Υγεία

Από ποιο πρόβλημα υγείας κινδυνεύουν οι απαισιόδοξοι;

Από ποιο πρόβλημα υγείας κινδυνεύουν οι απαισιόδοξοι;

Τι σχέση έχει η προσωπικότητά σας με την υγεία σας; Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι αν είστε απαισιόδοξοι, αγχώδεις, γεμάτοι αρνητικές σκέψεις ίσως πρέπει να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας.

Η προσωπικότητα ενός ανθρώπου μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία του… Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism δείχνει ότι τα άτομα που βλέπουν τη ζωή με απαισιοδοξία τείνουν να έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους.

Ο θυρεοειδής αδένας έχει σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον πρόσθιο λαιμό και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου σώματος.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αφορούν το 10% του γενικού πληθυσμού και μπορούν να παρουσιαστούν σε όλους, ανεξαιρέτως φύλου ή ηλικίας. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι οι άνθρωποι με προσωπικότητα τύπου D, συχνά, παρουσιάζουν μια διαταραχή που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.

Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας αδυνατεί να παράγει επαρκή ποσότητα συγκεκριμένων και απαραίτητων ορμονών για την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού.

Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς διαταράσσει τη φυσιολογική ισορροπία των χημικών αντιδράσεων και επιβραδύνει τις μεταβολικές εργασίες του σώματος.

Μεταξύ 10-15% των ατόμων με θεραπευμένο υποθυρεοειδισμό εμφανίζουν επίμονα συμπτώματα παρά την επίτευξη φυσιολογικών επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών και οι υποκείμενες αιτίες είναι ασαφείς.

Η ερευνητική ομάδα έκανε ερωτήσεις στους συμμετέχοντες για να κατανοήσει καλύτερα την ποιότητα ζωής τους και είδε ότι ορισμένοι ασθενείς ήταν δυσαρεστημένοι με τα αποτελέσματα της θεραπείας τους.

«Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό και προσωπικότητα τύπου D ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πιο αρνητικά αποτελέσματα της θεραπείας από ό,τι τα άτομα χωρίς προσωπικότητα τύπου D. Θεωρούμε ότι υπάρχουν δύο πιθανές ερμηνείες, οι οποίες μπορεί να μην είναι αμοιβαία αποκλειόμενες: η προσωπικότητα τύπου D και ο υποθυρεοειδισμός μοιράζονται παρόμοια υποκείμενα αίτια ή τα άτομα με προσωπικότητα τύπου D μπορεί να αντιλαμβάνονται τα αποτελέσματα της θεραπείας πιο αρνητικά», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό που είχαν προσωπικότητα τύπου D παρουσίαζαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, δυσαρέσκειας με τη θεραπεία, επίμονων συμπτωμάτων και κακής ποιότητας ζωής», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Πώς θα καταλάβω αν έχω υποθυρεοειδισμό

Επειδή οι θυρεοειδικές ορμόνες ρυθμίζουν το μεταβολισμό σας, η υπολειτουργία του θυρεοειδούς επιβραδύνει τις διεργασίες του σώματός σας και αυτό προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως:

  • Αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Κόπωση.
  • Κατάθλιψη.
  • Ευαισθησία στο κρύο.
  • Αραίωση μαλλιών.
  • Διαταραχές περιόδου.
  • Δυσκοιλιότητα.
  • Βραδυκαρδία.
  • Βραχνάδα στη φωνή.
  • Κατακράτηση υγρών.

Η ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι ζωτικής σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεδομένου της σημαντικότητας της λειτουργίας του αδένα και των ασθενειών που μπορεί να προκαλέσει, είναι απαραίτητο οι ασθενείς να απευθύνονται στον γιατρό τους αν παρατηρήσουν τα παραπάνω συμπτώματα.

Η θεραπεία του θυρεοειδούς διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τα αίτια που προκαλούν τη διαταραχή του. Ο ενδοκρινολόγος σας έχοντας λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας και έχοντας εξετάσει την κλινική εικόνα σας θα σας υποδείξει την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση βασισμένη στις ανάγκες σας.

Πηγή: Vita.gr - In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup