Υγεία

Μυστηριώδη «επιδημία» καρκίνων στην κοιλιά σε νεότερα άτομα βλέπουν οι ειδικοί

Μυστηριώδη «επιδημία» καρκίνων στην κοιλιά σε νεότερα άτομα βλέπουν οι ειδικοί

Εξειδικευμένοι κλινικοί γιατροί λένε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούν σημαντική αύξηση κακοήθειας σε άτομα κάτω των 45 ετών

Κορυφαίοι γιατροί προειδοποιούν για μια μυστηριώδη νέα «επιδημία» καρκίνων στην περιοχή της κοιλιακής χώρας σε νεότερες ηλικίες, φαινόμενο που τείνει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Η σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου λόγω διατροφικών ή περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου

Μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης της πριγκίπισσας της Ουαλίας την Παρασκευή, εξειδικευμένοι κλινικοί γιατροί δήλωσαν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση των ατόμων κάτω των 45 ετών, που ενώ γυμνάζονται και εξωτερικά δείχνουν υγιείς παρουσιάζουν καρκίνους που συνήθως εμφανίζονται σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Telegraph, μια μελέτη που εξέτασε δεδομένα από τη Βόρεια Ιρλανδία μεταξύ 1993 και 2019 διαπίστωσε ότι το ποσοστό των καρκίνων που εκδηλώνονται σε πρώιμο στάδιο αυξήθηκε κατά 20,5%, ποσοστό που ισοδυναμεί με περίπου 7.000 επιπλέον περιπτώσεις ετησίως σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Προβλέπεται μεγάλη αύξηση

Τα μοντέλα που βασίζονται σε παγκόσμια δεδομένα προβλέπουν ότι ο αριθμός των περιπτώσεων πρώιμης έναρξης καρκίνου θα αυξηθεί κατά περίπου 30% μεταξύ 2019 και 2030, μια σημαντικά ταχύτερη αύξηση από τα προηγούμενα 30 χρόνια.

Μεταξύ των ερευνητών υπάρχει σύγχυση ως προς το τι μπορεί να προκαλεί την τάση αυτή, αν και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι είναι απίθανο να οφείλεται σε έναν μόνο παράγοντα. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αιτία μπορεί να είναι εν μέρει γενετική.

Περίπου ένας στους εκατό ανθρώπους φέρει το γονίδιο BRCA – το οποίο είχε η Angelina Jolie – το οποίο προκαλεί καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, ενώ περίπου ένας στους 350 πάσχει από το σύνδρομο Lynch, μια κληρονομική αιτία καρκίνου του εντέρου, της μήτρας, των ωοθηκών και του παγκρέατος.

Η αύξηση των ποσοστών επιβίωσης μεταξύ των ατόμων με αυτά τα γονίδια σημαίνει, σε επίπεδο πληθυσμού, ότι η πιθανότητα να τα έχουν αυξάνεται.

Αλλαγές στο μικροβίωμα

Οι ερευνητές αρχίζουν επίσης να στρέφουν το βλέμμα τους σε πιθανές αλλαγές στο μικροβίωμα για να εξηγήσουν την τάση αυτή.

Η σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου – ως αποτέλεσμα διατροφικών ή άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων – μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα φλεγμονής, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Ωστόσο, παρά τον αυξανόμενο θεωρητικό ενθουσιασμό, οι επιστήμονες παρεμποδίζονται από τη δυσκολία διεξαγωγής των απαραίτητων μακροπρόθεσμων μελετών αιτίου-αποτελέσματος που απαιτούνται για να υπάρξει σύνδεση μεταξύ του τι τρώνε οι άνθρωποι και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Ο ρόλος της μεγάλης ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο

Η μεγαλύτερη γενική ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο και η επιθυμία να ελέγχονται τα συμπτώματα είναι πιθανό να παίζουν ρόλο στην αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επιδημία νέων ανθρώπων, κάτω των 50 ετών, που παθαίνουν καρκίνο», λέει ο δρ Shivan Sivakumar, αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

«Είναι άγνωστη η αιτία, αλλά βλέπουμε περισσότερους ασθενείς να παθαίνουν καρκίνο της κοιλιάς» προσθέτει ο ίδιος.

Η Μισέλ Μίτσελ, διευθύνουσα σύμβουλος στο Cancer Research UK, δήλωσε ότι «οι περιπτώσεις καρκίνου υψηλού προφίλ συχνά λειτουργούν ως αφορμή για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μάθουν περισσότερα ή να σκεφτούν για τη δική τους υγεία».

Το Cancer Research UK συγκαταλέγεται στους εξέχοντες φορείς χρηματοδότησης της έρευνας σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν προγράμματα για την καλύτερη κατανόηση του καρκίνου πρώιμης έναρξης.

«Εάν οι άνθρωποι εντοπίσουν κάτι που δεν είναι φυσιολογικό γι’ αυτούς ή δεν υποχωρεί, θα πρέπει να το ελέγξουν με τον παθολόγο τους. Πιθανότατα δεν θα είναι καρκίνος αλλά αν είναι, ο εντοπισμός του σε πρώιμο στάδιο σημαίνει ότι η θεραπεία είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχής» πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις