Υγεία

Το ηρεμιστικό χόμπι που διώχνει το άγχος και ακονίζει το μυαλό

Το ηρεμιστικό χόμπι που διώχνει το άγχος και ακονίζει το μυαλό

Όσο κι αν μερικοί βρίσκουν την ποίηση βαρετή, οι στίχοι από ένα ποίημα περικλείουν το μυστικό της ηρεμίας και της χαλάρωσης

Για τους φιλόμουσους, οι τέχνες αποτελούν μια διέξοδο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και ένα παράθυρο σε κάτι αθέατο που τελικά φέρνει θετικά συναισθήματα. Ανάμεσα σε αυτές έχουν μελετηθεί, μια από αυτές παρουσιάζει εξαιρετικά πλεονεκτήματα για την καρδιά, τον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία και χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να σηκωθούμε από τον καναπέ.

Η ανάγνωση ποίησης είναι η τέχνη που μπορεί σημαντικά να ενισχύσει τις παραπάνω λειτουργίες, συμβάλλοντας στη συνολική ευεξία. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη μοναξιά βοηθώντας και στην ανακούφιση από το στρες.

Σε μια από τις μελέτες, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Poetry Therapy, ερευνητές των Πανεπιστημίων του Πλίμουθ και του Νότιγχαμ Τρεντ εξέτασαν 400 άτομα και διαπιστωσαν ότι τόσο η ανάγνωση της ποίησης όσο και η δημιουργική διαδικασία και η ανταλλαγή ποιητικών δημιουργημάτων συνέβαλε στη διαχείριση της μοναξιάς και των συναισθημάτων άγχους και κατάθλιψης. Ως θεραπευτική μέθοδος, χρησιμοποιείται ήδη σε νοσοκομεία και κλινικές ψυχικής υγείας, για παράδειγμα στη Βρετανία.

Μια άλλη μικρή αμερικανική μελέτη σε καρκινοπαθείς ασθενείς διαπίστωσε ότι η ποίηση μαζί με τη μουσική βελτίωσε τη διάθεσή τους μειώνοντας παράλληλα και το αίσθημα του πόνου. Οι δύο θεραπείες επηρέασαν θετικά τα «σκορ κατάθλιψης», αλλά μόνο η ποίηση αύξησε τα «σκορ ελπίδας», ένα μέτρο του πόσο αισιόδοξοι ένιωθαν οι ασθενείς.

Η ποίηση μπορεί να επηρεάσει θετικά και την ψυχοσύνθεση των παιδιών. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, αξιολόγησε τις επιδράσεις τόσο της ανάγνωσης όσο και της γραφής σε μια ομάδα 44 παιδιών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο. Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά ένιωθαν λιγότερο φόβο, θλίψη, ανησυχία και της κόπωση. Συγκεκριμένα, τα παιδιά ανέφεραν ότι η ανάγνωση ποιημάτων τους επέτρεψε τόσο να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, όσο και να τα ανακουφίσει από το άγχος.

Μεγαλύτερα οφέλη εάν την απαγγείλουμε φωναχτά

Ο Δρ Dietrich von Bonin, θεραπευτής τέχνης, προτείνει να διαβάσουμε φωναχτά ποίηση, για να ηρεμήσουμε τον οργανισμό μας και το παρασυμπαθητικό σύστημα: «Αν διαβάσετε ποίηση δυνατά, επιβραδύνεται ο ρυθμός της αναπνοής σε περίπου 12 αναπνοές ανά λεπτό και αυτή είναι η κύρια αιτία για τη θετική επίδραση στο παρασυμπαθητικό σύστημα. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού. Έτσι, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, ρυθμίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα και η διάθεση βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής συνολικά» εξηγεί.

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστά να δοκιμάσουμε την απαγγελία ρυθμικής ποίησης για λίγα λεπτά τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, προτιμώντας ελληνικά η λατινικά κείμενα, όπως η Ιλιάδα: «Απαγγέλοντας, εκπνέετε για τρεις φορές περισσότερη ώρα από όση εισπνέετε. Αυτό ενεργοποιεί ακόμη περισσότερο το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα», συνέχισε. «Εκτιμούμε ότι η ρυθμική ομιλία διαμορφώνει τη ροή της αναπνοής πιο αποτελεσματικά από μια απλή εκπνοή, έτσι ώστε να επιμηκύνετε φυσικά την εκπνοή και να της δώσετε ρυθμό» καταλήγει.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις