Τα σύννεφα γύρης που αιωρούνταν πάνω από τη στέπα στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων μπορεί να συνέβαλαν στην εξαφάνιση των μαλλιαρών μαμούθ, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.
Οι ερευνητές λένε ότι η έκρηξη της βλάστησης λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να απελευθέρωσε τόση γύρη, που προκάλεσε αλλεργικές αντιδράσεις στα ζώα – μπλοκάροντας την αίσθηση της όσφρησης και εμποδίζοντάς τα να επικοινωνούν κανονικά μεταξύ τους. Η ανικανότητα να μυρίσουν το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου θα εμπόδιζε τα μαμούθ να αναπαραχθούν, υποστηρίζεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Earth History and Biodiversity, οδηγώντας σε κατακόρυφη πτώση του πληθυσμού τους και, τελικά, σε εξαφάνιση.
«Ένας από τους πιθανούς μηχανισμούς για την εξαφάνιση των ζώων κατά τη διάρκεια της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να είναι η παραβίαση της όσφρησης λόγω της ανάπτυξης αλλεργιών όταν αλλάζει η χλωρίδα», σημειώνουν οι ερευνητές.
Τα μαλλιαρά μαμούθ (Mammuthus primigenius) έζησαν κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου (2,6 εκατομμύρια έως 11.700 χρόνια πριν). Τα περισσότερα εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 10.000 χρόνια, με έναν μικρό πληθυσμό να επιβιώνει στη νήσο Βράνγκελ – ένα απομακρυσμένο νησί στα ανοικτά της βορειοανατολικής Ρωσίας – μέχρι πριν από 4.000 χρόνια.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αλλαγή του κλίματος στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων, σε συνδυασμό με το κυνήγι από τους ανθρώπους και τη μείωση της γενετικής ποικιλότητας του πληθυσμού, ώθησαν τα μαμούθ στην εξαφάνιση, αλλά υπάρχει συνεχής συζήτηση σχετικά με το πόσο συνέβαλε σε αυτήν ο καθένας από τους παραπάνω παράγοντες, αναφέρει το LiveScience.
Αποδείξεις για τις αλλεργίες των μαμούθ
Οι αλλεργίες θα είχαν διαταράξει αρκετές ζωτικές λειτουργίες των μαμούθ στην καθημερινότητά τους, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Τα ζώα χρησιμοποιούν την αίσθηση της όσφρησης για να βρίσκουν τροφή και συντρόφους, να προσανατολίζονται κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης και να αποφεύγουν τους θηρευτές, οπότε οι μπουκωμένες προβοσκίδες των μαμούθ μπορεί να τα καταδίκασαν σε θάνατο, αναφέρεται στη μελέτη.
Ένας τρόπος για να ελεγχθεί αν τα μαμούθ υπέφεραν από αλλεργίες είναι να εξεταστεί το περιεχόμενο του στομάχου τους για φυτά και γύρη που προκαλούν αλλεργίες, προτείνουν οι συγγραφείς. Ορισμένα κουφάρια έχουν επίσης γύρη ενσωματωμένη στους μουμιοποιημένους ιστούς ή διατηρημένο φυτικό υλικό γύρω τους, που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ερεθιστικών παραγόντων.
Στη συνέχεια, για να διαπιστωθεί αν αυτές οι χημικές ουσίες προκάλεσαν πράγματι αλλεργική αντίδραση στα μαμούθ, οι ερευνητές προτείνουν να αναζητηθούν οι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που παράγει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης. Μία από τις κυριότερες είναι η ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), η οποία παράγεται στο έντερο και στη συνέχεια αποβάλλεται. Επομένως η εξέταση απολιθωμένων περιττωμάτων μαμούθ θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να διαπιστωθεί αν τα μαμούθ έπασχαν από αλλεργική ρινίτιδα. Μέχρι στιγμής, καμία δημοσιευμένη έρευνα δεν έχει αναζητήσει ίχνη IgE σε δείγματα αρχαίων θηλαστικών, σύμφωνα με τη μελέτη.
Πηγή: Cnn.gr