Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 20:57

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με γαύρο και σαρδέλα μπορεί να σώσει 750.000 ζωές ετησίως

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με μικρά ψάρια όπως η ρέγγα, η σαρδέλα και ο γαύρος, θα μπορούσε να σώσει 750.000 ζωές ετησίως και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία συνδέουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στον άνθρωπο, καθώς και με σημαντική βλάβη στο περιβάλλον. Αντίθετα, τα μικρά ψάρια είναι εξαιρετικά θρεπτικά, φιλικά προς το περιβάλλον και αφθονούν στους ωκεανούς του κόσμου.

Ενώ οι έρευνες έχουν αποδείξει τα οφέλη των μικρών πελαγικών ψαριών, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν να μειώσουν το παγκόσμιο φορτίο ασθενειών αν υποκαθιστούσαν το κόκκινο κρέας, αναφέρει ο Guardian. Τώρα μια ομάδα Ιαπώνων και Αυστραλών ερευνητών έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα, μετά από έρευνα με δεδομένα από περισσότερες από 130 χώρες.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με σαρδέλες, γαύρους ή ρέγγες θα μπορούσε να αποτρέψει 750.000 θανάτους ετησίως και να μειώσει σημαντικά την αναπηρία που προκαλείται από σχετιζόμενες με τη διατροφή ασθένειες, διαπίστωσαν.

Οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον

Η υιοθέτηση αυτού του τύπου διατροφής θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου τα ψάρια αυτά είναι φθηνά και άφθονα και όπου το ποσοστό θανάτων από καρδιακές παθήσεις είναι υψηλό, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Για να βελτιώσουμε την ανθρώπινη υγεία και την υγεία του πλανήτη θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να στραφούμε προς τρόφιμα που είναι τόσο υγιεινά όσο και φιλικά προς το περιβάλλον», έγραψαν στο περιοδικό BMJ Global Health. «Σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά όχι μόνο παρέχουν υψηλότερη συγκέντρωση βασικών θρεπτικών συστατικών, αλλά και προλαμβάνουν τα μη μεταδοτικά νοσήματα (ΜΜΝ) που σχετίζονται με τη διατροφή».

«Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι η υιοθέτηση των μικρών ψαριών ως εναλλακτική λύση για το κόκκινο κρέας θα προσέφερε δυνητικά σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία (με την αποφυγή παγκοσμίως 0,5-0,75 εκατ. θανάτων από ΜΜΝ που σχετίζονται με τη διατροφή), ιδίως όσον αφορά τη μείωση των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων», σημείωσαν.

Οι σαρδέλες, οι γαύροι και οι ρέγγες είναι ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, η πρόσληψη των οποίων μπορεί να προλάβει τη στεφανιαία νόσο, καθώς και σε ασβέστιο και βιταμίνη Β12. Έχουν επίσης το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από οποιαδήποτε άλλη ζωική πηγή τροφής, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα τρία τέταρτα των συγκεκριμένων αλιευμάτων γίνονται ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια, προϊόντα που χρησιμοποιούνται κυρίως για ιχθυοκαλλιέργειες.

«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι τα μικρά ψάρια είναι μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για το κόκκινο κρέας», κατέληξαν οι ερευνητές. «Αυτή η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη για κατευθυντήριες γραμμές με βάση τα ψάρια στην πολιτική τροφίμων, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη σύνθεση της μελλοντικής πρόσληψης ψαριών και να προωθηθεί η κατανάλωση μικρών ψαριών».

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 20:11

Σχετικά Άρθρα

  • Τρόφιμα: Ελαιόλαδο, ψάρια και δημητριακά οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων τον Αύγουστο
    Τρόφιμα: Ελαιόλαδο, ψάρια και δημητριακά οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων τον Αύγουστο

    Στο 2,8% αυξήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων με το ελαιόλαδο, τα ψάρια και τα δημητριακά για πρωινό να καταγράφουν διψήφιο ποσοστό αυξήσεων σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

    Το ελαιόλαδο συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων, με αύξηση της τάξεως του 49,1% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Σημειώνεται πάντως ότι σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιος του 2024) το ελαιόλαδο εμφανίζει μικρή αποκλιμάκωση της τάξεως του 1,2%. Οι τιμές στα νωπά ψάρια αυξήθηκαν κατά 11,3% μέσα σε έναν χρόνο και στα δημητριακά για πρωινό κατά 11,2%. Ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9% κατέγραψε η κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων», κατά 5% αυξήθηκαν τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί, κατά 4,8% η κατηγορία «ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά» και κατά 3,1% τα νωπά λαχανικά. Αυξήσεις 1,4% κατέγραψαν οι τιμές στα κρέατα και στα επεξεργασμένα/διατηρημένα λαχανικά.

    Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, οι σημαντικότερες ανατιμήσεις στα είδη διατροφής παρατηρούνται κυρίως σε προϊόντα όπου οι τιμές των πρώτων υλών συνεχίζουν να υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Σε ποια τρόφιμα υποχώρησαν οι τιμές

    Στον αντίποδα, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, μείωση της τάξεως του - 6,6% καταγράφηκε σε πίτσες και πίτες, - 4,5% στις πατάτες και - 3,3% στα κατεψυγμένα λαχανικά. Κατά -2,6% έπεσαν οι τιμές στην κατηγορία «λοιπά τρόφιμα» και κατά -2% σε γαλακτοκομικά και αυγά.

    elstat-2.jpg
    Η πορεία των τιμών από μήνα σε μήνα

    Στη σύγκριση των τιμών μεταξύ Αυγούστου και Ιουλίου, οι κυριότερες αυξήσεις σε μηνιαία βάση καταγράφηκαν στα νωπά λαχανικά (2,8%), στα νωπά ψάρια (1,4%), στα νωπά φρούτα (1,2%) και στα τυριά (1,1%). Από την άλλη πλευρά, τις σημαντικότερες μειώσεις μέσα σε έναν μήνα, εμφάνισαν το γιαούρτι κατά 2,8%, τα πουλερικά κατά 1,3%, το ελαιόλαδο κατά 1,2% και τα μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά κατά 0,7%

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ψάρια - κλιματικοί πρόσφυγες λόγω αύξησης της θερμοκρασίας του νερού
    Ψάρια - κλιματικοί πρόσφυγες λόγω αύξησης της θερμοκρασίας του νερού

    Ο καθηγητής αλιευτικής βιολογίας Daniel Pauly μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κλιματική κρίση και υπεραλίευση αλλάζουν το μέγεθος των ψαριών, με αποτέλεσμα να μικραίνουν και πολλά είδη να γίνονται μέχρι και «κλιματικοί πρόσφυγες» αναζητώντας θερμοκρασίες νερού, όπου μπορούν να επιβιώσουν.

    Τις παραπάνω διαπιστώσεις έκανε, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής στο University of British Columbia του Καναδά και επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, Daniel Pauly (Ντάνιελ Πόλι), ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος επιστήμονας όλων των εποχών στο αντικείμενο της θαλάσσιας αλιευτικής βιολογίας. Ήταν, μάλιστα, από τους πρώτους επιστήμονες που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικοσυστημικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Προσκεκλημένος από το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του ΑΠΘ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη καθώς ήταν ο επίσημος ομιλητής στο 22ο Ετήσιο Συμπόσιο της FishBase, με τίτλο «Fishes in changing ecosystems», που διοργάνωσε το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.

    Σύμφωνα με τον κ. Pauly, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες σε όλο τον κόσμο παραμένει η υπεραλίευση αλλά και η κλιματική αλλαγή, με τη θέρμανση των ωκεανών που επηρεάζει τα οικοσυστήματα. «Με την αύξηση της θερμοκρασίας στις θάλασσες, το νερό κρατάει λιγότερο οξυγόνο μέσα του και την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη θερμοκρασία του νερού απαιτεί και περισσότερο οξυγόνο γιατί ο μεταβολισμός των ψαριών και των άλλων οργανισμών που αναπνέουν με βράγχια είναι μεγαλύτερος. Τα ψάρια ουσιαστικά πιέζονται επειδή το νερό κρατάει λιγότερο οξυγόνο, αλλά αυτά χρειάζονται περισσότερο σε ζεστότερα νερά. Είναι, δηλαδή, σαν ζώα μέσα σε μια πυρκαγιά και δεν μπορούν να αναπνεύσουν», εξηγεί ο καθηγητής.

    Απόρροια της κατάστασης που δημιουργείται από την αύξηση της θερμοκρασίας στο νερό -συνεχίζει ο κ. Pauly- είναι τα ψάρια να παραμένουν πιο μικρά έτσι ώστε τα βράγχια τους, να μπορούν να τους παρέχουν το οξυγόνο που χρειάζονται σε πιο θερμά νερά όπου, έτσι κι αλλιώς, υπάρχει λιγότερο οξυγόνο.

    «Ουσιαστικά υπάρχουν δύο αντίθετες δυνάμεις που πιέζουν τα ψάρια καθώς θέλουν περισσότερο οξυγόνο σε θερμότερα νερά, αλλά το νερό κρατά πλέον μέσα του λιγότερο οξυγόνο κι αυτό έχει αντίκτυπο στο μέγεθός τους. Το οξυγόνο πρέπει να περάσει μέσα από τα βράγχια για να τροφοδοτήσει όλο το σώμα του ψαριού, κάτι που είναι πιο εύκολο στα μικρά ψάρια, που σε σχέση με το μέγεθός τους, η επιφάνεια των βραγχίων είναι μεγαλύτερη αναλογικά. Στα μεγάλα ψάρια υπάρχει μικρότερη επιφάνεια βραγχίων αναλογικά με το μέγεθός τους, οπότε έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να αναπνεύσουν. Φοβόμαστε, λοιπόν, ότι αν δεν περιορίσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, με συνέπεια την υπερθέρμανση, θα χάσουμε σιγά σιγά τα μεγάλα ψάρια».

    Ψάρια - κλιματικοί πρόσφυγες

    Καθώς το νερό θερμαίνεται, πολλά θαλάσσια είδη για να βρουν χαμηλότερη θερμοκρασία, πηγαίνουν προς τον βορρά, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία, όπου έρχονται ψάρια από την Ισπανία. «Αυτό όμως δεν συμβαίνει παντού. Στη Μεσόγειο, για παράδειγμα, όπου έχουμε γεωγραφικό εμπόδιο προς τον βορρά, έρχονται ξενικά είδη μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Στον Ατλαντικό έχουμε κάποια είδη που μπορεί να γίνουν “κλιματικοί πρόσφυγες”, αναζητώντας πιο δροσερά νερά προς τον βορρά αλλά στη Μεσόγειο “κλιματικοί πρόσφυγες” μπορεί να είναι τα ξενικά είδη, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο». Εξηγώντας περαιτέρω την κατάσταση, η συνεργάτιδα του κ. Pauly, Δρ βιολογίας Ντόνα Δημαρχοπούλου, η οποία βοήθησε, στη διάρκεια της συνέντευξης, στο επιστημονικό κομμάτι της μετάφρασης, σημείωσε ότι ουσιαστικά τα ψάρια, από τον Ατλαντικό πηγαίνουν βόρεια, από το Μαρόκο προς την Πορτογαλία και την Αγγλία. «Στη Μεσόγειο όμως πού να πάνε; Σε αυτή την περίπτωση, είτε πηγαίνουν σε βαθύτερα νερά, είτε μειώνονται οι πληθυσμοί τους. “Κλιματικοί πρόσφυγες” είναι στη Μεσόγειο τα ξενικά είδη που εισβάλλουν από τη Διώρυγα του Σουέζ, μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται εις βάρος των τοπικών ειδών, δημιουργώντας και προβλήματα στους ψαράδες».

    Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Pauly, μπορεί να αναστραφεί κυρίως με τον περιορισμό της υπεραλίευσης. «Η θάλασσα είναι πολύ υπομονετική και γενναιόδωρη μ’ εμάς. Αν σταματήσουμε την υπεραλίευση θα επιτύχουμε μεγαλύτερη ποικιλότητα και γονιδιακή δεξαμενή ώστε να έχουμε διαφορετικές ανταποκρίσεις και συμπεριφορές στις συνθήκες που αλλάζουν στο περιβάλλον» καταλήγει.

    Ο Δρ Daniel Pauly, ο οποίος είναι Γάλλος και Καναδός, σπούδασε αλιευτική επιστήμη στη Γερμανία και πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του στις τροπικές περιοχές, ιδίως στις Φιλιππίνες. Είναι καθηγητής Αλιείας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, Βανκούβερ/Καναδάς, όπου διευθύνει το έργο Sea Around Us, που αρχικά χρηματοδοτήθηκε από το Pew Charitable Trusts και από το 2014 από διάφορα ιδρύματα, και είναι αφιερωμένο σε μελέτη, τεκμηρίωση και μετριασμό των επιπτώσεων της αλιείας στα θαλάσσια οικοσυστήματα του κόσμου. Έχει συγγράψει περισσότερες από 1000 επιστημονικές δημοσιεύσεις και περίπου 20 βιβλία που πραγματεύονται τη βιολογία των θαλάσσιων οργανισμών και τη διαχείριση των πληθυσμών τους. Με βάση τα ποσοτικά στοιχεία είναι ο πλέον αναγνωρισμένος επιστήμονας στις κατηγορίες «Θαλάσσια οικοσυστήματα» και «Αλιεία». Είναι ιδρυτής της FISHBASΕ, της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας και βάσης δεδομένων για τα ψάρια, δημιουργός σημαντικών εργαλείων μαθηματικής μοντελοποίησης για τα υδατικά οικοσυστήματα και πατέρας πολλών σημαντικών θεωρητικών συλλήψεων/εννοιών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • H υπερθέρμανση των θαλασσών αλλάζει τη «συμπεριφορά» των ψαριών
    H υπερθέρμανση των θαλασσών αλλάζει τη «συμπεριφορά» των ψαριών

    Πολλά είδη ψαριών να μετακινούνται από τις τροπικές περιοχές προς τους πόλους - Διεθνές συμπόσιο στο ΑΠΘ

    Η κλιματική κρίση και η υπερθέρμανση των θαλασσών αναγκάζει πολλά είδη ψαριών να μετακινούνται από τις τροπικές περιοχές προς τους πόλους, γεγονός που αλλάζει τη σύνθεση των αλιευμάτων στις υποτροπικές, εύκρατες και υποπολικές περιοχές. Τη διαπίστωση αυτή κάνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας ΑΠΘ, καθηγητής Τμήματος Βιολογίας, Αθανάσιος Τσίκληρας, με αφορμή το 22ο Ετήσιο Συμπόσιο της FishBase, με τίτλο «Fishes in changing ecosystems», το οποίο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Ιχθυολογίας και ξεκινάει σήμερα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.
    Σύμφωνα με τον κ. Τσίκληρα, κλασικό παράδειγμα της μετακίνησης των ψαριών, λόγω της υπερθέρμανσης, είναι τα είδη που έρχονται από τη Λεβαντίνη, όπως ο λαγοκέφαλος, το λεοντόψαρο και ο γερμανός, τα οποία αυξάνονται και εξαπλώνονται με την άνοδο της θερμοκρασίας. Στο νότιο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα έχουν ήδη συνηθίσει να βλέπουν αυτά τα είδη -σύμφωνα με τον καθηγητή- κάτι που ίσως θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, αν είχαμε διασφαλίσει υψηλότερη βιομάζα των ενδημικών ψαριών, οπότε η είσοδος των ξενικών ειδών θα ήταν δυσκολότερη.
    «Αν είχαμε διασφαλίσει πιο υγιές οικοσύστημα στο Αιγαίο, καταπολεμώντας την υπεραλίευση, θα είχαμε λιγότερα ξενικά είδη και λιγότερα προβλήματα που σχετίζονται με ανισορροπία του οικοσυστήματος», λέει ο κ. Τσίκληρας. «Σκεφτείτε επίσης», συνεχίζει, «ότι πριν από 10 χρόνια, ο γαύρος έφτασε ξανά στη βόρεια θάλασσα και στη Βαλτική, όπου είχαν να τον δουν 50 χρόνια, γιατί οι κλιματικές συνθήκες ευνόησαν την εξάπλωσή του σε εκείνα τα μέρη».
    Η εναρκτήρια ομιλία του Συμποσίου θα δοθεί από τον καθηγητή στο University of British Columbia του Καναδά και επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, Daniel Pauly. Ο Daniel Pauly έχει συγγράψει περισσότερες από 1000 επιστημονικές δημοσιεύσεις και περίπου 20 βιβλία που πραγματεύονται τη βιολογία των θαλάσσιων οργανισμών και τη διαχείριση των πληθυσμών τους, ενώ ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικοσυστημικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αυτοψία Λέκκα στον Βόλο: «Η ταφή των ψαριών δεν είμαι σίγουρος πως είναι ασφαλής διαδικασία»
    Αυτοψία Λέκκα στον Βόλο: «Η ταφή των ψαριών δεν είμαι σίγουρος πως είναι ασφαλής διαδικασία»

    Την ώρα που το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στην υπόθεση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό και η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στη δημόσια υγεία.

    Ήδη από χθες, σε χώρο στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, που διαμορφώθηκε για την υγειονομική ταφή των νεκρών ψαριών έφτασαν 70 φορτηγά και σήμερα συνεχίζεται η επιχείρηση. Το «παρών» δίνει και ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ανέφερε στον OPEN «δεν είναι σίγουρος ότι η ταφή των νεκρών ψαριών είναι ασφαλής διαδικασία».

    «Υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός»

    Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας σχετικά: «Ο Ιανός και ο Ντάνιελ αποτελούν την τεκμηρίωση της κλιματικής κρίσης. Υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός, πως επέδρασε το γεωπεριβάλλον στο βιοπεριβάλλον στην θανάτωση των ψαριών. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που υπάρχουν συνολικά στην περιοχή, στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, στο υπέδαφος είναι θέματα που τα αποτιμούμε. Δεν είναι εύκολο να βγάλουμε συμπεράσματα. Είναι ένα πολύ σύνθετο σύστημα, το οποίο συγκροτεί μια συνθετότητα σε όλες τις κατηγορίες των επιπτώσεων και των καταστροφών».

    Οι επιφυλάξεις Λέκκα

    Ο κ. Λέκκας παράλληλα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον χώρο που επιλέχθηκε να γίνει η υγειονομική ταφή, επισημαίνοντας πως για να εγκριθεί μία τοποθεσία και να θεωρηθεί κατάλληλη πρέπει να τηρούνται 32 όροι και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτό συμβαίνει.

    «Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είμαι απολύτως σίγουρος πως είναι ασφαλής. Δεν ξέρω αν ο χώρος πληροί τις 32 προϋποθέσεις υγειονομικής ταφής. Το 1993 είχαν 32 όροι. Στη συνέχεια με βάση αυτούς τους όρους κάναμε την αποκατάσταση 3.000 χωματερών σε όλη την χώρα. Ο συγκεκριμένος χώρος δεν ξέρω αν είναι κατάλληλος. Αυτό πρέπει να το διερευνήσουμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα χαρακτήρισε την καύση «το άριστο μέτρο» για τέτοιες περιπτώσεις, σημειώνοντας πως σε επείγουσες διαδικασίες σαν τη συγκεκριμένη γίνονται και λάθη.

    «Τα θέματα είναι επείγοντα και για αυτό και γίνονται και λάθη. Θα έπρεπε να υπάρχει η αναγνώριση του χώρου. Κυρίως είναι το γεωπεριβάλλον, αν υπάρχει κίνδυνος ρευστοποίησης ή κινητοποίησης μετά από σεισμική δόνηση κ.α. Η καύση είναι το άριστο μέτρο, αλλά μπορεί να υπήρχαν κι άλλες δυνατότητες. Ο χρόνος είναι πιεστικός. Πρέπει να δω τη σύνθεση των απορριμμάτων για να ξέρω τι γίνεται» τόνισε σχετικά.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τι ισχύει με τα ψάρια του γλυκού νερού που ξεβράστηκαν στον Βόλο: Υπάρχει λόγος ανησυχίας;
    Τι ισχύει με τα ψάρια του γλυκού νερού που ξεβράστηκαν στον Βόλο: Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

    Δεκάδες ψάρια ξεβράστηκαν στην παραλία Βόλου, προκαλώντας αναστάτωση στην περιοχή και αντιδράσεις από κατοίκους και καταστηματάρχες

    «Είναι ψάρια του γλυκού νερού. Απ’ ότι φαίνεται μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που είχαμε του Δανιήλ και του Ηλία κατέληξε στις παρακάρλιες περιοχές ένας αριθμός ψαριών από τα παρακείμενα κανάλια. Τώρα καθώς αδειάζουν τα παρακάρλια ύδατα ένα μέρος των ψαριών αυτών καταλήγει στον Παγασητικό», επεσήμανε, μιλώντας στο MEGA, ο Δημήτρης Κλαουδάτος, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

    Πεθαίνουν από ασφυξία

    Τα ψάρια δεν αντέχουν την αλατότητα της θάλασσας, δεν μπορούν να δεσμεύουν οξυγόνο με συνέπεια να πεθαίνουν από ασφυξία.

    Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τις υγειονομικές συνθήκες στον Παγασητικό. «Το σύστημα ήταν πολύ στρεσαρισμένο στην αρχή και ακόμα δεν έχει ανακάμψει. Τα νερά που εισέρχονται από την Κάρλα συμβάλλουν στην επιβάρυνση».

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: Michael Weidner on Unsplash

  • Αυτό είναι το αγαπημένο τρόφιμο της καρδιάς- Δύο μερίδες την εβδομάδα μειώνουν κατά 36% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
    Αυτό είναι το αγαπημένο τρόφιμο της καρδιάς- Δύο μερίδες την εβδομάδα μειώνουν κατά 36% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

    Αυτό το καλοκαίρι βάλτε στο τραπέζι άφθονα ψάρια - κατά προτίμηση λιπαρά - και η καρδιά σας θα σας ευγνωμονεί

    Τα ψάρια θεωρούνται το αγαπημένο τρόφιμο για την καρδιά και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι ωφέλειες των ψαριών για την καρδιά τεκμηριώνονται από πολλές επιστημονικές έρευνες και μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ψαριών, ειδικά των λιπαρών, συμβάλλει στην καλή καρδιαγγειακή υγεία.

    Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, η κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων έως και κατά 36% .

    Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ψάρια έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και υψηλότερα επίπεδα HDL («καλής» χοληστερόλης). Επιπλέον, τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσουν την αγγειακή λειτουργία, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Άλλες μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο Circulation, έδειξαν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια βοηθούν στη μείωση των αρρυθμιών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Επίσης, τα ψάρια μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

    Συνοψίζοντας, τα ψάρια είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο για την καρδιά, πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία. Η τακτική κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να προστατεύσει από καρδιακές αρρυθμίες και φλεγμονές. Για αυτούς τους λόγους, τα ψάρια πρέπει να αποτελούν βασικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τρόφιμα: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Ελαιόλαδο και ψάρια οι «πρωταγωνιστές» των ανατιμήσεων
    Τρόφιμα: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Ελαιόλαδο και ψάρια οι «πρωταγωνιστές» των ανατιμήσεων

    Από το 5,4% του Απριλίου, στο 3,1% τον Μάιο αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός των τροφίμων σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με το ελαιόλαδο να συνεχίζει να οδηγεί την «κούρσα» των ανατιμήσεων και τα νωπά ψάρια να ακολουθούν.

    Το ελαιόλαδο καταγράφει και τον Μάιο, διψήφια αύξηση της τάξεως του 56,8% σε ετήσια βάση ενώ τα νωπά ψάρια εμφανίζουν επίσης διψήφια άνοδο κατά 12,5%. Στις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων, αύξηση 7,7% παρατηρείται στην κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά- χυμοί φρούτων» και 2,3% σε «ζάχαρη- σοκολάτες - γλυκά - παγωτά». Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για δύο κατηγορίες που επηρεάζονται από το συνεχές ανοδικό ράλι, τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών λόγω της κλιματικής κρίσης. Αύξηση 1,9% παρουσιάζουν τα κρέατα, 1,7% τα φρούτα και 1,2% τα λαχανικά.

    Στον αντίποδα, μειώσεις σε ετήσια βάση εμφανίζουν κατηγορίες οι οποίες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είχαν υποστεί σημαντικές ανατιμήσεις όπως η κατηγορία των «άλλων βρώσιμων ελαίων» (-14,8%), γαλακτοκομικά και αυγά (-1,9%) και ψωμί και δημητριακά (0,9%).

    elstat-1.jpg

    Σε μηνιαία βάση, δηλαδή στη σύγκριση των τιμών μεταξύ Μαΐου και Απριλίου, οι σημαντικότερες μεταβολές σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις, καταγράφονται στο γιαούρτι (3,6%), τα νωπά ψάρια (2,5%) και τα πουλερικά (2,3%). Αντίθετα οι μεγαλύτερες μειώσεις σε διάστημα ενός μηνός, εμφανίζονται σε νωπά λαχανικά (- 5,6%) και φρούτα (-3,5%), κατηγορίες που «πρωταγωνιστούσαν» στις ανατιμήσεις των προηγούμενων μηνών. Πτώση της τάξεως του -2,6% εμφανίζει το χοιρινό και -2,2% το νωπό πλήρες γάλα.

    elstat-2.jpg

    Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, σχετικά με τις τιμές στα σούπερ μάρκετ τον μήνα Μάιο, έδειξαν για πρώτη φορά, τον μήνα Μάιο, μείωση της τάξεως του 1,25% μεσοσταθμικά, στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ σε σχέση με πέρσι, έναντι +1,10% τον Απρίλιο, +0,28% τον Μάρτιο, +2,70% τον Φεβρουάριο και +3% τον Ιανουάριο 2024. Με βάση τα ίδια στοιχεία, καταγράφηκε μείωση έως και κατά -7,5%, στις 14 από τις 23 κατηγορίες προϊόντων της έρευνας. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σε ό,τι αφορά την κατηγορία των τροφίμων καταγράφεται σε βούτυρα και αυγά, κατά 7,50%, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κατά -4,04%, τυροκομικά κατά -3,97% και αλκοολούχα ποτά, κατά 3,74%.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Γρυλίσματα, μουρμουρητά και τραγούδια - Οι μυστηριώδεις ήχοι με τους οποίους επικοινωνούν τα ψάρια
    Γρυλίσματα, μουρμουρητά και τραγούδια - Οι μυστηριώδεις ήχοι με τους οποίους επικοινωνούν τα ψάρια

    Η υδάτινη σιωπή που έρχεται στο μυαλό μας όταν προσπαθούμε να φανταστούμε την επικοινωνία μεταξύ των ψαριών, απέχει πολύ από την πραγματικότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελετούν τους ήχους των θαλασσών.

    Τα ψάρια παράγουν μια ποικιλία ήχων για διάφορους λόγους: για να απομακρύνουν τους ανταγωνιστές τους, να σημάνουν συναγερμό, ακόμη και για να προσελκύσουν πιθανούς συντρόφους.

    Για να κρυφακούσουν τον θαλάσσιο κόσμο, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν υποβρύχια μικρόφωνα, τα λεγόμενα υδρόφωνα. Η τεχνολογία που εφευρέθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για την ανίχνευση υποβρυχίων μας βοήθησε να ακούσουμε τους τρόπους με τους οποίους τα ψάρια μιλούν μεταξύ τους στα βάθη των ωκεανών, των ποταμών και των λιμνών, αναφέρει το BBC News.

    Από τα 34.000-35.000 είδη ακτινοπτερύγιων ψαριών, στα οποία περιλαμβάνονται ο μπακαλιάρος, ο τόνος, η πέστροφα και ο σολομός, μόνο το 4% περίπου έχει μελετηθεί για την παραγωγή ήχου. Όμως η έρευνα του Άαρον Ράις, θαλάσσιου βιολόγου στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης, δείχνει ότι έχουμε μόλις ξύσει την επιφάνεια του μυστηριώδους κόσμου της επικοινωνίας των ψαριών. Μέχρι και τα δύο τρίτα των ψαριών θα μπορούσαν να κάνουν θορύβους κάτω από το νερό, λέει.

    Μικρό στο μάτι, δυνατό στον ήχο

    Τον Φεβρουάριο του 2024, ερευνητές στη Γερμανία ανακάλυψαν ένα μικροσκοπικό διαφανές ψάρι που ονομάζεται Danionella cerebrum, το οποίο παράγει έναν ήχο τόσο δυνατό όσο ένας πυροβολισμός. Το ανακάλυψαν αφού άκουσαν μυστηριώδη «κλικ» που προέρχονταν από τις δεξαμενές ψαριών στο εργαστήριό τους. Το ψάρι μήκους 12 χιλιοστών χρησιμοποιεί ένα όργανο που ονομάζεται κολυμβητική κύστη για να παράγει ήχους που φτάνουν τα 140 ντεσιμπέλ στο νερό γύρω του, τους οποίους μπορείτε να ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί. Μόνο τα αρσενικά ψάρια παράγουν τους ήχους αυτούς, οι οποίοι μπορεί να χρησιμοποιούνται για να εγκαθιδρύσουν ένα είδος ιεραρχίας στις δεξαμενές των ψαριών.

    Τα ψάρια τείνουν να βγάζουν ήχους για αναπαραγωγικούς και εδαφικούς λόγους. Οι ήχοι αυτοί ακούγονται πολύ πιο καθαροί στα ψάρια απ' ό,τι σε εμάς. «Ο ήχος στο νερό ταξιδεύει περίπου πέντε φορές ταχύτερα από ό,τι στον αέρα», λέει η Όντρεϊ Λούμπι, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που μελετά τη βιοακουστική των ψαριών.

    «Αν βάλουμε το κεφάλι μας σε μια πισίνα και προσπαθήσουμε να καταλάβουμε από πού προέρχεται ένας ήχος, δυσκολευόμαστε πολύ. Τα ψάρια, από την άλλη, μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες κατεύθυνσης από τους υποβρύχιους ήχους».

    Η Λούμπι έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.200 από αυτούς τους ήχους σε μια διαδικτυακή βιβλιοθήκη που ονομάζεται FishSounds. Ανάμεσά τους, κάποιοι ήχοι – και οι συμπεριφορές που σηματοδοτούν – ξεχωρίζουν.

    Ερωτικά καλέσματα

    Τα βατραχοειδή ψάρια μπορεί να έχουν κακή φήμη ως «γλοιώδη και άσχημα», αλλά είναι «εκπληκτικοί τραγουδιστές», λέει η Λούμπι, που μελετά βατραχοειδή ψάρια στον Κόλπο της Φλόριντα.

    Ενώ βρίσκονται στην αναπαραγωγική τους περίοδο, τα αρσενικά δημιουργούν φωλιές σε παράκτιες εκβολές ποταμών και βραχώδεις ακτές, όπου «τραγουδούν» δυνατά για να προσελκύσουν τα θηλυκά στη φωλιά τους ή για να προειδοποιήσουν άλλα αρσενικά να κάνουν πίσω, λέει η Λούμπι. Τα «τραγούδια» ξεκινούν συνήθως με ένα γρύλισμα που ακολουθείται από μια σειρά από ήχους «μπουπ».

    Τα ψάρια Damsel, που φημίζονται για τα έντονα χρώματά τους, είναι επίσης… ερωτικοί τροβαδούροι. Το είδος Ambon, που ζει σε κοραλλιογενείς υφάλους στον δυτικό Ειρηνικό, πηγαίνει το φλερτ του ένα βήμα παραπέρα. Επιστήμονες που μελέτησαν έναν ύφαλο στην Ταϊβάν κατέγραψαν έναν χαρακτηριστικό υψηλό τονικό ήχο, σαν υαλοκαθαριστήρα σε στεγνό τζάμι, όταν αυτά τα ψάρια προσπαθούσαν να προσελκύσουν συντρόφους.

    Οι αρσενικοί μπακαλιάροι προσπαθούν επίσης να κάνουν καντάδα στις πιθανές συντρόφους τους με μια σειρά από χτυπήματα και μουρμουρητά, τα οποία γίνονται όλο και πιο μανιασμένα όσο περισσότερο ερεθίζονται.

    Σήματα με… αέρια

    Ορισμένα είδη της οικογένειας των Κλυπεϊδών, που περιλαμβάνει τις ρέγγες και τις σαρδέλες, χρησιμοποιούν ήχους από τον γαστρεντερικό τους σωλήνα ως τρόπο για να διατηρούν επαφή με τα κοπάδια τους. Για να το πούμε απλά, πέρδονται.

    Μάλιστα οι (χιουμορίστες) επιστήμονες που μελετούν αυτούς τους ήχους τους ονόμασαν Fast Repetitive Ticks (Γρήγορα Επαναλαμβανόμενα Τικ), για συντομογραφία FRT (από το fart=πορδή).

    Σύμφωνα με μια μελέτη σε ρέγγες του Ειρηνικού, οι περισσότεροι από αυτούς τους ήχους δεν επηρεάζονταν από το τι έτρωγαν τα ψάρια ή αν είχαν άμεση πρόσβαση στον αέρα. Αυτό απέκλεισε τα πεπτικά αέρια ή την κατάποση αέρα για την παραγωγή ήχων FRT. Αντ' αυτού, φαίνεται ότι τα ζώα αποβάλλουν αέριο για να παράγουν παλμικούς ήχους. Οι ήχοι, οι οποίοι μπορεί να διαρκούν αρκετά δευτερόλεπτα, τείνουν να παράγονται τη νύχτα και μπορεί να εξυπηρετούν έναν κοινωνικό σκοπό, βοηθώντας τα ψάρια να διατηρούν τη συνοχή μέσα στα κοπάδια, λέει η Λούμπι.

    Αποφυγή θηρευτών

    Ορισμένα ψάρια χρησιμοποιούν τον ήχο ως εργαλείο για να δημιουργήσουν απόσταση, αντί να προσελκύσουν άλλα ψάρια. Για παράδειγμα, ένα είδος γατόψαρου κάνει έναν δυνατό ήχο σαν κρώξιμο για να τρομάξει τους θηρευτές, κουνώντας τα αγκάθια των θωρακικών πτερυγίων του μέσα σε αυλακώσεις στον ώμο του. Ένα άλλο είδος ψαριού, ο βαλιστής, παράγει μια σειρά από «σύντομους τυμπανισμούς» όταν απειλείται, οι οποίοι ακούγονται για περίπου 85 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

    Πρόσφατα επιστήμονες του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωργικών Επιστημών βρήκαν στοιχεία ότι τα σαλάχια – τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των χονδριχθύων που περιλαμβάνει τους καρχαρίες – παράγουν επίσης θορύβους. Προηγουμένως πίστευαν ότι οι καρχαρίες και οι συγγενείς τους έκαναν μόνο παθητικούς θορύβους που σχετίζονται με τη διατροφή. Όμως οι ερευνητές κατέγραψαν σε είδη σαλαχιών μια σειρά από δυνατά, υψηλής συχνότητας «κλικ», για τα οποία πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελούν αντίδραση στον κίνδυνο.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch