Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2024 20:56

Ο θυμός επηρεάζει και τη σωματική υγεία μας

Γράφτηκε από την

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο θυμός εκτός από τη ψυχική μας υγεία, βλάπτει και τη σωματική.

Ο θυμός είναι ένα απαραίτητο συναίσθημα που μας δείχνει ότι ένα όριό μας παραβιάζεται και ότι πρέπει να δράσουμε. Μπορεί όμως, να εκφράζεται και ως συναίσθημα ανταγωνισμού απέναντι σε έναν άλλο άνθρωπο ή μια κατάσταση που δημιουργεί το αίσθημα της αδικίας.

Σε μέτρια επίπεδα, ο θυμός δεν δημιουργεί πρόβλημα.

Ωστόσο, όταν οι εκρήξεις θυμού είναι συχνές, μεγαλύτερες από το εκάστοτε συμβάν και διαρκούν πολύ, σε τέτοιο βαθμό που να παρεμποδίζουν τη λειτουργικότητά σας, μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της ζωής σας, πλήττοντας την ευεξία και την ευημερία σας.

Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια της έκρηξης του θυμού, τα επινεφρίδια κατακλύζουν το σώμα με ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Δεν είναι τυχαίο, πως εκείνες τις στιγμές ενδεχομένως να βιώνετε αυξημένο καρδιακό ρυθμό και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο οργανισμός προετοιμάζεται να «αμυνθεί» και να σας «προστατέψει».

Μακροπρόθεσμα, η χρόνια ενεργοποίηση του στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τόσο για σωματικές όσο και ψυχικές παθήσεις. Φροντίστε, λοιπόν, να διαχειρίζεστε το θυμό σας γιατί μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά με τους παρακάτω τρόπους:

Ο θυμός βλάπτει την καρδιά

Οι ορμόνες του στρες που εκκρίνονται όταν θυμώνουμε, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βλάψουν την καρδιά ενώ αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση.

Μακροπρόθεσμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και μεταβολικού συνδρόμου.

Μια, επιπλέον, μελέτη αναφέρει ότι ο θυμός φαίνεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο και επιπλοκές, ενώ φαίνεται να επηρεάζει και τα άτομα με αρρυθμίες.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η αδρεναλίνη αυξάνεται όταν είμαστε θυμωμένοι και μακροπρόθεσμα μπορεί να διαταράξει την ομαλή καρδιακή λειτουργία.

Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών

Τα ευρήματα, επίσης, δείχνουν ότι ο θυμός φαίνεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Σε μια συστηματική ανασκόπηση μελετών με συνολικά σχεδόν τέσσερις χιλιάδες συμμετέχοντες από περισσότερα από πενήντα ιατρικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ερευνητές εντόπισαν υπερδιπλάσια αύξηση των καρδιακών προσβολών μέσα σε δύο ώρες μετά από μια έκρηξη θυμού ενώ όσο πιο έντονος ήταν ο θυμός, τόσο χειρότερα φάνηκαν να είναι τα πράγματα.

Ο θυμός δυσκολεύει την πέψη

Είναι, πια, αποδεδειγμένο ότι ο εγκέφαλος και το έντερο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και επηρεάζουν το ένα το άλλο.

Ειδικότερα, ένας από τους ρόλους του αυτόνομου νευρικού μας συστήματος, το οποίο ρυθμίζει τις ακούσιες σωματικές διεργασίες, είναι να ρυθμίζει την πέψη.

Αυτή η λειτουργία διαταράσσεται όταν ο οργανισμός μπαίνει σε λειτουργία μάχης ως απάντηση στο στρες που προκαλείται από τον θυμό.

Πιθανόν, να έχετε και οι ίδιοι βιώσει σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής σας δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, στομαχικές διαταραχές και διάρροια, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.α.

Επιβαρύνει την ψυχική υγεία

Όταν θυμώνετε σίγουρα δεν αισθάνεστε καλά ψυχολογικά. Με βάση μελέτες, ο θυμός φαίνεται να είναι συχνά αυξημένος σε συναισθηματικές διαταραχές, όπως η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη.

Αν, μάλιστα, ο θυμός είναι έντονος και με διάρκεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συγκέντρωση και τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Διαταράσσει τον ύπνο

Ο θυμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τον ύπνο.

Σύμφωνα με μια μελέτη σε μεσήλικες Κορεάτες άνδρες και γυναίκες, τα μέτρια έως υψηλά επίπεδα θυμού φάνηκαν να συσχετίζονται με 40% έως 70% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών ύπνου.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο θυμός σχετίζεται με το στρες. Εξάλλου, οποιαδήποτε αναστάτωση και ψυχολογική διέγερση μπορεί να χαλάσει τον ύπνο.

Φροντίστε, λοιπόν, να μην καταπιέζετε το θυμό σας γιατί αποτελεί σημάδι ότι πρέπει να δράσατε.

Είναι, όμως, απαραίτητο να μάθετε να διαχειρίζεστε τις εκρήξεις του θυμού σας και να τις μειώσετε –ακόμα και αν χρειάζεται να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας- για να προστατέψετε τη συνολική σας ευημερία.

Πηγή: Vita - In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2024 19:58

Σχετικά Άρθρα

  • Πόσες μέρες τον μήνα χάνουμε κολλημένοι σε μια οθόνη – 3 tips «απεξάρτησης»
    Πόσες μέρες τον μήνα χάνουμε κολλημένοι σε μια οθόνη – 3 tips «απεξάρτησης»

    Tα social media και η κατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου επιβαρύνουν σημαντικά την ψυχική υγεία των ατόμων που κάνουν βαριά χρήση, συμπεραίνει μια νεότερη δημοσκόπηση

    Η εξάρτηση από την οθόνη, είτε πρόκειται για την κατάχρηση των social media είτε για ατελείωτες αναζητήσεις στο διαδίκτυο θα έχει το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα: όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στο ψηφιακό περιεχόμενο, τόσο χειροτερεύει η ψυχική μας υγεία. Όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα από την Talker Research, που διεξήχθη εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, πρόκειται για πολλές ημέρες τον χρόνο.

    Η έρευνα σε 2.000 Αμερικανούς αποκάλυψε ότι ο μέσος χρήστης νιώθει ότι χάνει τρεις ημέρες τον μήνα καταναλώνοντας διαδικτυακό περιεχόμενο, ήτοι 36 ολόκληρες μέρες μέσα σε ένα χρόνο κυλούν με ανεξάντλητο scrolling, streaming και υπερκατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική στους νεότερους. Οι Αμερικανοί της γενιάς Ζ (14 έως 29 ετών) εκτιμούν ότι χάνουν περίπου πέντε ημέρες τον μήνα.

    Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης για της τάσεις στην κατανάλωση ψηφιακών μέσων ήταν τα αισθήματα ενοχής που κατατρύχουν τα άτομα με αλόγιστη χρήση, με τον μέσο συμμετέχοντα να αναφέρει τουλάχιστον τρία κύματα ενοχής τον μήνα. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες ανάφεραν έξι περίπου ώρες κατανάλωσης περιεχομένου την ημέρα και επτά η πλειοψηφία εκείνων από τη γενιά Ζ.

    Αισθήματα ενοχής

    Για όσους ανέφεραν «πολύ κακή» ψυχική υγεία, ο χρόνος τους μπροστά στις οθόνες έφτανε τις περίπου έξι ημέρες τον μήνα, με έναν στους πέντε (19%) να φτάνει τις 15 ή περισσότερες ημέρες τον μήνα. Συγκριτικά, όσοι ανέφεραν άριστη ή καλή ψυχική υγεία σπαταλούν τις λιγότερες ημέρες, μόλις 2,7.

    Σε σχέση με τις ενοχές από την υπερκατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου, είναι συχνότερες στους συμμετέχοντες της «πολύ κακής» ψυχικής υγείας, τους οποίους θα επισκεφθούν περίπου επτά φορές τον μήνα. Σχεδόν οι μισοί από το δείγμα της έρευνας (42%) παραδέχθηκαν ότι αισθάνονται πως χάνουν το μέτρο και το παρακάνουν, ενώ το 36% ανέφερε ότι η διάθεσή τους χαλά «συχνά» από κάτι που είδαν ή διάβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Οι συμμετέχοντες της γενιάς Z ήταν πιθανότερο να δηλώσουν υπερ-καταναλωτές ψηφιακού περιεχομένου, όπως διαπιστώθηκε από το 66% που αισθάνονται έτσι. Τα άτομα με «πολύ κακή» ψυχική υγεία είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν τακτικά το TikTok (38%) και να χαζεύουν στο τηλέφωνό τους ενώ παρακολουθούν κάτι στην τηλεόραση (46%).

    Συμβουλές για λιγότερη χρήση social media

    Ο Δρ Sham Singh, ψυχίατρος με εκπαίδευση στο Harbor UCLA, προσφέρει τρεις χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση του χρόνου που δαπανάται στην οθόνη και την άμβλυνση των αισθημάτων ενοχής.

    1. Δημιουργήστε «ζώνες χωρίς τεχνολογία». «Η δημιουργία καθορισμένων περιοχών στο σπίτι όπου η τεχνολογία είναι απαγορευμένη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις καθημερινές σας συνήθειες. Για παράδειγμα, κάνοντας το υπνοδωμάτιό σας ζώνη χωρίς τεχνολογία, προωθείτε την καλύτερη υγιεινή ύπνου και τη χαλάρωση, χωρίς περισπασμούς από ειδοποιήσεις και οθόνες. Ομοίως, η δημιουργία μιας τραπεζαρίας χωρίς τεχνολογία ενισχύει τις ουσιαστικές συνομιλίες και την οικογενειακή επικοινωνία κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αυτοί οι σκόπιμοι χώροι μειώνουν τον χρόνο στις οθόνες, ενθαρρύνουν πιο υγιείς αλληλεπιδράσεις ή βοηθούν στο να απολαύσετε ήσυχες στιγμές».
    2. Ξεκαθαρίστε τις προθέσεις σας πριν χρησιμοποιήσετε το κινητό: «Πριν πιάσετε το κινητό σας, σας συμβουλεύω να κάνετε μια παύση και να θέσετε έναν σαφή στόχο για τη χρήση του. Αναρωτηθείτε τι θέλετε να πετύχετε, είτε πρόκειται για έλεγχο μηνυμάτων, διερεύνηση ενός θέματος ή απάντηση σε ένα email. Αυτή η πρακτική ενθαρρύνει μια πιο συνειδητή προσέγγιση της τεχνολογίας, βοηθώντας σας να αποφύγετε την παγίδα της άσκοπης περιήγησης. Έχοντας έναν σαφή στόχο, παραμένετε συγκεντρωμένοι στην εργασία σας και μειώνετε την πιθανότητα να αποσπαστείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες περισπάσεις».
    3. Σκεφτείτε τι περιεχόμενο καταναλώνετε: «Η τήρηση ενός ημερολογίου των εμπειριών σας με διάφορους τύπους περιεχομένου μπορεί να είναι μια αποκαλυπτική πρακτική. Αφού καταναλώσετε κάποιο περιεχόμενο, είτε πρόκειται για μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδησεογραφικά άρθρα ή βίντεο, αφιερώστε μια στιγμή για να καταγράψετε τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας. Νιώσατε έμπνευση, ενημέρωση ή εξάντληση; Αυτή η ανασκόπηση σας βοηθά να διακρίνετε ποιο περιεχόμενο εμπλουτίζει τη ζωή σας και ποιο μπορεί να μοιάζει με χάσιμο χρόνου. Με την πάροδο του χρόνου, θα αναπτύξετε μια πιο σαφή εικόνα των προτύπων κατανάλωσης περιεχομένου, επιτρέποντάς σας να κάνετε πιο ενημερωμένες επιλογές για το τι θα παρακολουθήσετε στο μέλλον».
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Γιατί θυμώνουμε όταν πεινάμε; - 5 τροφές που χορταίνουν για περισσότερη ώρα
    Γιατί θυμώνουμε όταν πεινάμε; - 5 τροφές που χορταίνουν για περισσότερη ώρα

    Έχεις νιώσει κι εσύ θυμωμένος όταν πεινάς και δεν μπορείς, δεν έχεις χρόνο ή δεν έχεις τίποτα να φας; Έχει συμβεί σε όλους και υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

    Μάλιστα, υπάρχει λέξη γι' αυτό το συναίσθημα, το λεγόμενο «hanger», ένας συνδυασμός πείνας (hunger) και θυμού (anger).

    Σύμφωνα με γιατρό δρ Zac Turner, αυτή η αίσθηση δεν είναι μόνο στο κεφάλι αλλά και στο έντερό μας.

    Όλα καταλήγουν στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, μια πολυάσχολη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου (που συχνά αποκαλείται και «δεύτερος εγκέφαλος») και του πραγματικού εγκεφάλου.

    Νέα μελέτη λέει ότι «το να είσαι "hangry" είναι αληθινό» και μπορεί πράγματι να προκαλέσει ευερεθιστότητα.

    Αυτή η επικοινωνία γίνεται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, μιας απευθείας γραμμής από το έντερο στον εγκέφαλο. Όταν το στομάχι αρχίζει να αδειάζει, στέλνει ένα σήμα σε αυτό το νεύρο λέγοντας: «Πεινάω».

    Αλλά όταν δεν ανταποκρίνεστε αρκετά γρήγορα, αυτά τα σήματα γίνονται όλο και επίμονα. Τότε είναι που ο εγκέφαλος αποφασίζει να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου και τα συναισθήματα αρχίζουν να εμπλέκονται.

    Ένας από τους βασικούς παίκτες σε όλο αυτό είναι η σεροτονίνη. Μπορεί να γνωρίζετε τη σεροτονίνη ως τη χημική ουσία που σας κάνει να «αισθάνεστε καλά» στον εγκέφαλό σας, αλλά περίπου το 90% παράγεται στην πραγματικότητα στο έντερο.

    Το έντερό σας λειτουργεί πρακτικά το εργοστάσιο σεροτονίνης. Και όταν τελειώνει το καύσιμο (δηλαδή το φαγητό), τα πράγματα μπορεί να γίνουν άσχημα.

    Όταν τρέφεστε καλά, το έντερό σας παράγει μια σταθερή παροχή σεροτονίνης, διατηρώντας σας σε καλή διάθεση. Αλλά αν παραλείψετε ένα γεύμα, η παραγωγή σεροτονίνης αρχίζει να παραπαίει.

    Χωρίς αρκετή σεροτονίνη, ο εγκέφαλός σας μπορεί να γίνει σαν ένα μικρό παιδί που χάνει τον ύπνο του, ευερέθιστο, κακοδιάθετο και παράλογο.

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν το στομάχι είναι άδειο, είναι πιο εύκολο να γίνεται ευερέθιστοι και οξύθυμοι.

    Ακόμη, ο εγκέφαλος λειτουργεί με γλυκόζη, η οποία είναι ουσιαστικά ζάχαρη που προέρχεται από το φαγητό που καταναλώνετε.

    Όταν πεινάτε, το σάκχαρο στο αίμα πέφτει και το ίδιο μειώνεται και η παροχή ενέργειας του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος αρχίζει να παλεύει με τη λήψη αποφάσεων, τον έλεγχο των παρορμήσεων και τα συναισθήματα.

    Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Υπάρχει ακόμη περισσότερη επιστήμη πίσω από αυτό το φαινόμενο της αλλαγής της διάθεσης.

    Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Neuroscience έδειξε ότι όταν το έντερο στέλνει σήματα δυσφορίας (όπως «πεθάνω της πείνας») στον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη ρύθμιση της διάθεσης και τις αντιδράσεις στο στρες.

    Μια άλλη μελέτη στο Cell τόνισε πώς οι διαταραχές στην υγεία του εντέρου μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά, δείχνοντας πόσο στενά είναι αλληλένδετοι οι εγκέφαλοι και το στομάχι.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα εκνευριστείτε αδικαιολόγητα επειδή παραλείψατε το γεύμα σας, μπορείτε να κατηγορήσετε τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

    Οι 5 τροφές τροφές για να νιώθετε χορτάτοι, ήρεμοι και ισορροπημένοι

    Για να χαλαρώσετε, χρειάζεστε τροφές που διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σταθερό και τα επίπεδα σεροτονίνης σταθερά.

    1. Τραγανά λαχανικά: Καρότα, σέλερι, αγγούρι, πιπεριά, κουνουπίδι

    Αυτά τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβραδύνοντας την πέψη. Επιπλέον, είναι εύκολο να τα έχετε μαζί σας.

    Μια μελέτη στο The Journal of Nutrition δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσης προάγοντας ένα υγιές περιβάλλον στο έντερο.

    2. Ρεβύθια

    Υψηλά τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε φυτικές ίνες, τα ρεβίθια είναι ένα διπλό χτύπημα κατά της πείνας-θυμού. Η πρωτεΐνη βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ οι φυτικές ίνες κρατούν το πεπτικό σας σύστημα να ικανοποιημένο.

    Η έρευνα στο Frontiers in Nutrition δείχνει ότι τα ρεβίθια υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή σεροτονίνης.

    3. Γιαούρτι

    Το γιαούρτι είναι μια πηγή παραγωγής πρωτεϊνών που μπορεί να κρατήσει μακριά την πείνα. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, ενώ τα προβιοτικά υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, ενισχύοντας αυτή την πολύ σημαντική επικοινωνία εντέρου-εγκεφάλου.

    Μια μελέτη στη Βιολογική Ψυχιατρική υποδηλώνει μάλιστα ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης, καθιστώντας το γιαούρτι ένα εξαιρετικό σνακ τόσο για το έντερο όσο και για το μυαλό.

    4. Μούρα

    Τα μούρα όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και να σας κρατήσουν χορτάτους.

    Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας εκείνες τις αιχμές και τα χτυπήματα που σας κάνουν να αισθάνεστε ευερέθιστοι.

    Η έρευνα στο Nutrients υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολυφαινόλες στα μούρα υποστηρίζουν ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη διάθεσή σας σταθερή.

    5. Αμύγδαλα

    Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη και μαγνήσιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής σεροτονίνης. Αποτελούν το τέλειο σνακ για να έχετε πάντα στην τσάντα σας σε περίπτωση λιγούρας.

    Μια μελέτη στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για να σας κρατήσει ήρεμους και συγκεντρωμένους.

    Ενώ η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει, μην ξεχνάτε και άλλους παράγοντες, όπως τη διαχείριση του άγχους και τον αρκετό ύπνο.

    Το χρόνιο στρες μπορεί να βγάλει εκτός ισορροπίας τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, κάνοντας αυτά τα σήματα πείνας ακόμα πιο έντονα. Ακόμη, ο κακός ύπνος μπορεί να διαταράξει την υγεία του εντέρου, οδηγώντας σε περισσότερες εναλλαγές της διάθεσης και λιγούρας.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε το τέρας της πείνας-θυμού να παραμονεύει, πάρτε μια βαθιά ανάσα, πιάστε ένα σνακ γεμάτο πρωτεΐνη ή ένα τραγανό λαχανικό και θυμηθείτε: δεν είστε μόνο εσείς, αλλά το έντερό σας προσπαθεί να σας στείλει ένα μήνυμα.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Πώς να ενημερωνόμαστε από τα social media και την ίδια ώρα να προστατεύουμε την ψυχική μας υγεία
    Πώς να ενημερωνόμαστε από τα social media και την ίδια ώρα να προστατεύουμε την ψυχική μας υγεία

    Τα social media είναι γεμάτα με βία, ακραίο πόνο και θάνατο. Υπάρχει τρόπος να είμαστε ενεργοί πολίτες αλλά παράλληλα να προσέχουμε τον ευατό μας;

    Ο πόλεμος, η βία και ο θάνατος δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αυτό που είναι καινούργιο είναι η 24ωρη πρόσβαση σε ζωντανές, κοντινές λήψεις από τη φρίκη. Τα social media μας τροφοδοτούν με βίντεο απύθμενου πόνου και στη συνέχεια, τρία δευτερόλεπτα αργότερα, με φωτογραφίες από τα brunch και τα καινούρια ρούχα των ινφλουένσερ (και μη).

    Οι αντιφάσεις της καθημερινής μας ζωής, καθώς βλέπουμε συνεχώς βίντεο με τραυματισμένα σώματα και νεκρά παιδιά, και το επόμενο λεπτό παρακολουθούμε ανθρώπους που λένε στην κάμερα τι αγόρασαν από το σούπερμάρκετ για να φάνε, είναι μια αλλόκοτη εμπειρία και είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να την αντιμετωπίσουμε.

    Πώς μπορούμε να παραμείνουμε ενεργοί, να ενημερωνόμαστε, να μιλάμε και να παίρνουμε θέση, προστατεύοντας παράλληλα την ευημερία μας; Μπορεί να νιώθουμε εγωιστές αν θέλουμε να προστατεύουμε τη δική μας ψυχική υγεία στο πλαίσιο όσων συμβαίνουν σε άλλους, αλλά είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

    Το περιοδικό Dazed, σε ένα άρθρο που υπογράφει η Chloe Laws, απευθύνθηκε σε ειδικούς ώστε να μας δώσουν μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούμε να είμαστε ενημερωμένοι, ευαισθητοποιημένοι, ενεργοί αλλά παράλληλα να προφυλάσσουμε τον ευατό μας.

    Ακολουθούν μερικές από τις συμβουλές που έδωσαν.

    Πράξεις

    Η διοχέτευση του θυμού και της θλίψης σε δράση είναι χρήσιμη και θα σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο απελπισμένοι. «Ένα τρομακτικό κομμάτι της [υπερ] έκθεσης είναι η αίσθηση ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι’ αυτό», λέει ο Arash Javanbakht, MD, ψυχίατρος και συγγραφέας, ο οποίος είναι διευθυντής της Κλινικής Έρευνας για το Στρες, το Τραύμα και το Άγχος στο Wayne State University. «Το άγχος και το στρες αναδεύουν πολλή ενέργεια. Η θλίψη, το άγχος, ο θυμός και η απογοήτευση μπορούν να διοχετευτούν σε δράσεις όπως η συμβολή σε δραστηριότητες συγκέντρωσης χρημάτων, ο εθελοντισμός για τη βοήθεια των θυμάτων και ο ακτιβισμός για να πειστούν οι πολιτικοί να κάνουν το σωστό».

    Όρια

    Η Dr. Lara Wolfers, ειδικός της οποίας η έρευνα επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να αντιμετωπίσουν το άγχος, λέει ότι είναι σημαντικό να περιορίσετε την έκθεση όπου είναι δυνατόν. «Το να αναζητάτε συνεχώς ενημερώσεις για παγκόσμια ζητήματα μάλλον δεν είναι καλό για την ψυχική σας υγεία. Έτσι, μπορεί κανείς να περιορίσει την έκθεση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας – ίσως το βράδυ πριν από το δείπνο ή το πρωί πριν από την εργασία μπορεί να είναι καλές στιγμές για να εστιάσει κανείς στο τι συμβαίνει στον κόσμο. Θα πρέπει, ωστόσο, να υπάρχουν και ώρες της ημέρας χωρίς ειδήσεις κατά τις οποίες μπορεί κανείς να εστιάσει σε άλλα πράγματα και να είναι σε θέση να αποστασιοποιηθεί».

    Δραστηριότητες

    «Αφιερώστε χρόνο για να μελετήσετε τα συναισθήματά σας και μην τα αγνοείτε», συμβουλεύει ο Javanbakht. «Να θυμάστε ότι τα αρνητικά συναισθήματα της θλίψης, του φόβου και της απογοήτευσης είναι φυσιολογικές ανθρώπινες αντιδράσεις σε τέτοιες τρομερές αντιξοότητες. Στη συνέχεια, πάρτε μια ανάσα κάνοντας δραστηριότητες που μπορούν να τραβήξουν πλήρως την προσοχή σας και να σας απομακρύνουν από τις φρικιαστικές καταστάσεις. Μην αισθάνεστε ένοχοι [αν θέλετε] να διασκεδάσετε, είναι εντάξει ακόμη και αν οι άλλοι υποφέρουν. Η θλίψη σας δεν θα τους βοηθήσει. Μην σταματάτε τις συνήθεις δραστηριότητες της ζωής σας που σας κρατούν υγιείς», λέει.

    *Με πληροφορίες από: Dazed

    Πηγή: In.gr
  • Πέντε αλλαγές που φέρνει η πτώση της θερμοκρασίας σε σώμα και διάθεση
    Πέντε αλλαγές που φέρνει η πτώση της θερμοκρασίας σε σώμα και διάθεση

    Ειδικοί παρουσιάζουν τις πέντε πιο συχνές επιπτώσεις του κρύου στην υγεία και την ψυχική διάθεση και συστήνουν τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους

    Οι μικρές πτώσεις που σημειώνει η θερμοκρασία σηματοδοτούν το -αργοπορημένο τα τελευταία χρόνια- τέλος του καλοκαιριού και μας προετοιμάζουν για τις αλλαγές που προκαλεί ο ψυχρότερος καιρός στον οργανισμό μας, επιδεινώνοντας προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας είτε προκαλώντας διαταραχές στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

    Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων μίλησαν στην Independent για τις πέντε αλλαγές που πρέπει να αναμένουμε με την πτώση του υδραργύρου.

    1. Τριχόπτωση

    Η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας λειτουργεί σαν ένα μικρό σοκ για το τριχωτό της κεφαλής και τα θυλάκια, επιταχύνοντας την τριχόπτωση, σύμφωνα με τον Δρ. Anil Sharma, ο οποίος εξηγεί ότι «το καλοκαίρι, οπότε οι ημέρες είναι μεγαλύτερες, αυξάνονται οι τρίχες που εισέρχονται στο τελογενές στάδιο (φάση ανάπαυσης) του κύκλου τους και στη συνέχεια θα πέσουν περίπου τρεις μήνες αργότερα». Κατά τη μετάβαση στους ψυχρότερους μήνες, η τριχόπτωση γίνεται εντονότερη καθώς το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει θερμότητα.

    Πώς αντιμετωπίζεται: Ο Δρ Sharma συστήνει αυξημένη φροντίδα για το τριχωτό της κεφαλής, που περιλαμβάνει μασάζ για την ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος με χρήση ειδικών ορών που περιέχουν συστατικά όπως το εκχύλισμα Centella Asiatica, που βοηθά στον έλεγχο της παραγωγής σμήγματος, ή το γαλακτικό οξύ, που επιτρέπει την ήπια απολέπιση του τριχωτού.

    Προσοχή και στη διατροφή, από την οποία δεν πρέπει να λείπουν τα πολλά φυλλώδη σκούρα λαχανικά, αυγά και λιπαρά ψάρια, για να διασφαλιστεί η επάρκεια του οργανισμού σε αναγκαία θρεπτικά μικροστοιχεία, όπως οι βιταμίνες D και Β12 και ο σίδηρος για τη φερριτίνη.

    2. Πεσμένη διάθεση και ενέργεια

    Για πολλούς ανθρώπους, η απότομη αλλαγή του καιρού μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (Seasonal Affective Disorder – SAD) που, σύμφωνα με τον Δρ Jon Van Niekerk, μπορεί να μοιάζουν με τα καταθλιπτικά, όπως χαμηλή διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος, ευερεθιστότητα, πεσμένη λίμπιντο και μειωμένη ενέργεια.

    Πώς αντιμετωπίζεται: Εάν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση και ο περισσότερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους, δεν αποδειχθούν αναποτελεσματικές για τη βελτίωση της διάθεσης, η ψυχοθεραπεία μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στη διαχείριση τυχόν σχετιζόμενων επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης.

    3. Πόνος στις αρθρώσεις

    Πόνος και δυσκαμψία είναι οι βασικές επιπτώσεις του ψυχρότερου καιρού στις αρθρώσεις. Σύμφωνα με τη ρευματολόγο Δρ. Veena Patel, οι πιθανότερες εξηγήσεις περιλαμβάνουν τις αλλαγές στον αρθρικό χόνδρο, έναν λεπτό, μαλακό και ελαστικό υμένα που ομαλοποιεί την τριβή μεταξύ των αρθρώσεων και ο οποίος γίνεται παχύτερος τον χειμώνα, είτε η πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης που οδηγεί σε διαστολή και διόγκωση των μυών και των τενόντων.

    Πώς αντιμετωπίζεται: Η ειδικός συνιστά την τακτική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, απαραίτητο στοιχείο για την υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών, η έλλειψη της οποίας «έχει συνδεθεί με παθήσεις όπως η οστεοπόρωση, τα κατάγματα του ισχίου, τα αυτοάνοσα νοσήματα (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) και τη διαχείριση του χρόνιου πόνου» εξηγεί η Δρ Patel, επισημαίνοντας ότι λιπαρά ψάρια, κόκκινο κρέας, κρόκοι αυγών και εμπλουτισμένα τρόφιμα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή.

    4. Ξηροδερμία

    Η ξηροδερμία είναι εξαιρετικά συχνή κατά τους ψυχρούς μήνες, καθώς μειώνεται η υγρασία του αέρα και μαζί και αυτή του δέρματος, εξηγεί η γιατρός και αισθητικός Δρ Leah Totton. «Δεν είναι μόνο ο κρύος αέρας που μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία, αλλά και όταν είναι ανοιχτή η θέρμανση, η οποία ξηραίνει την ατμόσφαιρα, καθώς και τα ζεστά ντους» προσθέτει. Το πρόσωπο και τα χέρια είναι οι πλέον ευαίσθητες περιοχές, ενώ η ξηρότητα του δέρματος μπορεί να εκδηλωθεί με «μπαλώματα», αίσθηση σφιξίματος, φαγούρα, σκασίματα, ερυθρότητα και ευαισθησία, εξηγεί.

    Πώς αντιμετωπίζεται: Η ειδικός συστήνει χρήση καθαριστικών με αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες, και αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας κατά τη διάρκεια του ψύχους. «Τα απαλά προϊόντα είναι κλειδί για τον χειμώνα, φορέστε γάντια όταν βγαίνετε έξω για να προστατεύσετε τα χέρια από την ξήρανση, προφυλάξτε τα χείλη με ένα lip balm ή βαζελίνη και κρατήστε τα ενυδατωμένα» καταλήγει.

    5. Άσθμα

    Ο κρύος αέρας μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα και τα αναπνευστικά προβλήματα, μέσω της συστολής των αεραγωγών και την πυροδότηση της φλεγμονής. «Η ξηρότητα του κρύου αέρα κάνει τη βλέννα πιο πηκτή, καθιστώντας δυσκολότερη την αποβολή της και αυξάνοντας τα συμπτώματα όπως ο βήχας και η δύσπνοια» αναφέρει.

    Πώς αντιμετωπίζεται: Η ίδια συστήνει την κατανάλωση ροφημάτων με το βότανο Βερμπάσκο (φλόμος) και συμπληρώματα από κυστεΐνη NAC (N-acetylcysteine) για την υποστήριξη της λειτουργίας των πνευμόνων. Για πάσχοντες από άσθμα, υπενθυμίζει ότι πρέπει να έχουν πάντα τα εισπνεόμενα τους μαζί, να αποφεύγουν κλειστούς χώρους και συνωστισμούς και, αν εμφανίζουν επίμονα συμπτώματα, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ουσίες, οθόνες και social media κλονίζουν την ψυχική υγεία των εφήβων
    Ουσίες, οθόνες και social media κλονίζουν την ψυχική υγεία των εφήβων

    Οι έφηβοι που κάνουν προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πως έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και υψηλότερα επίπεδα χρήσης ουσιών

    Δεν ξεφεύγουν από την όλο και μεγαλύτερη επίπτωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας τα παιδιά και οι έφηβοι. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικογένειες είναι πολλαπλές, αφού οι διαταραχές ψυχικής υγείας μπορεί να αφορούν οποιονδήποτε μέσα σε αυτές, αρκετά συχνά τα μικρότερα μέλη τους.

    Πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνει ότι οι μισές από το σύνολο των ψυχικών διαταραχών που θα εκδηλωθούν στην ενήλικη ζωή ξεκινούν από την ηλικία των 14 ετών, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εντοπίζονται και δεν αντιμετωπίζονται.

    Επίσης, η πρώιμη έναρξη της χρήσης ουσιών συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εξάρτησης και άλλων προβλημάτων κατά την ενήλικη ζωή, ενώ οι νεότεροι άνθρωποι επηρεάζονται δυσανάλογα από τη χρήση ουσιών σε σύγκριση με άτομα μεγαλύτερων ηλικιών.

    Η προβληματική ενασχόληση με το διαδίκτυο είναι, επίσης, αιτία προβλημάτων ψυχικής υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ που περιλαμβάνει νεότερα ευρήματα για τις συνήθειες των εφήβων στην Ευρώπη, αναδεικνύεται η ανάγκη για καθοδήγηση των εφήβων προς μια πιο υγιή χρήση των οθονών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία – η χώρα μας συμμετείχε μέσω του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) – πάνω από το ένα τρίτο (36%) των εφήβων διεθνώς (33% στην Ελλάδα) αναφέρουν συνεχή καθημερινή επαφή με φίλους ή άλλους στο διαδίκτυο, με το ποσοστό αυτό να είναι ακόμα υψηλότερο μεταξύ των 15χρονων κοριτσιών (44%, 44% και στην Ελλάδα). Επίσης, ένας στους 9 (11%) εμφανίζει σημάδια προβληματικής ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (13% στην Ελλάδα), αφιερώνει δηλαδή πολλές ώρες σε αυτά, δυσκολεύεται να ελέγξει τη χρήση τους και βιώνει αρνητικές συνέπειες από αυτήν. Τα κορίτσια αναφέρουν προβληματική ενασχόληση σε υψηλότερα ποσοστά από τα αγόρια (13% έναντι 9% διεθνώς, 16% και 10%, αντίστοιχα στην Ελλάδα).

    Παράλληλα, το ένα τρίτο (34%) των εφήβων παίζει καθημερινά ηλεκτρονικά παιχνίδια, με περισσότερους από έναν στους 5 (22%) να παίζουν (όταν παίζουν) για τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα (20% στην Ελλάδα, αν και τα δύο αυτά ποσοστά δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα). Σχεδόν ένας στους 8 (12%) εφήβους διεθνώς είναι σε κίνδυνο προβληματικής ενασχόλησης με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, σε υπερδιπλάσιο ποσοστό τα αγόρια έναντι των κοριτσιών (16% έναντι 7%, δεν υπάρχουν αντίστοιχα δεδομένα για την Ελλάδα).

    Η ίδια έκθεση ορίζει την προβληματική ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένα πρότυπο συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που μοιάζουν με εθισμό. Αυτά περιλαμβάνουν την αδυναμία ελέγχου της χρήσης τους, το έντονο αίσθημα «στέρησης» όταν οι έφηβοι δεν μπορούν να συνδεθούν σε αυτά, την παραμέληση άλλων δραστηριοτήτων υπέρ της χρήσης τους και την το να έρχονται αντιμέτωποι με αρνητικές συνέπειες στην καθημερινή τους ζωή εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης.

    Η αύξηση της προβληματικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις. Προηγούμενη μελέτη στα δεδομένα της ίδιας έρευνας διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που έκαναν προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και υψηλότερα επίπεδα χρήσης ουσιών, σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους με μη προβληματική ή καθόλου ενασχόληση με αυτά.

    Επιπλέον, η προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει συσχετιστεί με ξενύχτι και συνεπώς μικρότερη διάρκεια ύπνου, δυνητικά επηρεάζοντας τη συνολική υγεία και την ακαδημαϊκή επίδοση των εφήβων. Διαχρονικά, η προβληματική χρήση αυξάνεται και εάν η τάση αυτή συνεχιστεί θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Αντίστοιχα, δεν είναι δύσκολο η ενασχόληση του εφήβου με το ηλεκτρονικό παιχνίδι να εξελιχθεί σε προβληματική, με αρνητικές συνέπειες για την ψυχοκοινωνική υγεία. Μια προηγούμενη μελέτη με τα δεδομένα της ίδιας έρευνας που εξέτασε την προβληματική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε πέντε χώρες βρήκε ότι συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή, συχνότερες αναφορές σε ψυχολογικά συμπτώματα και χαμηλότερα επίπεδα υποστήριξης από συνομηλίκους.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Μεγάλη επιστημονική έρευνα για δομές & παροχές ψυχικής υγείας στην Π.Δ.Ε.
    Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Μεγάλη επιστημονική έρευνα για δομές & παροχές ψυχικής υγείας στην Π.Δ.Ε.

    Άννα Μαστοράκου : Οι μεγάλες ελλείψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα εκτοξεύουν τα ποσοστά στις ακούσιες νοσηλείες - Χρ. Γιαννικούλης: Η φροντίδα για την ψυχική υγεία στην Ηλεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Στην καταγραφή των δομών ψυχικής υγείας, των λειτουργιών, των κενών και των ελλείψεων με σκοπό την πλήρη αποτύπωση της υπάρχουσας εικόνας και με στόχο την διεκδίκηση δημιουργίας νέων δομών, προχωρά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Επιστημονική Επιτροπή Υγείας που συστάθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Αντιπεριφεριάρχη Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ Άννα Μαστοράκου. Η έρευνα της Επιτροπής διεξάγεται και στους τρεις νομούς,. με το πόρισμα για την Αχαΐα να έχει ήδη ολοκληρωθεί, και να ακολουθούν σύντομα η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία. Η εικόνα του γειτονικού νομού, είναι αποκαρδιωτική, και όπως τονίζει παρακάτω η κ. Μαστοράκου, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων που έχει, ανάλογη, ίσως και χειρότερη είναι η κατάσταση σε δομές και περίθαλψη στην Ηλεία.
    Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας υπενθυμίζει την ανάγκη υποστήριξης των ασθενών με ζητήματα ψυχικής υγείας. Δυστυχώς όμως τα ευρήματα στην περιοχή μας έχουν ένα συνταρακτικό αρνητικό πρόσημο: η έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας οδηγεί στην επιδείνωση της υγείας του ασθενούς με αποτέλεσμα οι ακούσιες νοσηλείες –με ό,τι συνεπάγονται, να έχουν εκτοξευτεί, ανησυχητικά στα ύψη. Αυτό φανερώνουν οι αριθμοί στην Αχαΐα, και ακολουθεί με μαθηματική ακρίβεια και η Ηλεία.
    «Συστάθηκε η Επιστημονική Επιτροπή Υγείας με σκοπό να αποδώσει ακριβώς τί κενά υπάρχουν σε δομές στην Δυτική Ελλάδα με τη συμμετοχή ψυχιάτρων από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα. Ζητήσαμε και υπομνήματα από συλλόγους ψυχικής υγείας γιατί θέλαμε και την άποψη των ασθενών» σημειώνει στο ilialive.gr η κ. Μαστοράκου. «Το πόρισμα για την Αχαΐα ήταν συνταρακτικό. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δευτεροβάθμιας. Οι ακούσιες νοσηλείες φθάνουν στο 87,4% όταν πανελλαδικά ανέρχονται σε 43,5% και ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 20%. Για την Ηλεία αναμένουμε τα πλήρη στοιχεία από την διοίκηση του ΓΝ Ηλείας και του Ιατρικού Συλλόγου, αλλά από την πρώτη εικόνα που έχουμε είναι πως η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη».

    Το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας»

    mastorakou

    Τι σημαίνουν τα ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών; Στέρηση πρωτοβάθμιας φροντίδας που δημιουργεί, ως συνέπεια, μεγάλη ζήτηση δευτεροβάθμιων υπηρεσιών αλλά με καταναγκαστικό τρόπο. «Ουσιαστικά, όταν υπάρχει μεγάλο ποσοστό ακούσιων νοσηλειών θεωρείται ότι υπάρχει παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο ασθενής που αναγκάζεται με εισαγγελική εντολή να προσέλθει στο νοσοκομείο, θα μπορούσε να έχει τις παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας που να τον κρατούν σε μια σχετική λειτουργικότητα και να μην εξαναγκάζεται να νοσηλευτεί σε ψυχιατρικές κλινικές. Δημιουργείται το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας, όπως το ονομάζουν οι ψυχίατροι. Επιπλέον, βάσει επιστημονικών δεδομένων οι ψυχικά ασθενείς πρέπει να νοσηλεύονται , τουλάχιστον 26-28 ημέρες. Επειδή όμως η ζήτηση υπηρεσιών είναι τόσο μεγάλη, η νοσηλεία είναι πιο μικρής διάρκειας και δεν επιτυγχάνεται ο θεραπευτικός στόχος» καταλήγει η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ.

    Διεκδίκηση νέων δομών ψυχικής υγείας

    Ο σκοπός της ερευνητικής δράσης από την ΠΔΕ είναι να χαρτογραφηθούν όλες ελλείψεις, να εισαχθεί σχετική εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να αποτυπωθεί ένα κοινό αίτημα διεκδίκησης δομών και λειτουργιών για την φροντίδα ασθενών με ψυχικά νοσήματα, που να αντιστοιχούν στον πληθυσμό. «Η ΠΔΕ έχει αδικηθεί πάρα πολύ από τις προκηρύξεις του Υπουργείου, σχετικά με τις δομές ψυχικής υγείας» σημειώνει η κ. Μαστοράκου. « Βγαίνουν προκηρύξεις, με προγράμματα και δομές που όμως δεν υπάρχουν στην περιοχή μας. Και αναλογικά με τον πληθυσμό μας, οι δομές είναι υπερβολικά λίγες».

    Χρήστος Γιαννικούλης - Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας: «Η ψυχική υγεία ο πιο κρίσιμος τομέας της υγείας»

    Giannikoulis 1

    Την άμεση αναγκαιότητα ενίσχυσης της ψυχιατρικής κλινικής του ΓΝ Ηλείας, τονίζει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης υπογραμμίζοντας τις σημαντικές ελλείψεις δομών στο νομό. «Η φροντίδα για την ψυχική υγεία στην Ηλεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Αφενός λόγω της υποστελέχωσης των ψυχιατρικών υπηρεσιών του Γ.Ν.Ηλείας. Υπηρετούν μόλις τρεις ψυχίατροι όταν για την λειτουργία της Ψυχιατρική Κλινικής μόνο θα απαιτούνταν κατ΄ ελάχιστον πέντε, οι οποίες επιπλέον επιβαρύνονται με τη νοσηλεία περιστατικών από άλλες περιφερειακές ενότητες οι οποίες στερούνται αντιστοίχων ψυχιατρικών κλινικών. Αφετέρου, λόγω της ανεπαρκούς ανάπτυξης συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδα για την ψυχική υγεία, αφού στην Ηλεία δεν υπάρχει Κέντρο Ψυχικής Υγείας στην. Συνεπώς απαιτούνται παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση με ενίσχυση της ψυχιατρικής κλινικής Γ.Ν.Ηλείας όπως και της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας αλλά και ίδρυση επιπλέον ψυχιατρικών κλινικών στις γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες, καθώς η ψυχική υγεία αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς της συνολικής υγείας του πληθυσμού» καταλήγει ο κ. Γιαννικούλης.

    Φωτογραφία: rysak

  • Η ψυχική υγεία των εργαζομένων προτεραιότητα του ΠΟΥ
    Η ψυχική υγεία των εργαζομένων προτεραιότητα του ΠΟΥ

    Ολοκληρωμένες δράσεις ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με στόχο να εξαλειφθεί το στίγμα στην εργασία και οι παράγοντες που καθιστούν τα σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα προβληματικά

    Στην «ψυχική υγεία στην εργασία» είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η άρρηκτη σχέση που συνδέει την ψυχική υγεία με το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Δεδομένου ότι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ανήκει στο εργατικό δυναμικό, ο αντίκτυπος της εργασίας -θετικός ή αρνητικός- στην ψυχική υγεία είναι καθοριστικής σημασίας.

    Σε συνεργασία με πολλούς φορείς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναδεικνύει την ανάγκη για ασφαλείς και υποστηρικτικούς χώρους εργασίας, που προστατεύουν και προάγουν ενεργά την ψυχική ευεξία.

    Βασικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι ότι η ευημερία και η εργασία είναι έννοιες αλληλένδετες. Ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον δεν είναι απλώς μια ωραία συνθήκη, αλλά ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας. Μια θετική εργασιακή κουλτούρα ενισχύει την ευημερία και τη σταθερότητα, ενώ οι τοξικές συνθήκες εργασίας μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία και να μειώσουν την παραγωγικότητα.

    Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι εκτιμώνται και υποστηρίζονται στην εργασία τους, τείνουν να είναι πιο αφοσιωμένοι, παραγωγικοί και ικανοποιημένοι. Από την άλλη, οι κακές συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του στίγματος, των διακρίσεων και του υψηλού στρες, μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική ευεξία, μειώνοντας την ικανοποίηση από την εργασία και την αποδοτικότητα.

    Οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε πολυάριθμους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία, όπως ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η έλλειψη εργασιακού ελέγχου, οι χαμηλοί μισθοί, η εργασιακή ανασφάλεια και οι ανεπαρκείς συνθήκες εργασίας. Επιπλέον, η έκθεση στην παρενόχληση, τις διακρίσεις και τα άκαμπτα ωράρια επιδεινώνουν περαιτέρω αυτές τις προκλήσεις, επηρεάζοντας τη συνολική ευημερία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία υποστηρικτικών και παραγωγικών χώρων εργασίας.

    Συνέπειες που ξεπερνούν τα άτομα

    Οι ειδικοί τονίζουν, μάλιστα, ότι οι συνέπειες ενός προβληματικού εργασιακού περιβάλλοντος επεκτείνονται πέρα από το άτομο. Η κακή ψυχική υγεία οδηγεί σε μειωμένη απόδοση, αυξημένες απουσίες και υψηλότερη εναλλαγή προσωπικού. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κατάθλιψη και το άγχος έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 12 δισεκατομμυρίων εργάσιμων ημερών κάθε χρόνο, που κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

    Εργασία χωρίς αποκλεισμούς

    Το στίγμα και οι διακρίσεις εμποδίζουν τους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια ή να διατηρήσουν την εργασία τους ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Η ευαισθητοποίηση και η προώθηση της ανοιχτής επικοινωνίας σχετικά με την ψυχική υγεία μπορεί να συμβάλει στην άρση αυτών των εμποδίων, προωθώντας μια κουλτούρα συμμετοχικότητας και κατανόησης στο χώρο εργασίας.

    Οι δράσεις των εργοδοτών αποτελούν κυρίαρχο και αναπόσπαστο μέρος της αντιμετώπισης των ζητημάτων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το εργασιακό περιβάλλον. Η παροχή εύλογων διευκολύνσεων, η οργάνωση υποστηρικτικών συναντήσεων, η δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου εργασίας και η δημιουργία ασφαλών χώρων για ανοιχτό διάλογο μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το εργασιακό περιβάλλον. Η εκπαίδευση των διευθυντών για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των στρεσογόνων παραγόντων ψυχικής υγείας είναι εξίσου σημαντική για τη διατήρηση μιας υποστηρικτικής εργασιακής κουλτούρας.

    Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία πολιτικών που προλαμβάνουν τους κινδύνους για την ψυχική υγεία, προάγουν την ευημερία και δημιουργούν υποστηρικτικούς χώρους εργασίας όπου η ψυχική υγεία αποτελεί προτεραιότητα. Επενδύοντας σε τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και ενισχύοντας τη νομοθεσία που προστατεύει την ψυχική υγεία στην εργασία, δημιουργείται η ελπίδα για ένα βιώσιμο και υγιές εργατικό δυναμικό.

    Τα άτομα μπορούν επίσης να λάβουν μέτρα για τη διαχείριση της δικής τους ψυχικής υγείας. Η εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης του άγχους, η αναζήτηση υποστήριξης από έμπιστους συναδέλφους ή επαγγελματίες υγείας και η συνεχής παρακολούθηση της ψυχικής υγείας αποτελούν κρίσιμες στρατηγικές αυτο-φροντίδας.

    Η δέσμευση του ΠΟΥ

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας στην εργασία μέσω των ολοκληρωμένων στρατηγικών και σχεδίων δράσης του. Με την ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας σε ευρύτερες πολιτικές υγείας, περιβάλλοντος και κοινωνικές πολιτικές, ο ΠΟΥ στοχεύει στη μείωση του στίγματος, την αύξηση της πρόσβασης στη φροντίδα και τη δημιουργία ασφαλέστερων και πιο συμμετοχικών χώρων εργασίας. Οι κατευθυντήριες γραμμές του οργανισμού προσφέρουν σαφείς συστάσεις για την προώθηση της ψυχικής υγείας, την πρόληψη των καταστάσεων ψυχικής υγείας και την υποστήριξη των ατόμων στο εργατικό δυναμικό.

    Καθίσταται, λοιπόν, ζωτικής σημασίας όλοι οι εμπλεκόμενοι -κυβερνήσεις, εργοδότες, εργαζόμενοι και κοινότητες- να αναλάβουν δράση για τη δημιουργία χώρων εργασίας που προστατεύουν και προάγουν την ψυχική ευημερία. Τα ασφαλή και υποστηρικτικά εργασιακά περιβάλλοντα όχι μόνο ενισχύουν την ατομική παραγωγικότητα, αλλά συμβάλλουν και στη συνολική κοινωνική ευημερία. Ας καταστήσουμε την ψυχική υγεία προτεραιότητα σήμερα για ένα υγιέστερο και πιο παραγωγικό αύριο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Έχετε χάσει κάθε ικανοποίηση για τη ζωή; Οι δραστηριότητες που επαναφέρουν την χαμένη ευτυχία
    Έχετε χάσει κάθε ικανοποίηση για τη ζωή; Οι δραστηριότητες που επαναφέρουν την χαμένη ευτυχία

    Νιώθετε ότι σας έχει ρουφήξει η δουλειά; Ότι χάνετε κάθε νόημα σε αυτή την ζωή; Τότε αφήστε την τέχνη να σας... θεραπεύσει!

    Διέξοδο σε δημιουργικά χόμπι θα μπορούσαν να βρουν όλοι όσοι παλεύουν να βρουν λίγη «ζωή» μέσα στη βαρετή τους καθημερινότητα, που πλήττει και την ψυχική τους υγεία. Η νέα μελέτη στο Frontiers in Public Health, που κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα, παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ικανοποίηση της δημιουργικής μας πλευράς θα μπορούσε να προσφέρει σε όλους σημαντική ώθηση στην ευεξία.

    «Η χειροτεχνία και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες έδειξαν σημαντική επίδραση στην πρόβλεψη της αίσθησης των ανθρώπων ότι η ζωή τους αξίζει τον κόπο», εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Helen Keyes του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin. «Πράγματι, ο αντίκτυπος της χειροτεχνίας ήταν μεγαλύτερος από τον αντίκτυπο της απασχόλησης. Η χειροτεχνία όχι μόνο μας δίνει την αίσθηση του επιτεύγματος, αλλά είναι επίσης μια ουσιαστική οδός αυτοέκφρασης. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα με την απασχόληση».

    Ορισμένες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι συγκεκριμένες χειροτεχνικές δραστηριότητες μπορούν να είναι θεραπευτικές για άτομα με ψυχικές διαταραχές.

    Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα δείγμα 7.182 συμμετεχόντων. Αυτό το ευρύ δείγμα επέτρεψε στους επιστήμονες να διερευνήσουν τον αντίκτυπο των δημιουργικών τεχνών γενικά και όχι συγκεκριμένων τεχνών, ενώ τους βοήθησε να αξιολογήσουν πόσο αποτελεσματικές θα μπορούσαν να είναι οι παρεμβάσεις που βασίζονται στις τέχνες πέρα από ένα ελεγχόμενο κλινικό περιβάλλον.

    Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις αισθήσεις τους ως προς την ευτυχία, το άγχος και την ικανοποίηση από τη ζωή και να δώσουν την εντύπωσή τους για το αν η ζωή αξίζει τον κόπο. Ανέφεραν, επίσης, εάν ένιωθαν μοναξιά. Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την ενασχόλησή τους με τις χειροτεχνίες, το 37,4% των ερωτηθέντων επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει μέρος σε τουλάχιστον μία χειροτεχνική δραστηριότητα τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

    Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που συμμετείχαν σε τέχνες και χειροτεχνίες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή, καθώς και ισχυρότερη αίσθηση ότι η ζωή αξίζει τον κόπο. Η ενίσχυση της αίσθησης των ερωτηθέντων ότι η ζωή αξίζει τον κόπο ήταν εξίσου σημαντική με την εργασία. Ωστόσο, η ενασχόληση με τις τέχνες και τις χειροτεχνίες δεν προέβλεψε τα επίπεδα μοναξιάς. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες χειροτεχνίες μπορεί να είναι μοναχικές. Γι’ αυτό, θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθούν οι κοινωνικές πτυχές των τεχνών και των χειροτεχνιών.

    «Οι επιπτώσεις στην ευημερία ήταν παρούσες ακόμη και αφού συνυπολογίσαμε πράγματα όπως η κατάσταση απασχόλησης και το επίπεδο στέρησης. Φαίνεται ότι η ενασχόληση με τη χειροτεχνία μπορεί να συμβάλει θετικά στην ευημερία σας πέρα και πάνω από αυτές τις άλλες πτυχές της ζωής σας» εξήγησε η Δρ Helen Keyes του Anglia Ruskin University, επικεφαλής συγγραφέας.

    Αν και οι επιδράσεις αυτές είναι μικρές, το μέγεθός τους είναι παρόμοιο με εκείνο των κοινωνικοδημογραφικών μεταβλητών, οι οποίες είναι πολύ πιο δύσκολο να αλλάξουν. Συνεπώς, η αξιοποίηση των θετικών επιδράσεων των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για τη βελτίωση της συνολικής ευημερίας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο