Παρασκευή, 10 Μαϊος 2024 13:58

«Εμβολιάστηκα με AstraZeneca 27 Απριλίου, 10 Μαΐου είχα θρόμβωση»: Τι περιγράφει 38χρονος και η γνώμη των ειδικών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο Αλέξανδρος Μεταξάκης, 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της AstraZeneca εκδήλωσε το σύνδρομο των θρομβώσεων με θρομβοπενία.

«Είχα εμβολιαστεί στις 27 Απριλίου 2021 με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπου στις 10 Μαΐου είχα πάθει θρόμβωση στο κάτω άκρο στην κεντρική αρτηρία. Μετά από 4 ημέρες εντοπίστηκε στην αριστερή μου καρωτίδα ένας άλλος θρόμβος (...). Όλοι έβγαιναν τότε και λέγανε ότι είμαστε ασφαλείς και ότι το εμβόλιο είναι μόνη λύση», περιγράφει ο ίδιος στο OPEN.

Ο τότε 35χρονος Αλέξανδρος είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις ασθενών που κινούνται νομικά εξαιτίας των σοβαρών παρενεργειών που είχαν από το εμβόλιο.

«Έχει γίνει μία αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου και άλλη μία κατά της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη δεύτερη αναβολή το δικαστήριο κατά του Δημοσίου έχει πάρει δύο αναβολές. Η δικαίωση έχει ξεκινήσει να βγαίνει τώρα σιγά σιγά με αυτά που βγαίνουν καθημερινά από την εταιρία», προσθέτει ο ίδιος.

Η εταιρία είναι αντιμέτωπη με βροχή αγωγών σε όλο τον κόσμο για θανάτους και προβλήματα υγείας. Σε ομαδική αγωγή που κατατέθηκε στη Βρετανία κατά του φαρμακευτικού κολοσσού ζητείται αποζημίωση 100 εκατομμύρια λίρες για 51 θύματα.

Καθησυχάζουν οι ειδικοί

Στην Ελλάδα το 2021, έγιναν πάνω από 1, 5 εκατομμύριο δόσεις με το σκεύασμα της AstraZeneca. Η απόσυρση του εμβολίου, αλλά και η παραδοχή της εταιρίας πως έχει προκαλέσει σε σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεις, έχει προκαλέσει ανησυχία για το αν ο κίνδυνος παραμένει ακόμα και χρόνια μετά την λήψη.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα έγιναν:

  • α' δόση: 782.187
  • β' δόση: 764.392
  • γ' δόση: 2

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Οποιαδήποτε παρενέργεια αναφέρθηκε αφορούσε τις πρώτες τρεις εβδομάδες από τη λήψη του εμβολίου μετά από τρεις βδομάδες, ένα μήνα, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας είναι επιβεβαιωμένο, διαπιστωμένο», λέει καθησυχάζοντας ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, πρόεδρος του ΕΟΦ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, «αν η επιστήμη δεν είχε τα εμβόλια του mrna, αν είχε μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, η οδηγία τότε θα ήταν ναι κάντε το εμβόλιο γιατί η προστασία είναι 1000πλάσια του κινδύνου της θρόμβωσης».

Στη χώρα μας, πάντως, αρκετές ήταν οι αναφορές για ανεπιθύμητες παρενέργειες. Πέντε περιστατικά, ωστόσο, φαίνεται ότι συσχετίζονται με τον εμβολιασμό με AstraZeneca.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Μαϊος 2024 11:04

Σχετικά Άρθρα

  • Απαντήσεις για το εμβόλιο της Astrazeneca - Τι λένε ειδικοί
    Απαντήσεις για το εμβόλιο της Astrazeneca - Τι λένε ειδικοί

    «Ο όποιος εξαιρετικά ελάχιστος κίνδυνος υπήρξε τις πρώτες 30 ημέρες μετά τον εμβολιασμό», διαβεβαιώνουν οι ειδικοί

    Συνεχίζεται η συζήτηση σχετικά με την απόσυρση από την Astrazeneca, του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μήνες μετά την παραδοχή της εταιρείας ότι το σκεύασμα αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις.

    Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς η σύστασή του δεν είναι πλέον αποδοτική στην αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορoνοϊού, η απόσυρση έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για τις πιθανές παρενέργειες, με κάποιους να μιλούν και για λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης θεωρώντας ότι θα έπρεπε το συγκεκριμένο εμβόλιο να χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 50-55 ετών.

    «Πολλοί παίρνουν ασπιρίνη, αν ανοίξεις το φυλλάδιο με τις παρενέργειες, τότε δεν θα πάρεις ποτέ»

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση απόσυρσης έρχεται τη στιγμή που ο φαρμακευτικός γίγαντας έχει μηνυθεί σε ομαδική αγωγή με τους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιό του, προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες ακόμη και θάνατο σε αρκετές περιπτώσεις – στη χώρα μας πέθαναν 3 γυναίκες μετά τον εμβολιασμό τους με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

    «Δεν κινδυνεύει κανένας αυτή τη στιγμή»

    Οι θρομβώσεις με θρομβοπενία είναι μια σπανιότατη παρενέργεια η οποία συνδέθηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο αλλά και με το εμβόλιο της Johnson and Johnson, δηλαδή εμβόλια που είχαν αδενοϊό.

    Ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι η απόσυρση του εμβολίου δεν σχετίζεται με την παρενέργεια και υπογραμμίζουν ότι «δεν κινδυνεύει κανένας αυτή τη στιγμή».

    Ενας από αυτούς και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας, που σημειώνει (MEGA):

    «Δεν κινδυνεύει κανένας αυτή τη στιγμή. Ο όποιος εξαιρετικά ελάχιστος κίνδυνος υπήρξε τις πρώτες 30 ημέρες μετά την χορήγηση της δόσεως. Δηλαδή όποιος δεν εμφάνισε επιπλοκή τις πρώτες 30 ημέρες που ακολούθησαν την χορήγηση δεν έχει τον παραμικρό κίνδυνο σήμερα, ούτε πρόκειται να έχει κάποιον κίνδυνο στο μέλλον».

    Ο ίδιος επανέλαβε πως οι λόγοι της απόσυρσης ήταν εμπορικοί: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει τρομερή διαθεσιμότητα mRNA εμβολίων που είναι διαφορετικής τεχνολογίας από το AstraZeneca. Τα εμβόλια mRNA δεν εμφανίζουν την εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή των θρομβώσεων. Εξαιτίας αυτής της εξαιρετικά σπάνιας επιπλοκής η AstraZeneca δεν επικαιροποίησε το εμβόλιο για να αντιμετωπίσει τα στελέχη του ιού που έχουμε σήμερα κι άρα αυτό το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για το αρχικό στέλεχος του ιού κι ως εκ τούτου δεν θα έχει κι αποτελεσματικότητα σήμερα. Έτσι δεν έχει εμπορικό ενδιαφέρον».

    «Όποιος δεν εμφάνισε επιπλοκή τις πρώτες 30 ημέρες που ακολούθησαν την χορήγηση δεν έχει τον παραμικρό κίνδυνο σήμερα, ούτε πρόκειται να έχει κάποιον κίνδυνο στο μέλλον»

    Ειδικοί τονίζουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca, «έγινε για να πάει σε όλο τον κόσμο». Όπως έχει αναφέρει πολλάκις ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης «Ήταν το μόνο που δεν χρειαζόταν βαθιά κατάψυξη και για αυτό κατάφερε να φτάσει εκεί που δεν έφτασε κανένα άλλο. Δόθηκε έτσι σε δυσπρόσιτες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου ευκολότερα και φθηνότερα. Γι΄αυτό το στήριξε ο ΠΟΥ».

    Η ασπιρίνη…

    Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, απαντώντας σε όσους ρωτούν αν θα έχουν πρόβλημα τώρα όσοι έκαναν το εμβόλιο τότε, σημείωσε: «Η απάντηση είναι όχι γιατί ό,τι συμβαίνει από τις παρενέργειες των εμβολίων είναι τουλάχιστον την 3-4 εβδομάδα μετά την δόση».

    «Εμείς λέγαμε ότι και στα εμβόλια και στα φάρμακα, φυσικά, υπάρχουν κάποιες παρενέργειες οι οποίες είναι ελάχιστες αν τις βάλεις σε μία ζυγαριά με τα οφέλη που έχεις από τον εμβολιασμό», σχολίασε κατά την παρέμβασή της. Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις παρενέργειες τόνισε: «Να σας πω κάτι πολύ απλό. Πολύς κόσμος παίρνει ασπιρίνη γιατί έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Ξέρει τις παρενέργειες της ασπιρίνης. Αν δε ανοίξεις και το φυλλάδιο μέσα από το κουτί, τότε δεν θα πάρεις ποτέ».

    «Δύο περιστατικά στις 100.000 είναι οι παρενέργειες συγκριτικά με τις παρενέργειες άλλων φαρμάκων που έχουμε χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιούμε», επισήμανε.

    Πηγή: in.gr
  • Μαγιορκίνης για εμβόλιο AstraZeneca: «Κάθε επιλογή που κάνουμε στη ζωή, κυρίως στις ιατρικές πράξεις, έχει έναν κίνδυνο»
    Μαγιορκίνης για εμβόλιο AstraZeneca: «Κάθε επιλογή που κάνουμε στη ζωή, κυρίως στις ιατρικές πράξεις, έχει έναν κίνδυνο»

    «Τα στοιχεία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έσωσε έξι εκατομμύρια ζωές»

    Ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε σήμερα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca που αποσύρθηκε από την ίδια την εταιρεία «έσωσε έξι εκατομμύρια ζωές», τονίζοντας οι παρενέργειες είναι σπανιότατες σε ό,τι αφορά τις θρομβώσεις.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» υπογράμμισε ότι: «οι θρομβώσεις είναι μια σπανιότατη παρενέργεια η οποία συνδέθηκε με το συγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά και με το εμβόλιο της Johnsson&Johnsson, δηλαδή τα εμβόλια τα οποία είχαν αδενοιό».

    Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι: «η απόσυρση του εμβολίου δεν σχετίζεται με την παρενέργεια, αλλά στο ότι παράχθηκε για να αντιμετωπίσει την πανδημία και πλέον δεν είναι αποτελεσματικό, γιατί δεν σκόπευαν να το επικαιροποιήσουν για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα κύματα».

    Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι: «η εταιρεία απέσυρε την άδειά της, από μόνη της, δηλαδή χωρίς οδηγία του EMA. Και να επισημάνουμε ότι ο ίδιος ο EMA, είχε αναφέρει την πιθανότητα των σπανιότατων θρομβώσεων. Δεν είναι κάτι καινούργιο».

    Σε ερώτηση για την σπανιότητα της εμφάνισης θρομβώσεων απάντησε πως: «Η παρενέργεια είναι σπανιότατη είναι δηλαδή 1-2 στις 100.000».

    Ερωτηθείς για το αν είχε προειδοποιηθεί ο κόσμος ότι ενδεχομένως θα μπορούσε το εμβόλιο να προκαλέσει θρόμβωση ο καθηγητής απάντησε ότι: «όλα τα εμβόλια έχουν κάποιες παρενέργειες και υπάρχει ένα φυλλάδιο που μπορεί κάποιος να διαβάσει».

    Σε άλλη ερώτηση για το αν ενδεχομένως υπάρξουν στο μέλλον κι άλλες παρενέργειες από τα εμβόλια απάντησε πως: «ό,τι έγινε, έγινε εντός του πρώτου μήνα. Ήταν σπανιότατες παρενέργειες. Όταν πηγαίνουμε στη δουλειά μας κάθε μέρα έχουμε δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουμε από ατύχημα παρά από το εμβόλιο».

    Κλείνοντας ανέφερε ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έσωσε έξι εκατομμύρια ζωές. Είναι η μισή Ελλάδα. Η μισή Ελλάδα σώθηκε από το συγκεκριμένο εμβόλιο» για να τονίσει ότι: «κάθε επιλογή που κάνουμε στη ζωή, κυρίως στις ιατρικές πράξεις, έχει έναν κίνδυνο».

    Πηγή :newsbeast.gr

  • Γιατί αποσύρεται τώρα το εμβόλιο της Astrazeneca - Τι εξηγεί καθηγήτρια Φαρμακολογίας του ΑΠΘ
    Γιατί αποσύρεται τώρα το εμβόλιο της Astrazeneca - Τι εξηγεί καθηγήτρια Φαρμακολογίας του ΑΠΘ

    Ιδιαίτερα καθησυχαστική απέναντι στο ντόρο που έχει προκύψει με την απόσυρση του εμβολίου της Astrazeneca για τον κορονοϊό, εμφανίζεται, μιλώντας στο ethnos.gr, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρύσα Σαρδέλη, τονίζοντας ότι δε θα πρέπει να ανησυχούν, όσοι το έχουν κάνει στο παρελθόν.

    Όπως αναφέρει, έχει να γίνει δόση από το συγκεκριμένο εμβόλιο στη χώρα μας περίπου δύο χρόνια και ο κίνδυνος σοβαρής, ακόμα και θανατηφόρας, θρόμβωσης, που έχει καταγραφεί (σε περιπτώσεις τριών ανά 100.000 ανθρώπων), σχετίζεται με την άμεση μετεμβολιακή περίοδο.

    Παράλληλα, κατά την κ. Σαρδέλη, η τεχνολογία του συγκεκριμένου εμβολίου, η οποία ήταν παλαιότερη και τύπου αδενοϊού, δεν πρέπει να προκαλεί περισσότερη ανησυχία στον κόσμο, από αυτήν που λογικά θα πρέπει να υπάρχει από τη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού σκευάσματος, αφού δεν υπάρχει φαρμακευτικό προϊόν χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

    «Είναι σημαντικό ότι το εμβόλιο της Astrazeneca για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν έχει αποσυρθεί εξαιτίας των δικαστικών περιπετειών, οι οποίες προέκυψαν, επειδή θεωρήθηκε υπαίτιο για θρομβώσεις, οι οποίες ήταν, μάλιστα, πολύ σοβαρές, ακόμα και θανατηφόρες. Το εμβόλιο αποσύρεται, διότι σε αυτήν τη φάση δεν είναι αποτελεσματικό. Και ό,τι δεν είναι αποτελεσματικό, είναι δέον να αποσύρεται, διότι μπορεί να προκαλέσει κινδύνους και επιπλοκές, έστω και σε πολύ μικρή συχνότητα, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ιατρική ωφέλεια. Βέβαια, στην ιατρική έχουμε δει ότι μπορεί να περάσει μία δεκαετία ή και εικοσαετία, προκειμένου να εμφανιστεί μία πολύ σπάνια επιπλοκή. Σε ό,τι αφορά τις σοβαρές θρομβώσεις που προκάλεσε, μπορεί να τις αντιμετώπισαν μόνο τρεις στους 100.000 ανθρώπους, ωστόσο, επειδή ήταν πολύ σοβαρές, θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας αυτό», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Σαρδέλη.

    Να σημειωθεί ακόμα ότι κατά την ίδια, αν και το συγκεκριμένο εμβόλιο της Astrazeneca δεν έχει αδειοδοτηθεί, δεν είναι το μοναδικό που στερείται αδείας, αφού το ίδιο συνέβη και με εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

    Αρνητική συζήτηση για το προϊόν

    Η κ. Σαρδέλη σημειώνει ακόμα ότι, εκτός από τους επιστημονικούς, υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι για τους οποίους αποσύρθηκε το εμβόλιο.

    Ειδικότερα, σίγουρα στην απόσυρσή του συνέβαλε το γεγονός ότι πλέον υπάρχει πληθώρα εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην αγορά, τη στιγμή που πλέον ο εμβολιασμός κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

    «Ωστόσο και η συζήτηση που προέκυψε στην αγορά για το συγκεκριμένο εμβόλιο, σίγουρα δεν ήταν υπέρ του προϊόντος. Ίσως, όλη αυτή η συζήτηση να ήταν άδικη για το συγκεκριμένο προϊόν, όμως, σίγουρα έγιναν λάθη στην καταγραφή των επιπλοκών. Το εμβόλιο της Astrazeneca για τον κορονοϊό έχει να γίνει στη χώρα μας εδώ και δύο χρόνια. Εξ’ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για θρομβώσεις. Ό,τι ήταν να συμβεί, έχει συμβεί», τονίζει η κ. Σαρδέλη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μαγιορκίνης για απόσυρση εμβολίου AstraZeneca: Πόσο πιθανός είναι ο κίνδυνος θρομβώσεων
    Μαγιορκίνης για απόσυρση εμβολίου AstraZeneca: Πόσο πιθανός είναι ο κίνδυνος θρομβώσεων

    Θέση για τη συζήτηση που έχει ανοίξει έπειτα από την ανακοίνωση της AstraZeneca για απόσυρση των εμβολίων της για τον κορονοϊό, πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, έπειτα και από τις αναφορές για πιθανές παρενέργειες.

    Ο κ. Μαγιορκίνης, σημειώνει πως το εμβόλιο της Astra, ήταν το μόνο που «δεν χρειαζόταν βαθιά κατάψυξη και για αυτό κατάφερε να φτάσει εκεί που δεν έφτασε κανένα άλλο. Δόθηκε έτσι σε δυσπρόσιτες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου».

    Επεσήμανε δε πως οι θρομβώσεις είναι εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια και ενδεικτικά σημείωσε πως «έχουμε 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουμε σε αυτοκινητιστικό εντός ενός έτους».

    Αναλυτικά η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη

    Μερικά facts που ξεχνιούνται σχετικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca για την COVID-19:

    1. Το εμβόλιο σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η διανομή έγινε από την Astra Zeneca
    2. Ήταν το μοναδικό ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ εμβόλιο, καθώς το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε υπογράψει συμβόλαιο παραχώρησης στην Astra Zeneca, με τον όρο να διανεμηθεί χωρίς κέρδος καθόλη την διάρκεια της πανδημίας. Με απλά λόγια η εταιρεία το πουλούσε στο κόστος παραγωγής-διανομής.
    3. Ήταν το μοναδικό από τα 3 πρώτα που δεν χρειαζόταν βαθιά κατάψυξη και για αυτό κατάφερε να φτάσει εκεί που δεν έφτασε κανένα άλλο. Δόθηκε έτσι σε δυσπρόσιτες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου.

    Όσον αφορά τον κίνδυνο των θρομβόσεων, ήταν μία εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια (~1-2/100.000):

    1. Ισούται περίπου με τον κίνδυνο να πεθάνουμε (πνιγούμε) από το φαγητό που τρώμε στην διάρκεια ενός έτους (στοιχεία από ΗΠΑ)
    2. Ισούται περίπου με τον κίνδυνο να πνιγούμε και να πεθάνουμε από νερό στην διάρκεια ενός έτους (στοιχεία από ΗΠΑ)
    3. Έχουμε 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουμε σε αυτοκινητιστικό εντός ενός έτους

    Αφορούσε αποκλειστικά την πρώτη δόση του εμβολίου και τις πρώτες 30 περίπου ημέρες από την πρώτη δόση. Μετά τις 30 ημέρες ο κίνδυνος μηδενίζεται, άρα όσοι το έκαναν δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να φοβούνται σήμερα για αυτήν την παρενέργεια.

    Πηγή: ethnos.gr

  • AstraZeneca: Αποσύρει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μετά την παραδοχή για σοβαρή παρενέργεια
    AstraZeneca: Αποσύρει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μετά την παραδοχή για σοβαρή παρενέργεια

    Αποσύρεται από την παγκόσμια αγορά το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς ο φαρμακευτικός κολοσσός παραδέχθηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα ότι μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια και επικίνδυνη παρενέργεια, μετέδωσε η Telegraph. Η απόφαση για την απόσυρσή του βάζει τέλος στη χρήση του εμβολίου.

    Η αίτηση απόσυρσης του εμβολίου υποβλήθηκε στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη. Παρόμοιες αιτήσεις θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες που είχαν εγκρίνει το εμβόλιο, γνωστό ως Vaxzevria.

    Γιατί αποσύρει το εμβόλιο

    Η AstraZeneca δήλωσε ότι το εμβόλιο αποσύρεται από τις αγορές για εμπορικούς λόγους. Είπε ότι το εμβόλιο δεν κατασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον, αφού αντικαταστάθηκε από επικαιροποιημένα εμβόλια που αντιμετωπίζουν νέες παραλλαγές.

    Το Vaxzevria έχει βρεθεί υπό έντονο έλεγχο τους τελευταίους μήνες λόγω μιας πολύ σπάνιας παρενέργειας, η οποία προκαλεί θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα. Η AstraZeneca παραδέχθηκε σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο ότι το εμβόλιο «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS».

    Ωστόσο, η Astrazeneca επέμεινε ότι η απόφαση για την απόσυρση του εμβολίου δεν συνδέεται με τη δικαστική υπόθεση ή την παραδοχή της ότι μπορεί να προκαλέσει TTS. Είπε ότι η χρονική συγκυρία ήταν καθαρή σύμπτωση.

    Η δήλωση της εταιρείας

    «Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι για το ρόλο που διαδραμάτισε το Vaxzevria στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης και πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν παγκοσμίως».

    «Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας».

    «Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά, παραλλαγμένα εμβόλια Covid-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων. Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον. Ως εκ τούτου, η AstraZeneca έλαβε την απόφαση να δρομολογήσει την ανάκληση των αδειών κυκλοφορίας του Vaxzevria εντός της Ευρώπης».

    «Θα συνεργαστούμε τώρα με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια ξεκάθαρη πορεία προς τα εμπρός ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία Covid-19».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κορονοϊός: Παραδοχή – σοκ από AstraZeneca για το εμβόλιο - «Μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες»
    Κορονοϊός: Παραδοχή – σοκ από AstraZeneca για το εμβόλιο - «Μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες»

    Για πρώτη φορά μετά την κυκλοφορία του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, η AstraZeneca παραδέχτηκε σε δικαστικά έγγραφα ότι, το σκεύασμα, μπορεί πράγματι να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες. Η παραδοχή του φαρμακευτικού κολοσσού ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την καταβολή τεράστιων αποζημιώσεων.

    Στη Βρετανία, που είναι και η έδρα της φαρμακευτικής εταιρείας, 51 οικογένειες έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή κατά της AstraZeneca. Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν πως το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής πολυεθνικής, που παρασκευάστηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ευθύνεται για θανάτους ή σοβαρές παρενέργειες σε συγγενείς τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι οικογένειες που κινούνται νομικά κατά της AstraZeneca διεκδικούν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων λιρών. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν κάποιες από τις οικογένειες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρούν πως, για κάποιες από τις περιπτώσεις, οι αποζημιώσεις μπορεί να είναι ύψους και 20 εκατομμυρίων λιρών.

    Η περίπτωση του Τζέιμι Σκοτ

    Η Telegraph, σε αφιέρωμά της στην πρώτη αγωγή κατά της εταιρείας, σημειώνει ότι αυτή αφορά τον Βρετανό μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών και πατέρα δύο παιδιών, Τζέιμι Σκοτ. Ο Σκοτ, μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα, παρουσίασε θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία, με αποτέλεσμα να του προκληθεί μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο. Πλέον, ο ίδιος δεν είναι σε θέση να εργαστεί. Ο ενάγων εμβολιάστηκε τον Απρίλιο του 2021 κατά του κορονοϊού. Μετά τις επιπλοκές που παρουσίασε, από το νοσοκομείο τηλεφώνησαν στη σύζυγό του, για να της ανακοινώσουν ότι επρόκειτο να πεθάνει. Ο Σκοτ είχε εμβολιαστεί με τρεις δόσεις του σκευάσματος.

    Δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου αναφέρουν ότι, η AstraZeneca προτίθεται να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες σε βάρος της στο δικαστήριο. Ωστόσο, υπάρχει νομικό έγγραφο στο οποίο οι αρμόδιοι της εταιρείας παραδέχονται πως, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που παρασκεύασε, «ενδέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS - θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας». Η παραδοχή έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας τον Μάιο του 2023, όταν εκδικαζόταν η υπόθεση του Τζέιμι Σκοτ.

    Εάν τελικά η εταιρεία παραδεχθεί πως το εμβόλιό της ευθύνεται για την πρόκληση σοβαρών ασθενειών και θανάτων, σε κάποιες περιπτώσεις, οι αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει, στις οικογένειες όσων υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους ή ακόμα και έχασαν τη ζωή τους θα είναι μεγάλες. Ωστόσο, σε επιστολή του Μαΐου του 2023 προς του δικηγόρους του Τζέιμι Σκοτ, η AstraZeneca σημειώνει ότι, «δεν αποδεχόμαστε ότι θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο». Η επιστολή, ωστόσο, είναι αντιφατική με το νομικό έγγραφο που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο. Σε αυτό, η εταιρεία σημειώνει πως, «είναι παραδεκτό πως το εμβόλιο AZ ενδέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS. Ο αιτιολογικός μηχανισμός δεν είναι γνωστός. Το TTS μπορεί, επίσης, να προκληθεί και με την απουσία του εμβολίου AZ ή οποιουδήποτε εμβολίου».

    Στο δημοσίευμα της Telegraph αναφέρεται ότι, επιστήμονες είχαν εντοπίσει για πρώτη φορά μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και μιας ασθένειας που ονομάζεται ανοσοθρομβοπενία και θρόμβωση που προκαλείται από το εμβόλιο (σύνδρομο VITT). Η σύζυγος του Τζέιμι, Κέιτ Σκοτ, μίλησε στο βρετανικό μέσο όπου, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι, «χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γίνει αυτή η παραδοχή. Είναι πρόοδος, αλλά θα θέλαμε να δούμε περισσότερα από αυτούς και από την κυβέρνηση. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουν τα πράγματα πιο γρήγορα».

    Τις αποζημιώσεις θα πληρώσουν οι Βρετανοί φορολογούμενοι

    Ανεξάρτητες έρευνες έχουν δείξει ότι, πράγματι, το σκεύασμα της AstraZeneca υπήρξε αποτελεσματικό κατά της πανδημίας. Ωστόσο, πλέον το εμβόλιο δεν κυκλοφορεί στη Βρετανία, μετά τις καταγγελίες για σπάνιες παρενέργειες που οδήγησαν την φαρμακευτική εταιρεία στις δικαστικές αίθουσες. Εάν τελικά αποφασιστεί από το δικαστήριο ότι οι οικογένειες των πληγέντων από τις παρενέργειες του σκευάσματος πρέπει να αποζημιωθούν, τα ποσά θα καταβληθούν από την κυβέρνηση – δηλαδή τους Βρετανούς φορολογούμενους.

    Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Daily Mail, αυτό θα συμβεί γιατί, AstraZeneca και βρετανική κυβέρνησηκατά τη διάρκεια της πανδημίας και όσο η χώρα είχε παραλύσει οικονομικά από τα παρατεταμένα lockdown, είχαν συμφωνήσει την απαλλαγή της εταιρείας για τυχόν αποζημιώσεις, υπό τον όρο να παραδώσει το εμβόλιο το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά της AstraZeneca έχουν καταθέσει αγωγή Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως 51 οικογένειες έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή 51 οικογένειες ενώ το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων που διεκδικούν υπολογίζεται στα 100 εκατ. λίρες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Επικίνδυνη η παρατεταμένη ακινησία στην καρέκλα – Τι μπορεί να συμβεί
    Επικίνδυνη η παρατεταμένη ακινησία στην καρέκλα – Τι μπορεί να συμβεί

    Τι αναφέρουν οι ειδικοί με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

    Αν θέλετε να έχετε υγιή κυκλοφορία αίματος, μην μένετε με τις ώρες ακίνητοι στην καρέκλα, ακόμα κι αν κάνετε επάγγελμα γραφείου. Είναι σημαντικό να σηκώνεστε και να περπατάτε όσο το δυνατόν συχνότερα, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος για θρόμβωση, προειδοποιούν οι ειδικοί.

    Όπως εξηγούν, η μειωμένη κινητικότητα ευνοεί την πήξη του αίματος, που με τη σειρά της ευνοεί τη θρόμβωση. Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να σχηματιστούν στα αιμοφόρα αγγεία:

    • Των χεριών και των ποδιών
    • Των πνευμόνων
    • Του εγκεφάλου
    • Της καρδιάς
    • Άλλων οργάνων

    Τα ύποπτα συμπτώματα

    Όταν ο θρόμβος δημιουργηθεί στο πόδι (η κατάσταση λέγεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή DVT) μπορεί να εκδηλωθούν:

    • Πόνος ή ευαισθησία στη γάμπα
    • Πρήξιμο του αστραγάλου ή του ποδιού
    • Ερυθρότητα ή αισθητός αποχρωματισμός και/ή
    • Αίσθημα καύσου («κάψιμο»)

    Αντίστοιχα, ένας θρόμβος αίματος στους πνεύμονες προκαλεί πνευμονική εμβολή (ΠΕ). Αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με:

    • Ανεξήγητη δύσπνοια
    • Γρήγορη αναπνοή (ταχύπνοια)
    • Πόνο στο στήθος
    • Γρήγορο καρδιακό ρυθμό (ταχυπαλμία) και/ή
    • Ζάλη ή λιποθυμία

    Και σε νοσηλευόμενους ασθενείς

    Η θρόμβωση είναι συχνή σε όλες τις περιστάσεις παρατεταμένης ακινησίας, ακόμα και σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Στην πραγματικότητα, το 60% των φλεβικών θρόμβων εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ή μετά από νοσηλεία. Το γεγονός αυτό τους καθιστά κύρια αιτία θανάτου στο νοσοκομείο, που όμως μπορεί να προληφθεί.

    Εκτιμάται ότι ετησίως καταγράφονται σε όλο τον κόσμο 10 εκατομμύρια περιπτώσεις θρόμβων που σχετίζονται με νοσοκομεία.

    Στις θρομβώσεις, εξ άλλου, οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως:

    1. Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
    2. Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
    3. Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (ΦΘΝ)

    Μπορεί να προληφθεί

    Τα δεδομένα αυτά έδωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική αγωγή (ΙΜΕΘΑ). Όπως εξήγησαν, η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, όμως, έως σήμερα δεν έχει τύχει της απαιτούμενης προσοχής από την ιατρική κοινότητα και την πολιτεία.

    «Το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Σε όλες σχεδόν τις εποχές, το χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής του ήταν η λίγη τροφή και η άσκηση», είπε ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, αντιπρόεδρος του ΙΜΕΘΑ. «Ελλείψει αμαξιών οι άνθρωποι περπατούσαν κάθε μέρα πολλά χιλιόμετρα για να μετακινηθούν, ενώ η τροφή ήταν ένα αγαθό που δεν ανευρισκόταν υποχρεωτικά κάθε ημέρα».

    Μετά τη βιομηχανική επανάσταση όμως το σκηνικό άλλαξε δραματικά. «Τα αυτοκίνητα με μηδενική προσπάθεια καλύπτουν τις αποστάσεις και σήμερα πολλοί, ακόμη και για 100 μέτρα, χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο αντί να περπατήσουν. Αν δεν αλλάξουμε αυτή τη πορεία, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, η θρόμβωση και ως συνέπεια τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα συνεχίσουν να είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία θανάτου», προειδοποίησε ο κ. Ρίχτερ.

    «Η γνώση για τη θρόμβωση είναι απαραίτητη. Η θρόμβωση ανευρίσκεται σε πλήθος νοσημάτων που συναντάμε καθημερινά, απλώς δεν το γνωρίζουμε», επισήμανε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Μιλτιάδης Ματσάγκας, πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ.

    Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι θρόμβωση, συνέχισε. Τα περισσότερα εγκεφαλικά είναι θρομβωτικά, η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί θρόμβωση, οι θρομβωμένες φλέβες των ποδιών προκαλούν πνευμονική εμβολή και πάρα πολλά άλλα νοσήματα και καταστάσεις συνδέονται με αυτήν.

    «Γεγονός παραμένει ότι, αν γνωρίζουμε για την θρόμβωση και τι την προκαλεί, θα μπορέσουμε να προφυλαχτούμε από αυτήν. Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με μείωση του σωματικού βάρους, τροποποίηση της διατροφής μας (μείωση λιπαρών και εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής) και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας (π.χ. περπάτημα κάθε ημέρα), θα μας προφυλάξουν σημαντικά από την θρόμβωση σε πολλές περιπτώσεις», πρόσθεσε.

    Πηγή: iatropedia.gr - Photo by Patricia Prudente on Unsplash

  • Αντιπηκτικές ενέσεις τέλος – Το πασίγνωστο χάπι που τις αντικαθιστά
    Αντιπηκτικές ενέσεις τέλος – Το πασίγνωστο χάπι που τις αντικαθιστά

    Από τη δυσάρεστη εμπειρία των ενέσεων μπορεί να γλυτώσει τον ασθενή με χειρουργήσιμο κάταγμα, ένα χάπι πασίγνωστο για την αντιπυρετική του δράση μεταξύ άλλων σημαντικών ιδιοτήτων

    Τη χορήγηση χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνης μέσω ενέσεων που αναγκάζονται να λαμβάνουν ασθενείς με κάταγμα για την πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης φαίνεται πως μπορεί να αντικαταστήσει μια εναλλακτική εξίσου αποτελεσματική και λιγότερο επώδυνη. Σύμφωνα με της μεγαλύτερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, η γνωστή ασπιρίνη σημείωσε τα ίδια προστατευτικά οφέλη με τις αντιπηκτικές ενέσεις έναντι του κινδύνου θρόμβωσης, συνήθους επιπλοκής σε ασθενείς με χειρουργήσιμο κάταγμα που μπορεί να εμφανίσουν θρόμβους στα άκρα ή τους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή), απειλητικούς ακόμα και για τη ζωή τους.

    Στη μεγαλύτερη μελέτη σε ασθενείς με ορθοπαιδικό τραύμα, μια διεπιστημονική σύμπραξη ορθοπαιδικών και ορθοπαιδικών-χειρουργών με επικεφαλής ερευνητές από το Τμήμα Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και την Ένωση για την Έρευνα Μείζονος Τραύματος των Άκρων της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, συμμετείχαν 12.211 ασθενείς με χειρουργήσιμο κάταγμα ποδιού ή βραχίωνα είτε κάταγμα πυέλου ανεξαρτήτως θεραπείας. Διακρίθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: μια ομάδας που λάμβανε 30 mg ενέσιμης ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους δύο φορές την ημέρα και μία που λάμβανε 81 mg. ασπιρίνης δύο φορές την ημέρα. Η παρακολούθηση διήρκησε 90 ημέρες.

    Το σπουδαιότερο εύρημα της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν ότι η ασπιρίνη ήταν αποτελεσματική και διόλου «κατώτερη» από την ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους στην πρόληψη του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία – σημειώθηκαν 47 θάνατοι στην ομάδα της ασπιρίνης και 45 στην ομάδα της ηπαρίνης. Διαφορές δεν παρατηρήθηκαν ούτε για άλλες σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονικές εμβολές ή αιμορραγικές επιπλοκές, μόλυνση, προβλήματα επούλωσης πληγών και άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών από τις θεραπείες.

    Η μόνη πιθανή διαφορά που σημειώθηκε ήταν στους θρόμβους στα πόδια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση), σχετικά σπάνια και στις δύο ομάδες με 2,5% στην ομάδα της ασπιρίνης και 1,7% στην ομάδα της ηπαρίνης, οι οποίοι όμως θεωρούνται μικρότερης κλινικής σημασία και δεν χρήζουν συνήθως θεραπείας, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια και Καθηγήτρια Χειρουργικής, Deborah Stein.

    «Σε πολλούς ασθενείς η ιδέα της ένεσης είναι απωθητική. Όχι βέβαια χωρίς λόγο αφού η έγχυση ενός φαρμάκου στο στομάχι με αυτόν τον τρόπο συνοδεύεται από αίσθημα καύσου και μελάνιασμα στο σημείο της ένεσης» σχολίασε η Debra Marvel, σύμβουλος ασθενών που λάμβανε η ίδια ηπαρίνη κατά τις πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις που χρειάστηκε να υποβληθεί μετά το αυτοκίνητο που τη χτύπησε προκαλώντας της συντριπτικό κάταγμα των ποδιών.

    Πηγή: ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch