Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 14:59

Πρωτεΐνες: Πώς να λαμβάνετε αρκετές για μια ποιοτική ζωή

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η ανάγκη για ύπαρξη πρωτεΐνης στο φαγητό που καταναλώνουμε είναι αδιαπραγμάτευτη. Όπως οι υδατάνθρακες και τα λίπη, είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό που ο οργανισμός μας χρειάζεται σε σχετικά μεγάλες, τακτικές δόσεις.

Χρειαζόμαστε πρωτεΐνες για να χτίσουμε μυς, να παράγουμε ορμόνες, να ρυθμίσουμε τη διάθεση και την όρεξη και να ενισχύσουμε τα οστά.

Ωστόσο δεν είναι ένας κανόνας με συγκεκριμένες παραμέτρους εφ΄όρου ζωής καθώς οι ανάγκες μας σε πρωτεΐνες αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τα επίπεδα δραστηριότητας και άλλα. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει ο Guardian οι απαιτήσεις μας μπορεί να είναι εξαιρετικά ατομικές και ως εκ τούτου εύκολα να εκτιμηθούν λανθασμένα.

Ειδικά όταν, λέει η διαιτολόγος Λίνια Πατέλ, «υπάρχουν αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το πόση πρωτεΐνη πρέπει να τρώμε». Αυτό, γιατί η υπέρβαση, που είναι σύνηθες φαινόμενο, στις ημερήσιες συστάσεις για τις πρωτεΐνες μπορεί να συντομεύσει τη ζωή μας. «Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι περίπου το 80% των πελατών μου δεν τρώνε αρκετά», αντιτείνει η Πατέλ.

Η βιομηχανία πρωτεϊνών, που βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία χρόνια με τις μπάρες, τα σακουλάκια και τα ροφήματα, θα μας έκανε να πιστέψουμε ότι το περισσότερο είναι πάντα καλύτερο. Πόση πρωτεΐνη πρέπει να τρώμε λοιπόν;

Οι συνιστώμενες ποσότητες

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης για υγιείς ενήλικες είναι 0,75 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ή 0,8 γραμμάρια στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, ότι η μέση γυναίκα πρέπει να τρώει περίπου 45 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, ενώ ο μέσος άνδρας 56 γραμμάρια περίπου. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου δύο μερίδες ξηρών καρπών, τόφου, ψαριού ή άλλης πηγής πρωτεΐνης. Η ιδανική μερίδα πρωτεΐνης θα πρέπει να χωράει στην παλάμη του χεριού.

Υπάρχουν πολλές μη ζωικές τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και πλούσιες σε άλλα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες: φασόλια, μπιζέλια και φακές, προϊόντα σόγιας όπως το τόφου και πληθώρα ξηρών καρπών και σπόρων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μέση ημερήσια πρόσληψη είναι 76 γραμμάρια την ημέρα για τους ενήλικες ηλικίας 19 έως 64 ετών και βρίσκεται πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές, σημειώνει η Πατέλ, βρίσκονται υπό αναθεώρηση και «εμείς προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να αλλάξει τον τρόπο μέτρησης». Κατ' αρχάς, τα σώματα είναι βαρύτερα από τότε που καθορίστηκαν αυτοί οι συνιστώμενοι μέσοι όροι. Με βάση το σημερινό σωματικό βάρος, θα έπρεπε να υπολογίζετε 5 γραμμάρια παραπάνω.

Επίσης, αυτές οι προτεινόμενες προσλήψεις καθορίστηκαν χρησιμοποιώντας μελέτες «ισορροπημένου αζώτου», οι οποίες αντιπροσωπεύουν, αποκαλύπτει η Πατέλ, «την ελάχιστη πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε τον υποσιτισμό». Αλλά η πρόληψη του υποσιτισμού, υποστηρίζει, «είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τη λειτουργία ευζωίας». Γι' αυτό έχει αναπτυχθεί μια νέα τεχνική για τον προσδιορισμό των πρωτεϊνικών αναγκών, η οποία ονομάζεται εύστοχα μέθοδος δείκτης οξείδωσης αμινοξέων.

«Προτείνει ότι η ελάχιστη πρόσληψη πρωτεΐνης για τη λειτουργία ευζωίας, όχι μόνο για την πρόληψη του υποσιτισμού, είναι περίπου 1g έως 1,2g ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα».

«Ως γυναίκα στα 40 μου», λέει η Πατέλ, «καθώς οι ορμόνες μου μειώνονται, θα χάσω μυϊκή μάζα. Το 1 γρ. πρωτεΐνης και όχι τα 0,75 γρ., θα με βοηθήσει να αποτρέψω κάτι τέτοιο». Ωστόσο, η νεότερη μέθοδος υπολογισμού δεν αποτελεί άλλοθι για τους ανθρώπους να υπερκαταναλώνουν πρωτεΐνες.

Τι γίνεται αν υπάρχει υπερκατανάλωση πρωτεΐνης

«Υπάρχει αναμφίβολα μία αγάπη για την πρωτεΐνη», λέει με τη σειρά του, ο Τζάιλς Γιεό, καθηγητής μοριακής νευροενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επίτιμος πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Διαιτολόγων. «Και ο κύριος λόγος είναι ότι δεν μπορούμε να την αποθηκεύσουμε». Έτσι, κάθε πρωτεΐνη που δεν χρειάζεται για την οικοδόμηση ή την επιδιόρθωση των ιστών θα μετατραπεί σε λίπος, αφήνοντας το άζωτο ως υποπροϊόν προς αποβολή. «Αυτή η διαδικασία, αν φτάσει στα άκρα, δημιουργεί πίεση στα νεφρά μας».

Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης πρωτεϊνών εξακολουθεί να προέρχεται από ζωικά προϊόντα, τα οποία συχνά παρέχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από ό, τι οι χορτοφαγικές πηγές, και το κρέας αυξάνει πολλούς κινδύνους καρκίνου.

Τι συμβαίνει αν δεν είναι επαρκής η πρόσληψη

Όλοι γνωρίζουν ότι η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση και την οικοδόμηση των μυών, αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. «Είναι απαραίτητη για την παραγωγή και τη μεταφορά ορμονών σε όλο το σώμα», τονίζει η Πατέλ, «και είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά από τα σωστά δομικά στοιχεία για τις ορμόνες, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνετε και η παραγωγή επιβραδύνεται».

Η πρωτεΐνη επηρεάζει επίσης τη ρύθμιση της διάθεσης. Διαφορετικοί τύποι περιέχουν διάφορα αμινοξέα, από τα οποία υπάρχουν περίπου 20 που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα, και ορισμένα είναι, λέει η Πατέλ, «τα δομικά στοιχεία για τους νευροδιαβιβαστές, τους χημικούς αγγελιοφόρους που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης και της μνήμης σας».

Η πρωτεΐνη βοηθά επίσης στη ρύθμιση της όρεξης και του σακχάρου στο αίμα. «Είναι ένα πολύ σύνθετο μόριο», τονίζει η Πατέλ, «αλλά σε ένα βασικό επίπεδο, το σώμα σας πρέπει να δουλέψει αρκετά σκληρά για να διασπάσει τα αμινοξέα, οπότε αν συμπεριλάβετε πρωτεΐνη σε ένα γεύμα, επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων που τρώγονται μαζί, απελευθερώνοντάς τους πιο αργά στο σώμα σας». Τα αυγά στο τοστ θα σας χορτάσουν για περισσότερο χρόνο από ό,τι η μαρμελάδα στο τοστ.

Κομμάτι του προβλήματος σε ό,τι αφορά τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, υπογραμμίζει ο Γιεό, είναι ότι τείνουν να περιέχουν λιγότερη πρωτεΐνη, «και αν δεν έχετε αρκετή πρωτεΐνη, αλλά έχετε πρόσβαση σε άλλα τρόφιμα, καταλήγετε να τρώτε περισσότερο φαγητό». Αυτή είναι η «υπόθεση της πρωτεϊνικής μόχλευσης» του Αυστραλού ειδικού σε θέματα παχυσαρκίας καθηγητή Στιβ Σίμπσον. «Το επιχείρημά του», σημειώνει ο Γιεό, «είναι ότι η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ορισμένων από τα τρόφιμα στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι είναι ένας από τους οδηγούς του συνεχιζόμενου προβλήματος της παχυσαρκίας».

Υπάρχουν και άλλα. «Το πενήντα τοις εκατό της δομής των οστών σας είναι πρωτεΐνες. Έτσι, μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αποδυναμώνει τα οστά σας. Και έπειτα, φυσικά, επειδή είμαι ματαιόδοξη, θέλω το δέρμα μου, τα νύχια μου και τα μαλλιά μου να δείχνουν υπέροχα. Ένα από τα πρώτα σημάδια όταν έχετε λίγο χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι ότι τα νύχια σας γίνονται εύθραυστα. Το δέρμα υποφέρει» τονίζει η Πατέλ. Γιατί τι χρησιμοποιεί το σώμα μας για να φτιάξει κολλαγόνο; Αμινοξέα.

Τι ισχύει για τα παιδιά

Οι Πατέλ και Γιεό συμφωνούν ότι αν είστε σε θέση να παρέχετε στα παιδιά σας μια ισορροπημένη διατροφή, δεν χρειάζεται να είστε σχολαστικοί όσον αφορά τα επίπεδα πρωτεϊνών. «Τα παιδιά που μεγαλώνουν μπορούν πιθανώς να αντέξουν να πάρουν λίγο περισσότερη πρωτεΐνη, επειδή τη χρησιμοποιούν», λέει ο Γιεό, αλλά είναι μικρότερα από τους ενήλικες, οπότε οι μερίδες τους θα πρέπει να εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν αυτό. Ο επίσημος οδηγός συντάχθηκε το 1991, όταν το μέσο σωματικό βάρος ήταν ελαφρύτερο, αλλά ξεκινά με 14,5 γραμμάρια (περίπου δύο μεγάλα αυγά) την ημέρα για τα παιδιά ενός έως τριών ετών, 19,7 γραμμάρια για τα τέσσερα έως έξι, 28,3 γραμμάρια μέχρι τα 10, και στη συνέχεια τα χαμηλά 40 γραμμάρια μέχρι τα 14. Στη συνέχεια, τα φύλα χωρίζονται και από τα 15, τα κορίτσια χρειάζονται λίγο περισσότερο από το ποσοστό των ενήλικων γυναικών, στα 45,4g, ενώ για τα αγόρια η σύσταση βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους ενήλικες στα 55,2g.

Ποια ποσότητα θεωρείται αρκετή

Ως κάποιος που εργάζεται με όλους, από αθλητές αντοχής μέχρι γυναίκες σε εμμηνόπαυση, η Πατέλ γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι οι ανάγκες σε πρωτεΐνες εξαρτώνται από παράγοντες όπως η ηλικία και τα επίπεδα δραστηριότητας. «Είναι κάτι τόσο ατομικό», υπογραμμίζει. «Μπορεί κάποιος να χρειάζομαι λίγο περισσότερη ποσότητα από κάποιον άλλο, γενετικά», προσθέτει.

Γενικά συμβουλεύει τους ενήλικες να ξεκινήσουν με στόχο να καταναλώνουν 1 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα και να αρχίσουν να παρακολουθούν τη μυϊκή μάζα. Οι ζυγαριές σύστασης σώματος στα γυμναστήρια είναι βοηθητικές. «Μπορούν να σας δώσουν μια ένδειξη με την πάροδο του χρόνου, αν χρησιμοποιούνται σωστά, όπως το να ζυγίζεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα και όχι μετά από μια προπόνηση», λέει χαρακτηριστικά.

Τι γίνεται αν κανείς γυμνάζεται πολύ

Ακόμα και αν είστε γυμνασμένοι, δεν πρόκειται να το παρακάνετε και να «τρώτε ένα ολόκληρο κοτόπουλο την ημέρα», λέει η Πατέλ. Για τους ογκώδεις παίκτες του ράγκμπι, η σύσταση για τις πρωτεΐνες είναι «περίπου 2 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, και είναι στην κορυφή αυτών που συνιστά το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής».

Επομένως, οι κανονικοί άνθρωποι που προπονούνται για έναν αγώνα δρόμου 10 χιλιομέτρων ή έναν μαραθώνιο, ή απλά γυμνάζονται τακτικά, θα πρέπει να προσλαμβάνουν περισσότερη πρωτεΐνη, ή αυτό ισχύει μόνο για τους κορυφαίους αθλητές;

«Καθόλου». «Έχετε αυτό το εύρος από ένα έως δύο γραμμάρια και θα έλεγα ότι το ένα είναι το σημείο απ' όπου ξεκινάτε. Για τους περισσότερους γυμναστές, και θα έλεγα για τους ανθρώπους που τρέχουν λίγο, είναι 1,2 γραμμάρια, αλλά εξαρτάται από την ηλικία σας», λέει η Πατέλ.

Στη συνέχεια, καθώς είστε πιο δραστήριοι, αυξάνετε την πρωτεΐνη, αλλά βεβαιωθείτε ότι αυξάνετε την πρόσληψη πρωτεΐνης γύρω από τη δραστηριότητα.

Τι ισχύει για τις έγκυες

Η Πατέλ υποστηρίζει ότι οι ανάγκες σε πρωτεΐνη κατά την ανάπτυξη των μωρών «δεν είναι υπερβολικές». «Σε γενικές γραμμές, δεν πρέπει να τρώτε για δύο - πρέπει απλώς να έχετε υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Μόνο στο τρίτο τρίμηνο αυξάνετε τις θερμίδες σας κατά 300. Και όταν το κάνετε αυτό, δεν χρειάζεται να καταβάλλετε συντονισμένη προσπάθεια να τρώτε μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης, εφόσον τηρείτε την υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή», σημειώνει.

Τι αλλάζει στη μέση ηλικία

Αυτή είναι η ιδανική εποχή για την προετοιμασία της υγιούς γήρανσης, όταν η παραγωγή ορμονών αρχίζει να μειώνεται - οιστρογόνων και προγεστερόνης στις γυναίκες και τεστοστερόνης στους άνδρες - και όταν αρχίζει να μειώνεται η μυική μάζα. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη από τη μέση ηλικία», λέει η Πατέλ, «ίσως πιο έντονα για τις γυναίκες». Ο επίσημος οδηγός το υποστηρίζει αυτό ανεβάζοντας τη συνιστώμενη μέση ημερήσια πρόσληψη μιας γυναίκας στα 46,5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτή είναι η εποχή που πρέπει να αυξήσουμε και τις ασκήσεις δύναμης για να διατηρήσουμε αυτή τη μυϊκή μάζα.

Η τρίτη ηλικία

Ο Βάλτερ Λόνγκο είναι καθηγητής γεροντολογίας και βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και ειδικός στα επιδημιολογικά δεδομένα μακροζωίας που υποστηρίζουν τη μη υπέρβαση των επίσημων κατευθυντήριων οδηγιών για τις πρωτεΐνες. Αλλά ακόμη και αυτός λέει ότι από τα τέλη της δεκαετίας του '70 χρειαζόμαστε μια πρωτεϊνική ώθηση μέχρι περίπου 1 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους, καθημερινά.

Ο καλύτερος τρόπος για να τις καταναλώσετε όλες, αποκαλύπτει η Πατέλ, είναι να κατανέμετε την πρόσληψή σας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, με κάθε γεύμα και σνακ να περιλαμβάνει κάποια πρωτεΐνη. Περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης μοιάζουν με «δύο αυγά με δύο φέτες τοστ με σπόρους, ή δύο φέτες τοστ ολικής άλεσης με μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο και έναν latte, ή 125 γραμμάρια ελληνικού γιαουρτιού με μερικούς σπόρους κολοκύθας πασπαλισμένους από πάνω». Αν το τυρί cottage είναι το φόρτε σας, ένα φλιτζάνι από αυτό με ένα μήλο είναι ένα σνακ με 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, και σε επίπεδο γεύματος-συστατικών, το ίδιο ισχύει και για «ένα μικρό στήθος κοτόπουλου ή μισό μεγάλο, 75 γραμμάρια καπνιστού ή ποσέ σολομού ή ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές».

Κατά την άποψή της, η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής μέχρι τα βαθιά γεράματα. «Αν υπάρχει ένας λειτουργικός καθοριστικός παράγοντας για το πόσο καλά ζεις, αυτός είναι το πόσους μυς έχεις», λέει. «Αυτό θα καθορίσει αν μπορείτε να ανεβείτε τις σκάλες ή να σηκωθείτε από τον καναπέ. Η απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μεταβολική υγεία και την κινητικότητα», καταλήγει.

Πρέπει να είναι διαφορετικές οι πηγές πρωτεΐνης;

Οι διαφορετικές πηγές πρωτεϊνών προσφέρουν διαφορετικά αμινοξέα και χρειαζόμαστε όλη την γκάμα για να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε όμορφα λέει η Πατέλ. Έτσι, πρωτεΐνη δεν σημαίνει πάντα μπριζόλα ή χούμους ή ό,τι άλλο είναι το αγαπημένο σας. Πρέπει να καταναλώνετε μια ευρεία γκάμα τροφών.

«Οι γενικές μου συστάσεις θα ήταν να συμπεριλαμβάνετε κάποια πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα και να διαφοροποιείτε τις πηγές σας», σημειώνει. Αυτός είναι εν μέρει και ο λόγος για τον οποίο δεν συστήνει ροφήματα πρωτεΐνης.

«Κάποια ροφήματα πρωτεΐνης λειτουργούν για ορισμένους ανθρώπους, εφόσον δεν γίνονται υποκατάστατο των καλών, σωστών διατροφικών συνηθειών», λέει. «Επειδή σε ένα κοτόπουλο, δεν παίρνετε μόνο πρωτεΐνες, παίρνετε μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο και σίδηρο. Σε ένα ρόφημα πρωτεΐνης, παίρνεις μόνο πρωτεΐνη», καταλήγει.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 10:56

Σχετικά Άρθρα

  • Οι 5 λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε σνακ
    Οι 5 λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε σνακ

    Αν πιάνετε τον εαυτό σας να τσιμπολογάει ένα σνακ αργά τη νύχτα και να μην μπορείτε να σταματήσετε, είστε ένας από τους πολλούς.

    Το μη ελεγχόμενο (και ανεπιθύμητο) τσιμπολόγημα ενός σνακ είναι «πολύ συνηθισμένο», λέει στην Telegraph η Uxshely Carcamo, εγγεγραμμένη διατροφολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια της The Food Therapy Clinic στο Λονδίνο.

    Τα σνακ μεταξύ των γευμάτων τείνει να εμφανίζεται με δύο τρόπους. «Μερικοί άνθρωποι πιάνουν τον εαυτό τους να τσιμπολογούν όλη την ημέρα, ενώ άλλοι είναι πολύ πειθαρχημένοι τη μέρα, αλλά εκτός ελέγχου το βράδυ», αναφέρει η ειδικός.

    Ευτυχώς, οι ρίζες και των δύο είναι συνήθως οι ίδιες και μπορούν να αντιμετωπιστούν με μερικές γρήγορες και εύκολες τροποποιήσεις.

    Αυτοί είναι οι πέντε λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να σταματήσετε τα σνακ και τι να κάνετε:

    Δεν τρώτε αρκετά

    Μπορεί να πιστεύετε το αντίθετο αντίθετο, αλλά αν πιάνετε τον εαυτό σας να τσιμπολογάει ανάμεσα στα γεύματα, η λύση μπορεί κάλλιστα να είναι να τρώτε περισσότερο πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.

    «Πολλοί που έρχονται σε εμένα λένε ότι το πρόβλημά τους είναι ότι τρώνε υπερβολικά», λέει η Carcamo, «αλλά συχνά συμβαίνει το αντίστροφο - υποκαταναλώνουν κατά τη διάρκεια των γευμάτων, κάτι που τους κάνει να τρώνε υπερβολικά μεταξύ των γευμάτων».

    «Η κουλτούρα της διατροφής είναι πολύ διάχυτη και κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν ένα μικρό πρωινό με 300 θερμίδες και το ίδιο για μεσημεριανό», λέει η Carcamo. «Αλλά αν πεινάτε μεταξύ των γευμάτων όταν τρώτε τόσο λίγο, είναι φυσικό και πιθανό ένα σημάδι ότι το σώμα σας δεν λαμβάνει τη διατροφή που χρειάζεται».

    Έτσι, για να τσιμπολογάτε λιγότερο, απλώς τρώτε περισσότερο την ώρα των γευμάτων. «Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να προσθέσετε λίγη περισσότερη πρωτεΐνη και μερικά περισσότερα υγιή λιπαρά στα γεύματά σας, τα οποία θα σας χορτάσουν και θα σας κρατήσουν για περισσότερη ώρα», εξηγεί.

    Φροντίστε να δώσετε προτεραιότητα σε ολικής, μη επεξεργασμένα τρόφιμα: «Άφθονα φρούτα και λαχανικά, με άφθονες φυτικές ίνες για να σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερο», λέει η Carcamo. Οι γλυκοπατάτες και η βρώμη, ως «υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης», είναι ιδιαίτερα χορταστικές και δυναμωτικές.

    Πάτε για ύπνο πολύ αργά ή σε λάθος ώρα

    Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ορμόνης της πείνας, της γκρελίνης, οδηγώντας σας να καταναλώνετε περισσότερο φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Μια νύχτα στέρησης ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γκρελίνης έως και 22%, ένα αποτέλεσμα που διαρκεί ακόμα και μετά τα γεύματα, οδηγώντας σε αύξηση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνετε μόνο με το σνακ.

    Ακόμη, υπάρχει το γεγονός ότι οι νυχτερινές δραστηριότητες μπορούν να σαν κάνουν ακόμα πιο επιρρεπείς στο σνακ: το να μένετε ξύπνιοι βλέποντας τηλεόραση, ιδιαίτερα αν αγαπάτε τις εκπομπές μαγειρικής, μπορεί να προκαλέσει αλόγιστη κατανάλωση σνακ, με μια μελέτη που διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν επιπλέον 150 θερμίδες βλέποντας τηλεόραση.

    Το να κοιμάστε νωρίτερα θα μπορούσε να αποτρέψει το τσιμπολόγημα, εάν ο χρόνος στον καναπέ σας παρακινεί για κακές συνήθειες, λέει η Carcamo, αλλά πολύ πιο σημαντικό από την ακριβή ώρα που πηγαίνετε για ύπνο είναι «η ποιότητα του ύπνου σας».

    Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε μια «καλή ρουτίνα υγιεινής ύπνου»: «Κλείστε το τηλέφωνό σας εξήντα με ενενήντα λεπτά πριν τον ύπνο και αποφύγετε την καφεΐνη μετά το μεσημέρι», συμβουλεύει η Carcamo.

    Ανάλογα με το τρέχον πρόγραμμα ύπνου και τις συνήθειές σας, «μπορώ να προτείνω να συντομεύσετε το παράθυρο ύπνου σας για να συμπυκνώσετε τον χρόνο που περνάτε κοιμισμένοι, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας» και να κρατήσει μακριά την γκρελίνη, λέει ο Carcamo.

    Βαριέστε

    Η βαρεμάρα είναι ένας κλασικός οδηγός του τσιμπολογήματος, όχι μόνο όταν δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε, αλλά και όταν κάτι συγκεκριμένο μας κάνει να βαριόμαστε. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι τρώμε ακόμη περισσότερο όταν βλέπουμε «βαρετή» αντί «συναρπαστική» τηλεόραση.

    Συχνά τα σνακ μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι «θέλουμε απλώς κάτι να κάνουμε, με το μυαλό μας αλλά και τα χέρια μας», λέει η Carcamo. «Μερικοί από τους πελάτες μου μπόρεσαν να μεταπηδήσουν σε κάτι όπως το πλέξιμο όταν τους πιάνει η ώθηση να τσιμπολογήσουν, για να τους απομακρύνω από το φαγητό».

    Εάν οι τέχνες και οι χειροτεχνίες δεν είναι το φόρτε σας, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές: «Άκου ένα audiobook, τηλεφώνησε σε έναν φίλο, γράψε σε ημερολόγιο, ζωγράφισε, οτιδήποτε ταιριάζει στα ενδιαφέροντά σου», λέει η Carcamo.

    Είναι επίσης χρήσιμο να «ρυθμίσετε το περιβάλλον σας για επιτυχία», προσθέτει. «Μην κρατάτε ορατό το πακέτο των μπισκότων και αλλάξτε τη θέση του με ένα καλάθι φρούτα».

    Και αν εξακολουθείτε να έχετε επιθυμία για σνακ, τότε «ένα τεράστιο πιάτο με σταφύλια, καρότα ή σέλινο δεν θα σας κάνει κακό».

    Είστε αγχωμένοι

    Όπως πιάνουμε ένα σνακ όταν είμαστε κουρασμένοι, «το στρες, το άγχος και η χαμηλή διάθεση μπορούν να μας οδηγήσουν να τρώμε περισσότερο για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας να νιώθουν καλύτερα», εξηγεί η Carcamo.

    «Είναι φυσικό να ψάχνουμε για κάτι εκείνες τις στιγμές που θα μας δώσει μια γρήγορη ανύψωση. Ωστόσο, αυτό δεν θα προέλθει από κάτι υγιεινό όπως τα σπαράγγια. Θα προέρχεται από τη ζάχαρη σε μπισκότο ή σοκολάτα».

    Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη πυροδοτεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης, μια ορμόνη για την καλή αίσθηση στον εγκέφαλο, ενισχύοντας προσωρινά τη διάθεση. Μπορεί επίσης να αποδυναμώσει την ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στο στρες, παρέχοντας μια παροδική ανακούφιση από το άγχος, μειώνοντας την απελευθέρωση κορτιζόλης.

    Για να αποφύγετε το συναισθηματικό φαγητό στη συνέχεια, λέει η Carcamo, «αναπτύξτε μια διαφορετική στρατηγική αντιμετώπισης».

    «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο για να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας ή να δείτε έναν επαγγελματία θεραπευτή. Αλλά ακόμη και το να λες δυνατά αυτό που νιώθεις, είτε είναι θλίψη είτε άγχος, μπορεί να είναι καθαρτικό και να σε βοηθήσει να σταματήσεις τον εαυτό σου από το να πάει αμέσως για κάτι ζαχαρούχο».

    Άλλες τεχνικές όπως «χρησιμοποιώντας την αναπνοή ή διαλογισμό» μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική σας ευτυχία και να σας βοηθήσουν να εγκαταλείψετε τους ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

    Έχει γίνει συνήθεια που δεν μπορείτε να κόψετε

    Μερικές φορές, ο μόνος πραγματικός λόγος που τρώμε σνακ είναι επειδή απλώς έχουμε συνηθίσει να το κάνουμε. Το να μη φάμε αυτό το απογευματινό κέικ ή τη σακούλα με τα πατατάκια μετά τη δουλειά μπορεί να προκαλέσει «πόνους» πείνας ή να μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν είμαστε καθόλου καλά.

    Για να απομακρυνθείτε από αυτή την καθημερινή συνήθεια, ξεκινήστε αντικαθιστώντας την με κάτι πιο θρεπτικό, που θα μπορούσε τελικά να σας βοηθήσει να κόψετε εντελώς τα σνακ.

    «Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε κάποιες πιο υγιεινές συνήθειες, όπως να φάτε ένα μήλο και να πιείτε λίγο τσάι από βότανα, αντί για ένα μπισκότο και λίγο τσάι, ή μερικούς χουρμάδες. Αλλά ελπίζουμε ότι αυτή η παρόρμηση θα εξαφανιστεί εάν αρχίσετε να τρώτε μεγαλύτερα γεύματα», λέει ο Carcamo.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Οι τροφές που «σκοτώνουν» το στρες
    Οι τροφές που «σκοτώνουν» το στρες

    Μπορεί να μοιάζει περίεργο, ωστόσο η διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το στρες.

    Το στρες είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στην εποχή μας. Οι απαιτήσεις της ζωής είναι πολλές και οι ταχύτητες που πρέπει να ανταποκριθούμε, επίσης, γρήγορες. Πολύ συχνά, λοιπόν, μπορεί να σας κατακλύζει το άγχος, το οποίο μπορεί να «χτυπήσει», μεταξύ άλλων και στο στομάχι.

    Αν, μάλιστα, το περιστασιακό άγχος μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα θα έχετε άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής σας και πιθανά προβλήματα υγείας.

    Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ενισχύετε τον οργανισμό σας διατροφικά, εστιάζοντας στην υγεία του εντέρου και στις τροφές που μπορούν να συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στην μείωση του στρες.

    Άλλωστε, ο εγκέφαλος συνδέεται άμεσα με το έντερο, το οποίο και δεν πρέπει να παραμελείτε. Το μικροβίωμα του εντέρου θέλει φροντίδα, ώστε να αποφύγετε τη φλεγμονή, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να παίξει ρόλο στην εμφάνιση άγχους και στρες.

    Τι περιλαμβάνει η διατροφή κατά του στρες;

    Γι’ αυτόν το λόγο είναι καιρός να επικεντρώσετε την προσοχή σας στη διατροφή. Να τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα, αποφεύγοντας «στρεσογόνες» τροφές, όπως ροφήματα με ζάχαρη και επεξεργασμένα σνακ.

    Δείτε, από την άλλη, ποιες είναι εκείνες οι τροφές που θα σας χαρίσουν εντερική υγεία και άρα θα επηρεάσουν θετικά τα επίπεδα του άγχους στον οργανισμό σας.

    1. Τροφές γεμάτες πρεβιοτικά

    Τα λαχανικά είναι πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες που αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου. Τρόφιμα πλούσια σε πρεβιοτικά είναι τα σπαράγγια, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα φυλλώδη χόρτα, τις αγκινάρες, τα όσπρια, τα μανιτάρια και τα μήλα. Καλό είναι να τα εντάξετε όλα στη διατροφή σας.

    2. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

    Δεν υφίσταται υγιές έντερο χωρίς την παρουσία καλών βακτηρίων. Για να αναπληρώσετε, λοιπόν, τα καλά βακτήρια του εντέρου, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Σε αυτές ανήκουν το ξινολάχανο, το kimchi, το κεφίρ, το miso και το απλό γιαούρτι.

    3. Μούρα

    Τα μούρα είναι ένα πολύτιμο φρούτο, καθώς προσφέρουν πλήθος από φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύουν το εντερικό μικροβίωμα και μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Τα βατόμουρα περιέχουν συγκεκριμένα μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ανθοκυανίνης, μία φυτοχημική ουσία που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό. Έτσι δημιουργείτε μια ισχυρή ασπίδα για τον εγκέφαλό σας, καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες. Επιλέξτε μούρα, σμέουρα, βατόμουρα και φράουλες.

    4. Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

    Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο και τον εγκέφαλο. Θα τα βρείτε σε άγρια ψάρια όπως ο σολομός, ο γαύρος, ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, καθώς και σε ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως τα καρύδια και οι σπόροι chia. Καταναλώστε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να μειώσετε το άγχος, να βελτιώσετε τη διάθεση, καθώς και τη συγκέντρωσή σας.

    Στόχος σας θα πρέπει να είναι να εντάσσετε τρόφιμα από τις παραπάνω ομάδες στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Για οποιαδήποτε δυσανεξία, καλό είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας, ώστε να αντικαταστήσετε κάποια από τις συγκεκριμένες τροφές.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Άνοια: 5 κινήσεις SOS για δυνατό μυαλό
    Άνοια: 5 κινήσεις SOS για δυνατό μυαλό

    Μια ειδικός προτείνει τα τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας για να δυναμώσουμε το μυαλό μας και να γλιτώσουμε από την άνοια - Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας!

    Η άνοια είναι μια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει τη μνήμη, την σκέψη και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Η ανάγκη για προληπτικές λύσεις είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς έως και 4 στις 10 περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

    Μια σειρά από μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, τη διάθεση και επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης. Πιο πρόσφατα, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι όσο πιο νωρίς αρχίσουμε να τρώμε υγιεινά, τόσο πιο πιθανό είναι να εξασφαλίσουμε την καλή εγκεφαλική υγεία στα 70 έτη και μετά. Τι θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει στο διατροφικό πλάνο;

    Η κορυφαία ψυχολόγος και διατροφολόγος, Kimberley Wilson, η οποία έχει αφιερώσει την καριέρα της στη μελέτη του πώς η διατροφή επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία, αποκάλυψε πώς συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο και να διατηρήσουν την εγκεφαλική μας υγεία σε βάθος χρόνου.

    Λιπαρά ψάρια και χόρτα

    Ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά μυστικά που αναφέρει η Wilson είναι η τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, καθώς και πράσινων φυλλωδών λαχανικών, όπως το σπανάκι και το λάχανο. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται καθοριστικά για τη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο.

    Η φλεγμονή, σύμφωνα με το Alzheimer’s Society, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της άνοιας. Η Wilson εξηγεί ότι τα πράσινα λαχανικά, ιδιαίτερα, φαίνεται πως περιορίζουν το οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

    Μούρα

    Οι πολυφαινόλες, φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε τροφές όπως τα μούρα, είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι καθοριστική για την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και τη διατήρηση της διανοητικής μας υγείας. Αυτές οι ουσίες βρίσκονται σε τροφές όπως οι φράουλες, οι μελιτζάνες και τα άλλα πολύχρωμα λαχανικά και βοηθούν να διευρύνονται τα αιμοφόρα αγγεία και να βελτιώνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό, μακροπρόθεσμα, μπορεί να αποτρέψει τις μορφές της άνοιας που σχετίζονται με κακή κυκλοφορία του αίματος, όπως η αγγειακή άνοια.

    Φυτικές ίνες

    Οι φυτικές ίνες έχουν θετική επίδραση στον εγκέφαλο. Όταν διασπώνται στο έντερο, παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, όπως το βουτυρικό οξύ, το οποίο βοηθά στην προστασία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, που προστατεύει τον εγκέφαλο από επιβλαβείς ουσίες. Εάν αποδυναμωθεί, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Παρόλο που οι φυτικές ίνες δεν επηρεάζουν άμεσα τη διάθεση, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου.

    Περιορισμός των σακχάρων

    Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σακχάρων και επεξεργασμένων τροφών δεν επηρεάζει μόνο το βάρος μας, αλλά και την εγκεφαλική μας υγεία. Η Wilson εξηγεί ότι, ενώ τα σάκχαρα από μόνα τους δεν προκαλούν άμεσα τη φλεγμονή, η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και η αύξηση του βάρους που τη συνοδεύει μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, που είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την άνοια. Τα σακχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, έχουν συνδεθεί άμεσα με την αύξηση των φλεγμονωδών δεικτών σε νέους ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνες.

    Η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους

    Η κατάθλιψη σχετίζεται με περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που συνδύασε αποτελέσματα από 27 ερευνητικές μελέτες, εξηγεί το Alzheimer’s Society.

    Ως εκ τούτου, η κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της διάθεσης, θα μπορούσε επίσης να παρουσιάσει κάποια μακροπρόθεσμα οφέλη. Από την άλλη, όταν πρόκειται για την κατανάλωση γρήγορου φαγητού και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η παρουσία τους ή η απουσία πιο υγιεινών τροφών ευθύνεται για την αλλαγή της διάθεσης, εξηγεί η Wilson.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Πόσα κιλά ζάχαρης καταναλώνουμε τον χρόνο; Όχι τόσο (λίγα) όσο φαντάζεστε
    Πόσα κιλά ζάχαρης καταναλώνουμε τον χρόνο; Όχι τόσο (λίγα) όσο φαντάζεστε

    Με τα επεξεργασμένα τρόφιμα να έχουν κατακτήσει κάθε ψυγείο και ράφι του εμπορίου, η κατανάλωση ζάχαρης και πρόσθετων σακχάρων είναι σχεδόν αναπόφευκτη, όπως αποκαλύπτει νεότερη αμερικανική έρευνα

    Η κατανάλωση σακχάρων έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα. Παρότι οι ειδικοί προειδοποιούν συνεχώς για τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική πρόσληψή τους – όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις – οι καθημερινές διατροφικές μας επιλογές συχνά παραμένουν γεμάτες με σάκχαρα. Μια πρόσφατη έρευνα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Talker Research αποκαλύπτει στοιχεία σχετικά με το πόση ζάχαρη καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος ετησίως, καθώς και τις επιπτώσεις αυτής της κατανάλωσης στην υγεία και στην ενυδάτωση.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 36 κιλά ζάχαρης κάθε χρόνο, γεγονός που σοκάρει και ταυτόχρονα δημιουργεί προβληματισμό για τις επιπτώσεις αυτής της υπερβολικής κατανάλωσης στη συνολική υγεία και την ενυδάτωση.

    Η ζάχαρη στην καθημερινή διατροφή

    Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 2.000 Αμερικανών και ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι συνήθειες κατανάλωσης σακχάρων έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 99 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων ημερησίως, ποσότητα που ξεπερνά κατά πολύ τα συνιστώμενα όρια της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Συνολικά, αυτό μεταφράζεται σε 36.000 γραμμάρια ζάχαρης ετησίως, δηλαδή 36 κιλά.

    Οι συνήθειες που οδηγούν στην υπερβολική κατανάλωση

    Παρά το γεγονός ότι το 85% των ερωτηθέντων προσπαθούν ενεργά να μειώσουν την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων, η πραγματικότητα δείχνει μια διαφορετική εικόνα. Ένα σημαντικό ποσοστό των σακχάρων καταναλώνεται μέσω ροφημάτων: το 34% των συμμετεχόντων παραδέχτηκαν ότι η πρωινή τους συνήθεια να πίνουν καφέ συμβάλλει σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης, ενώ το 28% ανέφεραν ότι τα σακχαρούχα αναψυκτικά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι 51% των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι οι έντονες λιγούρες ενδεχομένως να οφείλονται στην αφυδάτωση. Η ενυδάτωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της επιθυμίας για γλυκό και αυτό φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως κατανάλωναν μόλις 1,4 λίτρα νερού ημερησίως, ποσότητα αρκετά χαμηλότερη από τα συνιστώμενα επίπεδα που ορίζει η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ.

    Η έρευνα διερεύνησε επίσης τους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες που πυροδοτούν την επιθυμία για σάκχαρα. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως οι κυριότεροι λόγοι που τους ωθούν στην κατανάλωση γλυκών είναι το άγχος (39%), η ανία (36%), η κόπωση (24%) και η μοναξιά (17%). Τα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτές τις λιγούρες είναι συνήθως αρνητικά, με τους ανθρώπους να νιώθουν ανήσυχοι (23%), ευερέθιστοι (22%), ανυπόμονοι (20%) και μη παραγωγικοί (20%).

    Πότε όμως ήταν πιο έντονη η επιθυμία για κάτι γλυκό; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι πιο συνήθεις συνθήκες ήταν η προβολή μιας ταινίας (31%), μετά το φαγητό (31%), για να αποκτήσουν περισσότερη ενέργεια στη μέση της ημέρας (30%) ή μετά από μια κακή ημέρα στη δουλειά (19%). Σύμφωνα με την έρευνα, η πιο συχνή ώρα κατά την οποία οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι νιώθουν την ανάγκη να καταναλώσουν ζάχαρη ήταν στις 3 το μεσημέρι.

    Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι ο μέσος άνθρωπος μπορούσε να αντισταθεί στην επιθυμία για γλυκό για μόλις 13 λεπτά, προτού υποκύψει. Επιπλέον, η «κατάρρευση» από την υπερκατανάλωση ζάχαρης, όταν δηλαδή πέφτει κατακόρυφα η ενέργεια, συνέβαινε περίπου 33 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός γλυκού, με τις κυριότερες επιπτώσεις να είναι η κόπωση (42%), οι τύψεις (25%) και η έλλειψη συγκέντρωσης (21%).

    Παρόλα αυτά, θετικό θεωρείται το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την ενυδάτωση. Ειδικότερα, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (51%) δήλωσαν πως προσπαθούν να πίνουν περισσότερο νερό, με στόχο να μειώσουν την επιθυμία για σάκχαρα και να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;
    Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;

    Μπορείς άραγε να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού και να διατηρήσεις τον οργανισμό σου νέο; Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και την εξατομικευμένη προληπτική ιατρική, η απάντηση είναι ναι.

    Παρόλο που έχεις μάθει ότι κανείς δεν μπορεί να νικήσει τη φυσική φθορά του χρόνου και ότι μεγαλώνεις χωρίς επιστροφή, οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις έρχονται να σε διαψεύσουν. Η χρονολογική σου ηλικία μπορεί να αυξάνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μεγαλώνει και η βιολογική ηλικία των κυττάρων σου. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η πραγματική σου βιολογική ηλικία μπορεί να προηγείται ή να μένει πίσω από τη χρονολογική σου ηλικία.

    Βασικοί Παράγοντες

    Το αμυντικό σου σύστημα, ένα πολύπλοκο σύμπαν, με τον χρόνο αρχίζει να φθείρεται, προκαλώντας μια σιωπηλή φλεγμονή και «καραμελοποίηση». Αυτό σημαίνει ότι τα αγγεία, τα κύτταρα, τα όργανα, ο εγκέφαλος, τα σπλάχνα και το δέρμα σου «σιγοκαίγονται» και σταδιακά φθείρονται. Όταν ο οργανισμός σου αφεθεί χωρίς άμυνα, μικρόβια, αλλεργίες, φλεγμονές και ασθένειες (όπως διάφορες μορφές καρκίνου) αρχίζουν να τον απειλούν.

    Πρέπει να μάθεις να ακούς το σώμα σου και να ελέγχεις δύο φορές τον χρόνο τα αγγεία σου με την εξέταση AGES. Οι ορμόνες είναι ο βασικότερος συντελεστής, καθώς η γήρανση αποτελεί ένα σύνολο ανεπιθύμητων ορμονικών αλλαγών. Πίσω από σχεδόν όλα τα προβλήματα υγείας, είτε σωματικά είτε ψυχικά, κρύβονται οι ορμονικές εκτροπές. Αν δεν ρυθμιστούν, ό,τι άλλο και να κάνεις δεν θα αποτελεί πραγματική θεραπεία. Μια εξέταση των κυριότερων ορμονικών δεικτών στο αίμα είναι το πρώτο βήμα προς τη λύση.

    Οι βάσεις της πυραμίδας της αντιγήρανσης είναι η έξυπνη διατροφή και η άσκηση. Η αλλαγή τρόπου ζωής σε εξατομικευμένο επίπεδο εξισορροπεί το στρες και τις ορμόνες. Δεν μπορείς να χτίζεις την υγεία σου με φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά και ταυτόχρονα να την καταστρέφεις με κακές συνήθειες.

    Η αναστροφή των μηχανισμών γήρανσης οδηγεί στην ιδανική υγεία και σε απαλλάσσει από το περιττό λίπος μόνιμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια γιατρών που ενδιαφέρονται για εσένα ατομικά, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό τρόπο ζωής σου. Μέσω αναλυτικών ερωτήσεων και εξέτασης του πλήρους ιατρικού σου φακέλου, θα μπορέσεις να αναφέρεις στοιχεία που αλλιώς θα διέφευγαν της προσοχής σου.

    Η καλή κλινική εξέταση, με την εικόνα, το ιστορικό, τις απαντήσεις, τα παράπονα και τα συμπτώματα, μπορεί να δείξει πράγματα που δεν φαίνονται μεμονωμένα σε άλλες εξετάσεις. Με την τέχνη της αναγεννητικής ιατρικής, αυτά τα στοιχεία αποκτούν νόημα και συμβάλλουν στην εξατομικευμένη προληπτική ιατρική.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μακροζωία: Ο τύπος διατροφής που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής
    Μακροζωία: Ο τύπος διατροφής που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής

    Υιοθετώντας αυτό το μοτίβο διατροφής, θα μπορούσαμε να απολαύσουμε περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

    Θα μπορούσαμε να ζήσουμε περισσότερο, εάν τρώμε λιγότερο; Πιθανώς η αυθόρμητη απάντηση να είναι «ναι», είναι όμως και αυτή που δίνει νεότερη μελέτη, με μια σημαντική ανατροπή. Οι επιστήμονες από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Calico Life Sciences και το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα βιοϊατρικής έρευνας The Jackson Laboratory διαπίστωσαν ότι δεν έχει σημασία μόνο η μείωση των θερμίδων, αλλά και το πόσο καλά προσαρμόζεται το σώμα στις διατροφικές αλλαγές, όπως στις περιόδους νηστείας.

    Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, έδειξε πώς διαφορετικές μορφές διατροφικού περιορισμού μπορούν να παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής, σε πειραματικά ποντίκια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματά τους όχι μόνο επιβεβαιώνουν τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων που παρατείνουν τη ζωή, αλλά αποκαλύπτουν επίσης ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, ακόμη και χωρίς να μειωθεί η συνολική πρόσληψη θερμίδων.

    Το πείραμα στο εργαστήριο

    Στην ερευνά τους στο εργαστήριο, εξέτασαν εκτενώς 937 θηλυκά ποντίκια με γενετικές διαφορές. Τα τρωκτικά χωρίστηκαν σε πέντε διατροφικές ομάδες: μία με απεριόριστη πρόσβαση στην τροφή, δύο με θερμιδικούς περιορισμούς (60% και 80% των βασικών θερμίδων) και δύο με διαλειμματική νηστεία (μία ή δύο διαδοχικές ημέρες την εβδομάδα χωρίς τροφή). Στη συνέχεια, τα ποντίκια παρακολουθήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με τακτικές αξιολογήσεις της υγείας τους και εξετάσεις αίματος.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο ο περιορισμός των θερμίδων όσο και η διαλειμματική νηστεία παρέτειναν τη διάρκεια ζωής των ποντικιών, με αποτελέσματα ανάλογα με το βαθμό του περιορισμού. Ειδικότερα, τα ποντίκια με 40% περιορισμό θερμίδων έζησαν περίπου εννέα μήνες περισσότερο από εκείνα που είχαν τη δυνατότητα να τρώνε όσο ήθελαν. Αυτό ισοδυναμεί με την παράταση της ανθρώπινης ζωής κατά πάνω από μια δεκαετία!

    Ακόμα, όμως, πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα στα ποντίκια που ακολούθησαν τη διαλειμματική νηστεία. Τα ποντίκια που έμειναν νηστικά για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα παρουσίασαν επίσης σημαντική παράταση της διάρκειας ζωής, με εκείνα που έκαναν τη νηστεία για δύο ημέρες να ζουν περισσότερο από εκείνα που ακολούθησαν τη νηστεία για μία ημέρα. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι κατανάλωναν σχεδόν την ίδια ποσότητα τροφής συνολικά με τα αντίστοιχά τους χωρίς περιορισμούς.

    Οι επιδράσεις στη συνολική υγεία

    Οι ερευνητές δεν μέτρησαν απλώς τη διάρκεια της ζωής των ποντικιών, αλλά ανέλυσαν και την κατάσταση της υγείας τους σε όλη τους τη ζωή. Εξέτασαν τα πάντα, από τη σύνθεση του σώματος και τους μεταβολικούς ρυθμούς μέχρι τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τις γνωστικές ικανότητες. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση τους επέτρεψε να σχηματίσουν μια λεπτομερή εικόνα για το πώς ο διατροφικός περιορισμός επηρεάζει όχι μόνο τη διάρκεια ζωής, αλλά τη συνολική υγεία και τη γήρανση.

    Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα ήταν ότι πολλά από τα οφέλη για την υγεία που συνήθως συνδέονται με τον διαιτητικό περιορισμό, όπως ο βελτιωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης και η μείωση του σωματικού λίπους, δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στην πραγματικότητα, ορισμένα ποντίκια που ακολουθούσαν περιορισμένη διατροφή έζησαν περισσότερο παρά το γεγονός ότι παρουσίασαν μικρότερη βελτίωση σε αυτούς τους τυπικούς δείκτες υγείας.

    Η ανακάλυψη αυτή αμφισβητεί τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι ο περιορισμός των θερμίδων παρατείνει τη ζωή κυρίως μέσω της εξουδετέρωσης των αρνητικών επιπτώσεων της παχυσαρκίας. Αντίθετα, υποδηλώνει ότι ο διατροφικός περιορισμός μπορεί να λειτουργεί μέσω πιο σύνθετων μηχανισμών που δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως.

    Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές εντόπισαν αρκετούς απροσδόκητους παράγοντες πρόβλεψης της μακροζωίας. Για παράδειγμα, τα ποντίκια που διατηρούσαν το σωματικό τους βάρος κατά τη διάρκεια περιόδων στρες έτειναν να ζουν περισσότερο, όπως και εκείνα με υψηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων ανοσοποιητικών κυττάρων στο αίμα τους.

    Τα μειονεκτήματα

    Ωστόσο, η μελέτη καταδεικνύει επίσης τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα του ακραίου διατροφικού περιορισμού. Τα ποντίκια που ακολουθούσαν τη δίαιτα με 40% περιορισμένες θερμίδες, ενώ ζούσαν κατά μέσο όρο περισσότερο, παρουσίασαν επίσης σημαντική απώλεια άλιπης σωματικής μάζας και αλλαγές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τα καταστήσουν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Οκτώ τρόποι για να τρώτε υγιεινά
    Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Οκτώ τρόποι για να τρώτε υγιεινά

    Η προσοχή της διατροφής μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία και ανάπτυξή μας.

    Με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής και Επισιτισμού (World Food Day), η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization – FAO) του ΟΗΕ τιμά την ίδρυσή του (1945). Σκοπός της Ημέρας είναι η παγκόσμια ευαισθητοποίηση διαδίδοντας, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό μήνυμα.

    Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για το 2024, είναι: «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον».

    Ο FAO επισημαίνει ότι η πρόσβαση στην τροφή αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, που είναι κατοχυρωμένο στο διεθνές δίκαιο. Όμως, ακόμα και σήμερα, υπάρχει μεγάλος βαθμός ανισότητας, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα που είναι απαραίτητα για μία υγιή ζωή. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα θερμίδων, δεν προσλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ποικιλία που απαιτείται για τη διατήρηση της υγείας τους.

    Η αξία της υγιεινής διατροφής

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη διατροφή ως ένα σημαντικό παράγοντα υγείας και ανάπτυξης, η οποία επιτυγχάνεται με την κατανάλωση ποικιλίας ασφαλών τροφίμων με επαρκή θρεπτικά συστατικά για την υγεία.

    Η ανθυγιεινή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, τα μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων του αίματος (υπερλιπιδαιμία), η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

    Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Harvard University), γενικά «τρώω υγιεινά» σημαίνει:

    • Επιλέγω καλούς υδατάνθρακες: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, μη αποφλοιωμένα δημητριακά.
    • Προσέχω στην επιλογή πρωτεϊνών, αποφεύγω κόκκινο κρέας, προτιμώ άπαχο κρέας, ψάρι, ανάλατους ξηρούς καρπούς.
    • Προτιμώ το ελαιόλαδο και αποφεύγω κορεσμένα λίπη.
    • Προτιμώ τροφές που περιέχουν ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης).
    • Καταναλώνω φρούτα και λαχανικά (όσο περισσότερα χρώματα τόσο το καλύτερο).
    • Καταναλώνω τροφές που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη, όπως τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
    • Προτιμώ νερό ή φυσικούς χυμούς αντί ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα.
    • Περιορίζω την κατανάλωση αλατιού.

    Όταν στην εξίσωση μπαίνει το οικονομικό ζήτημα, τότε καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως δεν είναι εύκολη υπόθεση να ακολουθεί πιστά τις διατροφικές οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, λόγω (και) των υψηλών τιμών στο σουπερμάρκετ και γενικότερα στις αγορές τροφίμων.

    Διαβάστε εδώ τις συμβουλές ενός καθηγητή Καρδιολογίας, του παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιου Johns Hopkins, για το πώς μπορούμε να τρεφόμαστε σωστά αλλά και οικονομικά.

    Reminder: Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο ή γιατρό πριν κάνετε οποιαδήποτε τροποποίηση στη διατροφή σας. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόοδο, να ενσωματώσετε τις νέες τροφές στην καθημερινότητά σας και να διαχειρίζεστε τις ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών ή τυχόν ιδιαιτερότητες που μπορεί να προκύψουν. Θα σας βοηθήσει, επίσης, να πετύχετε τους στόχους σας για την υγεία.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Έντεκα τροφές που θα σε γεμίσουν με ενέργεια
    Έντεκα τροφές που θα σε γεμίσουν με ενέργεια

    Νιώθεις κουρασμένος και ότι έχεις ξεμείνει από ενέργεια; Να τι πρέπει να φας.

    Με τόσο τρέξιμο, εργασιακές, οικογενειακές και προσωπικές υποχρεώσεις, είναι φυσικό τα επίπεδα της ενέργειάς μας να πέφτουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάποιες φορές, δυστυχώς, πριν καν ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Κι όταν η ενέργεια παίρνει την κατηφόρα, τι κάνουμε; Συνήθως, αναζητάμε γρήγορες λύσεις: λίγο καφέ, ένα σνακ με ζάχαρη και άλλα τρόφιμα ή ροφήματα που θα μας προσφέρουν προσωρινή ώθηση αλλά θα οδηγήσουν και πάλι σε… κατάρρευση αργότερα.

    Τι είναι ωφέλιμο λοιπόν να επιλέγουμε;

    Ορισμένα τρόφιμα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να αυξήσουν φυσικά τα επίπεδα της ενέργειάς μας, χωρίς σκαμπανεβάσματα. Αυτές οι τροφές βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και να προάγουν μια σταθερή αίσθηση ζωτικότητας.

    Αν έχετε επομένως κουραστεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, ανακαλύψτε πώς πρέπει να τροφοδοτήσετε το σώμα σας.

    Ξέμεινες από ενέργεια; Να τι πρέπει να φας

    Μπανάνες

    Οι μπανάνες είναι το τέλειο, γρήγορο σνακ για τόνωση της ενέργειας. Είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, κάλιο και βιταμίνη Β6. Οι υδατάνθρακες είναι το κύριο καύσιμο για τους μυς και το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της σωστής μυϊκής λειτουργίας.

    Βρώμη

    Η βρώμη είναι μια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι αφομοιώνονται αργά, παρέχοντας μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Ένα μπολ πλιγούρι το πρωί μπορεί να σας χαρίσει ενέργεια όλη την ημέρα. Επιπλέον, η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες Β που βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

    Καρύδια

    Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα κάσιους, είναι τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεμάτα με πρωτεΐνες, «καλά» λιπαρά και φυτικές ίνες. Παρέχουν ενέργεια βραδείας απελευθέρωσης και μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της πείνας όλη την ημέρα. Το μαγνήσιο που υπάρχει στους ξηρούς καρπούς παίζει επίσης βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Μια χούφτα ξηροί καρποί είναι σίγουρα το σνακ που θέλετε να έχετε μαζί σας παντού, στο γραφείο ή εν κινήσει.

    Αβγά

    Πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, η οποία βοηθά στην επισκευή και την οικοδόμηση του μυϊκού ιστού, τα αβγά περιέχουν επίσης απαραίτητα αμινοξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Ξεκινώντας τη μέρα σας με ένα πρωινό γεμάτο πρωτεΐνες, μπορείτε να διατηρήσετε την ενέργειά σας για ώρες.

    Γλυκοπατάτες

    Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών και προσφέρουν αργή, σταθερή απελευθέρωση ενέργειας. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βιταμίνη C, η οποία βοηθά στη μείωση της κόπωσης. Είτε στο φούρνο είτε σε μορφή πουρέ, οι γλυκοπατάτες μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Γιαούρτι

    Το γιαούρτι είναι γεμάτο με πρωτεΐνη, η οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί από τον οργανισμό, παρέχοντάς μας μια σταθερή ροή ενέργειας. Είναι επίσης πλούσιο σε υδατάνθρακες και ασβέστιο, απαραίτητα για τη λειτουργία των μυών και την παραγωγή ενέργειας. Ο συνδυασμός γιαουρτιού με φρούτα όπως τα μούρα μπορεί να σας δώσει μια επιπλέον ώθηση αντιοξειδωτικών, καθιστώντας τον συνδυασμό αυτό ένα ιδανικό σνακ για να καταπολεμήσετε τη μεσημεριανή ή απογευματινή ύφεση.

    Σπανάκι

    Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ενέργειας. Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους μύες και τα κύτταρά μας, μειώνοντας τα αισθήματα κόπωσης. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Η προσθήκη σπανακιού στη διατροφή σας, είτε σε σαλάτες, smoothies ή μαγειρευτά πιάτα, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας σταθερά.

    Καστανό ρύζι

    Το καστανό ρύζι είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως γεμάτο σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, προσφέροντας αργή απελευθέρωση ενέργειας. Περιέχει επίσης μαγγάνιο, ένα μέταλλο που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας.

    Λιπαρά ψάρια

    Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή και την κούραση. Αυτά τα λιπαρά οξέα υποστηρίζουν επίσης την υγεία της καρδιάς, διασφαλίζοντας ότι το σώμα σας λαμβάνει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρήσει υψηλά επίπεδα ενέργειας. Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή και βιταμινών Β, οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό.

    Κινόα

    Η κινόα αναφέρεται συχνά ως «υπερτροφή» λόγω του εντυπωσιακού θρεπτικού της προφίλ. Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι επίσης πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Μπορείτε να την καταναλώσετε σε σαλάτες, σούπες ή ακόμα και ως υποκατάστατο του ρυζιού.

    Μαύρη σοκολάτα

    Αν λαχταράτε κάτι γλυκό, η μαύρη σοκολάτα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με άλλα σνακ με ζάχαρη. Περιέχει μια μικρή ποσότητα καφεΐνης και θεοβρωμίνης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ενέργειας και τη βελτίωση της πνευματικής εγρήγορσης. Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και υποστηρίζουν τη γενική υγεία.

    Πηγή: Vita - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς