Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 21:46

Γλυκαντικό που συναντάμε στις τσίχλες συνδέεται με με κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Γράφτηκε από

Ένα γλυκαντικό με λίγες θερμίδες που ονομάζεται ξυλιτόλη και χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και σε προϊόντα όπως τσίχλες και οδοντόκρεμες, μπορεί να συνδέεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτου σε άτομα που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες του γλυκαντικού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Δώσαμε σε υγιείς εθελοντές ένα συνηθισμένο ποτό με ξυλιτόλη για να δούμε πόσο υψηλά θα ανέβαιναν τα επίπεδα (γλυκόζης) και αυξήθηκαν κατά 1.000 φορές», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Stanley Hazen, διευθυντής του Κέντρου Καρδιαγγειακής Διάγνωσης και Πρόληψης στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner της Cleveland Clinic.

«Όταν τρώτε ζάχαρη, το επίπεδο γλυκόζης μπορεί να αυξηθεί κατά 10% ή 20%, αλλά δεν αυξάνεται κατά 1.000 φορές», δήλωσε ο Hazen, ο οποίος διευθύνει επίσης το Κέντρο Μικροβιώματος και Ανθρώπινης Υγείας της Cleveland Clinic.

«Οι άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι σε τόσο υψηλά επίπεδα ξυλιτόλης. Αυτό άλλαξε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όταν αρχίσαμε να καταναλώνουμε επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υποκατάστατα ζάχαρης», πρόσθεσε.

Ανησυχητικοί θρόμβοι στο αίμα

Το 2023, οι ίδιοι ερευνητές είχαν βρει παρόμοια αποτελέσματα για ένα άλλο γλυκαντικό με χαμηλές θερμίδες, την ερυθριτόλη, η οποία χρησιμοποιείται ως διογκωτικό σάκχαρο σε προϊόντα με στέβια.

Πρόσθετες εργαστηριακές έρευνες και μελέτες σε ζώα που παρουσιάστηκαν και στις δύο μελέτες αποκάλυψαν ότι η ερυθριτόλη και η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσουν πιο εύκολα πήξη αιμοπεταλίων. Οι θρόμβοι μπορεί να αποκολληθούν και να μετακινηθούν στην καρδιά προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στη νέα μελέτη για την ξυλιτόλη, «παρατηρήθηκαν διαφορές στη συμπεριφορά των αιμοπεταλίων ακόμη και μετά την κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας ξυλιτόλης», δήλωσε ο δρ Matthew Tomey, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai Fuster Heart Hospital στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Αυτά τα πειράματα έχουν ενδιαφέρον, αλλά από μόνα τους δεν αποδεικνύουν ότι οι ανωμαλίες στα αιμοπετάλια ευθύνονται για τη σύνδεση μεταξύ ξυλιτόλης και κλινικών περιστατικών», δήλωσε ο Tomey, ο οποίος είναι επίσης επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai.

Τι είναι η ξυλιτόλη;

Τόσο γλυκιά όσο και η ζάχαρη, με λιγότερες από τις μισές θερμίδες, η ξυλιτόλη χρησιμοποιείται συχνά σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, καραμέλες για την ανάσα, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, σιρόπι για το βήχα και μασώμενες βιταμίνες. Συχνά προστίθεται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε καραμέλες, αρτοσκευάσματα, μείγματα κέικ, σάλτσες μπάρμπεκιου, κέτσαπ, φυστικοβούτυρο, πουτίγκες και πολλά άλλα.

Η ξυλιτόλη είναι μια αλκοόλη σακχάρου που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κουνουπίδι, η μελιτζάνα, το μαρούλι, τα μανιτάρια, το σπανάκι, τα δαμάσκηνα, τα σμέουρα και οι φράουλες. Ωστόσο, η ποσότητα που βρίσκεται σε τέτοιες φυσικές πηγές είναι πολύ μικρή, δήλωσε καθηγητής.

«Αν κάνετε τα μαθηματικά, χρειάζεται κυριολεκτικά ένας τόνος φρούτων για να ισοδυναμεί με ένα μπισκότο για διαβητικούς που μπορεί να έχει εννέα γραμμάρια ξυλιτόλης», είπε επίσης o δρ Hazen Stanley.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 20:30

Σχετικά Άρθρα

  • Ασπαρτάμη: Σε ποια προϊόντα βρίσκουμε το γλυκαντικό
    Ασπαρτάμη: Σε ποια προϊόντα βρίσκουμε το γλυκαντικό

    Η ασπαρτάμη είναι ένα δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό που υπάρχει σε αρκετά προϊόντα.

    Ανησυχία έχει προκαλέσει η επικείμενη ανακοίνωση του ΠΟΥ για την ασπαρτάμη, που αναμένεται να γίνει γνωστή τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε χθες το Reuters, ο ΠΟΥ τον Ιούλιο αναμένεται να ανακοινώσει ότι η ασπαρτάμη είναι πιθανόν καρκινογόνα ουσία.

    Η ασπαρτάμη συναντάται στην κόκα κόλα διαίτης, στις τσίχλες, στα γιαούρτια αλλά και σε πολλά ακόμη προϊόντα. Ανακαλύφθηκε το 1965 από τον Αμερικανό χημικό James Schlatter. Η ασπαρτάμη είναι 200 φορές πιο γλυκιά από την κανονική ζάχαρη. Εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 1974 για χρήση ως επιτραπέζιο γλυκαντικό και ως πρόσθετο σε τσίχλες, δημητριακά πρωινού και στερεές βάσεις για τρόφιμα. Παρά την έντονη γλυκύτητα της, η ασπαρτάμη έχει σχεδόν μηδενική θερμιδική αξία και δεν έχει πικρή επίγευση όπως η ζαχαρίνη. Έγινε δημοφιλής όταν όσοι κάνουν δίαιτες άρχισαν να ψάχνουν προϊόντα με ζάχαρη αλλά χωρίς θερμίδες.

    Ποια προϊόντα περιέχουν ασπαρτάμη

    Σύμφωνα με το Healthstat.gr το υποκατάστατο ζάχαρης με λίγες θερμίδες μπορεί να βρεθεί σε αναψυκτικά, ζελατίνη, είδη ζαχαροπλαστικής, επιδόρπια και σταγόνες για τον βήχα χωρίς ζάχαρη. Χρησιμοποιείται επίσης για την ενίσχυση της γεύσης σε ψημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, μείγματα ποτών σε σκόνη, καραμέλες και πουτίγκες.

    Διαβάστε αναλυτικά τη λίστα

    Ασπαρταμη, Πινακας, Προιοντα

    Πηγή: Reuters

    Η χρήση της ασπαρτάμης σε προϊόντα διατροφής έχει συζητηθεί εδώ και δεκαετίες και έχει επίσης ωθήσει ορισμένες εταιρείες να την αφαιρέσουν ως συστατικό από τα προϊόντα τους. Η PepsiCo (PEP.O) αφαίρεσε την ασπαρτάμη από ορισμένα αναψυκτικά διαίτης στις ΗΠΑ. Αν και η εταιρεία την επανέφερε ένα χρόνο αργότερα, αφαίρεσε ξανά το συστατικό το 2020.
    Η Yoplait της General Mills (GIS.N) αφαίρεσε επίσης την ασπαρτάμη από τα γιαούρτια της το 2014. Τα προϊόντα της μάρκας με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη περιέχουν πλέον εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες όπως η σουκραλόζη.

    Σε ποιες χώρες χρησιμοποιείται η ασπαρτάμη

    Περισσότερες από 90 χώρες συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας, και της Νέας Ζηλανδίας εξέτασαν την ασπαρτάμη και βρήκαν ότι είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση και επιτρέπουν τη χρήση της.

    Ενώ ο FDA καθορίζει την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) για ασπαρτάμη στα 50 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή συνιστά ελαφρώς χαμηλότερη ADI στα 40 mg/kg/ημέρα.

    Πηγή: Healthstat.gr - iEidiseis.gr

  • Ασπαρτάμη: Πιθανώς καρκινογόνα, λέει ο ΠΟΥ, συστάσεις για «ψυχραιμία» από επιστήμονες
    Ασπαρτάμη: Πιθανώς καρκινογόνα, λέει ο ΠΟΥ, συστάσεις για «ψυχραιμία» από επιστήμονες

    Η ευρέως διαδεδομένη γλυκαντική ουσία αναμένεται να καταχωρηθεί ως πιθανώς καρκινογόνα από τον ΠΟΥ τον Ιούλιο

    Η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, είναι πιθανή καρκινογόνα ουσία, όπως αναμένεται να ανακοινώσει τον ερχόμενο μήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters.
    Όπως είναι αναμενόμενο το «καμπανάκι» του ΠΟΥ πυροδότησε ένα γενικευμένο κύμα ανησυχίας καθώς τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, έχουν πλέον μπει στη ζωή μας σε μια προσπάθεια να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης ενός ακόμη μεγάλου εχθρού της υγείας.
    Η ασπαρτάμη είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ολιγοθερμιδική γλυκαντική ουσία. Αποδίδει 4 kcal/g, όσο δηλαδή και η ζάχαρη, αλλά είναι 160-200 φορές πιο γλυκιά από αυτήν, οπότε χρησιμοποιείται σε πολύ μικρότερη ποσότητα, αποδίδοντας την ίδια γλυκύτητα με ελάχιστες θερμίδες.
    Η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται σε προϊόντα από τα αναψυκτικά διαίτης μέχρι τσίχλες χωρίς ζάχαρη και ποτά, θα καταχωρηθεί τον Ιούλιο ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του ΠΟΥ για τον καρκίνο, δήλωσαν οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
    Πολλές αντιρρήσεις
    «Η ασπαρτάμη και η στέβια είναι οι δύο πιο κλασικές γλυκαντικές ύλες που έχουν μπει στη ζωή μας. Εξυπηρετούν και το ζήτημα της ρύθμισης του διαβήτη, αλλά βοηθούν και τους ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν τη ζάχαρη. Η ασπαρτάμη ειδικότερα είναι από τις πιο καλά μελετημένες γλυκαντικές ύλες» δηλώνει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος διαιτολόγος - βιολόγος, γραμματέας του Diebetes and Nutrition Study Group.
    «Υπάρχει μια μεγάλη αντίδραση από τους επιστημονικούς φορείς σχετικά με τον τρόπο που έγινε η ανάλυση των δεδομένων και το είδος των μελετών που χρησιμοποιήθηκαν» τονίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος αναφορικά με την επίμαχη είδηση για την ασπαρτάμη και το ενδεχόμενο σενάριο αυτή να καταταχθεί στις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες από τον IARC.
    «Αυτο που έχει πει ο ΠΟΥ είναι ότι ουσιαστικά οι γλυκαντικές ύλες δεν είναι πανάκεια για την απώλεια σωματικού βάρους και συστήνει να προτιμάμε φυσικά σάκχαρα» δίνει τις πραγματικες διαστάσεις της είδησης ο κ. Δημοσθενόπουλος και συνεχίζει: «Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι γλυκαντικές ουσίες υπάρχουν για να μας εξυπηρετούν. Δεν κινδυνεύουμε από αυτές εφόσον βέβαια τηρούμε το μέτρο και την ισορροπία στη διατροφή μας συνολικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η διατροφή μας πρέπει να στραφεί σε πιο φυσικά τρόφιμα και όχι σε τυποποιημένα - στα οποία κυρίως περιέχεται η ασπαρτάμη - και να επιλέγουμε τα φυσικά σάκχαρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα χάσουμε το μέτρο ακόμη και στην κατανάλωση φρούτων και χυμών που θεωρούνται υγιεινά».
    Τι γνωρίζουμε για την ασπαρτάμη
    Πρόκειται για μια συνθετική γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Περιέχεται σε αναψυκτικά light, επιδόρπια, προϊόντα διαίτης, τσίχλες, γλυκαντικά δισκία, παγωτά light κλπ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει στα Πρόσθετα Τροφίμων (Ε951) και η χρήση της ρυθμίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΚ 1333/2009.
    Η ασπαρτάμη συντίθεται από δύο αμινοξέα (δομικά συστατικά των πρωτεϊνών), το ασπαρτικό οξύ και τη φαινυλαλανίνη. Καθώς διασπάται στον οργανισμό, απελευθερώνει αυτά τα δύο αμινοξέα και μια πολύ μικρή ποσότητα μεθανόλης (η δράση της οποίας είναι νευροτοξική σε μεγάλες ποσότητες). Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα τρία συστατικά (ασπαρτικό οξύ, φαινυλαλανίνη και μεθανόλη) υπάρχουν ως φυσικά συστατικά σε πολλά τρόφιμα (π.χ. φρούτα, λαχανικά, γάλα) και ο οργανισμός μας τα μεταβολίζει χωρίς πρόβλημα.
    Η κατανάλωση ασπαρτάμης δεν επιτρέπεται σε όσους πάσχουν από φαινυλοκετονουρία, μια σπάνια κληρονομική νόσο (εμφανίζεται σε 1 στους 100.000) όπου ο οργανισμός δεν μπορεί να μεταβολίσει τη φαινυλαλανίνη σε τυροσίνη, με αποτέλεσμα αυτή να συσσωρεύεται στον οργανισμό (με κίνδυνο να προκληθεί εγκεφαλική βλάβη). Γι’ αυτό και τα τρόφιμα και τα ποτά με ασπαρτάμη πρέπει, βάσει νόμου, να αναφέρουν στην ετικέτα τους ότι είναι πηγές φαινυλαλανίνης.
    Η ασπαρτάμη έχει την ίδια θερμιδική αξία με τη ζάχαρη, δηλαδή 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Όμως, είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, γι’ αυτό και απαιτείται ελάχιστη ποσότητα για να προσδώσει την ίδια γλυκύτητα σε ένα τρόφιμο ή ποτό, γεγονός που σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν έχει θερμίδες (χαρακτηρίζεται «μη θερμιδογόνος»).
    Χωρίς υπερβολές
    Ψυχραιμία συστήνει ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αναφορικά με την είδηση ότι η ασπαρτάμη ενδεχομένως να καταταχθεί ως πιθανώς καρκινογόνα ουσία από τον ΠΟΥ. «Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση τα τελευταία χρόνια σχετικά με την καρκινογόνο ή μη δράση των γλυκαντικών που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα ζάχαρης» εξηγεί ο κύριος Φιλόπουλος και συνεχίζει: «Από τα πλέον διαδεδομένα γλυκαντικά είναι η ασπαρτάμη. Προ ετών έρευνα που διεξηχθη στη Γαλλία έδειξε έναν ελαφρώς αυξημενο κίνδυνο σε όσους κατανάλωναν συστηματικά ασπαρτάμη σε σχέση με αυτούς που δεν την κατανάλωναν. Επομένως υπάρχει ένας σχετικός, αλλά πολύ μικρός κίνδυνος. Αυτό όμως που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης είναι επίσης καρκινογόνος. Δεύτερον ότι η χρήση γλυκαντικών και ολιγοθερμιδικών προιόντων δεν έχει καταφέρει να αδυνατίσει τους παχύσαρκους ασθενείς. Αντιθέτως η παχυσαρκία αυξάνεται. Η δε παχυσαρκία είναι επίσης καρκινογόνος παράγοντας» καταλήγει ο ειδικός.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Παγώνη για ασπαρτάμη: Δεν χρειάζεται πανικός, θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της μελέτης
    Παγώνη για ασπαρτάμη: Δεν χρειάζεται πανικός, θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της μελέτης

    Για την ασπαρτάμη, ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά, μίλησε σήμερα η Ματίνα Παγώνη.

    H Ματίνα Παγώνη μίλησε με αφορμή το «καμπανάκι» του ΠΟΥ ότι η ασπαρτάμη είναι πιθανό να αποτελεί καρκινογόνο ουσία.

    Παγώνη: Η είδηση έχει σπείρει τον πανικό

    Μιλώντας στο Mega η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις κι όχι αποδείξεις, ενώ ο ΠΟΥ αναμένει μια μεγάλη μελέτη που θα δείξει τι πραγματικά ισχύει. «Ο ΠΟΥ είχε κάποιες ενδείξεις εδώ και έναν μήνα από μια επιτροπή, ότι τα πράγματα με την ασπαρτάμη δεν πάνε καλά. Μια επιτροπή δουλεύει μια μεγάλη μελέτη, και στις 15 Ιουλίου θα έχουν αποτελέσματα. Προς το παρόν υπάρχουν ενδείξεις», δήλωσε.

    Η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως η είδηση αυτή έχει σπείρει τον πανικό στον κόσμο, με την ίδια να συμβουλεύει πως θα πρέπει να αναμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα της μελέτης. «Ο κόσμος έχει θορυβηθεί. Δεν χρειάζεται πανικός, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα», κατέληξε.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ: Η ασπαρτάμη είναι πιθανή καρκινογόνα ουσία
    «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ: Η ασπαρτάμη είναι πιθανή καρκινογόνα ουσία

    Την αποκάλυψη κάνει σήμερα το Reuters, το οποίο αναφέρει ότι ο ΠΟΥ θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση τον ερχόμενο μήνα

    Η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, είναι πιθανή καρκινογόνα ουσία, όπως αναμένεται να ανακοινώσει τον ερχόμενο μήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αποκαλύπτει σήμερα το Reuters.
    Εάν ισχύει η αποκάλυψη του πρακτορείου, τότε η ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού αναμένεται να φέρει μεγάλη αναστάτωση στη βιομηχανία τροφίμων.
    Η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται σε προϊόντα από τα αναψυκτικά διαίτης μέχρι τσίχλες χωρίς ζάχαρη και ποτά, θα καταχωρηθεί τον Ιούλιο ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο, δήλωσαν οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.
    Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία από Towfiqu barbhuiya: https://www.pexels.com/el-gr/photo/11154572/
  • Τι μπορεί να πάθουμε αν καταπιούμε την τσίχλα – Ο κίνδυνος
    Τι μπορεί να πάθουμε αν καταπιούμε την τσίχλα – Ο κίνδυνος

    Μπορεί τελικά ο οργανισμός μας να χωνέψει την τσίχλα;

    Μολονότι η τσίχλα είναι κατασκευασμένη με σκοπό τη μάσηση και όχι την κατάποση, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι καταπίνουν την τσίχλα τους, ιδίως τα παιδιά. Αν και κυκλοφορεί ο μύθος ότι η τσίχλα παραμένει στο στομάχι για 7 χρόνια προτού διαλυθεί και αφομοιωθεί, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπως αναφέρει το «Healthstat.gr».

    Εάν καταπιείτε τσίχλα, είναι αλήθεια ότι ο οργανισμός σας δεν μπορεί να την χωνέψει. Αλλά η τσίχλα δεν μένει στο στομάχι σας. Κινείται σχετικά άθικτη μέσω του πεπτικού σας συστήματος και αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω των κοπράνων.

    Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μεγάλες ποσότητες τσίχλας σε συνδυασμό με δυσκοιλιότητα μπορεί να μπλοκάρουν τα έντερα σε παιδιά. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να αποθαρρύνεται η συχνή κατάποση τσίχλας, ειδικά στα παιδιά.

    Πώς παρασκευάζονται οι τσίχλες

    Παλαιότερα, οι τσίχλες συνήθως παρασκευάζονταν από τη ρητίνη των δέντρων. Σήμερα , οι τσίχλες παρασκευάζονται από μια ουσία που ονομάζεται «βάση τσίχλας» (gum base), η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό συνθετική δηλαδή δεν προέρχεται από πραγματικά συστατικά τροφίμων. Η βάση της τσίχλας είναι μη θρεπτική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν παρέχει καμία θρεπτική αξία και είναι μη αφομοιώσιμη, δηλαδή το σώμα μας δεν μπορεί να τη διασπάσει όπως κάνει με άλλες τροφές. «Η τσίχλα δεν μπορεί να αφομοιωθεί, έτσι απλά μένει στο έντερο σε όλη τη διαδρομή της μέσα στο σώμα μας και δεν διασπάται», εξηγούν οι ειδικοί.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/el-gr/photo/7680147/
  • ΠΟΥ: «Καμπανάκι» για τα γλυκαντικά, στη «μαύρη λίστα» και η στέβια - Ποιες οι παρενέργειές τους στην υγεία
    ΠΟΥ: «Καμπανάκι» για τα γλυκαντικά, στη «μαύρη λίστα» και η στέβια - Ποιες οι παρενέργειές τους στην υγεία

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει να μην χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του βάρους - Σε ποιες ουσίες αναφέρεται

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μια νέα κατευθυντήρια γραμμή για τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη (NSS), συνιστώντας την αποφυγή της χρήσης τους για τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD).
    Η σύσταση βασίζεται στα ευρήματα συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων, τα οποία υποδηλώνουν ότι η χρήση των NSS δεν παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά.
    Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης υποδηλώνουν επίσης ότι ενδέχεται να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των NSS, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας στους ενήλικες.
    «Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη NSS δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα, ή μη ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά», λέει ο Francesco Branca, Διευθυντής Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ.
    «Τα NSS δεν είναι βασικοί διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν διατροφική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν συνολικά τη γλυκύτητα της διατροφής, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους.
    Για ποια προϊόντα ισχύει η σύσταση
    Η σύσταση ισχύει για όλους τους ανθρώπους εκτός από τα άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη και περιλαμβάνει όλα τα συνθετικά και φυσικά απαντώμενα ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα και βρίσκονται σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για να προστεθούν σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές.
    Τα συνήθη NSS περιλαμβάνουν την ακεσουλφάμη Κ, την ασπαρτάμη, την αντβαντάμη, τα κυκλαμικά, τη νεοτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγα της στέβιας.
    Η σύσταση δεν ισχύει για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν NSS, όπως οδοντόκρεμες, κρέμες δέρματος και φάρμακα, ούτε για τα χαμηλής θερμιδικής αξίας σάκχαρα και τις αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα σακχάρων που περιέχουν θερμίδες και συνεπώς δεν θεωρούνται NSS.
    Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως η σύσταση έχει αξιολογηθεί ως υπό όρους, συμπληρώνοντας πως «αυτό σηματοδοτεί ότι οι αποφάσεις πολιτικής που βασίζονται σε αυτήν τη σύσταση ενδέχεται να απαιτούν ουσιαστική συζήτηση σε συγκεκριμένα πλαίσια χωρών», καταλήγοντας: «Η κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ σχετικά με τα NSS αποτελεί μέρος μιας σειράς υφιστάμενων και επικείμενων κατευθυντήριων γραμμών για την υγιεινή διατροφή που αποσκοπούν στην καθιέρωση δια βίου υγιεινών διατροφικών συνηθειών, στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών παγκοσμίως».
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SALVATORE DINOLFI
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ