberon. Μια ανασκόπηση του 2020 στο Nutrients υποστηρίζει αυτό το όφελος, διαπιστώνοντας ότι η λουτεΐνη σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για μια σειρά από οφθαλμικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη, της εκφύλισης ωχράς κηλίδας και της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

    5. Προάγει τα ισχυρά οστά

    Ο χυμός δαμάσκηνου μπορεί επίσης να συμβάλλει στην ενίσχυση της οστικής υγείας. «Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αποτελούν σημαντική πηγή βορίου, το οποίο φαίνεται να παίζει ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια μερίδα δαμάσκηνα (100 γρ.) καλύπτει την ημερήσια απαίτηση σε βόριο (2 έως 3 mg)», λέει η δρ. Becerra-Soberon.

    6. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αναιμίας

    Ο σίδηρος και η βιταμίνη Β6 που βρίσκονται στο χυμό δαμάσκηνου είναι και τα δύο κοινά μικροθρεπτικά συστατικά, που συνιστώνται για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της αναιμίας. Βοηθούν στη θεραπεία της μικροκυτταρικής αναιμίας, βελτιώνοντας την ποιότητα και την ποσότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

    Ποιοι θα πρέπει να προσέξουν την κατανάλωση του χυμού;

    Ενώ αυτό το ρόφημα έχει να προσφέρει πολλά από διατροφικής άποψης, υπάρχουν άνθρωποι που θα πρέπει να είναι προσεκτικοί πριν καταναλώσουν χυμό δαμάσκηνου. Για παράδειγμα, όσοι είναι επιρρεπείς σε αέρια, φούσκωμα, διάρροια, άλλα στομαχικά προβλήματα ή είναι ευαίσθητοι στη σορβιτόλη, θα πρέπει να δοκιμάσουν τον χυμό πολύ επιφυλακτικά.

    Επιπλέον, όσοι έχουν μεταβολικές διαταραχές, όπως διαβήτη τύπου 2, θα πρέπει να καταναλώνουν με μέτρο τον χυμό, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα και θερμίδες. Η επιλογή ολόκληρων δαμάσκηνων είναι καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση, καθώς περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, ικανές να επιβραδύνουν την πέψη και να αμβλύνουν την αντίδραση του σακχάρου στο αίμα.

    Ορισμένοι χυμοί δαμάσκηνων μπορεί επίσης να περιέχουν θειώδη άλατα, καθώς η ένωση αυτή προστίθεται μερικές φορές στα δαμάσκηνα κατά τη διαδικασία αποξήρανσης. Όσοι έχουν αλλεργία στα θειώδη θα πρέπει να αποφύγουν τον χυμό δαμάσκηνου ή να αναζητήσουν προϊόντα που αναγράφουν την ένδειξη «χωρίς θειώδη».

    Τέλος, «λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του χυμού δαμάσκηνου σε κάλιο, τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο μπορεί να χρειαστεί να τον αποφύγουν», υπογραμμίζει λέει η δρ. Becerra-Soberon.

    «Η συνιστώμενη ποσότητα χυμού δαμάσκηνου για βέλτιστα οφέλη είναι περίπου 2-4 ποτήρια την ημέρα», προσθέτει η δρ. Becerra-Soberon.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από buyi από το Pixabay
  • Το γλυκό σνακ που ρυθμίζει το έντερο, δυναμώνει τα οστά και ρίχνει την πίεση
    Το γλυκό σνακ που ρυθμίζει το έντερο, δυναμώνει τα οστά και ρίχνει την πίεση

    Αποτελούν τέλεια επιλογή για το πρωινό, ενώ μπορείτε να τα φάτε είτε μόνα τους είτε μέσα σε γιαούρτι ή λαχταριστά smoothie. Όπως και αν τα απολαύσετε αυτά τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν το ιδανικό σνακ κυρίως για όσους ταλαιπωρούνται με προβλήματα του εντέρου, αλλά και όσους θέλουν να φάνε ένα υγιεινό γλύκισμα

    Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν επίσης βιταμίνη Α, ασβέστιο και μαγνήσιο. Αξιόλογη είναι και η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες η οποία αυξάνεται περισσότερο όταν είναι αποξηραμένα.

    Ο συνηθέστερος τρόπος κατανάλωσής τους είναι στην αποξηραμένη τους μορφή. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα συντηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ φαίνεται ότι η διαδικασία αφυδάτωσής τους δεν επηρεάζει την διατροφική τους αξία με αποτέλεσμα τόσο τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα να έχουν παρόμοια θρεπτική αξία. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν χαρακτηριστικό σκούρο μωβ χρώμα τους και μαστιχωτή γλυκιά γεύση.

    Πλούσια σε ίνες

    Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αποτελούν ιδανική πηγή φυτικών ινών και ένα απολύτως φυσικό «όπλο» καταπολέμησης της δυσκοιλιότητας. Εκτός των φυτικών ινών που διευκολύνουν τις κενώσεις του εντέρου «τρέφοντας» τα καλά μικρόβια του στομάχου, τα δαμάσκηνα τροφοδοτούν τα βακτήρια αυτά και με άλλα συστατικά οπως η σορβιτόλη που επίσης βοηθά στην ρύθμιση των συνηθείων του εντέρου. Τρώγοντας 5-6 αποξηραμένα δαμάσκηνα στη διάρκεια της ημέρας προσλαμβάνετε πάνω από 4γρ φυτικών ινών.

    Μια αύξηση στον αριθμό των αποξηραμένων δαμάσκηνων αποτελεί και ενδεδειγμένη λύση βάσει ερευνών για την επιτυχή αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας – με στόχο τα 80-120 γρ. ημερησίως.

    Προστατεύουν τα οστά

    Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε κάλιο και βιταμίνη K τα δαμάσκηνα ενισχύουν την οστική υγεία και ρυθμίζουν την αποδόμηση των οστών που παρουσιάζεται με την ηλικία.

    Μια δοκιμή του 2022 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 50 γρ δαμάσκηνων την ημέρα βοήθησε στην πρόληψη της απώλειας οστικής πυκνότητας στους γοφούς και ενδεχομένως στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων ισχίου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

    Μειώνουν την πίεση

    Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο τα δαμάσκηνα αποτελούν ένα φυσικό αντιυπερτασικό τρόφιμο με 732mg καλίου ανά μερίδα 100 γρ.

    Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία αποκλειστικά για τα δαμάσκηνα και την αντιυπερτασική τους δράση, οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι είναι γνωστό ότι η επαρκής διατροφική πρόσληψη καλίου είναι ευεργετική για τα περισσότερα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

    Μέσω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης τα δαμάσκηνα οδηγούν και σε καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε έρευνα του 2020, η κατανάλωση 200 θερμίδων δαμάσκηνων (περίπου 120γρ αποξηραμένου φρούτου) καθημερινά μείωσε τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης. Επίσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η κατανάλωση 100 γρ δαμάσκηνων την ημέρα βελτίωσε σημαντικά τη συνολική χοληστερόλη και βελτίωσε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη του 2021.

    Η ευεργετική δράση των αποξηραμένων δαμάσκηνων στην υγεία αποδίδεται και στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για τις οποίες είναι γνωστό ότι πέραν της ωφέλιμης δράσης τους στην πεπτική υγεία, συμβάλλουν και στη ρύθμιση της χοληστερόλης και μέσω αυτής στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Андрей από το Pixabay
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ