Περιβάλλον

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Συνδέεται με εισαγωγές σε νοσοκομεία για ζητήματα ψυχικής υγείας

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Συνδέεται με εισαγωγές σε νοσοκομεία για ζητήματα ψυχικής υγείας
Εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική υγεία η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδρά και στην ψυχική υγεία όπως διαπιστώνει πολύχρονη επιστημονική έρευνα

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου St Andrews διαπίστωσαν μετά από πολυετή έρευνα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδρά καταλυτικά και στην ψυχική υγεία καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομεία για ψυχικές ασθένειες και διαταραχές συμπεριφοράς.

Η μεγάλης κλίμακας μελέτη σε βάθος 15ετίας (από το 2002 έως το 2017) στη Σκωτία, περιέλαβε περισσότερα από 200.000 άτομα, που αντιπροσωπεύουν το 5% του πληθυσμού της χώρας.

Η ανάλυση των δεδομένων που βασίστηκαν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Σκωτίας εξέτασε τέσσερις βασικούς ρύπους και πως αυτοί επιδρούν στην υγεία των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες λοιπόν διαπίστωσαν σύνδεση του διοξειδίου του αζώτου με αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία για διαταραχές συμπεριφοράς και ψυχικές ασθένειες.

Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων όπως η βενζίνη στα αυτοκίνητα ή το φυσικό αέριο στους λέβητες.

Όλο και περισσότερα στοιχεία συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα

Προηγούμενες μελέτες έτειναν να επικεντρώνονται περισσότερο στη σωματική υγεία και στους θανάτους παρά στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, δήλωσαν οι ερευνητές.

Το διοξείδιο του θείου είχε την ισχυρότερη σχέση με τις εισαγωγές σε νοσοκομεία για αναπνευστικές παθήσεις.

Η σωρευτική έκθεση σε δύο άλλους ρύπους, τα PM10 και PM2.5, συνδέθηκε επίσης με υψηλότερα ποσοστά εισαγωγών σε νοσοκομεία για καρδιαγγειακές, αναπνευστικές και λοιμώδεις νόσους.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open, προστίθεται σε έναν αναδυόμενο όγκο στοιχείων σχετικά με τις επιπτώσεις του μολυσμένου αέρα στην ψυχική υγεία.

Μια άλλη εργασία που δημοσιεύθηκε τον Μάιο εντόπισε μια σχέση μεταξύ της ρύπανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και της κατάθλιψης.

Πέρυσι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν επίσης ότι η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος, ψυχώσεις, ακόμη και νευρογνωστικές διαταραχές όπως η άνοια.

Λήψη μέτρων

Η Δρ Mary Abed Al Ahad, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης δήλωσε ότι η λήψη μέτρων για τον περιορισμό των ρύπων θα βοηθούσε στην προστασία της υγείας των ανθρώπων και θα μείωνε την επιβάρυνση των νοσοκομείων.

«Οι πολιτικές και οι παρεμβάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση μέσω αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανονισμών, μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα στην ελάφρυνση του φόρτου της νοσοκομειακής περίθαλψης στη Σκωτία», δήλωσε η ίδια.

Ο Ιωάννης Μπακόλης, καθηγητής δημόσιας ψυχικής υγείας και στατιστικής στο King’s College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι τα δεδομένα «μεγάλης κλίμακας» αναλύθηκαν «κατάλληλα» και παρείχαν περαιτέρω στοιχεία για τη σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ψυχικής υγείας.

Η έρευνα έχει δείξει στο παρελθόν πώς οι άνθρωποι που περνούν την παιδική τους ηλικία σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αργότερα ψυχικές διαταραχές.

Μια μελέτη ερευνητών στις ΗΠΑ και τη Δανία υπέδειξε μια σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διπολικής διαταραχής, της σχιζοφρένειας και των διαταραχών προσωπικότητας.

Μεταξύ 1% και 2% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου εμφανίζουν διπολική διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τη σχιζοφρένεια. Υπολογίζεται ότι περίπου το 5% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διαταραχή προσωπικότητας ανά πάσα στιγμή.

Με πληροφορίες από Sky News και Guardian

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup