Υγεία

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με γαύρο και σαρδέλα μπορεί να σώσει 750.000 ζωές ετησίως

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με γαύρο και σαρδέλα μπορεί να σώσει 750.000 ζωές ετησίως

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με μικρά ψάρια όπως η ρέγγα, η σαρδέλα και ο γαύρος, θα μπορούσε να σώσει 750.000 ζωές ετησίως και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία συνδέουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στον άνθρωπο, καθώς και με σημαντική βλάβη στο περιβάλλον. Αντίθετα, τα μικρά ψάρια είναι εξαιρετικά θρεπτικά, φιλικά προς το περιβάλλον και αφθονούν στους ωκεανούς του κόσμου.

Ενώ οι έρευνες έχουν αποδείξει τα οφέλη των μικρών πελαγικών ψαριών, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν να μειώσουν το παγκόσμιο φορτίο ασθενειών αν υποκαθιστούσαν το κόκκινο κρέας, αναφέρει ο Guardian. Τώρα μια ομάδα Ιαπώνων και Αυστραλών ερευνητών έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα, μετά από έρευνα με δεδομένα από περισσότερες από 130 χώρες.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με σαρδέλες, γαύρους ή ρέγγες θα μπορούσε να αποτρέψει 750.000 θανάτους ετησίως και να μειώσει σημαντικά την αναπηρία που προκαλείται από σχετιζόμενες με τη διατροφή ασθένειες, διαπίστωσαν.

Οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον

Η υιοθέτηση αυτού του τύπου διατροφής θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου τα ψάρια αυτά είναι φθηνά και άφθονα και όπου το ποσοστό θανάτων από καρδιακές παθήσεις είναι υψηλό, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Για να βελτιώσουμε την ανθρώπινη υγεία και την υγεία του πλανήτη θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να στραφούμε προς τρόφιμα που είναι τόσο υγιεινά όσο και φιλικά προς το περιβάλλον», έγραψαν στο περιοδικό BMJ Global Health. «Σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά όχι μόνο παρέχουν υψηλότερη συγκέντρωση βασικών θρεπτικών συστατικών, αλλά και προλαμβάνουν τα μη μεταδοτικά νοσήματα (ΜΜΝ) που σχετίζονται με τη διατροφή».

«Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι η υιοθέτηση των μικρών ψαριών ως εναλλακτική λύση για το κόκκινο κρέας θα προσέφερε δυνητικά σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία (με την αποφυγή παγκοσμίως 0,5-0,75 εκατ. θανάτων από ΜΜΝ που σχετίζονται με τη διατροφή), ιδίως όσον αφορά τη μείωση των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων», σημείωσαν.

Οι σαρδέλες, οι γαύροι και οι ρέγγες είναι ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, η πρόσληψη των οποίων μπορεί να προλάβει τη στεφανιαία νόσο, καθώς και σε ασβέστιο και βιταμίνη Β12. Έχουν επίσης το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από οποιαδήποτε άλλη ζωική πηγή τροφής, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα τρία τέταρτα των συγκεκριμένων αλιευμάτων γίνονται ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια, προϊόντα που χρησιμοποιούνται κυρίως για ιχθυοκαλλιέργειες.

«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι τα μικρά ψάρια είναι μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για το κόκκινο κρέας», κατέληξαν οι ερευνητές. «Αυτή η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη για κατευθυντήριες γραμμές με βάση τα ψάρια στην πολιτική τροφίμων, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη σύνθεση της μελλοντικής πρόσληψης ψαριών και να προωθηθεί η κατανάλωση μικρών ψαριών».

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα