Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 13:57

Γονείς: 4 τοξικές φράσεις που βλάπτουν τη σχέση του παιδιού με το φαγητό

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι συμπεριφορές των γονιών διαμορφώνουν καθοριστικά την αντίληψη των παιδιών για τη ζωή - Κάντε, λοιπόν, προσεκτικές επιλογές και μάθετε τι δεν πρέπει να λέτε στο παιδί σχετικά με το φαγητό

Οι περισσότεροι σημερινοί ενήλικες έχουν μεγαλώσει με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις των γονιών τους για ορισμένους τομείς, γεγονός που έχει επηρεάσει την αντίληψή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αναγνωρίζοντας την επίδραση αυτών των ιδεών στη ζωή τους, όλο και περισσότεροι νέοι γονείς είναι πλέον πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με τον αντίκτυπο όσων λένε και όσων κάνουν στη διαμόρφωση της αντίληψης και των ιδεών που αναπτύσσουν τα παιδιά τους. Από την πλευρά τους, οι ειδικοί επαναλαμβάνουν τη σημασία της προσεκτικής επικοινωνίας και της μετάδοσης μηνυμάτων στα παιδιά για σημαντικά ζητήματα, ένα εκ των οποίων είναι και η αντίληψή τους για το φαγητό και για τη σχέση του με το βάρος και την εικόνα του σώματος.

Στόχος της νέας γενιάς γονιών είναι να ωθήσουν τα παιδιά τους να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές, χωρίς όμως να διαιωνίζουν τις ίδιες προβληματικές απόψεις με τις οποίες μεγάλωσαν εκείνοι.

«Νομίζω ότι η σχέση μας με το φαγητό ξεκινάει από το σπίτι, από τον τρόπο που παρουσιάζεται εκεί το φαγητό», δήλωσε η δρ. Raquel Katangian-Ayala. Από τον χαρακτηρισμό των τροφίμων μέχρι τη συζήτηση για το σώμα, δείτε τι δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά για το φαγητό, αλλά και τι θα μπορούσατε να πείτε αντ’ αυτών.

1. Αποφύγετε να χαρακτηρίζετε τα τρόφιμα ως «καλά» ή «κακά»

Η δρ. Katangian-Ayala τονίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται και συζητούνται τα τρόφιμα στο σπίτι θέτει τα θεμέλια για τη σχέση του παιδιού με το φαγητό. Για παράδειγμα, η κατηγοριοποίηση των τροφίμων ως «καλών» ή «κακών» είναι μια πρακτική που πρέπει να επανεκτιμηθεί. Τα παιδιά συχνά αντιλαμβάνονται τα πράγματα με όρους άσπρου-μαύρου, γεγονός που τα δυσκολεύει να κατανοήσουν τις αποχρώσεις της διατροφής, σημειώνει η δρ. Erica Miller. Αντ’ αυτού, οι γονείς θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ουδέτερη προσέγγιση, τονίζοντας τη διατροφική αξία των διαφόρων τροφίμων. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι ακόμη και συστατικά που θεωρούνται «ένοχα» επιτελούν σημαντικές λειτουργίες για το σώμα. Για παράδειγμα, οι συχνά δαιμονοποιημένοι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια σε έναν υπό ανάπτυξη οργανισμό, ενώ τα λιπαρά βοηθούν το σώμα να απορροφήσει ορισμένες βιταμίνες.

Εάν το παιδί παρουσιάζει μια τάση για υπερκατανάλωση γλυκών, περιορίστε την πρόσβασή του σε αυτές τις λιχουδιές. Ακόμη κι αν το παιδί γνωρίζει πού κρύβετε τα γλυκά, μπορείτε απλώς να πείτε: «Δεν είναι στο μενού, θα το φάμε την Τρίτη», προτείνει η διαιτολόγος Jennifer Anderson. «Δεν χρωστάτε εξηγήσεις στο παιδί σας σχετικά με αυτό και, αν τις δώσετε, μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος των προσπαθειών σας», υποστηρίζει.

2. Μην μιλάτε αρνητικά για την επίδραση που έχει το φαγητό στην εικόνα του σώματός σας

Τα αρνητικά σχόλια για το σώμα, ιδιαίτερα σε σχέση με το φαγητό, μπορεί να έχουν μόνιμο αντίκτυπο στα παιδιά. Οι γονείς και οι υπόλοιποι ενήλικες που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν να εκφράζουν δυσαρέσκεια για το σώμα τους, ιδίως όταν τα παιδιά είναι μπροστά. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της ανάπτυξης ανθυγιεινών στάσεων απέναντι στο φαγητό και την εικόνα του σώματος από πλευράς των παιδιών. «Το τι λέτε για το φαγητό είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι η ρίζα του προβλήματος. Η ρίζα είναι η εσωτερικευμένη προκατάληψη για το βάρος και όλο αυτό το δράμα γύρω από αυτό. Όσο περισσότερο ένα παιδί έχει αυτή την προκατάληψη για το βάρος και την ιδέα ότι το λεπτό σώμα είναι καλύτερο, τόσο περισσότερο το φαγητό γίνεται πηγή αρνητικών συναισθημάτων», υποστηρίζει η διαιτολόγος Jennifer Anderson. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε σε θετικά μηνύματα, που ενισχύουν την ιδέα ότι οι άνθρωποι υπάρχουν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη και ότι η αξία ενός ανθρώπου δεν συνδέεται με το μέγεθος του σώματος.

3. Επανεξετάστε τη χρήση του φαγητού ως ανταμοιβή

Η χρήση του φαγητού ως δωροδοκία δεν θα φέρει καλά αποτελέσματα. Συχνά, διάφορα σνακ και κυρίως γλυκιές λιχουδιές χρησιμοποιούνται ως μέσο διαπραγμάτευσης για την κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων, όπως τα λαχανικά, στέλνει ακούσια το μήνυμα ότι ορισμένα τρόφιμα είναι λιγότερο επιθυμητά από άλλα. Αυτή η τακτική μπορεί να μειώσει το εγγενές κίνητρο ενός παιδιού να δοκιμάσει διαφορετικά τρόφιμα, αλλά και να εμποδίσει την ικανότητά του να κατανοεί τα σήματα πείνας και κορεσμού που στέλνει το σώμα του, τονίζει η δρ. Anderson. Μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση θα μπορούσε να είναι το σερβίρισμα ενός μικρού γλυκού μαζί με το γεύμα, εξουδετερώνοντας τη γοητεία του ως «απαγορευμένου καρπού».

4. Αναγνωρίστε τα μοναδικά διατροφικά μοτίβα των παιδιών

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα παιδιά, ειδικά εκείνα κάτω των 5 ετών, έχουν διαφορετικές μεταβολικές ανάγκες από τους ενήλικες. Το να περιμένετε από αυτά να ακολουθήσουν το παραδοσιακό σχήμα των τριών γευμάτων την ημέρα μπορεί να μην είναι πρακτικό. Μια εναλλακτική προσέγγιση που προτείνει η δρ. Miller είναι να παρέχετε ένα ουσιαστικό σνακ το απόγευμα, εάν η ώρα του δείπνου είναι κοντά στην ώρα του ύπνου του παιδιού, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα πάνε για ύπνο πεινασμένα.

Είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε ότι οι λέξεις που επιλέγετε έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν τη δια βίου σχέση των παιδιών με το φαγητό και το σώμα τους. Κάντε, λοιπόν, σοφές και ωφέλιμες επιλογές, για να μεγαλώσετε υγιή παιδιά, που δεν θα αντιμετωπίζουν το φαγητό ως κάτι κακό, αλλά ως αυτό που πραγματικά είναι: Πηγή ζωής και ενέργειας.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 13:02

Σχετικά Άρθρα

  • Τραγωδία στα Χανιά: Δίχρονο κοριτσάκι πνίγηκε από φαγητό
    Τραγωδία στα Χανιά: Δίχρονο κοριτσάκι πνίγηκε από φαγητό

    Από πνιγμό κατά τη διάρκεια του φαγητού έχασε την ζωή του δίχρονο κοριτσάκι στα Χανιά

    η ζωή του έχασε από πνιγμό κατάποσης νήπιο κοριτσάκι 2 ετών στα Χανιά.

    Η τραγική μητέρα προσπάθησε να βοηθήσει το μικρό αγγελούδι να επανέλθει χωρίς όμως να τα καταφέρει.

    'Αμεσα έφτασε το ΕΚΑΒ οι διασώστες του οποίου μετέφεραν τη μικρή στο ΤΕΠ παιδιατρικό του νοσοκομείου.

    Ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μπέας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για τεράστια προσπάθεια τόσο των διασωστών του ΕΚΑΒ όσο και των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων να κρατήσουν τη μικρή στη ζωή, αλλά δυστυχώς, όπως είπε, κατέληξε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου
    σε Plus +
    Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου

    Η διαφορά της φετινής 28ης Οκτωβρίου σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και η αλλαγή στο τραπέζι μας.

    Το φαγητό στο τραπέζι της 28ης Οκτωβρίου είναι ένα θέμα για το οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ομοφωνία. Σε αντίθεση με την 25η Μαρτίου, που η υποχρέωση να καταναλώσουμε παστό μπακαλιάρο είναι «καθολική», για την ημέρα του ΟΧΙ οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα όπου ο μπακαλιάρος είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς της ημέρας κι άλλες που η βεντάλια των επιλογών ανοιγοκλείνει ανάλογα με το ημερολόγιο.

    Σύμφωνα με την Ορθόδοξη πίστη, τον Οκτώβριο οι πιστοί νηστεύουν μόνο Τετάρτη και Παρασκευή. Οι δύο αυτές ημέρες της εβδομάδας είναι αφιερωμένες στην πνευματική προετοιμασία των πιστών, οι οποίοι απέχουν από την κατανάλωση λαδιού, κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών και αυγών.

    Η νηστεία «σπάει» μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι εθνικές γιορτές όταν επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η κατανάλωση ψαριών, λαδιού και κρασιού. Αυτός είναι ο σκοπός που εξυπηρετούσε ο παστός μπακαλιάρος, το «ψάρι του βουνού» όπως το ονόμαζαν οι παλιότεροι, ένα υλικό που βρίσκονταν σε αφθονία παντού, ανεξαρτήτως χιλιομετρικών αποστάσεων και καιρικών συνθηκών.

    Η διαφορά της φετινής 28ης Οκτωβρίου

    Φέτος η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα Δευτέρα, γεγονός που σημαίνει ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να ακολουθήσει τις επιθυμίες του. Κρέας, πουλερικά και ψάρια θα πρωταγωνιστήσουν στα τραπέζια μας, ανάλογα με την όρεξη και το βαλάντιό μας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αδέρφια Μενέντεζ: Ο εισαγγελέας αιτήθηκε επανεξέταση των ποινών - Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρη αποφυλάκιση
    Αδέρφια Μενέντεζ: Ο εισαγγελέας αιτήθηκε επανεξέταση των ποινών - Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρη αποφυλάκιση

    Ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες Τζορτζ Γκασκόν ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από το δικαστήριο την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης των αδερφών Μενέντεζ, δεκαετίες μετά την καταδίκη τους σε ισόβια, χωρίς αναστολή για τις δολοφονίες των γονιών τους το 1989 στο Μπέβερλι Χιλς.

    Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρη αποφυλάκιση

    Αν ο δικαστής δεχτεί την πρότασή του, ανοίγει ο δρόμος για τα βγουν με αναστολή από τη φυλακή.

    Ο Γκασκόν πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει την απόφασή του μετά τις αυξανόμενες εκκλήσεις να εξετάσει το ενδεχόμενο αποφυλάκισης των αδελφών, οι οποίοι εκτίουν ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης, αφού καταδικάστηκαν για φόνο πρώτου βαθμού στις δολοφονίες των γονιών τους, Χοσέ και Κίτι Μενέντεζ.

    Την τελική απόφαση έχει ο δικαστής, με τον εισαγγελέα να τονίζει πως οι δύο άνδρες έκαναν «ένα ταξίδι λύτρωσης και αποκατάστασης και πλήρωσαν το χρέος τους στην κοινωνία», τόσα χρόνια. Εάν ο δικαστής δεχθεί τη σύστασή του, ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ θα μπορούσαν να δικαιούνται άμεση αποφυλάκιση, πρόσθεσε.

    Η πολύκροτη υπόθεση που έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix

    Κατά τη διάρκεια της πολύκροτης πρώτης δίκης τους το 1993, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι οι δολοφονίες διαπράχθηκαν από απληστία, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης είπαν ότι οι δολοφονίες έγιναν σε αυτοάμυνα.

    Τα αδέλφια παραδέχτηκαν ότι σκότωσαν τους γονείς τους, αλλά ισχυρίστηκαν ότι είχαν υποστεί σεξουαλική, συναισθηματική και σωματική κακοποίηση.

    Οι εισαγγελείς πρότειναν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν ψευδείς. Κηρύχθηκε κακοδικία και σε μια δεύτερη δίκη αποκλείστηκαν τα στοιχεία που οι συνήγοροι υπεράσπισης αποκάλεσαν αποδεικτικά στοιχεία κακοποίησης.

    Η υπόθεση έλαβε μεγάλη δημοσιότητα μετά το ντοκιμαντέρ του κυκλοφόρησε για την ιστορία των αδερφών Μενέντεζ στο Netflix.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ POOL/ Jill CONNELLY

  • Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Διαφωνία ιατροδικαστών για την Μαλένα - «Δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια σε μια ημέρα»
    Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Διαφωνία ιατροδικαστών για την Μαλένα - «Δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια σε μια ημέρα»

    Ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης απέκλεισε την πιθανότητα να εξέπνευσε από ηπατική ανεπάρκεια η Μαλένα Δασκαλάκη

    Με την κατάθεση του ιατροδικαστή Νίκου Καρακούκη συνεχίστηκε σήμερα (24/10) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας.
    Ο κ. Καρακούκης, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του σήμερα και θα συνεχίσει στις 30 Οκτωβρίου, ανέφερε πως η Μαλένα Δασκαλάκη δεν μπορεί να έφυγε από τη ζωή από ηπατική ανεπάρκεια, όπως είχε διαγνώσει αρχικά η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα.
    Ο μάρτυρας, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Καλόγρηα έχει αποδώσει το θάνατο τόσο της Μαλένας όσο και της Ίριδας Δασκαλάκη σε ασφυξία, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από την πρόεδρο του δικαστηρίου σχετικά με τα βήματα της έρευνάς του αναφορικά με το θάνατο των κοριτσιών.
    - Πρόεδρος: Στο διάστημα της έρευνας σας με ποιους είχατε επικοινωνία;

    - Μάρτυρας: Με την κ. Τσάκωνα, Ο κ. Αγαπητός είχε συνταξιοδοτηθεί και είχε δώσει διάφορες συνεντεύξεις και έλεγε για ασφυξία. Τα είχε αποτυπώσει εγγράφως. Είχε δώσει την ιστολογική του έκθεση στην κ. Τσάκωνα. Εμείς ήμασταν σίγουροι για τα ευρήματα που ανέγραψε. Εδώ δεν είχε πρόβλημα διαγνωστικό, η έκθεσή του δεν μας προβλημάτισε. Η ηπατική ανεπάρκεια όμως της κ. Τσακωνα μας προβλημάτισε.

    - Πρόεδρος: Τι σας προβλημάτισε στην ηπατική ανεπάρκεια που έγραψε η κ. Τσάκωνα;

    - Μάρτυρας: Για την ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να έχει μεσολαβήσει ηπατικό κώμα, αιμορραγίες. Έβαλε ηπατική ανεπάρκεια χωρίς να φαίνονται αλλοιώσεις που είναι προαπαιτούμενο στην ηπατική ανεπάρκεια. Ηπατική ανεπάρκεια είναι η γενικευμένη πλήρης διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ήπατος.

    - Πρόεδρος: Η κ. Τσάκωνα γραφεί για ωχρό και εύθρυπτο ήπαρ.

    - Μάρτυρας: Καμία σχέση. Μια διαταραχή στην αρχιτεκτονική του ήπατος είναι για παράδειγμα η κύρωση του ήπατος. Ο άνθρωπος μετά παθαίνει ηπατικό κώμα και πεθαίνει. Ωχρό και έυθρυπτο ήπαρ έχουμε σε μια ηπατίτιδα.

    «Δεν έχω συναντήσει ηπατική ανεπάρκεια σε μια μέρα»

    Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της προέδρου για την έκθεση της κ. Τσάκωνα ανέφερε: «Δεν έχω συναντήσει ξανά ηπατική ανεπάρκεια σε μια μέρα, το παιδί ήταν καλά. Της μιλήσαμε και εγώ και ο κ. Καλόγρηας και εκείνη επέμεινε ότι το παιδί είχε ηπατική ανεπάρκεια».

    Νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την κατάθεση του στη δίκη, ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Κούγια για το αν αποδίδει το θάνατο της Μαλένας σε εγκληματική ενέργεια είπε: «Δεν μπορώ να το αποκλείσω αλλά δεν μπορώ και να το βεβαιώσω, αλλά αν μας ρωτήσει κάποιος "πάνε αυτά τα ευρήματα με ασφυξία;" θα πω “πάνε”».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Voucher έως 800 ευρώ μηνιαίως σε 2.500 οικογένειες με παιδιά - Οι δικαιούχοι
    Voucher έως 800 ευρώ μηνιαίως σε 2.500 οικογένειες με παιδιά - Οι δικαιούχοι

    Voucher των 800 ευρώ το μήνα ανά παιδί θα λάβουν 2.500 παιδιά και οι οικογένειες τους μέσω του Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης των παιδιών με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής αναπτυξιακών διαταραχών από τη γέννησή τους έως και την ηλικία των 6 ετών και την εν γένει υποστήριξη και κοινωνική ένταξη της οικογένειας τους, το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

    Όσα ορίζει η ΚΥΑ

    Μέσω της σχετικής Κοινής Απόφασης που υπέγραψαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης και η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζωή Μακρή, δικαιούχοι του προγράμματος είναι, ενδεικτικά, οι πιστοποιημένοι μη κερδοσκοπικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και σε άτομα με αναπηρία, οι δήμοι, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, οι μονάδες ψυχικής υγείας και τα κέντρα ειδικών θεραπειών.

    Το Πρόγραμμα, αξιοποιώντας πόρους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, θέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης με τη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων φορέων Πρώιμης Παρέμβασης προκειμένου εξασφαλιστεί η ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά αλλά και η παράλληλη ενδυνάμωση των οικογενειών τους. Μέχρι σήμερα, υπάρχει έλλειψη ενός ενιαίου θεσμοθετημένου πλαισίου Πρώιμης Παρέμβασης καθώς και απουσία χαρτογράφησης των πιστοποιημένων παρόχων υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης.

    Ειδικότερα, με βάση τις ανάγκες κάθε παιδιού το ύψος του voucher διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό συνεδριών που ορίζεται στο Εξατομικευμένο Πλάνο Παρέμβασης ότι θα πρέπει να γίνουν ανά μήνα σε:

    • 800 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 20 συνεδριών ανά μήνα,
    • 600 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 15 συνεδριών ανά μήνα ή
    • 400 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

    Σε κάθε περίπτωση για την απόδοση του voucher απαιτείται η παροχή τουλάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

    Οι υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης συνιστούν πλέγμα εξατομικευμένων υπηρεσιών που παρέχονται από διεπιστημονική ομάδα προς το παιδί και την οικογένειά του.

    Η διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από τουλάχιστον έξι (6) μέλη και πιο συγκεκριμένα από:

    • 1 αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο,
    • 1 ψυχολόγο,
    • 1 κοινωνικό λειτουργό,
    • 1 εργοθεραπευτή,
    • 1 λογοθεραπευτή και
    • 1 μέλος εκ των ακολούθων ειδικοτήτων: φυσικοθεραπευτή ή ειδικού παιδαγωγού ή απόφοιτου τμήματος Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.

    Οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

    • την αξιολόγηση και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού,
    • την παροχή ειδικών θεραπειών (εργοθεραπειών, λογοθεραπειών κλπ.),
    • τη συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γονέων/φροντιστών.\

    «Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή»

    Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «H περίοδος από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των έξι ετών είναι η πιο καθοριστική για την ανάπτυξή του. Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή και να είμαστε αρωγοί στις οικογένειες τους γι’ αυτό και 2.500 παιδιά και οι οικογένειες τους θα λάβουν vouchers των 800 ευρώ/παιδί που θα λάβει τις υπηρεσίες της Πρώιμης Παρέμβασης. Ακολουθούμε ένα οικογενειοκεντρικό μοντέλο Πρώιμης Παρέμβασης που προβλέπει επικοινωνία με το σχολικό περιβάλλον, ανίχνευση και διάγνωση των διαταραχών. Στοχεύουμε στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών στήριξης στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, με σκοπό να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Είναι σημαντικό επίσης, να διασφαλίζουμε την καλή ψυχική υγεία τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους. Έτσι, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες από μια ποικιλία ειδικών, όπως παιδιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές κ.α. και εφαρμόζεται σε οικεία περιβάλλοντα, όπως το σπίτι και οι παιδικές χαρές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό και συμπεριληπτικό σύστημα πρώιμης παρέμβασης στην Ελλάδα και θα τα καταφέρουμε».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πάτρα: Τραγικές συνθήκες διαβίωσης για δύο ανήλικα παιδιά - Παρενέβη εισαγγελέας
    Πάτρα: Τραγικές συνθήκες διαβίωσης για δύο ανήλικα παιδιά - Παρενέβη εισαγγελέας

    Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο νοσοκομείο Ρίου, όπου φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική - Οι συνθήκες υγιεινής ήταν χείριστες

    Μια σοκαριστική υπόθεση αποκαλύφθηκε χάρη στην επίσκεψη μιας κοινωνικής λειτουργού σε ένα σπίτι στην Πάτρα, όπου δύο ανήλικα παιδιά ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
    Όπως αναφέρθηκε αρχικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολιτεία» και έπειτα στο ειδησεογραφικό μέσο thebest.gr, η κοινωνική λειτουργός, μαζί με μία παιδοψυχολόγο, ασχολήθηκαν με την υπόθεση μετά από καταγγελία συμμαθήτριας ενός εκ των δυο ανηλίκων παιδιών.
    Σε έγγραφο που συνέταξαν αναφέρουν τα εξής:

    Η μητέρα των παιδιών απεβίωσε

    «Σας ενημερώνουμε πως ο μαθητής της Γ’ Τάξης… (λέει το όνομά του), κάτοικος Πατρών, έχει απασχολήσει ξανά τον Εισαγγελέα για τις συνθήκες διαβίωσης.

    Χθες ενημερωθήκαμε τυχαία από συμμαθήτριά του πώς η μητέρα του απεβίωσε την περασμένη Κυριακή (καρκινοπαθής) το σχολείο δεν είχε ενημερωθεί από τον πατέρα για το συμβάν, έγιναν προσπάθειες από το σχολείο να επικοινωνήσει με τον πατέρα και έναν ενήλικο αδελφό, αλλά δεν καρποφόρησαν.

    Στο σπίτι της οικογένειας διέμεναν η μητέρα με δύο ανήλικα τέκνα και ο πατέρας με τον μεγάλο γιο εργάζονταν στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα ενημερώσαμε την κοινωνική λειτουργό του Δήμου που εμπλεκόταν στην πρώτη εισαγγελική παραγγελία ότι η μητέρα απεβίωσε και ότι δεν γνωρίζουμε αν το παιδί σιτίζεται. Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με τον μαθητή, αλλά η ψυχοσωματική του κατάσταση δεν το επέτρεπε. Κανονίστηκε αυτοψία την επόμενη μέρα».

    Αφόρητη δυσοσμία

    «Σήμερα (11 Οκτωβρίου 2024) έγινε παρέμβαση από το Γυμνάσιο με ειδικούς, πήγαμε στο σπίτι για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει και να ενημερωθούμε.

    Μας άνοιξαν, ο πατέρας ήταν επιθετικός, κλείστηκε μέσα στο σπίτι και μιλήσαμε με τον μεγάλο αδελφό. Εκείνος μας ενημέρωσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος την επιμέλεια των ανήλικων αδελφών του, ενώ ταυτόχρονα στρατεύεται. Ζητήσαμε να μπούμε στο σπίτι, να δούμε τις συνθήκες γιατί μέσα υπάρχουν σκυλιά και η αποφορά απέξω ήταν αφόρητη.

    Δεν μας επετράπη και ζητήθηκε ενίσχυση από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα. Ήρθε η Αστυνομία, ο πατέρας συνεργάστηκε και μπήκαμε στο σπίτι. Οι συνθήκες υγιεινής ήταν χείριστες. Η μυρωδιά αφόρητη, τα κρεβάτια υπερβολικά βρώμικα, ακαθαρσίες σκύλων παντού, ένα μικρό σκουριασμένο και βρώμικο ψυγείο με ελάχιστα τρόφιμα, σπασμένα ντουλάπια και πόρτες, άθλιες συνθήκες σε μπάνιο και κουζίνα.

    Μετά από όλα αυτά συνιστάται άμεση απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι και επείγον υγειονομικός έλεγχος».

    Εντολή εισαγγελέα
    Ο Εισαγγελέας ενημερώθηκε άμεσα με το παραπάνω έγγραφο και διέταξε επίσης άμεσα την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο ανήλικα παιδιά, μεταφέρθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο νοσοκομείο Ρίου όπου φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική.

    Μάλιστα την Παρασκευή τα μετέφεραν στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων για μία σειρά εξετάσεων, όπως και παιδοψυχιατρικής στήριξης. Ωστόσο το μέλλον αυτών των ανηλίκων κρίνεται αβέβαιο και θα πρέπει να υπάρξει άμεση συνδρομή σε επίπεδο και υλικής βοήθειας από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Πατρέων.

    Βοήθεια ακόμη και στο να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους στο σπίτι τους, κοντά στην περιοχή της Αγίας Σοφίας.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δίκη Πισπιρίγκου: Σε υποξία απέδωσε τον θάνατο της Μαλένας ο παθολογοανατόμος Ευτυχιάδης – Το ξέσπασμα της μητέρας
    Δίκη Πισπιρίγκου: Σε υποξία απέδωσε τον θάνατο της Μαλένας ο παθολογοανατόμος Ευτυχιάδης – Το ξέσπασμα της μητέρας

    Ο Χρήστος Ευτυχιάδης είχε γνωματεύσει για τη Μαλένα και την Ίριδα στο πλαίσιο του πορίσματος των Καρακούκη – Καλόγρηα – Απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο της Μαλένας από μεταβολικό νόσημα, δηλητηρίαση ή καρδιολογικά προβλήματα

    Με την κατάθεση του παθολογοανατόμου Χρήστου Ευτυχιάδη, συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο κατηγορουμένων κοριτσιών της, Ίριδας και Μαλένας.
    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ευτυχιάδης είχε γνωματεύσει για τα δύο μικρότερα κορίτσια της οικογένειας Δασκαλάκη στο πλαίσιο του νέου ιατροδικαστικού πορίσματος των ιατροδικαστών Ν. Καρακούκη και Ν. Καλόγρηα, οι οποίοι έχουν αποδώσει το θάνατο των δυο κοριτσιών σε ασφυξία.
    Στο πόρισμα, άλλωστε, των κ.κ. Καρακούκη και Καλόγρηα στηρίζεται και η κατηγορία σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου για ανθρωποκτονία σε βάρος των δύο κοριτσιών της.
    Τώρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής του ο κ. Ευτυχιάδης απέδωσε το θάνατο της μικρής Μαλένας σε υποξία, ήτοι σε έλλειψη οξυγόνου, όπως εξήγησε.

    Όπως διευκρίνισε ο μάρτυρας το κυριότερο εύρημα της έρευνάς του για το θάνατο παιδιού είναι η υποξία -ανοξία.

    Απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο από μεταβολικό νόσημα, δηλητηρίαση ή καρδιολογικά προβλήματα
    Ακόμη, ο παθολογοανατόμος απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο του κοριτσιού από μεταβολικό νόσημα, όπως απέκλεισε το ενδεχόμενο δηλητηρίασής του από κάποιο φάρμακο ή από καρδιολογικά προβλήματα.

    Πρόεδρος: Τι είναι η υποξία και τι η ανοξία;
    Μάρτυρας: Η υποξία είναι έλλειψη οξυγόνου και η ανοξία η ακραία μορφή της. Η ασφυξία είναι είδος υποξίας με τεχνικά μέσα.
    Πρόεδρος: Στην ασφυξία τι περιμένουμε να δούμε;
    Μάρτυρας: Ότι, έχουμε βρει εδώ (σ.σ. στην περίπτωση της Μαλένας). Κενοτοπιώδη εκφύλιση, πνευμονικό οίδημα, συμφόρηση στα όργανα, ίσως και κάποιο οίδημα στο μυοκάρδιο.

    Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της έδρας ο κ. Ευτυχιάδης ανέφερε: «Σε περιπτώσεις ασφυξίας, απ’ όσο ξέρω γιατί δεν είναι δικό μας κομμάτι αυτό, πρώτα επηρεάζεται ο εγκέφαλος. Και μετά το ήπαρ. Θα πρέπει, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, να έχει οίδημα σε όλες τις ζώνες του».

    Πρόεδρος: Ο κ. Αγαπητός και ο κ. Τσαντίρης (σ.σ. ιατροδικαστές) λένε ότι η ασφυξία δεν μπορεί να προκαλέσει αυτή την εικόνα σε λίγα λεπτά…
    Μάρτυρας: Διαφωνώ ότι δεν μπορεί η ασφυξία να την προκαλέσει. Προκαλεί ζημιά σε όλες τις ζώνες του ήπατος.

    «Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί»

    Παράλληλα, ο μάρτυρας ανέφερε ότι η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να θεωρηθεί αιτία αιφνίδιου θανάτου, γιατί είναι κλινικοεργαστηριακή διάγνωση και προϋποθέτει κάποια χρονιότητα. «Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί εδώ, δεν υπάρχει “έπαθα ηπατική ανεπάρκεια και πέθανα ξαφνικά”. Πρέπει να εμφανιστούν συμπτώματα για να φτάσει κάποιος να πεθάνει από ηπατική ανεπάρκεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευτυχιάδς «αδειάζοντας» έτσι την ιατροδικαστική Χριστίνα Τσάκωνα η οποία είχε αποδώσει αρχικά το θάνατο του κοριτσιού σε ηπατική ανεπάρκεια.

    Εν τω μεταξύ, νωρίτερα η αποστροφή του παθολογοανατόμου ότι η Μαλένα ήταν ένα υγιές κορίτσι που έτρωγε σουβλάκια λίγο πριν το θάνατό της στο νοσοκομείο Παίδων, προκάλεσε το ξέσπασμα της κατηγορούμενης μητέρας.

    Πισπιρίγκου: Που μάθατε για σουβλάκια κ. Ευτυχιάδη;
    Ευτυχιάδης: Από τους ιατροδικαστές
    Πισπιρίγκου: Από ποιους ιατροδικαστές;

    Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Γιατί θυμώνουμε όταν πεινάμε; - 5 τροφές που χορταίνουν για περισσότερη ώρα
    Γιατί θυμώνουμε όταν πεινάμε; - 5 τροφές που χορταίνουν για περισσότερη ώρα

    Έχεις νιώσει κι εσύ θυμωμένος όταν πεινάς και δεν μπορείς, δεν έχεις χρόνο ή δεν έχεις τίποτα να φας; Έχει συμβεί σε όλους και υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

    Μάλιστα, υπάρχει λέξη γι' αυτό το συναίσθημα, το λεγόμενο «hanger», ένας συνδυασμός πείνας (hunger) και θυμού (anger).

    Σύμφωνα με γιατρό δρ Zac Turner, αυτή η αίσθηση δεν είναι μόνο στο κεφάλι αλλά και στο έντερό μας.

    Όλα καταλήγουν στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, μια πολυάσχολη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου (που συχνά αποκαλείται και «δεύτερος εγκέφαλος») και του πραγματικού εγκεφάλου.

    Νέα μελέτη λέει ότι «το να είσαι "hangry" είναι αληθινό» και μπορεί πράγματι να προκαλέσει ευερεθιστότητα.

    Αυτή η επικοινωνία γίνεται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, μιας απευθείας γραμμής από το έντερο στον εγκέφαλο. Όταν το στομάχι αρχίζει να αδειάζει, στέλνει ένα σήμα σε αυτό το νεύρο λέγοντας: «Πεινάω».

    Αλλά όταν δεν ανταποκρίνεστε αρκετά γρήγορα, αυτά τα σήματα γίνονται όλο και επίμονα. Τότε είναι που ο εγκέφαλος αποφασίζει να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου και τα συναισθήματα αρχίζουν να εμπλέκονται.

    Ένας από τους βασικούς παίκτες σε όλο αυτό είναι η σεροτονίνη. Μπορεί να γνωρίζετε τη σεροτονίνη ως τη χημική ουσία που σας κάνει να «αισθάνεστε καλά» στον εγκέφαλό σας, αλλά περίπου το 90% παράγεται στην πραγματικότητα στο έντερο.

    Το έντερό σας λειτουργεί πρακτικά το εργοστάσιο σεροτονίνης. Και όταν τελειώνει το καύσιμο (δηλαδή το φαγητό), τα πράγματα μπορεί να γίνουν άσχημα.

    Όταν τρέφεστε καλά, το έντερό σας παράγει μια σταθερή παροχή σεροτονίνης, διατηρώντας σας σε καλή διάθεση. Αλλά αν παραλείψετε ένα γεύμα, η παραγωγή σεροτονίνης αρχίζει να παραπαίει.

    Χωρίς αρκετή σεροτονίνη, ο εγκέφαλός σας μπορεί να γίνει σαν ένα μικρό παιδί που χάνει τον ύπνο του, ευερέθιστο, κακοδιάθετο και παράλογο.

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν το στομάχι είναι άδειο, είναι πιο εύκολο να γίνεται ευερέθιστοι και οξύθυμοι.

    Ακόμη, ο εγκέφαλος λειτουργεί με γλυκόζη, η οποία είναι ουσιαστικά ζάχαρη που προέρχεται από το φαγητό που καταναλώνετε.

    Όταν πεινάτε, το σάκχαρο στο αίμα πέφτει και το ίδιο μειώνεται και η παροχή ενέργειας του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος αρχίζει να παλεύει με τη λήψη αποφάσεων, τον έλεγχο των παρορμήσεων και τα συναισθήματα.

    Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Υπάρχει ακόμη περισσότερη επιστήμη πίσω από αυτό το φαινόμενο της αλλαγής της διάθεσης.

    Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Neuroscience έδειξε ότι όταν το έντερο στέλνει σήματα δυσφορίας (όπως «πεθάνω της πείνας») στον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη ρύθμιση της διάθεσης και τις αντιδράσεις στο στρες.

    Μια άλλη μελέτη στο Cell τόνισε πώς οι διαταραχές στην υγεία του εντέρου μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά, δείχνοντας πόσο στενά είναι αλληλένδετοι οι εγκέφαλοι και το στομάχι.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα εκνευριστείτε αδικαιολόγητα επειδή παραλείψατε το γεύμα σας, μπορείτε να κατηγορήσετε τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

    Οι 5 τροφές τροφές για να νιώθετε χορτάτοι, ήρεμοι και ισορροπημένοι

    Για να χαλαρώσετε, χρειάζεστε τροφές που διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σταθερό και τα επίπεδα σεροτονίνης σταθερά.

    1. Τραγανά λαχανικά: Καρότα, σέλερι, αγγούρι, πιπεριά, κουνουπίδι

    Αυτά τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβραδύνοντας την πέψη. Επιπλέον, είναι εύκολο να τα έχετε μαζί σας.

    Μια μελέτη στο The Journal of Nutrition δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσης προάγοντας ένα υγιές περιβάλλον στο έντερο.

    2. Ρεβύθια

    Υψηλά τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε φυτικές ίνες, τα ρεβίθια είναι ένα διπλό χτύπημα κατά της πείνας-θυμού. Η πρωτεΐνη βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ οι φυτικές ίνες κρατούν το πεπτικό σας σύστημα να ικανοποιημένο.

    Η έρευνα στο Frontiers in Nutrition δείχνει ότι τα ρεβίθια υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή σεροτονίνης.

    3. Γιαούρτι

    Το γιαούρτι είναι μια πηγή παραγωγής πρωτεϊνών που μπορεί να κρατήσει μακριά την πείνα. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, ενώ τα προβιοτικά υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, ενισχύοντας αυτή την πολύ σημαντική επικοινωνία εντέρου-εγκεφάλου.

    Μια μελέτη στη Βιολογική Ψυχιατρική υποδηλώνει μάλιστα ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης, καθιστώντας το γιαούρτι ένα εξαιρετικό σνακ τόσο για το έντερο όσο και για το μυαλό.

    4. Μούρα

    Τα μούρα όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και να σας κρατήσουν χορτάτους.

    Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας εκείνες τις αιχμές και τα χτυπήματα που σας κάνουν να αισθάνεστε ευερέθιστοι.

    Η έρευνα στο Nutrients υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολυφαινόλες στα μούρα υποστηρίζουν ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη διάθεσή σας σταθερή.

    5. Αμύγδαλα

    Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη και μαγνήσιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής σεροτονίνης. Αποτελούν το τέλειο σνακ για να έχετε πάντα στην τσάντα σας σε περίπτωση λιγούρας.

    Μια μελέτη στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για να σας κρατήσει ήρεμους και συγκεντρωμένους.

    Ενώ η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει, μην ξεχνάτε και άλλους παράγοντες, όπως τη διαχείριση του άγχους και τον αρκετό ύπνο.

    Το χρόνιο στρες μπορεί να βγάλει εκτός ισορροπίας τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, κάνοντας αυτά τα σήματα πείνας ακόμα πιο έντονα. Ακόμη, ο κακός ύπνος μπορεί να διαταράξει την υγεία του εντέρου, οδηγώντας σε περισσότερες εναλλαγές της διάθεσης και λιγούρας.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε το τέρας της πείνας-θυμού να παραμονεύει, πάρτε μια βαθιά ανάσα, πιάστε ένα σνακ γεμάτο πρωτεΐνη ή ένα τραγανό λαχανικό και θυμηθείτε: δεν είστε μόνο εσείς, αλλά το έντερό σας προσπαθεί να σας στείλει ένα μήνυμα.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο