Γράφει η Μαρία Μπαμιά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Παρόλο που η περιεκτικότητά του σε θερμίδες είναι υψηλή και η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει αρκετά και σοβαρά προβλήματα υγείας, το αλκοόλ μπορεί να έχει θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή, εάν και εφόσον καταναλωθεί με μέτρο και στη σωστή συχνότητα.
Σύμφωνα με τις Αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες (2015-2020), η επιτρεπτή ημερήσια κατανάλωση οινοπνεύματος ορίζεται ως μια μονάδα αλκοόλ για τις γυναίκες και δύο μονάδες για τους άντρες. Θα πρέπει να τονίσουμε ιδιαιτέρως ότι ο συγκεκριμένος «κανόνας» δε λειτουργεί αθροιστικά. Άρα, αν μια μέρα δεν καταναλώσω την επιτρεπτή ποσότητα αλκοόλ, δεν σημαίνει ότι την επόμενη μέρα μπορώ να καταναλώσω τη διπλάσια ή ότι αν θα βγω μόνο μια φορά την εβδομάδα, θα καταναλώσω όλο το αλκοόλ που αντιστοιχούσε και στις 7 μέρες.
Θετικές επιδράσεις της επιτρεπτής κατανάλωσης αλκοόλ
Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αύξηση της καλής χοληστερίνης (HDL), χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μείωση της συγκέντρωσης του ινωδογόνου στο αίμα (ουσία που συμβάλλει στο σχηματισμό θρόμβων) και μείωση του στρες. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως αν έως τώρα δεν καταναλώνατε αλκοόλ θα πρέπει να ξεκινήσετε…
1 ποτό ισοδυναμεί με:
- 1 μικρή μπύρα 330ml, περιεκτικότητας 4-5% σε αλκοόλη
- 1 ποτήρι κρασί 125ml, περιεκτικότητας 11-13% σε αλκοόλη
- 1 ποτήρι 40-45ml τζιν, βότκα, ουίσκι (χωρίς αναψυκτικό), ούζο ή τσίπουρο, περιεκτικότητας 40% σε αλκοόλη
Ανάλογες επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού δρα περισσότερο προληπτικά έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε σύγκριση με την κατανάλωση άλλων οινοπνευματωδών ποτών.
Κόκκινο κρασί & οφέλη
Το κόκκινο κρασί είναι ένα δημοφιλές αλκοολούχο ποτό που καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια και που τα οφέλη από τη μέτρια κατανάλωσή του υποστηρίχτηκαν ευρέως από την επιστημονική βιβλιογραφία.
Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία καρδιακή νόσο. Οι πειραματικές μελέτες και οι μετά-αναλύσεις αποδίδουν αυτό το αποτέλεσμα στην παρουσία μιας μεγάλης ποικιλίας πολυφαινολικών ενώσεων, όπως είναι τα φλαβονοειδή (κατεχίνη, επικικατίνη, ανθοκυανίνες κ.α.), η ρεσβερατρόλη και οι ταννίνες.
Οι φαινολικές ενώσεις που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι σε θέση να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και να ασκήσουν ευεργετικό αποτέλεσμα μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.
Απολαύστε, λοιπόν, την υπέροχη αυτή γιορτινή περίοδο στο έπακρο, χαρείτε τις εξόδους σας με αγαπημένα πρόσωπα και αν είστε λάτρεις του κόκκινου κρασιού, ορίστε ένας ακόμη λόγος για να το απολαμβάνετε, αλλά πάντα με μέτρο!! Καλές Γιορτές, με Υγεία!!