Παρασκευή, 31 Μαϊος 2024 19:56

Εμβόλια κατά του καρκίνου: Πώς λειτουργούν και σε ποιους απευθύνονται – Ξεκίνησαν δοκιμές στη Βρετανία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Χιλιάδες καρκινοπαθείς στην Αγγλία αναμένεται να έχουν πρόσβαση σε δοκιμές ενός νέου τύπου θεραπείας που χρησιμοποιεί προσωποποιημένα εμβόλια για την καταπολέμηση της ασθένειάς τους.

Συμμετέχουν 30 νοσοκομεία στο πρόγραμμα

Τριάντα νοσοκομεία έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει στο πρόγραμμα Cancer Vaccine Launch Pad, μεταδίδει το BBC. Το πρωτοποριακά εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και να μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα εμβόλια κατά του καρκίνου

Ο Guardian σε δημοσίευμά του επιχειρεί να απαντήσει στις κυριότερες ερωτήσεις γύρω από τα εμβόλια για τον καρκίνο.

Τι είναι τα εμβόλια κατά του καρκίνου;

Τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι μια μορφή ανοσοθεραπείας. Σε αντίθεση με τα εμβόλια που προστατεύουν από μια λοίμωξη, όπως το εμβόλιο Covid-19, τα εμβόλια κατά του καρκίνου θεραπεύουν άτομα που έχουν ήδη την ασθένεια. Έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να αναγνωρίζει και στη συνέχεια να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα - και να τα εμποδίζει να επανέλθουν.

Πώς παρασκευάζονται τα εμβόλια κατά του καρκίνου;

Τα εμβόλια κατασκευάζονται κατά παραγγελία για κάθε άτομο, συνήθως μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Για την παρασκευή τους, αφαιρείται δείγμα από τον όγκο του ασθενούς κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, ακολουθεί αλληλουχία DNA και σε ορισμένες περιπτώσεις χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξατομικευμένο αντικαρκινικό εμβόλιο ειδικά για τον όγκο του συγκεκριμένου ασθενούς.

Πώς βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου;

Τα εμβόλια κατά του καρκίνου λειτουργούν στέλνοντας μια οδηγία ή ένα σχέδιο στα κύτταρα του ασθενούς για την παραγωγή ενός αντιγόνου ή μιας πρωτεΐνης που μπορεί να διακρίνει τα καρκινικά κύτταρα από τα φυσιολογικά κύτταρα. Τα εμβόλια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να δράσει. Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που μπορούν να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν στις αβλαβείς εκδοχές της νόσου. Μόλις ο οργανισμός του ασθενούς παράγει αυτά τα αντισώματα, μπορεί να αναγνωρίσει την ασθένεια εάν επιστρέψει.

Ποιοι τύποι καρκίνου μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Οι επιστήμονες μελετούν πολλούς διαφορετικούς τύπους εμβολίων κατά του καρκίνου και πώς μπορεί να λειτουργήσουν σε διάφορες μορφές καρκίνου. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να έχουμε πλήρη εικόνα για το πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια και ποιους καρκίνους θα μπορούσαν να θεραπεύσουν. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά σε μια σειρά από καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος και των νεφρών.

Οι γιατροί έχουν επίσης αρχίσει να δοκιμάζουν το πρώτο παγκοσμίως εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου για το μελάνωμα. Μια δοκιμή φάσης 2 διαπίστωσε ότι τα εμβόλια μείωσαν δραματικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε ασθενείς με μελάνωμα.

Πώς μπορούν οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια κατά του καρκίνου;

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, οπότε τα εμβόλια είναι διαθέσιμα κυρίως στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών. Το NHS εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα που θα δώσει σε χιλιάδες ασθενείς στην Αγγλία πρόσβαση σε δοκιμές εμβολίων κατά του καρκίνου.

Πώς δημιούργησαν οι γιατροί αυτό το εξατομικευμένο εμβόλιο;

Αρχικά, ο ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου του, ακολουθούμενη από χημειοθεραπεία. Το εξατομικευμένο εμβόλιό του δημιουργήθηκε με την ανάλυση του όγκου του για τον εντοπισμό μεταλλάξεων που χαρακτηρίζουν τον δικό του καρκίνο. Στη συνέχεια έλαβε το εμβόλιο μέσω έγχυσης σε ένα από τα πολλά κέντρα που συμμετέχουν σε μια δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου της BioNTech. Σχεδιάστηκε με την ίδια τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του εμβολίου Covid της Pfizer/BioNTech.

Πώς είναι ο ασθενής;

Η επικεφαλής ερευνήτρια της δοκιμής στο Μπέρμιγχαμ, Δρ Victoria Kunene, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει αν ο ασθενής έχει θεραπευτεί πλήρως, αλλά δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά αισιόδοξη». «Με βάση τα περιορισμένα δεδομένα που έχουμε επί του παρόντος για την ανταπόκριση του σώματος στο εμβόλιο, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική και θετική εξέλιξη για τους ασθενείς, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερα δεδομένα και συνεχίζουμε να προσλαμβάνουμε κατάλληλους ασθενείς στη δοκιμή για να το διαπιστώσουμε περαιτέρω», δήλωσε η ίδια.

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Μαϊος 2024 19:39

Σχετικά Άρθρα

  • ΠΟΥ: Το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα εξαντλήθηκε 
    ΠΟΥ: Το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα εξαντλήθηκε 

    Ο ΠΟΥ προειδοποίησε χθες Παρασκευή πως δεν απομένουν πλέον καθόλου εμβόλια κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα στα παγκόσμια στοκ, κάτι που εγείρει μεγάλα προβλήματα για την προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής νόσου.

    «Ως τη 14η Οκτωβρίου, το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα είναι εξαντλημένο», με άλλα λόγια «δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες δόσεις», τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη μηνιαία έκθεσή του.

    «Αυτή η έλλειψη εγείρει μεγάλα προβλήματα για τις προσπάθειες καταπολέμησης των επιδημικών εξάρσεων και εμποδίζει τις προσπάθειες με σκοπό να ελεγχθεί η εξάπλωση της νόσου», συνέχισε.

    Η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων βρίσκεται στο μέγιστο, αλλά η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά, εξήγησε η υπηρεσία δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου ως τη 14η Οκτωβρίου, η διεθνής ομάδα συντονισμού για την προμήθεια εμβολίων έλαβε αιτήματα για εμβόλια κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα από πλευράς του Μπανγκλαντές, του Σουδάν, του Νίγηρα, της Αιθιοπίας και της Μιανμάρ.

    Τα αιτήματα συνολικά ανέρχονται σε 8,4 εκατομμύρια δόσεις, όμως μπόρεσαν να σταλούν μόνο 7,6 εκατ. δόσεις.

    Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί 439.724 κρούσματα χολέρας και 3.432 θάνατοι ως την 29η Σεπτεμβρίου φέτος. «Μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων το 2024 είναι κατά 16% χαμηλότερος από αυτόν της περασμένης χρονιάς, η αύξηση του αριθμού των θανάτων κατά 126% είναι πολύ ανησυχητική», τόνισε.

    Από τον περασμένο μήνα, νέες εξάρσεις της χολέρας έχουν αναφερθεί στον Νίγηρα (705 κρούσματα, 17 θάνατοι) και στην Ταϊλάνδη (πέντε κρούσματα χωρίς θάνατο), κάτι που αυξάνει στις 30 τον αριθμό των χωρών που επλήγησαν μέσα στο 2024, διαπίστωσε ο ΠΟΥ.

    Αυτόν τον μήνα, εντοπίστηκε κρούσμα χολέρας στον Λίβανο — χώρα όπου πλέον μαίνεται πόλεμος.

    Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης εκεί είναι «πολύ υψηλός», εξαιτίας της επιδείνωσης των υγειονομικών συνθηκών, ειδικά για τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

    Η χολέρα, λοίμωξη η οποία μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων, ή νερού, ή περιττωμάτων με το βακτήριο Vibrio cholerae, προκαλεί οξεία διάρροια κι αφυδάτωση και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο του ασθενούς σε ώρες αν δεν χορηγηθούν αντιβιοτικά και δεν υπάρξει το συντομότερο ενυδάτωση. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα παιδιά, πάνω απ’ όλα τα μικρότερα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YAHYA ARHAB

  • ΠΟΥ: Ζητεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα για να προχωρήσει σε νέο γύρο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας
    ΠΟΥ: Ζητεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα για να προχωρήσει σε νέο γύρο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπραγματεύεται με το Ισραήλ νέες «παύσεις» των στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις οποίες διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να μπορέσει να χορηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά τη δεύτερη δόση εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας. Υποβλήθηκαν σχέδια για εκστρατεία ανοσοποίησης την περίοδο μεταξύ 14ης και 29ης Οκτωβρίου, εξήγησε ο Αγιαντίλ Σαπαρμπέκοφ, στέλεχος του ΠΟΥ αρμόδιο για τα παλαιστινιακά εδάφη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Παρασκευή.

    Το σχέδιο είναι να χορηγηθεί η απαραίτητη δεύτερη δόση των εμβολίων σε 590.000 παιδιά κάτω των δέκα ετών, ταυτόχρονα με βιταμίνη Α, για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό τους, διευκρίνισε. «Ελπίζουμε» ότι η εκστρατεία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δέκα ημέρες. Ο Δρ. Σαπαρμπέκοφ είπε πως χρειάζεται ο ισραηλινός στρατός να εφαρμόσει όπως και τον Σεπτέμβριο παύσεις των επιχειρήσεων ώστε εθελοντές να πάνε να χορηγήσουν τα εμβόλια (λαμβάνονται από το στόμα) σε ειδικά κέντρα και κατ’ οίκον.

    Το κρούσμα που σήμανε τον συναγερμό

    Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους χαρακτήρισε «τεράστια επιτυχία» την εκστρατεία του περασμένου μήνα, όταν πάνω από 560.000 έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας. Η εκστρατεία οργανώθηκε μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας αυτής σε βρέφος 10 μηνών στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία.

    Τουλάχιστον 41.788 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι έχουν χάσει τις ζωές τους. Πάνω από το 6% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο που θα συμπληρώσει έναν χρόνο μεθαύριο Δευτέρα, σημείωσε ο Δρ. Σαπαρμπέκοφ.

    Υπογράμμισε πως το σύστημα υγείας στον θύλακο υπέστη πολύ βαρύ χτύπημα από τις επανειλημμένες επιθέσεις σε δομές και τη μόνιμη έλλειψη εξοπλισμού, φαρμάκων, καυσίμων και προσωπικού. Μόνο τα μισά από τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας λειτουργούν, κι αυτά εν μέρει, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 43% όσον αφορά τα κέντρα υγείας.

    Οι διακομιδές εκτός Γάζας παραμένουν πολύ λίγες. Ως την 30ή Σεπτεμβρίου, από τις 15.600 ιατρικές διακομιδές που ζητήθηκαν μόλις οι 5.138 (το 33%) εγκρίθηκαν από τις ισραηλινές αρχές, είπε ο Δρ. Σαπαρμπέκοφ. Και αφότου έκλεισε το σημείο διέλευσης στα σύνορα με την Αίγυπτο στη Ράφα, έχουν μπορέσει να διακομιστούν εκτός θυλάκου μόλις 219 ασθενείς.

    Ο υποσιτισμός είναι άλλη πηγή εντεινόμενης ανησυχίας. Από τον Ιανουάριο, χορηγήθηκε θεραπεία για υποσιτισμό σε 20.241 παιδιά, σε 4.437 από αυτά για ακραίο οξύ υποσιτισμό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Παγώνη για τη γρίπη: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν Οκτώβριο και ποιοι Νοέμβριο - Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις
    Παγώνη για τη γρίπη: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν Οκτώβριο και ποιοι Νοέμβριο - Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις

    Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε σήμερα στο Mega για την έναρξη των εμβολιασμών για τον ιό της γρίπη αλλά και τον κορωνοϊό που συνεχίζει να ταλαιπωρεί.

    Η κυρία Παγώνη μίλησε αρχικά για το εμβόλιο της γρίπης και αναφέρθηκε στο πότε ξεκινάνε οι εμβολιασμοί. «Από 20 Οκτώβρη και μετά ξεκινούν τα εμβόλια της γρίπης οι ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή μεγάλοι σε ηλικία άνω των 65 και με υποκείμενα νοσήματα.

    Αυτή είναι η πρώτη ομάδα γιατί θέλουμε δύο εβδομάδες για αντισώματα. Πέρυσι όλες οι ιώσεις και όλες οι γρίπες είχαν αρχίσει από Οκτώβρη, εμείς θα το πάμε έτσι και σιγά σιγά, ομάδες ομάδες θα τελειώσουν», είπε.

    Πότε πρέπει να εμβολιαστούν τα μικρά παιδιά

    Αναφερόμενη στα μικρά παιδιά είπε ότι «οι γονείς θα πάνε στον παιδίατρο και αυτός θα δώσει τις οδηγίες σύμφωνα με το ιστορικό του παιδιού» και ότι «Νοέμβριο θα πάνε οι πιο νεαρές ηλικίες».

    Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις του ιού

    «Ανησυχούμε πάρα πολύ γιατί πέρυσι είχαμε κάτι εξάρσεις τέλος Οκτώβρη και Νοέμβρη και είχαμε ουρές στα παιδιατρικά νοσοκομεία, με πάρα πολλά περιστατικά και οι ιώσεις είχαν αρχίσει πάρα πολύ νωρίς. Ελπίζουμε φέτος, επειδή κάθε χρόνος είναι διαφορετικός, να μην είναι σε έξαρση τόσο νωρίς, να πάνε λίγο πιο μετά, για το καλό όλων μας», σημείωσε.

    Τι είπε η Ματίνα Παγώνη για τον κορωνοϊό

    «Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από covid. Όσον αφορά τον covid, τα αντιικά φάρμακα έχουν βοηθήσει πάρα πολύ από ηλικίες 64 και πάνω. Αυτό όμως μέχρι το πρώτο 5νθημερο σε συνεννόηση με τον γιατρό.

    Γιατί κάποιοι κολλάνε συνέχεια κορωνοϊό

    Eρωτηθείσα γιατί κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς στον κορωνοϊό και κολλάνε συνέχεια η κα Παγώνη είπε: «Δεν είμαστε οι παλιοί οργανισμοί. Μετά τα τρία χρόνια του covid έχουν εξασθενήσει οι οργανισμοί, δεν έχουν τα αντισώματα που είχαν. Είχαν και τα προβλήματά τους τα οποία άφησαν πίσω, είχαν απορυθμιστεί σε πολλά θέματα, φοβόντουσαν μερικοί να πάνε και στο νοσοκομείο που είναι και λογικό. Χρειάζεται λίγο προσοχή. Χρειάζεται ένα αντισηπτικό μαζί μας, αυτό αρκεί».

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Μπόρις Τζόνσον: Έσπασε το πρωτόκολλο και αποκάλυψε ότι η Ελισάβετ Β’ έπασχε από καρκίνο των οστών
    Μπόρις Τζόνσον: Έσπασε το πρωτόκολλο και αποκάλυψε ότι η Ελισάβετ Β’ έπασχε από καρκίνο των οστών

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε αντιδράσεις καθώς έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο, αναφέροντας στα επερχόμενα απομνημονεύματά του ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β' έπασχε από καρκίνο των οστών πριν από το θάνατό της.

    Στο βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί στις 10 Οκτωβρίου και τμήματά του προδημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα Daily Mail – στην οποία ο Τζόνσον είναι αρθρογράφος – αναφέρθηκε στις τελευταίες ημέρες της βασίλισσας στο Κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

    Ο Τζόνσον παραιτήθηκε επισήμως μόλις δύο ημέρες πριν από τον θάνατο της Ελισάβετ Β' τον Σεπτέμβριο του 2022 και στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν έντονες εικασίες για το πώς ακριβώς εκείνη απεβίωσε.

    «Ήξερα εδώ και ένα χρόνο ή περισσότερο ότι είχε μια μορφή καρκίνου των οστών και οι γιατροί της ανησυχούσαν ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εισέλθει σε απότομη πτώση», έγραψε στο απόσπασμα.

    Η μαρτυρία του Τζόνσον είναι η πρώτη δημόσια ένδειξη από πρώην υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο για το ποια μπορεί να ήταν η αιτία θανάτου της βασίλισσας. Στο πιστοποιητικό θανάτου της, ως αιτία αναφέρεται η λέξη «γήρας».

    Η τελευταία ακρόαση

    Ο Τζόνσον δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που ανατρέχει στη ζωή του, τη θητεία του και τις αλληλεπιδράσεις του με την εκλιπούσα βασίλισσα σε μια αυτοβιογραφία. Οι Βρετανοί πρώην ηγέτες Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν και Ντέιβιντ Κάμερον το έκαναν, αλλά μόνο σε γενικές γραμμές και χωρίς το ίδιο επίπεδο ζωντανών λεπτομερειών όπως ο Τζόνσον.

    Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν την πολιτική να μην σχολιάζουν βιβλία που κυκλοφορούν για τη βασιλική οικογένεια και ως εκ τούτου δεν έχουν επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Τζόνσον.

    Ο Τζόνσον, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2019 έως το 2022, θυμάται ότι ταξίδεψε στη βασιλική κατοικία στο Μπαλμόραλ για την καθιερωμένη ακρόαση και την παραίτησή του. Κατά την άφιξή του, θυμάται ότι τον υποδέχθηκε ο ιδιαίτερος γραμματέας της βασίλισσας Έντουαρντ Γιανγκ, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι η κατάσταση της είχε επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Όταν κάθισαν μαζί στο σαλόνι της βασίλισσας, ο Τζόνσον παρατήρησε ότι εκείνη «φαινόταν χλωμή και πιο σκυφτή, και είχε σκούρους μώλωπες στα χέρια και τους καρπούς της, πιθανώς από ορούς ή ενέσεις».

    «Όμως το μυαλό της – όπως είχε πει και ο Έντουαρντ – ήταν εντελώς ανεπηρέαστο από την ασθένειά της, και κατά διαστήματα στη συζήτησή μας εξακολουθούσε να αναβοσβήνει εκείνο το μεγάλο λευκό χαμόγελο, με την ξαφνική ομορφιά του που ανέβαζε τη διάθεση», έγραψε.

    «Θα πέθαινες γι’ αυτήν»

    Ο Τζόνσον περιέγραψε τις εβδομαδιαίες πρωθυπουργικές ακροάσεις με τη μονάρχη ως «προνόμιο» και «βάλσαμο». «Εξέπεμπε ένα τέτοιο ήθος υπηρεσίας, υπομονής και ηγεσίας που πραγματικά ένιωθες ότι, αν χρειαζόταν, θα πέθαινες γι' αυτήν. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανόητο σε μερικούς ανθρώπους (και εντελώς προφανές σε πολλούς άλλους), αλλά αυτή η αφοσίωση, όσο πρωτόγονη και αν φαίνεται, εξακολουθεί να βρίσκεται στην καρδιά του συστήματός μας. Χρειάζεται κάποιος ευγενικός και σοφός, και υπεράνω πολιτικής, για να προσωποποιήσει ό,τι καλό έχει η χώρα μας. Έκανε αυτή τη δουλειά εξαιρετικά», έγραψε.

    Η εκλιπούσα βασίλισσα δεν μοιράστηκε ποτέ ιδιωτικές ιατρικές λεπτομέρειες με το κοινό. Οι βασιλικοί βοηθοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα μέλη της οικογένειας έχουν το ίδιο δικαίωμα στο ιατρικό απόρρητο με οποιονδήποτε άλλον.

    Ο Κάρολος και η Κέιτ

    Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και η Κέιτ, πριγκίπισσα της Ουαλίας, έχουν αποφασίσει να είναι πιο ανοιχτοί όσον αφορά την υγεία τους. Αμφότεροι έχουν μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με τις δικές τους διαγνώσεις καρκίνου και την ανάρρωσή τους.

    Ωστόσο, επέλεξαν να μην αποκαλύψουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου που ο καθένας τους αντιμετώπιζε. Σύμφωνα τους βασιλικούς βοηθούς, ήθελαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την ασθένεια.

    Με πληροφορίες από: Boris Johnson claims in memoir Queen Elizabeth II had bone cancer by Lauren Said-Moorhouse and Max Foster, CNN

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JULIAN SIMMOND SPOOL

  • Καμπανάκι ερευνητών: Εκατοντάδες ουσίες που μπορεί να προκαλούν καρκίνο έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
    Καμπανάκι ερευνητών: Εκατοντάδες ουσίες που μπορεί να προκαλούν καρκίνο έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

    Σχεδόν 200 χημικές ουσίες που είναι πιθανό να προκαλούν καρκίνοτου μαστού εντοπίστηκαν σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών και του χαρτιού, σύμφωνα με έρευνα του ελβετικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Food Packaging Forum».

    Καμπανάκι από τους ερευνητές για να μειωθεί η χρήση τους

    Συγκεκριμένα, κατά την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Toxicology», ανιχνεύτηκαν 189 τέτοιες ουσίες σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων 143 σε πλαστικά και 89 σε χαρτί ή χαρτόνι. Για την έρευνα, η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε έναν πρόσφατα δημοσιευμένο κατάλογο ουσιών που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού, τον οποίο ανέπτυξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Silent Spring, καθώς και τη βάση δεδομένων (FCCmigex Database) του «Food Packaging Forum» για τις χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες από χιλιάδες δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες.

    Τα είδη που μελετήθηκαν προέρχονται από αγορές σε περιοχές του κόσμου με υψηλές κανονιστικές ρυθμίσεις για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και των ΗΠΑ. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερα προληπτικά μέτρα για τη μείωση αυτών των χημικών ουσιών στα καθημερινά προϊόντα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Νερό της βρύσης ή εμφιαλωμένο: Ποιο είναι πιο ασφαλές, τι δείχνει νέα έρευνα για τη σχέση με τον καρκίνο
    Νερό της βρύσης ή εμφιαλωμένο: Ποιο είναι πιο ασφαλές, τι δείχνει νέα έρευνα για τη σχέση με τον καρκίνο

    Το νερό της βρύσης είναι «καθαρότερο από το εμφιαλωμένο νερό», καθώς δεν περιέχει ενώσεις που συνδέονται με τον καρκίνο, αναφέρει νέα έρευνα.

    Έως και τα τρία τέταρτα όλων των εμφιαλωμένων νερών που πίνουμε θα μπορούσαν να περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

    Επιστήμονες στο Κατάρ διαπίστωσαν ότι το 10 έως 78% του εμφιαλωμένου νερού φέρει μολυσματικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μικροπλαστικών -μικροσκοπικά σωματίδια που διαρρέουν στην κυκλοφορία του αίματος και πιστεύεται ότι παρεμβαίνουν σε πολλαπλές σωματικές διεργασίες.

    Τι είναι τα μικροπλαστικά, που βρίσκονται στο νερό

    Αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, τα μικροπλαστικά είναι θραύσματα πλαστικού.

    Τα σωματίδια αυτά εισέρχονται στα τρόφιμα, στα αποθέματα νερού και ακόμη και στον αέρα.

    Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών τα έχει ήδη συνδέσει με την ανάπτυξη καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άνοιας, ακόμη και με χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα.

    Οι επιστήμονες του Weill Cornell Medicine στο Κατάρ, οι οποίοι διεξήγαγαν την τελευταία μελέτη, βρήκαν επίσης ίχνη άλλων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των φθαλικών ενώσεων και της δισφαινόλης Α (BPA).

    Θεωρείται ότι διασπώνται και εισέρχονται στο νερό όταν τα μπουκάλια συμπιέζονται ή το καπάκι ανοίγει και κλείνει επανειλημμένα.

    Μπορούν επίσης να εισχωρήσουν στο νερό εάν ένα μπουκάλι εκτεθεί σε θερμότητα, όπως αν αφεθεί σε ένα ζεστό δωμάτιο, σε ένα αυτοκίνητο μια ζεστή μέρα ή έξω στον ήλιο.

    Χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο ανθεκτικά, ενώ οι φθαλικές ενώσεις είναι γνωστό ότι παρεμβαίνουν στην παραγωγή ορμονών στο σώμα.

    Η BPA είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει τις συσκευασίες τροφίμων ισχυρότερες και λιγότερο ευάλωτες στη διάβρωση ή τη διάσπαση.

    Και οι δύο έχουν επίσης συνδεθεί με την υπογονιμότητα, το άσθμα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

    Όμως και οι δύο κίνδυνοι για την υγεία πιστεύεται ότι αυξάνονται μόνο όταν εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα.

    Ποιο νερό είναι πιο ασφαλές

    Γράφοντας στο περιοδικό BMJ Global Health, οι επιστήμονες δήλωσαν: «Ενώ υπάρχουν βραχυπρόθεσμα όρια ασφαλείας, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των ρύπων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες».

    «Η εξάρτηση από το εμφιαλωμένο νερό συνεπάγεται σημαντικό κόστος για την υγεία, τα οικονομικά και το περιβάλλον, γεγονός που απαιτεί επείγουσα επαναξιολόγηση της ευρείας χρήσης του».

    Προέτρεψαν επίσης τα εστιατόρια και άλλους δημόσιους χώρους να εγκαταλείψουν το εμφιαλωμένο νερό και να χρησιμοποιούν νερό από βρύσες.

    Το νερό της βρύσης είναι πολύ πιο ασφαλές για κατανάλωση, καθώς υπόκειται σε «αυστηρά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας» και δεν ενέχει τον κίνδυνο «βλαβερών χημικών ουσιών που διαρρέουν από τα πλαστικά μπουκάλια», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

    Τα μικροπλαστικά ανησυχούν τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο μέσος άνθρωπος καταπίνει περίπου πέντε γραμμάρια πλαστικού την εβδομάδα.

    Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να είναι πολύ περισσότερα, καθώς δεν έχουν αναλυθεί όλα τα τρόφιμα για να ελεγχθεί η περιεκτικότητά τους σε πλαστικό.

    Πιστεύεται επίσης ότι οι άνθρωποι εισπνέουν έως και 7.000 μικροπλαστικά την ημέρα, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να είναι, μαζί με τον αμίαντο ή τον καπνό, απειλή για την υγεία.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Βασίλης Χαλακατεβάκης: Η σύζυγός μου δεν με αντιμετώπισε ούτε μία στιγμή ως άρρωστο
    Βασίλης Χαλακατεβάκης: Η σύζυγός μου δεν με αντιμετώπισε ούτε μία στιγμή ως άρρωστο

    Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ την αρρώστια ως αρρώστια, ήταν μία περιπέτεια που πέρασε, σχολίασε ο ηθοποιός

    Ο Βασίλης Χαλακατεβάκης περιέγραψε τα προβλήματα υγείας που είχε στην αρχή της σχέσης του με τη σύζυγό του, Δέσποινα Μαραγκουδάκη.
    Κατά την εμφάνισή του στο «Στούντιο 4», ο ηθοποιός, που είχε καρκίνο στο παρελθόν, δήλωσε πως η γυναίκα του δεν τον αντιμετώπισε ποτέ ως άρρωστο και πως ήταν μαζί του από την πρώτη μέρα.
    Δείτε το βίντεο
    «Με γνώρισε όταν ξεκίνησε η περιπέτεια υγείας. Το πρόβλημα ξεκίνησε έναν μήνα μετά», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

    «Η Δέσποινα δεν με αντιμετώπισε ούτε μία στιγμή ως άρρωστο κι ούτε το αντιμετώπισα εγώ ότι είμαι ο άρρωστος που με φροντίζει. Τα πέρασα ότι πάμε να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και ό, τι γίνει. Νομίζω ότι μας έχει δέσει πάρα πολύ. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ την αρρώστια ως αρρώστια. Ήταν μία περιπέτεια που πέρασε. Δεν μοιρολάτρησα ποτέ. Ένα τραγούδι μόνο τραγουδούσα του Αγγελάκα μέσα μου, σιγά μη κλάψω σιγά μη φοβηθώ. Αυτό μου έδινε δύναμη. Μετά πέρασε στο ντούκου».

    Εν συνεχεία, ο ηθοποιός τόνισε την αγάπη που δένει το ζευγάρι: «Η λέξη "κακό" δεν πέρασε μέσα μου, πήγα παρακάτω. Πέρασε μέσα μου η αγάπη. Δεν ήταν έρωτας, ήταν αγάπη. Το κομμάτι αγάπη είναι πιο σημαντικό, ο έρωτας είναι μέσα στην αγάπη. Άρχισε και έδενε, πήγαινε μόνο του. Έμεινε δίπλα μου και συνεχίζει να είναι δίπλα μου. Είναι καρμικό. Δεν είναι;».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Mpox: Άνοιξαν έξι εμβολιαστικά κέντρα - Σε ποιους συστήνει ο ΕΟΔΥ να κάνουν εμβόλιο
    Mpox: Άνοιξαν έξι εμβολιαστικά κέντρα - Σε ποιους συστήνει ο ΕΟΔΥ να κάνουν εμβόλιο

    Για την ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη των αναγκών εμβολιασμού έναντι της νόσου mpoxέχουν ενεργοποιηθεί έξι εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια.

    Σε ποιους υπάρχουν συστάσεις για εμβολιασμό

    Ο εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό, αλλά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό mpox, όπως αυτές αναφέρονται στις συστάσεις για εμβολιασμό.

    Συγκεκριμένα:

    • Άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες και γυναίκες, άτομα τρανς, μη δυαδικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, ή έχουν νοσήσει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα τους τελευταίους 3 μήνες.
    • Επαγγελματίες υγείας και φροντίδας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους ή σε συνθήκες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς τύπου mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες, εμβολιαστικά κέντρα, αποστολές σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς τύπου mpox κλπ.).
    • Άτομα που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές, άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους τα οποία ταξιδεύουν σε περιοχές των χωρών που είναι επηρεαζόμενες (ο κατάλογος των περιοχών των χωρών επικαιροποιείται από τον ΕΟΔΥ και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του). Επίσης, άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν για προσωπικούς λόγους καθώς και για ειδικές συνθήκες (πχ. μακρόχρονη παραμονή σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα mpox) και που δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες.
    • Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς τύπου mpox συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατοικούν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση εντός 4 ημερών από την έκθεση. Εμβολιασμός μέχρι και 14 ημέρες μετά από την έκθεση συνιστάται επίσης γιατί μπορεί να προσφέρει προστασία. Εμβολιασμός γίνεται μόνον εφόσον το άτομο σε στενή επαφή με το κρούσμα δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα.

    Τα διαθέσιμα εμβολιαστικά κέντρα και τα στοιχεία επικοινωνίας για το κοινό είναι τα παρακάτω:

    ΠΓΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00-12:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2251 352510

    ΠΓΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ”ΑΧΕΠΑ»

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00-12:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2313 303333

    ΠΓΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ”ΠΑΓΝΗ”

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-14:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2810 542107

    Ν ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ ”ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ”

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-14:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 7295310 / 210 7265159

    ΠΓΝ ”ΑΤΤΙΚΟΝ”

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-14:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 5831656

    ΠΓΝ ΠΑΤΡΩΝ ”ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ”

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ 09:00-14:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2613 603689

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο