Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2024 22:40

Πώς η υψηλότερη θερμοκρασία τη νύχτα οδηγεί σε αύξηση των θανάτων - Τι είναι η αστική θερμική νησίδα και πού αποδίδεται

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αύξηση της θνητότητας προκαλεί η υψηλότερη κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου νυχτερινή θερμοκρασία κατά τις θερμές περιόδους στα κέντρα των μεσαίων και των μεγάλων πόλεων και σε σύγκριση με τα προάστια. Αυτό διότι, λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να ξεκουραστεί επαρκώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να καταπονείται συστηματικά.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr o καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μελάς, σημειώνοντας ότι με βάση επιστημονικές εκτιμήσεις στο τέλος του αιώνα μας θα φτάσει στο 10% η αύξηση της θνητότητας σε περιπτώσεις που σχετίζονται με την καταπόνηση του οργανισμού εξαιτίας των υψηλών νυχτερινών θερμοκρασιών στις πόλεις κατά τις θερμές περιόδους.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μελετάμε στη Θεσσαλονίκη αλλά συναντάται σε όλες τις μεσαίες και μεγάλες πόλεις της χώρας καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Αθήνα το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε σύγκριση με τη Θεσσαλονίκη και φτάνει ακόμα και σε διπλάσια επίπεδα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μελάς.

Τι είναι η αστική θερμική νησίδα και πού αποδίδεται

Κατά τον καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, η εμφανώς υψηλότερη θερμοκρασία στα κέντρα των πόλεων και σε σύγκριση με τα προάστια οφείλεται στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, το οποίο προκαλείται από διάφορους παράγοντες.

Όπως αναφέρει, βασικές αιτίες πρόκλησής του είναι ο κυκλοφοριακός φόρτος από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, η ευρύτερη χρήση των κλιματιστικών, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις ασφαλτοστρώσεις, η μεγαλύτερη χρήση του μπετόν για την κατασκευή των κτιρίων, η παγίδευση της ηλιακής ακτινοβολίας στις αστικές χαράδρες και η έλλειψη βλάστησης.

«Η θερμότητα αποθηκεύεται στα κτίρια κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποδίδεται στην ατμόσφαιρα τις νυχτερινές ώρες. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε σημαντική διαφορά στη θερμοκρασία τη νύχτα μεταξύ των κέντρων των πόλεων, όπου είναι υψηλότερη και των προαστίων. Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, την πόλη που μελετάμε, ο μέσος όρος διαφοράς βρίσκεται στους δύο βαθμούς. Ωστόσο, στο κέντρο της πόλης η θερμοκρασία είναι κατά 2,5-3 βαθμούς υψηλότερη σε σύγκριση με τα προάστια. Τις μεσημεριανές και θερμότερες ώρες της ημέρας δεν υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά. Το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας είναι περισσότερο συνεπές τις νυχτερινές ώρες», τονίζει ο κ. Μελάς.

Αύξηση της θνητότητας

Κατά τον καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, εξαιτίας της υψηλότερης θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας εντός του αστικού ιστού, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί.

«Ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να κάνει ένα διάλειμμα. Η υψηλότερη θερμοκρασία προκαλεί καταπόνηση, η οποία οδηγεί σε υψηλότερη θνητότητα. Πολλές φορές η θνητότητα, εξαιτίας αυτής της καταπόνησης, εμφανίζεται με μία μικρή καθυστέρηση δύο-τριών 24ωρων από τη μέρα που είχαμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα παραμείνει, με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του αιώνα να έχουμε κατά 10% αυξημένη θνητότητα στις περιπτώσεις που σχετίζονται με αυτήν την καταπόνηση κατά τις θερμές περιόδους», σημειώνει ο κ. Μελάς.

Τέλος, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας δεν είναι καινούργιο. Για πρώτη φορά καταγράφηκε στο τέλος του 19ου αιώνα, στο Δουβλίνο.

Πηγή: Εthnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2024 20:19

Σχετικά Άρθρα

  • Νυχτερινή κατάθλιψη: Τι είναι και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;
    Νυχτερινή κατάθλιψη: Τι είναι και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

    Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο θλιμμένοι, ανήσυχοι ή συναισθηματικά εξαντλημένοι τη νύχτα, ένα φαινόμενο που συχνά αναφέρεται ως «νυχτερινή κατάθλιψη» ή «μελαγχολία κατά την κατάκλιση»

    Έχετε διαπιστώσει ποτέ ότι η διάθεσή σας τείνει να πέφτει όταν δύει ο ήλιος; Δεν είστε οι μόνοι. Πρόκειται για ένα φαινόμενο ευρέως διαδεδομένο που συμβαίνει στους ανθρώπους αργά το βράδυ και περιέχει συναισθήματα άγχους, στεναχώριας και ανησυχίας. Αν και δεν πρόκειται για κλινικό όρο, αυτή η εμπειρία είναι πολύ πραγματική και η κατανόηση του γιατί συμβαίνει μπορεί να μας βοηθήσει να τη διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά.
    Γιατί η διάθεση μας πέφτει τη νύχτα;
    Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η διάθεσή μας μπορεί να μην είναι καλή το βράδυ. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες είναι βιολογικοί, ενώ άλλοι είναι περιβαλλοντικοί ή ψυχολογικοί.

    Το σώμα μας ακολουθεί ένα 24ωρο εσωτερικό ρολόι, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός, το οποίο ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης. Καθώς πλησιάζει η νύχτα, το σώμα μας προετοιμάζεται φυσικά για ξεκούραση, οδηγώντας συχνά σε πτώση της ενέργειας και της εγρήγορσης. Αυτή η μετατόπιση μπορεί να προκαλέσει πτώση της διάθεσης, ειδικά για όσους είναι επιρρεπείς στο άγχος ή την κατάθλιψη. Το σώμα παράγει περισσότερη μελατονίνη καθώς σκοτεινιάζει, προάγοντας την υπνηλία, ωστόσο αυτή η ορμονική μετατόπιση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αισθήματα νωθρότητας ή θλίψης σε ορισμένους ανθρώπους.

    Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απασχολημένοι με τη δουλειά, το σχολείο, τις κοινωνικές δραστηριότητες ή τις δουλειές τους. Οι περισπασμοί της καθημερινής ζωής κρατούν τις αρνητικές σκέψεις μακριά. Ωστόσο, όταν έρχεται το βράδυ, υπάρχει συχνά περισσότερος ήσυχος χρόνος, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει να βγουν στην επιφάνεια αγχωτικές σκέψεις ή συναισθήματα μοναξιάς. Για τους ανθρώπους που ήδη παλεύουν με την κατάθλιψη ή το άγχος μάλιστα, η σιωπή και η μοναξιά της νύχτας μπορεί να κάνει αυτά τα συναισθήματα πιο έντονα. Για όσους ζουν μόνοι τους ή αισθάνονται μοναξιά, η έλλειψη σύνδεσης τη νύχτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρή, εντείνοντας το αίσθημα της απομόνωσης.

    Ακόμα ένα πράγμα που συμβαίνει καθώς η μέρα τελειώνει, είναι να αναλογιζόμαστε τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο για κάποιους, αυτός ο αναστοχασμός μετατρέπεται σε μια αρνητική εμπειρία καθώς αναπαράγονται συζητήσεις που κάναμε, μετανιώνουμε για πράξεις ή ανησυχούμε για το αύριο. Αυτή η συνήθεια της υπερβολικής σκέψης μπορεί να τροφοδοτήσει συναισθήματα ανεπάρκειας, λύπης ή άγχους, τα οποία μπορεί να βαθύνουν την αίσθηση της νυχτερινής κατάθλιψης.

    Τρόποι αντιμετώπισης της νυχτερινής κατάθλιψης

    Αν και η νυχτερινή θλίψη ή κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί πρόκληση για την ψυχική μας ηρεμία, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλύνουμε τη συναισθηματική αυτή πίεση και να βελτιώσουμε τη νυχτερινή μας διάθεση.

    Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη διαχείριση της μελαγχολίας κατά τη διάρκεια του ύπνου:

    Καθιέρωση μιας χαλαρωτικής νυχτερινής ρουτίνας: Μια συνεπής, ηρεμιστική ρουτίνα πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει το σώμα και το μυαλό σας να μεταβούν πιο ομαλά στην ώρα του ύπνου. Δοκιμάστε να ενσωματώσετε δραστηριότητες όπως το διάβασμα ή ένα ζεστό μπάνιο. Αποφύγετε αγχωτικές ή διεγερτικές δραστηριότητες πριν από τον ύπνο, όπως ο έλεγχος των emails ή η συμμετοχή σε έντονες συζητήσεις. Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον που ενθαρρύνει τη χαλάρωση.

    Περιορίστε το χρόνο οθόνης: Το μπλε φως από τα τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης, διαταράσσοντας τον κύκλο του ύπνου σας. Επιπλέον, η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τις ειδήσεις μπορεί να αυξήσει το άγχος ή το αίσθημα ανεπάρκειας. Ο περιορισμός του χρόνου της οθόνης μια ώρα πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το μυαλό σας και να βελτιώσει τη διάθεσή σας καθώς προετοιμάζεστε για ύπνο.

    Εξασκηθείτε σε ασκήσεις Mindfulness ή διαλογισμού: Οι ασκήσεις Mindfulness, όπως η βαθιά αναπνοή ή ο διαλογισμός, μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε παρόντες και να σπάσετε τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων. Εφαρμογές όπως το Headspace ή το Calm προσφέρουν καθοδηγούμενους διαλογισμούς ειδικά σχεδιασμένους για να διευκολύνουν το άγχος και να βελτιώσουν τον ύπνο. Αυτή η πρακτική μπορεί να σας διευκολύνει να αφήσετε το άγχος της ημέρας και να αποφύγετε την αναπόληση του παρελθόντος ή του μέλλοντος.

    Εάν παλεύετε με αϋπνία ή άλλη διαταραχή του ύπνου, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν ειδικό ύπνου. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική σας διάθεση και να μειώσει τη νυχτερινή κατάθλιψη. Ένα υγιεινό πρόγραμμα ύπνου, όπως η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης και η δημιουργία ενός σκοτεινού, δροσερού περιβάλλοντος, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

    Αμφισβητήστε τις αρνητικές σκέψεις: Όταν η νύχτα φέρνει μια πλημμύρα αρνητικών ή αγχωτικών σκέψεων, μπορεί να είναι χρήσιμο να εξασκηθείτε σε τεχνικές γνωστικής συμπεριφοράς. Αμφισβητήστε τις σκέψεις σας ρωτώντας τον εαυτό σας: «Είναι αυτή η σκέψη χρήσιμη;» ή «Υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την ανησυχία;». Η αναδιαμόρφωση της σκέψης σας μπορεί να μειώσει τον συναισθηματικό αντίκτυπο αυτών των σκέψεων και να αποτρέψει τη σπειροειδή ανάπτυξή τους.

    Εξετάστε το ενδεχόμενο επαγγελματικής βοήθειας: Εάν διαπιστώσετε ότι η νυχτερινή σας κατάθλιψη είναι επίμονη ή επηρεάζει σημαντικά τη ζωή σας, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος που μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε υγιέστερα πρότυπα σκέψης. Η θεραπεία μπορεί επίσης να σας παρέχει εργαλεία για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να χτίσετε μια ισχυρότερη συναισθηματική βάση.

    Η νυχτερινή κατάθλιψη είναι μια πραγματική εμπειρία για πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να υπομένετε σιωπηλά. Κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, εξασκώντας την ενσυνειδητότητα και αναζητώντας βοήθεια όταν χρειάζεται, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ψυχική σας υγεία και την ποιότητα του ύπνου σας. Να θυμάστε ότι το να αισθάνεστε άσχημα τη νύχτα δεν καθορίζει ολόκληρη τη μέρα σας -ή την ψυχική σας υγεία στο σύνολό της. Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε αυτές τις νυχτερινές μελαγχολίες, ώστε να μπορείτε να κλείσετε τη μέρα σας με μια πιο ευχάριστη νότα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ο χρυσός σημειώνει και πάλι νέα ρεκόρ - Tι σημαίνει αυτό για την οικονομία
    Ο χρυσός σημειώνει και πάλι νέα ρεκόρ - Tι σημαίνει αυτό για την οικονομία

    Κοντά στο 30% υπολογίζεται η άνοδος του χρυσού, που παραδοσιακά θεωρείται καταφύγιο, από τις αρχές του 2024, ξεπερνώντας την άνοδο 20% του δείκτη αναφοράς S&P 500, .

    Μάλιστα, σύμφωνα με το CNN, το ράλι του χρυσού του 2024 δεν δείχνει διάθεση να σταματήσει σύντομα, με το πιο πρόσφατο νέο ρεκόρ -στο πιο ενεργά διαπραγματεύσιμο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού - να διαμορφώνεται στα 2.687,30 δολάρια, χθες Τρίτη 24/9.

    Αυτό έρχεται μετά τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά μισή υπερμεγέθη μονάδα την περασμένη εβδομάδα.

    Τι δίνει ώθηση στον χρυσό

    Σύμφωνα με το CNN, το ράλι οφείλεται εν μέρει στην αλματώδη αύξηση της ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες, μεταξύ άλλων στην Κίνα, την Τουρκία και την Ινδία, οι οποίες αύξησαν τα αποθέματά τους σε χρυσό φέτος για να διαφοροποιηθούν από το δολάριο ΗΠΑ.

    Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές λένε ότι το ράλι του κίτρινου μετάλλου υποδηλώνει επίσης ότι οι αγορές εξακολουθούν να είναι ανήσυχες σχετικά με την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, παρά τα νέα υψηλά της χρηματιστηριακής αγοράς. Οι έμποροι τείνουν να συρρέουν στον χρυσό σε περιόδους αβεβαιότητας, στοιχηματίζοντας ότι η αξία του θα αντέξει καλύτερα από άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές, ομόλογα και νομίσματα, εάν η οικονομία αντιμετωπίσει ύφεση.

    Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου της κεντρικής τράπεζας μετά τη συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα ότι η τεράστια μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα είχε ως στόχο να προλάβει την περαιτέρω αδυναμία της εργασίας.

    Ορισμένοι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι ακόμη και μετά τη μείωση των επιτοκίων, η οικονομία δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό ανεργίας είναι δύσκολο να επιβραδυνθεί από τη στιγμή που αρχίζει να ανεβαίνει. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 4,2% τον Αύγουστο, εξακολουθεί να είναι χαμηλό με βάση τα ιστορικά πρότυπα, αλλά είναι υψηλότερο από το 3,8% ένα χρόνο νωρίτερα.

    Τα νέα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη την Τρίτη έδειξαν ότι οι Αμερικανοί αισθάνονται απαισιόδοξοι για την αμερικανική οικονομία και το μέλλον της αγοράς εργασίας. Ο μηνιαίος δείκτης εμπιστοσύνης του Conference Board διολίσθησε σε χαμηλότερη του αναμενόμενου τιμή 98,7 τον Σεπτέμβριο, από το ανοδικά αναθεωρημένο 105,6 του Αυγούστου.

    «Υπάρχει μια έντονη ανησυχία από την πλευρά των επενδυτών ότι ίσως αυτή η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης να είναι πραγματικά μια μείωση κρίσης και ότι υπάρχει μεγαλύτερη αδυναμία στην αμερικανική οικονομία από ό,τι φαίνεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Kristina Hooper, επικεφαλής στρατηγικής της Invesco για τις παγκόσμιες αγορές.

    Αυτή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να αποτελέσει ευλογία για τον χρυσό. Οι ερευνητές της JPMorgan Chase ανέφεραν σε σημείωμά τους τη Δευτέρα ότι αναμένουν ότι το κίτρινο μέταλλο θα συνεχίσει να τρέχει προς την τιμή-στόχο τους για το 2025, τα 2.850 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς η Fed μειώνει τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα έχει προγραμματίσει μισή ποσοστιαία μονάδα επιπλέον μείωσης των επιτοκίων φέτος και μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα χαλάρωσης το 2025.

    Η εκστρατεία μείωσης των επιτοκίων της Fed αυξάνει επίσης τη γοητεία του χρυσού έναντι των κρατικών ομολόγων, τα οποία ανταγωνίζονται ως καταφύγιο. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ήταν περίπου στο 3,7% στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας την Τρίτη, κάτω από την απόδοση άνω του 4% των ομολόγων που οι επενδυτές ήταν σε θέση να μαζέψουν μόλις πριν από δύο μήνες.

    «Πραγματικά, σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να σκεφτούμε για τον χρυσό παρά μόνο θετικά», δήλωσε ο Will Rhind, διευθύνων σύμβουλος της GraniteShares.

    Τι συμβαίνει με το ασήμι

    Το ασήμι, ένα άλλο πολύτιμο μέταλλο που τείνει να κινείται παράλληλα με τον χρυσό, έχει κάνει άλμα περίπου 34% φέτος, ξεπερνώντας το κίτρινο μέταλλο.

    Βέβαια, τα ράλι στο ασήμι τείνουν επίσης να αντανακλούν την αισιοδοξία ότι η οικονομία θα επιταχυνθεί εκ νέου, καθώς πρόκειται για ένα υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή υποδομών και προϊόντων όπως τα ηλεκτρονικά, τα κοσμήματα και τα μαχαιροπίρουνα.

    Το ασήμι είναι επίσης ένα κρίσιμο υλικό για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi έγραψαν σε έκθεσή τους την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένουν ότι η ζήτηση στην Κίνα, η οποία βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed, θα συμβάλουν στην αύξηση των τιμών του αργύρου.

    Οι νέες κινήσεις από την Κίνα για την αναζωογόνηση της οικονομίας της έχει επίσης τη δυνατότητα να ανεβάσει τα πολύτιμα μέταλλα, δήλωσε ο Rhind. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αποκάλυψε την Τρίτη μια δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της και τη μείωση του ποσού των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες σε αποθεματικό, γεγονός που θα απελευθερώσει χρήματα για δανεισμό.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Πως να καταφέρεις να κοιμηθείς παρά την τρομερή ζέστη
    σε Plus +
    Πως να καταφέρεις να κοιμηθείς παρά την τρομερή ζέστη

    Μερικά τιπς για να μην ξυπνάς ιδρωμένος μέσα στη νύχτα.

    Από ρεκόρ σε ρεκόρ πάνε οι θερμοκρασίες αυτο το καλοκαίρι, όχι μόνο στη χώρα μας, σε πολλά σημεία του πλανήτη, επηρεάζοντας -αρνητικά- τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Και ζωή είναι και ο ύπνος.

    Ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την ψυχική και σωματική υγεία μας, αλλά με αυτήν τη ζέστη, δεν είμαστε και λίγοι αυτοί που υποφέρουμε ακόμα και όταν φεύγει ο ήλιος απ’ τον ουρανό.

    “Όταν ετοιμαζόμαστε να πέσουμε για ύπνο, η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει φυσιολογικά”, λέει στο Vox.com ο Μάθιου Έμπεν, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Weill Cornell Medicine. “Αλλά όταν η θερμοκρασία και η υγρασία στο υπνοδωμάτιό μας είναι σε υψηλές τιμές, τότε είναι δύσκολο για το σώμα μας να δροσιστεί -και να παραμείνει δροσερό. Και αυτό είναι ένα γεγονός που μπορεί να διακόψει τον ύπνο μας”.

    Η έρευνα δείχνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πιο θερμές θερμοκρασίες μειώνουν τις ώρες του ύπνου, με τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες και όσους προέρχονται από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα να επηρεάζονται περισσότερο.

    Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να έχουμε έναν ξεκούραστο ύπνο όταν έξω κάνει ζέστη, λένε οι ειδικοί, είναι να παραμείνουμε δροσεροί μέσα στο σπίτι μας. Δεν είναι κάτι νέο αυτό. Αυτό που έχει σημασία να μάθουμε είναι το πώς, και γι’ αυτό ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να κοιμόμαστε ήσυχα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    ΔΡΟΣΙΣΕ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΟΥ

    “Γενικά, οι άνθρωποι τείνουν να κοιμούνται καλύτερα σε πιο δροσερές θερμοκρασίες”, λέει στο Vox, ο Ραφαέλ Πελάγιο, κλινικός καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

    Ο ευκολότερος τρόπος για να δροσίσετε την κρεβατοκάμαρά σας είναι -προφανώς- με κλιματισμό. Αν δεν έχετε όμως κεντρικό κλιματιστικό, ο Έμπεν προτείνει την εγκατάσταση ενός μίνι κλιματιστικού, το οποίο είναι συχνά πιο αθόρυβο από τα “κανονικά”.

    Αν και η ακριβής θερμοκρασία διαφέρει από άτομο σε άτομο, “ο Έμπεν προτείνει να διατηρείτε το δωμάτιό στους 25 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας”, γράφει το Vox. Εάν εξακολουθείτε να ζεσταίνεστε ή δεν καταφέρνετε να μην ξυπνάτε μέσα στην άγρια νύχτα, ίσως χρειαστεί να μειώσετε τη θερμοκρασία ακόμη περισσότερο.

    Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι μια υψηλότερη θερμοκρασία είναι αρκετά άνετη όταν συνυπολογίζετε τους ανεμιστήρες και τα ελαφριά ρούχα. Η ρύθμιση του θερμοστάτη σας λίγο ψηλότερα μπορεί επίσης να αντισταθμίσει το ενεργειακό κόστος και να μειώσει τις εκπομπές που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

    Το να διατηρείτε ένα δωμάτιο δροσερό για όλη τη διάρκεια της βραδιάς μπορεί να εξακολουθεί να είναι μια δαπανηρή πρόταση. Ωστόσο, δείτε τι γράφει το Vox ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ.

    “Για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μονάδες κλιματισμού, ελέγξτε αν η πολιτεία, η πόλη ή ο δήμος σας έχει πρωτοβουλίες ή προγράμματα βοήθειας για τον κλιματισμό που βοηθούν κάποιους κατοίκους που έχουν επιλεγεί στους λογαριασμούς ενέργειας. Για παράδειγμα, η πόλη της Νέας Υόρκης παρέχει σε κατοίκους μονάδες κλιματισμού ή ανεμιστήρες. Το ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Ενεργειακής Βοήθειας Κατοικίας Χαμηλού Εισοδήματος βοηθά τους κατοίκους με τους λογαριασμούς που έρχονται απ’ τον κλιματισμό”.

    Εδώ, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σύμφωνα με τις προτροπές που δίνουν οι επιστήμονες στο αμερικανικό σάιτ, είναι να “προσθέσετε έναν ανεμιστήρα (ή περισσότερους) για να βοηθήσετε στην κυκλοφορία του δροσερού αέρα”. Η Ιλέν Ρόουζεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, προτείνει επίσης “να τοποθετήσετε έναν μικρό ανεμιστήρα σε ένα κομοδίνο και να τον στρέψετε απευθείας στο πρόσωπό σας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι χρειάζονται τον μεγαλύτερο ανεμιστήρα που μπορούν να πάρουν, ώστε να φυσάει σε όλο το δωμάτιό”, λέει στο Vox. “Το θέμα είναι ότι πρέπει να κάνουν αυτό που χρειάζεται απλά για να είναι οι ίδιοι πιο δροσεροί”.

    Επίσης, καλό είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας να κρατήσετε τις κουρτίνες σας κλειστές για να αποτρέψετε το φως του ήλιου να ζεστάνει το υπνοδωμάτιό σας. Κρατήστε επίσης την πόρτα της κρεβατοκάμαράς σας κλειστή για να κρατήσετε τον δροσερό αέρα περιορισμένο.

    Ο Έμπεν δεν συνιστά να προσπαθείτε να εγκλιματιστείτε κατά τη διάρκεια του ύπνου σας σε θερμότερες θερμοκρασίες, να προσπαθήσετε δηλαδή με το ζόρι να συνηθίσει τη ζέστη. “Απλώς δεν ξέρουμε αν αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος”, λέει. “Νομίζω ότι μάλλον όχι. Αν περνάτε τις ώρες που είστε ξύπνιοι δουλεύοντας σε κλιματιζόμενο περιβάλλον, ένα ζεστό υπνοδωμάτιο θα σας φανεί ακόμη πιο αποπνικτικό”.

    ΔΡΟΣΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

    Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ενθαρρύνετε τη φυσική διαδικασία “ψύξης” του σώματός σας πριν από τον ύπνο. “Πχ μπορείτε να κάνετε ένα δροσερό ή χλιαρό ντους μία έως δύο ώρες πριν από τον ύπνο, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και στην προώθηση του ύπνου”, λέει η Ρόουζεν.

    “Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε τη γυμναστική για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από τον ύπνο, καθώς η άσκηση εμποδίζει τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματός σας”, συνεχίζει η ίδια.

    Ρόλο στον καλό ύπνο παίζουν και αυτά που φοράτε στον ύπνο ή αυτά πάνω στα οποία ξαπλώνετε. Με λίγα λόγια, κοιμηθείτε με χαλαρές, ελαφριές βαμβακερές πιτζάμες -αν δεν κοιμάστε σχεδόν γυμνοί- και με ένα μόνο λεπτό σεντόνι.

    Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα μαξιλάρι ψύξης -δηλαδή ένα μαξιλάρι κατασκευασμένο από υλικά που έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν τη θερμότητα από το σώμα σας ή για να επιτρέπουν καλύτερα στον αέρα να κυκλοφορεί μέσα στο μαξιλάρι. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν ένα μαξιλάρι ψύξης είχαν περισσότερο ύπνο REM και ανέφεραν πιο δροσερό και ποιοτικό ύπνο.

    Θυμηθείτε, επίσης, να παραμένετε ενυδατωμένοι, καθώς η αφυδάτωση ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, δυσχεραίνοντας τον ύπνο. Μην ανησυχείτε ότι μια γεμάτη ουροδόχος κύστη θα διακόψει τον ύπνο σας.

    Πηγή: news247.gr

  • Ζερεφός: Οι παράκτιες περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν να γίνουν Χαβάη
    Ζερεφός: Οι παράκτιες περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν να γίνουν Χαβάη

    Τον κίνδυνο οι παράκτιες περιοχές της Ελλάδας να γίνουν Χαβάη λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο CNN Greece ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός.

    Ειδικότερα, μιλώντας για το πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας στα ακραία καιρικά φαινόμενο, ο καθηγητής σημείωσε πως «η Ελλάδα θα γίνει θερμότερη και ξηρότερη με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινόμενων».

    Οι περιοχές που απειλούνται περισσότερο - Αυξημένη θνησιμότητα στα αστικά κέντρα

    Οι περιοχές, δε, που είναι περισσότερο ευάλωτες στην κλιματική κρίση, σύμφωνα με τον επιστήμονα, εντοπίζονται στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και στα ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου.

    Ακόμη περισσότερο απειλούνται, όμως, οι αστικές περιοχές λόγω του αυξημένου κινδύνου πρόκλησης επεισοδίων καύσωνα, τα οποία, όπως, εξηγεί «αναμένεται να ενισχύσουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας και να οδηγήσουν σε αύξηση της θνησιμότητας στα αστικά κέντρα».

    Παράλληλα, περίπου τα 1.000 χλμ. των περιοχών που βρέχονται από θάλασσα αποτελούν περιοχές υψηλής ευπάθειας στην κλιµατική αλλαγή, λόγω του κινδύνου ανόδου της µέσης στάθµης της θάλασσας, η οποία εκτιµάται ότι θα κυµανθεί µεταξύ 0,2 και 2 µέτρων µέχρι το 2.100.

    Να σημειωθεί ότι, η Ελλάδα είναι μια χώρα µε εξαιρετικά µεγάλο µήκος ακτογραµµής, περίπου 16.300 χλµ., όσο περίπου το 1/3 της περιφέρειας του πλανήτη.

    Το 20% των ακτών της χώρας απειλείται

    «Από το σύνολο της ακτογραµµής της Ελλάδος, περίπου το 20% αποτελεί ακτές µε µέτρια έως υψηλή ευπάθεια».

    Υπ’ αυτό το πρίσμα αναμένεται να προκληθούν σοβαρές συνέπειες, όπως τονίζει «όχι μόνο στα παράκτια οικοσυστήματα και τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και στην αποσταθεροποίηση των τουριστικών περιοχών της χώρας (αμμουδιές κλπ) οι οποίες θα κινδυνεύσουν κατά ανάλογο τρόπο που κινδυνεύουν σήμερα διάσημες αμμουδιές, όπως στη Χαβάη».

    Πολύ νωρίτερα το φετινό καλοκαίρι - Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών

    Αναφερόμενος στις πρώτες εκτιμήσεις για το φετινό καλοκαίρι, ο κ. Ζερεφός σημείωσε πως αρχικά αυτό «έκανε την εμφάνισή του πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές, όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λόγω του φυσικού φαινομένου Ελ Νίνιο».

    Η πρόωρη έλευση του καλοκαιριού λοιπόν και άρα η επέκτασή του χρονικά, αναμένεται να φέρει αυξημένα ποσοστά ξηρασίας και άρα και είναι αυξημένος και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στη χώρα.

    Όπως εξηγεί «τα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν τον κορμό των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων και, ταυτόχρονα, τα φίλτρα και τους συντελεστές για ένα ποιοτικό περιβάλλον για τον άνθρωπο και τα άλλα έμβια όντα».

    «Λόγω της κλιματικής αλλαγής, όμως, οι πυρκαγιές που παρατηρούνται χαρακτηρίζονται από την υψηλότατη ένταση, το μέγεθος, τη διάρκεια, την οξύτατη ανθεκτικότητα στην κατάσβεσή και την ανεξέλεγκτη διάστασή της που καίει τα πάντα στο πέρασμά της».

    Αυτός ο τύπος πυρκαγιών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της NASA ονομάζονται «mega-fires», μεγαπυρκαγιές. Οι πυρκαγιές αυτές βρίσκονται -ιστορικά- στην απαρχή της κλιματικής κρίσης.

    Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, «σχεδόν όλες (96%) από τις 500 πιο καταστροφικές πυρκαγιές στον κόσμο, τη δεκαετία 2010-2020, έχουν συμβεί σε περιόδους ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών ή/και παρατεταμένης ξηρασίας, φαινόμενα άρρηκτα συνδεδεμένα με την κλιματική αλλαγή».

    Αυξάνεται η θνησιμότητα από θερμοπληξία

    Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πόσο επηρεάζεται ο άνθρωπος από τις αλλαγές στο κλίμα.

    «Δυστυχώς ο άνθρωπος είναι άμεσα εκτεθειμένος και επηρεάζεται σημαντικά από τις μεταβολές του κλίματος και των καιρικών φαινομένων που συνήθως ακολουθούν» αναφέρει.

    «Αύξηση θερμοκρασίας, μεγάλες περίοδοι ανομβρίας, ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλαγές στα οικοσυστήματα, μεταβολή της ποιότητας αέρα κ.α. έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και στην υγεία του ανθρώπου» εξηγεί.

    Για παράδειγμα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η θνησιμότητα από θερμοπληξία αυξάνεται μετά από έντονα και παρατεταμένα επεισόδια καύσωνα.

    Πότε έγιναν ορατά τα πρώτα σημάδια επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής;

    Τα πρώτα σημάδια επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής, άρχισαν σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό να διαφαίνονται την τελευταία δεκαετία.

    Η περσινή χρονιά, όμως, φαίνεται να σημάδεψε τον πλανήτη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις υψηλές θερμοκρασίες.

    «Το 2023 ήταν μια χρονιά με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένη θερινή περίοδο αλλά και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη» υπογραμμίζει ο καθηγητής.

    «Χαρακτηριστικό και ανησυχητικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι από τα μέσα του προηγούμενου έτους καταγράφονται συνεχώς οι υψηλότερες μέσες πλανητικές θερμοκρασίες κατά την περίοδο όπου υπάρχουν διαθέσιμες μετεωρολογικές παρατηρήσεις».

    Να σημειωθεί, δε, πως «βρισκόμαστε κοντά στο ανώτατο όριο της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας κατά 1.5ο C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα όπως αυτό περιγράφεται στην Συμφωνία των Παρισίων (COP21)».

    Από το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο φαινόμενο του βρασμού

    Την κρισιμότητα της κλιματικής αλλαγής, όπως, επισημαίνει ο κ. Ζερεφός, έχει περιγράψει με γλαφυρό τρόπο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιώντας ότι «περνάμε από το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο φαινόμενο του βρασμού».

    «Έως τώρα μιλούσαμε για την σταδιακή αύξηση της έντασης του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ πια φαίνεται ότι η θερμοκρασιακή αύξηση του πλανήτη θα πραγματοποιείται με εντονότερους και ταχύτερους ρυθμούς και τα αποτελέσματα θα είναι πιο καταστροφικά από τις μέχρι τώρα προβλέψεις» καταλήγει.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αρκούν 3 νυχτερινές βάρδιες για να βγει το σώμα εκτός ρυθμού
    Αρκούν 3 νυχτερινές βάρδιες για να βγει το σώμα εκτός ρυθμού

    Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι αρκούν τρεις νυχτερινές βάρδιες για να βγει το σώμα εκτός ρυθμού… Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

    Ακόμα και οι λίγες νυχτερινές βάρδιες μπορεί να βγάλουν το σώμα σας εκτός ισορροπίας, επηρεάζοντας λειτουργίες που ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη φλεγμονή σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη ερευνητών από το Washington State University.

    «Υπάρχουν διαδικασίες που συνδέονται με το βιολογικό ρολόι και ειδοποιούν τον εγκέφαλο πότε είναι μέρα και πότε νύχτα. Άλλες διαδικασίες συμβαίνουν κατά την διάρκεια της ημέρας και άλλες την νύχτα. Όταν οι εσωτερικοί ρυθμοί είναι απορρυθμισμένοι, το σώμα καταπονείται και αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία» αναφέρει ο Δρ. Hans Van Dongen, καθηγητής στο College of Medicine του Washington State University.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω μελέτη δείχνει ότι αυτοί οι διαταραγμένοι ρυθμοί μπορούν να παρατηρηθούν σε μόλις τρεις ημέρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι δυνατή η έγκαιρη παρέμβαση για την πρόληψη δυσμενών επιπτώσεων, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, που έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με τα ακανόνιστα ωράρια εργασίας.

    Η παρέμβαση αυτή είναι επίσης κομβικής σημασίας για την μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, που είναι συνήθως υψηλότερους για όσο εργάζονται το βράδυ.

    Πώς επηρεάζουν οι νυχτερινές βάρδιες το σώμα

    Οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα ελεγχόμενο εργαστηριακό πείραμα με εθελοντές που τέθηκαν σε προσομοιωμένα προγράμματα βραδινής ή πρωινής βάρδιας για τρεις ημέρες.

    Μετά την τελευταία τους βάρδια, οι συμμετέχοντες έμειναν ξύπνιοι για 24 ώρες υπό σταθερές συνθήκες φωτισμού, θερμοκρασίας, στάσης και πρόσληψης τροφής για να μετρήσουν τους εσωτερικούς βιολογικούς τους ρυθμούς χωρίς εξωτερικές επιρροές.

    Δείγματα αίματος λήφθηκαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και αναλύθηκαν για τον εντοπισμό πρωτεϊνών που υπάρχουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Ορισμένες πρωτεΐνες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είχαν ρυθμούς στενά συνδεδεμένους με το κύριο βιολογικό ρολόι, το οποίο κρατά το σώμα σε ένα 24ωρο ρυθμικό πρόγραμμα. Το βιολογικό ρολόι φάνηκε να αντέχει διαφορετικά χρονοδιαγράμματα βάρδιων, επομένως αυτοί οι συγκεκριμένοι ρυθμοί πρωτεΐνης δεν άλλαξαν πολύ κατά την νυχτερινή βάρδια.

    Ωστόσο, η πλειονότητα των άλλων πρωτεϊνών είχε ρυθμούς που άλλαξαν σημαντικά μεταξύ των εθελοντών της νυχτερινής βάρδιας σε σύγκριση με τους εργαζόμενους στην πρωινή.

    Ειδικότερα, εξετάζοντας τις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη ρύθμιση της γλυκόζης, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σχεδόν πλήρη αντιστροφή των ρυθμών γλυκόζης στους συμμετέχοντες στη νυχτερινή βάρδια.

    Επιπλέον, ανέφεραν ότι οι διαδικασίες που εμπλέκονται στην παραγωγή και την ευαισθησία της ινσουλίνης, οι οποίες συνήθως λειτουργούν παράλληλα για να διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο, δεν λειτουργούσαν πλέον μαζί στους συμμετέχοντες στη νυχτερινή βάρδια.

    «Αυτό που είδαμε είναι ότι μπορούμε πραγματικά να βρούμε διαφορές στα μοριακά μοτίβα μεταξύ εθελοντών με κανονικά προγράμματα και εκείνων με χρονοδιαγράμματα που δεν ευθυγραμμίζονται σωστά με το βιολογικό τους ρολόι», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

    “Είναι η πρώτη φορά που οι εν λόγω συνέπειες χαρακτηρίζονται σε μοριακό επίπεδο και με ελεγχόμενο τρόπο” καταλήγουν.

    Τα ευρήματά τους έχουν δημοσιευθεί στο Journal of Proteome Research.

    Πηγή: VITA - In.gr

  • Κινητό: Πώς σταματάμε το… ατελείωτο σκρολάρισμα πριν τον ύπνο;
     Κινητό: Πώς σταματάμε το… ατελείωτο σκρολάρισμα πριν τον ύπνο;

    Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο κινητό σας προτού ξαπλώσετε τα βράδια, δεν είστε οι μόνοι. Πώς θα μπορούσατε από απόψε να το χρησιμοποιείτε με πιο υγιεινό τρόπο;

    Είτε προσπαθείτε να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε είτε βρίσκεστε ήδη σε μια κατάσταση που τα μάτια σας είναι μισόκλειστα, κάθε βράδυ μπαίνετε στον πειρασμό να «σκρολάρετε» στο κινητό σας; Στους περισσότερους από εμάς συμβαίνει να μην μπορούμε να αποσυνδεθούμε ούτε τη νύχτα από την μικρή μας αυτή συσκευή που τείνουμε να έχουμε ανά χείρας για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Κι αυτό γιατί ο εγκέφαλός μας, έτσι έχει πλέον συνηθίσει.

    Δεδομένου όμως ότι μελέτες έχουν αποκαλύψει πως το να είμαστε προσκολλημένοι σε μια οθόνη δεν μας κάνει καλό και ειδικά πριν τον ύπνο, μπορεί να μας προκαλέσει στρες και να σαμποτάρει την ποιότητα της ξεκούρασής μας, ας δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για περιορίσουμε σταδιακά, αν όχι να «κόψουμε» εντελώς, αυτή τη συνήθεια.

    Τρεις τρόποι να σταματήσετε το… ατελείωτο σκρολάρισμα τη νύχτα

    #1 Εντοπίστε την αιτία και σκεφτείτε εναλλακτικές

    Ένα από τα κλειδιά για να αλλάξουμε μια συμπεριφορά είναι να καταλάβουμε το λόγο που την εκδηλώνουμε. Εάν λοιπόν καταφέρετε να ξεκαθαρίσετε μέσα σας τι σας κρατά συνδεδεμένους τη νύχτα, θα είναι πιο εύκολο να βρείτε στρατηγικές για να αλλάξετε αυτήν την κατάσταση.

    Πέραν της συνήθειας που αναφέραμε, ίσως δεν είστε αρκετά κουρασμένοι και «γεμίζετε» το χρόνο σας έως ότου νιώσετε έτοιμοι να κοιμηθείτε. Θυμηθείτε όμως πως θα μπορούσατε να επιλέξετε πιο χαλαρωτικές νυχτερινές δραστηριότητες όπως, για παράδειγμα, να ακούσετε ένα podcast ή να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο.

    Η περισσότερη σωματική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Χαρακτηριστικά, έρευνα έχει αποκαλύψει ότι μόλις 30 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορεί να συμβάλει στο να κοιμόμαστε καλύτερα αλλά και να ξυπνάμε νωρίς και με ενέργεια κάθε πρωί.

    #2 Κάντε το τηλέφωνό σας λιγότερο δελεαστικό

    Ενεργοποιήστε τη λειτουργία «κλίμακας του γκρι» τη νύχτα εάν αυτό είναι εφικτό στη δική σας συσκευή. Η έρευνα δείχνει ότι η αφαίρεση των ζωηρών χρωμάτων μπορεί να σας παρακινήσει να το χρησιμοποιείτε λιγότερο, βελτιώνοντας έτσι τον ύπνο και την ευεξία σας.

    #3 Ενώστε τις δυνάμεις σας με κάποιον που έχει την ίδια συνήθεια

    Είτε είναι ο σύντροφός σας, ο συγκάτοικος, ένα μέλος της οικογένειας, ένας φίλος ή ένας συνάδελφος που είναι επίσης… κολλημένος/η στο τηλέφωνο τη νύχτα, μπορείτε να συμφωνήσετε να κάνετε την αλλαγή παρέα.

    Σύμφωνα με έρευνες, η συνεργασία βοηθά και μπορεί να μας χαρίσει επιπλέον κίνητρο.

    Αλήθεια, ποιος από τους 2 σας μπορεί να τα καταφέρει;

    Θέστε μαζί συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με το πότε ή το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τηλέφωνά σας και συγκρίνετε την πρόοδό σας.

    Σίγουρα μπορείτε χωρίς αυτό

    Αν ήταν εύκολο να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας πριν τον ύπνο, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να το αναφέρουμε. Με λίγη υπομονή και συνέπεια όμως, όλα είναι εφικτά.

    Σκεφτείτε απλά πως πολύ σύντομα και θα κοιμάστε καλύτερα και δεν θα αισθάνεστε αυτήν την εξάντληση κάθε φορά που χτυπά το ξυπνητήρι το πρωί. Αξίζει τον κόπο τουλάχιστον να το προσπαθήσετε…

    Πηγή: VITA - In.gr

  • Μήπως ανήκετε στην κατηγορία των οδηγών που δεν θα μπορούν πλέον να πιάνουν τιμόνι τη νύχτα;
    Μήπως ανήκετε στην κατηγορία των οδηγών που δεν θα μπορούν πλέον να πιάνουν τιμόνι τη νύχτα;

    Ο κανόνας προβλέπει την απαγόρευση οδήγησης από τα μεσάνυχτα έως τις 6 τα ξημερώματα

    Αποφασισμένη να μειώσει δραστικά τους θανάτους που προκαλούνται από τροχαία δυστυχήματα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση με ορισμένες τροπολογίες σχετικά με τους κανόνες οδήγησης να έχουν ήδη κατατεθεί και παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Σημειώνεται ότι το σχέδιο της Κομισιόν μέχρι στιγμής έχει μειώσει τους θανάτους από 51.400 το 2001 σε 19.800 το 2021, ενώ στόχος αποτελεί έως το 2050 να μην υπάρξει κανένας.

    Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως θα υπάρξουν περιορισμοί στην οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες που θα αφορούν μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία οδηγών.

    Όσα προβλέπονται

    Πρόκειται για όσους είναι είναι αρχάριοι, δηλαδή απέκτησαν πρόσφατα το δίπλωμα οδήγησης, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να εφαρμόζεται από τα μεσάνυχτα έως και τις 6.00 π.μ.

    Επιπλέον, το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει για τους νέους οδηγούς μείωση της επιτρεπόμενης ταχύτητας εκτός των αστικών περιοχών στα 90 χλμ./ώρα, αλλά και αυστηρότερες κυρώσεις όταν οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, κινούνται με υπερβολική ταχύτητα και οδηγούν χωρίς άδεια κυκλοφορίας, αναφέρει το carandmotor.gr.

    Τέλος, προτείνεται οι αρχάριοι οδηγοί να μπορούν να οδηγούν μόνο οχήματα βάρους έως 1.800 κιλών. Στο πλαίσιο αυτό, για να μπορέσουν να οδηγήσουν μεγαλύτερου βάρους Ι.Χ θα πρέπει να αναβαθμίσουν το δίπλωμά τους σε Β+.

    Σημειώνεται ότι για να «απαλλαχθούν» από το σύνολο των προαναφερθέντων περιορισμών οι αρχάριοι οδηγοί και να μπορούν να αναβαθμίσουν το δίπλωμά τους σε «B+» τότε θα πρέπει να παρέλθει μια δοκιμαστική περίοδος, η οποία θα έχει διάρκεια δύο ετών.

    Πηγή: in.gr

  • Γαλλία: Επιχείρηση «μαντρώστε τα παιδιά»
    Γαλλία: Επιχείρηση «μαντρώστε τα παιδιά»

    Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας για ανηλίκους κάτω των 13 ετών εξαπλώνεται στη Γαλλία, με τελευταία προσθήκη τη Νίκαια, προκαλώντας προβληματισμό και αντιδράσεις

    Η προεφηβεία όλων και περισσότερων ανηλίκων στη Γαλλία ρυθμίζεται πια με το χρονόμετρο.

    Όχι κανονικό, αν και μπορεί πια να υπάρχει πράγματι σε σπίτια.

    Για πολλούς, χτυπά απαρέγκλιτα στις 11 το βράδυ.

    Οι δε… παραβάτες κινδυνεύουν να έχουν άσχημα μπλεξίματα.

    Ίσως όχι απαραίτητα με τους γονείς τους, αλλά σίγουρα με το νόμο.

    Με αυτή ακριβώς τη νέα ρύθμιση άρχισε ο Μάης στην όμορφη μεσογειακή πόλη της Νίκαιας, στη νοτιοανατολική Γαλλία.

    Ο μακρονικός δήμαρχός της, Κριστιάν Εστρόσι εξέδωσε διαταγή να αδειάζουν οι δρόμοι από ασυνόδευτα παιδιά το βράδυ.

    Η απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας για ανηλίκους κάτω των 13 ετών τέθηκε σε ισχύ στη Νίκαια αρχής γενομένης από την Πρωτομαγιά.

    Ισχύει από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

    Ακολουθεί έτσι το παράδειγμα άλλων γαλλικών πόλεων, που υιοθέτησαν ήδη ανάλογα μέτρα το τελευταίο διάστημα.

    Τα αποδίδουν στο πλαίσιο πάταξης της παραβατικότητας στις τάξεις των ανηλίκων.

    Στο φόντο είναι οι ταραχές που συγκλόνισαν προ έτους τη Γαλλία.

    Η Νίκαια δεν είχε γλιτώσει από το περσινό ποτάμι της λαϊκής οργής, που πυροδότησαν οι διευρυνόμενες ανισότητες επί προεδρίας (και) του Εμανουέλ Μακρόν.

    Όπως και αλλού, πολλές γειτονιές της πέμπτης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας μαστίζονται από τη φτώχεια και την εγκληματικότητα.

    Όμως δεν εξάλειψε ούτε τη μεν, ούτε τη δε η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας ανηλίκων που είχε και πάλι επιβληθεί στη Νίκαια από το 2009 έως το 2020.

    Η προφανής εξήγηση της αναποτελεσματικότητας του μέτρου είναι ότι τα παιδιά δεν είναι η αιτία των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων.

    Όπως άλλωστε και το δια νόμου βαρδινό «μάντρωμά» τους στα σπίτια δεν αποτελεί τη λύση.

    Όμως το πρόσφατο σοκ από τη δολοφονία ενός 15χρονου από συνομηλίκους του, κοντά στο σχολείο του, στο Παρίσι, επανέφερε στον πολιτικό διάλογο το θέμα «του νόμου και της τάξης» στη Γαλλία.

    Και δη παραμονές των ευρωεκλογών του Ιουνίου, με τη λεπενική ακροδεξιά δημοσκοπικά να «καλπάζει».

    Αναζητώντας… διέξοδο κινδύνου

    Το θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων προσφέρεται ως «βούτυρο στο ψωμί» της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης.

    Με τις νέες απαγορεύσεις, το πολιτικό στρατόπεδο του ευρύτερου χώρου της Δεξιάς επιχειρεί να της πάρει την προεκλογική «μπουκιά από το στόμα».

    Όχι τυχαία, όσοι δήμαρχοι έχουν μέχρι στιγμής επιβάλει μέτρα απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας ανηλίκων προέρχονται από αυτόν τον πολιτικό χώρο.

    «Η πόλη της Νίκαιας έχει καταστήσει την ασφάλεια προτεραιότητά της», ανακοίνωσε το γραφείο του μακρονικού δημάρχου της.

    «Θα δούμε αν μπορούμε να αυξήσουμε την ηλικία στα 14, στα 15 ή ακόμη και στα 16, όπου βλέπουμε προβλήματα», τόνισε ο Κριστιάν Εστρόσι στο δίκτυο BFMTV.

    Τα σχέδιά του έχουν την «ευλογία» του Γάλλου προέδρου, Γκαμπριέλ Ατάλ, που επισκέφθηκε προς τούτο τη Νίκαια τις προάλλες.

    Έχουν επίσης την πλήρη στήριξη του νέου νομάρχη στο Αλπ-Μαριτίμ, με πρωτεύουσα τη Νίκαια.

    Μιλώντας σε γονείς για το πώς θα έπρεπε να ελέγξουν τα παιδιά τους, μετά τις περσινές ταραχές, ο Ιγκ Μουτού τους ανέπτυξε χωρίς περιστροφές τη θέση του.

    «Δύο χαστούκια και στο κρεβάτι!».

    Τώρα, με βάση το νέο μέτρο, όσοι ανήλικοι κάτω των 13 ετών εντοπίζονται να κυκλοφορούν ασυνόδευτοι σε δημόσιους χώρους το βράδυ, θα οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα.

    Θα περνούν από εξακρίβωση στοιχείων και θα καλούνται οι γονείς τους για τους παραλάβουν.

    Πολλοί αντιδρούν στο νέο μέτρο του δημάρχου της Νίκαιας, γνωστού για μια σειρά από αμφιλεγόμενες αποφάσεις.

    «Καλύτερα θα ήταν να φροντίσει τους νέους, αντί να επιβάλλει ποινές», σχολίασε η Ζουλιέτ Σενέλ, δημοτική σύμβουλος με το κόμμα των Πρασίνων.

    Τα κονδύλια στο δημοτικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων και κέντρων αναψυχής έχουν περικοπεί.

    Σε πολλές περιοχές, τα παιδιά δεν έχουν ασφαλείς χώρους να παίξουν.

    Όσα ανήκουν δε σε φτωχές ή/και πολυμελείς οικογένειες, που στοιβάζονται σε μικρά διαμερίσματα, τα βράδια του φετινού καλοκαιριού φαντάζουν ήδη βασανιστικά, σχεδόν όσο ήταν κατά τον εγκλεισμό λόγω της COVID-19.

    «Επιδημία» απαγορεύσεων

    Παρά τις φωνές για κοντόφθαλμες πολιτικές σε βάρος των παιδιών, ανάλογες απαγορεύσεις έχουν αρχίσει να επεκτείνονται στα γαλλικά εδάφη.

    Με απόφαση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέ, έχουν επιβληθεί -και μάλιστα από τις 8 το βράδυ- στο Πουάντ α Πιτρ, την οικονομική πρωτεύουσα της Γουαδελούπης, στις γαλλικές Αντίλλες.

    Στο μοτίβο 11μ.μ.-6π.μ. κινήθηκε ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότιο Γαλλία.

    «Όταν είσαι 12 ή 13 ετών, δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις στο δρόμο κατά τη διάρκεια της ημέρας», διακήρυξε ο Ρομπέρ Μενάρ, που έχει από το παρελθόν ανοιχτούς διαύλους με τη γαλλική ακροδεξιά.

    Πιο πιστός στο μέτρο όλων είναι ωστόσο δεξιός δήμαρχος της Καν σιρ Μερ, μιας πόλης 50.000 κατοίκων λίγο έξω από τη Νίκαια.

    Ο Λουί Νεγκρ εκδίδει την ίδια εντολή απαγόρευσης κυκλοφορίας εδώ και είκοσι χρόνια.

    Είχε κάνει την αρχή το 2000, ωστόσο το μέτρο «πάγωσε» κατόπιν προσφυγής στα δικαστήρια.

    Πήρε τελικά το «πράσινο φως» το 2004 και έκτοτε εφαρμόζεται σε ετήσια βάση.

    Το 2007 συνελήφθη ένας 13χρονος, το 2008 άλλος ένας και το 2010 ένας τρίτος.

    «Από τότε», λέει με έπαρση ο Νεγκρ, «δεν είχαμε άλλες συλλήψεις».

    Όμως οι αντιδράσεις περισσεύουν, όπως και ο προβληματισμός, για τον περιορισμό ενός τμήματος του πληθυσμού -και δη νέων παιδιών, που θα αποτελέσουν αύριο τις επόμενες «φουρνιές» ψηφοφόρων.

    Το επιχείρημα είναι αυτό ότι γίνεται για την προστασία τους.

    «Αν είναι έτσι, γιατί να μην αποκλείσουμε όλους τους άνδρες από τους δημόσιους χώρους τη νύχτα, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να κυκλοφορούν ήσυχες;», αναρωτιέται εύλογα η αριστερή εφημερίδα Liberation.

    Για την ακρίβεια, παρατηρεί η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Επιστημών της Εκπαίδευσης, Εντβίζ Σιρουτέ, «μπορούμε να κάνουμε έναν παραλληλισμό μεταξύ των φεμινιστικών αγώνων και των δικαιωμάτων των παιδιών».

    Τα κατασταλτικά μέτρα «λένε πολλά», τονίζει, «για τη σχέση κυριαρχίας μεταξύ του κόσμου των ενηλίκων και εκείνου των παιδιών, τα οποία δεν μπορούν να αμυνθούν».

    Πηγή: in.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA/IAN LANGSDON

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch