Δευτέρα, 27 Μαϊος 2024 22:38

Βράζετε από θυμό; Η κίνηση που θα εκτονώσει τα νεύρα σας αμέσως

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ξεχάστε τις ασκήσεις ηρεμίας, τις βαθιές ανάσες ή ακόμα και τη γιόγκα και πιάστε ένα στιλό και μια κόλλα χαρτί για να αποτινάξετε το θυμό!

Μια διαδρομή με το αυτοκίνητο ή με το λεωφορείο -ειδικά σε ώρες αιχμής- θα σας πείσει για τα επίπεδα του θυμού συνολικά, που είναι στα ύψη. Μια μικρή αφορμή αρκεί για να πυροδοτήσει ασήμαντους καυγάδες που περισσότερη ενέργεια καταναλώνουν χωρίς κάποιο προφανές όφελος. Εάν, όμως, μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα χαρτί και ένα μολύβι ή ένα στυλό, σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, μπορείτε να μειώσετε το αίσθημα του θυμού και να καταφέρετε παράλληλα να μην εκτονώσετε τα νεύρα σας σε άτομα που δε φταίνε.

Όπως αποκάλυψε η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, εάν καταγράψετε την αντίδρασή σας μετά από ένα αρνητικό περιστατικό σε ένα χαρτί και μετά το πετάξετε ή το καταστρέψετε, μειώνεται καταλυτικά το αίσθημα του θυμού. «Περιμέναμε ότι η μέθοδός μας θα κατέστειλε σε κάποιο βαθμό το θυμό, δεν περιμέναμε όμως ότι ο θυμός θα εξαφανιζόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου» ανέφερε σχετικά ο Δρ Nobuyuki Kawai, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Η χώρα προέλευσης της έρευνας δεν είναι μάλλον τυχαία. Στην ιαπωνική πολιτιστική παράδοση υπάρχει το ετήσιο φεστιβάλ «hakidashisara» (“hakidashi” που σημαίνει ξεκαθάρισμα και “sara” που αναφέρεται σε ένα πιάτο) όπου οι άνθρωποι σπάνε μικρούς δίσκους που αντιπροσωπεύουν πράγματα που τους θυμώνουν.

Γράψ’ το και πέτα το

H ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια ζήτησε από τους συμμετέχοντες να γράψουν σύντομες απόψεις σχετικά με σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, όπως το αν θα έπρεπε να απαγορευτεί το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Στη συνέχεια τους είπαν ότι ένας διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου θα αξιολογούσε τα γραπτά τους. Ανεξάρτητα, όμως, από το πόσο καλογραμμένο ήταν το κείμενο, όλοι έλαβαν προσβλητικά και αρνητικά σχόλια και βαθμολογήθηκαν χαμηλά στην ευφυΐα, το ενδιαφέρον, τη λογική και τον ορθολογισμό. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας μορφωμένος άνθρωπος σκέφτεται έτσι. Ελπίζω αυτό το άτομο να μάθει κάτι όσο βρίσκεται στο πανεπιστήμιο» ήταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια.

Αφού έλαβαν αυτά τα αρνητικά σχόλια οι συμμετέχοντες, τους ζητήθηκε να γράψουν τις σκέψεις τους σε ένα χαρτί, εκφράζοντας το τι τους προκάλεσε τα συναισθήματά τους. Τέλος, σε μια ομάδα συμμετεχόντων είπαν είτε να πετάξουν το χαρτί που έγραψαν σε έναν κάδο απορριμμάτων είτε να το κρατήσουν σε έναν φάκελο στο γραφείο τους. Σε μια δεύτερη ομάδα είπαν να καταστρέψουν το έγγραφο σε καταστροφέα ή να το βάλουν σε ένα πλαστικό κουτί.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι ενώ όλοι ανέφεραν υψηλότερο επίπεδο θυμού μετά τη λήψη των προσβλητικών σχολίων, οι συμμετέχοντες που πέταξαν ή τεμάχισαν τις γραπτές σκέψεις τους επέστρεψαν γρήγορα στην αρχική κατάσταση ηρεμίας. Αντίθετα, όσοι κράτησαν ένα αντίγραφο της προσβολής βίωσαν μόνο μια μικρή μείωση του συνολικού θυμού τους.

Τα αποτελέσματα θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς αρκετές φορές που έχουμε αντιδράσει από θυμό, το έχουμε μετανιώσει, επηρεάζοντας διαφορετικές πτυχές της εργασίας μας και της προσωπικής μας ζωής. Επιπλέον, πολλές τεχνικές διαχείρισης του θυμού που προτείνονται από ειδικούς στερούνται εμπειρικής ερευνητικής υποστήριξης.

Συνεπώς, τα πλεονεκτήματα αυτής της πρακτικής θα μπορούσαν να βελτιώσουν την απόκριση σε αγχωτικές καταστάσεις: «Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη στιγμή, ειδικά σε μια δύσκολη επαγγελματική κατάσταση» καταλήγει ο Δρ Kawai.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Μαϊος 2024 20:47

Σχετικά Άρθρα

  • Γιατί θυμώνουμε όταν πεινάμε; - 5 τροφές που χορταίνουν για περισσότερη ώρα
    Γιατί θυμώνουμε όταν πεινάμε; - 5 τροφές που χορταίνουν για περισσότερη ώρα

    Έχεις νιώσει κι εσύ θυμωμένος όταν πεινάς και δεν μπορείς, δεν έχεις χρόνο ή δεν έχεις τίποτα να φας; Έχει συμβεί σε όλους και υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

    Μάλιστα, υπάρχει λέξη γι' αυτό το συναίσθημα, το λεγόμενο «hanger», ένας συνδυασμός πείνας (hunger) και θυμού (anger).

    Σύμφωνα με γιατρό δρ Zac Turner, αυτή η αίσθηση δεν είναι μόνο στο κεφάλι αλλά και στο έντερό μας.

    Όλα καταλήγουν στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, μια πολυάσχολη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου (που συχνά αποκαλείται και «δεύτερος εγκέφαλος») και του πραγματικού εγκεφάλου.

    Νέα μελέτη λέει ότι «το να είσαι "hangry" είναι αληθινό» και μπορεί πράγματι να προκαλέσει ευερεθιστότητα.

    Αυτή η επικοινωνία γίνεται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, μιας απευθείας γραμμής από το έντερο στον εγκέφαλο. Όταν το στομάχι αρχίζει να αδειάζει, στέλνει ένα σήμα σε αυτό το νεύρο λέγοντας: «Πεινάω».

    Αλλά όταν δεν ανταποκρίνεστε αρκετά γρήγορα, αυτά τα σήματα γίνονται όλο και επίμονα. Τότε είναι που ο εγκέφαλος αποφασίζει να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου και τα συναισθήματα αρχίζουν να εμπλέκονται.

    Ένας από τους βασικούς παίκτες σε όλο αυτό είναι η σεροτονίνη. Μπορεί να γνωρίζετε τη σεροτονίνη ως τη χημική ουσία που σας κάνει να «αισθάνεστε καλά» στον εγκέφαλό σας, αλλά περίπου το 90% παράγεται στην πραγματικότητα στο έντερο.

    Το έντερό σας λειτουργεί πρακτικά το εργοστάσιο σεροτονίνης. Και όταν τελειώνει το καύσιμο (δηλαδή το φαγητό), τα πράγματα μπορεί να γίνουν άσχημα.

    Όταν τρέφεστε καλά, το έντερό σας παράγει μια σταθερή παροχή σεροτονίνης, διατηρώντας σας σε καλή διάθεση. Αλλά αν παραλείψετε ένα γεύμα, η παραγωγή σεροτονίνης αρχίζει να παραπαίει.

    Χωρίς αρκετή σεροτονίνη, ο εγκέφαλός σας μπορεί να γίνει σαν ένα μικρό παιδί που χάνει τον ύπνο του, ευερέθιστο, κακοδιάθετο και παράλογο.

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν το στομάχι είναι άδειο, είναι πιο εύκολο να γίνεται ευερέθιστοι και οξύθυμοι.

    Ακόμη, ο εγκέφαλος λειτουργεί με γλυκόζη, η οποία είναι ουσιαστικά ζάχαρη που προέρχεται από το φαγητό που καταναλώνετε.

    Όταν πεινάτε, το σάκχαρο στο αίμα πέφτει και το ίδιο μειώνεται και η παροχή ενέργειας του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος αρχίζει να παλεύει με τη λήψη αποφάσεων, τον έλεγχο των παρορμήσεων και τα συναισθήματα.

    Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Υπάρχει ακόμη περισσότερη επιστήμη πίσω από αυτό το φαινόμενο της αλλαγής της διάθεσης.

    Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Neuroscience έδειξε ότι όταν το έντερο στέλνει σήματα δυσφορίας (όπως «πεθάνω της πείνας») στον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη ρύθμιση της διάθεσης και τις αντιδράσεις στο στρες.

    Μια άλλη μελέτη στο Cell τόνισε πώς οι διαταραχές στην υγεία του εντέρου μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά, δείχνοντας πόσο στενά είναι αλληλένδετοι οι εγκέφαλοι και το στομάχι.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα εκνευριστείτε αδικαιολόγητα επειδή παραλείψατε το γεύμα σας, μπορείτε να κατηγορήσετε τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

    Οι 5 τροφές τροφές για να νιώθετε χορτάτοι, ήρεμοι και ισορροπημένοι

    Για να χαλαρώσετε, χρειάζεστε τροφές που διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σταθερό και τα επίπεδα σεροτονίνης σταθερά.

    1. Τραγανά λαχανικά: Καρότα, σέλερι, αγγούρι, πιπεριά, κουνουπίδι

    Αυτά τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβραδύνοντας την πέψη. Επιπλέον, είναι εύκολο να τα έχετε μαζί σας.

    Μια μελέτη στο The Journal of Nutrition δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσης προάγοντας ένα υγιές περιβάλλον στο έντερο.

    2. Ρεβύθια

    Υψηλά τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε φυτικές ίνες, τα ρεβίθια είναι ένα διπλό χτύπημα κατά της πείνας-θυμού. Η πρωτεΐνη βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ οι φυτικές ίνες κρατούν το πεπτικό σας σύστημα να ικανοποιημένο.

    Η έρευνα στο Frontiers in Nutrition δείχνει ότι τα ρεβίθια υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή σεροτονίνης.

    3. Γιαούρτι

    Το γιαούρτι είναι μια πηγή παραγωγής πρωτεϊνών που μπορεί να κρατήσει μακριά την πείνα. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, ενώ τα προβιοτικά υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, ενισχύοντας αυτή την πολύ σημαντική επικοινωνία εντέρου-εγκεφάλου.

    Μια μελέτη στη Βιολογική Ψυχιατρική υποδηλώνει μάλιστα ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης, καθιστώντας το γιαούρτι ένα εξαιρετικό σνακ τόσο για το έντερο όσο και για το μυαλό.

    4. Μούρα

    Τα μούρα όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και να σας κρατήσουν χορτάτους.

    Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας εκείνες τις αιχμές και τα χτυπήματα που σας κάνουν να αισθάνεστε ευερέθιστοι.

    Η έρευνα στο Nutrients υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολυφαινόλες στα μούρα υποστηρίζουν ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη διάθεσή σας σταθερή.

    5. Αμύγδαλα

    Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη και μαγνήσιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής σεροτονίνης. Αποτελούν το τέλειο σνακ για να έχετε πάντα στην τσάντα σας σε περίπτωση λιγούρας.

    Μια μελέτη στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για να σας κρατήσει ήρεμους και συγκεντρωμένους.

    Ενώ η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει, μην ξεχνάτε και άλλους παράγοντες, όπως τη διαχείριση του άγχους και τον αρκετό ύπνο.

    Το χρόνιο στρες μπορεί να βγάλει εκτός ισορροπίας τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, κάνοντας αυτά τα σήματα πείνας ακόμα πιο έντονα. Ακόμη, ο κακός ύπνος μπορεί να διαταράξει την υγεία του εντέρου, οδηγώντας σε περισσότερες εναλλαγές της διάθεσης και λιγούρας.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε το τέρας της πείνας-θυμού να παραμονεύει, πάρτε μια βαθιά ανάσα, πιάστε ένα σνακ γεμάτο πρωτεΐνη ή ένα τραγανό λαχανικό και θυμηθείτε: δεν είστε μόνο εσείς, αλλά το έντερό σας προσπαθεί να σας στείλει ένα μήνυμα.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Tangry – Μήπως ο λόγος που θυμώνεις είναι η κούραση;
    Tangry – Μήπως ο λόγος που θυμώνεις είναι η κούραση;

    Γνωρίζαμε το hangry, το θυμό που συνοδεύει συχνά το αίσθημα της πείνας, αλλά καθώς φαίνεται υπάρχει και το tangry αφού τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν εύκολα να προκληθούν και από την κούραση.

    Σας έχει τύχει ενώ πεινάτε να έχετε την τάση να εκνευρίζεστε πιο εύκολα, να έχετε λιγότερη υπομονή ή ακόμα και να θυμώνετε για πράγματα που διαφορετικά δεν θα σας επηρέαζαν; Αυτό το περίεργο αίσθημα περιγράφει ο όρος hangry, που πρόκειται για την σύντμηση των λέξεων hungry (πεινασμένος) και angry (θυμωμένος). Πρόσφατα, νέα μελέτη αποκάλυψε πως υπάρχει και το tangry, δηλαδή tired (κουρασμένος) και angry και μάλιστα αφορά πολλούς ανθρώπους.

    Συγκεκριμένα, στη Βρετανία, εννέα στους δέκα ταυτίζονται με το συναίσθημα με έναν στους πέντε να παραδέχεται ότι οδηγείται σε ακραίες εναλλαγές της διάθεσης και συμπεριφορές που δεν αναγνωρίζει, «σαν να ήταν ένας άλλος άνθρωπος».

    Τα ενδεικτικά σημάδια του «tangry»

    Τα ενδεικτικά σημάδια του θυμού λόγω κούρασης περιλαμβάνουν την υπερβολική αντίδραση σε ασήμαντα πράγματα, όπως αναφέρει το 49% μεταξύ 2.000 ατόμων, το συνεχές παράπονο (43%), την ανυπομονησία (42%) και την έλλειψη διάθεσης για κουβέντα (40%).

    Οι άνθρωποι που εκδηλώνουν «tangry» συχνά χτυπούν τα τηλέφωνα (36%) και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στη δουλειά (35%), όπως διαπίστωσαν ερευνητές.

    Επίσης, καβγαδίζουν με τους συντρόφους τους (30%), ξεσπούν στους άλλους (29%), συνηθίζουν να καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό (28%), συγκινούνται εύκολα (27%) και μουρμουρίζουν υβριστικές λέξεις σχεδόν για τα πάντα (17%).

    Τα σημάδια της κούρασης

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την αργή ταχύτητα αντίδρασης, το να μπερδεύει κανείς τα λόγια του και να φορά ανάποδα τα ρούχα του.

    Εκτός από την αρνητική επίδραση στη διάθεση, η κούραση μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση (50%), την όρεξη (27%) και τις σχέσεις (27%).

    Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές:

    «Ο μέσος ενήλικας καταφέρνει να κοιμάται μόνο έξι ώρες κάθε βράδυ με το 43% να νιώθει συνήθως κούραση με το που ξυπνά και η κόπωση συνήθως κορυφώνεται γύρω στις 3 το μεσημέρι.

    Ο ύπνος, η ευεξία και η συμπεριφορά μας συνδέονται στενά. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αλλάξει τα κέντρα συναισθηματικού ελέγχου του εγκεφάλου, καθιστώντας μας πιο ευαίσθητους στο στρες και μειώνοντας τον αυτοέλεγχό μας. Μερικοί άνθρωποι γίνονται πιο παρορμητικοί και επιθετικοί όταν τους λείπει ξεκούραση. Αυτή η έρευνα είναι μια πολύτιμη υπενθύμιση για το πόσο σημαντική είναι η ανάπαυση. Πολλοί από εμάς μπορεί να εκδηλώνουμε συμπεριφορές όταν στερούμαστε ύπνου που αργότερα μετανιώνουμε».

    Τα 6 βασικά είδη ξεκούρασης που έχουμε ανάγκη

    #1 Σωματική

    Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πρώτο είδος ανάπαυσης που χρειαζόμαστε είναι η σωματική. Ο ύπνος και η χαλάρωση εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, παραδόξως όμως υπάρχει και η «ενεργητική» σωματική ανάπαυση.

    Αυτή η μορφή ξεκούρασης περιλαμβάνει ήπιες δραστηριότητες αποκατάστασης, όπως γιόγκα, διατάσεις, μασάζ κτλ.

    #2 Διανοητική

    Ο εγκέφαλός σας δεν σταματά να σκέφτεται ούτε αφού ξαπλώσετε στο κρεβάτι; Τότε, μπορεί να παλεύετε με έλλειψη διανοητικής ανάπαυσης.

    Οι σκέψεις μπορεί συχνά να «τρέχουν», ωστόσο, αν θέλετε να έχετε… το κεφάλι σας ήσυχο, πρέπει να αρχίσετε να αναλαμβάνετε την ευθύνη για αυτό που συμβαίνει μέσα του.

    Στην αρχή, μπορεί να μην είναι ευχάριστο ή να μην μπορείτε εύκολα να συνειδητοποιήσετε ότι επιτρέψατε στο μυαλό μας να «γεμίζει» με περιττές ανησυχίες, αλλά με τον καιρό, το να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς οι ίδιοι είστε οι μόνοι που μπορείτε να βάλετε σε τάξη το μυαλό σας και να το φέρετε σε μια ήσυχη κατάσταση, μόνο καλό μπορεί να σας κάνει.

    Ως πρώτο βήμα λοιπόν, δώστε προσοχή στην τάση σας να σκέφτεστε υπερβολικά.

    Στη συνέχεια, μπορείτε να εξασκήσετε διάφορες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε αυτό το μοτίβο, όπως: ενσυνειδητότητα, διαλογισμός, εστίαση σε θετικές αναμνήσεις. Αναθεωρήστε επίσης τις προσδοκίες σας και ανακαλέστε σκόπιμα στιγμές που τα καταφέρατε παρά τις προκλήσεις.

    #3 Αισθητηριακή

    Αδιαμφισβήτητα, ζούμε σε έναν κόσμο συνεχούς διέγερσης: οθόνες, συνομιλίες, φώτα, μουσική, κατοικίδια, συνάδελφοι, παιδιά κ.λπ.

    Θα ήταν λοιπόν ωφέλιμο να επιδιώξετε σκόπιμες στιγμές αισθητηριακής «στέρησης» για να ησυχάσετε και να επαναφορτιστείτε. Μπορείτε για παράδειγμα να περάσετε τουλάχιστον 45 λεπτά χωρίς χρόνο οθόνης πριν τον ύπνο.

    Μια άλλη καλή λύση είναι να εστιάζετε για κάποια ώρα μέσα στην ημέρα σε μία αίσθηση τη φορά και να «αποκλείσετε» όσο μπορείτε τις υπόλοιπες.

    #4 Συναισθηματική

    Επιτρέψτε στον εαυτό σας αν δεν είναι καλά να το δηλώσει. Όταν μοιραζόμαστε τα αρνητικά μας συναισθήματα, παύουν να μας βαραίνουν τόσο. Αυτή η απελευθέρωση επιτρέπει στο συναισθηματικό μας «κύκλωμα» να ξεκουραστεί.

    Συναισθηματική ανάπαυση σημαίνει επίσης να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με άτομα που μας προσφέρουν ηρεμία και γαλήνη.

    #5 Κοινωνική

    Κερδίζετε ενέργεια από τον κοινωνικό σας περίγυρο ή αισθάνεστε κουρασμένοι αφού περνάτε χρόνο με τα άτομα γύρω σας;

    Η κατανόηση των ορίων της κοινωνικής σας «μπαταρίας» μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε πότε χρειάζεστε επαναφόρτιση. Αυτή είναι μια σημαντική συζήτηση που πρέπει να κάνετε και με τον σύντροφό σας, καθώς οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά όρια κοινωνικότητας.

    #6 Δημιουργική

    Εάν ο τομέας που εργάζεστε είναι δημιουργικός, η δημιουργική ανάπαυση σας είναι απολύτως απαραίτητη. Ένας τρόπος για να την επιτύχετε είναι να αφήσετε τον εαυτό σας να εμπνευστεί ενώ ταυτόχρονα απομακρύνετε την πίεση να κάνετε κάτι με αυτήν σας την έμπνευση.

    Για παράδειγμα, περπατήστε χαλαρά στη φύση και απλώς απολαύστε την με όλες σας τις αισθήσεις…

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Θυμός: Οι εκρήξεις οργής αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό για τα επόμενα 40′
    Θυμός: Οι εκρήξεις οργής αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό για τα επόμενα 40′

    Ο θυμός όχι μόνο δεν είναι καλός οδηγός στη λήψη μιας απόφασης αλλά δεν ωφελεί ούτε τη λειτουργία της καρδιάς, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

    Οι αναμνήσεις, και μάλιστα οι αρνητικές, δεν είναι πάντα εύκολο να «σβηστούν» από τη μνήμη. Συνήθως απωθούνται σε ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία του μυαλού. Όταν όμως μια τέτοια ανάμνηση ανασυρθεί και προκαλέσει το αίσθημα του θυμού, μπορεί να απειλήσει την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

    Πιο συγκεκριμένα, ένα σύντομο επεισόδιο θυμού που πυροδοτείται από την ανάμνηση εμπειριών του παρελθόντος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να χαλαρώνουν, μια απαραίτητη διαδικασία για την ομαλή ροή του αίματος. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσε να αυξηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να κορυφώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

    «Μελέτες παρατήρησης έχουν συνδέσει το βίωμα των αρνητικών συναισθημάτων με την εμφάνιση καρδιακής προσβολής ή άλλων περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου. Το πιο συνηθισμένο αρνητικό συναίσθημα που έχει μελετηθεί είναι ο θυμός, ενώ υπάρχουν λιγότερες μελέτες για το άγχος και τη θλίψη, τα οποία έχουν επίσης συνδεθεί με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής» σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Daichi Shimbo, καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

    Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν κατά πόσον τα αρνητικά συναισθήματα – ο θυμός, η θλίψη και το άγχος – μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε σύγκριση με ένα ουδέτερο συναίσθημα. Οι 280 υγιείς ενήλικες -με μέση ηλικία τα 26 έτη- που συμμετείχαν στη μελέτη κλήθηκαν να εκτελέσουν ένα συναισθηματικό τεστ ανάλογο με τέσσερα συναισθήματα: να ανακαλέσουν μια ανάμνηση που τους έκανε να θυμώσουν, μια που τους δημιουργούσε άγχος, να διαβάσουν μερικές προτάσεις που προκαλούσαν θλίψη ή να μετρήσουν μέχρι το 100 για να βρεθούν σε μια ουδέτερη συναισθηματική κατάσταση.

    Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία κάθε συμμετέχοντα πριν από την εκτέλεση των δοκιμών και σε τέσσερα διαφορετικά χρονικά σημεία μετά την εκκίνηση, αναζητώντας ενδείξεις μειωμένης διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, αυξημένης κυτταρικής βλάβης και/ή μειωμένης ικανότητας επιδιόρθωσης των κυττάρων. Οι μετρήσεις που έγιναν πριν από τα συναισθηματικά τεστ επαναλήφθηκαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

    Όπως διαπίστωσαν μετά την ανάλυση, όσες αναμνήσεις προκάλεσαν θυμό, οδήγησαν σε μείωση της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, από μηδέν έως 40 λεπτά μετά την εργασία. Παρόλα αυτά, η βλάβη διορθώθηκε μετά τα 40 λεπτά. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στις επενδύσεις των αιμοφόρων αγγείων των συμμετεχόντων σε κανένα χρονικό σημείο μετά το τεστ για το άγχος ή τη λύπη.

    «Παρατηρήσαμε ότι η οργή οδήγησε σε δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, αν και δεν εμπεδώσαμε ακόμη τι μπορεί να προκαλεί αυτές τις αλλαγές», εξηγεί ο Δρ Shimbo. «Η διερεύνηση των υποκείμενων δεσμών μεταξύ θυμού και δυσλειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό αποτελεσματικών στόχων παρέμβασης για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων» συμπλήρωσε.

    «Η παρούσα μελέτη δείχνει πολύ εύγλωττα πώς ο θυμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και τη λειτουργία του αγγειακού ενδοθηλίου. Γνωρίζουμε ότι το αγγειακό ενδοθήλιο, η επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, είναι βασικός παράγοντας στην ισχαιμία του μυοκαρδίου και στην αθηρωματική καρδιοπάθεια. Αν και δεν έχουν διευκρινιστεί όλοι οι μηχανισμοί σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ψυχολογικές καταστάσεις και η υγεία επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία, η μελέτη αυτή μας φέρνει σαφώς ένα βήμα πιο κοντά στον καθορισμό αυτών των μηχανισμών» καταλήγει ο Δρ Glenn Levine, κύριος κλινικός ιατρός και καθηγητής ιατρικής στο Baylor College of Medicine και επικεφαλής του καρδιολογικού τμήματος στο Michael E. DeBakey VA Medical Center.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πώς ο θυμός επηρεάζει την υγεία σου;
    Πώς ο θυμός επηρεάζει την υγεία σου;

    Η οργή δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική, αλλά και τη σωματική σου υγεία.

    Μη κρυβόμαστε… ο θύμος είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα που φέρνει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

    Γενικά, ο θυμός είναι μέρος μιας αντίδρασης του οργανισμού, όταν το σώμα πλημμυρίζει με ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Σε αυτή την κατάσταση, οι φυσιολογικές επιπτώσεις είναι αυξημένος καρδιακός ρυθμός και αρτηριακή πίεση, που ωθούν γρήγορα το αίμα στην καρδιά. Και γενικά, παρά το γεγονός πως το σύστημα αντίδρασης στο στρες του σώματός ενός ανθρώπου έχει εξελιχθεί για να τον προστατεύει, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η επιπλέον ενεργειακή ώθηση, δεν είναι απαραίτητη.

    Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο στο Central Connecticut State University στη Νέα Βρετανία, Ρέιμοντ Τσίπ Τάφρατε, όταν οι εμπειρίες θυμού είναι πολύ συχνές με διάρκεια ή χωρίς, μπορεί να έχει προβληματικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή σου.

    Τρόποι με τους οποίους ο θυμός επηρεάζει την υγεία σου:

    Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών

    Οι έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο θυμός συνδέεται συγκεκριμένα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Μελέτη που εξέτασε παλαιότερες έρευνες με σχεδόν τέσσερις χιλιάδες συμμετέχοντες και με δεδομένα από περισσότερα από πενήντα ιατρικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπίστωσε ότι υπήρχε υπερδιπλάσια αύξηση των καρδιακών προσβολών εντός δύο ωρών μετά από ένα ξέσπασμα θυμού, μια συσχέτιση που βρέθηκε επίσης να είναι ισχυρότερη με την αύξηση της έντασης του θυμού. Αυτό υποδηλώνει ότι ο πιο έντονος θυμός, είναι πράγματι ο χειρότερος «εχθρός» για την καρδιά σου.

    Σε κάνει να αγχώνεσαι περισσότερο

    Το να βρίσκεσαι συνεχώς σε κατάσταση έντασης και θυμού, μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην ψυχική σου υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι ο θυμός είναι συχνά αυξημένος με συναισθηματικές διαταραχές, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Ο θυμός (ιδιαίτερα ο παρατεταμένος θυμός) μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συγκέντρωση και τα μοτίβα σκέψης σου, ακόμα και σε κάνει πιο εχθρικό.

    Μπορεί να διαταράξει την πέψη

    Ο εγκέφαλος και το έντερο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και αλληλοεπηρεάζονται. Ένας ρόλος του αυτόνομου νευρικού μας συστήματος (το οποίο ρυθμίζει τις ακούσιες σωματικές διεργασίες) είναι να συμβάλλει στη ρύθμιση της πέψης. Αυτό, όμως, μπορεί να διαταραχθεί όταν το σώμα μπαίνει σε αντίδραση «πάλης ή φυγής», όπως μπορεί να συμβεί ως απάντηση στο στρες. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το στρες μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα και μακροπρόθεσμα το χρόνιο στρες έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD).

    Μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου

    Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να ελέγξουν το θυμό τους ή νιώθουν θυμό πιο συχνά σε σχέση με άλλους, εμφανίζουν και διαταραχές στον ύπνο. Μια μελέτη που έχει εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ του βαθμού του θυμού και των διαταραχών του ύπνου, όπως η δυσκολία χαλάρωσης και διατήρησης του ύπνου σε μεσήλικες Κορεάτες άνδρες και γυναίκες, κατέληξε στο ότι τα μέτρια, έως υψηλά επίπεδα θυμού, συσχετίστηκαν σημαντικά με 40% έως 70% αύξηση του κινδύνου διαταραχών του ύπνου στους ενήλικες που μελετήθηκαν. Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι το αίσθημα θυμού αυξάνει την ψυχολογική διέγερση και την ψυχική αναταραχή, η οποία στη συνέχεια καθιστά πιο δύσκολο τον ύπνο.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Θυμός: «Γράψτε ό,τι σας θυμώνει σε ένα χαρτί και σκίστε το», συμβουλεύουν οι ειδικοί
    Θυμός: «Γράψτε ό,τι σας θυμώνει σε ένα χαρτί και σκίστε το», συμβουλεύουν οι ειδικοί

    Μια μελέτη στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι το να γράφετε τις σκέψεις σας γύρω από ένα αρνητικό περιστατικό σε ένα κομμάτι χαρτί και στη συνέχεια να το σκίζετε ή να το τσαλακώνετε σε μια μπάλα και να το πετάτε στον κάδο απορριμμάτων, βοηθάει στην απαλλαγή από τον θυμό.

    Από αμνημονεύτων χρόνων οι άνθρωποι προσπαθούν να επινοήσουν τεχνικές διαχείρισης του θυμού. Στην αρχαία Ρώμη, ο στωικός φιλόσοφος Σενέκας πίστευε ότι «ο θυμός μου είναι πιθανόν να μου κάνει περισσότερο κακό από το δικό σου σφάλμα» και προσέφερε συμβουλές αποφυγής στο έργο του «Περί Οργής» το 45 μ.Χ.

    Πιο σύγχρονες μέθοδοι, περιλαμβάνουν μια προπόνηση σε σάκο του μποξ ή στο ποδήλατο του γυμναστηρίου. Αλλά η νέα μελέτη από την Ιαπωνία προσθέτει έναν πιο απλό – και προσιτό – τρόπο αποσυμπίεσης.

    «Αναμέναμε ότι η μέθοδός μας θα κατέστειλε τον θυμό σε κάποιο βαθμό», δήλωσε στον Guardian ο Νομπουγιούκι Καβάι, επικεφαλής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Nagoya. «Ωστόσο, μας εξέπληξε το γεγονός ότι ο θυμός εξαλείφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου».

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, βασίζεται σε έρευνες πάνω στη σχέση μεταξύ του γραπτού λόγου και της μείωσης του θυμού, καθώς και σε μελέτες που δείχνουν πώς οι αλληλεπιδράσεις με φυσικά αντικείμενα μπορούν να ρυθμίσουν τη διάθεση ενός ατόμου. Για παράδειγμα, όσοι θέλουν να εκδικηθούν έναν πρώην σύντροφο μπορεί να κάψουν επιστολές ή να καταστρέψουν δώρα.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα σχετίζονται με το φαινόμενο της «μαγικής αντίστροφης μετάδοσης», δηλαδή την πεποίθηση ότι οι ενέργειες που γίνονται σε ένα αντικείμενο που σχετίζεται με ένα άτομο μπορούν να επηρεάσουν το ίδιο τα άτομα. Σε αυτή την περίπτωση, η απαλλαγή από την αρνητική φυσική οντότητα, το χαρτί, προκαλεί την εξαφάνιση και του αρχικού συναισθήματος.

    Πώς έγινε το πείραμα

    Πενήντα συμμετέχοντες φοιτητές κλήθηκαν να γράψουν σύντομες απόψεις για ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα αν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους πρέπει να απαγορευτεί. Στη συνέχεια, οι αξιολογητές βαθμολόγησαν σκόπιμα τα γραπτά με χαμηλή βαθμολογία ως προς την ευφυΐα, το ενδιαφέρον, τη λογική και τον ορθολογισμό. Μάλιστα, πρόσθεσαν προσβλητικά σχόλια όπως: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένα μορφωμένο άτομο σκέφτεται έτσι. Ελπίζω αυτό το άτομο να μάθει κάτι κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο πανεπιστήμιο».

    Οι συμμετέχοντες διάβασαν τα αρνητικά σχόλια και στη συνέχεια έγραψαν τις θυμωμένες σκέψεις τους σε ένα κομμάτι χαρτί. Σε μία ομάδα συμμετεχόντων είπαν είτε να τσαλακώσουν το χαρτί και να πετάξουν σε έναν κάδο είτε να το κρατήσουν σε ένα φάκελο στο γραφείο τους. Σε μια δεύτερη ομάδα είπαν να σκίσουν το χαρτί σε κομματάκια ή να το βάλουν σε ένα πλαστικό κουτί.

    Τα επίπεδα θυμού των ατόμων που πέταξαν το χαρτί στον κάδο ή το έσκισαν επέστρεψαν στην αρχική τους κατάσταση, ενώ εκείνοι που το κράτησαν εμφάνισαν μόνο μια μικρή μείωση του συνολικού θυμού τους.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο