Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 09:04

Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ως αλλεργία, χαρακτηρίζεται η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλεί έντονη αντίδραση υπερευαισθησίας ενάντια σε συνήθως αβλαβείς ουσίες που βρίσκονται στο φυσικό μας περιβάλλον, στον αέρα που εισπνέουμε, στις τροφές που καταναλώνουμε, σε τσιμπήματα εντόμων, σε αντικείμενα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή, καθώς επίσης και σε φαρμακευτικές ουσίες. Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι γενετικοί και περιβαλλοντικοί και οι άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες, χαρακτηρίζονται ως ατοπικοί.

«Οι ουσίες που, δυνητικά, προκαλούν αλλεργική αντίδραση ονομάζονται αλλεργιογόνα και ανάμεσα τους συναντούμε τη γύρη των λουλουδιών -ιδιαιτέρως την άνοιξη-, τις τρίχες των ζώων, την οικιακή σκόνη, ατμοσφαιρικούς μύκητες, κάποιες τροφές και φάρμακα. Επιπλέον, σοβαρές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν τσιμπήματα εντόμων. Ένα από τα λουλούδια που προκαλεί τις σοβαρότερες αλλεργίες είναι το περδικάκι, του οποίου η γύρη κυκλοφορεί έντονα στην ατμόσφαιρα», αναφέρει o κ. Διονύσιος Γιαννακόπουλος Αλλεργιολόγος στο Metropolitan Hospital και συνεχίζει:

«Στο αίμα μας κυκλοφορούν διάφορα αντισώματα που στοχεύουν στο να απομονώσουν και να καταστρέψουν κάθε ξένη ουσία που μπορεί να μας βλάψει. Εκείνα που εμπλέκονται στους μηχανισμούς της αλλεργίας είναι κατά κύριο λόγο οι ανοσοσφαιρίνες Ε (immunoglobulineE ή εν συντομία IgE). Τα συγκεκριμένα αντισώματα ενεργοποιούνται μετά από επαφή με τα αλλεργιογόνα και δρομολογούν μια σειρά από αντιδράσεις. Αρχικά, παράγονται τα ειδικά αντισώματα Ε, τα οποία επικάθονται στην επιφάνεια ειδικών κυττάρων που ονομάζονται μαστοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά αφθονούν στη μύτη, τους οφθαλμούς, το δέρμα, τους πνεύμονες και στη γαστρεντερική οδό και περιέχουν χημικές ουσίες (π.χ. ισταμίνη), τους λεγόμενους «μεσολαβητές» που «συλλαμβάνουν» κάθε φορά την αλλεργιογόνο ουσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αλλεργία είναι μία από τις συνηθέστερες εκδηλώσεις διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος και παρουσιάζεται σχεδόν στο 1/3 του πληθυσμού», τονίζει.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλούνται από τα αλλεργιογόνα του αέρα;

Τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν κυρίως τη μύτη, με τα άτομα να παρουσιάζουν καταρροή, μπούκωμα, φτέρνισμα, φαγούρα στον ουρανίσκο και την γλώσσα και υπερέκκριση βλέννας, και μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε αλλεργική βρογχίτιδα, βήχα και άσθμα. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσουν και το δέρμα, εμφανίζοντας έκζεμα ή εξανθήματα, ενώ συμπτώματα παρουσιάζονται και στα μάτια, με την εμφάνιση επιπεφυκίτιδας αλλά και ερυθρότητας, φαγούρας ή οιδήματος στα βλέφαρα.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της αλλεργίας;

Οι κυριότερες διαγνωστικές μέθοδοι είναι:

1. Αλλεργικά δερματικά τεστ (skin prick tests, ενδοδερμικά και PATCH TESTS)
Τα αλλεργικά δερματικά τεστ αποτελούν την πιο συνηθισμένη μέθοδο για να εντοπιστεί κάποια αλλεργία. Γίνεται με ένα ελαφρύ ξύσιμο στο δέρμα, αφού προηγουμένως έχουμε εγχύσει μία σταγόνα από κάθε αλλεργιογόνο ουσία. Αν δημιουργηθεί αντίδραση όπως ερεθισμός, οίδημα ή κνησμός, τότε υφίσταται αλλεργική προδιάθεση στη συγκεκριμένη ουσία.

2. Αιματολογικά tests (RAST) 
Είναι αιματολογική εξέταση, περισσότερο δαπανηρή από την προηγούμενη, με λιγότερο άμεσα αποτελέσματα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις που είναι αδύνατη η πραγματοποίηση των δερματικών δοκιμασιών.

3. Μέτρηση της ολικής IgE
Πραγματοποιείται κυρίως σε άτομα με αλλεργική προδιάθεση.

4. BAT(Test ενεργοποίησης βασεοφίλων)

5. LTT(Test μετασχηματισμού λεμφοκυττάρων)

Για το βρογχικό άσθμα είναι απαραίτητη η σπιρομέτρηση, η οποία εκτελείται και επαναλαμβάνεται, αφού ο εξεταζόμενος έχει κάνει εισπνοές με β2-διεγέρτη.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τις αλλεργίες;

Σημαντική είναι η πρόληψη με την αποφυγή, όσο είναι δυνατόν, των γνωστών αλλεργιογόνων ουσιών και η απομάκρυνση από χώρους που αποδεδειγμένα αποτελούν αιτία συχνών και σοβαρών αλλεργικών κρίσεων.

«Υπάρχουν ασθενείς που παρουσιάζουν σταθερά κάθε χρόνο, την άνοιξη, συμπτωματολογία αλλεργικής ρινίτιδας ή βρογχικού άσθματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να αρχίσουμε την κατάλληλη αγωγή ένα μήνα περίπου πριν την έναρξη της άνοιξης, ώστε να αποφύγουμε την εκδήλωση της νόσου ή τον περιορισμό της συμπτωματολογίας.

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση εμφάνισης αλλεργικής συμπτωματολογίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ειδικό αλλεργιολόγο ώστε να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση», συστήνει ο ειδικός.

Η λύση για τις αλλεργίες

«Μία πρώτη βοήθεια μπορεί να επέλθει από ένα αντιισταμινικό, όπως αντιισταμινικά χάπια με ελάχιστες παρενέργειες, ρινικά σπρέι εκ των οποίων πιο ασφαλή και με σωστή δόση θεωρούνται τα κορτιζονούχα, και εισπνεόμενα φάρμακα για το άσθμα.

Ταυτόχρονα, εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει η απευαισθητοποίηση, τα λεγόμενα εμβόλια της αλλεργίας. Σε αυτήν τη θεραπεία, χορηγώντας την πρωτεΐνη του αλλεργιογόνου, είτε με τη μορφή ένεσης, είτε υπογλώσσια, ο ασθενής εξοικειώνεται με τη συγκεκριμένη ουσία, καθώς το ανοσοποιητικό του μαθαίνει ότι αυτή η ουσία δεν πρέπει να τον ενοχλεί», καταλήγει ο κ. Γιαννακόπουλος.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 10:58

Σχετικά Άρθρα

  • Τα μαμούθ εξαφανίστηκαν γιατί ήταν… αλλεργικά στη γύρη - Τι υποστηρίζει νέα μελέτη
    Τα μαμούθ εξαφανίστηκαν γιατί ήταν… αλλεργικά στη γύρη - Τι υποστηρίζει νέα μελέτη

    Τα σύννεφα γύρης που αιωρούνταν πάνω από τη στέπα στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων μπορεί να συνέβαλαν στην εξαφάνιση των μαλλιαρών μαμούθ, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

    Οι ερευνητές λένε ότι η έκρηξη της βλάστησης λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να απελευθέρωσε τόση γύρη, που προκάλεσε αλλεργικές αντιδράσεις στα ζώα – μπλοκάροντας την αίσθηση της όσφρησης και εμποδίζοντάς τα να επικοινωνούν κανονικά μεταξύ τους. Η ανικανότητα να μυρίσουν το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου θα εμπόδιζε τα μαμούθ να αναπαραχθούν, υποστηρίζεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Earth History and Biodiversity, οδηγώντας σε κατακόρυφη πτώση του πληθυσμού τους και, τελικά, σε εξαφάνιση.

    «Ένας από τους πιθανούς μηχανισμούς για την εξαφάνιση των ζώων κατά τη διάρκεια της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να είναι η παραβίαση της όσφρησης λόγω της ανάπτυξης αλλεργιών όταν αλλάζει η χλωρίδα», σημειώνουν οι ερευνητές.

    Τα μαλλιαρά μαμούθ (Mammuthus primigenius) έζησαν κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου (2,6 εκατομμύρια έως 11.700 χρόνια πριν). Τα περισσότερα εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 10.000 χρόνια, με έναν μικρό πληθυσμό να επιβιώνει στη νήσο Βράνγκελ – ένα απομακρυσμένο νησί στα ανοικτά της βορειοανατολικής Ρωσίας – μέχρι πριν από 4.000 χρόνια.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αλλαγή του κλίματος στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων, σε συνδυασμό με το κυνήγι από τους ανθρώπους και τη μείωση της γενετικής ποικιλότητας του πληθυσμού, ώθησαν τα μαμούθ στην εξαφάνιση, αλλά υπάρχει συνεχής συζήτηση σχετικά με το πόσο συνέβαλε σε αυτήν ο καθένας από τους παραπάνω παράγοντες, αναφέρει το LiveScience.

    Αποδείξεις για τις αλλεργίες των μαμούθ

    Οι αλλεργίες θα είχαν διαταράξει αρκετές ζωτικές λειτουργίες των μαμούθ στην καθημερινότητά τους, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Τα ζώα χρησιμοποιούν την αίσθηση της όσφρησης για να βρίσκουν τροφή και συντρόφους, να προσανατολίζονται κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης και να αποφεύγουν τους θηρευτές, οπότε οι μπουκωμένες προβοσκίδες των μαμούθ μπορεί να τα καταδίκασαν σε θάνατο, αναφέρεται στη μελέτη.

    Ένας τρόπος για να ελεγχθεί αν τα μαμούθ υπέφεραν από αλλεργίες είναι να εξεταστεί το περιεχόμενο του στομάχου τους για φυτά και γύρη που προκαλούν αλλεργίες, προτείνουν οι συγγραφείς. Ορισμένα κουφάρια έχουν επίσης γύρη ενσωματωμένη στους μουμιοποιημένους ιστούς ή διατηρημένο φυτικό υλικό γύρω τους, που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ερεθιστικών παραγόντων.

    Στη συνέχεια, για να διαπιστωθεί αν αυτές οι χημικές ουσίες προκάλεσαν πράγματι αλλεργική αντίδραση στα μαμούθ, οι ερευνητές προτείνουν να αναζητηθούν οι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που παράγει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης. Μία από τις κυριότερες είναι η ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), η οποία παράγεται στο έντερο και στη συνέχεια αποβάλλεται. Επομένως η εξέταση απολιθωμένων περιττωμάτων μαμούθ θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να διαπιστωθεί αν τα μαμούθ έπασχαν από αλλεργική ρινίτιδα. Μέχρι στιγμής, καμία δημοσιευμένη έρευνα δεν έχει αναζητήσει ίχνη IgE σε δείγματα αρχαίων θηλαστικών, σύμφωνα με τη μελέτη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Οι αλλεργίες ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για 180.000 θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο
    Οι αλλεργίες ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για 180.000 θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο

    Τα κρούσματα αλλεργικών αντιδράσεων αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα

    Για τον θάνατο 180.000 ατόμων κάθε χρόνο, παγκοσμίως, ευθύνονται άμεσα ή έμμεσα οι αλλεργίες. Το 22% του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο πάσχει από κάποια μορφή ενώ τα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι τα κρούσματα αλλεργικών αντιδράσεων αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια και ότι ένας στους τρεις θα αναπτύξει κάποια μορφή αλλεργίας κατά τη διάρκεια της ζωής του.
    Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζει το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με αφορμή την 8η Ιουλίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργιολογίας. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις συνέπειες των αλλεργιών στην ανθρώπινη υγεία.
    Αλλεργία είναι μια υπέρμετρη αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος (αντίδραση υπερευαισθησίας) σε ουσία (αλλεργιογόνο) που δεν προκαλεί αντίδραση στην πλειονότητα των ανθρώπων. Προϋποθέτει την ύπαρξη προγενέστερης έκθεσης (ευαισθητοποίηση) στο ίδιο αντιγόνο, που έχει επιφέρει την ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι του συγκεκριμένου αλλεργιογόνου.
    Υπάρχουν ενδείξεις ότι παιδιά που έχουν θηλάσει, όπως και αυτά που έχουν μεγαλώσει σε μη «στείρο» περιβάλλον (μη υπερβολικής καθαριότητας) αναπτύσσουν λιγότερες υπερευαισθησίες τύπου Ι και ΙΙ. Κατά συνέπεια, μια μητέρα μπορεί να ωφελήσει το παιδί της με το να επιδιώξει τον θηλασμό του, την εξασφάλιση οικογενειακού περιβάλλοντος χωρίς καταχρήσεις απολυμαντικών και την αποφυγή του κατ' οίκον περιορισμού του.

    Στη Γ' Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ του Ιπποκράτειου Γ. Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης λειτουργούν Παιδοαλλεργιολογική Μονάδα και ειδικό Εξωτερικό Ιατρείο αντιμετώπισης παιδιών με προβλήματα αλλεργίας. Ραντεβού για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της κλινικής, μπορεί κανείς να κλείσει ηλεκτρονικά (https://rantevou.ippokratio.gr/), ή τηλεφωνικά στο τηλ. 2310-892435. Η επικοινωνία με την κλινική γίνεται στα τηλ. 231331-2485 και στον Ιστότοπο: https://pd3.gr
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αλλεργία στα φιστίκια: Η απλή στρατηγική για να «θωρακίσετε» τα παιδιά
    Αλλεργία στα φιστίκια: Η απλή στρατηγική για να «θωρακίσετε» τα παιδιά

    Δώστε τους προϊόντα που περιέχουν φιστίκια από τη βρεφική ηλικία ως τα πέντε έτη τους και θα έχουν γλιτώσει από τη διαδεδομένη αυτή μορφή αλλεργίας στην εφηβεία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Η κατανάλωση εξ απαλών ονύχων προϊόντων που περιέχουν φιστίκια μειώνει τα ποσοστά αλλεργίας στους συγκεκριμένους άκρως αλλεργιογόνους ξηρούς καρπούς στην εφηβεία κατά 71%! Και αυτό ακόμη και αν τα παιδιά σταματήσουν επί έτη να καταναλώνουν φιστίκια στο ενδιάμεσο. Αυτά είναι τα σημαντικά ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «NEJM Evidence» και η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδιδόμενων Νοσημάτων των ΗΠΑ (NIAID) – ένα από τα φημισμένα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

    Ασφαλής, απλή στρατηγική

    «Τα ευρήματα αυτά πρέπει να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των γονέων και των φροντιστών ώστε να δίνουν στα μικρά παιδιά προϊόντα με φιστίκια ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία τους προκειμένου να τους παρέχουν μακροπρόθεσμη προστασία ενάντια στην αλλεργία στα φιστίκια» ανέφερε η διευθύντρια του NIAID Tζιν Μαράτσο και προσέθεσε ότι «αν υιοθετηθεί ευρέως, αυτή η ασφαλής, απλή στρατηγική μπορεί να προλάβει δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις αλλεργίας στα φιστίκια μόνο στις ΗΠΑ».

    Οι ερευνητές έδιναν στους συμμετέχοντες σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες φιστικιών σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον

    Τα καινούργια αποτελέσματα προέρχονται από τη μελέτη LEAP-Trio η οποία βασίστηκε σε δύο προηγούμενες μελέτες – την κλινική δοκιμή LEAP (Learning Early About Peanut Allergy) καθώς και τη «διάδοχό» της LEAP-On οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν αμφότερες από το ΝΙΑID.

    Μείωση του κινδύνου κατά 81% στην ηλικία των πέντε ετών

    Στην κλινική δοκιμή LEAP οι μισοί από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν σε τακτική βάση προϊόντα που περιείχαν φιστίκια από τη βρεφική ηλικία ως την ηλικία των πέντε ετών ενώ οι άλλοι μισοί δεν κατανάλωναν φιστίκια καθ’όλη εκείνη την περίοδο. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας στο King’s College του Λονδίνου δρα Γκίντεον Λακ είδαν ότι η πρώιμη εισαγωγή προϊόντων με φιστίκια στη διατροφή των παιδιών μείωνε τον κίνδυνο αλλεργίας στους συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς στην ηλικία των πέντε ετών κατά 81%.

    Συνεχιζόμενη προστασία παρά την αποχή από τα φιστίκια

    Στη συνέχεια, σε κάποια από τα παιδιά της LEAP που συμμετείχαν στην επόμενη μελέτη, τη LEAP-On ζητήθηκε να αποφύγουν την κατανάλωση φιστικιών ή προϊόντων που περιείχαν φιστίκια από τα πέντε ως τα έξι έτη τους. Οπως προέκυψε, τα περισσότερα παιδιά από την αρχική ομάδα κατανάλωσης φιστικιών παρέμειναν προστατευμένα από την αλλεργία στα έξι χρόνια τους παρά την αποχή από τα φιστίκια επί ένα έτος.

    Εξέταση ως την εφηβεία

    Η νέα μελέτη LEAP-Trio σχεδιάστηκε προκειμένου να φανεί αν η προστασία που παρέχει η πρώιμη κατανάλωση προϊόντων με φιστίκια μπορεί να διαρκέσει ως την εφηβεία.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 508 παιδιά της αρχικής κλινικής δοκιμής LEAP (επρόκειτο για το σχεδόν 80% επί του συνόλου των συμμετεχόντων) με μέσο όρο ηλικίας τα 13 έτη. Από αυτά τα παιδιά τα 255 ανήκαν στην ομάδα κατανάλωσης φιστικιών της αρχικής LEAP και 253 στην ομάδα αποφυγής κατανάλωσης φιστικιών.

    Η «πρόκληση» φαγητού

    Η ερευνητική ομάδα της LEAP-Trio με επικεφαλής και πάλι τον καθηγητή Λακ αξιολόγησε αρχικώς τους εφήβους σε ό,τι αφορούσε την ύπαρξη αλλεργίας στα φιστίκια μέσω μιας «πρόκλησης» φαγητού. Οι ερευνητές έδιναν στους συμμετέχοντες σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες φιστικιών σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον προκειμένου να προσδιορίσουν αν μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια τουλάχιστον πέντε γραμμάρια φιστικιού (που αντιστοιχούσαν σε περισσότερα από 20 φιστίκια). Τους έθεσαν επίσης ερωτήματα σχετικά με τα μοτίβα κατανάλωσης φιστικιών που έκαναν.

    Μείωση του κινδύνου αλλεργίας κατά 71% στην εφηβεία

    Οπως είδαν το 15,4% των εφήβων συμμετεχόντων που στην πρώιμη παιδική ηλικία δεν κατανάλωναν φιστίκια καθώς και το 4,4% των εφήβων που στην αρχή της ζωής τους κατανάλωναν φιστίκια εμφάνιζαν αλλεργία στα φιστίκια σε ηλικία 12 ετών ή μεγαλύτερη. Τα αποτελέσματα αυτά έδειξαν ότι η κατανάλωση φιστικιών από τη βρεφική ηλικία μείωνε τον κίνδυνο αλλεργίας στα φιστίκια στην εφηβεία κατά 71% σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση φιστικιών σε πολύ μικρή ηλικία.

    Διαρκής «ασπίδα»

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι στην ομάδα των παιδιών που κατανάλωναν φιστίκια από μικρή ηλικία, κάποια σταμάτησαν την κατανάλωσή τους μετά τα πέντε έτη τους για μεγάλα διαστήματα. Παρά ταύτα η προστατευτική επίδραση της πρώιμης κατανάλωσης φιστικιών συνεχιζόταν, γεγονός που μαρτυρεί ότι δεν χρειάζεται να γίνεται τακτική κατανάλωση καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής προκειμένου τα παιδιά να παραμένουν «θωρακισμένα».

    Αναλυτικές οδηγίες εισαγωγής των φιστικιών στη βρεφική διατροφή

    Οι επιστήμονες του ΝΙΑΙD συστήνουν στους γονείς που επιθυμούν να εισάγουν φιστίκια στη διατροφή των βρεφών τους να ακολουθήσουν τις αναλυτικές οδηγίες για ασφαλή εισαγωγή τους στη διεύθυνση Addendum Guidelines for the Prevention of Peanut Allergy in the United States.

    Πηγή: In.gr
  • Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα ενδεχομένως αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα
    Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα ενδεχομένως αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα

    Η ευαισθησία σε κοινά τροφικά αλλεργιογόνα, όπως τα γαλακτοκομικά και τα φιστίκια, θα μπορούσε να αποτελεί μια σημαντική αιτία καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Journal of Allergy and Clinical Immunology».

    Μάλιστα, αυτός ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να είναι συγκρίσιμος με τους κινδύνους που ενέχουν το κάπνισμα, ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

    Οι επιστήμονες εξέτασαν χιλιάδες ενήλικες σε βάθος χρόνου και διαπίστωσαν ότι όσοι παρήγαν αντισώματα IgE ως απάντηση στα γαλακτοκομικά και άλλα τρόφιμα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετιζόταν με καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν λαμβάνονταν υπόψη παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Η ισχυρότερη σύνδεση ήταν για το αγελαδινό γάλα, ενώ σημαντική ήταν η σύνδεση αυτή και σε όσους κατανάλωναν τακτικά φιστίκια και γαρίδες.

    Ενώ τα αντισώματα αυτά προκαλούν σε ορισμένους ανθρώπους σοβαρές τροφικές αλλεργίες, πολλοί ενήλικες που τα παράγουν δεν έχουν εμφανή τροφική αλλεργία. Η έρευνα διαπίστωσε μάλιστα ότι η ισχυρότερη σχέση με τον καρδιαγγειακό θάνατο ήταν σε άτομα που είχαν τα αντισώματα αλλά συνέχιζαν να καταναλώνουν τακτικά το τρόφιμο, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είχαν σοβαρή τροφική αλλεργία.

    Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν οριστικά ότι τα αντισώματα των τροφίμων προκαλούν τον αυξημένο κίνδυνο, καθώς είναι πιθανό να παίζουν ρόλο και άλλοι γενετικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες. Είναι ακόμη πιθανό η καρδιαγγειακή νόσος να αυξάνει τον κίνδυνο για τροφικές αλλεργίες, αν και τα νέα αποτελέσματα υποδηλώνουν το αντίθετο. Οι ερευνητές ζητούν να γίνουν περαιτέρω μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των συνεπειών του ευρήματός τους, προτού συστήσουν οποιεσδήποτε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αντιμετωπίζουν ή διαχειρίζονται τις τροφικές αλλεργίες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Μπορεί να είμαστε αλλεργικοί… στον Ήλιο – Ένας γιατρός εξηγεί τους κινδύνους
    Μπορεί να είμαστε αλλεργικοί… στον Ήλιο – Ένας γιατρός εξηγεί τους κινδύνους

    Ο Ήλιος και η υπεριώδης ακτινοβολία του ενδέχεται να αποδειχθούν επικίνδυνοι παράγοντες και έτσι να δημιουργηθούν αλλεργίες, ακόμα και σοβαρές ασθένειες.

    Χωρίς τον Ήλιο, η ζωή στη Γη δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Ένα αστέρι που ζέσταινε τον μικρό βραχώδη πλανήτη μας, βοήθησε στη δημιουργία συνθηκών που σήμαιναν ότι η ζωή θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε αυτή τη μικρή γωνιά του σύμπαντος. Ωστόσο, κατά κάποιον τρόπο, ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται να έχουν αναπτύξει αλλεργία στο ηλιακό φως.

    Το φως του Ήλιου αποτελείται από ένα φάσμα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που περιλαμβάνει το ορατό φως, τις υπέρυθρες (θερμότητα) και τις υπεριώδεις (UV) ακτίνες, τις τελευταίες μάλιστα δεν μπορούμε να τις δούμε ή να τις αισθανθούμε. Παρ' όλα αυτά, εκείνες μπορεί να είναι και η αιτία για μία σειρά από βλάβες που προκαλούνται από τον Ήλιο, οι οποίες κυμαίνονται από ενοχλητικές έως επώδυνες και θανατηφόρες.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «IFL Science», ο ειδικός σε θέματα αλλεργίας στον Ήλιο, Δρ. Ρόμπερτ Σαρκάνι, επικεφαλής της Φωτοδερματολογίας στο Ινστιτούτο Δερματολογίας «St John's» στο νοσοκομείο «Guy’s and St Thomas’» του Λονδίνου, αναφέρεται στις γνωστές και λιγότερο γνωστές αλλεργίες στην ηλιακή ακτινοβολία. Ένας άνθρωπος, λοιπόν, μπορεί να είναι αλλεργικός στο φως του Ήλιου, αλλά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

    Πώς η υπεριώδης ακτινοβολία του Ήλιου επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα

    Ο Δρ. Ρόμπερτ Σαρκάνι υποστηρίζει πως ο Ήλιος επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα, σημειώνοντας: «Αν δείτε το φως του Ήλιου με ένα πρίσμα, θα διαπιστώσετε ότι θα έχετε τα χρώματα του ουράνιου τόξου, αλλά μόνο όλα τα ορατά, από τα μικρότερα έως τα μεγαλύτερα μήκη κύματος. Ωστόσο, αν βάλετε το χέρι σας μέσα σε αυτό, δεν θα δείτε τίποτα, αλλά θα το αισθανθείτε ζεστό – αυτό είναι το υπέρυθρο. Δεν μπορείτε να δείτε και δεν μπορείτε να αισθανθείτε τίποτα, αλλά αν κρατήσετε το χέρι σας εκεί για αρκετή ώρα, θα καείτε από τον Ήλιο. Αυτό ονομάζεται υπεριώδης ακτινοβολία (UV) και είναι το 5% αυτού που μας στέλνει ο Ήλιος».

    Ακόμα, ο ίδιος προσθέτει: «Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διαπεράσει το δέρμα επειδή τυχαίνει η ενέργεια ενός φωτονίου υπεριώδους ακτινοβολίας να ταιριάζει με το ενεργειακό χάσμα μεταξύ των τροχιακών ηλεκτρονίων στα μόρια που περιέχουν άνθρακα και μας απαρτίζουν και με αυτό εννοώ τις πρωτεΐνες, το DNA, τα λιπίδια κ.λπ.. Έτσι, αυτός είναι ένας πολύ φυσικός τρόπος για να πούμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία αλλάζει χημικά τα βιοχημικά στοιχεία που μας συνθέτουν και έτσι κάθε κομμάτι του σώματος που εκτίθεται στο φως της ημέρας, θα αλλάξει οπουδήποτε περνάει η υπεριώδης ακτινοβολία. Θα περάσει μέσα από τα πρώτα δύο χιλιοστά του δέρματος, θα φτάσει στα μάτια και αυτό που θα έχουμε είναι ότι όλη την ώρα που τα κύτταρα εκτίθενται στο ηλιακό φως, το DNA τους αλλάζει, και έχουμε μεταλλάξεις και αλλαγές στο DNA».

    Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ειδικό, «κάθε είδους μακροπρόθεσμα κύτταρα, όπως τα βλαστικά κύτταρα που βρίσκονται χιλιοστά κάτω στο δέρμα, ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι έχουν αλλάξει τον γενετικό κώδικα». Κατά συνέπεια, το ανοσοποιητικό σύστημα αποκρίνεται άμεσα και έτσι το δέρμα μας αρχίζει να δημιουργεί όλες αυτές τις αυτοάνοσες αντιδράσεις ενάντια σε τμήματα του σώματός μας που έχουν υποστεί κάποια ζημιά.

    Ποια η άμυνα του οργανισμού απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου

    Ουσιαστικά, το φως της ημέρας είναι ένα πανταχού παρόν, δυνητικά πολύ επικίνδυνο, το οποίο σαφώς βλάπτει οτιδήποτε συναντά στο σώμα. Ως αποτέλεσμα αυτού, χρειάστηκε να αναπτύξουμε το ανοσοποιητικό αμυντικό σύστημά μας για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη απειλή που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα, να προκαλέσει μεταλλάξεις στο DNA κ.λπ..

    Έτσι, όπως επισημαίνει ο Δρ. Ρόμπερτ Σαρκάνι, «παράγετε χρωστική ουσία (στο δέρμα), ώστε μελλοντικά να περιοριστεί η βλάβη. Μαυρίζετε, δηλαδή, αρκετά γρήγορα για να προστατευτείτε από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ώστε αν το ίδιο πράγμα συμβεί μελλοντικά, να απορροφηθεί και να μην φτάσει στο DNA». Ακόμα, υπάρχει ένας ενδοκυτταρικός, πολύπλοκος τρόπος επιδιόρθωσης του DNA που αναζητά όλα αυτά τα κομμάτια τα οποία έχουν υποστεί ζημιά και τα αφαιρεί πριν μετατραπούν σε μεταλλάξεις, όπως είναι ο καρκίνος. Τα κύτταρα των οποίων το DNA έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, οδηγούνται σε «κυτταρική αυτοκτονία», γνωστή και ως «απόπτωση». Με άλλα λόγια, αυτά «πεθαίνουν» και αυτό προκαλεί την αντίδραση που βλέπουμε ως ηλιακό έγκαυμα.

    Πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα στο ηλιακό φως

    Το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος είναι βαθιά ανοσοκατασταλμένο για περίπου τρεις ημέρες μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και τρεις ημέρες είναι αρκετές για να διορθωθούν όλες οι βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και τα αλλοιωμένα συστατικά που αυτή προκαλεί, όπως είναι οι πρωτεΐνες στο δέρμα, σύμφωνα με τον Δρ. Ρόμπερτ Σαρκάνι.

    Εντούτοις, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των τριών ημερών, αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι το κολλαγόνο ή κάτι φυσιολογικό που έχει αλλοιωθεί ελαφρώς από την υπεριώδη ακτινοβολία, να μπερδευτεί με κάτι που πρέπει να διορθωθεί στο σώμα μας, προκαλώντας έτσι ανοσολογική αντίδραση εναντίον του. Σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς, η ανοσολογική απόκριση μπορεί να αρχίσει να επιτίθεται στο κολλαγόνο σας που δεν έχει αλλοιωθεί από την υπεριώδη ακτινοβολία, επομένως δημιουργείται μία αυτοάνοση ασθένεια.

    Οι αλλεργίες στο φως του Ήλιου που υπάρχουν

    Πολύμορφο εξάνθημα

    Η πιο συχνή αλλεργία στον Ήλιο στις εύκρατες ζώνες είναι η πολυμορφική φωτοεξέλιξη, που μερικές φορές αποκαλείται «φλεγμονώδης θερμότητα» και προσβάλλει έναν στους έξι ανθρώπους. Λίγες ώρες μετά την έκθεση, ορισμένα μέρη του σώματος (το στήθος και ο λαιμός, το άνω μέρος της πλάτης, οι ώμοι και οι μηροί) θα εμφανίσουν ένα εξαιρετικά δυσάρεστο κόκκινο εξάνθημα, το οποίο παραμένει έως και επτά με δέκα ημέρες και, στη συνέχεια, εξαφανίζεται. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μία ελαφρώς πιο ενεργή ανοσολογική αντίδραση σε αυτό το τριήμερο μετά την έκθεση στο ηλιακό φως. Για πραγματικά σοβαρές κρίσεις, χρησιμοποιούμε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, δηλαδή στεροειδείς κρέμες και δισκία.

    Χρόνια ακτινική δερματίτιδα

    Λιγότερο συχνή, αλλά μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σοβαρή, είναι η χρόνια ακτινική δερματίτιδα, κατά την οποία απολύτως μικροσκοπικές ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν να προκαλέσουν μία πραγματικά σοβαρή δερματίτιδα. Μπορεί, σύμφωνα με τον Δρ. Ρόμπερτ Σαρκάνι, να προκληθεί ξηρό, φλεγμονώδες δέρμα, συνοδεία κνησμού, που μπορεί να πρηστεί και να εμφανιστεί στα χέρια, στους πήχεις, στο πρόσωπο και στον λαιμό για διάστημα έως και έξι μηνών ή ενός έτους. Οι περισσότερες από τις συνήθεις θεραπείες για το έκζεμα είναι ανεπαρκείς, οπότε πολλοί ασθενείς θεραπεύονται μόνο με πολύ ισχυρά δισκία ή ενέσεις που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τον Ήλιο.

    Ερυθροποιητική πρωτοπορφυρία (EPP)

    Υπάρχουν οι σπανιότερες αλλά πολύ σοβαρές γενετικές ασθένειες που προκαλούν φωτοευαισθησία, όπως είναι μία οικογένεια κληρονομικών ασθενειών που ονομάζεται «πορφυρία» και όλες οφείλονται στη συσσώρευση χημικών ουσιών στο εσωτερικό των πορφυρίνων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της αιμοσφαιρίνης.

    Συγκεκριμένα, αυτή που προκαλεί την πιο σοβαρή υπερευαισθησία ονομάζεται «ερυθροποιητική πρωτοπορφυρία (EPP)» και είναι μία κληρονομική έλλειψη ενός ενζύμου στην πορεία της αίμης, η οποία είναι πρόδρομος της αιμοσφαιρίνης και είναι απαραίτητη για τη δέσμευση του οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος. Μάλιστα, στα άτομα με ερυθροποιητική πρωτοπορφυρία (EPP), στις λεπτότερες περιοχές του δέρματος – το πρόσωπο, τα πόδια και τα χέρια – η πορφυρίνη γίνεται τοξική, καταστρέφει οτιδήποτε βρίσκεται γύρω της ως αποτέλεσμα της έκθεσής της στο φως της ημέρας.

    Με άλλα λόγια, η ερυθροποιητική πρωτοπορφυρία (EPP) προκαλείται από το ορατό μπλε φως, όχι από την υπεριώδη ακτινοβολία, και βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα, προκαλώντας έντονο πόνο που μπορεί να συνεχιστεί για τρεις ή τέσσερις ημέρες. Αυτοί οι ασθενείς, σύμφωνα με τον Δρ. Ρόμπερτ Σαρκάνι, έχουν ένα εξαιρετικά επώδυνο πρόβλημα φωτοευαισθησίας δια βίου. Η ασθένεια αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1961 αλλά, τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να έρχονται αποτελεσματικές θεραπείες. Ένα φάρμακο που έχει περάσει το στάδιο της δοκιμής, αυξάνει τη μελάγχρωση του δέρματος, γεγονός που δεν θα έπρεπε απαραίτητα να είναι πολύ χρήσιμο στην ερυθροποιητική πρωτοπορφυρία, αλλά φαίνεται να έχει άλλες επιδράσεις στο δέρμα, οι οποίες μοιάζει να είναι μάλλον αποτελεσματικές.

    Μελαχρωματική ξηροδερμία

    Σπάνια, αλλά πολύ σοβαρή, είναι η μελαχρωματική ξηροδερμία. Ευτυχώς, διαθέτουμε ένα αποτελεσματικό και εξελιγμένο σύστημα επιδιόρθωσης του DNA, αλλά αν τύχει να έχετε μία μετάλλαξη σε ένα από τα γονίδια που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες οι οποίες αποτελούν μέρος αυτού του τρόπου επιδιόρθωσης του DNA, τότε έχετε μία κληρονομική γενετική έλλειψη επιδιόρθωσης του DNA σε αυτά τα κύτταρα. Δεν μπορεί να επιδιορθωθεί η βλάβη του DNA, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε φορά που οι άνθρωποι με μελαχρωματική ξηροδερμία βγαίνουν έξω, αν δεν είναι σκοτάδι, θα παρουσιάσουν βλάβες που δεν επιδιορθώνονται σε όλα τα κύτταρα του δέρματός τους, οι οποίες θα μετατραπούν σε μεταλλάξεις.

    Έτσι, σύμφωνα με τον Δρ. Ρόμπερτ Σαρκάνι, εάν οι άνθρωποι με μελαχρωματική ξηροδερμία δεν είναι πολύ καλά προστατευμένοι από την υπεριώδη ακτινοβολία μέχρι την ηλικία των 5 ή 6 ετών, μπορεί να αναπτύξουν πολλαπλούς καρκίνους του δέρματος και βλάβες στα μάτια. Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει καλή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ο μέσος όρος ζωής είναι τα 13 ή τα 14 έτη. Βέβαια, όπως επισημαίνει ο ειδικός, σε πιο ανεπτυγμένες χώρες όπου υπάρχουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας, αλλά και όπου μπορεί να υπάρχουν λιγότερη ηλιοφάνεια και αντηλιακά, η διάρκεια ζωής μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Με εξειδικευμένες υπηρεσίες, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι πολλοί άνθρωποι με μελαχρωματική ξηροδερμία μπορούν να ζήσουν έχουν σχεδόν φυσιολογική διάρκεια ζωής, αρκεί να έχουν και εξαιρετικά μεγάλη προστασία.

    Ηλιακή κνίδωση

    Μία σοβαρή νόσος που προκαλείται από το ηλιακό φως, ονομάζεται ηλιακή κνίδωση. Επισημαίνεται ότι η κνίδωση είναι πολύ συνηθισμένη, κατά την οποία το σώμα απελευθερώνει ισταμίνη και εμφανίζονται εξανθήματα για μερικές ώρες και μετά υποχωρούν ξανά. Αυτό που είναι σπάνιο είναι η ηλιακή εκδοχή, καθώς προκύπτει σε πολύ σοβαρή μορφή και είναι αποτέλεσμα αλλεργίας στην υπεριώδη ακτινοβολία ή στο ορατό φως του Ήλιου. Δεν εμφανίζονται απλώς εξανθήματα αλλά, σύμφωνα με τον Δρ. Ρόμπερτ Σαρκάνι, παρατηρείται έντονη φαγούρα και μεγάλα κόκκινα εξανθήματα στο δέρμα.

    Το πρόβλημα είναι ότι ναι μεν η ηλιακή κνίδωση υποχωρεί μέσα σε λίγη ώρα, δεν είναι ερυθροποιητική πρωτοπορφυρία (EPP) ή χρόνια ακτινική δερματίτιδα, με εξάρσεις που διαρκούν μέρες ή εβδομάδες, αλλά σχετίζεται με μόα δυσάρεστη αίσθηση κάθε φορά που βγαίνετε από το σπίτι. Οι άνθρωποι με ηλιακή κνίδωση είναι ουσιαστικά φυλακισμένοι στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά οι νεαροί ενήλικες προσβάλλονται συχνότερα. Έχουμε βελτιωμένες θεραπείες, ενέσεις ή δισκία, και η ηλιακή κνίδωση μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της.

    Δερματίτιδα λόγω φωτοεπαφής

    Υπάρχει κάτι που ονομάζεται δερματίτιδα φωτοεπαφής, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι αλλεργία στον Ήλιο, αλλά αλλεργία σε ορισμένες χημικές ουσίες που περιέχονται στα αντηλιακά. Με μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες, ιδιαίτερα στα αντηλιακά και στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη τζελ, η δερματίτιδα λόγω φωτοεπαφής δεν συμβαίνει εκτός αν έχετε ευαισθησία και στην υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου, σύμφωνα με τον Δρ. Ρόμπερτ Σαρκάνι.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Άσθμα και αλλεργίες: Ο παράγοντας που προφυλάσσει τα παιδιά – Ο ρόλος του εντέρου
    Άσθμα και αλλεργίες: Ο παράγοντας που προφυλάσσει τα παιδιά – Ο ρόλος του εντέρου

    Νεότερη μελέτη ρίχνει φως στη σημασία της υγείας του εντέρου στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών ως προς την θωράκιση τους από την εκδήλωση άσθματος ή τροφικών αλλεργιών

    Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι την εκδήλωση και τη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 1, το μικροβίωμα του εντέρου θεωρείται πλέον ρυθμιστής πολλών παραγόντων υγείας. Ένα υγιές έντερο, όμως, δε θεωρείται καθοριστικής σημασίας μόνο στους ενήλικες, καθώς ήδη από την παιδική ηλικία οι ανισορροπίες του θα μπορούσαν να προδιαθέσουν την εμφάνιση άσθματος και τροφικών αλλεργιών στα παιδιά.

    Η νεότερη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Μιλάνο της Ιταλίας με τίτλο Barwon Infant Study, θα μπορούσε να έχει επίδραση σε μελλοντικές στρατηγικές πρόληψης για τις παιδικές αναπνευστικές και τροφικές αλλεργικές ασθένειες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Το εντερικό μικροβίωμα, όταν δεν βρίσκεται σε ισορροπία, μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και το έλκος του στομάχου. Η ποικιλομορφία και η ωριμότητα των βακτηριών γενικά αυξάνεται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και εκτίθενται σε διάφορα περιβάλλοντα και τρόφιμα.

    Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δείγματα κοπράνων από μωρά σε διάφορα ηλικιακά στάδια- ενός μηνός, έξι μηνών και ενός έτους. Επιπλέον, ρώτησαν τους γονείς στον πρώτο χρόνο και στον τέταρτο σχετικά με το αν τα παιδιά τους είχαν αναπτύξει συριγμό που σχετίζεται με αλλεργίες ή άσθμα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, πραγματοποίησαν τεστ αλλεργίας δια νυγμού στα παιδιά για να ελέγξουν για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα και αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως η σκόνη ή η γύρη.

    «Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι ένα πιο αναπτυγμένο εντερικό μικροβίωμα του βρέφους σε ηλικία ενός έτους σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης τροφικών αλλεργιών και άσθματος στην παιδική ηλικία. Αυτό φάνηκε πως οφείλεται στη συνολική σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος και όχι σε συγκεκριμένα βακτήρια» επεσήμανε ο Δρ Yuan Gao, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Deakin.

    Για να εκτιμήσουν την ανάπτυξη των βακτηρίων του εντέρου σε συνάρτηση με την ηλικία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό εργαλείο. Ένα υψηλότερο σκορ ανάπτυξης με καλά βακτήρια στην ηλικία του 1 έτους συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο συριγμού που προκαλείται από αλλεργίες τόσο στην ηλικία του 1 έτους όσο και στην ηλικία των 4 ετών. «Με άλλα λόγια, όσο πιο ώριμο ήταν το εντερικό μικροβίωμα, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν τα παιδιά να έχουν συριγμό που σχετίζεται με αλλεργίες» προσθέτει ο Δρ Yuan Gao.

    Οι ερευνητές σκοπεύουν μελλοντικά να επεκτείνουν περαιτέρω την έρευνά τους, διερευνώντας 2.000 παιδιά για μια κλινική δοκιμή που θα εξετάσει κατά πόσον ένα μείγμα νεκρών βακτηρίων θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσία και να προστατεύσει από το συριγμό ή το άσθμα.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης προστίθενται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η διατήρηση ενός υγιούς εντέρου θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μιας σειράς παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στα παιδιά. Τα συμπληρώματα προβιοτικών για παιδιά θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν άλλον τρόπο για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου, ειδικά αν η διατροφή τους δεν είναι ισορροπημένη.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Image by Freepik

  • Χαλκιδική: H 16χρονη λίγο πριν πεθάνει ρώτησε αν το φαγητό της περιείχε το συστατικό που ήταν αλλεργική
    Χαλκιδική: H 16χρονη λίγο πριν πεθάνει ρώτησε αν το φαγητό της περιείχε το συστατικό που ήταν αλλεργική

    Σήμερα η κηδεία της άτυχης κοπέλας, η οποία πέθανε από αλλεργικό σοκ

    Από αλλεργικό σοκ «έφυγε» μία κοπέλα 16 ετών στη Χαλκιδική, σκορπίζοντας θλίψη και πένθος στο Ωραιόκαστρο από όπου καταγόταν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το oraiokastro24.gr, η 16χρονη βρίσκονταν στη Χαλκιδική για διακοπές όταν πήγε για φαγητό σε κάποιο μεγάζι εστίασης. Εκεί, φέρεται, σύμφωνα με το oraiokastro24.gr, να ρώτησε αν ένα φαγητό περιείχε ουσία που ήταν απαγορευμένη για την ίδια, καθώς ήταν αλλεργική. Το μαγαζί φέρεται να απάντησε αρνητικά, και η 16χρονη κατανάλωσε το φαγητό με αποτέλεσμα να πάθει αλλεργικό σοκ. Αμέσως οι παρευρισκόμενοι κάλεσαν ασθενοφόρο, ωστόσο αυτό, σύμφωνα με το τοπικό μέσο, έφτασε μετά από 45 λεπτά, όταν πλέον ήταν αργά.

    Για τα αίτια του θανάτου της θα διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή, ενώ η κηδεία της άτυχης κοπέλας θα γίνει σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου στο Ωραιόκαστρο.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Το λαχανικό που μειώνει τα σοβαρά συμπτώματα της αλλεργίας
    Το λαχανικό που μειώνει τα σοβαρά συμπτώματα της αλλεργίας

    Νέα γαλλική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει το «μαγικό» λαχανικό ενάντια στις αλλεργικές αντιδράσεις.

    Η διατροφή είναι ένας από τους κύριους λόγους σοβαρής εκδήλωσης αλλεργικών αντιδράσεων και μια νέα έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm) της Γαλλίας, δείχνει ότι η κατανάλωση μπρόκολου ή λάχανου μπορεί να περιορίσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

    Σε αυτή την έρευνα, η οποία έχει δημοσιευθεί στο αγγλόφωνο επιστημονικό περιοδικό eLife, ερευνητές και ερευνήτριες του Inserm και του Ινστιτούτου Κιουρί απέδειξαν αρχικά ότι μια διατροφή ελλιπής στα συστατικά που βρίσκονται σε κάποια λαχανικά, κυρίως το μπρόκολο και το λάχανο, μπορεί να επιδεινώσει τις δερματικές αλλεργίες στα ζώα.

    Είναι ήδη γνωστό ότι οι δερματικές αλλεργίες οφείλονται σε μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον και ότι ο βαθμός σοβαρότητάς τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή.

    Κατά την έρευνά τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν συγκεκριμένα για τα συστατικά των τροφίμων που αντιδρούν με ένα μόριο που είναι παρόν στον οργανισμό μας, το οποίο ονομάζεται «υποδοχέας αρωματικών υδρογονανθράκων ή υποδοχέας διοξινών (AhR). Τα συστατικά αυτά υπάρχουν στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο.

    Έδειξαν ότι η απουσία αυτών των συστατικών στα ποντίκια συνδεόταν με αύξηση του ποσοστού φλεγμονής στο δέρμα και με επιδείνωση των δερματικών αλλεργιών, κάτι που δεν συνέβη στα ποντίκια η διατροφή των οποίων τα περιλάμβανε.

    «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εντείνει τις αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις στους ανθρώπους», σχολίασε η Ελοντί Σεγουρά, ερευνήτρια του Inserm που ήταν επικεφαλής της έρευνας αυτής στο Ινστιτούτο Κιουρί.

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο