Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2024 13:57

Το χειμωνιάτικο λαχανικό που νικά τη φλεγμονή και βοηθά την πέψη

Γράφτηκε από την

Κάθε μπουκιά από αυτό το πασίγνωστο λαχανικό τροφοδοτεί τον οργανισμό με πολύτιμα αντιοξειδωτικά, ωφέλιμες χρωστικές και πολυδύναμες φυτικές ίνες - Διαιτολόγος αποκαλύπτει όλα τα οφέλη της κατανάλωσής του

Πολύ συχνά υποτιμάται αυτό το λαχανικό, γεγονός παράδοξο αν σκεφτεί κανείς ότι για τον οργανισμό αποτελεί «ένεση» υγείας και θρεπτικότητας. Μοιάζει με το μαρούλι αλλά ανήκει στην οικογένεια λαχανικών Brassica, συγγενεύοντας με το μπρόκολο, τα ραπανάκια και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Το περί ου ο λόγος λάχανο, εκτός από γευστικός «βαλές» στα πιάτα πολλών γευμάτων, είναι γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα. Ακολουθούν 4 επιστημονικά εγγυημένα οφέλη του, σύμφωνα με τη Jerlyn Jones, πιστοποιημένη διαιτολόγο-διατροφολόγο.

1. Χαμηλό σε θερμίδες, «γιγάντιο» σε θρεπτικά συστατικά: Με μόλις ελάχιστες θερμίδες και 11 θρεπτικά συστατικά σε 89 γραμμάρια του, ευνοεί:

  • τη λειτουργία του μεταβολισμού, εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα ενέργειας και ένα ανθεκτικό νευρικό σύστημα, λόγω της περιεκτικότητάς του σε Βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ
  • την προστασία του οργανισμού από ποικίλες βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (μόρια), οι οποίες όταν βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα «πειράζουν» τα κύτταρα. Η προάσπιση του οργανισμού από βλάβες οφείλεται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες και θειούχες ενώσεις) καθώς και στις φυτικές ίνες
  • την προφύλαξη του οργανισμού από καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και από την απώλεια όρασης, δεδομένων των γενναίων ποσοτήτων βιταμίνης C που περιέχει. Η βιταμίνη C, επίσης, είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου και κατ’ επέκταση την καλή λειτουργία των οστών, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει έναν τύπο σιδήρου που βρίσκεται στις φυτικές τροφές(μη αιμικός σίδηρος).

2. Ελέγχει τη φλεγμονή: Μπορεί η φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού για την άμυνα σε πιθανή μόλυνση και την επιτάχυνση της επούλωσης να είναι φυσιολογική, όταν όμως είναι χρόνια, προκαλεί πληθώρα ασθενειών, στις οποίες συγκαταλέγονται καρδιακές παθήσεις, ρευματοειδής αρθρίτιδα και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Η αντιφλεγμονώδης δύναμη του κρύβεται μεταξύ άλλων στα αντιοξειδωτικά σουλφοραφάνη και καεμφερόλη. Μελέτη του 2014 απέδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών θα μπορούσε να μειώσει ορισμένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα.

3. Διευκολύνει την πέψη: Χάρη στις αδιάλυτες φυτικές του ίνες όχι μόνο είναι πολύ ευνοϊκό για την υγεία του εντέρου αλλά αυξάνει τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων του. Οι φιλικές για το πεπτικό σύστημα ίνες αποτελούν την κύρια πηγή καυσίμων καλών βακτηριών, όπως τα Bifidobacteria και οι Lactobacilli. Αυτά τα βακτήρια προστατεύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν την παραγωγή βιταμινών Κ2 και Β12.

4. Διατηρεί την καρδιά υγιή: Ευνοεί περισσότερο την καρδιά όταν έχει την ίδια απόχρωση! Οι φυσικές χρωστικές δίνουν επιπλέον θρεπτική αξία στο λάχανο, ιδίως το κόκκινο, το οποίο λόγω των πανίσχυρων ενώσεών του (ανθοκυανίνες που ανήκουν στα φλαβονοειδή), περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε μια μετά-ανάλυση 15 μελετών βρέθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη φλαβονοειδών, σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από παθήσεις της καρδιάς. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης. Το μυστικό, πέρα από τα 36 διαφορετικά είδη ανθοκυανών που περιλαμβάνει, βρίσκεται και στις υψηλές ποσότητες καλίου.
Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2024 11:09

Σχετικά Άρθρα

  • Ακρίβεια στα τρόφιμα: Απαιτούνται μέτρα για να μην ξεχάσουμε τη μεσογειακή διατροφή
    Ακρίβεια στα τρόφιμα: Απαιτούνται μέτρα για να μην ξεχάσουμε τη μεσογειακή διατροφή

    Σε ένα χρόνο τα νοικοκυριά αυξήσαν 40% τις δαπάνες για ταχυφαγεία και ντελίβερι. Παράλληλα, μειώνεται η κατανάλωση σε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Τις πταίει;

    Ήταν μια φορά και έναν καιρό η … μεσογειακή διατροφή. Αυτό θα λέμε σύντομα στα παιδιά μας, αν δεν το λέμε ήδη στους εαυτούς μας. Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΕΛΚΑ για τα τρόφιμα, εν όψει της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16 Οκτωβρίου είναι αποκαλυπτικά:

    Από το 2009 ως σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 184% οι ετήσιες δαπάνες για πρόχειρο φαγητό σε ταχυφαγεία και φαγητά σε πακέτο. Μόνο το 2023 οι δαπάνες για fast food και delivery αυξήθηκαν σχεδόν 40%.

    Αντίστοιχα, ενώ την τελευταία 15ετία η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη των νοικοκυριών σε είδη διατροφής από τα σουπερμάρκετ έχει αυξηθεί πάνω από 10%, η κατανάλωση σε προϊόντα που θεωρούνται «πυλώνες» της μεσογειακής διατροφής συνεχώς μειώνεται.

    Η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε φρέσκα φρούτα έχει μειωθεί κατά 11%, περίπου 10 κιλά λιγότερο ανά άτομο.

    Η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη στα παραδοσιακά ελληνικά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα (-24% και -34% αντίστοιχα). Η πτώση συγκρατείται από την αύξηση της κατανάλωσης σε εισαγόμενα φρούτα όπως οι μπανάνες (42%).

    Πιο βελτιωμένη είναι η εικόνα στα λαχανικά, με μείωση της κατανάλωσης σε ποσότητα κατά -1%. Όμως κι εδώ, η κατανάλωση σε ντόπια προϊόντα που κάποτε αποτελούσαν τη βάση της ελληνικής κουζίνας, όπως οι τομάτες έχει μειωθεί κατά -28%. Ακόμα και η ταπεινή πατάτα, έχει μειωθεί σε κατανάλωση κατά -25%.

    Το ίδιο διάστημα, οι δαπάνες των νοικοκυριών για λαχανικά και φρούτα έχουν αυξηθεί κατά 35% και 14% αντίστοιχα. Με άλλα λόγια ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα, για πολύ μικρότερες ποσότητες.

    Χάνει έδαφος η μεσογειακή διατροφή

    Σε σχέση με την περίοδο πριν τη δημοσιονομική κρίση, τρώμε λιγότερο ψωμί, αλλά περισσότερα ζυμαρικά. Καταναλώνουμε πολύ λιγότερο κόκκινο κρέας (-34%, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και καλό για τη υγεία) και περισσότερο κοτόπουλο (22%). Πολύ λιγότερα ψάρια (-32%), αλλά σχεδόν τριπλάσια αυγά (198%).

    Το χειρότερο είναι ότι ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε ελαιόλαδο (-35%), έχει σχεδόν διπλασιαστεί η κατανάλωση σε βούτυρο (98%).

    Το ΙΕΛΚΑ αξιολογεί ως ανησυχητική τη μείωση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα, καθώς δείχνει ότι απομακρυνόμαστε από τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής,

    Οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, επανέρχονται στην επικαιρότητα

    Αντίθετα, τονίζει ότι στην Ισπανία και την Ιταλία, τα φρούτα και λαχανικά παραμένουν σταθερά βασικά τρόφιμα.

    Η μείωση αυτή στην Ελλάδα μπορεί να οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών, τη σπατάλη τροφίμων στο παρελθόν ή στις αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις, σημειώνει η έρευνα του Ινστιτούτου.

    Στα θετικά, από πλευράς υγείας, είναι ότι καταναλώνουμε περισσότερα όσπρια (50%), μειώνουμε το πλήρες γάλα (-22%) και αυξάνουμε το αποβουτυρωμένο κατά 88%.

    Από το 2009 ως σήμερα έχουν αυξηθεί οι δαπάνες των νοικοκυριών για όλες τις κατηγορίες υδατανθράκων: 19% για το ρύζι, 23% για το ψωμί, 24% για τα ζυμαρικά. Οι αντίστοιχες αυξήσεις δαπανών σε ετήσια βάση (2022-23) κυμαίνονται από 5% ως 10%.

    Μέσα στο 2023 ξοδέψαμε περισσότερα χρήματα για όλες τις κατηγορίες τροφίμων – πλην της μαργαρίνης – με τις μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών να αφορούν το ελαιόλαδο (28%) και τα αμνοερίφια (68%). Η αύξηση δαπανών για το ελαιόλαδο είναι υποπολλαπλάσια του πληθωρισμού, καθώς μέσα σε ένα χρόνο η κατανάλωση μειώθηκε κατά 7%.

    Αντιφατική συμπεριφορά

    Τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ αποτυπώνουν μια αντιφατική διατροφική συμπεριφορά, που δεν ερμηνεύεται μόνο με οικονομικούς όρους.

    Από τη μία το ελληνικό νοικοκυριό περιορίζει τις ποσότητες των αγορών τροφίμων, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες τιμές. Από την άλλη ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, λόγω ταχύτητας και ευκολίας.

    Ο περιορισμός στην κατανάλωση ζωϊκών πρωτεϊνών και γαλακτοκομικών πλούσιων σε λιπαρά μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την υγεία και το περιβάλλον. Από την άλλη η μείωση της κατανάλωσης φρέσκων υγιεινών τροφίμων, φτωχαίνει την ποιότητα της διατροφής.

    Υπό αυτό το πρίσμα, οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, επανέρχονται στην επικαιρότητα. Όχι μόνο ως μέτρο για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά και ως παράγοντας ενθάρρυνσης των νοικοκυριών να καταναλώνουν φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, αντί για επεξεργασμένα και ανθυγιεινά.

    Άλλωστε, σύμφωνα με τον ορισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η αύξηση της παχυσαρκίας, λόγω της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε θερμίδες αλλά χαμηλών σε θρεπτικά συστατικά, είναι η άλλη όψη του υποσιτισμού, και αποτελεί επίσης συνέπεια της επισιτιστικής ανασφάλειας.

    Οι προτάσεις της ΟΚΕ για την ακρίβεια στα τρόφιμα

    Η γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της ακρίβειας αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για την ακρίβεια στα τρόφιμα.

    Η ΟΚΕ επιβεβαιώνει ότι «η διατήρηση του υψηλού ρυθμού πληθωρισμού βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, επιβαρύνει το κόστος διαβίωσης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους δαπανάται στην αγορά αγαθών της συγκεκριμένης κατηγορίας».

    πηγή: ΟΚΕ

    Συγκεκριμένα, ενώ τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλό μηνιαίο εισόδημα (ως 1100 ευρώ) ξοδεύουν το 24,2% του προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα, τα πλουσιότερα νοικοκυριά (3.500 ευρώ και άνω), ξοδεύουν μόλις το 14,6%.

    Αν προσθέσουμε και τις δαπάνες στέγασης, τότε φτάνουμε στο 53% του προϋπολογισμού των φτωχών νοικοκυριών. Τα πλούσια νοικοκυριά πάλι ξοδεύουν λιγότερο από 25% σε στέγαση και διατροφή, αφήνοντας χώρο για αγορές καταναλωτικών αγαθών, αναψυχή και ταξίδια.

    Επιισημαίνει ότι η πληθωριστική κλιμάκωση στην κατηγ

    ορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών είναι πολύ πιο έντονη από την άνοδο του γενικού πληθωρισμού. Ενδεικτικά, το διάστημα 2/23-2/24 η αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα ήταν υπερδιπλάσια από την άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Η ακρίβεια στα τρόφιμα, υπογραμμίζει η ΟΚΕ, παρά τη μείωση της έντασής της συνεχίζεται. Επισημαίνει ωστόσο, ότι τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός των τροφίμων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.

    Η διαπίστωση των εμπειρογνωμόνων επαληθεύεται και από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου. Οι ετήσιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα κυμαίνονται στο 3,2%, έναντι 2,9% του γενικού ΔΤΚ. Πρωταθλητής και πάλι είναι το ελαιόλαδο με 38,9%.

    Εξάρτηση από τις εισαγωγές

    Μια στρέβλωση που εντοπίζει η ΟΚΕ είναι ότι ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν 25,4% περισσότερα χρήματα για τρόφιμα σε σύγκριση με το 2015, οι τιμές παραγωγού ανεβαίνουν με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από τις τιμές καταναλωτή (18,2%).

    Αυτό συνδέεται εν μέρει με την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς από εισαγόμενα τρόφιμα, αλλά και τη δυσανάλογη αύξηση των συντελεστών κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

    Επιπλέον, ενώ η Ελλάδα πολλές φορές διαθέτει πρώτες ύλες, δεν έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας τους. Ως αποτέλεσμα εισάγει ή και επανεισάγει τρόφιμα, με αυξητικές επιπτώσεις στο κόστος και στην τιμή.

    Επομένως, η καταπολέμηση της ακρίβειας στα τρόφιμα προϋποθέτει τη στήριξη των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών. Η ερήμωση των αγροτικών περιοχών, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία, την τοπική οικονομία και το δημογραφικό, υπονομεύει άμεσα τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

    Προσιτά υγιεινά τρόφιμα

    Τα υγιεινά τρόφιμα πρέπει να είναι προσιτά και οικονομικά για όλους, τονίζει η ΟΚΕ.

    Επείγουσες δράσεις απαιτούνται, για να ανακόψουν τον κίνδυνο διατροφικής φτώχειας και να παρέχουν υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα, στην καλύτερη δυνατή τιμή, σε όλους.

    Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ισχυρό σύστημα τροφίμων.

    Το πλαίσιο για τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία στον τομέα αυτό, υπογραμμίζει η εισήγηση.

    Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά την προώθηση υγιεινών επιλογών τροφίμων και μιας βιώσιμης διατροφής, μέσα από βέλτιστες πρακτικές προς όφελος του καταναλωτή.

    Είναι σημαντικό να ληφθούν οικονομικά και διοικητικά μέτρα, όπως ορατή τιμή της μονάδας του είδους, πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, οικονομικές τιμές των βιώσιμων τροφίμων, καλύτερη προώθηση φρούτων και λαχανικών κ.λπ, καταλήγει η γνωμοδότηση της Επιτροπής.

    Πηγή: in.gr

  • Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο
    Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο

    Χαρίζουν χρώμα στα τρόφιμα και πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό - Γνωρίστε τις θαυματουργές ενώσεις και μάθετε σε ποια τρόφιμα «κρύβονται»

    Είναι υπεύθυνα για τα ζωντανά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά. Φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και τα οφέλη τους τόσο στη γνωστική υγεία, όσο και σε άλλους δείκτες υγείας. Ο λόγος για τα φλαβονοειδή, μια ποικιλόμορφη ομάδα φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, φυτικής κυρίως προέλευσης. «Τα φλαβονοειδή βρίσκονται στο τσάι, σε ορισμένα λαχανικά, στα εσπεριδοειδή, στο κρασί και το κακάο. Συμβάλλουν στις έντονες αποχρώσεις πολλών φρούτων και λαχανικών, όπως το μπλε των βατόμουρων, που οφείλεται σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ανθοκυανίνη», εξηγεί η διατροφολόγος Maz Packham.

    Τον τελευταίο καιρό, τα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την ιδιότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open αναδεικνύει τον εντυπωσιακό αντίκτυπο των πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφίμων στη γνωστική υγεία, υποδεικνύοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις ενώσεις θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%. «Τα ευρήματά μας δείχνουν συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση 6 επιπλέον μερίδων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα, ιδίως μούρων, τσαγιού και κόκκινου κρασιού, σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Aedin Cassidy, διευθύντρια διεπιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ.

    Τα οφέλη των φλαβονοειδών, όμως, δεν περιορίζονται στη γνωστική υγεία. Η διατροφολόγος Emma Derbyshire σημειώνει ότι τα φλαβονοειδή διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και οι ιογενείς λοιμώξεις.

    Επιπροσθέτως, κάθε φλαβονοειδές έχει τα δικά του, μοναδικά οφέλη στην υγεία μας. «Ένα από τα αγαπημένα μου είναι η κερκετίνη – γνωστή ως το αντιισταμινικό της φύσης. Είναι πραγματικά χρήσιμη για όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή αλλεργική ρινίτιδα», σημειώνει η δρ. Packham. Βρίσκεται μεταξύ άλλων στην κάπαρη, το ραπανάκι, τον άνηθο, τον κόλιανδρο, τα κρεμμύδια, τη λαχανίδα.

    Ορισμένες έρευνες δείχνουν, επιπλέον, ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών και του ύπνου. «Η απιγενίνη (που βρίσκεται στο χαμομήλι, τη φλούδα του πορτοκαλιού, τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο) είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, καθώς συνδέεται με τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο, ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές που προάγουν τη χαλάρωση. Επομένως, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε», εξηγεί η δρ. Packham.

    Πόσα φλαβονοειδή πρέπει να καταναλώνετε;

    Αν και δεν υπάρχει καθορισμένο ανώτατο όριο πρόσληψης, στην Ευρώπη, η μέση ημερήσια πρόσληψη είναι 313-428 mg, με τους ειδικούς να υποδεικνύουν ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης αυτής της ποσότητας.

    Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές φλαβονοειδών;

    • Τσάι: Η κατανάλωση 4 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετική. Το μαύρο τσάι περιέχει 115 mg φλαβανόλων ανά 100 mg, ενώ το πράσινο τσάι έχει 54 mg ανά 100 mg.
    • Μούρα: Τα βατόμουρα και οι φράουλες είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία. Προσθέστε τα σε smoothies ή γιαούρτι.
    • Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια -κυρίως τα αποξηραμένα- αποτελούν καλή πηγή φλαβονοειδών.
    • Κόκκινο κρασί: Περιέχει ρεσβερατρόλη, η οποία έχει συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά. Συνίσταται, ωστόσο, να περιορίσετε την κατανάλωσή του σε ένα ποτήρι την ημέρα.
    • Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε εσπεριδίνη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Απολαύστε τα ως σνακ ή σε μορφή χυμού.
    • Μαύρη σοκολάτα: Η υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 3 φορές περισσότερες φλαβανόλες από τη σοκολάτα γάλακτος.
    • Φυλλώδη λαχανικά: Το λάχανο και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές καεμφερόλης, η οποία καταπολεμά τη φλεγμονή. Συμπεριλάβετε τα σε σαλάτες ή smoothies για μια υγιεινή προσθήκη.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Mπρόκολο ή καρότο; Ποιο λαχανικό μειώνει αποτελεσματικότερα την αρτηριακή πίεση
    Mπρόκολο ή καρότο; Ποιο λαχανικό μειώνει αποτελεσματικότερα την αρτηριακή πίεση

    Παρότι κάθε είδους λαχανικό θεωρείται σημαντικό για την υγεία της καρδιάς, μια συγκεκριμένη κατηγορία διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά της στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

    Η απάντηση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να βρίσκεται και στο περιεχόμενο του πιάτου μας και συγκεκριμένα στα σταυρανθή λαχανικά. Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, η κατανάλωση λαχανικών, όπως το μπρόκολο, η λαχανίδα, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, ιδίως για τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση.

    Ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan στην Αυστραλία μελέτησαν τις επιδράσεις των σταυρανθών λαχανικών στην αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άλλα είδη λαχανικών. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMC Medicine, δείχνουν ότι η κατανάλωση περίπου τεσσάρων μερίδων σταυρανθών λαχανικών καθημερινά για δύο εβδομάδες οδηγεί σε αξιοσημείωτη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

    Ο συγκεκριμένος τύπος λαχανικών είναι πλούσια σε ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικά, και οι οποίες διασπώνται σε βιοδραστικές ουσίες όπως η σουλφοραφάνη όταν τα λαχανικά τεμαχίζονται ή μασιούνται. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις αυτές μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

    «Η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών συνιστάται ευρέως για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει, ότι τα σταυρανθή λαχανικά έχουν ισχυρότερη σχέση με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από ό,τι άλλα λαχανικά», αναφέρει σε δήλωσή της η Emma Connolly, συν-συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Edith Cowan. «Ωστόσο, ενώ τα λαχανικά καταναλώνονται παγκοσμίως, τα σταυρανθή λαχανικά αποτελούν συνήθως ένα μικρό μέρος της συνολικής πρόσληψης λαχανικών» συμπληρώνει.

    Σταυρανθή λαχανικά ή ρίζας;

    Στη μελέτη συμμετείχαν 28 άτομα ηλικίας 56 έως 72 ετών με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Στην έναρξη της μελέτης, , οι συμμετέχοντες είχαν μέση συστολική αρτηριακή πίεση (ο ανώτερος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης) περίπου 136 mmHg, η οποία θεωρείται αυξημένη, αλλά όχι ακόμα στο στάδιο της υπέρτασης.

    Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τόσο μερίδες σταυρανθών λαχανικών όσο και γεύματα με άλλα είδη λαχανικών. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 300 γραμμάρια (περίπου 4 μερίδες) ενός μείγματος μπρόκολου, λαχανίδας, κουνουπιδιού και λάχανου καθημερινά για δύο εβδομάδες. Τα λαχανικά αυτά δόθηκαν με τη μορφή σούπας – μία για μεσημεριανό γεύμα και μία για δείπνο. Στην παρέμβαση ελέγχου, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μια ισοδύναμη ποσότητα λαχανικών σε μορφή σούπας, που περιείχαν πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότο και κολοκύθα.

    Τα αποτελέσματα μετά τις παρεμβάσεις ήταν εντυπωσιακά: ακόμα και δύο εβδομάδες κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών ήταν αρκετές για να παρουσιάσουν οι συμμετέχοντες μέση μείωση της 24ωρης συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2,5 mmHg σε σύγκριση με την παρέμβαση ελέγχου. Η επίδραση αυτή ήταν ακόμη πιο έντονη κατά τις ώρες της ημέρας, με μέση μείωση 3,6 mmHg.

    Παρότι αυτή η μείωση της τάξης του 2,5 mmHg μοιάζει μικρή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις της στην καρδιαγγειακή υγεία. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και οι μέτριες μειώσεις της αρτηριακής πίεσης μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μείωση αυτή θα μπορούσε να μεταφραστεί σε περίπου 5% χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακού επεισοδίου.

    Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σταυρανθή λαχανικά παρουσίαζαν και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, σε σύγκριση με όταν κατανάλωναν τα υπόλοιπα λαχανικά, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις.

    Αν και οι μηχανισμοί δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά, όπως η σουλφοραφάνη και το σουλφοξείδιο της S-μεθυλοκυστεΐνης (SMCSO), μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές παρέχουν διάφορες ευεργετικές επιδράσεις για το καρδιαγγειακό σύστημα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • ΕΕ: Απορρίψεις εισαγωγής φρούτων και λαχανικών
    ΕΕ: Απορρίψεις εισαγωγής φρούτων και λαχανικών

    Στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) καταγράφηκαν την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2023/24 (1/9/2023-31/8/2024) από τις χώρες που το αποτελούν συνολικά 580 ειδοποιήσεις, που προκλήθηκαν από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που φθάνουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ένωση (ΕΕ), είτε από τρίτες χώρες, είτε από την ίδια την ΕΕ.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas: Το 22,4% αυτών των απορρίψεων αντιστοιχούν σε εισαγόμενα προϊόντα φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία με 130 ειδοποιήσεις συνολικά. Οι πιπεριές είναι το προϊόν φρούτων και λαχανικών που εισήχθη από την Τουρκία και παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, σε 37 περιπτώσεις, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί στα σύνορα της Ε.Ε

    Τις πιπεριές, στην κατάταξη των τουρκικών φρούτων και λαχανικών, ακολούθησαν τα λεμόνια με 33 περιπτώσεις υψηλού επιπέδου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, ακολουθούν τα ρόδια με 10 alert, τα γκρέιπφρουτ και τα αμπελόφυλλα με 9 το κάθε προϊόν, τα μανταρίνια με 7 και τα πορτοκάλια με 6 περιπτώσεις.

    Η Τουρκία ακολουθείται από την Αίγυπτο ως προς τον αριθμό των κοινοποιήσεων που προέρχονται από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων, με συνολικά 84 κρούσματα με 30 κρούσματα σε πορτοκάλια, 9 σε πιπεριές και 8 σε φράουλες.

    Ανιχνεύθηκαν επίσης υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από την Ισπανία με 19 περιπτώσεις, την Ιταλία με 11 ειδοποιήσεις, από το Μαρόκο σε 6 όπως και από την χώρα μας με 6, ενώ από τη Γαλλία βρέθηκαν θετικά σε 4 περιπτώσεις, αυτά από την Ολλανδία σε δύο περιπτώσεις και από την Πορτογαλία βρέθηκε θετική μόνο μία περίπτωση.

    Οι υπόλοιπες ειδοποιήσεις για την συμπλήρωση των 580 κατανέμονται σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από διάφορες χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία.

    Δεδομένου ότι οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην χώρα μας αυξάνονται και ειδικότερα από Τουρκία εφιστάται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών της χώρας μας για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων, αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της Ε.Ε. φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Υπέρταση: Ποια λαχανικά δίνουν φυσική λύση
    Υπέρταση: Ποια λαχανικά δίνουν φυσική λύση

    Στην κορυφή της λίστας για τα ψώνια σας πρέπει να βρίσκονται τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και η λαχανίδα αν θέλετε να μειώσετε την αρτηριακή πίεσή σας.

    Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και η λαχανίδα (κέιλ) μειώνουν την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη σε μεσηλίκους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία εθελοντές με υπέρταση στην Αυστραλία και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMC Medicine».

    Τέσσερις μερίδες την ημέρα

    Στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ΕCU) είδαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων μερίδων σταυρανθών λαχανικών ημερησίως οδήγησε σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με την κατανάλωση αντίστοιχου αριθμού μερίδων λαχανικών όπως τα καρότα, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα κολοκυθάκια και οι κολοκύθες.

    Οι πολύτιμες ουσίες των σταυρανθών λαχανικών

    «Ουσίες που ονομάζονται γλυκοσινολάτες και οι οποίες εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά στα σταυρανθή λαχανικά, έχει φανεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε ζώα, ωστόσο μέχρι σήμερα τα στοιχεία σχετικά με την επίδρασή τους στον άνθρωπο ήταν περιορισμένα» ανέφερε η υποψήφια διδάκτορας του ΕCU Εμα Κόνολι που συμμετείχε στη μελέτη και προσέθεσε ότι τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν και άλλες ουσίες που παρέχουν επιπρόσθετα οφέλη ενάντια στην υπέρταση, όπως τα νιτρικά και η βιταμίνη Κ.

    Υπέρταση, ο κύριος «εχθρός» της καρδιάς

    «Η υπέρταση αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται με την ηλικία» σημείωσε η κυρία Κόνολι. Οπως συμπλήρωσε «η αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών συστήνεται ευρέως σε ό,τι αφορά τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας. Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης είχαν δείξει ότι τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών συνδέονται πιο ισχυρά με μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας σε σύγκριση με άλλα λαχανικά. Ωστόσο, παρότι αυτού του είδους τα λαχανικά καταναλώνονται παγκοσμίως, συνήθως αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της διατροφής του πληθυσμού».

    Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ΕCU και του Ιδρύματος Καρδιάς της Αυστραλίας δρ Λόρεν Μπλέκενχορστ ανέφερε από την πλευρά της πως τα οφέλη της κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών για την καρδιά είναι μεγάλα και για αυτό ο πληθυσμός πρέπει να αυξήσει την κατανάλωσή τους. «Για να διατηρηθούν όμως τα οφέλη για την υγεία πρέπει ιδανικά να γίνεται κατανάλωση αυτών των λαχανικών τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας».

    Η μελέτη

    Η μελέτη από την οποία προέκυψαν τα ενδιαφέροντα ευρήματα διήρκεσε συνολικά έξι εβδομάδες – οι εθελοντές ακολούθησαν επί δύο εβδομάδες διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά (τέσσερις μερίδες σταυρανθών λαχανικών την ημέρα σε μορφή σούπας την οποία κατανάλωναν με το μεσημεριανό και το βραδινό τους), στη συνέχεια έκαναν «διάλειμμα» επί δύο εβδομάδες κατά το οποίο ακολούθησαν τη συμβατική διατροφή τους ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε άλλου είδους λαχανικά όπως οι πατάτες και τα καρότα (κατανάλωση και πάλι τεσσάρων μερίδων την ημέρα σε μορφή σούπας με το μεσημεριανό και το βραδινό).

    Σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου

    Η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μετρήθηκε επί 24 ώρες πριν και μετά από τις δύο εβδομάδες της διατροφικής παρέμβασης. Οπως προέκυψε, εμφανίστηκε διαφορά της τάξεως των 2,5 χιλιοστομέτρων στήλης υδραργύρου (mmHg) μετά την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών σε σύγκριση με την κατανάλωση άλλου είδους λαχανικών. Να σημειωθεί ότι εκτός από την προσθήκη των λαχανικών η υπόλοιπη διατροφή αλλά και ο τρόπος ζωής των συμμετεχόντων περέμειναν ίδια καθ’όλη τη διάρκεια της μελέτης, γεγονός που μαρτυρεί ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης συνδεόταν με τα σταυρανθή λαχανικά.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η μείωση της αρτηριακής πίεσης μεταφράζεται σε περίπου 5% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Πηγή: In.gr
  • Καύσωνας και λειψυδρία «ταΐζουν» την ακρίβεια – Στα ύψη οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά
    Καύσωνας και λειψυδρία «ταΐζουν» την ακρίβεια – Στα ύψη οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά

    «Λόγω των καιρικών συνθήκων το σταφύλι έχει βγει 15 μέρες νωρίτερα τουλάχιστον». Οι τιμές σε λαϊκή και σε σούπερ μάρκετ.

    Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά στις λαϊκές αγορές, καθώς ο συνδυασμός του παρατεταμένου καύσωνα και η ανομβρία των τελευταίων μηνών έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους παραγωγούς.

    Μάλιστα, σύμφωνα με το MEGA, σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές ξεφεύγουν επικίνδυνα, με τις λαϊκές αγορές, ωστόσο, να εμφανίζουν μία καλύτερη εικόνα.

    Ο κ. Γιώργος, αμπελουργός από την Κόρινθο, μίλησε στην κάμερα για τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σχετικά με το νερό.

    Οι τιμές στο σταφύλι

    «Λόγω των καιρικών συνθήκων το σταφύλι έχει βγει 15 μέρες νωρίτερα τουλάχιστον. Και λόγω της ξηρασίας. Εμείς στον νομό Κορινθίας έχουμε πρόβλημα και με το νερό και πρόβλημα με τις υποδομές. Την Κορινθία την έχουν ξεχάσει. Είμαστε «τελειωμένοι» ως αγρότες. Χωρίς νερό δεν υπάρχει τίποτα. Η παραγωγή είναι μικρή», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

    «Από 2 έως 2,5 ευρώ κινείται η τιμή του σταφυλιού. Στο σούπερ μάρκετ μπορεί να το βρείτε και 4 ευρώ. Πρέπει να προσέξουμε τις τιμές για τους πολίτες», είπε.

    «Με το POS καλά τα πάμε, ο κόσμος ψωνίζει κυρίως με μετρητά», συμπλήρωσε.

    «Η κίνηση είναι χαλαρή στις λαϊκές»

    «Οι τιμές μου φάνηκαν τσουχτερές γιατί όταν η τομάτα έχει 1,90 ευρώ και το ένα τσαμπί σταφύλι 6 ευρώ, καταλαβαίνετε… Αποφεύγω τη μαναβική στο σούπερ μάρκετ, δεν μου αρέσει πολύ», αναφέρουν στο MEGA οι καταναλωτές.

    «Όποιος θέλει και επιθυμεί μπορεί να έρθει, ευχαριστούμε όσους μας στηρίζουν. Η κίνηση είναι χαλαρή, είχε και πολλή ζέστη και δεν μας βοηθάει ο καιρός. Οι μεγάλοι άνθρωποι δεν μπορούν να έρχονται», σημείωσε παραγωγός από τα Μέγαρα.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Καρδιά: Ενισχύστε την με αυτά τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά
    Καρδιά: Ενισχύστε την με αυτά τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά

    Όσα μπορείτε να βάλετε στο πιάτο σας για να “θωρακίσετε” την καρδιά σας αυτό το καλοκαίρι…

    Εάν αναζητάτε ένα χορταστικό υγιεινό σνακ για να απολαύσετε στην μέση της ημέρας ή όποτε χρειάζεστε έξτρα ενέργεια, τότε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι η καλύτερη επιλογή, αφού τα περισσότερα από αυτά περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και υποστηρίζουν την καρδιά σας.

    Αυτά τα φρούτα και λαχανικά ενισχύουν επίσης τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο υδράργυρος “ανεβαίνει”. Η ποικιλία είναι το “κλειδί” μιας και έτσι θα μεγιστοποιήσετε τα οφέλη για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, προσλαμβάνοντας ένα πολύτιμο συνδυασμό αντιοξειδωτικών.

    Τι να φάτε για να ενισχύσετε την καρδιά σας

    Εάν δεν συνηθίζετε να καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε προσθέτοντας μία ή δύο μερίδες την ημέρα, ανάμεσα από τα κυρίως γεύματα ή ως συνοδευτικό σε σαλάτες. Οι καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν:

    Ντομάτες

    Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την υγεία της καρδιάς, όπως κάλιο και βιταμίνη C. Περιέχουν επίσης φυλλικό οξύ, το οποίο φαίνεται να συμβάλλει, σύμφωνα με έρευνα, στην ρύθμιση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης στο αίμα, ενός αμινοξέος που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

    Επιπλέον, σύμφωνα με άλλη έρευνα το λυκοπένιο στις ντομάτες έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων. Μπορείτε να τις απολαύσετε ωμές σε σαλάτα ή και μαγειρεμένες με ζυμαρικά ολικής άλεσης.

    Μύρτιλα

    Τα καλοκαιρινά μούρα, όπως τα μύρτιλα, είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, που παρέχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη, συμβάλλοντας στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

    Πρόκειται επίσης για μια καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης Κ, η οποία υποστηρίζει την πήξη του αίματος και την οικοδόμηση των οστών. Μπορείτε να καταψύξετε και να απολαύσετε στο γιαούρτι σας ή και σκέτα.

    Ροδάκινο

    Αυτό το καλοκαιρινό φρούτο είναι πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην βελτίωση της χοηστερόλης, στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.

    Περιέχει επίσης β-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που χαρίζει στα ροδάκινα την χαρακτηριστική τους απόχρωση. Σύμφωνα με έρευνα, μόλις μετατραπεί σε βιταμίνη Α στο σώμα, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

    Μπορείτε να τα απολαύσετε ψητά ή να ανακατέψετε κομμάτια τους σε σάλτσες αλλά και να τα προσθέσετε σε καλοκαιρινές σαλάτες.

    Κολοκυθάκια

    Τα κολοκυθάκια αποτελούν καλή πηγή καλίου, ένα σημαντικό μέταλλο για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων. Κόψτε τα σε ροδέλες και ψήστε τα μαζί με άλλα λαχανικά, αφού τα ραντίσετε ελαφρώς με ελαιόλαδο.

    Πρόσθετε τα αγαπημένα σας καρυκεύματα αντί για αλάτι, όπως σκόρδο, κρεμμύδι, πιπεριά, μαϊντανό και άνηθο.

    Πηγή: VITA - In.gr

  • Πρώτα λαχανικά, μετά υδατάνθρακες; - Παίζει ρόλο η σειρά;
    Πρώτα λαχανικά, μετά υδατάνθρακες; - Παίζει ρόλο η σειρά;
    Αν κάποιος τρώει λαχανικά, παίζει ρόλο αν ξεκινά με αυτά το γεύμα του; Και έχει τελικά σημασία η σειρά που καταναλώνουμε τις τροφές; Ειδικοί απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα.

    Στο ίντερνετ είναι δημοφιλής η άποψη ότι υπάρχει «σωστή» σειρά να τρώμε τις τροφές που καταναλώνουμε σε ένα γεύμα: πρώτα τα λαχανικά, μετά οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά και τελευταίοι οι υδατάνθρακες τελευταίους.

    Με αυτό τον τρόπο θα είναι σημαντικά μικρότερη η αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα, κάτι που κατά συνέπεια θα μειώσει τις λιγούρες, την κόπωση και τους κινδύνους για την υγεία όπως για διαβήτη τύπου 2, λένε οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης.

    Παλαιότερες έρευνες για τη σειρά κατανάλωσης των τροφών κατέληξαν ότι αυτό μπορεί πράγματι να ωφελήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα για εκείνους με διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη.

    Για όλους τους άλλους, αυτό δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, επισημαίνει στους New York Times η δρ. Alpana Shukla, γιατρός και ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, που έχει μελετήσει το θέμα.

    Τι δείχνουν οι έρευνες

    Οι υπάρχουσες μελέτες για τα οφέλη που έχει η σειρά που καταναλώνουμε τις τροφές είναι μικρές, αλλά με παρόμοια αποτελέσματα, λένε οι ειδικοί.

    Σε αξιολόγηση 11 ερευνών το 2023, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι εκείνοι που έτρωγαν στο τέλος του γεύματος τις πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές, μετά τα λαχανικά και τις πρωτεΐνες, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου από ό,τι αν έκαναν το αντίστροφο.

    Το 2019, σε μελέτη σε 15 ανθρώπους με προδιαβήτη, η δρ. Shukla και οι συνάδελφοί της ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να τρώνε ένα γεύμα με ψητό κοτόπουλο, σαλάτα και τσιαπάτα (τύπος ψωμιού) με διαφορετική σειρά κάθε ημέρα. Σε εκείνους που έτρωγαν το κοτόπουλο και τη σαλάτα πριν από το ψωμί, η αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα ήταν περίπου 46% χαμηλότερη σε σύγκριση με όσους ξεκινούσαν με την τσιαπάτα.

    Για τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη ή προδιαβήτη έχει λογική να τρώνε πρώτα τα λαχανικά και τις πρωτεΐνες, εκτιμά η Barbara Eichorst, της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη. Και αυτό γιατί τα λαχανικά και οι πρωτεΐνες δεν θα μετατραπούν γρήγορα σε σάκχαρα προκαλώντας μεγάλες αυξήσεις γλυκόζης.

    Μάλιστα, κάποιες περιορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι σε εκείνους με διαβήτη τύπου 2, αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να συγκριθεί με εκείνα συγκεκριμένων φάρμακων, επισημαίνει η Nicola Guess, κλινική διαιτολόγος και ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

    Θα έπρεπε να τρώνε όλοι έτσι;

    Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση των υδατανθράκων στο τέλος του γεύματος μπορεί να μειώσει τις αυξήσεις του σακχάρου και σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από διαβήτη. Αλλά, οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι υγιείς δεν χρειάζεται να ελέγχουν τόσο σχολαστικά το σάκχαρο.

    Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά και τα πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά απαιτούν περισσότερο χρόνο για τη χώνεψη, το να μένουν στο τέλος οι υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να νιώθουν χορτάτοι για περισσότερη ώρα, αναφέρει ο δρ. Domenico Tricò, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Πίζας.

    Αν συνήθως νιώθετε νωθροί μετά τα γεύματα, ίσως βοηθήσει το να ξεκινάτε με τα λαχανικά ή τις πρωτεΐνες, λένε οι ειδικοί. Επίσης, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι αν τρώμε τελευταίους τους υδατάνθρακες, είναι πιο πιθανό να καταναλώσουμε αρκετά περισσότερα λαχανικά και πρωτεΐνες και λιγότερους υδατάνθρακες, που συνήθως έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά και περισσότερες θερμίδες.

    Συμπερασματικά, οι ειδικοί καταλήγουν πως η σειρά που καταναλώνουμε τις τροφές σε ένα γεύμα δεν είναι κάτι που πρέπει να μας αγχώνει για τη διατροφή μας. «Αν είναι εύκολο για εσάς, θα έπρεπε να το κάνετε. Αν όχι, στοχεύστε απλά στο να τρώτε καλής ποιότητας τροφές που σας αρέσουν», λένε.

    Εξάλλου, το να καταναλώνουμε πολλά λαχανικά σε κάθε γεύμα είναι πιο σημαντικό από το να επικεντρωνόμαστε υπερβολικά στη σειρά που τρώμε τις τροφές.

    Πηγή: Dnews.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο