Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024 19:42

Το αντιφλεγμονώδες λαχανικό που ρίχνει χοληστερόλη και πίεση

Γράφτηκε από

Ένα διατροφικό «εργοστάσιο» με πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία - Ανακαλύψτε τα οφέλη του λάχανου

Είναι δροσερό και υπάρχει σε διάφορα χρώματα. Διαλέγοντας μόνο τις διαφορετικές ποικιλίες του, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύχρωμο, εντυπωσιακό και απόλυτα υγιεινό πιάτο! Ο λόγος για το λάχανο -πράσινο, κόκκινο, μωβ-, ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, πολύτιμο για την υγεία, τόσο που απλώς δεν μπορεί να λείπει από τη διατροφή σας!

Ανακαλύψτε 9 κορυφαία οφέλη του λάχανου για την υγεία, που θα σας πείσουν να το συμπεριλάβετε στο επόμενο πιάτο σας:

1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Παρά τη χαμηλή θερμιδική του αξία, το λάχανο αποτελεί θρεπτική δύναμη, έχοντας ένα εντυπωσιακό προφίλ συστατικών. Μόλις 1 φλιτζάνι ωμού πράσινου λάχανου περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C και Κ, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και άλλων πολύτιμων συστατικών. Περιέχει, επίσης, μικρές ποσότητες άλλων μικροθρεπτικών στοιχείων, όπως βιταμίνη Α, σίδηρο και ριβοφλαβίνη.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, συμβάλλει σε σημαντικές διεργασίες του σώματος, όπως ο μεταβολισμός της ενέργειας και η λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Είναι, επιπλέον, πλούσιο σε φυτικές ίνες και ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και θειούχες ενώσεις, που προστατεύουν τον οργανισμό από τις κυτταρικές βλάβες των ελεύθερων ριζών και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και απώλειας όρασης.

2. Διατηρεί υπό έλεγχο τη φλεγμονή

Η φλεγμονή δεν είναι πάντα κακή. Το σώμα βασίζεται στη φλεγμονώδη αντίδραση για την προστασία από μολύνσεις ή την επιτάχυνση της επούλωσης. Η χρόνια φλεγμονή, ωστόσο, σχετίζεται με πολλές ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, ρευματοειδής αρθρίτιδα και φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου. Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο, περιέχουν πολλά διαφορετικά αντιοξειδωτικά, όπως σουλφοραφάνη και καεμφερόλη, ικανά να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή.

Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών θα μπορούσε να μειώσει ορισμένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι όσες κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες σταυρανθών λαχανικών είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

3. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι πολύτιμη για τον οργανισμό. Συμμετέχει στην παραγωγή κολλαγόνου, χαρίζοντας δομή και ευελιξία στο δέρμα, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία των οστών, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η πολύτιμη βιταμίνη προστατεύει τον οργανισμό από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με πολλές χρόνιες παθήσεις.

Παράλληλα, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου των φυτικών τροφών και ερευνάται σταθερά για τις πιθανές αντικαρκινικές της ιδιότητες.

Σημειώνεται ότι το κόκκινο λάχανο περιέχει τις καλύτερες ποσότητες αυτού του ισχυρού αντιοξειδωτικού. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι (89g) ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο περιέχει το 56% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, δηλαδή ποσότητα ανάλογα με αυτή ενός μικρού πορτοκαλιού.

4. Βελτιώνει την πέψη

Το λάχανο είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη βελτίωση της υγείας του πεπτικού, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φιλικές προς το έντερο αδιάλυτες φυτικές ίνες, που προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο και σε διαλυτές φυτικές ίνες, που αυξάνουν τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, συντελώντας σε σημαντικές διεργασίες του οργανισμού, όπως η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και η παραγωγή κρίσιμων θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες Κ2 και Β12.

5. Θωρακίζει την υγεία της καρδιάς

Το μωβ λάχανο περιέχει ανθοκυανίνες, ισχυρές ενώσεις, στις οποίες οφείλεται και το βαθύ χρώμα του. Αυτές οι χρωστικές ουσίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών.

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ανθοκυανίνων και μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, μείωση της αρτηριακής πίεσης και επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης. Οι ανθοκυανίνες είναι επίσης γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, βοηθώντας στη ρύθμιση της φλεγμονής.

Σημειώνεται ότι το λάχανο περιέχει περισσότερα από 36 διαφορετικά είδη ισχυρών ανθοκυανών, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για την υγεία της καρδιάς.

6. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση επηρεάζει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του διατροφικού καλίου είναι εξίσου σημαντική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το κόκκινο λάχανο είναι μια καλή πηγή καλίου, αφου μια μερίδα 2 φλιτζανιών (178 g) παρέχει το 9% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

7. Συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του σώματος. Κρίσιμες διαδικασίες, όπως η σωστή πέψη και η σύνθεση των ορμονών και της βιταμίνης D, εξαρτώνται από αυτή.

Ωστόσο, η υψηλή χοληστερόλη συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το λάχανο περιέχει δύο ουσίες σημαντικές για τη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης, τις διαλυτές φυτικές ίνες και τις φυτοστερόλες.

8. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ είναι μια συλλογή λιποδιαλυτών βιταμινών, με πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα. Η Κ1, για παράδειγμα, δρα ως συμπαράγοντας για τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος. Χωρίς αυτή, ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης αιμορραγίας θα αυξανόταν κατακόρυφα. Το λάχανο είναι μια καταπληκτική πηγή βιταμίνης Κ1, παρέχοντας το 56% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ένα μόνο φλιτζάνι (89g).

9. Είναι πολύ εύκολο να το προσθέσετε στη διατροφή σας

Είναι υγιεινό, αλλά και νόστιμο. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο και να προστεθεί σε μια μεγάλη ποικιλία πιάτων, όπως σαλάτες, σούπες και βραστά. Η προσθήκη αυτού του σταυρανθούς λαχανικού στο πιάτο σας είναι ένας γευστικός τρόπος να ωφελήσετε την υγεία σας.

Πηγή: ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024 16:55

Σχετικά Άρθρα

  • Το χειμωνιάτικο λαχανικό που νικά τη φλεγμονή και βοηθά την πέψη
    Το χειμωνιάτικο λαχανικό που νικά τη φλεγμονή και βοηθά την πέψη

    Κάθε μπουκιά από αυτό το πασίγνωστο λαχανικό τροφοδοτεί τον οργανισμό με πολύτιμα αντιοξειδωτικά, ωφέλιμες χρωστικές και πολυδύναμες φυτικές ίνες - Διαιτολόγος αποκαλύπτει όλα τα οφέλη της κατανάλωσής του

    Πολύ συχνά υποτιμάται αυτό το λαχανικό, γεγονός παράδοξο αν σκεφτεί κανείς ότι για τον οργανισμό αποτελεί «ένεση» υγείας και θρεπτικότητας. Μοιάζει με το μαρούλι αλλά ανήκει στην οικογένεια λαχανικών Brassica, συγγενεύοντας με το μπρόκολο, τα ραπανάκια και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Το περί ου ο λόγος λάχανο, εκτός από γευστικός «βαλές» στα πιάτα πολλών γευμάτων, είναι γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα. Ακολουθούν 4 επιστημονικά εγγυημένα οφέλη του, σύμφωνα με τη Jerlyn Jones, πιστοποιημένη διαιτολόγο-διατροφολόγο.

    1. Χαμηλό σε θερμίδες, «γιγάντιο» σε θρεπτικά συστατικά: Με μόλις ελάχιστες θερμίδες και 11 θρεπτικά συστατικά σε 89 γραμμάρια του, ευνοεί:

    • τη λειτουργία του μεταβολισμού, εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα ενέργειας και ένα ανθεκτικό νευρικό σύστημα, λόγω της περιεκτικότητάς του σε Βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ
    • την προστασία του οργανισμού από ποικίλες βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (μόρια), οι οποίες όταν βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα «πειράζουν» τα κύτταρα. Η προάσπιση του οργανισμού από βλάβες οφείλεται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες και θειούχες ενώσεις) καθώς και στις φυτικές ίνες
    • την προφύλαξη του οργανισμού από καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και από την απώλεια όρασης, δεδομένων των γενναίων ποσοτήτων βιταμίνης C που περιέχει. Η βιταμίνη C, επίσης, είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου και κατ’ επέκταση την καλή λειτουργία των οστών, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει έναν τύπο σιδήρου που βρίσκεται στις φυτικές τροφές(μη αιμικός σίδηρος).

    2. Ελέγχει τη φλεγμονή: Μπορεί η φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού για την άμυνα σε πιθανή μόλυνση και την επιτάχυνση της επούλωσης να είναι φυσιολογική, όταν όμως είναι χρόνια, προκαλεί πληθώρα ασθενειών, στις οποίες συγκαταλέγονται καρδιακές παθήσεις, ρευματοειδής αρθρίτιδα και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Η αντιφλεγμονώδης δύναμη του κρύβεται μεταξύ άλλων στα αντιοξειδωτικά σουλφοραφάνη και καεμφερόλη. Μελέτη του 2014 απέδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών θα μπορούσε να μειώσει ορισμένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα.

    3. Διευκολύνει την πέψη: Χάρη στις αδιάλυτες φυτικές του ίνες όχι μόνο είναι πολύ ευνοϊκό για την υγεία του εντέρου αλλά αυξάνει τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων του. Οι φιλικές για το πεπτικό σύστημα ίνες αποτελούν την κύρια πηγή καυσίμων καλών βακτηριών, όπως τα Bifidobacteria και οι Lactobacilli. Αυτά τα βακτήρια προστατεύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν την παραγωγή βιταμινών Κ2 και Β12.

    4. Διατηρεί την καρδιά υγιή: Ευνοεί περισσότερο την καρδιά όταν έχει την ίδια απόχρωση! Οι φυσικές χρωστικές δίνουν επιπλέον θρεπτική αξία στο λάχανο, ιδίως το κόκκινο, το οποίο λόγω των πανίσχυρων ενώσεών του (ανθοκυανίνες που ανήκουν στα φλαβονοειδή), περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε μια μετά-ανάλυση 15 μελετών βρέθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη φλαβονοειδών, σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από παθήσεις της καρδιάς. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης. Το μυστικό, πέρα από τα 36 διαφορετικά είδη ανθοκυανών που περιλαμβάνει, βρίσκεται και στις υψηλές ποσότητες καλίου.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το αντιφλεγμονώδες λαχανικό που ρίχνει χοληστερόλη και πίεση
    Το αντιφλεγμονώδες λαχανικό που ρίχνει χοληστερόλη και πίεση

    Ένα διατροφικό «εργοστάσιο» με πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία - Ανακαλύψτε τα οφέλη του λάχανου

    Είναι δροσερό και υπάρχει σε διάφορα χρώματα. Διαλέγοντας μόνο τις διαφορετικές ποικιλίες του, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύχρωμο, εντυπωσιακό και απόλυτα υγιεινό πιάτο! Ο λόγος για το λάχανο -πράσινο, κόκκινο, μωβ-, ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, πολύτιμο για την υγεία, τόσο που απλώς δεν μπορεί να λείπει από τη διατροφή σας!

    Ανακαλύψτε 9 κορυφαία οφέλη του λάχανου για την υγεία, που θα σας πείσουν να το συμπεριλάβετε στο επόμενο πιάτο σας:

    1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

    Παρά τη χαμηλή θερμιδική του αξία, το λάχανο αποτελεί θρεπτική δύναμη, έχοντας ένα εντυπωσιακό προφίλ συστατικών. Μόλις 1 φλιτζάνι ωμού πράσινου λάχανου περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C και Κ, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και άλλων πολύτιμων συστατικών. Περιέχει, επίσης, μικρές ποσότητες άλλων μικροθρεπτικών στοιχείων, όπως βιταμίνη Α, σίδηρο και ριβοφλαβίνη.

    Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, συμβάλλει σε σημαντικές διεργασίες του σώματος, όπως ο μεταβολισμός της ενέργειας και η λειτουργία του νευρικού συστήματος.

    Είναι, επιπλέον, πλούσιο σε φυτικές ίνες και ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και θειούχες ενώσεις, που προστατεύουν τον οργανισμό από τις κυτταρικές βλάβες των ελεύθερων ριζών και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και απώλειας όρασης.

    2. Διατηρεί υπό έλεγχο τη φλεγμονή

    Η φλεγμονή δεν είναι πάντα κακή. Το σώμα βασίζεται στη φλεγμονώδη αντίδραση για την προστασία από μολύνσεις ή την επιτάχυνση της επούλωσης. Η χρόνια φλεγμονή, ωστόσο, σχετίζεται με πολλές ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, ρευματοειδής αρθρίτιδα και φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου. Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο, περιέχουν πολλά διαφορετικά αντιοξειδωτικά, όπως σουλφοραφάνη και καεμφερόλη, ικανά να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή.

    Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών θα μπορούσε να μειώσει ορισμένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι όσες κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες σταυρανθών λαχανικών είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

    3. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C

    Η βιταμίνη C είναι πολύτιμη για τον οργανισμό. Συμμετέχει στην παραγωγή κολλαγόνου, χαρίζοντας δομή και ευελιξία στο δέρμα, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία των οστών, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η πολύτιμη βιταμίνη προστατεύει τον οργανισμό από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με πολλές χρόνιες παθήσεις.

    Παράλληλα, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου των φυτικών τροφών και ερευνάται σταθερά για τις πιθανές αντικαρκινικές της ιδιότητες.

    Σημειώνεται ότι το κόκκινο λάχανο περιέχει τις καλύτερες ποσότητες αυτού του ισχυρού αντιοξειδωτικού. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι (89g) ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο περιέχει το 56% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, δηλαδή ποσότητα ανάλογα με αυτή ενός μικρού πορτοκαλιού.

    4. Βελτιώνει την πέψη

    Το λάχανο είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη βελτίωση της υγείας του πεπτικού, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φιλικές προς το έντερο αδιάλυτες φυτικές ίνες, που προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

    Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο και σε διαλυτές φυτικές ίνες, που αυξάνουν τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, συντελώντας σε σημαντικές διεργασίες του οργανισμού, όπως η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και η παραγωγή κρίσιμων θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες Κ2 και Β12.

    5. Θωρακίζει την υγεία της καρδιάς

    Το μωβ λάχανο περιέχει ανθοκυανίνες, ισχυρές ενώσεις, στις οποίες οφείλεται και το βαθύ χρώμα του. Αυτές οι χρωστικές ουσίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών.

    Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ανθοκυανίνων και μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, μείωση της αρτηριακής πίεσης και επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης. Οι ανθοκυανίνες είναι επίσης γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, βοηθώντας στη ρύθμιση της φλεγμονής.

    Σημειώνεται ότι το λάχανο περιέχει περισσότερα από 36 διαφορετικά είδη ισχυρών ανθοκυανών, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για την υγεία της καρδιάς.

    6. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

    Η υπέρταση επηρεάζει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του διατροφικού καλίου είναι εξίσου σημαντική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

    Το κόκκινο λάχανο είναι μια καλή πηγή καλίου, αφου μια μερίδα 2 φλιτζανιών (178 g) παρέχει το 9% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

    7. Συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

    Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του σώματος. Κρίσιμες διαδικασίες, όπως η σωστή πέψη και η σύνθεση των ορμονών και της βιταμίνης D, εξαρτώνται από αυτή.

    Ωστόσο, η υψηλή χοληστερόλη συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

    Το λάχανο περιέχει δύο ουσίες σημαντικές για τη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης, τις διαλυτές φυτικές ίνες και τις φυτοστερόλες.

    8. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ

    Η βιταμίνη Κ είναι μια συλλογή λιποδιαλυτών βιταμινών, με πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα. Η Κ1, για παράδειγμα, δρα ως συμπαράγοντας για τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος. Χωρίς αυτή, ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης αιμορραγίας θα αυξανόταν κατακόρυφα. Το λάχανο είναι μια καταπληκτική πηγή βιταμίνης Κ1, παρέχοντας το 56% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ένα μόνο φλιτζάνι (89g).

    9. Είναι πολύ εύκολο να το προσθέσετε στη διατροφή σας

    Είναι υγιεινό, αλλά και νόστιμο. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο και να προστεθεί σε μια μεγάλη ποικιλία πιάτων, όπως σαλάτες, σούπες και βραστά. Η προσθήκη αυτού του σταυρανθούς λαχανικού στο πιάτο σας είναι ένας γευστικός τρόπος να ωφελήσετε την υγεία σας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Ποιο είναι το αντιοξειδωτικό λαχανικό που κάνει καλό στο δέρμα και ρίχνει τη χοληστερόλη;
    Ποιο είναι το αντιοξειδωτικό λαχανικό που κάνει καλό στο δέρμα και ρίχνει τη χοληστερόλη;

    Ανακαλύψτε παρακάτω τα οφέλη της «βασίλισσας των λαχανικών» για τον οργανισμό και προσπαθήστε να την καταναλώνετε όσο πιο συχνά μπορείτε

    Η ονομασία της μελιτζάνας προέρχεται από παραλλαγή της λατινικής της ονομασίας, melongena. Με αλλαγή του «g» σε «z» προέκυψε στα Ιταλικά η λέξη «melanzan» και στα Ελληνικά πέρασε ως «μελιτζάνα».

    Μετά την ετυμολογική έρευνα, ακολουθεί και η… εργαστηριακή, σύμφωνα με την οποία το λαχανικό έχει ισχυρή αντιοξιδωτική δράση εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε ανθοκυανίνες (υπάρχουν στον φλοιό της μελιτζάνας), που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών.

    Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη B-6. Πιο συγκεκριμένα, μια μερίδα της προσφέρει το 10% των αναγκών σε ίνες, 5% κάλιο, 3% βιταμίνη C, 5% Β-6, 1% σίδηρο και 2% μαγνήσιο.

    Τέλος, όσο λιγότερο μαγειρεύεται η μελιτζάνα, τόσο περισσότερο διατηρεί τα θρεπτικά της συστατικά.

    Τα βασικά χαρακτηριστικά

    Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, καθώς περιέχει 13 φαινολικές ενώσεις, οι οποίες είναι ωφέλιμες για την υγεία μας και έχουν αντιοξειδωτική δράση.

    Είναι πλούσια σε μαγνήσιο και βιταμίνες, κάτι που της προσδίδει καρδιοπροστατευτικό ρόλο. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνες βοηθά στην υγεία της καρδιάς.

    Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στην εξωτερική μωβ στοιβάδα της μελιτζάνας παρουσιάζουν σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες, αφού εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων και την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων.

    Εργαστηριακές αναλύσεις των φαινολικών ενώσεων στη μελιτζάνα αποκαλύπτουν ότι το λαχανικό περιέχει σημαντικές ποσότητες χλωρογενικού οξέος, το οποίο χρησιμεύει ως αντιμικροβιακός, αντιικός και αντικαρκινικός παράγοντας.

    Οι μελιτζάνες περιέχουν πολύ νερό (93%), κάτι που τις κάνει απαραίτητη τροφή κατά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, ενώ ωφελεί και στην καλή ουροποιητική λειτουργία. Εξαιρετικά ευεργετικό είναι και το νερό της μελιτζάνας (μετά το βρασμό της), το οποίο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και χλωρογενικό οξύ, πολλοί όμως αγνοούν τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

    Ένα μέρος των ωφελειών του εξηγείται από τις διουρητικές και τις καθαριστικές ιδιότητες της μελιτζάνας, που συμβάλλουν στην αποβολή των άχρηστων ουσιών από το σώμα, προάγοντας την απώλεια βάρους.

    Οι θεραπευτικές της ιδιότητες

    • Συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας, συνολικής θνησιμότητας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
    • Η κατανάλωσή της βελτιώνει την επιδερμίδα και τα μαλλιά και αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού.
    • Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε φλαβονοειδή, και κυρίως της ουσίας νασουνίνης, η κατανάλωσή της μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από
      καρδιαγγειακή νόσο και της εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
    • Η αυξημένη πρόσληψη ανθοκυανινών (πολυφαινόλες στο δέρμα της μελιτζάνας) έχει συσχετιστεί με την σημαντικά χαμηλότερη πίεση, επειδή διευκολύνει
      την ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Αποφεύγονται ψυχικές διαταραχές και βελτιώνεται η μνήμη.
    • Οι φυτικές ίνες που περιέχει, ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα και εμποδίζουν τη δημιουργία αιμορροΐδων και κολίτιδας.
    • Λόγω της περιεκτικότητάς της σε μέταλλα και βιταμίνες, η κατανάλωσή της βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος, του εντέρου και των νεφρών.
    • Το χλωρογενικό οξύ που περιέχεται στη μελιτζάνα ευθύνεται για χαμηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα.
    • Έχει λίγες θερμίδες, καθόλου λίπος και κατά τη διάρκεια της πέψης απορροφά το λίπος άλλων τροφών, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους.

    Αξίζει λοιπόν να βάλουμε στη διατροφή μας αυτό το μοναδικό λαχανικό. Αν και συγγενεύει στενά με την πατάτα και αναπτύσσεται παρόμοια με την ντομάτα, περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση νασουνίνης, ασβεστίου και καλίου, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της «βασίλισσας των λαχανικών».

    Πηγή: ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ