Υγεία

Ψυχική υγεία: Κι όμως, το διαδίκτυο ενισχύει την ευημερία

Ψυχική υγεία: Κι όμως, το διαδίκτυο ενισχύει την ευημερία

Η χρήση του διαδικτύου φαίνεται πως τελικά κάνει καλό στην ψυχική υγεία, προσφέροντάς μας μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Παρά τις δημοφιλείς ανησυχίες για το αντίθετο, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο φαίνεται να έχει σε μεγάλο βαθμό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.

Συγκεκριμένα, ύστερα από ανάλυση δεδομένων για περίπου 2 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 έως 99 ετών σε 168 χώρες, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή ήταν για όλα τα άτομα που είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε υψηλότερα κατά 8,5% επίπεδα σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν. Ομοίως και οι θετικές εμπειρίες που βίωναν στην καθημερινότητά τους.

Η… σύνδεση φέρνει την ευτυχία

Ύστερα από μελέτη περισσότερων από 33.000 διαφορετικών στατιστικών μοντέλων και υποσυνόλων δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 84,9% των συσχετισμών μεταξύ της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο και της ευημερίας ήταν θετικές.

Ο επικεφαλής της έρευνας Άντριου Πριμπίλσκι, καθηγητής ανθρώπινης συμπεριφοράς και τεχνολογίας στο Ινστιτούτο Διαδικτύου της Οξφόρδης, δήλωσε:

«Συνολικά διαπιστώσαμε πως όσοι χρησιμοποιούσαν ενεργά το διαδίκτυο ανέφεραν σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά ευημερίας από όσους δεν το έκαναν. Ελπίζουμε τα ευρήματά μας να βάλουν τη συζήτηση περί επιτρεπτού χρόνου οθόνης σε ένα διαφορετικό, ίσως πιο ευρύ πλαίσιο, πάντα με προσοχή και περαιτέρω έρευνα καθώς το ζήτημα στις μέρες μας είναι σημαντικό».

Ο επίκουρος καθηγητής Μάτι Βουόρε, συμπλήρωσε:

«Με έκπληξη βρήκαμε μια θετική συσχέτιση μεταξύ ευημερίας και χρήσης του διαδικτύου στην πλειονότητα των χιλιάδων μοντέλων που χρησιμοποιήσαμε για την ανάλυσή μας. Άραγε θα έρθει η στιγμή που δεν θα χρειάζεται να ανησυχούμε τόσο και για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους νέους»;

Διαφορές παρατηρήθηκαν στις γυναίκες μικρότερης ηλικίας

Στην έρευνα, η ευημερία μετρήθηκε σύμφωνα με οκτώ δείκτες, μεταξύ των οποίων ήταν η ικανοποίηση από τη ζωή, οι καθημερινές αρνητικές και θετικές εμπειρίες, η κοινωνική ευημερία και η σωματική ευεξία.

Παράγοντες όπως η εκπαίδευση, το εισόδημα και η συνολική υγεία των ατόμων λήφθηκαν επίσης υπόψη. Ωστόσο, η μελέτη δεν εξέτασε το βαθμό χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη δημοσκόπηση του Gallup World για συγκεκριμένα 2.414.294 άτομα από 168 χώρες, από το 2006-2021, η οποία αξιολόγησε τα ποσοστά ευημερίας των ατόμων μέσω στοχευμένων ερωτήσεων πρόσωπο με πρόσωπο αλλά και τηλεφωνικά.

Ενώ οι συσχετίσεις μεταξύ της πρόσβασης στο διαδίκτυο και της χρήσης αυτού με την ευημερία ήταν σταθερά θετικές, οι ερευνητές ανακάλυψαν κάποια διακύμανση ανά φύλο και ηλικία.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι το 4,9% των συσχετίσεων ήταν αρνητικές για τις γυναίκες ηλικίας 15 έως 24 ετών.

Ο επικεφαλής καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά

«Αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε τον διαδικτυακό κόσμο πιο ασφαλή για τους νέους είναι ωφέλιμο να αφήσουμε πίσω μας προηγούμενες πεποιθήσεις και λύσεις που δεν ταιριάζουν σε όλους. Να αναγνωρίσουμε τα οφέλη του διαδικτύου και να μάθουμε στα παιδιά μας να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια και προς όφελός τους».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Technology, Mind and Behavior της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Πηγή: Vita.gr - In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup