Υγεία

Μελέτη αποκαλύπτει: Η έλλειψη αυτού του θρεπτικού συστατικού «κόβει» πιο πολλά χρόνια ζωής από το κάπνισμα

Μελέτη αποκαλύπτει: Η έλλειψη αυτού του θρεπτικού συστατικού «κόβει» πιο πολλά χρόνια ζωής από το κάπνισμα

Η έλλειψη του συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού συνδέεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής κατά 5 χρόνια.

Είναι πλέον γνωστό ότι η υγεία και η μακροζωία εξαρτώνται τόσο από τα γονίδια όσο και από το lifestyle μας. Δυστυχώς, τα γονίδια είναι έξω από τον έλεγχό μας, ωστόσο η τελευταία βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι ο τρόπος ζωής μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκφραση των γονιδίων και επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής μας κατά 60 – 80%.

Η διακοπή του καπνίσματος θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για την υγεία τους, καθώς πρόκειται για τον νούμερο 1 υπαίτιο των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα. Επιπλέον, το τσιγάρο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Nutrition», η έλλειψη ενός συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού μπορεί να έχει ακόμα πιο σοβαρό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία.

Το θρεπτικό συστατικό που δεν πρέπει να παραλείπετε

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, κατά μέσο όρο το κάπνισμα μείωσε το προσδόκιμο επιβίωσης των συμμετεχόντων κατά 4 χρόνια.

Από την άλλη, τα άτομα που είχαν έλλειψη σε Ω-3 λιπαρά οξέα, διαπιστώθηκε ότι είχαν κατά μέσο όρο προσδόκιμο επιβίωσης μειωμένο κατά 5 χρόνια.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν τα δεδομένα από την εμβληματική μελέτη «Framingham Heart Study», η οποία ξεκίνησε το 1948 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη γενιά των συμμετεχόντων. Μέσα από αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες ανέπτυξαν τη μέθοδο «Framingham Risk Score», για να υπολογίζουν το ρίσκο θνησιμότητας των ασθενών, με βάση 8 παράγοντες (ηλικία, φύλο, κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτης, χοληστερίνη κ.ά.).

Οι επιστήμονες της νεότερης μελέτης που στηρίχτηκε πάνω στην «Framingham Heart Study» αποκάλυψαν ότι μετρώντας τα επίπεδα των λιπαρών οξέων των ασθενών, μπορούσαν να προβλέψουν τη θνησιμότητά τους, εξίσου αποτελεσματικά με τους 8 παράγοντες της μεθόδου «Framingham Risk Score».

Ο δρ. Bill Harris, καθηγητής διαιτολογίας στην ιατρική σχολή του University of South Dakota Sanford School και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης επισήμανε: «Αυτές οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι θα έπρεπε να θεωρούμε την έλλειψη Ω-3 λιπαρών ως εξίσου σημαντική με άλλους παράγοντες ρίσκου, όπως το κάπνισμα και ίσως ακόμα παραπάνω».

Σημειώνουμε ότι και μια παλαιότερη μελέτη 2.500 συμμετεχόντων που πραγματοποιήθηκε το 2018 από το Framingham Offspring Cohort διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα Ω-3 λιπαρών στον οργανισμό τους είχαν κατά 33% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους υπόλοιπους.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ιαπωνία, όπου η ο δείκτης ω-3 λιπαρών είναι 8%, το προσδόκιμο όριο επιβίωσης είναι κατά 5 χρόνια μεγαλύτερο συγκριτικά με τις ΗΠΑ, όπου ο δείκτης ω-3 λιπαρών είναι περίπου στο 5%. Αυτό σημαίνει ότι μια διατροφή πλούσια σε Ω-3 λιπαρά θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Michael McBurney.

Είναι γνωστό πως τα Ω-3 λιπαρά συμβάλλουν στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, η οποία είναι καίρια για τη μακροζωία και την καλή υγεία σε μεγάλη ηλικία. Μάλιστα, στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι και το συχνότερο αίτιο θανάτου (32,4%) ακολουθούμενα από τον καρκίνο (21,6%), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε.

Η σημασία των Ω-3 λιπαρών

Τα Ω-3 λιπαρά έχει αποδειχτεί πως μπορούν να «ρίξουν» την κακή χοληστερίνη, μειώνοντας τα τριγλυκερίδια και προστατεύοντας την καρδιά από αρρυθμίες. Υπάρχουν, επίσης, μελέτες που στηρίζουν ότι η ουσία αυτή ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας όχι μόνο τη φλεγμονή αλλά και τα επίπεδα των οξυλιπίνων, χημικών ενώσεων που προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτη άνω των 2.000 ατόμων έδειξε ότι το ρίσκο υπέρτασης ήταν χαμηλότερο για εκείνους που κατανάλωναν τακτικά τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά, σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν μια διατροφή χωρίς αυτές τις τροφές.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτά μπορεί να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων.

Τα Ω-3 λιπαρά περιέχονται κυρίως σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί, ρέγγα, καθώς και σε ορισμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους (καρύδια, λιναρόσποροι, σπόροι τσία). Πολλοί γιατροί συστήνουν να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 μερίδες (η κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε 85 – 120 γρ.) λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

Δυστυχώς, η δυτικού τύπου διατροφή εξαπλώνεται ακόμα και σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν τον πυλώνα της Μεσογειακής Διατροφής. Τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά όπως το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά και το βούτυρο κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος έναντι των ψαριών και των ξηρών καρπών, κάτι που γίνεται εμφανές παρατηρώντας την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup